餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
資訊:

2018-07-29 116 瀏覽
今日晏晝又去尋找一啲未去過嘅餐廳,行到去Noho,見到有兩個叔叔喺度踢毽,睇咗一陣,就行咗上佢哋喺度踢毽後面嗰條好長嘅樓梯,試吓睇下嗰度有冇一啲未去過嘅餐廳。行到差唔多最頂就見到呢間 Fast Gourmet。系出邊望入去都見到佢差唔多滿座,只有一張枱剩,咁我就行咗入去。裏便嘅環境都幾好,用咗好多假嘅植物裝飾同埋有好多小擺設,加上商店前面全部都係玻璃,旁邊仲有幾個窗,所以店內都幾光猛。Kale salad 未必個個啱食,藍芝士調味好重,面有啲果仁同埋一啲紅梅子,提供到唔同嘅味道同埋咬口,不過羽衣甘藍本身就有啲鞋鞋哋,所以要整得好食真係唔係咁容易。要加多一句,羽衣甘藍係非常有益嘅蔬菜,所以如果你着重健康,羽衣甘藍係一個好嘅選擇。之後輪到主菜,牛面珠意粉 beef cheek pasta。我對牛面珠一向都鍾情,所以一見到餐牌上有牛面珠我通常都會揀果樣去叫。意粉嘅麵質軟硬道幾好。牛面珠咬第一啖有啲失望,因為有啲韌,但第二舊就幾林,原來第一舊係有啲根。不過我覺得個牛面珠同意粉好似兩樣野夾硬放埋一齊,因為個牛面珠係冇用意粉嗰個汁去燴一燴,佢本身又冇汁,個意粉呢就有番茄醬。侍應方面,我都未試過上菜

侍應方面,我都未試過上菜嗰陣時冇擺碟野係我面前,反而放左係我對面個位嗰度。莫非佢睇到一啲我睇唔到嘅嘢?

總結
- lunch set 有得叫好有益嘅羽衣甘藍
- 意粉嘅麵質軟硬道幾好
- 牛面珠都算做幾林
- 牛面珠同意粉好似兩樣野夾硬放埋一齊
- 上菜嗰陣時,侍應擺咗碟野係我對面個位

Kale  salad
2018-07-27
2018-07-29 71 瀏覽
見到報導介紹龍蝦湯流心牛角包🥐咁耐已經好想試,今日老公終於陪俾我去試好彩冇令我失望,個🥐🥐食落去又唔會俾個汁整到淋哂😋😋再配杯店員介紹既Tiramisu特飲☕️☕️真令人回味。🤭🤭地方都不錯好舒服,有機會下次會再來試慢煮料理🍽🍽
2018-07-28
2018-07-27 247 瀏覽
黎開中環,決定要黎試一下呢間流心牛角包!呢條街都要搵下,不過好彩,唔會難到我,因為我係Google小姐😏黎到3點幾,唔使等,就行入黎坐低,睇下餐牌(其實一早已經睇左😝)我一定要試呢度既牛角包,佢唔係一般既流沙牛角包,佢將啲湯收埋喺個牛角包度,你一切開,啲湯會流曬出黎,有幾款口味,其實之前係想試龍蝦湯牛角包,但黎到見到個期間限定牛角包,又係冬蔭功味(賣飛弗),就決定叫呢個,叫多個龍蝦湯補數,蝦子餅叫左個慢煮羊肉多士,黎多杯富士山下&奶蓋提拉米蘇🤓等左一陣,野食開始上枱富士山下,上枱美感唔夠openrice既相咁靚咁有層次,不過味道可以搭夠,幾好飲,清清地,奶泡加喺飲料上,比起打埋一齊有層次感👍奶蓋提拉米蘇,奶蓋做得唔錯,個底又唔會太甜,濃稠既奶蓋,滿滿既幸福,幾好幾好😬龍蝦湯,我覺得不過不失,係有龍蝦肉既龍蝦湯😬冇乜特別慢煮羊肉多士,肉同多士既比例岩岩好,2個人食分量好岩,因為我整緊牙,我仲怕咬唔到,點知佢好淋,冇牙都食到阿😆點2粒鹽吊返啲味出黎仲正👍冬蔭功牛角包,一切開啲冬蔭功湯就漏出黎,牛角包非常香脆,用包黎點湯超她味,個湯味道唔太濃,唔會蓋過牛角包既香酥味,又係好好味既食物😍😍
等左一陣,野食開始上枱

提拉米蘇奶蓋

龍蝦湯

龍蝦湯,我覺得不過不失,係有龍蝦肉既龍蝦湯😬冇乜特別

真空慢煮紐西蘭羊肉多士

冬蔭功牛角包

2018-07-26
提拉米蘇奶蓋
龍蝦湯
真空慢煮紐西蘭羊肉多士
冬蔭功牛角包
2018-07-25 87 瀏覽
I visited their old location before and that experience definitely made me come back for more! Their new location has better seating and the menu changed a little bit, but definitely still at the same high quality!The service was very pleasant. The staff is well trained and very friendly. The owner also came in and asked if everything was in order. Very friendly and good experience!We tried a variety of dishes and none of them disappointed. My favorites were the unique lobster bisque croissant,

We tried a variety of dishes and none of them disappointed. My favorites were the unique lobster bisque croissant, which is just packed with flavour and looks and tastes very high end. And the other favorite was the beef cheek with tomato sauce pasta which really tasted like a proper Italian dish with balanced flavours.

Definitely recommend this restaurant!
Kale Salad with Blue Cheese and Walnuts
Chicken risotto
Beef cheek with tomato pasta sauce
Lobster Bisque Croissant
Cheesecake
2018-07-25
Chicken risotto
Lobster Bisque Croissant
Cheesecake
  • Lobster bisque croissant
  • Beef Cheek and tomato sauce pasta
2018-07-21 1068 瀏覽
第二次黎 @fastgourmethk 搬上左兩個舖位 大左 闊落左依然是流心牛角包最引人入勝🥐除左上次試過的海鹽焦糖同龍蝦湯味之外而家仲期間限定冬蔭公湯同黑芝麻口味冬蔭公香料同椰香互相輝映 各自的味道都相當突出黑芝麻微甜 芝麻味濃 感覺天然牛角包用上法國牛油 更酥脆 油度相對低 唔會好膩試左兩杯新的芝士奶蓋飲品 #Tiramisu Cheesy同 #MixedBerries Cheesy🧀奶蓋鹹香味突出 前者同下層的#BlackCoffee 一鹹一苦甘又出奇地夾 後者莓的Freshness中和芝士的膩感 意外地清新黎到呢間主打慢煮料理的餐廳 梗係要試下主菜 慢煮三文魚#Superfood #Risotto 🐟點Super法呢?用上相對健康高纖的白藜麥 生熟薏米口感依在 但就#Glutenfree 更健康慢煮的方式令#三文魚 入面肉質更嫩滑 有半生熟的口感 剛熟的程度拿捏得十分有分寸另一個較特別的係冬蔭清湯慢煮帶子藜麥飯清湯沒有用上椰奶 相對較清甜但又不失霸氣 飲落都相當濃郁最後甜品係三球自家製雪糕 最特別的係一試難忘的#WhiteTruffle白松露比黑松露更香醇濃郁突出 估唔到做成
依然是流心牛角包最引人入勝🥐

慢煮的方式令#三文魚 入面肉質更嫩滑
有半生熟的口感 剛熟的程度拿捏得十分有分寸
另一個較特別的係冬蔭清湯慢煮帶子藜麥飯

清湯沒有用上椰奶 相對較清甜但又不失霸氣 飲落都相當濃郁

白松露比黑松露更香醇濃郁突出 估唔到做成從未見過的雪糕又會咁夾喎
咖啡係店舖自己磨的咖啡 相對苦澀濃郁
最後的椰子味 相對甜度較高 入面夾雜大量椰子碎 令口感更豐富
今次再訪 #FastGourmet 的食物依舊出色
如果個胃仲有位 我想食埋#CremeBrulee 架😭
2018-07-21
  • 流心牛角包
今次是草根姐妹👭第2次到訪Fast Gourmet🍴,為的是要享受下中上環的高格調餐廳🥂。由於之前吃過流心牛角包🥐後一直念念不忘,好想帶屋企人再食一次。由於媽媽沒很多吃慢煮菜式的經驗,一計畫再訪就故特意帶同媽媽、妹妹一同去。第一次到訪時與老闆娘閒聊過,當時已覺得老闆娘品味好,而且對食物有要求,今次見他們搬了新店,除了由細舖轉大舖外,餐廳風格都帶點歐洲風,如同身處外國餐廳一樣,加上樓柢高,整個感覺好舒服。去到Fast Gourmet不得不提他們的主打流心牛角包🥐,今次推左一鹹一甜嘅Limited Edition 版本。🥐Black Lava Sesame ($28)黑熔岩芝麻牛角包上次食過fast gourmet 牛角包後留下深刻印象❤️今次推出的是住新的黑芝麻味。切開後發現流心程度並沒有想像中澎湃,中間餡料質地較傑身,但味道的確驚喜😋!黑芝麻味非常濃郁,而且並非只有甜味,而是帶有突出的芝麻香。味道好得很!對一向喜愛黑芝麻的草根姐姐而言無異是香港位列頭三的牛角包🏆。🥐Tom Yum Goong ($36)泰式冬蔭功牛角包將冬蔭功做成牛角包饀料,可算是前無古人呢😳。外層口感未及上次的牛角包香

🥐Black Lava Sesame ($28)
黑熔岩芝麻牛角包
Black Lava Sesame

🥐Tom Yum Goong ($36)
泰式冬蔭功牛角包
將冬蔭功做成牛角包饀料,可算是前無古人呢😳。外層口感未及上次的牛角包香脆,冬蔭功其實並不辣,只有微微的酸辣感🔥,可惜味道未算突出。流心度遠比甜版味的黑芝麻強,但要比較的話,草根還是認為後者的驚喜較大,如果冬蔭功能加強效果應該會更好呢😆
Tom Yum Goong

除了牛角包,今次特意晚市到訪就是為了試一試他們的慢煮晚餐,晚餐可以選3-5道菜,價格有所不同。難得再訪,當然要選上由頭盤起計,包甜品的五道菜套餐。原本打算點3個晚餐,但媽媽怕吃不完會浪費,故最後這夜與妹妹各選了一個五道菜的晚市套餐,加2個牛角包,3人一同分享。五道菜的晚餐包了頭盤、湯、主菜、意粉/意大利飯和甜品。我選了:Appetizer: Sous-vide Chicken Saland, Avocado, 62c Free-Range Egg、Soup: Homemade Lobster Bisque 、Main: Angus Hanger Tenderloin 6oz with Homemade Demiglace & Black Truffled Mashed Potatoes、Pasta: Sous-vide Hokkaido Jumbo Scallop Linguini in Homemade Lobster Sauce ($+38)、Dessert: Sous-vide Cheesecake (Rasberries)。

吃完牛角包剛好就送上晚餐的頭盤。

🍴Appetizer: Sous-vide Chicken Saland, Avocado, 62c Free-Range Egg

草根姐妹一直堅信自己不是牛🐂,所以不太愛吃未經烹調的菜😂。其實就是任性,不想食淡味菜😏🤫。這次少有地,草根姐妹👭食菜食得很開心😬。這款沙律好豐富🥗,加入慢煮雞肉,新鮮提子🍇、提子乾及牛油果。雞肉非常柔軟,而且份量十分慷慨,劃破蛋黃後,黃汁緩緩流出,賣相很是吸引。加上香甜提子、提子乾及熟透的牛油果🥑。味道及口感同樣十分豐富,誰說沙律只能枯燥乏味?

龍蝦湯需要自己把湯倒入碟中,賣相比一般龍蝦湯好❤️。味道上,龍蝦味很突出, 中間的龍蝦肉鮮甜。雖然湯的確十分濃郁,但飲到最後感覺鹹了點。
Homemade Lobster Bisque

🍴Main: Angus Hanger Tenderloin 6oz with Homemade Demiglace & Black Truffled Mashed Potatoes
肉類選了安格斯裡脊肉🐃真空慢煮牛,牛肉份量不多,但賣相很吸引😍牛肉帶鮮嫰的紅顏色,卻不會滲出血水,這正是慢煮的精髓所在!牛肉肉質柔嫰,但中間有點筋,尤幸味道不錯,牛味濃郁。旁邊的黑松露薯蓉十分幼滑,黑松露味突出,加上新鮮菇菌,整道菜式的完整度很高。

🍴Pasta: Sous-vide Hokkaido Jumbo Scallop Linguini in Homemade Lobster Sauce ($+38)

主菜驚喜之一來自這一道菜式⭐️珍寶帶子配龍蝦汁意粉。龍蝦汁Creamy😍,味道濃厚,入口感覺完全被龍蝦汁包圍!珍寶帶子不但體積大,而且非常厚身,外面香煎至金黃色,內裹仍保持半熟的嫰滑質感🤤。已經被草根收藏在可以私下推介給朋友的系列內,食完令人有幸福感呢❤️!

🍴Dessert: Sous-vide Cheesecake (Rasberries)

坦白而言,最初看見以玻璃瓶方式呈現的芝士蛋糕確實感到有點愕然😮,期望亦不大。但意想不到一嘗後發現cheese cake 不但十分軟滑,而且味道香濃,比很多平日的件裝蛋糕更好吃🍰,加上面層的紅莓醬🍓增淡添一份酸甜感,絕對是更驚喜呢!

🍴Drink: Return Black (vegan)
黑芝麻豆漿,上次到訪已試過,味道溫和沒有咖啡因。黑色拉花好型呢!
Return Black

其實2個5道菜份量的晚餐再加2個牛角包已令我們吃的得很飽。最後吃完時老闆娘正好走出來,當時才知道原來當日大廚沒法上班,所以全晚老闆娘擔當大廚,在廚房忙了一整天! 老闆娘還說對未能提供最好的用餐而感到不好意思,但其實大部份菜式我們都好滿意! 唯一就是肉類可以更好,真想不到老闆娘還會下廚呢!

媽媽對今晚都十分滿意,作為女兒聽到都好開心呢! 雖然價錢不便宜,但每次來的時候都像放慢了平日的節奏,真正感覺生活的味道。下次一定要再同爸爸前來,感覺也會愛上這裹呢!有好的事物就好想與重視的人分享
是否所有人這麼想呢?
Tom Yum Goong
Return Black
  • Sous-vide Chicken Saland Avocado 62c Free-Range Egg
  • Sous-vide Hokkaido Jumbo Scallop Linguini in Homemade Lobster Sauce
星期日終於放假啦💃🏻想好好休息一下,係一個繁忙嘅都城下,享受一個慢活、高質嘅夜上🌃享受食物之餘,感受下生活嘅節奏Summer Dinner Menu ($428 for Five Courses)🍴Appetizer: Caesar Saland with minced salmon & 62c Free-Range Egg餐廳用了Free-Range Egg無圈養雞蛋🥚🥚,雖然無圈養價錢較貴,但好值得大家支持呢個概念。餐廳刻意標榜用了62度的温泉蛋,此溫度可以把温泉蛋保持住超流心狀態,有蛋漿嘅加持,沙津冇咁Dry💦,而且更加容易入囗👍🏻。沙律🥗菜好新鮮,食落爽爽脆脆🌿,加上沙律汁,三文魚碎粒及芝士粉🧀,味道唔寡又清新。🍴Soup: Homemade Lobster Bisque 第一次👆🏻連一向重口味嘅草根姐妹👭都覺得太濃味了吧😂,龍蝦湯🥣感覺就好純,冇落忌廉等調味,所以龍蝦味超突出,第一啖已經好濃味,濃到飲落覺得有點過鹹🍴Main: New Zealand Boneless Lamb Shoulder 6oz with Nuts Crust & Curried Yogurt Dre

🍴Main: New Zealand Boneless Lamb Shoulder 6oz with Nuts Crust & Curried Yogurt Dressing
於新西蘭無骨羊架🐑上放上焗得香脆的果仁,口感豐富。羊肉食落比較實,但草根期望肉質會更細嫰,整體不過不失吧。旁邊伴碟的薯蓉非常幼滑,野菌香氣濃郁,反而配菜令人更驚喜😋呢!

🍴Pasta: Sous-vide 24-hr Australian Beef Cheek Linguini in Homemade Tomato Sauce ($+38)
草根欣賞這個意粉🍝用上真蕃茄去做醬汁🍅,而於非貪圖快捷濃味而落茄膏。兩者味道會有分別,真蕃茄雖然不及茄膏濃,但亦不會霸道地奪去其他食材的味道👍🏻。另外,意粉煮得剛好,仍保持咬口,大概係小學至初中食飯盒的可怕回憶,草根最怕食到軟腍腍的意粉🤦🏻‍♀️。另一主角牛臉肉用了24小時慢煮的邊法烹調,質感軟腍,不錯喔!

🍴Dessert: Sous-vide Creme Brulee
Creme Brulee一如既往地好食🤤,店員幫忙把焦糖布甸焗暖,口感溫和、嫰滑,食落輕鬆,轉眼就被吃清光。

Black Lava Sesame ($28)
黑熔岩芝麻牛角包
黑芝麻流心牛角包🌚非常貼題嘅一個甜品,切🔪開牛角包🥐芝麻慢慢流出來,黑芝麻味道同芝麻糊有不遑多讓嘅感覺👍🏻,仲有帶芝麻香,感覺不太甜,配上牛角包一齊食感覺剛好😍,不會膩!上次草根姐妹經以好欣賞佢地認真嘅製作,今次仲好佩服佢地勇所嘗試嘅精神!點解草根姐妹咁講?睇埋下面你就知~

🍴Tom Yum Goong ($36)
泰式冬蔭功
因為佢地將冬蔭功加入牛角包做饀料,創意滿分💯嫁。味道就帶少少冬蔭功嘅酸辣🔥,但相比起黑熔岩芝麻,就比較失色。由於,冬蔭功唔太突出,如果味道加強變得更酸辣,就可以突圍而出吧。
2018-07-14 147 瀏覽
話說一直好期待黎呢間餐廳度食嘢,呢排興起食慢煮嘅嘢,上網搵咗好耐發現呢間餐廳嘅慢煮好似幾出色,於是就決定星期六黎試一試,一早用OpenRice book左枱,好期待今日嘅黎臨今日落雨落得好利害,不過無減我黎哩度食嘢泊好車就直接行過嚟善慶街,不過附近整路,都比較難泊車入到去發現原來都已經滿座,好彩我哋有book枱乍。由於一早上網睇好晒食啲咩,根本個Menu都唔使睇就即刻叫到嘢食,我哋叫咗慢煮三文魚配藜麥飯加自家製冬陰公湯,慢煮牛頰肉配藜麥飯,流心牛角包海鹽焦糖咖啡味,再嗌咗杯黑麥咖啡原本想帶埋話梅車厘茄紅菜頭沙律,點知侍應隔多陣走埋嚟話原來無得叫D餸都黎得好快,首先整咗杯咖啡,我以為係熱既添,點知原來係凍既,侍應好好肯幫我換,最後叫咗黑暗回歸,其實係黑芝麻燕麥奶,黑色嘅心心拉花,係幾特別嘅,不過好似細杯左少少,同埋味道好一般,一啲都唔好飲然後個牛角包同埋牛頰肉飯到左,諗住等埋我嗰慢煮三文魚飯到咗先一齊食,點知等左勁來都仲未有,左望右望,我諗都等左三四個字,諗住慢工出細火,但越等越唔對路,啲侍應見我哋望黎望去都唔走過黎問我地咩事,最後我忍唔住問下嗰飯有未,點知原來漏咗單,有冇搞錯😭因為落單
今日落雨落得好利害,不過無減我黎哩度食嘢
泊好車就直接行過嚟善慶街,不過附近整路,都比較難泊車
然後個牛角包同埋牛頰肉飯到左,諗住等埋我嗰慢煮三文魚飯到咗先一齊食,點知等左勁來都仲未有,左望右望,我諗都等左三四個字,諗住慢工出細火,但越等越唔對路,啲侍應見我哋望黎望去都唔走過黎問我地咩事,最後我忍唔住問下嗰飯有未,點知原來漏咗單,有冇搞錯😭因為落單嘅時候侍應仲問我三文魚要跟飯烏東,我仲同佢講要飯得啦,估唔到咁都可以漏到單😩好啦!終於等齊可以食嘢啦!首先試吓個牛角包先,切落去睇吓有冇流心嘅效果,點知原來已經結晒,再試我嗰慢煮三文魚先啦,點知太失望啦!首先個飯煮得太淋,好難食,再配埋個自家製冬陰公湯,個湯好奇怪,唔識點形容,將個湯撈落去啲飯度係唔好食嘅,最後我就咁食咗啲飯,冇撈湯,然後個三文魚完全冇味嘅🙈然後再試埋朋友嗰牛,一食落口啲牛勁多根,即刻唔食啦,呢間餐廳試一次就可以了!
題外話/補充資料: 有個女侍應嘅服務態度都幾差下!
2018-07-14
2018-07-08 629 瀏覽
自從上次朋友帶我食完流心牛角包之後,我地成日都係咁話好掛住龍蝦湯🥐😂比佢早我一步試咗呢兩款新口味😤果排我仲成日同男小編講好好味!今次就同佢嚟食😆.🥐House baked pastries 今次試到呢兩款牛角包係新店嘅期間限定,做到7月😆#黑熔岩芝麻牛角包 ($28)😋好味指數:(8/10)呢個牛角包相對嚟講冇咁流心,因為黑芝麻係比較稠嘅🧐黑芝麻味相當香濃,甜甜地咁,加埋脆卜卜嘅牛角包🤤真係打打下食評都流口水😂#泰式冬陰公牛角包 ($36)😋好味指數:(8/10)牛角包外層十分之鬆脆,一切落去啲碎都飛哂出黎😆一切中間啲冬陰公湯流哂出黎😍食落去冬陰公味夠哂濃😋不過可能中間吸咗好多冬陰公湯,所以有少少咸🤔不過整體上係好好食😎👍🏼.🍝Main#真空慢煮挪威三文魚 配冬陰 ($158)😋好味指數:(7.5/10)有藜麥、蕃茄、粟米粒、南瓜籽、芫茜、冬陰魚湯啫喱😚冬陰功係分開上嘅,有個壺仔裝住到落去飯到😝同平時飲開嘅冬陰功湯好唔同,佢係冇咖椰奶嘅所以飲落去會比較清淡,帶小小微微酸辣嘅感覺🌶夏天食都幾清新開胃😆三文魚係經過真空低溫慢煮,所以食落去肉質特別好嫩滑,而外面係微微煎過嚟,所以都幾香口😍.
果排我仲成日同男小編講好好味!今次就同佢嚟食😆
🥐House baked pastries
今次試到呢兩款牛角包係新店嘅期間限定,做到7月😆

#黑熔岩芝麻牛角包 ($28)
😋好味指數:(8/10)
呢個牛角包相對嚟講冇咁流心,因為黑芝麻係比較稠嘅🧐

#泰式冬陰公牛角包 ($36)
😋好味指數:(8/10)
🍝Main

#真空慢煮挪威三文魚 配冬陰 ($158)
😋好味指數:(7.5/10)
有藜麥、蕃茄、粟米粒、南瓜籽、芫茜、冬陰魚湯啫喱😚
夏天食都幾清新開胃😆
🍨Home made dessert

#SignatureGelato
白松露
入口有好濃烈嘅松露味,上面有一啲蜜糖脆脆🍯
伯爵茶
伯爵茶嘅茶味好香,上面灑咗啲可可粉🍫
即磨咖啡
咖啡味好濃,上面有片可可脆片😆
☕Drinks

#提拉米蘇芝味特飲 ($44)
😋好味指數:(7/10)
上面係tiramisu粉加芝士奶蓋,下面就係咖啡😚
奶蓋嘅芝士味唔算太濃🤔
咖啡飲落去帶有果酸😚
老闆娘好細心咁解釋比我聽咖啡唔同味道係點樣沖出嚟嘅😍

#富士山下 ($50)
😋好味指數:(7/10)
杯野一嚟到見到隻顏色好靚,黑白顏色嘅對比好分明😍有啲似星空同墨話,影相打卡吸like一流😎飲落去咖啡味唔算好重,所以適合好多人飲架😆
後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂
佢地竟然有真空慢煮焦糖燉蛋同芝士蛋糕😍真空慢煮嘅甜品真係第一次😱下次一定要試下😆
⭐溫馨小提示
📌雪糕比較易融,記得快啲食啦🤔
2018-06-30 707 瀏覽
[ #我要試哂所有口味系列‼️| 牛角包🥐]••自從上個月黎食完龍蝦湯味,我就一直念念不忘🤤連同我一齊食個條友,個排都不斷話睇返張相就想再食👻最近比我知道佢出左限定口味,我即刻就快佢一步,帶我老友去食左先嘻嘻☺️✌🏻⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹黑熔岩芝麻($28)⭐️8/10朋友就話比較鍾意呢款💁🏻‍♀️佢比另外兩款無流心得咁澎湃,不過都岩既~熔岩係慢慢流動架嘛🌋佢黑芝麻濃到完全係我意料之外!😱我覺得佢個稠度幾好,既可以保留到濃濃既黑芝麻香,又可以保留牛角包脆卜卜👍🏻甜甜地,可以當甜品咁食😋-🔹泰式冬蔭公($36)⭐️8.5/10而我就鍾意呢款😍一切開勁激烈咁湧出黎!已經聞到好香冬蔭公味,食落好惹味🥘酸酸辣辣咁,仲有少少香茅味👅其實又唔算辣,總之就好食😌覺得呢個配搭好得👍🏻可惜係期間限定😩-🔹龍蝦湯牛角包($42)⭐️9/10真係忍唔住encore多個🤤面啲龍蝦湯好好飲🧡無腥味又唔會好鹹,我連流左係碟既湯都要沾埋👅係加埋一齊食,好似平時食西餐🍽餐湯加餐包咁🥐😆-📌個包好脆,一刀切落去好利落,然後睇住啲湯湧出黎,真係好治癒👩🏻‍⚕️💗-🔺呢度都有奶蓋飲😮有Tiramisu味同雜莓味($44),我覺得奶蓋既芝士
[ #我要試哂所有口味系列‼️| 牛角包🥐]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹黑熔岩芝麻($28)⭐️8/10

🔹泰式冬蔭公($36)⭐️8.5/10

🔹龍蝦湯牛角包($42)⭐️9/10

🔺呢度都有奶蓋飲😮有Tiramisu味同雜莓味($44),我覺得奶蓋既芝士味可以再濃啲🧀(定係我太重口味👉🏻👈🏻)
🔺希望會出多啲限定口味,好期待🤤
2018-06-29 173 瀏覽
有時候,能夠忙裡偷閒是一種幸福❤️ 在香港這個繁忙的城市裡,能夠暫時擺脫緊張的節奏,並且可以專心享受食物的時間簡直寥寥可數。當我真的受不住的時候,就會好想說一句: 放鬆點啦香港人☺️———————————————泰式冬蔭公流心牛角包🥐Tom Yum Lava Croissant 🥐 Price💰: HKD36.00FoodwardRate😋: 5.0/5.0 餐廳裡面一系列的”流心牛角包”是我每一次去Fast Gourmet 必吃的一道菜。這個月它們推出了一款期間限定的新口味 - 泰式冬蔭公流心牛角包🥐 坦白說,相比起龍蝦湯味,我更愛冬蔭公味。除了是因爲它有微微的辣味之外,它還是一道十分開胃的菜呢!一切開牛角包,裡面的湯就湧出- 十分IG-able,完全滿足了”相機食先” 的我們😊 這一道菜已經成為了我的最愛,希望老闆娘可以延長期間限定的時段🙈———————————————牛油果沙拉🥗🥑 Avocado with Egg Salad 🥗 🥑 Price💰: HKD 82.00FoodwardRate💰: 4.8/5.0這一道前菜是為了吃流心牛角包時更加開胃而叫的。起初看到碟子的大小時我還擔
泰式冬蔭公流心牛角包🥐
Tom Yum Lava Croissant 🥐
Price💰: HKD36.00
FoodwardRate😋: 5.0/5.0
牛油果沙拉🥗🥑
Avocado with Egg Salad 🥗 🥑
Price💰: HKD 82.00
FoodwardRate💰: 4.8/5.0
這一道前菜是為了吃流心牛角包時更加開胃而叫的。起初看到碟子的大小時我還擔心吃不完呢(我不大吃沙拉)~ 可是當我從拍完照到慢條斯理地吃完整到菜前後用了20分鐘。放在碟子的中間是所謂的”半生熟雞蛋”,和生菜,開心果,牛油果一起進食簡直是一種另類享受😌
雜苺芝士🍒
Mixed Berries Cheesy 🍒
Price💰: HKD 44.00
FoodwardRate 😋: 4.9/5.0
如果你覺得這杯只是一杯凍飲的飲品的話,那你就大錯特錯了。它,表面上是一杯凍飲的特飲,實際上- 它是一杯”飲得到的甜品”。它分別有兩層: 上層是厚厚的芝士,而下層是微酸的雜苺汁。當你飲下去的時候,要斜斜地45度地喝,那就可以同時間吃到上蓋的芝士和喝到下層的雜苺汁了~
Address:
Fast Gourmet
2018-06-29 419 瀏覽
自從吃過龍蝦湯牛角包後就一直念念不忘,最近Fast Gourmet 搬了新鋪,還有「流心湯系」牛角包新品推出😍趁去參觀大館之餘,順道試試新口味😋這次推出「湯系」流心牛角包是泰式冬陰公湯以及如中式糖水黑芝麻糊的牛角包。個人較偏好酸辣口味的冬陰公湯❤️ 很有驚喜~上面撒上椰絲更有咬口一刀切開酥脆外皮,一股酸辣味撲鼻而來🤤酸辣惹味的冬陰公湯很醒胃!餐廳職員會貼心地為你預備湯匙,不用擔心會浪費每滴精華😋而黑芝麻口味則較甜像流心芝麻包的變奏版,色澤均勻的芝麻流心味道很濃郁,酷愛甜品不妨一試!今次還點了兩款餐廳人氣飲品🗻富士山下( 混合橙、活性炭及奶泡)White Charcoal 賣相非常eye catching 😍層次也很豐富,咖啡香醇濃郁,奶泡綿密。👍🏻👍🏻👍🏻曾試喝過活性炭飲品,只有甜味和咬口而這杯White Charcoal ,配上活性炭有沙沙作響的口感,甜味和咖啡味很夾,卻毫無違和感,很好喝😋唯一需要留意的是第二天會有Black stool😂Return Black 適合滴咖啡不沾人士,原本配方是黑芝麻配上荳奶,現改為燕麥奶代替,營養更豐富,健康美味上上之選!Sous Vide iber
趁去參觀大館之餘,順道試試新口味😋

Tom  Yum  Goong

而黑芝麻口味則較甜
Black  Sesame  Lava

今次還點了兩款餐廳人氣飲品
White  Charcoal(富士山)

曾試喝過活性炭飲品,只有甜味和咬口

Return  Black
Return Black

Sous  Vide  iberrico  Pork  Belly

Sous Vide iberico Pork Belly
真空慢煮西班牙黑毛豬腩意粉

Slow cook 48小時的黑毛豬腩不會太厚脂肪層,但口感不錯,軟稔有黑毛豬肉鮮味。意粉汁可選青醬或蕃茄汁,今次選擇了蕃茄汁,意粉麵條軟硬適中,配上Parmesan Cheese 更香。
White  Truffle  Superfood  Risotto
白松露野菌高纖穀物意大利飯(內以藜麥、生熟薏仁、野菌、自家製蔬菜湯/雞湯、帕馬臣芝士、白松露牛油、餃子皮製作)

餃子皮炸得香脆,一般意大利飯口感較膩,傳統七成熟又較難咬,特別喜歡這裡的意大利飯,添加了藜麥、生熟薏米,口感豐富之餘,又不會有「生米」感覺,很清爽,配以白松露牛油煮的飯有濃郁松露香,亦很適合注重養生的人😘
另外,部分Menu 更有提供食物熱量值參考,對需要控制體重人士來說很方便
可惜最後還是無緣享用Creme Brûlée ....只能望著凍櫃止渴😢

後記:搬鋪後不止地方闊落,座位增加,連食物份量也增加了!今次還發現城中少見的Cold Drip Coffee!! 每6小時才能生產數杯份量,絕對是「一期一會」,有緣才喝到!我決定要納入Drink List

2018-06-16
Tom  Yum  Goong
Black  Sesame  Lava
White  Charcoal(富士山)
Return  Black
因為工作太忙的關係,很久都沒有來這間我最愛的小店,早前在社交網站看到他們搬大一點的店,真的很替他們高興,雖然我不是經常來,但每次吃都還是喜歡他們的食物。這次有動力來是因為知道他們又出了兩款新的牛角包!*Black Lava Sesame Croissant $28新的牛角包口味也是一甜一咸,甜的是黑熔岩芝麻,樣子沒什麼花巧,就是很樸實的樣子。切開裡面的黑熔岩芝麻是慢慢的流出來,味道是大人的口味,比起芝麻湯圓的餡更香但更不甜,餡和包的比例也剛剛好,不會太多不會太少。*Tom Yum Goong Croissant $36另一款咸的牛角包就是泰式冬蔭公,我和朋友都蠻期待的,不吃真想不到是什麼感覺。牛角包上灑上微微的椰絲,切開後冬蔭公餡料便流出來,冬蔭公餡料比剛才黑熔岩芝麻流得更快,問了問店員,原來冬蔭公餡料加入了椰奶,所以比起正宗的冬蔭公更溫和,不吃辣的也絕對可以接受。*Sou vide Iberico Pork Belly Pasta $108朋友點了這個西班牙黑毛豬腩意粉,黑毛豬腩慢煮後微微烤一下兩面,令豬油的香味更突出。最喜歡這個黑毛豬腩的地方是:它雖然是黑毛豬腩但吃起來一點罪惡的感

Tom Yum Goong Croissant $36
Tom Yum Goong Croissant

朋友點了這個西班牙黑毛豬腩意粉,黑毛豬腩慢煮後微微烤一下兩面,令豬油的香味更突出。最喜歡這個黑毛豬腩的地方是:它雖然是黑毛豬腩但吃起來一點罪惡的感覺都沒有,肥的部分是骨膠原的口感,沒有一般的肥膏臭味。意粉是一如以往的彈牙,醬料選了青醬,喜歡他們的青醬沒有「臭青味」,加上巴馬臣芝士,吃起來味道很濃郁但又很清爽。
Fresh Norwegian Salmon in Tom Yum 6oz $158

我點的主食是慢煮挪威三文魚配冬蔭,天氣熱就想吃一點清爽的食物。上桌的時候三文魚跟湯是分開的,另配有一個茶壺放著冬蔭功湯,吃之前再倒下去。

旁邊有幾顆「蔬菜果凍」,問了問店員才知道是以雞湯煮成的,把冬蔭湯倒下去後「蔬菜果凍」就會開始溶化,令原來的湯變得更濃郁。
把湯倒下去之後是這個樣子的,旁邊還有藜麥、蕃茄、南瓜籽、莞茜,都是一些超級健康的配料。
主角三文魚是我喜歡的質地,是剛剛熟的程度,肉質非常嫩滑美味,6oz的三文魚我一個人吃也大丈夫!至於它的湯,比起剛才的冬蔭牛角包,這個冬蔭湯是更清新,是健康蔬菜湯的冬蔭版本,不過都有一點點辣和嗆,適合「十小辣」的朋友。
Ginaffenic $45
Ginaffenic

飲品我點了這杯有氣薑汁黑咖啡,這杯飲料雖然是冰的但裡面沒有冰塊,上層的泡泡有點像「薑味的奶蓋」,薑味也蠻重的。底下的咖啡是有氣的薑汁黑咖啡,配起來味道很特別,不過應該不是每個人都會喜歡,但喜歡薑的應該會超級喜歡。

新店的位置更大座位也更多,坐得比以前舒適,店內的裝潢是走「黃藍白」調調,有個人風格但又平易近人。我通常都是晚上來,人比較少,我聽朋友說星期六下午來是要排隊的。每個人的口味也不同,但這是我真心喜歡和推薦的小店,希望他們可以推出更多新的菜式,特別是牛角包!那我應該會更常來吧!(笑)
2018-06-18
Ginaffenic
Fast gourmet - a recently opened self-proclaimed sous-vide specialist who I would gladly help crowdfund so that they can retire, for the sake of humanity and all the poor animals and veg tortured by their incompetence. Something I should’ve noticed from the paradoxical name. Sous-vide iberico pork belly - a literal block of fat with 5% meat. That pig must’ve been soo fat even the slightest movement could’ve caused a bloody earthquake. Sous-vide salmon with tom yum. Modern tech has made sous-vide

Sous-vide salmon with tom yum. Modern tech has made sous-vide so easy that so long as you can turn the dial on the machine as instructed, it easily yield juicy tender meat. Fast gourmet managed to defy the impossible, demonstrating that even with sous-vide, you can have dry and overcooked salmon. Alas. That tom yum soup, they weren’t referring to the Thai dish.

Sous-vide lamb with black truffle mash. The salmon prepped us well for the Saharan dryness of the lamb. But honestly I wasn’t too sure if it was lamb even, given the powdery aftertaste. Powdery was apparently a running theme, as the mashed potato was equally powdery. I guess real potato is in scarcity.

Scallop with tom yum soup and quinoa rice. A patty of rice (like in cha chan tengs) turned up, with only specs of quinoa visible. Upon query, a senior staff rocked up with a fork to scoop up the scant freckles of quinoa hidden in the rice, informing us that we would have known that it’s rice based if we have watched their media advertisement. Impeccable service indeed. At this point, we were just in hysteria. But since we paid for dessert anyway, might as well see what surprise awaits us.

Homemade gelato - white truffle, Indian tea, cheesecake. They were very generous to have given us a slightly bigger scoop as remedy to our unpleasant experience. I would’ve much rather they told me it’s sold out. Cheesecake was the highlight of all. The concoction of artificial lemon flavouring and cheese that has gone off, topped with an overdose of cinnamon sent our tastebuds on overdrive. The texture was bizarrely powdery, a texture the chef seems to find pleasant.

Sous-vide blueberry cheesecake. The same artificial lemon flavour was present, assuming it’s the same gone off cheese. The texture was bizarrely buttercream like which they seem to think is cheesecake. This was all coupled with the burnt digestives crumble they sprinkled on top.

If you are reminiscing 明將壽司, Fast gourmet is your western substitute, if not better.

Powdery  lamb  with  powdery  mashed  potato
Powdery  cheesecake  ice cream  that  tastes  of  detergent
I  say  rotten  buttercream,  they  say  cheesecake.
2018-06-19
2018-06-20 506 瀏覽
牛角包就食得多,流心爆漿既試過未?泰式冬蔭功味又食過嗎?🤤🤤🤤🤤以為咖啡館只得咖啡同輕食?呢到仲有pasta, risotto同dessert🤭🍮 冬蔭功流心牛角包🇹🇭🥐 $36牛角包新鮮即叫即焗外層面皮焗得十級脆,兩邊角位咬落去有聲嫁😳 一切開牛角包冬蔭功湯即時流出你無睇錯,係冬蔭功湯!好難想像冬蔭功同牛角包襯?大錯特錯了! 酸酸甜甜既湯沾上鬆軟既牛角包入口味道匹配,十分開胃,味道好特別😍點解可以做到咁流心?師傅要先將湯打成忌廉狀再抽真空,焗牛角包時入面受熱就會溶,造成流心效果,過程煩複,係心機心作☺️黑熔岩芝麻流心牛角包🥐 $28為慶祝搬店而出既第二個口味係我最愛既黑芝麻😍一切開牛角包香濃既芝麻漿蜂擁而出,流量極多🤭好surprise芝麻漿焗完都仲涼涼地😨 好似食緊甜品咁☺️芝麻漿偏甜少少但芝麻味好香,好似食緊稀d既芝麻糊👍🏻👍🏻👍🏻大愛❤️❤️❤️❤️White Charcoal 富士山下🗻☕️ $50奶泡打得好濃厚同好稠,飲落嘴個下口感好好有少少似食緊cream,奶味好香好濃橙味就無咩啦,但有好香濃既果味,一d都唔酸👍🏻👍🏻Fresh Ginger Latte🥛☕️ $40朋友形容呢柸係佢飲過

冬蔭功流心牛角包🇹🇭🥐 [開張限定]$36
牛角包新鮮即叫即焗
外層面皮焗得十級脆,兩邊角位咬落去有聲嫁😳
一切開牛角包冬蔭功湯即時流出
冬蔭功流心牛角包

黑熔岩芝麻流心牛角包🥐 [開張限定]$28
為慶祝搬店而出既第二個口味係我最愛既黑芝麻😍
一切開牛角包香濃既芝麻漿蜂擁而出,流量極多🤭
大愛❤️❤️❤️❤️
黑熔岩芝麻流心牛角包

White Charcoal 富士山下🗻☕️ $50
橙味就無咩啦,但有好香濃既果味,一d都唔酸👍🏻👍🏻

Fresh Ginger Latte🥛☕️ $40

🥚蛋味很濃😳
口感好滑
表面個浸有d似麥牙糖☺️
味道偏甜少少
底有粒粒藍莓醬,酸酸中和布甸既甜
Cream brûlée

真空慢煮澳洲牛頰穀物意大利飯🍛 $128
邊個話risotto一定好膩好肥?
Fast gourmet既risotto唔只唔肥膩仲好健康
用藜麥同生熟薏米黎做飯,健脾祛濕👍🏻
健康食物一樣可以好好食
口感好正,好有咬口
無多餘既source但調味足夠
慢煮牛頰牛味好濃仲要好林👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
份量偏少男生可能會唔夠飽喔
真空慢煮澳洲牛頰穀物意大利飯

小店位近PMQ,距離地鐵唔近大約十分鐘路程,但餐廳對食物質素既執著同重視係值得我花呢十分鐘特登行去的。牛角包既價錢亦十分大眾化,絕對一定要試喔!
餐廳岩岩搬左大d既舖,裝修有少少田園既感覺,令食客有置身於城市綠州既感覺好舒服。
食物質素高,選擇亦好多,十分推介大家去試☺️

2018-06-16
冬蔭功流心牛角包