2018-07-29
今日晏晝又去尋找一啲未去過嘅餐廳,行到去Noho,見到有兩個叔叔喺度踢毽,睇咗一陣,就行咗上佢哋喺度踢毽後面嗰條好長嘅樓梯,試吓睇下嗰度有冇一啲未去過嘅餐廳。行到差唔多最頂就見到呢間 Fast Gourmet。系出邊望入去都見到佢差唔多滿座,只有一張枱剩,咁我就行咗入去。裏便嘅環境都幾好,用咗好多假嘅植物裝飾同埋有好多小擺設,加上商店前面全部都係玻璃,旁邊仲有幾個窗,所以店內都幾光猛。Kale salad 未必個個啱食,藍芝士調味好重,面有啲果仁同埋一啲紅梅子,提供到唔同嘅味道同埋咬口,不過羽衣甘藍本身就有啲鞋鞋哋,所以要整得好食真係唔係咁容易。要加多一句,羽衣甘藍係非常有益嘅蔬菜,所以如果你着重健康,羽衣甘藍係一個好嘅選擇。之後輪到主菜,牛面珠意粉 beef cheek pasta。我對牛面珠一向都鍾情,所以一見到餐牌上有牛面珠我通常都會揀果樣去叫。意粉嘅麵質軟硬道幾好。牛面珠咬第一啖有啲失望,因為有啲韌,但第二舊就幾林,原來第一舊係有啲根。不過我覺得個牛面珠同意粉好似兩樣野夾硬放埋一齊,因為個牛面珠係冇用意粉嗰個汁去燴一燴,佢本身又冇汁,個意粉呢就有番茄醬。侍應方面,我都未試過上菜
侍應方面,我都未試過上菜嗰陣時冇擺碟野係我面前,反而放左係我對面個位嗰度。莫非佢睇到一啲我睇唔到嘅嘢?
總結
- lunch set 有得叫好有益嘅羽衣甘藍
- 意粉嘅麵質軟硬道幾好
- 牛面珠都算做幾林
- 牛面珠同意粉好似兩樣野夾硬放埋一齊
- 上菜嗰陣時,侍應擺咗碟野係我對面個位
Kale salad