依家去唔到日本🥲唯有係香港食住日本嘢先呢間令和居酒屋🏮好有日本feel 一入門口店家仲會打鼓歡迎 好有氣氛🤣黎得呢度一定要試招牌菜 石燒牛肉🐂有安格斯 澳洲同日本和牛揀店員會問我地想要幾成熟 然後幫手燒埋添 好貼心‼️我地揀左澳洲和牛150g 兩個人share就岩岩好了5成熟 肉質唔韌 加左燒汁更入味 仲好juicy!!!.另外要左串燒拼盤🍢有8串 包括金菇肥牛 雞翼 豚肉大葱 雞軟骨 秋葵等等💁🏻‍♀️全部都好正 唔會話太咸 我最愛既雞軟骨仲熱辣辣脆卜卜 配返杯🍹梳打gur一gur啖氣真係無得彈🥳清酒煮蜆份量都唔少 粒粒蜆肉都大大粒 好多汁最感動係竟然一粒沙都無🥲真係好難得.最後當然要整返個和牛鍋燒烏冬🍲大食吖嘛😂都幾多料 仲有溫泉蛋可以mix埋一齊食😋烏冬帶煙韌感 食完真係捧住個肚走。
依家去唔到日本🥲唯有係香港食住日本嘢先
黎得呢度一定要試招牌菜 石燒牛肉🐂
有安格斯 澳洲同日本和牛揀
店員會問我地想要幾成熟 然後幫手燒埋添 好貼心‼️
我地揀左澳洲和牛150g 兩個人share就岩岩好了
5成熟 肉質唔韌 加左燒汁更入味 仲好juicy!!!
另外要左串燒拼盤🍢
有8串 包括金菇肥牛 雞翼 豚肉大葱 雞軟骨 秋葵等等
清酒煮蜆份量都唔少 粒粒蜆肉都大大粒 好多汁
最感動係竟然一粒沙都無🥲真係好難得
最後當然要整返個和牛鍋燒烏冬🍲大食吖嘛😂
都幾多料 仲有溫泉蛋可以mix埋一齊食😋
烏冬帶煙韌感 食完真係捧住個肚走。
2021-05-29
2021-05-26 158 瀏覽
記得好耐之前朋友都帶我食過令和居酒屋,今次帶另一位朋友試下,上一次見到其他客人食鍋物已經好吸引,所以我今次都要試一試識食嘅梗係要食和牛,除左牛肉之外仲會包括鍋物裡面既其他蔬菜,好豐富架見到個和牛既脂肪分佈同顏色已經好吸引個和牛比較特別,好厚切架!鍋物仲可以追加食材,我地追加左帆立貝同埋大蜆鍾意食生蠔既朋友可以試下令和既清酒生蠔,將生蠔浸落清酒度然後一齊食,蠔肉鮮甜仲帶有清酒香令和既銀鱈魚魚西京燒都幾正,魚肉好滑,魚油味香,個魚皮燒到少少脆食完個鍋物聞到石燒既香味太吸引,我地都照返100克食,我就比較鍾意食燒多啲,因為個肉味會較香飲品我就叫左杯荔枝薄荷梳打,好大杯,裡面真係有薄荷葉,整體黎講真係唔錯

見到個和牛既脂肪分佈同顏色已經好吸引

個和牛比較特別,好厚切架!

鍋物仲可以追加食材,我地追加左帆立貝同埋大蜆

2021-05-20 1196 瀏覽
今晚去到旺角行街,見到有間日本野門口keep 住有人等位,咁我就過去睇下。門口已經聞到好香燒肉味,所以就入去食啦。一坐底店員就比個餐牌我地,餐廳坐位算寬躺,所以能夠坐的人數不多,所以我地食完都唔會坐太耐,比下一位客人入黎食野。五色刺身,刺身新鮮鮮美,有且賣相美觀,啱晒天氣淡熱時進食,涼透心的感覺。燒秋葵,我好鍾意食秋葵,對腸道健康非常之好。秋葵燒得剛剛好,入面還有汁液,沒有燒乾到,正呀。銀雪魚西京燒,外脆內軟,加上燒汁,非常美味。魚肉非常厚身,啖啖肉,必食推介。A4日本黑毛和牛配壽喜燒湯底,和牛勁大塊,又新鮮,呢個價錢,算抵食。將生加入壽喜燒湯,等一陣就食得。牛肉味算濃,加上湯底的甜味,錦上添花👍🏻👍🏻石燒A5日本黑毛和牛,這個牛味更濃,肉質更有口感,牛脂同肉的比例恰到好處,我極之推介這個黑毛和牛👍🏻👍🏻店員重會細心地幫我們將牛肉燒好,我們選擇了7成熟,好快便燒好了。見到個賣相,都相當吸引👍🏻啲肉汁想流出黎一樣。一放入口,有入口即溶嘅感覺,牛味在口腔中翩翩起舞,好好味!必食之選👍🏻士多啤梨薄荷梳打,食左咁多好嘢,一定要有飲品相伴。這杯梳打好美味,有士多啤梨的味道,加上淡淡的薄荷清香,將

五色刺身刺身新鮮鮮美,有且賣相美觀,啱晒天氣淡熱時進食,涼透心的感覺。

士多啤梨薄荷梳打,食左咁多好嘢,一定要有飲品相伴。這杯梳打好美味,有士多啤梨的味道,加上淡淡的薄荷清香,將口腔內的油膩感覺一一清除。

如果大家都有興趣,可以一試。
2021-05-14
2021-05-17 229 瀏覽
這間令和鍋物酒場,其實一早已經聽過,但未有時間去試,今日剛好經過,就更加要品嘗一下。餐廳風格非常有日本格調,疫症下去唔到日本,去日本餐廳都可以感受下。主要叫了M6澳洲和牛豬骨濃湯鍋配稻庭烏冬,葛絲,再加串燒拼盤,燒魷魚。M6澳洲和牛,叫得上和牛,真係好好食。油脂分布平均,食和牛就係要食油脂味同埋口感,好味到唔捨得吞。豬骨湯底夠濃,就算唔點醬油,已經好夠味。食到咁上下,加入稻庭烏冬,葛絲,吸收湯汁,味道提升了不少!另外亦有串燒拼盤,當中有雞翼,秋葵,腸,菇,雞軟骨,雞皮,鴨胸和蝦等等,每樣兩件,夠兩個人食唔洗爭。燒完簡單舖上鰹魚節碎,少少海鹽,已經充分帶出鮮味。燒魷魚一夜干亦值得一讚,當還在廚房製作中,香味已經飄到全個餐廳。一塊魷魚一杯酒,談天說地好享受!有魷魚點可以無酒,所以都叫了Suntory黑啤配搭,酒香和魷魚香互相輝映。總括而言,這樣的價錢,能夠食到有日本風又咁好食嘅晚餐,直係物超所值,絕對不會令你失望。

2021-05-13 1349 瀏覽
自己住呢邊,有時行旺角都唔知有咩好食。今次係有驚喜,有去咗一轉日本嘅感覺。門口裝飾都夠似,燈光柔和,而且每有客人入去,就會擊鼓,好正。不能不睇掛係牆上嘅餐牌,每日都會換,仲有啲係限定,我哋食完個刻,有啲已經無哂,所以點餐記得望牆上嘅限定先。見到有人石板燒,就好自然想叫一份試下。清酒廣島生蠔,28元,好特別嘅食法,係浸係酒30秒,再食落肚,味道唔差,蠔都鮮,飲埋杯酒就正。三色刺身,88元,還可以,都夠鮮,而且唔係薄薄俾你,仲有粒蛋。日本黑毛和牛串,48元,一口牛入口即溶,肥肉都平均。燒和牛舌,38元,燒得剛好,最怕過熟會硬左。和牛鍋燒烏冬,98元,(無錯,又係牛)塊和牛超級夠牛味,我哋都攤左一陣先食,但都仲ok,無論烏冬都係,係高汁!我最期待嘅石板燒,我地叫嘅澳洲M6 150g,由老細親自燒,食嘅係五成熟。每舊都好好味,汁上得好,肉味同質感都唔會差。最後來一點甜,日式芝士餅,38元。好足料,配大大粒紅豆,唔會唔甜剛剛好。唔可以唔介紹佢自家製嘅酒,包保超值。必點梅酒,買一送一真心離譜,68元係好飲到無得頂。如果會叫清酒,先飲,68元,可以自己揀酒杯。

見到有人石板燒,就好自然想叫一份試下。

日本黑毛和牛串,48元,一口牛入口即溶,肥肉都平均。

燒和牛舌,38元,燒得剛好,最怕過熟會硬左。

嗌咗套餐加拼盤 人均消費300幾 但限時個半鐘坐俾咁多坐耐啲都唔得女侍應幫我地燒肉個陣 態度粗魯 肉汁直噴落我隻手 好彩冇燒傷 一句唔好意思都冇 扮聽唔到 一份5成一份7成 燒到5成就走 我寧願自己燒
嗌咗套餐加拼盤 人均消費300幾 但限時個半鐘
坐俾咁多坐耐啲都唔得

侍應幫我地燒肉個陣 態度粗魯 肉汁直噴落我隻手 好彩冇燒傷
一句唔好意思都冇 扮聽唔到
一份5成一份7成 燒到5成就走
我寧願自己燒

2021-05-08 313 瀏覽
之前一直想試,到今晚先至有機會。點左和牛他他、石板燒日本A5和牛、雜錦天婦羅、茶漬飯、一夜干。除咗一夜干點左冇落單,其他都有嚟。和牛他他最差,似食香口膠,塊塊都有筋,反正正常人棚牙咬唔開,吞唔到。石皮燒中規中矩,但係A5和牛始終油花太勁唔係好啱個人口味。天婦羅茶漬飯正常,冇乜特別。食物唔surprise,對我哋冇吸引到要排隊食呢間。反而個餐廳環境令我更加唔想再係嚟。樓面細,啲枱密密麻麻,唔會坐得舒服。冇抽風,一有人嗌石版燒,成店都係油煙。

石皮燒中規中矩,但係A5和牛始終油花太勁唔係好啱個人口味。

天婦羅茶漬飯正常,冇乜特別。

2021-05-07
小編今天相約男朋友到位於旺角的令和居酒屋享用晚膳我們點了一個二人份量的”竹”晚餐$588沙律前菜前菜有新鮮的粟米蟹子沙律粟米鮮甜,蟹子口感爽脆串燒我們點了雞翼及雞軟骨串燒有淡淡的炭燒味串燒本身有調味,不用再另加汁醬雞軟骨爽脆,雞翼嫩滑天婦羅有秋葵,南瓜,茄子,大蝦薄薄的炸粉令天婦羅口感酥脆蔬菜大蝦食材新鮮四色刺身盛有三文魚,油金魚,吞拿魚,牡丹蝦刺身鮮甜美味,非常新鮮石燒澳洲M7和牛肩脊(150g)來到主菜M7和牛肩脊M7和牛肉眼脂肪分佈平均肉與油香營造絕紗的平衡肉質嫩滑而又佈滿肉汁小編表示想再encore!總括而言,小編覺得餐廳環境氣氛都具有日本特色食物質素優質,可以一試

小編今天相約男朋友到位於旺角的令和居酒屋享用晚膳
我們點了一個二人份量的”竹”晚餐$588

沙律前菜

前菜有新鮮的粟米蟹子沙律
粟米鮮甜,蟹子口感爽脆

串燒

我們點了雞翼及雞軟骨
串燒有淡淡的炭燒味
串燒本身有調味,不用再另加汁醬
雞軟骨爽脆,雞翼嫩滑

天婦羅
有秋葵,南瓜,茄子,大蝦
薄薄的炸粉令天婦羅口感酥脆
蔬菜大蝦食材新鮮

四色刺身
有三文魚,油金魚,吞拿魚,牡丹蝦
刺身鮮甜美味,非常新鮮

石燒澳洲M7和牛肩脊(150g)
來到主菜M7和牛肩脊
M7和牛肉眼脂肪分佈平均
肉與油香營造絕紗的平衡
肉質嫩滑而又佈滿肉汁
小編表示想再encore!

總括而言,
小編覺得餐廳環境氣氛都具有日本特色
食物質素優質,可以一試
  • 石板燒澳洲M6和牛
2021-04-10 235 瀏覽
日本年號已由「平成」變為「令和」近來發現旺角有間小店也名為令和 相信代表著全新的開始 亦象徵著為客人帶來新氣象的含義🌞.和牛呈嫩紅 看著石板上和牛的油脂慢慢流出來 聽著油脂滋滋作響的聲音 絕對是視覺和聽覺的享受🤤.不過石板燒實在太多油脂彈出 幸好店內也有圍裙提供 店內雖然地方不大 但環境優雅別緻 橫梁上掛著一盞盞日本風小燈籠 頗有日本居酒屋的感覺🏮.二人前石燒 • 梅 | Hkd $688
二人前石燒 • 梅 | Hkd $688
今晚約左位好耐冇見既朋友食晚飯問左朋友鐘唔鐘意食芫荽 一聽到佢話無所謂就即刻係旺角book左間我一直好想試既日本餐廳<令和居酒屋 > 仲訂定埋個芫荽鍋book左8點3 大約8點搭8先有位一路等見有人去到已經冇walk-in位 真係好彩我有訂位舖頭環境唔大 成間舖頭充滿住日式居酒屋風格 仲掛左好多好可愛既日本燈籠 牆身好多sake既招紙 好有日本既味道芫荽鍋 $268一上枱 就聞到陣陣芫荽味 真係非常翠綠佢配埋個雞肉都非常嫩口 又可以連埋d芫荽一齊食 美中不足係冇醃過 但又冇調味料俾我地 枱面得支七味粉 鹽同豉油都冇俾 因為實在太多客叫左好幾聲先終於有人應 比調味料黎😅佢配埋一個蔬菜籃 有菇有菜有少少應該係葛粉我地另外加配左 2隻廣島蠔啲廣島蠔非常鮮甜 上枱嗰下有少少驚艷到我 因為真係好大隻 平時出去食嗰啲唔夠大隻又冇連殼 呢度食真係新鮮好多100g豚肉豚肉幾好味 油花分佈都5錯 食肉獸可以點下呢個1份蜆粒粒都好肥好飽滿 又夠鮮甜 正炸池魚仔 $48我去日式居酒屋必叫既一樣小食 好香口鬆脆串燒拼盤 $138 (共8串)手羽、雞皮、雞軟骨、大蔥豚肉串、金菇牛肉卷、秋葵、煙肉車厘茄、大葱整
今晚約左位好耐冇見既朋友食晚飯

1份蜆
粒粒都好肥好飽滿 又夠鮮甜 正
炸池魚仔 $48
我去日式居酒屋必叫既一樣小食 好香口鬆脆
串燒拼盤 $138 (共8串)
手羽、雞皮、雞軟骨、大蔥豚肉串、金菇牛肉
卷、秋葵、煙肉車厘茄、大葱
整體都好好味 係有幾舊大蔥燒得5夠耐 勁辣口
燒耐d變甜d好味好多
清酒廣島生蠔 $28一隻 (叫左4隻)
本身叫廣島蠔諗住打邊爐 見佢拎黎果時有多2杯清酒一齊 一問之下原來係可以生食 食落口超級鮮甜 仲勁新鮮又大隻

下次會再食佢

食物:8/10
價錢:7/10
環境:7/10

令和居酒屋
旺角洗衣街111-127號建煌華廈2期地舖

• 清酒廣島生蠔
2021-03-23 189 瀏覽
蟹肉可樂餅外層炸到非常酥脆有口感,裡面嘅餡料又滑又creamy,蟹肉味中規中矩,蘸沙律醬食冇咁油膩,酸酸地味道更佳。芝麻雞翼(3隻)大大隻雞翼外皮炸到好脆口,洒上芝麻令香味更出,肉質嫩滑juicy又入味,十分讚。令和玉子燒玉子燒上印上“令和”字樣,都幾有特色同代表性。口感比較厚實,味道幾香甜。串燒拼盤有雞翼、雞軟骨、金菇肥牛卷、煙肉番茄卷、大蔥同秋葵。雞翼略嫌乾咗小小,擠小小檸檬汁落去好食好多。雞軟骨脆得嚟有嚼口,金菇肥牛永遠係最佳組合,金菇爽口肥牛甘香。煙肉卷住番茄仔,口感味道都幾特別。澳洲M6和牛石板燒150g(加蟹膏飯+味噌湯+沙律)店員會喺你面前將牛肉煎熟,算係特色菜之一。150g澳洲和牛有8塊,煎到七、八成熟,完全冇落調味料,原汁原味,牛肉均勻甘香,送飯一流。柚子乳酸梳打&青檸梳打點少得整番杯有汽飲品解下膩。青檸梳打都幾酸下,柚子乳酸梳打就相對甜啲,夠汽夠凍,好滿足。
蟹肉可樂餅

芝麻雞翼(3隻)

令和玉子燒

串燒拼盤

澳洲M6和牛石板燒150g(加蟹膏飯+味噌湯+沙律)

柚子乳酸梳打&青檸梳打
  • 芝麻雞翼
  • 石板燒澳洲M6和牛
2021-02-28 342 瀏覽
之前試過令和鍋物酒場,試埋佢呢間!日式居酒屋,環境有d逼,茶水自助,不過唔限時,可以傾計!日本國產和牛盛二人前 $288,包括:鹿兒島A4和牛,油脂雪花夠,有牛味南國元氣雞肉,嫩雞肉沖繩黑豚肉,肥瘦適中野菜盛呢個價錢咁多野食幾抵!令和玉子燒,好食,蛋味甜味剛剛好!燒牛舌,燒雞腎,燒鰻魚,鹽燒夠味!牛舌多汁唔會乾!炙燒吞拿魚,黑椒味重,汁酸酸好開胃!賣單仲送coupon,可以2間店都用到! 下次再試試石燒牛同刺身丼飯!
之前試過令和鍋物酒場,試埋佢呢間!
日式居酒屋,環境有d逼,茶水自助,不過唔限時,可以傾計!

日本國產和牛盛二人前 $288,包括:
鹿兒島A4和牛,油脂雪花夠,有牛味

南國元氣雞肉,嫩雞肉

沖繩黑豚肉,肥瘦適中

野菜盛
呢個價錢咁多野食幾抵!

令和玉子燒,好食,蛋味甜味剛剛好!

燒牛舌,燒雞腎,燒鰻魚,鹽燒夠味!牛舌多汁唔會乾!

炙燒吞拿魚,黑椒味重,汁酸酸好開胃!

2021-02-28
  • 令和玉子燒
2021-02-12 322 瀏覽
旺角多良心小店💛試左間應該原本夜晚食先多feel d既良心居酒屋🏮一入到去有另一枱食客食緊香噴噴既莞茜火鍋🍲原來係一間主打莞茜crossover既餐廳緊係要試下用莞茜整既料理啦.🥢 莞茜三色丼 $68勁多莞茜舖左係個飯既面🥬上面仲舖左啲魚生魚生超鮮 加埋隻生雞蛋好好味🍳雖然我鐘意食莞茜但如果生食莞茜都覺得太dry反而加左啲豉油就易入口好多啦😋每個飯跟埋麵豉湯同沙律超開胃🥗.🥢滑蛋豬扒丼 $58豬扒食落啖啖肉 炸粉唔算多🐷而且咬落口感冇咁熱氣滑蛋加埋生蛋黃係雙重享受既口感🥚份量如果女仔黎講就岩岩好🙆🏻‍♀️男仔黎講就相對少左啲.🥢令和玉子燒 $38個玉子燒燒得勁正一層又一層既蛋入口即溶🤤食落勁滑不過僕4舊每人兩舊就唔係好夠喉4️⃣.

旺角多良心小店💛

一層又一層既蛋入口即溶🤤
食落勁滑
不過僕4舊每人兩舊就唔係好夠喉4️⃣

2021-01-28 211 瀏覽
好耐都冇試過兩個人以上一齊去食嘢啦之前我就趕緊係限聚令之前約埋朋友四人同行一齊去打邊爐~叫咗個四人套餐好多嘢食~而且樣樣都好新鮮好好味 特別推介佢哋個天婦羅仲有啤酒飲
好耐都冇試過兩個人以上一齊去食嘢啦
之前我就趕緊係限聚令之前約埋朋友四人同行一齊去打邊爐~

叫咗個四人套餐好多嘢食~
而且樣樣都好新鮮好好味 特別推介佢哋個天婦羅

仲有啤酒飲
2021-01-14 365 瀏覽
🏮🇯🇵令和居酒屋🏮🐟🍶《旺角》💛 令和魚生丼($188)魚生好新鮮 份量都不少🤗有海膽 三文魚腩 三文魚籽 帆立貝 蝦 🦐油甘魚日本A5和牛($218)加$25追加蟹膏飯個和牛有d失望🙍‍♂️ 有筋 冇入口即溶😩個蟹膏飯 反而有驚喜 蟹膏好多😍😍😍清酒廣島蠔🍶($28)$28隻超抵 又肥又鮮甜 🦪 將隻蠔放落清酒浸一陣 然後連埋清酒🍶一齊食😋爽檸檬燒酌($48)檸檬威士忌梳打🥃($48)一大串檸檬🍋好岩打卡 個人喜歡威士忌味🥃燒酌比較淡 冇咩味
🏮🇯🇵令和居酒屋🏮🐟🍶《旺角》
💛
令和魚生丼($188)
魚生好新鮮 份量都不少🤗
有海膽 三文魚腩 三文魚籽 帆立貝 蝦 🦐油甘魚
令和魚生丼

日本A5和牛($218)
加$25追加蟹膏飯
個和牛有d失望🙍‍♂️ 有筋 冇入口即溶😩
個蟹膏飯 反而有驚喜 蟹膏好多😍😍😍

清酒廣島蠔🍶($28)
$28隻超抵 又肥又鮮甜 🦪 將隻蠔放落清酒浸
一陣 然後連埋清酒🍶一齊食😋爽

檸檬燒酌($48)
檸檬威士忌梳打🥃($48)
一大串檸檬🍋好岩打卡 個人喜歡威士忌味🥃
燒酌比較淡 冇咩味