2022-06-12 367 瀏覽
偷聽到師傳話佢之前做過半島 香格里拉 帝苑👂🏻間間都名牌酒店我諗實有窿路搵到靚貨/ 識分靚料🥰季節特選豐州直送海鮮丼 $208 💁🏿‍♀️一個餐包咗麵鼓湯、沙律、茶碗蒸同漬物相當豐富 茶碗蒸幾特別 面頭比較稀下邊就相對地實嘅 再加埋啲蟹肉呀海鮮喺入面 唔錯而海鮮丼有三文魚、鯛魚、油甘魚、鱆紅魚、甜蝦仲有一款我唔知咩名嘅時令魚生 (三文魚隔離嗰片)片片都好大片 又厚 又鮮印象最深刻係不知名嗰片😂😂😂佢係有少少口感 好爽口嗰款 肉就夠軟腍2種口感一次過呈現幾特別😋三文魚同鱆紅魚都夠厚身 所以都令人回味👍🏿京都四色鰻魚重 $158 💁🏿‍♀️套餐跟嘅嘢同上面都大同小異 係漬物唔同咗佢嘅鰻魚佔咗半盒便當 淋上適當嘅鰻魚汁🍱而且佢係四色鰻魚丼嘅關係 除咗鰻魚之外仲有蛋絲、芥辣八爪魚、日本酸薑同黃蘿蔔上枱嘅時候好色彩繽紛 絕對吸睛👀另外值得一提係佢嘅服務幾好 會主動斟水隔離唔知係咪熟客 見師傅都有出嚟同佢哋吹水(就係呢個時候偷聽到㗎喇🤫)✅ 加一服務費✅ 晚市套餐買三送一 (另收加一服務費)✅ Openrice訂座主餐牌85折
偷聽到師傳話佢之前做過半島 香格里拉 帝苑👂🏻
間間都名牌酒店
我諗實有窿路搵到靚貨/ 識分靚料🥰

季節特選豐州直送海鮮丼 $208 💁🏿‍♀️
一個餐包咗麵鼓湯、沙律、茶碗蒸同漬物
相當豐富 茶碗蒸幾特別 面頭比較稀
下邊就相對地實嘅 再加埋啲蟹肉呀海鮮喺入面 唔錯
而海鮮丼有三文魚、鯛魚、油甘魚、鱆紅魚、甜蝦
仲有一款我唔知咩名嘅時令魚生 (三文魚隔離嗰片)
片片都好大片 又厚 又鮮

京都四色鰻魚重 $158 💁🏿‍♀️
套餐跟嘅嘢同上面都大同小異 係漬物唔同咗
佢嘅鰻魚佔咗半盒便當 淋上適當嘅鰻魚汁🍱
而且佢係四色鰻魚丼嘅關係 除咗鰻魚之外
仲有蛋絲、芥辣八爪魚、日本酸薑同黃蘿蔔
上枱嘅時候好色彩繽紛 絕對吸睛👀

另外值得一提係佢嘅服務幾好 會主動斟水
隔離唔知係咪熟客 見師傅都有出嚟同佢哋吹水
(就係呢個時候偷聽到㗎喇🤫)

✅ 加一服務費
✅ 晚市套餐買三送一 (另收加一服務費)
✅ Openrice訂座主餐牌85折
2022-06-07
$201.3 (晚餐)
2022-06-11 80 瀏覽
今晚收工嚟到一間日本餐廳食晚飯,環境都好舒適,我哋兩個人佢安排咗一個比較隱蔽嘅長枱畀我哋❤️💕,啱晒傾下心事。估唔到晚市都有定食套餐,價錢仲要好合理添。我哋嘅套餐好豐富,除咗主食外,仲會包茶碗蒸、沙律、味噌湯同甜品。美國牛肉壽喜燒鍋物($158)- 個牛肉好嫩滑,仲加咗隻蛋🍳 同菜,真係好豐富。火炙三文魚親子丼($168)- 份量都唔少,三文魚籽同火炙三文魚都好多,仲好鮮甜肥美,一定會再試。甜品係蛋糕仔,好精緻得嚟仲唔會太甜,幾好食。

估唔到晚市都有定食套餐,價錢仲要好合理添。

甜品係蛋糕仔,好精緻得嚟仲唔會太甜,幾好食。
2022-06-10 69 瀏覽
• 自從沒去日本旅行後,我已經好久沒吃海鮮丼了🙈~最近聽朋友話位於鰂魚涌的 • 🇯🇵京一• 午市相當掋食,所以話相約媽媽來試試啦🥰~ 充滿日本風的餐廳,用竹森做主題,給人一種寧靜的感覺。午市價由$98起,有熟食亦有海鮮丼。 「 特選豐洲季節海鮮丼🍣 $188 」 原本這碗海鮮丼有油甘魚、三文魚、左口魚邊、甜蝦和兩款季節刺身,可惜已售完。最後換成 深海池魚、帆立貝、蟹籽 和 甜蝦。 「 北海道三重奏海鮮丼😍 $198 」 原本這碗海鮮丼有帆立貝、吞拿魚、甜蝦,同樣售完,換成深海池魚、三文魚和赤貝,整碗都完全不一樣了🤣~ 每個海鮮丼有味噌湯、沙律,但有一份有前菜,有一份沒有,而且湯是涼的🙈,如果是熱的更好。
• 自從沒去日本旅行後,我已經好久沒吃海鮮丼了🙈~

。午市價由$98起,有熟食亦有海鮮丼。

「 特選豐洲季節海鮮丼🍣 $188 」

「 北海道三重奏海鮮丼😍 $198 」

2022-06-06
放假尖沙咀銅鑼灣呢d鬧市一定多人,反而選擇偏遠少少嘅商貿區就會舒服好多,今天來到鰂魚涌同朋友食飯,這間位於英皇道的日本餐廳,門口的裝修是日系竹林風,內裡的設計就是木系,加上淡黃色的燈光,增加了一點放鬆的感覺。 京都四色鰻魚飯 $158上桌的時候是彷彿在東京/名古屋食鰻魚飯一樣都是會以一個日本經典盒盛載著,令我頓時覺得自己身在日本,一點違和感也沒有。平時食鰻魚飯多數都係鰻魚加飯,完!沒有其他了!這個四色鰻魚飯特別之處是配搭了四色配菜,色彩繽紛,食落都開心d,有蛋絲、特別醃製過的墨魚仔、日本酸薑及日本黃蘿蔔,酸酸甜甜,特別開胃。鰻魚厚身,肉質嫩滑,鰻魚汁比例均勻,剛好用來撈飯,正!此外,還有前菜中華沙律,茶碗蒸及麵豉湯,全部都係正常水準以內,特別一提麵豉湯足料,有麵根、菇、蘿蔔等配料。整體而言是高質,同在日本食到的差不多,出色! 北海道海膽拖羅魚蓉飯 $268重點來了!日本的感覺呀!想家了!海膽鮮甜又大份,拖羅魚蓉做到十分細緻,完全係可以不經咀嚼就可以吞,丼飯是特別經過稠製的,加了薑粒令飯底更香,加少少豉油及wasabi,每一啖入口都好鮮甜,呢個價錢有呢個質素,絕對係高水準!最後仲有甜品。

京都四色鰻魚飯 $158

整體而言是高質,同在日本食到的差不多,出色!

北海道海膽拖羅魚蓉飯 $268
重點來了!日本的感覺呀!想家了!

最後仲有甜品

餐牌:

2022-06-08 162 瀏覽
⚡️鰂魚涌新開🎌日式料理店🎋餐廳裝修以木為主,空間感足夠,感覺舒服,門口都幾有特色🎋🪑📸🤟🏻 🎏Lunch set跟前菜、季節沙律及味噌湯前菜同麻醬沙律味道正常,味噌湯夠熱,幾好飲😋🍱北海道三重奏海鮮丼 $198有吞拿魚,帆立貝及甜蝦🤤刺身全部大大塊,食落好新鮮😋壽司飯醋味唔算重👍🏻要讚下佢嘅Wasabi好得,應該係新鮮磨嘅😝🍱特選豐洲季節海鮮丼 $188有油甘魚、三文魚、左口魚裙邊同埋甜蝦😍旁邊仲有些少嘅蛋絲同埋醃製🧄蒜粒,色彩好豐富🫶🏻刺身好新鮮,食完成個丼好滿足呀😝總結💕環境舒服,有🎌日式feel😛整體食物質素幾好,刺身好新鮮,性價比ok👍🏻假期lunch時間都幾多人食,仲見到兩枱🇯🇵日本人!餐廳除咗有卡位,吧枱,仲設有VIP房,間房好靚,啱曬一大班人聚會😛睇Menu見到除咗有一般定食、散叫外,原來仲有Omakase🤩
⚡️鰂魚涌新開🎌日式料理店

🎏Lunch set跟前菜、季節沙律及味噌湯
前菜同麻醬沙律味道正常,味噌湯夠熱,幾好飲😋
北海道三重奏海鮮丼

北海道三重奏海鮮丼
北海道三重奏海鮮丼 定食
特選豐洲季節海鮮丼定食
  • 北海道三重奏海鮮丼定食
京都風環境🎋空運Omakase級用料🍣性價比極高!───講起京一,會諗起頭文字D果個,而呢間京一,無論質素定環境,都會令人想黎Twice。魚料標明新鮮空運,除咗田中食嘅壽司十貫,仲有Omakase(要訂位),可見非一般級數。───🍣壽司十貫 (85折後 $398)- 海膽、牡丹蝦、金目鯛、帆立貝、松葉蟹肉、深海池魚、白蝦、赤身、吞拿魚、三文魚籽1️⃣滿滿極鮮甜海膽,肥美大拖羅,濃郁牡丹蝦,全部都係上乘魚料,拍得住Omakase。2️⃣同時性價比極高,鮮嫩松葉蟹疊得高身,爽甜富山縣白蝦堆滿,珍寶帆立貝,亦非常厚肉巨型。3️⃣京都風嘅竹林環境,擺盤極精緻嘅十貫,非一般嘅美感,係真係有Feel。───🍱超特盛角切海鮮丼 - 二人 (85折後 $423)- 深海池魚、油甘魚、吞拿魚、甜蝦、三文魚籽、三文魚、飛魚籽1️⃣二人份量,非一般巨型,鋪滿海量魚料,而且每款都用上唔同切法。2️⃣例如圖中極厚嘅油甘魚,超長身深海池魚同赤身,魚脂香填滿口腔,令人極滿足。───🦀軟殼蟹天婦羅 (85折後 $68)睇相都見爆哂膏,外層薄得通透,香脆唔膩,超Juicy,配上沾汁同白蘿蔔蓉,正宗又細緻。🍲松茸海鮮湯 (85折後 $83)
京都風環境🎋空運Omakase級用料🍣性價比極高!

───
🍣壽司十貫 (85折後 $398)

───
🍱超特盛角切海鮮丼 - 二人 (85折後 $423)

───
🦀軟殼蟹天婦羅 (85折後 $68)

🍲松茸海鮮湯 (85折後 $83)
精緻地用茶壺上,除咗松茸,再加入帶子、大蝦、蟹肉等等,非常足料鮮甜。

👍🏻8/10
2022-06-03 128 瀏覽
點樣食推介✨⭐️新開張竹林風日本餐廳⭐️⭐️鰂魚涌日本菜⭐️京一 地址:鰂魚涌英皇道939號地下🍖特選豐洲季節海鮮丼 $168 (7/10)餐廳主打每日新鮮日本直送魚生,當日季節魚生係池魚同金目鯛,同其他配料:油甘魚、甜蝦、三文魚一樣咁新鮮,特別甜蝦好鮮甜,口感夠漿口,佢地嘅壽司飯會鋪滿醃製過嘅薑碎,令到每啖飯食落酸酸甜甜,不過唔食薑嘅朋友就要記得嗌定走薑🤣🍖北海道三重奏海鮮丼 $198 (7/10)依款丼飯有赤身、帆立貝同埋甜蝦刺身,其實刺身只要新鮮就好難做得差🤣,基本上每個午市定食都會有前菜、沙律同埋麵豉湯,全部都係水準內,麵豉湯係用左紅麵豉,會比較濃味,同清清地嘅魚生飯都幾夾回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

⭐️新開張竹林風日本餐廳⭐️
⭐️鰂魚涌日本菜⭐️

京一
地址:鰂魚涌英皇道939號地下

🍖特選豐洲季節海鮮丼 $168 (7/10)

🍖北海道三重奏海鮮丼 $198 (7/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2022-06-02 116 瀏覽
🇯🇵京一行開鰂魚涌睇到有開新開嘅日本野,就決定入去食個lunch😝餐廳裝修以木同竹為主,好有日本feel🎋星期日都有lunch set ,仲要包埋前菜、季節沙律、味噌湯🍱特選豊洲季節海鮮丼 $188(油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦、季節兩款)刺身好新鮮,油甘魚重油脂、甜蝦鮮甜Wasabi 係新鮮磨嘅,味道柔和清新酸飯軟硬適中,微酸,夾埋入面嘅漬物食啱啱好🍱美國牛肉寿喜燒鍋物 $148配料豐富,有牛肉、雞蛋、洋蔥、京蔥、冬菇、豆腐、金菇、娃娃菜牛肉好滑有牛味,肉質軟淋,無諗過美國牛肉都咁好食👍🏻湯底好味過岀面食個啲,唔會係死甜味,係濃得嚟啱啱好🥢沙律:菜夠新鮮🥢小食: 味付螺肉口感彈牙,醬汁好味🥢麵豉湯:唔會太鹹👍🏻2個人埋單$370食物質素唔錯,價錢都合理店員服務態度好,有禮貌,不時主動加水座位闊落,坐得舒服😌如果嚟開呢頭都可以試吓🙌🏻📍 鰂魚涌英皇道939號地下
🇯🇵京一

行開鰂魚涌睇到有開新開嘅日本野,就決定入去食個lunch😝

餐廳裝修以木同竹為主,好有日本feel🎋

🍱特選豊洲季節海鮮丼 $188
(油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦、季節兩款)
刺身好新鮮,油甘魚重油脂、甜蝦鮮甜
Wasabi 係新鮮磨嘅,味道柔和清新
酸飯軟硬適中,微酸,夾埋入面嘅漬物食啱啱好

🍱美國牛肉寿喜燒鍋物 $148
牛肉好滑有牛味,肉質軟淋,無諗過美國牛肉都咁好食👍🏻
湯底好味過岀面食個啲,唔會係死甜味,係濃得嚟啱啱好

🥢沙律:菜夠新鮮
🥢小食: 味付螺肉口感彈牙,醬汁好味
🥢麵豉湯:唔會太鹹👍🏻

2個人埋單$370
食物質素唔錯,價錢都合理
店員服務態度好,有禮貌,不時主動加水
座位闊落,坐得舒服😌
如果嚟開呢頭都可以試吓🙌🏻

📍 鰂魚涌英皇道939號地下
2022-06-01 89 瀏覽
到達這家屋酒屋的第一感覺就是,裝潢很有格調。石牆的門面有種高級別的質感。服務:值得一提的是,看見我們正分享丼物,師傅特意為我們送上公筷一對,非常貼心北海道海膽+拖羅魚蓉飯$268相當甘香,入口即溶的拖羅魚蓉沒有絲毫的筋腱,口感細滑。北海道海膽口感鮮甜,一整碗丼物無需咀嚼,不俗豐洲直送丼物$208無論是甜蝦,還是赤貝,劍魚腩,三文魚,鯛魚,吞拿魚,都相當爽脆,入口肥美,亦肯定無腥味,非常出色的食味鯔重丼$158肉厚豐腴,口感稔軟,不過鰻魚份量較少,漬物佔了一半呢!此外還有茶碗蒸跟麵豉湯,均是冷品之中的熱葷,非常不錯路過不妨一試!

北海道海膽+拖羅魚蓉飯$268
相當甘香,入口即溶的拖羅魚蓉沒有絲毫的筋腱,口感細滑。

北海道海膽口感鮮甜,一整碗丼物無需咀嚼,不俗

豐洲直送丼物$208

鯔重丼$158
肉厚豐腴,口感稔軟,不過鰻魚份量較少,漬物佔了一半呢!

此外還有茶碗蒸跟麵豉湯,均是冷品之中的熱葷,非常不錯

路過不妨一試!

2022-05-27 91 瀏覽
今日黎到鰂魚涌一間新開嘅日本餐廳 平時旺角尖沙咀太多人所以特登去遠少少嘅地方 少d人 食得都舒服d 😉 門面同埋餐廳裏面都有日系木風格 店舖約1000呎 有半開放式既包廂設計 岩哂一班人 或者 朋友之間既聚會🥂如果晚市嘅話可以預訂廚師發辦 但係我今次就食咗晚市定食 有前菜有湯有甜品😋同埋大廚原來有20-30年日本餐飲經驗 食物質素一定有保證😜1️⃣特選豐州季節海鮮丼 $188有厚切既刺身 全部日本新鮮運黎 暫時無得去旅行就食住刺身先🤪 裡面有油甘魚 三文魚 左口魚裙邊 甜蝦 金目鯛 深海池魚 望上去色彩繽紛 鋪滿新鮮既海鮮 上面仲有魚子 🥰正丫前菜有沙律 蛋 螺肉 同麵豉湯 蛋好滑好香 唔會驚唔夠飽😆之後仲有甜品2️⃣京都四色鰻魚飯盒 $158平時食開鰻魚飯 都係一個鰻魚唔會話有其他配菜 搭嘅四色配菜令到鰻魚飯多左層口感 而且五顏六色 食落都開心d😆有蛋 同酸酸甜甜既配菜 仲有調左味既墨魚晚市定食都咁吸引 下次一定要黎試下廚師👨‍🍳發

1️⃣特選豐州季節海鮮丼 $188
前菜有沙律 蛋 螺肉 同麵豉湯 蛋好滑好香 唔會驚唔夠飽😆
之後仲有甜品

2️⃣京都四色鰻魚飯盒 $158
平時食開鰻魚飯 都係一個鰻魚唔會話有其他配菜

晚市定食都咁吸引 下次一定要黎試下廚師👨‍🍳發
2022-05-27 90 瀏覽
♨️京一鰂魚涌英皇道939號地下@kyouichi_hk 💜鰂魚涌新開嘅日式壽司飯店,門口幾靚幾有特色,Lunch time時段爆晒棚好彩有book位,員工服務質素佳,食物幾有質素,美味的一餐👍🏻🔷北海道三重奏海鮮丼$198(帆立貝、吞拿魚、甜蝦)🔷特選豐洲季節海鮮丼$188(油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦)兩個飯既刺身質素好高,好夠新鮮又鮮甜,前菜同湯都好得,性價比高👍🏻食物:8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#食在鰂魚涌 #鰂魚涌美食 #quarrybayfood #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食日記 #香港美食指南 #刺身定食 #sashimi #日本刺身 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodblogger #foodporn #foodblogger #foodphotography #foodstagram #油甘魚 #三文魚 #吞拿魚 #甜蝦
♨️京一
鰂魚涌英皇道939號地下
@kyouichi_hk

🔷北海道三重奏海鮮丼$198
(帆立貝、吞拿魚、甜蝦)
🔷特選豐洲季節海鮮丼$188
(油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦)

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

🍪【#鰂魚涌】京一 Kyouichi🎋夢幻竹林淺色系主調 適合聚會的日本餐廳🎋.🍪 鰂魚涌新開嘅🎋竹林+🪵木系主調餐廳,環境優雅舒適☺️晚市定食 $128起,包水蛋、麵豉湯、沙律、香辣螺肉、甜品❤️好豐富!~~~~~~~~~~~~~🐟 吞拿魚赤身配甘海老海鮮丼 $188Maguro and Sweet Shrimp Shashimi Don原切吞拿魚口感十足又新鮮😍🦐甜蝦好大隻同香甜.🐄 美國牛肉壽喜燒鍋物 $158American Beef Sukiyaki配料有軟滑牛肉、豆腐、香菇、金菇、娃娃菜、原個大洋蔥同京蔥😋值得一讚係湯底濃郁得嚟唔會過甜,送飯一流👍🏻~~~~~~~~~~~~~🍪 餐廳有幾個座位區,一入門口右邊係二至四人枱,門口直入一排bar枱。😍我最鍾意餐廳中央間房,兩側有玻璃窗同竹葉相隔,牆上有投影機的藝術圖案。夠私隱度又夢幻,一家人或者一班朋友嚟食飯最適合不過!🥰~~~~~~~~~~~~~味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪🍪/5💸消費 Spending:$191 /人 Person🔥推介度 Recommendation:4/5.📍 京一 Kyou
🍪【#鰂魚涌】京一 Kyouichi
🎋夢幻竹林淺色系主調 適合聚會的日本餐廳🎋
🍪 鰂魚涌新開嘅🎋竹林+🪵木系主調餐廳,環境優雅舒適☺️
🐟 吞拿魚赤身配甘海老海鮮丼 $188

原切吞拿魚口感十足又新鮮😍
🦐甜蝦好大隻同香甜
🐄 美國牛肉壽喜燒鍋物 $158
American Beef Sukiyaki

值得一讚係湯底濃郁得嚟唔會過甜,送飯一流👍🏻

~~~~~~~~~~~~~

夠私隱度又夢幻,一家人或者一班朋友嚟食飯最適合不過!🥰

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$191 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 京一 Kyouichi
@kyouichi_hk
2022-05-25
2022-05-16 159 瀏覽
Japan's taste in king's road quarry bay!service friendly give a warm smile to customer!JP sytle design around here!seafood fresh👍my son love the JP food since he‘ve after football 😂hard play hard eat! So a 13-year-old boy can finish the rice set(rice、meal、seafood、soup、egg、salad)i have been trying other⋯
JP sytle design around here!

seafood fresh👍

i have been trying other⋯
2022-05-15 128 瀏覽
話説我不嬲好懶寫食評,但係今日試完”京一”實在好驚喜,要開心share。雖然佢開咗冇幾耐,但無可能咁有實力嘅餐廳會無人知!我同男朋友一人叫左一個定食,佢啲魚生係厚切架!可能因為佢地舖頭有做Omakase, 就算定食入面嘅刺身都真材實料,好新鮮!好surprise, 原本諗住今日落雨就OpenRice搵間近近地日式餐廳試吓㗎咋,估唔到餐廳所有員工都好殷勤有禮貌,會關心你食物質素o唔ok啦,又會主動加茶啦,定食仲有精緻甜品送,滿足感大過去五星級酒店疫情下小店難做,我地好應該幫幫佢地呀,住太古城/鰂魚涌或者近太古城返工嘅你,唔好成日食嚟食去都太古城中心喇,試一試呢間良心小店啦!性價比高架!我同男朋友食完全晚好心情,我地就一定會再返去食喇,希望下次仲book到位啦😋😋

2022-05-15
2022-05-04 174 瀏覽
疫情下有太多限制,太耐無食過魚生飯,經過呢間新餐廳就入去試下。無論係壽司枱嘅師傅、招呼嘅職員以至負責收銀嘅主管都好好人,待客熱誠,好好招呼,好有人情味。我叫咗個特選豊洲季節海鮮丼定食,有油甘魚、三文魚(仲叫師傅幫我火炙吓佢,因為我唔食生三文魚)、左口魚裙邊、甜蝦、季節兩款,魚生好新鮮。呢個外賣買得開心,食得更開心。一間餐廳好唔好,除咗食物質素就係招呼,值得去幫襯呀!

一間餐廳好唔好,除咗食物質素就係招呼,值得去幫襯呀!
外賣自取