2022-08-07 1025 瀏覽
今晚尖沙咀人來人往、冇預約基本上冇飯食!就算有都要等半小時以上。唯一的選擇就係人流比較少、尖沙咀免稅店內的亞參海南雞飯。當然要食出名的”尋覓99分海南雞飯”. 海南雞飯分量十足且已經去骨,方便享用。配以老抽、薑茸及蒜蓉辣椒醬三小碟醬汁。海南雞入口雞皮爽脆,只可惜雞肉欠缺雞味及香味、尚算嫩滑。雞油飯只有油卻沒有香茅,南疆,雞油味。整體不能達到70分。我上一次在另外一間分店食,整體分數高好多!幸好咖央多士保持水準。

2022-08-06
2022-07-06 972 瀏覽
做完嘢已經係下午三點,尖沙咀呢間星馬餐廳,俾佢$38下午茶包一杯嘢飲吸引住,即刻入去試。下午茶餐只有一款雞絲湯河,上枱大大的一碗,金黃色湯底看似非常濃郁,入口雞味重,應該係店舖主打海南雞,每日消耗幾十隻雞浸泡而成的雞湯,才會如此香濃,河粉吸收咗雞湯汁,入口非常順滑,而雞絲的份量還算多但就鞋颯颯,不過都冇乜所謂,其實重點係喺個河粉同個雞湯度,$38仲包一大杯凍柑吉特飲,實在超值!#行到邊食到邊#經常獨食但又肥嘅阿伯

$38仲包一大杯凍柑吉特飲,實在超值!

#行到邊食到邊
#經常獨食但又肥嘅阿伯
2022-07-04 548 瀏覽
下午在尖沙嘴辦事,過程非常順利,還有時間吃個下午茶,在海港城逛了一圈,想吃的餐廳,不是要排隊等位 (還挺長的)就是只供應外賣,惟有放棄!想起海港城對面 DFS Galleria有幾家餐廳,就去看看,發現亞參雞飯有下午茶餐,而且不用等位,就決定試試。只供應1款下午茶餐:#雞絲湯河:很喜歡雞湯,味道濃郁而不油膩,河粉幼身,能吸收更多湯汁,好吃!餐牌上的照片絕對 for reference only,實物的雞絲比照片少得多(只有1/3)。#餐飲:餐牌上的飲料,除了椰青都可以點,試了柑桔特飲,酸酸甜甜,適合夏天。

只供應1款下午茶餐:
2022-05-03
2022-06-29 548 瀏覽
天氣開始好熱,唔想行太遠食lunch, 就近近地去亞參食,比起海港佢又真係少要截人,基本上等一陣都有位,餐廳係自助落餐,都幾方便,既然係食雞專門店,咁一定要試吓佢個海南雞飯,同事就分別點佢咗喇唦同肉骨茶。🌟亞參去骨海南雞飯個油飯好食,雞件都算多,無骨好好,皮算滑,但雞肉不算特別嫩滑,雞胸部份依然做唔到嫩滑,雞背脊肉當然無問題。另外加錢叫咗熱拉茶,但拉茶較細杯,而且偏甜,茶味不算突出。🌟新加坡肉骨茶(配飯)試咗少少肉骨茶的湯,少少辛辣,不是藥材味那種肉骨茶,我鍾意呢款多啲,另外肉骨有一大舊,但因為個鍋有啲大,顯得內裏配料好空洞咁。🌟新加坡喇唦米線喇唦望落好大碗,配料都算多,同事話個湯都okay, 但偏辣,不是椰香那種,那也不錯。

🌟亞參去骨海南雞飯

🌟新加坡肉骨茶(配飯)

🌟新加坡喇唦米線

2022-04-06 1369 瀏覽
中午時間經過尖沙咀醫肚先,見到有海南雞就衝入去先,店舖地點係新太陽廣場地庫裡面,好似自成一角小餐廳,我哋被安排卡位非常好,而且係用QR code 點餐都好方便!我哋即刻點咗亞參去骨海南雞飯,雖然價錢比較貴,但佢嗰雞真係好滑而且海南雞醬料好配👍🏻另外仲點咗新加坡喇沙米線🍜個米粉都算入味,而且份量十足!仲配咗馬來拉茶還可以啦!都係食物更出色👍🏻另外要讚一讚店員可能聽到我哋話海南雞飯醬料啱啱夠,佢主動問我哋要唔要多啲,我哋都唔使啦,夠用了!覺得他很細心👍🏻

2022-02-26 952 瀏覽
今日星期六同老公出去食午餐$90海南雞飯唔算平,但見大家評語都不錯,既然嚟到就試一試啦~海南雞飯:雞飯薑味,但唔會蓋過雞油嘅香味海南雞肉質滑,脂肪唔算多,份量估計有¼隻,第一次食雞食到覺得足夠👍🏻👍🏻巴東牛肉飯:牛肉夠冧,香料味重,少少辣,份量足夠總括嚟講,會再返轉頭,下次想試椰香咖央南洋包和鳳尾蝦春卷😆😆
今日星期六同老公出去食午餐

海南雞飯:
雞飯薑味,但唔會蓋過雞油嘅香味

巴東牛肉飯:
牛肉夠冧,香料味重,少少辣,份量足夠

2021-11-23 1447 瀏覽
🐓亞參雞飯之前廣告成日睇到呢間d雞好似好正,下午茶時段無人排隊,就去試下佢咩料🏃🏻‍♀️亞參去骨海南雞飯 $90賣相就正正常常,份量算多雞係用三黃雞,雞肉嫩滑,仲有肉汁,唔洗點醬都夠味😋油飯軟硬適中,飯粒分明,好香雞油味,食落又唔會覺得油膩👍🏼甜豉油:啱啱好,唔會太杰辣醬:正常發揮薑蓉:淨係薑,但無乜渣湯夠味足料呢間價錢都算貴,但係都算物超所值👍🏼雞同飯真係好正,分量仲要咁多🤫真係可以再返去食多幾次🤣
🐓亞參雞飯

亞參去骨海南雞飯 $90

賣相就正正常常,份量算多
雞係用三黃雞,雞肉嫩滑,仲有肉汁,唔洗點醬都夠味😋
油飯軟硬適中,飯粒分明,好香雞油味,食落又唔會覺得油膩👍🏼
甜豉油:啱啱好,唔會太杰
辣醬:正常發揮
薑蓉:淨係薑,但無乜渣
湯夠味足料

呢間價錢都算貴,但係都算物超所值👍🏼
雞同飯真係好正,分量仲要咁多🤫
真係可以再返去食多幾次🤣
2021-11-15 1198 瀏覽
同FD行街,未夠6點半,好多間食嘢鋪頭已經排長龍,見到亞森仲有位,行落去試試。我哋揀咗海南雞飯,咖喱豬扒飯,肉骨茶飯同巴東牛肉飯。海南雞飯睇落好正,雞肉好大一份,食落好滑好嫩,OK喎。巴東牛肉飯都OK,牛肉好大一件,分量都算多,不過醬汁甜左少少,食多好膩。肉骨茶飯同咖喱豬扒飯就出左事,咖喱豬扒飯裡面加左秋葵,啲秋葵好似沒煮過一樣,好硬同埋食落口感好奇怪,所以只有豬扒可以食。肉骨茶飯上來就大鑊,86HKD一份,只得4件豆腐,2條排骨,豆腐同排骨仲好細件,4個人都唔知點分好。肉骨茶湯唔錯,飲得出喺加左好多料一齊煲,但喺裡面啲餸就真喺太少,就算排骨貴,比多啲蘿蔔,豆腐都唔算過分啦。哩間餐廳價錢真喺唔平,平均90HKD一份,仲唔包飲品,不如去食另一間亞X好過啦,平平哋60幾已經有飲品同湯啦。
海南雞飯

海南雞飯
巴東牛肉飯
咖喱豬扒飯
2021-11-13 825 瀏覽
諗起想食啲惹味嘅嘢食 簡單又飽肚依家佢平平哋就諗起呢一間 入到新太陽廣場落一層 喺敏華冰室隔離一坐低就見啲外賣陸續不斷 落單先♥︎ 椰香南洋包 $24第一次試呢一個 烘烤得好香脆 有椰絲牛油加央on top 甜甜地 好好味♥︎ 喇沙米線 Laksa $83有一次朋友外賣叫咗真係好好味 每人只係分得少少真係唔夠喉回憶中嘅味道同依家堂食嘅一樣非常香濃足料喇沙湯底有魚蛋條 豆卜 鮮蝦 芽菜等等大大一碗食完好滿足唯一唔滿意嘅就係好熱 要慢慢食♥︎ 椰青 Coconut Water $38好嫩 一刮就食得 又大個 清甜健康又解辣

諗起想食啲惹味嘅嘢食 簡單又飽肚

唯一唔滿意嘅就係好熱 要慢慢食

♥︎ 椰青 Coconut Water $38
好嫩 一刮就食得 又大個 清甜健康又解辣

2021-10-05 1183 瀏覽
🔹亞參去骨海南雞飯 $90😋😋😋😋海南雞望落有d頹,但食落又唔錯喎🧐雞肉嫩滑,未點醬,剩係本身的調味已經very good👍🏻油飯係我食過最清爽的油飯🤩 粒粒分明,帶雞油香🤤 食曬都唔覺膩💯海南雞飯必備三款醬方面💁🏻‍♀️甜豉油: 濃稠度剛好(最怕d杰pat pat拉絲甜豉油🤢)辣醬: 如果可以多少少蒜就perfect池☺️薑蓉: 純薑蓉,無葱,好綿滑、無渣👍🏻雞湯都好飲,飲完唔口渴,我估無味精😝 仲有幾粒冬瓜同草菇😋🔹雞絲湯河 (下午茶餐$38)😋😋😋😋正常發揮的comfort food 朋友hangover食完話舒服曬😂🔹馬來拉茶 $25😋😋😋😋馬來熱拉茶,有種獨特的香氣,重點係甜度適中☺️ 本來仲想試斑蘭咖央多士,但太飽了😞

🔹亞參去骨海南雞飯 $90
😋😋😋😋
海南雞望落有d頹,但食落又唔錯喎🧐
雞肉嫩滑,未點醬,剩係本身的調味已經very good👍🏻
海南雞飯必備三款醬方面💁🏻‍♀️
甜豉油: 濃稠度剛好(最怕d杰pat pat拉絲甜豉油🤢)
辣醬: 如果可以多少少蒜就perfect池☺️
薑蓉: 純薑蓉,無葱,好綿滑、無渣👍🏻
雞湯都好飲,飲完唔口渴,我估無味精😝 仲有幾粒冬瓜同草菇😋

雞絲湯河

🔹雞絲湯河 (下午茶餐$38)

🔹馬來拉茶 $25
😋😋😋😋
馬來熱拉茶,有種獨特的香氣,重點係甜度適中☺️

本來仲想試斑蘭咖央多士,但太飽了😞

下午茶
2021-09-23 715 瀏覽
亞參去骨海南雞飯 $88海南幾都幾嫩滑,而且雞既份量都唔少,都有好多舊🤣,本身啲雞已經有汁同有味,另外會再配左醬油、辣汁同薑茸,可以按自己既口味去點,另外仲包埋個雞湯,雞湯都好濃郁,幾好飲,而飯就係幾香既油飯🤤但個人覺得價錢係偏貴🙊
亞參去骨海南雞飯 $88

2021-08-15 1019 瀏覽
之前食過呢間嘅喇沙米線,性價比一般,今次lunch再黎試佢嘅招牌海南雞😍😍同事果日仲叫左咖央同魚餅,飽到飛起😆·1️⃣亞參去骨海南雞飯配雞香飯及清雞湯($88)海南雞份量好多,肉質好滑嫩🤤仲要去左骨,唔洗吐骨好方便我呢啲懶人🤣個飯好香雞油味,粒粒都沾滿左雞香味,好食但又好肥😂清雞湯都好清甜,唔油,飲完唔會口渴👍🏻性價比好高,仲唔洗加一😆·2️⃣馬來斑蘭咖央多士($22)3️⃣特色秘製炸魚餅($28)呢兩個小食都係追加優惠,惠顧主菜或者飯麵就可以,兩款加埋$38,如果食三款就$55·咖央多士好香,中間仲夾左一片厚牛油😂炸魚餅我食到有少少薑味,我本身唔中意食薑所以覺得麻麻地🥲·lunch time有時都要等一等位,我有次去,後面果枱有六個女人OL,大聲講大聲笑,係尖叫式嘅笑聲,笑得好刺耳🌚當係自己屋企咁⋯出街食飯唔該都要有返少少禮儀啦好無?雖然唔係咩高級餐廳,但係顧及下其他食客感受好正常啫🌚
1️⃣亞參去骨海南雞飯配雞香飯及清雞湯($88)
2️⃣馬來斑蘭咖央多士($22)
3️⃣特色秘製炸魚餅($28)
2021-05-24 1551 瀏覽
我專登分開兩次嚟,頭一次試吓佢嘅經濟下午茶,另一次散叫食物。食物味道: 下午茶雖然只售$38(免加一),但無論份量及味道都交足功課,跟餐嘅馬來拉茶更加超水準👍🏻,至於散叫嘅馬來咖哩更加無得彈,而且睇得出有心思,值得嚟試吓。食物份量: 好大,超值價錢: 依照佢嘅水準,我認為好抵食環境: 下午茶時段稍為多人,晚飯開始較少人,感覺寧靜,呢度裝修唔錯,坐得舒服。服務: 算得上親切和殷勤,有一位男侍應好細心解釋馬來咖哩豬扒飯點解裡面有啲似雞肉嘅肉🤣回頭指數(10分滿分): 10分

食物份量: 好大,超值

價錢: 依照佢嘅水準,我認為好抵食

回頭指數(10分滿分): 10分
馬來斑蘭咖吔多士
馬來咖哩豬扒飯
馬來拉茶(凍)
2021-04-29 1238 瀏覽
東南亞菜的餐廳在香港周圍都是,食客非常容易就吃到美味的海南雞飯,豬手飯及喇沙等等。今次下午茶時間來到亞參,不知是不是因為疫情關係,不是太多人,十分容易有位置,可以輕輕鬆鬆享受餐點。亞參豬手飯:豬手煮得十分淋,入口即化,可惜的是份量有點少。拌碟的小菜有酸青西、蘿蔔、魚乾仔。豬手飯不可以說正宗,只可以說他是一個不錯的豬手飯。馬來拉茶飲得出加了煉奶,香甜可口。另外還叫了一份小食,馬來班蘭咖央多士。咖央多是正常水準,中間塗上了班蘭醬,再加上牛油。如果烘底可以再烘得香脆一些會加分。總括來說,如果不用等位,又想低一點的價錢吃到東南亞的美食,這間可以一試。
亞參豬手飯
馬來拉茶
馬來拉茶飲得出加了煉奶,香甜可口。

另外還叫了一份小食,馬來班蘭咖央多士
馬來班蘭咖央多士

2021-04-24
下午茶
亞參豬手飯
  • 馬來班蘭咖央多士
2021-04-02 698 瀏覽
呢間餐廳主打海南雞飯,但我偏偏試左佢嘅喇沙米線🤣🤣·新加坡喇沙米線($80)一上枱已經聞到好香嘅喇沙味,米線入面嘅配料有蝦、魚蛋、雞蛋、豆腐卜、芽菜同埋通菜,湯底鹹得黎仲帶有好少嘅辣,我都忍唔住飲多幾啖🤤🤤我係為左喇沙而叫呢個米線😂雖然配料好普通,但都入晒味,不過米線煮得唔夠淋,如果下次再黎食,一定要試佢嘅主打海南雞飯😍😍·如果想飲野要另外加錢,呢個價錢得一碗米線,有點貴🥲🥲🥲
呢間餐廳主打海南雞飯,但我偏偏試左佢嘅喇沙米線🤣🤣
新加坡喇沙米線($80)
如果想飲野要另外加錢,呢個價錢得一碗米線,有點貴🥲🥲🥲