2022-06-17 800 瀏覽
仙味凡香 (金鐘)$75紅燒牛筋麵(額外+$12 蛋餃)♥️ʙʀᴀɪsᴇᴅ ʙᴇᴇҒ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛᴇɴᴅᴏɴ & ᴇɢɢ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs♥️紅燒牛筋麵🍜湯底好濃厚,除咗牛筋之外都有額外配料,例如有小棠菜🥬、蘿蔔🥕同醃得幾好味既炸菜,而我自己都額外加咗蛋餃🥟。碗麵一上枱就覺得牛筋好大條,望落好入味,食落都好軟腍。另外,可以選麵底🍜,有細麵/粿條/新竹米粉揀,我就揀咗粿條,食落似河粉。餐廳每個位都以一人間隔,堂食就最少消費$50。不過都見好多人外賣🥡。最值得提既係,餐廳以電子屏幕🖥點餐,無論堂食定外賣,叫完等拿就得,方便快捷😋👍🏻。食物:8/10環境:8/10性價比:8/10📝ғᴏᴏᴅ ɪs symbolic of love when words are inadequate-ᴀʟᴀɴ ᴅ.ᴡᴏʟғᴇʟᴛ📍金鐘夏愨道16號遠東金融中心UG樓D1-D2號舖#braisedbeef #noodlelife #tendons #taiwannoodle #eggdumplings #quicklunch #hklunch #yummyfoods #hkfoodpics #hkfoo
仙味凡香 (金鐘)

$75紅燒牛筋麵(額外+$12 蛋餃)

食物:8/10
環境:8/10
性價比:8/10

📍金鐘夏愨道16號遠東金融中心UG樓D1-D2號舖

#braisedbeef #noodlelife #tendons #taiwannoodle #eggdumplings #quicklunch #hklunch #yummyfoods #hkfoodpics #hkfoodielife #foodiehkig #deliciouslunch #admiralty #admiraltyfood #hkfood #foodquote #literaryquote #literaturelover #words #quotes #金鐘美食 #仙味凡香 #紅燒牛筋麵 #快靚正 #台式 #紅燒牛肉麵 #搵食
2021-10-07 1568 瀏覽
☆ 仙味凡香金鐘夏愨道16號遠東金融中心UG樓D1-D2號舖✦ 牛肉麵 (小)勁抵食,下午茶都咁大碗,有埋野飲都只係$48,金鐘黎講真係好抵,而且仲好足料,2大舊牛肉,牛筋都勁大舊,仲要好淋好入味,係個麵底爭左少少,唔知煮耐左定本身係偏淋身。✦ 起司蛋火腿葱抓餅呢個芝士唔夠多,同埋唔夠酥,硬左少少。✦ 茉香綠茶跟牛肉麵嘅餐飲,正常發揮。價錢平,整體都ok,同埋佢係自閉位形式,有得係位落單,方便自己一個人去食都得。(*¯︶¯*)
☆ 仙味凡香
金鐘夏愨道16號遠東金融中心UG樓D1-D2號舖
牛肉麵  (小)

✦ 牛肉麵 (小)

✦ 起司蛋火腿葱抓餅
呢個芝士唔夠多,同埋唔夠酥,硬左少少。

✦ 茉香綠茶
跟牛肉麵嘅餐飲,正常發揮。

牛肉麵  (小)
2021-09-14 916 瀏覽
前陣子和同事到金鐘見客,因為客戶改遲了半小時,所以便襯着這個空檔在附近醫下肚😆我們本打算在普遍的連鎖餐廳食晏,怎料讓我們找到一間快、靚、正的台灣餐廳,咁就當然試下啦🤤-這間餐廳環境不大,座位只有十多個,但是食物和飲品的種類都幾多元化🤩每個座位都有一個點餐屏幕及電子支付裝置,落單過程全都是自己一腳踢,簡單易用及方便👍🏻當時我和同事剛好看見有食客離開,就二話不說坐入座位,最後花了半個小時就食飽了😋-1️⃣招牌紅燒牛肉麵(細麵)$78這碗麵有牛筋、牛腱、青菜和紅蘿蔔,份量都幾多,有肉有菜,很健康👍🏻細麵的口感和幼麵相若,要盡快食,不然會吸哂d湯🙈個人最鍾意食牛筋,滷得很入味,而且煮得不會太腍或太硬,很美味😋👍🏻-2️⃣花枝丸湯麵(麻辣雞湯、粿條)$48這碗麵有5粒花枝丸,咬落彈牙,味道鮮甜😋粿條的口感和河粉相若,容易吸收麻辣湯汁,越食越惹味🤤-3️⃣滷水豬耳配滷水雞翼 $50與牛筋一樣,豬耳和雞翼同樣都滷得很入味,不會很鹹🤤作為湯麵的額外加餸,當然是滿分👍🏻🤩-4️⃣黑米豆乳 $15豆乳散發濃郁的豆香味,而火沉在杯底下的是煙韌的黑米,攪勻嚟飲,味道都不會太甜👍🏻-5️⃣仙草奶茶 $15仙草很新鮮,食落口感滑溜,
1️⃣招牌紅燒牛肉麵(細麵)$78

2️⃣花枝丸湯麵(麻辣雞湯、粿條)$48

3️⃣滷水豬耳配滷水雞翼 $50

4️⃣黑米豆乳 $15

5️⃣仙草奶茶 $15
仙草很新鮮,食落口感滑溜,而份量更佔了半杯以上,搭配香濃的奶茶,是一杯非常邪惡的飲品👍🏻😋
2021-07-17 707 瀏覽
金鐘搵食好困難😩 一係超貴,一係超多人。今次搵到間平靚正嘅台灣菜食飯,自助點餐機都幾方便,加上座位一人一格,食得安心啲😺▶️ 招牌紅燒半筋半腱麵牛肉份量好多,湯底好清澈好濃郁,湯麵吸收咗牛肉嘅味道好清甜😼牛筋好有韌勁,入味又腍軟。呢度嘅紅燒牛肉係用牛展,雖然薄片啲但比較容易入味😽▶️ 韮菜豬肉水餃湯麵 $55水餃總共有六粒,其實女仔食完都夠飽,因為餡料好足😹 豬肉唔會太肥膩,配埋韮菜,夠晒營養又唔怕肥😋 仲可以轉牛肉湯底,重口味嘅人士都啱😹▶️ 紅豆豆乳 $15(套餐加配價)真係好抵飲,同埋唔會好似平時飲珍珠奶茶咁肥😹 豆味好香濃,食埋煙韌嘅紅豆超滿足超飽😽

招牌紅燒半筋半腱麵

▶️ 招牌紅燒半筋半腱麵

韮菜豬肉水餃湯麵

▶️ 韮菜豬肉水餃湯麵 $55

▶️ 紅豆豆乳 $15(套餐加配價)

2021-07-14
5 分鐘 (堂食)
招牌紅燒半筋半腱麵
2021-07-16 576 瀏覽
同同事放lunch食個快飯,quick lunch黎講呢間係唔錯嘅選擇~間唔中都會食下,喺呢區價錢算適中,每個座位旁邊有電子支付機俾錢就得,如用現金支付就需要通知店員每個座位均設有一個獨立點餐屏幕,餐廳採用電子化點餐,食物分類清晰,操作十分簡單~~  上菜速度很快,落單後5-10分鐘內就有得食。  招牌紅燒牛肉麵 牛筋同牛腩都炆得好淋好入味,口感鬆軟彈牙,牛肉味濃重,牛肉湯底十分濃郁,但味道偏咸,明顯熬煮左一段時間,材料同麵嘅份量適中  魯肉拌麵 平時魯肉多數配飯,拌麵都係第一次食,條條麵都掛到汁👍🏻好味😋上面嘅肉碎都好夠味,唔會食到底就冇晒汁
 上菜速度很快,落單後5-10分鐘內就有得食。

2021-07-14
5 分鐘 (堂食)
招牌紅燒牛肉麵
金鐘終於有台式餐廳🍴啦,位於遠東金融中心UG樓的「仙味凡香」,用上無接觸電子下單方式,按幾按,店員會張食物送到客人面前,方便快捷。每個座位附設螢幕點餐機和多款電子錢包付款方式,例如八達通、Apple Pay、轉數快,實有一款用到,而且喺疫情期間無接觸付款感覺安心又衛生。講起台灣食物,點會吾食其有名紅燒牛肉麵(HKD 78): 紅燒牛肉炆得好入味,有點滷水香,食落軟糯,牛筋充滿彈性,有咬口,可以補補骨膠原,麵質細滑爽口吾係一餅餅,再飲一啖牛味香濃而帶點微酸的甘香濃郁湯頭,適量嘅酸菜粒、紅蘿蔔🥕和蔥粒提升整個牛肉麵的味道,呷一啖湯,食一啖面,非常滋味。芝士粟米蛋餅: 呈上時熱辣辣,蛋皮用軟糯酥皮包住,中間有大量香甜粟米粒和邪惡熔岩芝士,兩者味道好夾,加埋秘製醬汁,軟糯外皮,食落抵食夾大件😍仙草奶茶🥤:跟餐都是加配+15元 ,好抵飲,坊間珍珠奶茶🧋店都20 蚊起,毫不吝嗇的仙草,估滿整杯三分一,奶茶入落順滑,整體吾會太甜,仙草增加口感味道豐富。總結:無接觸式電子付款方式 方便衛生 仲可提前手機📱網上點餐 台灣風味十足 性價比高牛肉麵

總結:
無接觸式電子付款方式 方便衛生 仲可提前手機📱網上點餐
台灣風味十足 性價比高牛肉麵

2021-06-27 157 瀏覽
金鐘lunch 台式首選雖然我唔係嚮金鐘返工不過好多朋友都係個頭返工成日同我講 仲難搵野食過中環🥲今日咁啱要黎開依頭開會襯依頭d 打工仔未放lunch 就行下睇下有咩好野食~😙行過見到依間餐廳覺得佢個名都幾有意思好似好outside of this world 咁🤣而且令我比較impress 嘅係位與位之間有板隔住好適合依家疫情底下 安心進食😊原來依間餐廳堂食係用位 面前嘅pad 去order 同比錢幾先進~首先要讚讚佢order 左野食之後唔洗2分鐘就送到埋位真係好適合附近 趕時間嘅打工仔呀同埋要讚讚佢 筷子係搵紙巾包住感覺都幾細心~講返食物啦叫左佢地嘅牛三寶麵有牛肚,牛根,牛腱肉牛筋外面有膠質有小小似食緊jelly 咁咬落去就幾爽口彈牙好多骨膠元~牛肚就小小煙韌有咬口~牛腱肉就大大塊大得黎好軟而且好有肉香估計係用左好多時間烹煮唔錯😙😙有條菜同有舊🥕 賣相靚之餘仲可以balance 下幾健康~然後講下個湯好有層次食到好多唔同嘅味道有d 甜有d 鹹但唔覺肥膩食完覺得幾舒服麵質就正常無咩特別然後飲品就叫左 琥珀珍珠奶茶(跟餐只係$15,好抵呀)我叫左走甜飲落去 茶同奶balance 得唔
金鐘lunch 台式首選

同埋要讚讚佢 筷子係搵紙巾包住
感覺都幾細心~

講返食物啦

叫左佢地嘅牛三寶麵
有牛肚,牛根,牛腱肉

牛筋外面有膠質

有d 甜有d 鹹
但唔覺肥膩
食完覺得幾舒服

麵質就正常無咩特別

然後飲品就叫左 琥珀珍珠奶茶(跟餐只係$15,好抵呀)
我叫左走甜

咬落去 係十分煙韌
好正呀~
而且佢一d 都唔孤寒
有好多粒
飲完成個人開心晒~

唔怪得咁快排晒長龍~
The shop isn’t so big but so neat and clean, so that you may needa wait a while for a seat, i guess there are only 8seats in total.  you can order yourself or in the counter, they will place your dishes I like Mixed noodles with braised pork with marinated eggs, the taste is so good and strong, yummy one, with many minced porks, quite full after finishing whole dishes haaBraised Beef noodles with tendon, the noodle is quite light but the beef tendon is so good with tender and soft meat texture,

, such a good choice
Braised Beef noodles with tendon (ho fun)
tendon beef
you can add on some snacks, such as pork dumplings, marinated egg or meat balls, the taste of marinated egg is a bit too light
, better dipping with soya sauces longer and getting stronger flavor. Pork and cabbage dumplings taste not bad, the layer is quite soft and firm
Cuttlefish balls taste nice with cuttlefish flavor, quite sweet with some cuttlefish meats

Cuttlefish balls
I added a bubble milk tea as my drink, with less ice and 25% sugar and i think the sweetness is enough for me, having many soft bubble, taste sweet sweet haa
menu:
The food is quite nice with neat environment and good service, such a good choice to have a meal here haa
20 分鐘 (堂食)
tendon beef
2021-06-22 161 瀏覽
金鐘又有新店開左喇, 睇poster蛋餅好吸引喎.裝修好日本風咁喎, 好似一人前拉麵咁, 每一卡都有隔板間開, 堂食仲係每個位自助噤機比埋錢, 完全個人獨立化. 不過外賣都係要去櫃台同店員落單.早晨有蛋餅同湯面揀, 仲有粢飯添, 而家唔好話搵間好食D既粢飯, 係搵間食肆有粢飯賣都難. 不過都係試左蛋餅先, 等取外賣既短短幾分鐘, 已經見倒有好幾個OL黎買, 咁份量有得揀半份, 仲有杯野飲送, 都好岩細食既女士既.全份吞拿魚蛋餅, 即係2件蛋餅, 餐具雖然唔係環保款, 不過真好少見倒咁靚咁硬身, 好適合切開蛋餅. 蛋餅外皮偏硬身, 近似印度薄餅既感覺, 唔似台灣當地咁薄而軟身. 中間有一層薄薄既熟蛋, 吞拿魚都算多, 但唔算好濃味, 面層有一浸甜甜地既醬, 食落咸咸甜甜, 都似台灣人既口味. 豆漿似係新鮮磨既, 香豆味之餘唔會好甜, 想甜既話有比埋包糖可以落既, 飲到最底仲有豆渣添.芝士粟米蛋餅分別不大, 雖然未切開時, D芝士漏晒出黎咁, 好似好邪惡好吸引咁, 不過芝士味唔濃, 粟米亦都唔係特別甜, 所以唔似外觀咁吸引.整體黎講, 好似中規中舉啫, 因為餅皮真係厚左D, 味道方面有少少
金鐘又有新店開左喇, 睇poster蛋餅好吸引喎.

吞拿魚蛋餅(全份)
芝士粟米蛋餅

整體黎講, 好似中規中舉啫, 因為餅皮真係厚左D, 味道方面有少少唔夠, 姿飯或者午餐都可考慮一下先.
2021-06-18
5 分鐘 (外賣自取)
2021-06-21 187 瀏覽
遠東金融中心內的台灣菜簡單既裝修配上自動化既點單系統, 就連付款都可以係自己個位都完成, 點完之後店員就會送上食物招牌紅燒牛肉麵係我個人既推薦, 份量夠晒大, 而且有牛肉, 牛筋, 用料充足. 湯麵配上小量酸菜和葱, 唔食既朋友就要注意, 不過我就鐘意原汁原味. 牛肉肉味濃郁而唔會韌, 有小小入口即熔既感覺, 牛筋淡嫩不膩, 感覺全口都係豐富膠原蛋白. 因為淡淡既牛肉湯同酸菜既味道十分夾, 配上爽口粿條(台灣粗麵), 令人食到停唔到口魯肉拌麵份量非常多,滿滿加啖啖魯肉粒,配上滷水蛋,個人覺得如果個汁唔太稔結會更好滷水豬耳配滷水雞翼兩樣都滷得好入味, 呢度嘅豬耳係有肉地既豬耳, 滑嘟嘟有咬口, 唔似得平時淨係食到啲軟骨. 而雞翼食到一點特別既味道, 好似有點酒香呢度另外一個賣點就係台式飲品, 加配價$15 就可以有一杯琥珀珍珠奶茶, 對比外面動不動就$30 的珍珠奶茶, 這個性價比超高的. 琥珀珍珠比普通的珍珠淺色. 食完咁牛肉麵同拌麵, 難免會有D口渴, 飲啖咁重奶香既奶荼就最岩不過總括嚟講份量多、性價比高,係金鐘食野既不二之選。
遠東金融中心內的台灣菜

招牌紅燒牛肉湯麵

琥珀珍珠奶茶

總括嚟講份量多、性價比高,係金鐘食野既不二之選。
2021-06-19
$100.5 (午餐)
招牌紅燒牛肉湯麵
琥珀珍珠奶茶
2021-06-15 114 瀏覽
通常D人都覺得金鐘食嘢好貴,但今次朋友介紹咗間叫做『仙味凡香』的『招牌紅燒牛肉麵』由牛骨和10幾種香料熬製而成的湯底,美味香濃,坐喺座位度亦開得到,麵條係手工做嘅,QQ彈彈,掛湯力高,牛肉軟腍,牛筋爽滑,好食嘅牛肉麵吖『花枝丸葱油拌麵』花枝丸可以食到D粒粒,葱油真係萬里飄香,又係未食到就聞到,簡簡單單一個麵唔貴又食得開心。『滷水雞翼配滷水蛋』不太鹹不太淡,味道啱啱好,『凍胚芽豆漿』平時少飲,加入胚芽除咗豆味仲有胚芽的香氣,多了一重口感,『琥珀珍珠奶正正常常好飲。

2021-06-12 109 瀏覽
今日去左金鐘食一間好好食既速食台灣餐廳,堂食既話,係自助點餐,直接用電子付款方式付款(有十種)喔,萬一萬一你真係不能夠用電子付款亦都可以排隊買完先坐底食。果到亦都有外賣嫁!今日我地食左兩碗台灣「招牌紅燒牛肉麵」,有兩種麵線選擇「細麵,粿條」仲叫左兩個小食「滷水豬腩肉+滷水蛋」「滷水雞翼+滷水蛋」,嘩!個滷水汁真係好入味啊,個麻油味仲好香!最後,點都唔少得叫番啲台灣嘢飲啦!「台式奶茶」「蘋果茉莉茶」呢餐真係食到好飽飽!

仲叫左兩個小食「滷水豬腩肉+滷水蛋」

「滷水雞翼+滷水蛋」
呢餐真係食到好飽飽!
2021-06-12
午餐
2021-06-07 125 瀏覽
朋友在金鐘返工,經常投訴金鐘係沙漠,食lunch冇咩好選擇。朋友難得今次介紹兔子去呢間喺太古廣場附近嘅台式餐廳「仙味凡香」,就一於去試試啦!呢間餐廳門面不算大,但裝修簡潔企理,而且係獨立一格格嘅座位,比較適合1至2人嘅聚餐。另外,餐廳係提供自助點餐,非常方便!兔子今次點左韮菜豬肉餃雞湯麵同凍檸檬茉莉茶。雞湯麵好入味,配上皮薄、多肉汁嘅韮菜豬肉餃,好味!配埋台式特飲凍檸檬茉莉花茶,甜度適中,啱晒咁熱嘅天氣解解渴。另外兔子同行嘅友人點左韮菜豬肉餃蔥油拌麵同凍蘋果茉莉茶。拌麵配上蔥油嘅香味,非常開胃惹味。再飲杯茉莉花茶,可以一解油膩感,讚!呢間台式餐廳嘅食物份量適中,價錢唔貴。如果嚟開金鐘食飯,或者喺附近返工嘅朋友,「仙味凡香」真係一個好選擇!

2021-06-05
2021-06-05 138 瀏覽
I just really really love my boba tea.呢排咁熱 行多兩步都真係流哂汗咁岩前排係最熱既時候飲左杯好飲既珍珠奶 想同大家分享下今次要介紹既係 - 仙味凡香佢係位於金鐘遠東中心入面今次我點左個-黑米小芋圓牛乳-芝士粟米蛋餅黑米小芋圓牛乳:我追加左琥珀珍珠飲落啲珍珠同小芋圓超煙韌 大愛最正係佢飲落有好香濃既黑糯米味同牛乳係super matchLocation: AdmiraltyPrice (10 is expensive): 6.5/10Environment (10 is chill): 5/10Yummy (10 is delicious): 7/10

呢排咁熱 行多兩步都真係流哂汗

同牛乳係super match

Location: Admiralty
Yummy (10 is delicious): 7/10
2021-06-04 122 瀏覽
經過見間新開台式店lunchtime 唔算多人食 堂食或者外賣都唔使排隊,就上openrice睇吓食評, 見到有30幾個, 極少喊,就諗住應該唔錯。點知,我錯了。😭叫咗個牛肉湯麵配豬肉餃子, $55 ,再加個珍珠奶茶, total $70。一心諗住台灣牛肉麵,有牛肉,另外仲有餃子, $55可以接受。誰知,打開一看,原來只有牛湯,沒有牛肉或其他配料,餃子只有四隻$55一碗麵得四隻餃子,開玩笑嗎?試一啖湯底,好淡,冇咩味,唔係平時食開台式牛肉麵嘅湯底。食咗幾啖已經有口渴嘅感覺。粿條似厚河粉, 味道淡。餃子正常, 珍珠奶茶都正常。可能我叫錯嘢食啦,食完有啲空虛, 下次應該唔會再幫襯
, 極少喊,就諗住應該唔錯。

點知,我錯了。😭

$55一碗麵得四隻餃子,開玩笑嗎?

可能我叫錯嘢食啦,食完有啲空虛, 下次應該唔會再幫襯

牛肉湯麵配高麗菜餃子
2021-06-04
15 分鐘 (外賣自取)