2022-12-09
餐前小吃:清新開胃,蓮藕好爽脆,微辣但好惹味小籠包:真正皮薄餡靚,超juicy,肉餡鮮甜多汁👍🏻⭐️老陳醋肴肉⭐️ 大多店舖肴肉同醋係分開上,醋係用嚟沾肉食,個醋仲要稀身,冇咩味道。但呢間鋪既做法,係將陳醋變咗啫喱同舊一齊食,入口既時候陳醋啫喱慢慢溶化,咁口變舊肉就好似啖啖都有陳醋味。最重要係個陳醋係好香甜既甜醋嚟,幫舊肴肉增色不少。酸辣湯:微辣,適合任何人仕。足料,酸辣味好平衡,稀稠度適中。I like it... 出面既酸辣湯唔係過酸就過辣,有d仲要好稠,呢個剛剛好孜然小羊排:個羊排都好 juicy,冇整到乾曬,正。趁熱食既話,個羊皮仲好香脆嫁。入口一d都唔油膩。新疆羊肉燴湯麵:個湯底夠濃,濃而不膩,仲要唔係落咗好多味精嗰種。點解咁講?因為飲咗好幾湯匙個湯都唔覺口乾喉嚨乾涸,所以我估味精唔多。因為平時食咗味精嘢我一定會狂飲水,再嚴重d會頭痛,但今次完全冇。講返個麵,個麵好軟腍彈牙,仲要同埋羊肉一樣吸咗唔少湯汁好入味👍🏻牛肉煎餅:脹卜卜的牛肉煎餅千祈唔好一上枱就食,因為一定會俾入面既肉汁辣親。咬一啖真係好多溢出,個中式酸皮仲要夠曬薄。雖然呢個爆汁肉餅已經好好味,但如果個牛肉肉味再香少少就
小籠包:真正皮薄餡靚,超juicy,肉餡鮮甜多汁👍🏻
牛肉煎餅:脹卜卜的牛肉煎餅千祈唔好一上枱就食,因為一定會俾入面既肉汁辣親。咬一啖真係好多溢出,個中式酸皮仲要夠曬薄。雖然呢個爆汁肉餅已經好好味,但如果個牛肉肉味再香少少就完美啦
⭐️酒釀丸子⭐️ 一上檯已經聞到糯米酒既香味。出面既酒釀丸子有兩大問題,丸子唔夠煙韌彈牙、個酒好多時仲要微酸,呢間冇曬呢兩個問題。
仲要好特別將個汁整稠咗,等你好似食緊湯羮咁。個丸子好鬼煙韌彈牙,個湯入口微甜,但好香糯米酒味兼帶有淡淡桂花香味
山楂楊梅果:外面酸香堅韌,裡面係山楂餡幾特別。配埋薄荷葉食,整件事好平衡,微甜中帶有清新感覺。唔配薄荷葉食,入要個山楂餡微微酸甜既味道會較為突出。兩種味道都唔錯。