2014-01-14 317 瀏覽
專程註冊寫此食評此店鋪實在是一次性銷售手法的典範,完全扭曲我對韓國食肆的概念。價錢昂貴而且份量小,服務態度差。此店鋪稱為快餐店亦不為過,進食時間只有1小時,令人明白都市人的生活節奏急促。而食物方面,其炒年糕實是該店鋪的經典,60元一碟,只有11條,進食時,令人體會到非洲飢民的滋味。其豬蹄更是精彩,除了精緻的豬蹄外,還伴有5片生菜,在此令人明白食物的珍貴。而且其出色的服務態度更是令人不敢恭維,假如不清楚什麼是「貼錢買難受」,去試一次,肯定會明白。如果全世界得返佢一間食肆,我寧願自殺都唔會去食!!
專程註冊寫此食評

價錢昂貴而且份量小,服務態度差。

如果全世界得返佢一間食肆,我寧願自殺都唔會去食!!
2014-01-11
2014-01-14 199 瀏覽
本身好期待要齊人先入ok....入到去坐哂係度先講限時1個鐘心諗 你等位果時5講入到去先講ok..都算啦想嗌野食又話要1次過落單5可以再加都算啦黎左小菜..都仲ok..上到辣年糕先火都黎 心諗依碟係米我地嫁成70蚊一碟年糕數量十隻手都數得哂隔離其他鋪頭30幾蚊一份都多過佢晚餐黎嫁你估下午餐咩之後d石鍋飯同d薄餅小到.... ..最後店員收碟最快未食完都已經趕你走係敢問食完啦河最後用完晚餐盛惠500蚊但用餐時間得20分鐘你就知d店員點趕你走啦食完5飽仲成肚氣
本身好期待

想嗌野食
又話要1次過落單
5可以再加
都算啦
黎左小菜..都仲ok..
上到辣年糕先火都黎

你就知d店員點趕你走啦
食完5飽仲成肚氣
2014-01-11
2013-12-02 150 瀏覽
跟以前同學來到這裡食以了一堆食物,但無影相,只影了我自己的主食豬肉飯,由於天氣比較涼,會顯得食物不太熱,好在我唔太好熱豬肉都幾軟身,調味都係甜甜辣辣但係個飯無咩汁可以撈,主要靠個豬肉整體上不難食,但也沒有亮點,就像家庭STYLE的味道

跟以前同學來到這裡食
以了一堆食物,但無影相,只影了我自己的主食

豬肉飯,由於天氣比較涼,會顯得食物不太熱,好在我唔太好熱

豬肉都幾軟身,調味都係甜甜辣辣

但係個飯無咩汁可以撈,主要靠個豬肉

整體上不難食,但也沒有亮點,就像家庭STYLE的味道
2013-03-19
2013-11-21 108 瀏覽
Being late in TST, we fancied some Korean. Since the restaurant we know is full, we decided to try this restaurant on the same street. This is simply a juge mistake without checking OpenRice.....Within a few minutes, the attitude from the waitresses were more than appalling. I would have better service in a 茶餐廳. Given they price range, I would expected at least a polite service. That was simply out-right rude. When the food comes, the portion is smaller than my breakfast. After 3 dishes for 1 gu

When the food comes, the portion is smaller than my breakfast. After 3 dishes for 1 guy and 2 ladies, we were still able to have a full set meal from a local cafe straight afterward. The presentation is poor: The fried pork with kimchi filled up half of the plate on one side when it came. The quality and the taste of the food was less than reasonable too.  We only managed to find 4-5 slices of pork from that fried port with kimchi.

I personally consider this is a "suffering", a paid "suffering" if you like. I would not recommend this place to anyone, nor I will ever go back to this place. Looking at OpenRice on my way back home, I found out I was not alone. I even wonder how such bad restaurant can have two shops nearby. I strongly suggest the owner to rethink what are they trying to do there. If their objective is to piss off their customer, I am sure they have over achieved their objective.
2013-11-19
好嬲 ,諗住去尖咀韓國街食餐好既開心既韓國餐,點知!係一個非常唔好既經歷!揀左咁耐,好後悔無睇開飯就沖左入去 ,怪就怪信左佢餐廳入面既電視播緊n年前f(x)黎香港玩既綜藝節目!嬲左!時候尚早,星期三晚既七點左右,仲未有人排隊,見都有幾多人係入面同一個韓國呀姐係入面就揀左呢間,信錯左佢!叫左一罐啤酒''HITE''($20) ,一個石頭鍋撈飯-豬肉($80) 同一個辣炒年糕($60) ,問佢拎本熱水,佢話無,叫落單叫勁耐都無人理,個內地人侍應成日好似嚴我地煩咁,未叫完就走左去,又唔係真係忙架渦,扮忙,最終我放棄舉手直接行過去拍佢手脾,問佢年糕係咪好辣,佢答完好似無答到咁,服務態度勁差 !啤酒''HITE''($20) ,係呀信屋見到賣3蚊,算,呢個幾好飲唔關間餐廳事唔討厭佢。石頭鍋撈飯-豬肉($80) ,呀姐送黎時咩都無講,乾炆炆,豬肉得幾粒,有小小紫菜,紅蘿蔔絲,洋蔥,菜絲同一小半粒冬菇。我平時係勁細食,一個餐可以食淨一半跟住帶飯,佢個飯細到係可以我一個人食哂!大佬八十蚊,食和民都無咁嬲 !只係d飯焦最好食,唔該檢討下啦,呢碗野都唔知值唔食40蚊 。食食下個內地侍
好嬲
,一個石頭鍋撈飯-豬肉($80)
同一個辣炒年糕($60)
啤酒''HITE''($20)
啤酒''HITE''($20)
,係呀信屋見到賣3蚊,算,呢個幾好飲唔關間餐廳事唔討厭佢。
石頭鍋撈飯-豬肉($80)
石頭鍋撈飯-豬肉($80)
!只係d飯焦最好食,唔該檢討下啦,呢碗野都唔知值唔食40蚊

食食下個內地侍應呀姐成日用d唔好既目光望住我地食哂未,又趕住收我地d野,因為有人開始排隊,佢個樣好似成年未放過假咁好唔想返工既態度,見到佢咩都食唔落
個辣炒年糕($60)
個辣炒年糕($60)
,本身好祈待呢個年糕,見到佢個樣即刻燥左,大佬60蚊,隻碟有幾多條年糕我都數到
!係有13條!13條你收我60蚊
!呃錢架
!4個6一條係咪有病呀!
如果大家想俾多3倍價錢食份量勁小又唔係好食過人既韓國菜
2013-11-13
2013-11-02 33 瀏覽
放工同老婆食飯, 突然想食韓國嘢就去咗韓國街覓食, 去到見到呢間亞之媽, 外觀好似正常就衝咗入去, 惡夢開始...一入去想搵位, 同店員講兩位, 一次無反應, 兩次就求其指我地去同人撘枱。坐低揀好食乜要點餐時, 都係要千呼萬喚先有反應, 諗住唔知你好唔好食, 叫住兩樣醫肚先, 點知店員一落完單就粗聲粗氣咁兇我哋 "係咁多啦嘛?無得加單架!", 算...貴店巴閉唔憂做, 咁叫多樣煎餅。嘢食方面唔太掂。炸醬飯太濃味, 無飯香, 失敗; 燒牛肋骨飯啲牛完全無牛味, 乾到似牛肉乾咁, 失敗; 六草嘢嘅泡菜煎餅完全無泡菜味, 同酒樓十幾蚊碟的煎薄撐完全無分別, 失敗中嘅失敗。一食完個店員又出現, 問有冇漏單, 然後就問都無問就掉張單過嚟, 係掉! 唔係拎, 唔係放, 唔係俾! 我哋講都無講過埋單, 食完想飲杯茶都可以啩? 由入門口到食完都唔夠二十分鐘, 真係有必要咁趕!? 我哋最後都繼續坐多十分鐘, 飲多兩杯茶先走, 期間一位韓藉店員 (貌似店長) 過嚟加茶時我哋同佢講該位店員態度問題時, 佢話唔好意思, 但同時背景就係另一店員洗碗時極粗暴嘅聲響 (嘭嘭嘭...)!! 佢最後補咗句 "唔好意思

嘢食方面唔太掂。
炸醬飯太濃味, 無飯香, 失敗;
燒牛肋骨飯啲牛完全無牛味, 乾到似牛肉乾咁, 失敗;

由入門口到食完都唔夠二十分鐘, 真係有必要咁趕!? 我哋最後都繼續坐多十分鐘, 飲多兩杯茶先走, 期間一位韓藉店員 (貌似店長) 過嚟加茶時我哋同佢講該位店員態度問題時, 佢話唔好意思, 但同時背景就係另一店員洗碗時極粗暴嘅聲響 (嘭嘭嘭...)!! 佢最後補咗句 "唔好意思呀, 佢打份工啫, 態度係差啲, 但所以我哋亞之媽咪咁平囉", 平? 兩個人三樣食物無飲品盛惠HKD 195, 唔算貴, 但由服務到食物無一樣對得住呢個價錢。

嚴重強烈建議各位唔好考慮呢間! 不可一, 不可再!
2013-11-01
2013-10-05 39 瀏覽
真正邊日食真係唔記得, 總之係平日LA.諗住早D食完返企屋, 同老公同個女差唔多六點就到左, 原本想去秀食, 但係突然之間想試第二間, 就去左隔離E間......點知真係咁差.........因為無咩人, 一入去就可以坐低睇佢個餐牌都好似幾好, 叫左個燒牛肋肉飯, 海鮮煎薄餅同韓式冷麵(?).....前菜: 好少, 有菠菜, 大豆芽同泡菜燒牛肋肉飯: 幾塊燒牛肉放係白飯上面.....咁就70大元海鮮煎薄餅: 薄過老麥D PANCAKE....仲有佢D超迷你GE海鮮6-8粒左右(佳寶買$20一大包GE雪藏雜錦海鮮)....咁又70大元韓式冷麵: 可以接受, 因為都係穩陣GE食物好彩都係叫左三樣, 食完走佬.......唔會再黎E間食
真正邊日食真係唔記得, 總之係平日LA.

因為無咩人, 一入去就可以坐低

前菜: 好少, 有菠菜, 大豆芽同泡菜

燒牛肋肉飯:
幾塊燒牛肉放係白飯上面.....咁就70大元

海鮮煎薄餅:

韓式冷麵: 可以接受, 因為都係穩陣GE食物

好彩都係叫左三樣, 食完走佬.......唔會再黎E間食

2013-09-23
2013-09-24 25 瀏覽
尖沙咀有一條開滿韓國食店的街,一日慕名而去,由於事前沒有做research,便隨便入了一間。這間店名為亞之媽,韓文解大嬸,覺得幾有趣,於是選了這間。誰知簡直覺得中了伏。我們點了一個魚湯及一個豬肉拌飯。先說豬肉伴飯,豬肉有一陣臭豬味,很明顯是劣等豬肉,不能接受 。魚湯方面,一上菜已聞到一陣濃烈的腥味,但入口完全沒有鮮味,反而淡茂茂,門口還說是特色菜,我說是特「腥」菜就真。 無怪乎間間都有人排隊,唯獨這間門口是沒有人的,下次揀食店都係要醒少少,睇睇食評先好入去!
題外話/補充資料: 另外,最令人最不快的是店員的服務態度,全店店員操大陸口音,一座下已知中伏。點菜時一個大嬸已警告你,只可點一次菜,不能加單,非常奇怪的規定,有錢都唔賺。誰知剛食完所點的菜,還未趕得切飲淡茶,又被另一個大嬸喝令我們好交枱,你們已過時。我立即問過什麼時,我們入座時沒有人說要限時,我不是食buffet,況且我們由點菜至食完,都只是用了40分鐘,其中有十五分鐘是等上菜,食一餐晚飯正常都要一個鐘喇!再加上門口又沒有人等位,不明員店為什麼用如此差態度趕客走。食物水準已經欠佳,還要態度這樣惡劣,這樣的店子還會有人在外排隊嗎?如果不想客人坐的話,何不改為外賣店?!
2013-07-20
雖然在openrice發現亞之媽的評價都真的十分差,但作為一個食家我應該有用一個不偏不依的態度,去報導自己的食後感。在我等候期間都有幾對情侶等候,如果是差,餐廳應該不會滿坐。亞之媽是韓國街其中一間餐廳,我們都是用廣東話跟服務員溝通,完全沒有語言問題。餐廳沒有華麗的裝潢,只有簡樸的設計。正門都是以拉扯式,餐廳內以木色為地磚配上橙色為牆身,沉色的餐桌加上服務員韓式的廣東話,感覺上會很期待它的韓式美食。由於我們食飯是在星期日,點菜只可以下單一次。而最後我們點了石頭鍋牛肉撈飯、餃子年糕湯及炆豬啼肉(小)。溫馨提示餐牌的相片只是參考,份量大小等都不能盡信,但餐廳是沒有加一小費。點菜後,就有三小碟,包括傳統韓式泡菜、酸白蘿蔔和酸豆角。我們三人都比較喜歡酸豆角和酸白蘿蔔,因為酸豆角比較清而且酸帶點甜,而酸白蘿蔔就酸味重好開胃。但傳統韓式泡菜就只是微辣,泡菜味不濃。 石頭鍋牛肉撈飯:份量比餐牌的相片小很多、賣相也不吸引。味道材料都一般石頭撈飯大同小二,例如芽茶、九菜、蛋絲、牛肉、蘿蔔、蔥花、菇等。唯一唔同的是它的醬汁比較多,它提供的3種醬汁包括是泡菜汁、有點像蒜蓉咸咸地的汁和甜醬。 餃子年糕湯:賣相一
石頭鍋牛肉撈飯
餃子年糕湯
餃子年糕湯:賣相一點都不吸引。餃子粒粒大小相等而且菜肉入味,而白白的年糕口感滑而且片片都厚薄相等,完全是食年糕吸收湯後的原味道,湯方面蔥多但蔥味不濃,而味精重。
炆豬啼肉(小)
炆豬啼肉(小) :有生菜和泡菜作配菜,主角炆豬啼肉的肉質濃,而且質感是半肥瘦,肉質煙癮又不太油膩,進食時我用生菜包泡菜和炆豬啼肉一起進食感覺良好。餐廳是以傳統韓式為賣點,茶水都帶有微微的人参味,請不要期望它會有任何驚喜給你,但如你細心留意其實它的材料及基本功夫一點都不遜色。服務生對我都很有禮貌, 沖水等要求都很快捷。言而如此簡樸的傳統韓式餐廳,不是太多客人會欣賞。
2013-09-14
25 分鐘 (堂食)
2013-09-04 25 瀏覽
今天又耐不住韓國的味道,我們的腳步已不自覺向"韓國街"進發。因今天太餓了,所以忘記了拍照。還望見諒。有三款前菜提供。泡菜,薯仔條和豆。味道也不算太差。全洲雞肉撈飯其實即是沒有石窩的石頭飯。我們今回選了雞肉。本身是沒有什麼味道,要自己下辣醬才行。菜是廷多的,而且整個飯的份量也不會算太小。因飯不夠熱,沒有什麼特點。所以整體來說,絕不推介。韓國拌冷麵這個最曉食認為是值得一試。味道酸酸辣辣,十分醒胃。而且喬麥麵的質感帶點煙韌,而且每口麵都充滿酸辣汁!涼浸浸的同時又帶點酸辣,實是解暑!每人平均都要七八十元。以這樣子的質素,曼曉食略縑貴了點。
因今天太餓了,所以忘記了拍照。還望見諒。

有三款前菜提供。泡菜,薯仔條和豆。
味道也不算太差。

全洲雞肉撈飯

其實即是沒有石窩的石頭飯。
我們今回選了雞肉。
本身是沒有什麼味道,要自己下辣醬才行。
菜是廷多的,而且整個飯的份量也不會算太小。
因飯不夠熱,沒有什麼特點。
所以整體來說,絕不推介。

韓國拌冷麵

這個最曉食認為是值得一試。
味道酸酸辣辣,十分醒胃。
而且喬麥麵的質感帶點煙韌,而且每口麵都充滿酸辣汁!
涼浸浸的同時又帶點酸辣,實是解暑!

每人平均都要七八十元。以這樣子的質素,曼曉食略縑貴了點。
2013-08-27
食物:6/10賣相:6/10環境:8/10員工:4/10在金巴利街,這間店有相連店舖. 我和朋友被安排坐左手邊的那一間.服務員帶我地入座,然後立即跟我們說: 限時40分鐘....我聽到呆左 .之後我同朋友落單時, 我點一個牛肉飯(套餐) 朋友點了個''烤牛肉''(名好像是這個)然後我同服務員講 : 我一陣再叫 你先落單佢即刻 : 唔得,我地只可落一次單 你一係就現家落我又聽到呆左....我心林 你禁多 要求!限制!秩序! 你唔貼出黎 我坐底先講我叫佢介紹多二個其他口味食物俾我.....最後我地點了一個冷面,牛肉炒粉絲,牛肉飯(套餐),烤牛肉 等了差不多15min,食物開始遂漸送上黎 烤牛肉 :8/10味道唔錯.... 肉質唔un 幾香牛肉味 食落去唔會油 牛肉飯(套餐) :6/10如果冇食過烤牛肉 我會俾7/10 哈哈...可惜我食了烤牛肉 其實牛肉飯(套餐)的牛肉 跟 烤牛肉的賣相,形狀,顏色完全一樣 但竟然味道布差別 食下去味道好明顯次一級 及 肉質比較UN果然套餐和單叫是有分別牛肉炒粉絲 : 8/10這個味道不錯...唔會太乾 而且粉絲分量合適 可惜係如果佢可以少D牛肉就更好呢個
食物:6/10
賣相:6/10
環境:8/10
員工:4/10

然後我同服務員講 : 我一陣再叫 你先落單
佢即刻 : 唔得,我地只可落一次單 你一係就現家落

我叫佢介紹多二個其他口味食物俾我.....

最後我地點了一個冷面,牛肉炒粉絲,牛肉飯(套餐),烤牛肉

等了差不多15min,食物開始遂漸送上黎

果然套餐和單叫是有分別

牛肉炒粉絲 : 8/10
呢個意見 唔關我本身食得牛肉太多XD 係因為我覺得
第一 : 佢D牛肉同分量同雜菜一樣多 我唔太習慣
第二 : 兩者食材的''質地''問題 ,太多牛肉好影響我食粉絲口感

冷面: 5/10
這個沒太多感想因為好普通 不好食但也不難食

最後店員很準確,40MIN後請我地結帳
題外話/補充資料: 如果想朋友食飯聚舊....慢慢食慢慢吹水 這間一定不合適
2013-05-11
10 分鐘 (堂食)
2013-07-14 22 瀏覽
跟朋友看完電影,打算喂飽五臟廟。因為在THE ONE那看電影,朋友決定在附近找東西吃。正好我們都是哈韓一族而小的只吃過旺角首爾一間韓式食店。所以決定去試下新店~跟著朋友的腳步到了亞之媽!雖然店面比較小,不過也容納了不少人。正好在午飯時間,幸好與朋友二人也算不用等位~不過與友人坐的位置就在廚房旁邊...雖聞不到油煙味但也感不太舒服因為是假日所以沒有午市優惠,打開餐牌,價錢都在中上水平但又未超過百元以上。令人接受的程度因為極餓所以小的點了全州雞肉撈飯,而友人則點了石頭鍋飯。閑聊一會兒,大媽們(侍應)先送上三碟小菜,水準相當高!尤其泡菜及涼拌大豆芽!該店也附有茶水,是很好喝的茶喔!(而且可以無限添飲)主食來到時,大媽們也會附上一支辣醬。十分好味!完全不是那種刺激性的辣味!絕對推介不愛吃辣的朋友試試!而是會上癮的那種辣!用來拌飯一流!關於食物方面是九十分!剩下的十分的欠缺便是雞肉...很乾很硬...已經超越了雞胸肉的乾硬度...真的有點難以嚥下!飯量十足!提供十足的飽足感!而服務方面的確有點欠佳...食物上來之後的辣醬...大媽們根本不問我一下便拿給別桌...問題是我還沒拌好呀!這一點希望可以

因為極餓所以小的點了全州雞肉撈飯,而友人則點了石頭鍋飯。

該店也附有茶水,是很好喝的茶喔!(而且可以無限添飲)

用來拌飯一流!

真的有點難以嚥下!

飯量十足!提供十足的飽足感!

而服務方面的確有點欠佳...

這一點希望可以更加改善!

有機會會再去一次!
2013-07-13
7:30pm遊行完,老公話要去食韓國野(其實我一向都對韓國食物無太大興趣)黎到尖沙嘴韓國街成8點幾,見到頭幾間都仲係好多人,而見呢間“亞之媽“剛剛有一張檯就選擇呢間。一坐低,地方係窄,但似乎呢頭間間都係甘,所以都預左望一望餐牌,都唔知食咩好,上下openrice睇下d食評,一睇就知大wok,甘多個sad face既??? 但因爲對腳行左差不多6個鐘,所以都唔願意離開張櫈。我地今晚叫左:牛排骨湯(原來跟一碗飯) - 幾好味,不過唔夠肉牛勒飯 - 都幾好味, 如果可以多d汁撈飯就更好煎餃子 - OK, 不錯石頭鍋飯 - 想要飯焦,自己等多陣先食,食到最後就自然會有,我一向都唔鐘意石頭鍋飯,不過老公話OK.
前菜
煎餃子
牛排骨湯

我地今晚叫左:
牛排骨湯(原來跟一碗飯) - 幾好味,不過唔夠肉
牛勒飯 - 都幾好味, 如果可以多d汁撈飯就更好
煎餃子 - OK, 不錯

題外話/補充資料: 1)原本成餐飯都相安無事,但食食下見有兩位新客入黎(已經9點幾),餐廳有1/3吉檯,可能好多野所以想坐張4人檯,點知個阿姐話會有客人黎,要求呢兩位新客坐二人檯,當然他們無理會,阿姐塊面黑到好似比人殺左全家甘,超趕客。 2)雖然我地無好似之前食評甘話40分鐘要還檯,但落單時候收銀阿姐話因爲客人多唔比加單,有野要一次過落曬,好奇怪,有生意都唔想做甘 3)唔知點解要安排係餐廳中心度洗碗,"ping ling pan lang"超嘈,其間有兩個阿姐好大聲講野
2013-07-01
煎餃子
牛排骨湯
2013-05-20 14 瀏覽
If you have read the recent comments of this restaurant, you should notice all of them are talking about the ill manner of of the waitress. I guess we are talking about the same waitress. I recommended my mother to go there for dinner because I the food there seem to have good quality. We arrived and order one food only because I got stomachache so I couldn't see too much. We decided to share the dish. The waitress took my order, and then I asked quite a fussy question that might have triggered

The waitress took my order, and then I asked quite a fussy question that might have triggered her temper, " do u have vegetable side dishes here? Or is it possible to ask for more vegetables in the rice by adding extra money?" I needed to be fussy because I was on a strict diet, and I was already quite embarrassed to fuss wih her so I asked in a rather polite manner. She replied "what? No we can't do it here", which is a normal response.

When she discovered I only ordered one dish instead of 2 dishes for both of us, she said "oh but it's our policy that customers must order one food for each of them". I asked her for evidence. She said " because our restaurant takes 10% service charge, so each of you have to order one food. "

10% service charge= each of the customers must order one food each? That's totally ill-logic.

We left without eating, though I really would love to try their foods they look quite good. However, if the restaurant owner wants me to visit her restaurant, she should consider "upgrading their waitress's service".
2013-05-20
2013-03-24 20 瀏覽
如何非一般? 請看下文再自評.....1. 雖為韓國菜館, 店內洋溢中國家鄕本土濃情, 全店前後員工用內地某方言高談闊論,內地旅客或喜歡感受那喧鬧的紛圍!2. 厨部出餐位置剛好是洗碗工作台,只見正在洗碗的店員用其穿着還在滴着水的手套, 把盛着半完成(焼好的主菜)的餐碟傳給另一店員盛飯。從店外隔玻璃可一睹流程。3. 泡菜炒豬肉 –豬肉跟雲南麵線的腩肉一樣,亞之媽的更混合了意大利Parma Ham的風乾神髄,cross-over 的結果是咬到出渣也嘗不到一丁點兒肉汁!沒有先看食評,只得怪自己!

如何非一般? 請看下文再自評.....

沒有先看食評,只得怪自己!
2013-03-23