京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)📍尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓今日嚟咗呢間開業大半年嘅京都鐵板燒,地理位置好方便,K11 行完街過嚟都唔洗5 分鐘!以為尖沙咀呢種戰區地帶嘅鐵板燒必定貴,點知佢哋嘅定價都比較親民!適逢夏日,佢哋做緊感謝祭,二人前都係$1080!如果想體驗一下鐵板燒嘅氛圍確實係經濟嘅!🔅前菜茶碗蒸熱辣辣,入邊有蝦仁、白果,蒸蛋好滑溜!🔅季節沙律配上酸汁,感覺清新🔅時令刺身三品盛合新鮮刺身由金目鯛開始食起,油脂豐盈!金目鯛,深海池魚,赤身🔅沙巴原隻野生海虎蝦蝦頭脆炸,蝦肉爽口彈牙,配埋千島辣汁好惹味🔅南非活鮑魚自家製日式XO脆脆醬,用咗好多芝麻,同埋味道都帶甜甜地。師傅好犀利,無論海虎蝦抑或鮑魚生熟度都拿捏得好好!南非鮑魚做到肉質嫩柔嫩,因為本身好生猛, 所以特別彈牙!🔅法式鵝肝來自匈牙利嘅鵝肝,好大件又厚身!多士煎到香脆,完全吸收晒鵝肝嘅油脂,再加埋紅酒黑醋中和一下,一啲都唔覺油膩!🔅 美國頂級牛肉厚燒牛味重,雖然唔會好似日本和牛咁入口即溶,但係肉質都算軟稔🔅京都特色炒飯櫻花蝦高菜炒飯,師傅炒得粒粒都分明,好香口!🔅季節野菜。大蜆麵豉湯。漬物自家調配麵豉湯,加咗神秘材
京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

🔅前菜
茶碗蒸熱辣辣,入邊有蝦仁、白果,蒸蛋好滑溜!

🔅季節沙律
配上酸汁,感覺清新
🔅時令刺身三品盛合
新鮮刺身由金目鯛開始食起,油脂豐盈!
金目鯛,深海池魚,赤身
🔅沙巴原隻野生海虎蝦
蝦頭脆炸,蝦肉爽口彈牙,配埋千島辣汁好惹味
🔅南非活鮑魚
自家製日式XO脆脆醬,用咗好多芝麻,同埋味道都帶甜甜地。
師傅好犀利,無論海虎蝦抑或鮑魚生熟度都拿捏得好好!
南非鮑魚做到肉質嫩柔嫩,因為本身好生猛, 所以特別彈牙!
🔅法式鵝肝
來自匈牙利嘅鵝肝,好大件又厚身!
🔅 美國頂級牛肉厚燒
牛味重,雖然唔會好似日本和牛咁入口即溶,但係肉質都算軟稔
🔅京都特色炒飯
櫻花蝦高菜炒飯,師傅炒得粒粒都分明,好香口!
🔅季節野菜。大蜆麵豉湯。漬物
自家調配麵豉湯,加咗神秘材料去中和麵豉醬本身嘅咸味,所以比起坊間會比較清甜但一啲都唔淡,只係減咗好多咸味!
🔅特色甜品
自家製3.6奶凍配綠茶蕨餅。
奶凍加在士多啤梨醬,奶脂高所以相對質地比較濃稠,好味!
2023-08-05
2023-08-08 20 瀏覽
呢排鐵板燒上癮🫶我地喺附近行過見到呢間鐵板燒餐廳——京都鐵板燒居酒屋,walk in 本身想食鐵板燒,但三間鐵板燒房都滿座。我地就決定轉試下佢地嘅串燒同燒物。我地被安排坐喺吧枱。餐廳提供好多唔同款式嘅雞肉、豬肉同牛肉串燒,仲有其他非串燒菜式。我哋唔知應該點咩好,所以就樣樣都叫d。意想不到每款都唔錯幾好食!我最鍾意全部鹽燒嘅串燒,其中牛舌芯同黑豚腩肉都好好食。餐廳質素非常唔錯,下次一定要預早book鐵板燒。如果黎開附近,都可以一試!

• 厚切雪花牛舌芯
  • 鹽燒黑豚腩肉
@京都鐵板居酒屋呢間野餐廳,簡直離譜,一早訂好枱,講明生日晚飯,仲要講明食鐵板燒。居然去到係咁叫我坐露台位,話間房好迫,唔係幾好坐。原來係接爆客又唔出聲,跟本就比唔到枱我。係咁既話幾好食都無用啦!!!!!仲要block 評論 block account,唔怪得全部都係好評啦!!!!
@京都鐵板居酒屋
食盡尖沙咀之日式 — 京都鐡板居酒屋————————————————最近去小左荃灣搵野食,因為發現原來尖沙咀都有好多美食嫁!但多數都唔係係地鋪咁明顯🤭今日同朋友食既係正宗日式串燒,好岩傾計吹水!以下就推薦幾款我覺得好食到可以encore既串燒俾大家啦!😆🔸燒白鱔燒白鱔is always my favorite🥰 肉質厚嫰而彈牙又保留到肉汁juicy,食得出係新鮮而唔係好霉既肉質😋🔸牛舌芯牛舌又係我既至愛(之一)🤣🤣,牛舌調味啱啱好唔會太salty,一串的確唔夠喉要整多串🤗🔸燒茄子,燒秋葵食左咁多肉食番啲燒蔬菜啦當然要😉佢既調味好似落左d七味粉,幾好食又有水份🔸油甘魚餃好肥美!一開始上碟以為係羊架😂,睇真d原來係好多肉既魚餃!好味又抵食!💭Overall comment:串燒要做得好,其中調味真係好重要,曾經食過一d酒bar既串燒,調味極咸😵‍💫所以話如果係真係純粹想食好食既串燒,都係正正經經去番日式串燒既鋪頭,呢間所有串燒嘅調味都做得好好💯
食盡尖沙咀之日式 — 京都鐡板居酒屋
————————————————

🔸燒白鱔

🔸牛舌芯

🔸燒茄子,燒秋葵

🔸油甘魚餃

💭Overall comment:
2023-08-04 100 瀏覽
話說最近個人冇咩動力咁,覺得係時候要獎勵下自己😌,上網見到有間鐵板燒幾抵咁😋 就捉咗個朋友一齊嘆下。💠前菜 ➕ 💠季節沙律🥗茶碗蒸滑捋捋,除咗平常都有嘅冬菇、蝦仁外,仲有白果! 沙律菜配芝麻醬幾開胃~ 💠時令刺身三品盛盒店員介紹由北寄貝👉鰈魚鰭邊👉吞拿魚咁順序食,呢個舖排幾好,最後食吞拿魚清返個口,咁就唔會影響到品嚐下一道菜啦。💠沙巴原隻野生海虎蝦🍤海虎蝦肉質厚實又彈牙,蝦頭有少少蝦膏,幾鮮味,配上甜辣嘅千島醬有畫龍點晴👀嘅效果。💠南非活鮑魚配日式XO脆脆醬由師傅show食材俾我地睇,到煮緊嗰陣,不時見隻鮑魚仲活動緊💃💃鮑魚爽嫩又易咬,海苔汁作為配角好出色,淡淡地得嚟又襯托到鮑魚嘅鮮味。另外,佢個自家制脆脆醬好脆好香口,食落係有少少辣🌶幾惹味!💠法式鵝肝配紅酒黑醋🍷鵝肝滿滿嘅油脂加上脆多士真係冇得輸,大滿足😋食到最後先記得點佢個紅酒黑醋汁,酸酸地幾解膩。💠美國頂級牛肉厚燒 牛肉叫咗Medium🖐,幾有口感。 D配料都做得幾好,蒜片係自家制嘅,似薯片咁脆,而鹽昆布用嚟配牛肉食就第1次試,幾特別‼️ 💠京都特色炒飯🍚滿滿嘅櫻花蝦乾配蛋炒飯幾香,驟眼睇以為個飯量正常,點知食落好大碗💠季節野菜

💠前菜 ➕ 💠季節沙律🥗

💠時令刺身三品盛盒

💠沙巴原隻野生海虎蝦

💠南非活鮑魚配日式XO脆脆醬

另外,佢個自家制脆脆醬好脆好香口,食落係有少少辣🌶幾惹味!

💠法式鵝肝配紅酒黑醋🍷

💠美國頂級牛肉厚燒

💠京都特色炒飯🍚

💠季節野菜➕大蜆麵豉湯🍲➕漬物
原先以為碟菜係咪唔記得調味,但食食下先發現係專登,咁先食到芽菜本身嗰種淡淡嘅清甜。

漬物味道就較重,形成對比,個牛蒡辣辣地幾送飯。而麵豉湯就以偏淡嘅湯頭襯托返大蜆。

💠特色甜點🍡
甜品係抹茶朔餅🍵配十勝紅豆 🫘➕ 🍓士多啤梨果醬奶凍。士多啤梨醬幾清甜又唔假 (好怕假生果味),煙韌嘅朔餅再配上大大粒紅豆,好滿足!

幾欣賞店家嘅用心,菜式擺位、配色同碟係有精心配搭過☺️,作為📸相機食先嘅人,覺得真係大飽眼福👁😋
前菜+季節沙律
時令刺身三品盛盒
沙巴原隻野生海虎蝦
南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
法式鵝肝配紅酒黑醋
美國頂級牛肉厚燒
京都特色炒飯
京都特色炒飯、季節野菜、大蜆麵豉湯、漬物
抹茶朔餅配十勝紅豆、士多啤梨果醬奶凍
2023-08-03
  • 法式鵝肝配紅酒黑醋
2023-08-03 24 瀏覽
琴晚有個好朋友,帶我去食日本嘢。佢話呢間餐廳有不同嘅日本料理食。可以食鐵板燒日本壽司串燒。又可以選擇喺鐵板燒枱度坐或者sushi bar。如果鍾意新鮮空氣又可以喺佢哋嘅露天地方度食飯。一入去就覺得好舒服,乾乾淨淨裝修都唔錯。服務態度也不錯。 最重要食物也好食。我最喜歡他們家的蔥碎吞那魚手卷。一入口即溶,又甜。其他壽司,魚生也非常新鮮可口。另外要一提佢哋嘅煎鵝肝。好香,好juicy。食物多樣化也好吃。下次也會帶朋友再來。
2023-08-02
2023-08-03 23 瀏覽
公司有同事食過呢間嘅串燒,跟住強烈推薦我哋一定要過嚟食,餐廳裝修好有日本風,好靚,而且仲有戶外座位,好chill,睇餐牌都有好多選擇,今晚同朋友揀咗日本果汁汽水,燒秋葵 - $22/串 & 燒日本青椒仔 - $28/串餐廳會指示我們應該先吃燒秋葵,因為秋葵味道冇青椒仔咁濃烈,燒日本青椒仔比較濃味,上面灑了一些木魚絲,香口惹味,燒手羽先 - $28/串燒開邊雞中翼串,燒得剛剛好,雞皮非常脆,但內裡的雞肉仍然很嫰滑,(左至右)燒雞軟骨 - $28/串 & 燒雞腎 - $28/串 & 燒雞胸軟骨 - $28/串師傅燒到金黃色,剛剛好,特別是燒雞腎,很彈牙,燒雞軟骨粒和燒雞胸軟骨都很脆口,而且灑上少少檸檬汁,消去了油膩感,正,日本厚切煙燻豬腩片 - $88日本厚切煙燻豬腩片份量很多,超厚切,好抵食,一入口即刻有濃厚嘅煙燻肉味,肉質彈牙,厚切雪花牛舌芯 - $68外面燒得微微香脆,內裡仍然是粉紅色的嫰肉,師父調味調得剛剛好,不過如果唔夠鹹可以再點右下角嘅粉紅岩鹽,燒油甘魚鮫 - $138油甘魚鮫很大件,很多肉,外層燒得金黃香脆,內裡則肉質細嫩,油脂豐富,很滑溜,日式燒飯團 - $38 & 鹽燒白
公司有同事食過呢間嘅串燒,跟住強烈推薦我哋一定要過嚟食,
餐廳裝修好有日本風,好靚,而且仲有戶外座位,好chill,
睇餐牌都有好多選擇,
日本果汁汽水
今晚同朋友揀咗日本果汁汽水,
燒秋葵 - $22/串 & 燒日本青椒仔 - $28/串

餐廳會指示我們應該先吃燒秋葵,因為秋葵味道冇青椒仔咁濃烈,
燒日本青椒仔比較濃味,上面灑了一些木魚絲,香口惹味,
燒手羽先 - $28/串

師傅燒到金黃色,剛剛好,特別是燒雞腎,很彈牙,
日本厚切煙燻豬腩片 - $88
日本厚切煙燻豬腩片份量很多,超厚切,好抵食,
一入口即刻有濃厚嘅煙燻肉味,肉質彈牙,
日式燒飯團 - $38 & 鹽燒白鱔 - $88

鹽燒白鱔烤得外皮香脆,白鱔肉爽口彈牙,
特色拼盤 - $128

廚師精選三款肉類及兩款時令野菜燒物串燒)
(左至右)
燒冬菇&燒翠玉瓜&鹽燒黑豚腩肉&大蔥雞肉串&自家製免治雞肉棒(配日本雞蛋)
特色拼盤 - $128
大蔥雞肉串的大蔥烤過後很甜,配juicy的雞肉好夾,
自家製免治雞肉棒(配日本雞蛋)
自家製免治雞肉棒口感好豐富,有雞軟骨脆脆的口感,配上蛋香濃郁的蛋黃,必食!
總結:
餐廳裝修漂亮,招呼亦都殷勤有禮,串燒的質素很好,環境仍坐得好舒適,好適合情侶拍拖食飯,或朋友聚會聊天。
日本果汁汽水
自家製免治雞肉棒(配日本雞蛋)
🩵 俾我發現咗餐廳有夏日感謝祭,鐵板燒席前料理二人同行,一人免費!即係買一送一☺️ 原價 $1080,除返開即係晚飯$540一位😍 (要加一) 抵呀😍😍🩵 咁首先前菜有沙律🥗,茶碗蒸,同時令刺身三品 (赤伊佐木/ 赤身/鯖魚)🩵 之後第一款鐵板料理就係原隻沙巴野生海虎蝦🦐 蝦頭蝦膏濃郁,伴碟配上微微辣既沙律醬🩵 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬我想講XO醬勁好食🤣 加埋啲蒜粒好夾👍🏼 鮑魚亦不會太韌🩵 法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝份量都算大,配上煎得香脆既多士,都係我既至愛之一🥹🩵 主菜四選一:♡ 美國頂級牛肉厚燒♡ 日本鹿兒島黑豚肉♡ 日本A5宮崎和牛薄燒(+$128)♡ 日本A5宮崎和牛厚燒(+$168)🩵 我就選擇咗美國頂級牛肉厚燒,伴碟有脆蒜片同鹽漬昆布~🩵 之後有炒雜菜同炒飯!☺️ 炒飯加左櫻花蝦🌸 炒飯炒得乾身,粒粒分明。🩵 熱辣辣既麵鼓湯入面原來仲有大蜆😍🩵 甜品有自家製3.6牛乳布甸🍮好滑🥹仲有抹茶厥餅加十勝紅豆🫘!

🩵 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
我想講XO醬勁好食🤣 加埋啲蒜粒好夾👍🏼 鮑魚亦不會太韌

🩵 法式鵝肝配紅酒黑醋
鵝肝份量都算大,配上煎得香脆既多士,都係我既至愛之一🥹

🩵 主菜四選一:
♡ 美國頂級牛肉厚燒
♡ 日本鹿兒島黑豚肉
♡ 日本A5宮崎和牛薄燒(+$128)
♡ 日本A5宮崎和牛厚燒(+$168)
🩵 我就選擇咗美國頂級牛肉厚燒,伴碟有脆蒜片同鹽漬昆布~

🩵 熱辣辣既麵鼓湯入面原來仲有大蜆😍
🩵 甜品有自家製3.6牛乳布甸🍮好滑🥹
仲有抹茶厥餅加十勝紅豆🫘!
2023-08-02 9 瀏覽
你如果以為鐡板居酒屋係只出名食鐵板燒嘅話咁你就錯啦🫢🫢🫢🫢呢度重有好多串燒類既野食好正🌀番薯仔|秋葵|青椒仔|翠玉瓜熱辣辣上碟 味道鹹鹹地好香🌀雞軟骨|雞腎|雞胸軟骨加咗五味粉同埋檸檬汁 🍋,雞腎甜甜地,幾有咬口同彈牙雞胸軟骨好爽脆 雞軟骨除咗爽脆之外 仲有少許肥肉好滑🌀日本厚切煙燻豬腩片肉質好淋 好入味 好香煙熏味🌀手羽先好入味 而且已經將雞翼分骨 食得好方便🌀鹽燒油甘魚鮫魚肉好滑同埋好入味 超大份🌀雪花牛舌粒好有牛味 唔會好硬🌀鹽燒黑豚腩肉有肥肉部份 令肉變得好滑同埋好淋🌀日式燒飯團飯團外邊燒得好脆🌀汁燒雞肉|白鱔|自家製免治雞肉棒白鱔好爽口,汁燒雞肉好甜肉又淋

你如果以為鐡板居酒屋
係只出名食鐵板燒嘅話
咁你就錯啦🫢🫢🫢🫢
呢度重有好多串燒類既野食好正

🌀番薯仔|秋葵|青椒仔|翠玉瓜
熱辣辣上碟 味道鹹鹹地好香

🌀雞軟骨|雞腎|雞胸軟骨
加咗五味粉同埋檸檬汁 🍋,
雞腎甜甜地,幾有咬口同彈牙
雞胸軟骨好爽脆

有肥肉部份 令肉變得好滑同埋好淋

🌀日式燒飯團
飯團外邊燒得好脆

🌀汁燒雞肉|白鱔|自家製免治雞肉棒
白鱔好爽口,汁燒雞肉好甜肉又淋

2023-08-02 574 瀏覽
位於尖沙咀的鐡板燒居酒屋。久久未嚐席前鐵板燒了,而剛巧這間在推廣新的夏日感謝祭鐵板燒菜單,便決定一嚐了。餐廳環境優雅及充滿時尚感,除了設有吧檯,更設有露台座位,天氣許可下或者可以考慮坐在室外,俯瞰尖沙咀街頭更有格調喔;不然坐在吧檯前觀看師傅手勢也是一大賞心樂事。.   ⋆__鐵板燒席前料理14品 $1080/2pp__⋆。前菜。季前沙律。時令刺身三品。沙巴原隻野生虎蝦。南非活鮑魚配日式XO脆脆醬。法式鵝肝配紅酒黑醋。美國頂級牛肉厚燒。京都特色炒飯。季節野菜。大蜆麵豉湯。漬物。特色甜品 ___⋆ ⋆ ___ .✿ 前菜:茶碗蒸 / 季前沙律沙律新鮮開胃;茶碗蒸蛋香濃滑,口感滑溜.✿ 刺身三品:深海池魚 / 赤身 / 醋漬鯖魚 師傅建議最濃味的醋漬鯖魚最後吃用,刺身由淡至濃的逐層鋪排,誠意十足;刺身口感結實飽滿,魚油豐盛,味道甘香。.✿ 沙巴原隻野生虎蝦 / 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬未烹煮前師傅會先讓我們觀看食材,滿足我們要拍照打卡的虛榮心.野生虎蝦相當巨型,燒烤後更是厚肉彈牙;而鮑魚更是鮮甜味突出,鮮嫩爽口,配合日式XO脆脆醬,非常惹味。.✿ 法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝大件豐腴,入口油香感
   ⋆__鐵板燒席前料理14品 $1080/2pp__⋆
。前菜
。季前沙律
。時令刺身三品
。沙巴原隻野生虎蝦
。南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
。法式鵝肝配紅酒黑醋
。美國頂級牛肉厚燒
。京都特色炒飯
。季節野菜
。大蜆麵豉湯
。漬物
。特色甜品
___⋆ ⋆ ___
✿ 前菜:茶碗蒸 / 季前沙律
沙律新鮮開胃;茶碗蒸蛋香濃滑,口感滑溜
刺身三品:深海池魚 / 赤身 / 醋漬鯖魚
刺身口感結實飽滿,魚油豐盛,味道甘香。
✿ 沙巴原隻野生虎蝦 / 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
野生虎蝦相當巨型,燒烤後更是厚肉彈牙;
✿ 法式鵝肝配紅酒黑醋
鵝肝大件豐腴,入口油香感爆發,口感細膩滑嫩;
加入紅酒黑醋,大大的中和了油膩感。
✿ 美國頂級牛肉厚燒
牛肉肉味濃郁,油脂豐富,五成熟恰到好處,
粉嫩細緻的紋理非常誘人。
✿ 京都特色炒飯
其實我是非常喜歡吃鐵板燒的炒飯,小小一碗但美味無比,
師傅更是加入菜甫粒及櫻花蝦使口感更爽脆,炒飯粒粒分明,油而不膩。
✿ 季節野菜 / 大蜆麵豉湯 / 漬物
✿ 3.6 奶凍配士多啤梨醬
最後的甜品是自家制奶凍,質感如豆腐般柔軟,吃起來滑溜香甜。❤️
今次嚟咗呢間位於尖沙咀嘅主打鐵板燒同串燒嘅居酒屋見到呢間環境舒適而且有好多唔同嘅日式料理選擇所以就嚟試吓呢間有好多唔同嘅日式料理選擇好似鐵板燒刺身魚生壽司串燒omakase,好多元化下次都可以嚟試吓其他今次主要係你識佢哋串燒燒臘方面選擇都幾多而且上菜嘅時間都好快所以服務質素都很好今次試咗唔同嘅燒物,全部都好好食,推薦燒雞胸軟骨燒雞軟骨燒雞腎串唔同嘅雞嘅部位,火候控制得好好,唔會太乾燒過火,雞腎好入味,咬落好煙韌一口甜番薯次次都會點,甜入心好好味青椒仔燒秋葵兩款開胃串物都不錯👍🏼日本厚切煙燻豬腩片煙燻得好香,記住要趁熱食,趁肉汁仲係鮮嫩食最好味油甘魚鮫肉質好嫩滑,啲魚油好香,配埋啲日式醬油同蘿蔔蓉食就更好味厚切雪花牛舌芯粒粒嘅雪花牛舌,牛味好重,入口即融,點少少鹽味道更出~日式燒飯團燒到外皮脆卜卜~手羽先每次都必點嘅手羽先,外皮煎到超級脆皮,入面又唔會太乾,配埋啲調味料,好入味日式大蔥燒得焦香,再配埋日式醬油👍🏼
今次嚟咗呢間位於尖沙咀嘅主打鐵板燒同串燒嘅居酒屋

見到呢間環境舒適而且有好多唔同嘅日式料理選擇所以就嚟試吓

今次試咗唔同嘅燒物,全部都好好食,推薦

燒雞胸軟骨
燒雞軟骨
燒雞腎串
燒雞胸軟骨/燒雞軟骨/燒雞腎串

一口甜番薯
次次都會點,甜入心好好味
青椒仔
燒秋葵
兩款開胃串物都不錯👍🏼
一口甜番薯/青椒仔/燒秋葵

日本厚切煙燻豬腩片
煙燻得好香,記住要趁熱食,趁肉汁仲係鮮嫩食最好味

油甘魚鮫
肉質好嫩滑,啲魚油好香,配埋啲日式醬油同蘿蔔蓉食就更好味

厚切雪花牛舌芯
粒粒嘅雪花牛舌,牛味好重,入口即融,點少少鹽味道更出~

日式燒飯團
燒到外皮脆卜卜~

日式大蔥
燒得焦香,再配埋日式醬油👍🏼
燒雞胸軟骨/燒雞軟骨/燒雞腎串
一口甜番薯/青椒仔/燒秋葵
2023-07-30 22 瀏覽
從來都覺得吃日式鐵板燒是種享受。最喜歡和三五知己親密地坐着,邊喝酒邊觀看廚師即場烹飪熱騰騰的鐵板料理。前幾天來到尖沙咀的京都,看到店家正推出「夏日感謝祭」套餐,感覺菜挺豐富,忍不住就坐上高櫈等吃好料哈哈!套餐從沙律開始,再一道道菜輪流上場,以下是讓我最印象深刻的精選:刺身有赤身和赤伊左木等貴魚,鮮味行先~野生海虎蝦廚師很有耐性慢燒,蝦頭充滿香口蝦膏👍🏼XO脆脆醬活鮑魚鮑魚切厚粒,配上惹味醬汁很有港式風味法式鵝肝配紅酒黑醋每一口也是令人唾涎的油香美國頂級牛肉厚燒牛肉味濃,烹調方式亦保留到最大的原味道京都特色炒飯以海量櫻花蝦乾作材料,炒出一大碗粒粒分明的蛋炒飯炒野菜+大蜆麵豉湯+漬物大推麵鼓湯,一口便知非湯包貨式甜品 是自家製的奶凍和抹茶蕨餅,不會太甜一個套餐這麼多道菜😅而且食材夠新鮮量又大,吃到最後真的會很飽!難得餐廳還有個小陽台,出去走走再和朋友拿杯啤酒聊聊天,非常爽的一個仲夏夜晚!

刺身
有赤身和赤伊左木等貴魚,鮮味行先~

野生海虎蝦
廚師很有耐性慢燒,蝦頭充滿香口蝦膏👍🏼

XO脆脆醬活鮑魚
鮑魚切厚粒,配上惹味醬汁很有港式風味

法式鵝肝配紅酒黑醋
每一口也是令人唾涎的油香

美國頂級牛肉厚燒
牛肉味濃,烹調方式亦保留到最大的原味道

京都特色炒飯
以海量櫻花蝦乾作材料,炒出一大碗粒粒分明的蛋炒飯

炒野菜+大蜆麵豉湯+漬物
大推麵鼓湯,一口便知非湯包貨式

甜品
是自家製的奶凍和抹茶蕨餅,不會太甜

2023-07-29 335 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓位於尖沙咀呢間居酒屋燒物都幾出色,火候掌控的幾好,食物質素味道都不錯~好啱成班朋友、同事一齊談天說地🤣🩵雞/牛🔹手羽先經過炭火烤燒,外皮酥脆,內裡嫩滑,醬汁香氣四溢,手羽先的肉質鮮美~🔹燒雞腎串燒雞腎串嘅肉質鮮嫩,色澤金黃,外脆內嫩,口感豐富,香氣十足。🔹燒雞軟骨香脆有油香,大大粒的~🔹燒雞胸軟骨口感好特別,脆口之餘又帶點肉感🔹牛舌芯質地鮮嫩,肉質緊實有,口感滑嫩淡淡的黑胡椒味。🔹鹽燒白鱔色澤金黃,香氣四溢,口感嫩滑。燒白鱔嘅肉質緊實,搭配特製醬汁,讓人回味無窮🩵海鮮🔹油甘魚餃油甘魚餃嘅魚肉質地緊實,搭配獨特的調味,味道不錯仲大大件好抵食🩵特色拼盤🔹鹽燒白鱔色澤金黃,香氣四溢,口感嫩滑。燒白鱔嘅肉質緊實,搭配特製醬汁,讓人回味無窮🔹鹽燒黑豚腩肉必食呢個~~肉汁豐富,口感細膩,香氣濃郁。黑豚楠肉的肉質鮮嫩,搭配簡單的鹽燒調味,讓肉的原味更加突出。🔹汁燒雞肉串:雞肉串經過燒烤,肉質保持軟嫩多汁,外表微焦帶有炭烤的香氣,搭配美味嘅燒烤醬汁更加鮮美。🔹燒冬菇:質地韌實,口感彈牙,散發出濃郁的香氣。🔹
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

🩵雞/牛

🔹手羽先

🔹燒雞腎串

🔹燒雞軟骨
香脆有油香,大大粒的~

🔹燒雞胸軟骨
口感好特別,脆口之餘又帶點肉感

🔹牛舌芯
質地鮮嫩,肉質緊實有,口感滑嫩淡淡的黑胡椒味。

🔹鹽燒白鱔

🩵海鮮
🔹油甘魚餃

🩵特色拼盤

🔹鹽燒白鱔

🔹鹽燒黑豚腩肉

🔹燒冬菇:質地韌實,口感彈牙,散發出濃郁的香氣。

🔹日本大蔥:外層微焦,內部保持著鮮嫩的質感,吃起來帶有微甜的味道。

🩵野菜
🔹燒翠玉瓜

清脆的瓜肉外皮微焦,口感爽脆,帶著淡淡的甜味。

🔹燒秋葵

秋葵經燒烤後變得脆嫩,外層微焦帶有淡淡的焦香,內部保持著嫩綠色,口感頗具特色。

🔹一口甜番薯
外皮烤至金黃酥脆,軟糯甜香。

🔹日本青椒仔
色澤明亮,青翠欲滴,口感爽脆。

小食
🔹日式燒飯團🍙

烤過嘅米飯外層酥脆,內部飯粒蓬鬆,搭配著海苔,口感豐富。
  • 手羽先
  • 牛舌芯
  • 油甘魚餃
  • 鹽燒黑豚腩肉
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 鐵板燒 在尖沙咀 🇯🇵。京都鐵板居酒屋 Kyoto Teppanyaki & Sushi Bar。The Hart 3樓。鐵板燒 梅 一人前 野生車海老 Wild King Prawn法式鵝肝配紅酒黑醋 Foie Gras with Red Wine Balsamic。HKD880 + 10%鐵板燒 松 一人前 北海道鮮帶子 Hokkaido Scallops南非活鮑魚配日式XO脆脆醬 South Africa Abalone with XO sauce。HKD680 + 10%茶碗蒸 Steamed Egg Custard 沙律 Salad 甘鯛魚の立鱗焼 Uroko-Yaki Tilefish日本A5宮崎和牛薄燒 A5 Mivazaki Wagyu Beef Thin Grilled / 日本鹿兒島黑豚肉 Kagoshima Kurobuta Meat 京都特式炒飯 Kyoto Special Fried Rice季節野菜 Seasonal Vegetables大蜆麵豉湯 Clam Miso Soup漬物 Pickles甘味 Dessert 升級 Upgra
介紹返💁🏻‍♀️

大蜆麵豉湯 Clam Miso Soup
漬物 Pickles
甘味 Dessert

升級 Upgrade
日本A5宮崎和牛厚燒 A5 Miyazaki Wagyu Beef Thick Grilled
。HKD150 + 10%

🤫 計吓條數..已經好耐冇同Tata去每月一Omakase啦..唔係我去旅行就係佢去旅行..拖到今時今日🤭餓嗎家姐之友終於合體嘆返餐好嘢..今次去Tata朋友介紹嘅Kyoto Teppanyaki食鐵板燒~
🤫 京都鐵板燒居酒屋嘅前菜都係國際慣例..野菜沙律同茶碗蒸啦..沙律新鮮開胃..茶碗蒸稍為淡味不過尚算滑溜..主菜方面..因為樣樣都想食..所以今次突破框框嗌咗兩個唔同嘅Set..然後全部都Share食😌
🤫 師傅二話不說一入場就開始炒蔥蒜備用..而我哋嘅第一個Teppanyaki項目就係餐廳免費Upgrade嘅甘鯛魚の立鱗焼..要將甘鯛魚鱗片燒至香脆可口但又要保持住魚嘅鮮味同埋水份..聽講話立鱗焼呢個烹調方法係幾考功夫㗎~將魚塊放入口口感相當特別..鱗片外皮脆卜卜得嚟魚肉又非常Juicy😋
🤫 再嚟第二道菜係鮑魚..南非鮑魚都幾大隻..鐵板燒真係好睇師傅嘅廚藝..三兩下手腳就已經整好呢一碟燒鮑魚..肉質鮮嫩彈牙..再配上佢哋自家製嘅XO脆脆醬真係冇得頂..好想問佢有冇得散買🤭因為呢個醬真心超惹味又唔會話好辣..成件事簡直將鮑魚推去另外一個層次
🤫 話時話..因為一開始已經同師傅講咗我哋想Share兩個Set嚟食..所以佢好好人咁樣將兩個Set唔同嘅菜式卡啦卡啦咁樣製作..配合度非常之高👍🏻而第三樣食嘅就係鐵板大蝦啦~隻蝦差唔多手掌連埋手指咁長..超級新鮮爽甜..最緊要係勁多蝦膏㗎🤩
🤫 然後係大大粒嘅帆立貝~好鍾意師傅將帆立貝煎至半熟嘅嗰種口感..外邊焦香內裏Juicy..而且帆立貝大粒到分一半都仲係有啖啖肉嘅口感
🤫 再嚟就係我期待已久嘅煎鵝肝啦‼️真係唔記得咗有幾耐冇食過囉..連Tata咁驚膽固醇超標都忍唔住食..因為師傅煎得實在太香啦..真係脆口爆油..只溶喺口唔溶喺手原來都可以形容鵝肝㗎🤣
🤫 話咁快就到重頭戲嘞..我哋梗係揀薄燒 A5和牛啦..同大部份嘅鐵板燒製作方法一樣..都係將和牛燒至五成熟再包住香蔥炸蒜..一分鐘唔使搞掂..好味道到震..我都係第一次配Wasabi一齊食..原來係咁Match 㗎喎😮
🤫 開頭見樣樣都係細細件咁樣..仲諗緊會唔會唔夠飽🤭點知食到呢一刻已經八成飽..師傅仲炒咗一大兜超香勁好味嘅櫻花蝦炒飯同埋鐵板燒必有嘅炒雜菜俾我哋..真係不得了..個炒飯我竟然食得晒呀🥹撞鬼囉..我唔應該食咁多澱粉質㗎😮‍💨但係實在太好味啦~
🤫 最後嘅最後當然係甜品啦..呢度嘅甜品都幾有特色㗎..係自家製嘅3.6牛乳布甸配紅豆抹茶蕨餅
🤫 順帶提一提..京都鐵板居酒屋鐵板燒有三間房..我見另外兩間房似係包房嘅..聽到佢哋都食得開心玩得盡興..然後餐廳嘅正中央仲有壽司吧枱㗎..地方闊落而且非常之多樣化..等我下次再嚟試吓壽司先~
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-07-25
  • 法式鵝肝配紅酒黑醋
  • 日本A5宮崎和牛薄燒
  • 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
2023-07-26 19 瀏覽
系日本返黎一個星期都無,就已經好掛住d刺身串燒,所以朋友特登揾左間高質居酒屋,以解我哋相思之苦😂餐廳入面既裝修好有日本feel 🇯🇵⭐️刺身我哋叫左吞拿魚,赤貝,鯖魚🐟赤貝口感爽口,吞拿魚同埋鯖魚味道鮮甜,而且師傅仲要係喺您面前即叫即切,質素非常新鮮🤤⭐️串燒拼盤🍢 翠玉瓜,日本青椒🫑燒秋葵,燒冬菇, 日本大蔥, 一口甜番薯🍠⭐️雞腎,雞軟骨, 鹽燒手羽先,燒雞胸軟骨🐔燒雪花牛舌心🐮 黑豚豬腩肉, 大蔥雞肉串, 豚肉蘆筍卷,厚切煙燻豬腩肉🐷鹽燒白鱔,燒油甘魚鮫 🐠燒飯團🍙✨今次試咗好多串燒款式,每一款嘅味道都好有驚喜,肉質全部都係皮脆內嫰,咬口脆脆煙靭😋厚切煙燻豬腩肉🐷係最有驚喜,外表好似燒到叉燒咁樣,但食落去真係入口即溶,咬落口完全唔會有黐牙,厚切牛舌🐮咬口十足,配合埋粉紅岩鹽,味道即時再進一步升級,牛舌控千萬不能錯過😎油甘魚鮫🐟肉質細嫩,食落口啖啖魚油香🤤蔬菜方面,每款都香甜多汁,味道鮮香🤩⭐️除咗食物之外,餐廳嘅服務都必須一讚👍🏻今次我哋坐喺吧枱用餐🍽可以一路食嘢之餘,仲可以欣賞師傅切魚生嘅刀工🔪系另類嘅視覺享受👀店員每上一道菜嘅時候,都會清楚講解食物名稱同埋配搭方法,非常專業🫶🏻