上環(古董街) 摩羅上街餐廳有室內外位置, Happy hour 時間喺度飲住清酒嘆串燒實在好 chill 🍻週末來一個串燒新體驗, 主打三黃雞串燒,有各種特色的內臟雞串燒、海鮮&烤肉等選擇。其中包括罕見部位我都係第一次食,例如雞大動脈、雞甲狀腺、雞喉嚨、雞掌心、雞橫隔膜和雞腳根等,真係好鐘意呢度嘅醬汁,師父調得獨特又好味😋我自己超鐘意:燒蕉糖車厘茄-感受到蕉糖嘅脆,車厘茄嘅軟糯多汁;蘆筍-非常爽甜;牛舌-肉味濃彈牙爽口。另外我嘅熱食必點推介:招牌雞湯烏冬- 雞湯由 雞骨雞肉熬製72小時,味道濃厚,烏冬彈滑廣岛蚝煮物- 湯底清甜廣島蠔多肉肥美多汁最後以酸酸甜甜嘅益力多雪糕作結尾,為我嘅「 焼き鳥」終極體驗劃上完美的句點❤️
上環(古董街) 摩羅上街

廣岛蚝煮物- 湯底清甜廣島蠔多肉肥美多汁

• 牛舌
  • 焦糖車厘茄
2024-03-20 37 瀏覽
上環摩羅上街一直都充滿住濃濃vintage感係充滿vintage 感嘅街上亦配上各種特色食肆每次黎到都好似有種探險嘅感覺發堀一下新餐廳而今次我就推薦呢間工業風嘅日式串燒店仟穆CHI YAWARAGU店內主打以採用本地三黃雞去製作燒鳥除左燒鳥外亦有其他唔同嘅選擇最特別係佢地有特選雞內臟嘅omakase set 季節沙律醋漬蕃茄好甜冰涼得黎酸酸甜甜好開胃和風煮物 當日嘅和風煮物係清酒煮蝴蝶蚌蝴蝶蚌好鮮甜而且肉質彈牙配搭清酒湯令鮮味更突出三黃雞內臟燒廚師發辦菜單內臟set有各款平時比較少食到罕見部位每款內臟串燒都處理得好好內臟味唔會過重 配上燒汁令串燒帶點甘甜好惹味自己最推薦係店內招牌雞肝同雞喉嚨雞肝質感好綿又細嫩味道充滿充滿甘香雞喉嚨雖然薄但口感好爽脆 脆卜卜˚雞心˚雞腎˚雞肝˚雞掌心˚雞喉嚨˚雞腳筋˚雞橫膈膜˚雞大動脈˚雞甲狀腺廚師發辦九式串燒菜單除左special 雞內臟omakase set外當然亦有regular唧omakase setRegular set好平均咁都有牛。豬。雞。魚類同時亦有蔬菜類串燒類啱晒選擇困難症嘅大家 唔洗諗9款串燒都好高質自己最鍾意係燒雞皮同燒白鱔雞皮燒得
上環摩羅上街一直都充滿住濃濃vintage感

˚雞大動脈
˚雞甲狀腺
雞肝

廚師發辦九式串燒菜單
Regular set好平均咁都有牛。豬。雞。魚類
同時亦有蔬菜類串燒類

配串燒都好夾

雞肝
  • 燒白鱔
  • 雞喉嚨
// 𝘼𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙆𝙪𝙨𝙝𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙃𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙂𝙚𝙢 𝙞𝙣 𝙎𝙝𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙒𝙖𝙣 𝙉𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙧𝙝𝙤𝙤𝙙 - 𝘾𝙃𝙄 𝙔𝘼𝙒𝘼𝙍𝘼𝙂𝙐 🍶 //-Located in one of Hong Kong's hippest neighborhoods, 𝐂𝐇𝐈 𝐘𝐀𝐖𝐀𝐑𝐀𝐆𝐔 is a boutique yet authentic hidden-down-an-alleyway Kushiyaki destination, that specializes in grilled skewers and serves a “Beak-to-tail” menu over the bar counter; with a semi-outdoor branch overlooking the heritage and arts of the neighborhood.-☞ 𝟏𝟑-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 “𝐎𝐟𝐟𝐚𝐥-𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞” 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐌𝐞𝐧𝐮 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖𝟎Highlighting top-quality offal parts and “beak-to-tail” om
Highlighting top-quality offal parts and “beak-to-tail” omakase indulgence with locally sourced ingredients and market-fresh produce, the menu features appetizing salad, stewed dish, 9 omakase offal skewers, udon in chicken broth, dessert, and draft beer.
Depending on daily freshness and availability, diners can sample cuts scarcely served elsewhere like Aorta, Thyroid, Trachea, Chicken Testicles, and Chouchin (immature egg yolk) as well as Heart, Intestine, Liver, Rib Meat, and Hamstring. (All-time fav goes to the Chicken Liver and Thyroid!! Pairs incredibly well with Japanese beer and sake!!)
For those who have their dietary preferences, a regular Chef’s Selection Skewers Omakase Menu is also available to indulge in.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2024-03-18 66 瀏覽
近年不少餐廳多左用上本地食材,除左蔬果本地家禽如三黃雞也出現在大家眼前。隱身於古董店集中地街摩羅街內的串燒店,更推出本地養殖既平原三黃雞內臟燒廚師發辦菜單。呢排做得運動多有quota食內臟就試下。坐在對街的座位,吃著串燒飲下酒都幾chill。季節沙律既新鮮蕃茄清爽開胃。和風煮物送上清酒煮蜆,蜆身份量不少,蜆肉大片也帶酒香。燒雞喉嚨先上,外層燒得香口,食落亦很有咬口。燒雞胸軟骨的白色骨位夠乾身也脆口,入口也有焦香。燒雞橫隔膜是第一次遇見,感覺似是雞肉跟筋位的混合體,既有咬口又有肉香。燒雞掌心就覺得跟吃腳筋無異,入口到吞下都滿是彈牙感覺。燒雞腎一睇就覺得十分飽滿,食落完全冇內贓腥臭,只有雞腎的嚼勁及肉汁。以前也食過雞心但已不太記得是怎樣,而眼前的燒雞心是入口多汁也完全無渣。燒雞大動脈是第一次見識到,吃著就像吃到大腸的軟彈口感,緊隨的也像是大腸的油香豐富,只是口中豐富的是雞油而已。燒雞甲狀線也是第一次吃到,它不像大腸也不像內臟,但它澎湃的油脂口感卻是其他雞串比不上的。最後的燒雞肝也令人回味。它帶燒烤香也滿是雞肝的軟熟口感。串燒過後的是雞湯稻庭烏冬。它雖不像內臟的重口味,卻慢慢滲出悠長的雞油香
呢排做得運動多有quota食內臟就試下。
坐在對街的座位,吃著串燒飲下酒都幾chill。
季節沙律既新鮮蕃茄清爽開胃。
和風煮物送上清酒煮蜆,蜆身份量不少,蜆肉大片也帶酒香。
燒雞喉嚨先上,外層燒得香口,食落亦很有咬口。
燒雞胸軟骨的白色骨位夠乾身也脆口,入口也有焦香。
燒雞掌心就覺得跟吃腳筋無異,入口到吞下都滿是彈牙感覺。
最後的燒雞肝也令人回味。
它帶燒烤香也滿是雞肝的軟熟口感。
串燒過後的是雞湯稻庭烏冬。
它雖不像內臟的重口味,卻慢慢滲出悠長的雞油香。
甜品的酸甜益力多雪糕正好用來清一清腸胃的滯膩感。
2024-03-12
  • 燒雞大動脈
  • 燒雞肝
  • 燒雞甲狀線
  • 燒雞橫隔膜
2024-03-18 43 瀏覽
仟穆以其獨特的三黃雞菜單和精緻的串燒聞名。點了他們的內臟燒菜單,雞大動脈、雞甲狀腺、雞喉嚨,十分有趣獨特。也品嚐了雞腳筋和雞橫膈膜。這些部位的烹調技巧非常出色,軟嫩的腳筋很不錯。雞心和雞肝,柔軟質地,味道濃郁,我們十分喜歡。另外也點了九式串燒菜單,廚師展現了他們的烹飪技巧和對食材的精準掌握。雞軟骨,既酥脆,內裡嫩滑,雞掌心,有豐富膠原蛋白,口感嫩滑。雞翼也十分推介,雞翼的皮烤得香脆,肉質鮮嫩多汁。在九式串燒菜單中,還有一些非雞肉的選擇。白鱔是其中最出色的,烤得外皮酥脆,內部嫩滑,帶有淡淡的海鮮風味。豬五花則肥瘦相間,肉質美味。牛舌肉質柔軟,口感細膩,有濃郁的牛肉鮮味。前菜蕃茄沙律,還有雞湯稻庭烏冬也是十分出色。這𥚃每一道菜都帶來了不同的口感和風味,令人驚喜,很推介!

1K
❀ 仟穆 #上環 ❀❗超有人情味又好味 上環罕有內臟燒鳥店❗——————————————————專誠嚟到上環摩羅街,為咗品嚐呢間隱世小店😆佢哋最近推出期間限定三黃雞內臟燒廚師發辦,可以多個獨特嘅內臟部位,如雞甲狀腺、雞喉嚨,非常吸引🤩餐廳環境唔大,設有一個長吧枱圍繞着師傅,可以觀賞燒嘅過程,充滿日本風情。而且仲有濃濃嘅人情味🥰無論係師傅定係員工都非常友善,當日有人生日仲送一人一杯sake🥃.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 $780內臟menu好獨特啊😍採用本地養殖平原三黃雞,雞味香濃🐔師傅會按照當日嘅貨色,選取最優質嘅部位。當日就試咗雞喉嚨、雞橫膈膜、雞胸軟骨、雞掌心、雞腎、燒雞心、燒大動脈、燒甲狀腺、雞肝。雞喉嚨好特別,表面脆脆哋,但又有少少咬口好似好似魷魚絲咁😮甲狀腺就軟腍腍有點creamy,好喜歡😚而我最愛莫過於雞肝,近乎入口即溶,加上甜甜嘅醬油、香蔥,好耐冇食過咁好味嘅雞肝😋.☞ 廚師發辦九式串燒菜單 $780唔識內臟嘅都冇問題,所以揀返餐廳招牌廚師發辦。除咗雞肉外,亦有牛、豬、蔬菜等款式。先有非常多汁爽口嘅牛舌,然後有滑溜嘅雞頸肉、香脆燒雞皮、雞掌心、白鱔、豬五花腩
❀ 仟穆 #上環 ❀
❗超有人情味又好味 上環罕有內臟燒鳥店❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 $780
內臟menu好獨特啊😍採用本地養殖平原三黃雞,雞味香濃🐔
師傅會按照當日嘅貨色,選取最優質嘅部位。
、雞肝。
廚師發辦九式串燒菜單 $780
唔識內臟嘅都冇問題,所以揀返餐廳招牌廚師發辦。
除咗雞肉外,亦有牛、豬、蔬菜等款式。
先有非常多汁爽口嘅牛舌,然後有滑溜嘅雞頸肉、香脆燒雞皮、雞掌心、白鱔、豬五花腩、燒雞翼、燒冬菇、燒秋葵。
師傅火候控制得好出色👍🏻豬五花腩脂肪燒到好酥脆,油香十足,但唔覺肥膩。另外白鱔亦好美味,爽口肥美,表皮仲要喺脆㗎✨

兩個套餐都會包括燒鱈魚乾、蕃茄沙律、清酒煮蜆、雞湯稻庭烏冬、雪糕、生啤/sake。
鱈魚乾非常香脆,係助酒篩選。雞湯湯底係用老雞皮、骨、肉慢火熬製72小時而成,味道清甜,仲有少少漿口,充滿骨膠原🥰

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4.3/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
非常喜歡餐廳嘅人情味,喺度食飯好開心💗而且師傅非常用心烹調串燒,每串都香口又美味。仲有招牌廚師發辦及內臟版本選擇😆想試吓特色三黃雞內臟廚師發辦嘅話就記住要喺3月31號前book位試吓啦!
2024-03-11 110 瀏覽
最近試左上環仟穆日式燒鳥omakase,廚師發辦九式串燒菜單 $780全部都係師傅精心揀選嘅精品,如果揀另一款內臟主題仲會有啲特別嘅部位。先黎前菜蕃茄沙律,味道酸酸甜甜,好開胃。煮物廣島蠔超大隻,肥美多汁,仲保持咗海鮮嘅鮮甜。牛舌好嫩好滑,燒得剛剛好,啲肉汁都鎖住喺牛舌入面。燒雞頸好juicy,每一口都係肉汁爆破。燒雞皮串得均勻又齊整,加上燒烤技術更加香脆。雞軟骨有啲嚼勁,啲肉質帶有咬勁同埋層次感。白鱔外皮微微焦香,鱔肉嘅鮮嫩口感同魚油嘅香味完美結合。豬五花肉質豐潤,每一片肥肉都融化在口中。雞翼一見就知道燒得好香好脆,一咬落去,啲肉汁就會爆出黎。青椒仔燒完之後椒皮嘅脆感好明顯。而且佢都唔會太辣,係一種清爽嘅辣味。蘆筍散發著淡淡微妙的燒烤焦香,同時保留著蘆筍本身的清新味道。湯底鮮美,烏冬彈牙,食落肚入面仲會有一陣溫暖嘅感覺。最後有益力多雪糕唔會太甜,恰恰好。

先黎前菜蕃茄沙律,味道酸酸甜甜,好開胃。
沙律

煮物廣島蠔超大隻,肥美多汁,仲保持咗海鮮嘅鮮甜。
煮物

牛舌好嫩好滑,燒得剛剛好,啲肉汁都鎖住喺牛舌入面。
牛舌

燒雞頸好juicy,每一口都係肉汁爆破。
雞頸

燒雞皮串得均勻又齊整,加上燒烤技術更加香脆。
雞皮

雞軟骨有啲嚼勁,啲肉質帶有咬勁同埋層次感。
雞軟骨

白鱔外皮微微焦香,鱔肉嘅鮮嫩口感同魚油嘅香味完美結合。
白鱔

豬五花肉質豐潤,每一片肥肉都融化在口中。
豬五花

雞翼一見就知道燒得好香好脆,一咬落去,啲肉汁就會爆出黎。

蘆筍

湯底鮮美,烏冬彈牙,食落肚入面仲會有一陣溫暖嘅感覺。
雞湯烏冬

最後有益力多雪糕唔會太甜,恰恰好。
𓉿 𓉿上環有一家隱世日式串燒店 — 仟穆,隱藏於摩羅上街,主打日式串燒料理和三黃雞燒鳥菜單。這次我衝著「三黃雞內臟燒廚師發辦菜單」 ($780)的十三品而來,朋友則點了「廚師發辦九式串燒菜單」($780),已包括前菜、時令煮物、廚師發辦串燒、雞湯烏冬及甜品,非常豐富!還可以坐到半露天座位,放工後喝杯sake吃串燒,感覺份外chillex。𓊕 燒鱈魚乾先來一個燒鱈魚乾作佐酒小食,香口解饞,配梅酒和柚子酒剛好。𓊕 清酒煮蜆+ 蕃茄洋蔥沙律清酒煮蜆大隻鮮甜,酒香撲鼻。加上蕃茄洋蔥沙律清新開胃,前菜都已經很豐富。𓊕 雞胸軟骨串燒雞胸軟骨香脆有嚼勁,連著軟骨的肉也很有肉汁,好吃!𓊕 雞掌心 富油脂香,中間軟軟的,外面則燒得香脆,非常香口惹味。𓊕 雞橫膈膜橫膈膜的口感獨特,既有嚼勁又爽口,必試推介!𓊕雞甲狀腺 外皮煙靭,內裏creamy,很特別的口感!𓊕 燒白鱔必試推介!燒白鱔皮脆肉嫩,灑上七味粉更惹味!雖然有細骨,但白鱔的香脆口感真是其他魚不能媲美的!𓊕 雞湯烏冬另一個必點推薦!雞湯由雞骨和雞肉熬煮達 8 小時而成,不加味精,非常濃厚順喉。骨膠原滿滿,暖胃又滋補。吃過烏冬後連湯都喝光呢!「三黃雞

𓉿 𓉿

𓊕 燒鱈魚乾
先來一個燒鱈魚乾作佐酒小食,香口解饞,配梅酒和柚子酒剛好。

𓊕 清酒煮蜆+ 蕃茄洋蔥沙律

𓊕 雞胸軟骨串燒
雞胸軟骨香脆有嚼勁,連著軟骨的肉也很有肉汁,好吃!

𓊕 雞掌心
富油脂香,中間軟軟的,外面則燒得香脆,非常香口惹味。

𓊕 雞橫膈膜
橫膈膜的口感獨特,既有嚼勁又爽口,必試推介!

𓊕雞甲狀腺
外皮煙靭,內裏creamy,很特別的口感!

𓊕 燒白鱔

𓊕 雞湯烏冬

「三黃雞內臟燒廚師發辦菜單」菜單食材嚴選罕見的珍品部位外,餐廳團隊還運用不同的燒鳥技藝及調味,將三黃雞各個部位的獨特風味呈現給客人。的確是一個很好的美饌體驗。

𓊔 𓊔

2024-03-06
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 燒白鱔
  • 三黃雞內臟燒廚師發辦
1K
近年燒鳥料理漸趨精緻化,隱身於上環摩羅上街古玩老店中的日本精品串燒料理專門店「仟穆CHI YAWARAGU」全新推出以內臟為主題設計的燒鳥omakase。室內以深色工業風拼湊出原始樸實的風格,配合鎢絲燈泡的柔和微光,冷酷而富型格。半露天座位可飽覽周邊充滿古董和藝術氛圍的社區,於懷舊氣息中享受慢活時光。近距離坐在吧檯就可以親眼見證燒鳥職人製作成品的每道細節,香氣四溢。餐廳主打以三黃雞入饌的燒鳥美饌外,亦有其他肉食、海鮮、蔬菜、食事等選擇,除了提供「廚師發辦九式串燒菜單」(每位$780),由即日起至3月31日期間限定增設十三道菜「三黃雞內臟燒廚師發辦菜單」(每位$780),包括不少罕見的珍品部位,例如雞大動脈、雞甲狀腺、雞喉嚨等等。今次我就自選「廚師發辦九式串燒菜單」(每位$780),包含沙律、煮物、九款串燒、雞湯烏冬、甜品和生啤。蕃茄沙律一如壽司店Omakase品嚐魚生的順序,燒鳥料理的 Omakase 也是從清淡的口味走向濃郁,蕃茄沙律清爽輕盈又醒胃,為這場豐盛的廚師發辦揭開序幕。廣島蠔煮物廣島蠔大隻厚肉,細嫩多汁,鮮而不腥,配上清澈見底的湯頭,每一口都品嚐得到牡蠣的甘甜與旨味。牛舌串

廚師發辦九式串燒菜單

蕃茄沙律

沙律

廣島蠔煮物

煮物

牛舌

串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材,燒牛舌火喉控制得剛好,鎖緊肉汁,令肉味更濃。

雞頸

雞頸肉是經常轉動的部位,肥瘦交織融合,肉質比起其他部位更具彈性嚼勁。

雞皮

極邪惡的燒雞皮烤得恰到好處,最大的特色就是其口感,燒香後油脂被逼出,變得焦香酥脆。

雞軟骨

可以感受到雞軟骨特有的韌度,口感爽脆而不過硬。

白鱔

厚切啖啖肉,外皮烤得脆卜卜,魚肉嫩滑細膩而不會腥澀。

豬五花

五花片油花較重,脂香滿瀉,豐腴多汁,肉質纖細易嚼,也沒有豬臊味。

雞翼

燒雞翼相信無人不歡,外皮燒得金黃帶焦香,燒鳥料理均統一選用本地養殖的平原三黃雞入饌,此雞種骨細皮薄,肉質細嫩。

青椒仔

燒青椒仔賣相的骰,沒有一般大椒的苦澀草青味,吃下去一點都不辣。

蘆筍

擁有爽脆感的新鮮蘆筍,味道清甜,正好可以適度解除串燒肉食的膩感。

雞湯烏冬

色澤金黃的湯頭將老雞皮、骨連肉以慢火長時間熬製而成,口感濃稠富膠質,猶如喝下一碗滿滿的膠原蛋白,稻庭烏冬纖巧幼身,有如絲綢般順滑。

益力多雪糕

酸酸甜甜的益力多雪糕冰凍透心涼,尤其適合配搭口味濃重的燒鳥料理,味蕾上的殘餘串燒味道都被通通中和。

2024-03-07
2024-03-08 50 瀏覽
Step into the world of artisanal kushiyaki and experience the ultimate offal-centric omakase menu at CHI YAWARAGU. 🍗🔥 Immerse yourself in the inviting ambience of this hidden gem as you embark on a journey of flavors, textures, and pure culinary artistry. 😍From the moment we entered this intimate eatery nestled among the antique stalls of Upper Lascar Row, we knew we were in for something extraordinary. The skilled culinary team at CHI YAWARAGU has truly mastered the art of preparing skewers of

From the moment we entered this intimate eatery nestled among the antique stalls of Upper Lascar Row, we knew we were in for something extraordinary. The skilled culinary team at CHI YAWARAGU has truly mastered the art of preparing skewers of three-yellow chicken yakitori, grilled meats, seafood, and locally sourced produce with a delicate touch of seasoning. 🍢🍤🌽 We can feel his passion.

But the real star of the show is the “Offal-verse” Omakase Menu, a 13-course gastronomic feast that showcases the wonders of chicken offal. 🐔🔪 Every dish is a masterpiece, with cuts like Aorta, Thyroid, Trachea, Chicken Testicles, and more, leaving no part of the bird unused. A lot of the parts we never tried before and were surprisingly yummy. It’s a rare and waste-free indulgence that will tantalize your taste buds like never before. 😋🔥

And let’s not forget about the house signature udon, slow-cooked for 72 hours using flavorsome aged birds. The exquisite chicken broth, paired with tender chicken meat and shallots, creates a creamy and flavorful bowl of perfection. 🍜✨

To complement these culinary delights, CHI YAWARAGU offers a curated selection of sake, wine, whisky, and beer, elevating your dining experience to new heights of merriment. 🍶🍷🥃

But the surprises don’t end there! CHI YAWARAGU also has a “After Four at CHI YAWAGARU” Happy Hour Set, where you can enjoy Japanese beverages accompanied by complimentary little treats. It’s the perfect way to unwind and savor the joyful vibes of this remarkable hideaway. 🎉🍻
2024-03-03 51 瀏覽
之前經過上環古董街見到呢間串燒店,留意到餐廳風格相對型格,見近排有個期間限定嘅三黃雞內臟燒廚師發辦,會有比較刁鑽部位,就同朋友試下。餐廳走工業風路線,採用開放式廚房,可以欣賞廚師烹調。廚師發辦有沙律、煮物、烏冬、甜品及生啤,同埋9款嘅串燒。▪️三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 $7801️⃣雞橫隔膜2️⃣雞心3️⃣雞臀4️⃣雞軟骨5️⃣雞掌心6️⃣雞大動脈 7️⃣雞甲狀腺8️⃣雞喉嚨9️⃣蘆筍餐廳選用本地養殖的三黃雞,食落相對新鮮富雞味。個人最喜歡係雞大動脈,入口煙煙韌韌,好有彈性,調味幾好食。🍢雞橫隔膜入口軟彈多汁,尾尾個位有少少脆, 並帶油脂。▪️廚師發辦九式串燒菜單 $7801️⃣牛舌2️⃣雞心3️⃣五花肉4️⃣雞軟骨5️⃣雞皮6️⃣白鱔7️⃣雞肝8️⃣雞翼9️⃣秋葵個人最喜歡係五花肉,有酥脆口感,又會食到脂肪嘅柔軟同油脂感,口感豐富。🍢雞皮燒到好脆,口感比平時唔同,一部份比一般嘅厚,保留左軟彈脂肪。🔟 蕃茄洋蔥沙律1️⃣1️⃣清酒煮蜆1️⃣2️⃣雞湯稻庭烏冬雞湯飲落會有少少濃稠感,入口滿滿雞油香並有膠原蛋白,烏冬軟腍適中,雞肉軟腍。1️⃣3️⃣雪糕

餐廳走工業風路線,採用開放式廚房,可以欣賞廚師烹調。

廚師發辦有沙律、煮物、烏冬、甜品及生啤,同埋9款嘅串燒。

▪️三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 $780

🔟 蕃茄洋蔥沙律

1️⃣1️⃣清酒煮蜆

1️⃣2️⃣雞湯稻庭烏冬

1️⃣3️⃣雪糕

這間隱身於上環摩羅上街的日本精品串燒店,裝潢走工業風路線,打造隱蔽舒適的用餐氛圍,室內設有一張長吧枱,食客可於吧枱前近距離欣賞師傅在爐前製作各款串燒,不單讓味覺得到滿足,連視覺都能享受烹調的美學。最近小店推出期間限定以內臟為主題的廚師發辦菜單,從內而外呈獻三黃雞不同部位的驚喜滋味。按每日新鮮食材的供應情況而決定菜品,盡展廚藝心思,呈現雞隻各個部位的獨特風味。🐥三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 $780以本地養殖的平原三黃雞入饌,骨細皮薄,口感細嫩爽滑。燒鳥菜單包含很多坊間罕見的珍品部位,當中包括雞大動脈、雞甲狀腺、雞喉嚨、雞子、雞提燈、雞腳筋及雞橫膈膜等;另有傳統燒鳥,如雞心、雞腸及雞肝,讓食客感受到完整的燒鳥體驗。🐣廚師發辦九式串燒菜單 $780菜單除了九款廚師發辦的串燒外,同樣包括沙律、和風煮物、烏冬、甜品及三得利頂級生啤。主食雞湯稻庭烏冬,以老雞皮、骨連肉一同以慢火熬製72小時至色澤金黃的濃湯,口感細膩,富含膠原蛋白,與嫩滑雞肉及彈牙烏冬無比匹配。

🐥三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 $780

🐣廚師發辦九式串燒菜單 $780
2024-02-27 69 瀏覽
先前朋友介紹一間真係平時唔會行到去嘅一間燒鳥店,『仟穆』Chi Yawaragu。香港師傅主理嘅舖頭仔。用本地三黃雞配搭電爐燒出嚟。我哋分別點咗 內臟Set,同埋串燒 Omakase。開始嘅時候先送上前菜2款 包括高糖番茄,清酒煮蜆。清酒煮蜆個出汁味道好突出,鮮味匹配。之後開始串燒,今次唔特別逐樣講。我最鍾意嘅食物包括燒雞掌心,雞甲狀腺,雞腳筋,鷄肝,鷄胸軟骨等等 冷門嘢唔係經常係出面食到,又估唔到呢到有間隱隱世世嘅舖頭。大路嘢又幾好食嘅包括白鱔,牛舌,雞翼都合乎水準。免治雞肉串可以更好,口感爭少少。當日係閒日嘅晚上,坐唔滿但係都有幾枱walk in 客。地方唔算大,不過環境都幾乾淨企理。服務幾好,好熱心。會問我哋鹹度有冇需要改變,呢啲唔係咁多舖頭會做。另外再追加左個燒牛腸。同店員傾開原來呢間鋪頭開咗一段時間,不過上年換咗廚師同班底,menu 上面同埋操作都有改變。 唔知大家有冇食過呢?無嘅都不妨試下。貴又唔算貴,燒鳥set 都係講緊$800,最後仲有雞湯烏冬,同埋雪糕。份量仲唔少嘅。

2024-02-06
2024-02-19 352 瀏覽
.上環·弄巷尋味職人串燒.仟穆📍上環摩羅上街28號地舖.➰近來新春佳節,節日氣氛之下更要與好友相聚食上一頓豐富盛宴好好慶祝,送舊迎新。.今日到訪的餐廳是好友特意尋覓,位於上環摩羅街弄巷之中,餐廳在一片排檔之中猶為顯眼,由外至內可以望到餐廳的石木系工業風裝潢,昏暗柔和燈光更特顯昏圍,加上經過已經聞到一陣串燒香氣,非常引人注目。踏進餐廳可見主要分為半開放式吧枱及貫穿室外室內的卡位兩部分,L型吧枱更加可以欣賞師傅席前處理串燒,更為賞心悅目。.就座後侍應簡單介紹餐單及飲品,餐廳主打以三黃雞入饌的燒鳥美饌,亦有其他精選肉食、海鮮串燒、小食及主食選項,而且亦有一系列酒藏搭配不同串燒,非常豐富。.花多眼亂之下,今日我們就分別挑選了兩個廚師發辦菜單套餐,除了常設的廚師發辦菜單之外,餐廳現在至3月期間亦推出期間限定的三黃雞內臟廚師發辦菜單,提供坊間少見的珍稀燒烏部位供大家品嚐一系列獨特風味。.➿Omakase Course➿*餐廳會根據當日食材而調整菜單*➰三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 💲780/1(套餐包括沙律﹑煮物﹑雞湯烏冬﹑甜品﹑生啤)𖥕雞軟骨 ⭐️4.1/5⭐️❀雞翼⭐️4.2/5⭐️𖥕雞心 ⭐️4.2/5⭐️
上環·弄巷尋味職人串燒
仟穆
📍上環摩羅上街28號地舖

➿Omakase Course➿
*餐廳會根據當日食材而調整菜單*
➰三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 💲780/1
(套餐包括沙律﹑煮物﹑雞湯烏冬﹑甜品﹑生啤)
𖥕雞軟骨 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕雞橫隔膜 ⭐️4.2/5⭐️
❀雞甲狀腺 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕雞大動脈 ⭐️4.1/5⭐️
廚師發辦九式串燒菜單 💲780/1
(套餐包括沙律﹑煮物﹑雞湯烏冬﹑甜品﹑生啤)
𖥕雞軟骨 ⭐️4.1/5⭐️
➿前菜
✥季節沙律 ⭐️4.1/5⭐️
✥燒雞泡魚乾 ⭐️4.1/5⭐️
✥和風煮物 ⭐️4.2/5⭐️
前菜率先奉上一份蕃茄沙津及佐酒一流的燒雞泡魚乾,前者酸甜開胃,後者咸香薄脆。接著的煮物是昆布湯煮蜆,蜆肉鮮甜飽滿,吸引了昆有湯的精華,很有水準。
清酒煮大蜆

➿串燒
接著便是主菜的串燒環節,整體水準非常出色,所有串燒都是一串接一串的即燒製作,師傅亦很貼心會詢問我們的口味而作出調整。先開始的雞軟骨及雞掌心油脂度不度太高,可以品嚐到三黃雞本身的原汁原味。
雞軟骨

燒雞翼的火喉掌握得恰到好處,色澤亮麗外脆內嫩,暫時是今年食過最好的串燒雞翼。
燒雞翼

雞肝雞心是日式串燒常見的部位,師傅亦處理得很好,雞肝入口粉嫩,雞心更是爽中帶咬勁,十分滋味。
燒雞肝
雞心

內臟方面以雞喉及雞橫隔膜最令我引象深刻,前者爽口煙韌,後者肉香味濃,很有特色。
套餐亦有肉類及海鮮串燒,厚燒牛舌是本人的每間串燒店的必點最愛,牛舌爽嫩多汁不在話下,而燒白鱔亦做到外皮焦脆,肉質爽嫩,非常惹味。
厚燒牛舌
燒白鱔

➿主食及甜品
✥雞湯稻庭烏冬 ⭐️4.2/5⭐️
✥乳酪雪糕 ⭐️4.1/5⭐️
一輪豐盛的串燒盛宴過後,師傅端出一碗窩心暖意濃郁的濃湯烏冬,頓時解一解燥熱感,雞白湯湯清而味濃,師傳表示湯頭是以老雞皮、骨連肉一同以慢火熬製72小時而成,色澤金黃,飽含骨膠原,口感十分細膩,最後以一球酸甜清新的乳酪雪糕清清味蕾,結束今晚豐富的滋味盛宴。

➰總結
餐廳以燒鳥串作主打,藏身於弄卷之中每日堅持以新鮮食材處理每一串串燒,串燒水準出色,同場師傅與客人的交流亦非常有細膩有溫度,難怪可以訖立於弄卷之中亦客似雲來,餐廳最近亦推出全新歡樂時光優惠,於星期二至星期日下午4時至7時期間,凡點選任何酒精類飲品,即可無限享用四款和式小食,推薦大家到來感受一下高質日式燒鳥店的滋味。

➿➿➿
#仟穆
#上環美食 # #SheungWanFood #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食 #串燒 #燒鳥 #香港居酒屋 #yakitor #skewers #kushiyaki
#CHIYAWARAGU #CHIYAWARAGUHK
  • 牛舌
  • 清酒煮蜆
  • 雞胸軟骨
2024-02-18 241 瀏覽
位於上環摩羅上街的仟穆,係一家日本串燒料理專門店。主要提供地道日本串燒料理,菜單包括串燒鳥項目、還有肉食、海鮮串燒等。隱藏於寧靜的小巷之內,甚為神秘。開放式門面,大部份座位也是看到廚師料理的吧枱位置。深色工業風的室內環境,甚為型格,提供舒適用餐體驗。.餐單項目花多眼亂,見餐廳最近推出了內臟主題廚師發辦菜單,提供炭燒不同部位的三黃雞的驚喜滋味。二話不說每人各挑一款來試,不用腦筋時間。.跟朋友選了兩款不同的廚師發辦串燒套餐,套餐皆包括了沙律、煮物、廚師發辦串燒、雞湯烏冬、甜品以及啤酒。份量滿滿。.✿ 蕃茄沙律✿ 燒雞泡魚乾✿ 昆布湯煮蜆.三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 💲780✿ 雞軟骨✿ 雞翼✿ 雞心✿ 雞肝✿ 雞腎✿ 雞喉✿ 雞橫隔膜 ✿ 雞甲狀腺✿ 雞大動脈.廚師發辦九式串燒菜單 💲780✿ 雞軟骨✿ 雞掌心✿ 雞心✿ 雞腿肉✿ 冬菇✿ 白鱔✿ 豬五花✿ 牛舌✿ 甜薯.✿ 雞湯稻庭烏冬✿ 乳酪雪糕✿ 啤酒.全晚大滿足下離開,由前菜開始已經感覺很不錯,燒雞泡魚乾有驚喜,脆口惹味。三黃雞內臟燒的項目滿特別,雞喉、橫隔膜、甲狀腺,大動脈也很少試到,為較罕件珍貴的部位。炭燒串即點即燒,皮脆肉嫩,相
✿ 蕃茄沙律
✿ 甜薯
✿ 雞湯稻庭烏冬
✿ 乳酪雪糕
✿ 啤酒
全晚大滿足下離開,由前菜開始已經感覺很不錯,燒雞泡魚乾有驚喜,脆口惹味。三黃雞內臟燒的項目滿特別,雞喉、橫隔膜、甲狀腺,大動脈也很少試到,為較罕件珍貴的部位。炭燒串即點即燒,皮脆肉嫩,相當惹味。
主食的雞湯稻庭烏冬是餐廳的招牌菜之一,雞湯非常濃郁配搭口感煙靭的稻庭烏冬,加上醒胃的乳酪雪糕為一餐完美作結。啤酒為三得利頂級生啤,也是有誠意的。