平日多數去光顧連鎖式壽司店及日式放題。居酒屋小店確實較小機會。這次多謝朋友推介,真是不錯!點了很多,每類食品都嘗試。而食物質素絕對比起一般日式放題高質素很多。牛油果鮮蝦沙律🥑🦐🥗大大碟,牛油果很多,蝦很新鮮 刺身:三文魚腩,油甘魚 🐟🐟壽司:鵝肝、海膽、拖羅 🍣海膽盛滿整座軍艦,鵝肝很厚很大片很美味 串燒:牛舌、雞腎,雞軟骨味度適中,點了啤酒,真的絕配! 燒物:明太子,三文魚飯團🍙第一次吃,明太子本身是很咸的東西,試一次便可!飯團是因怕有人不夠,所以點來來填充肚皮的,想不到熱辣辣外脆內軟有驚喜! 鍋物:天婦羅蝦海鮮烏冬🍤🍜都可分到有2-3小碗的份量天婦羅蝦粉漿不厚,外夠脆而不油膩! (吃鍋物,連炸物都試埋) 真的很滿足的晚餐。

牛油果鮮蝦沙律🥑🦐🥗

大大碟,牛油果很多,蝦很新鮮

刺身:三文魚腩,油甘魚 🐟🐟

壽司:鵝肝、海膽、拖羅 🍣

海膽盛滿整座軍艦,鵝肝很厚很大片
很美味

串燒:牛舌、雞腎,雞軟骨

味度適中,點了啤酒,真的絕配!

燒物:明太子,三文魚飯團🍙

鍋物:天婦羅蝦海鮮烏冬🍤🍜

都可分到有2-3小碗的份量
天婦羅蝦粉漿不厚,外夠脆而不油膩!
(吃鍋物,連炸物都試埋)

真的很滿足的晚餐。

2023-03-17
紀念日
  • 天婦羅蝦海鮮烏冬鍋
  • 海膽軍艦壽司
2022-06-02 584 瀏覽
7點11分下單,到36分也未取得,你問員工請問有未,佢望一眼壽司吧,再原地站崗望住你。我再推門入去問有未呢?佢已想hea 我,大佬買個外賣返屋企食姐,使嘈使等4個字🤮壽司吧只有一人工作,如果做唔切唔好開外賣啦老闆,你又有唔休做員工,咪盞做壞自己招牌🤢我點26號餐,個烏東嘅溫度係微暖,即係放咗出嚟好耐啦🤢怒未能再幫襯你,揾錢又艱難時間又寶貴,下半生都可以俾機會你睇吓你有冇進步。

外賣自取
2022-05-14 319 瀏覽
外賣🥡叫左個軟殼蟹牛油果卷🦀🥑-啲牛油果黑色-軟殼蟹係韌既😵‍💫--油甘魚好大陣腥味🤢-早知睇左openrice review先落單😫 蠢左
外賣🥡

叫左個軟殼蟹牛油果卷🦀🥑
啲牛油果黑色
軟殼蟹係韌既😵‍💫

油甘魚好大陣腥味🤢

早知睇左openrice review先落單😫 蠢左
2022-05-14
2022-01-07 406 瀏覽
📍「井上日本料理」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌好耐無食過呢間開咗好多年嘅日本餐廳,所以今日諗住試試佢嘅Lunch set🤣📷餐廳位於教育路後面,店面唔算大,座位仲有少少🤏🏻逼🤭餐廳裝修充滿日本🇯🇵居酒屋feel🤗上菜速度都算快🥰🍴鮮蜆泡菜豚肉鍋定食💰HK$68✨推薦指數:7/10呢個定食有前菜、麵豉湯、鍋物同白飯,份量都好多!鍋底亦有好多豆腐、金菇、雜菜同粉絲,真係胃口細少少都未必食得哂🤣泡菜送飯好開胃,唔算好辣,浸完湯成個湯都有啲泡菜味😋😋😋豚肉份量足夠,但肉質就正常發揮😗蜆肉對比以前嚟講,份量依然維持到,但係質素有少少下降左,其中有啲有沙🥶🥶🥶個湯都夠熱,天氣凍凍哋食吓鍋物,個人都暖哂☺️😇整體嚟講,性價比好高👍🏻🍴雜錦海鮮鍋定食💰HK$65✨推薦指數:7/10呢份鍋物比想像中大份,有好多唔同款嘅海鮮,包括蝦、青口、帆立貝、蟹柳,佢嘅鍋底亦都碗有好多豆腐、雜菜、粉絲,真係好多,👧🏻最後連碗飯都冇食就飽🤣🙈湯底算清清哋,但有少少🤏🏻咸,海鮮食材都幾新鮮,整體嚟講佢嘅性價比好高🤩🤩🤩🍴三文魚壽司💰HK$6✨推薦指數:2/10跟餐加HK$6可以有兩件三文魚壽司,👦🏻見咁抵就嗌咗份🤣呢個
📍「井上日本料理」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😌

🍴鮮蜆泡菜豚肉鍋定食
💰HK$68
✨推薦指數:7/10
泡菜送飯好開胃,唔算好辣,浸完湯成個湯都有啲泡菜味😋😋😋
豚肉份量足夠,但肉質就正常發揮😗

🍴雜錦海鮮鍋定食
💰HK$65
✨推薦指數:7/10

🍴三文魚壽司
💰HK$6
✨推薦指數:2/10
跟餐加HK$6可以有兩件三文魚壽司,👦🏻見咁抵就嗌咗份🤣呢個價錢真係唔好有太高要求,三文魚唔新鮮,完全唔好食,呢個分係純粹俾佢嘅價錢🙈🤣(最後連相都無影就知咩料啦🤣🤣🤣)

推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
2021-10-10 376 瀏覽
📍井上日本料理• 元朗 #日式餐廳 #魚生飯...❣️ 極上魚生飯 $148 少貴👹飄姐唔係好愛魚生 所以戴返個頭盔先海膽腥到傻咗🙂玉子燒 神奇地甜 甜到似燉蛋吞拿魚有少許血水其他魚生正常不過不失蝦頭作為裝飾幾靚但就未退晒冰 食到尾碗底全部都係水🤡都幾影響食慾🤮...之前食過井上其他食物真心唔差未知係咪疫情原因魚生滯銷導致品質下降 🥴但我未來幾個月應該唔會再食佢的魚生住...美味:🌝🌝🌑🌑🌑再訪:🌝🌝🌝🌑🌑性價:🌝🌖🌑🌑🌑
📍井上日本料理• 元朗 #日式餐廳 #魚生飯
再訪:🌝🌝🌝🌑🌑
性價:🌝🌖🌑🌑🌑
極上魚生飯
2021-07-24 378 瀏覽
侍應態度差,一入舖頭個侍應就話要攞籌先入得點知一攞完籌,後面啲人入嚟唔使攞籌都入得去坐等咗成15分鐘原來裏面大把位,點解唔比人入終於入到去有位坐我點左個海膽魚生飯定食,前菜係蘿蔔牛腩都不特只,佢魚生同埋飯分開擺,嗰啲飯仲係熱嘅,有冇落壽司醋,咁整法就唔叫日本料理啦,直頭叫元朗料理都仲得,直係不知所謂!真係冇下次
侍應態度差,一入舖頭
侍應就話要攞籌先入得
點知一攞完籌,
終於入到去有位坐
真係冇下次
2021-06-29 270 瀏覽
1️⃣午市- 厚燒牛柳粒定食 $68先不說牛柳粒份量豐盛,而且粒粒飽滿脹卜卜,成個餐真係抵食😍牛柳粒燒得極稔但又不失咬勁,非常厲害,同時燒出濃濃既牛柳香氣,伴隨面上炸得香酥既炸蒜,好惹味得黎口感亦非常好😋-隨餐附有的蔬菜和沙律醬,香到不行的牛柳粒點上一啲沙律醬,好邪惡好好味啊😈白飯亦煮得剛好,伴隨麵豉湯,成個餐都係靚靚仔仔,是是正正!🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸食完完全大滿足🤪絕對會返兜再黎食過☺️☺️
1️⃣午市- 厚燒牛柳粒定食 $68

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
食完完全大滿足🤪絕對會返兜再黎食過☺️☺️
2021-05-22 333 瀏覽
適逢今日真係好想好想食日本料理🙊咁啱經過呢間餐廳 睇完menu就入去打算一試結果無令人失望 仲好有驚喜🙊🙊🙊刺身全部都好新鮮👍🏻👍🏻由其係帶子✨✨海膽壽司真係好足料✨食落啖啖肉😋😋好新鮮,好有”海膽味”🤣🤣🤣食完忍唔住又嗌多個🙊🙊另外個鵝肝壽司都好正啊!!!!!!!!大大塊 又燒得啱啱好🤤🤤🤤牛油果軟殼蟹卷🦀如圖所見,都幾足料🙊🙊🙊好食好食😋😋😋鹽燒雞軟骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香好香🤤🤤🤤芝士燒生蠔🤩本來我唔係幾好生蠔但呢個真係好食🙊🙊🙊但燒五花腩同大葱燒雞串就麻麻地🤔五花腩燒太耐 有啲硬🤔🤔🤔雞串就唔係幾夠熱🤣黑松露茶碗蒸✨真心 料係足嘅 但試一次就夠lu🤣🤣🤣整體黎講真係有驚喜✨✨海膽同鵝肝太正了💕💕嗌左咁多野 都無咩係伏嘅😆開心🥳
適逢今日真係好想好想食日本料理🙊
咁啱經過呢間餐廳 睇完menu就入去打算一試
結果無令人失望 仲好有驚喜🙊🙊🙊
刺身全部都好新鮮👍🏻👍🏻
由其係帶子✨✨

海膽壽司真係好足料✨
食落啖啖肉😋😋
好新鮮,好有”海膽味”🤣🤣🤣
食完忍唔住又嗌多個🙊🙊
海膽壽司

另外個鵝肝壽司都好正啊!!!!!!!!
大大塊 又燒得啱啱好🤤🤤🤤
鵝肝壽司

牛油果軟殼蟹卷🦀
如圖所見,都幾足料🙊🙊🙊
好食好食😋😋😋

芝士燒生蠔
黑松露茶碗蒸
  • 鵝肚壽司
2020-12-10 634 瀏覽
近幾年,元朗開始愈來愈繁榮,大商場一個接一個咁開,想食平民價位的餐廳就要行多兩步。剛巧見到一間係路邊的日本餐廳,空間頗大,只係店內音樂係播流行音樂,會覺得似係港式日本餐廳。到達既時候係做緊午市,當然食午市定食。日式牛肉鍋正如上圖所示,一上枱真係幾震撼,賣相好吸引,心諗$60幾蚊就食到,當然價錢OK,都要擺入口細味啦。牛肉鍋湯底偏甜,而且幾多粉絲係底,豆腐都有幾舊,因為都幾熱,需要夾落碗飯度食。飯唔肯定用咩米,但幾好食,唔似一般餐廳落太多水煮/煮得多,d飯會爛。

到達既時候係做緊午市,當然食午市定食。

日式牛肉鍋
2020-11-04 510 瀏覽
見到有咁多負評,我真係要出出聲!不過我都係淨係食過N次都只係午餐,我係從來都未去過呢間野度食過晚餐嘅。首先我好滿意午餐有咁多款可以選擇,價錢由4x至$9x。餐飲除了基本奶茶及汽水之外,仲有其他特飲,如:柑桔話梅、雪梨茶、生薑茶、柚子茶等等。5️⃣号餐:日式牛肉鍋定食其實味道即係等於吉野家個隻甜豉油牛肉鍋,不過呢個餐係有好多好多好多牛肉嘅1️⃣3️⃣井上便當呢個就真係麻麻地,可能平時食開大大份嘅午餐。相對呢一個便當餐呢就真係細咗少少!6️⃣蜆肉泡菜豚肉鍋鍋底有大量粉絲/什菜/豆腐/金針菇,未計個飯/湯/前菜,仲有10幾粒蜆/泡菜/豬肉,真係要兩個人先食得住!3️⃣3️⃣上壽司配牛肉烏冬烏冬淋咗少少,好老實講個烏冬就唔係嗰啲好高質嘅烏冬嚟㗎。咁嘅價錢你唔可以要求㗎喇。但如果可以煮得彈牙嘅話就會好啲。至於壽司就冇乜特別囉,當然呢度就唔係成隻手指咁厚嘅魚生喇。

5️⃣号餐:日式牛肉鍋定食

1️⃣3️⃣井上便當
6️⃣蜆肉泡菜豚肉鍋

3️⃣3️⃣上壽司配牛肉烏冬
2020-10-29 286 瀏覽
要在平日的午膳時間在人來人往的元朗大街上,找到一家既不用久候,食物質素又保證的餐廳,不是一件容易的事情。本打算吃Chef's Stage,但等了一會「飛仔」,由於時間的關係,最後也放棄了;又想轉戰二丁目,奈何微雨天,連餐廳外的露天茶座也不見虛席……兜兜轉轉,就試試井上吧!剛抵達店前,尤見前面站着幾位看似等候的客人,但觀其神色應是在等外賣而已,就進去碰一下,剛巧有座位。看過餐牌後,便利用桌上的小單下單。飲品隨即便上到,近日常常覺得疲倦,便點了一杯凍咖啡(凍飲+$3)。沒期望,沒失望—味道如咖啡糖的那種,冰也溶得快,變得不湯不水。未幾,食物便送到。這次點的是 厚燒牛柳粒定食($65),這個組合有主角—牛柳粒、白飯、味噌湯和一客前菜(腌青瓜+肉)。食物的溫度也是微熱近暖的程度,對於時間有限的人來說,也算是一種優點,可以快快填好饑腸,便繼續下半天的工作。前菜:味道沒特別,不是酸酸開胃的那種,吃不吃也沒關係味噌湯:個人來說不喜歡那種很鹹很濃稠的,而這碗恰到好處,喝得下白飯 :軟硬度適中牛柳粒:不會黏牙,尚有牛肉味,更有肉汁,對得起它的價錢,也比我預期中的好吃!另外,不得不提,這道主菜的份量也不少
兜兜轉轉,就試試井上吧!

看過餐牌後,便利用桌上的小單下單。

凍飲+3

前菜:味道沒特別,不是酸酸開胃的那種,吃不吃也沒關係
白飯 :軟硬度適中
牛柳粒:不會黏牙,尚有牛肉味,更有肉汁,對得起它的價錢,也比我預期中的好吃!另外,不得不提,這道主菜的份量也不少,即便我每一口飯也會配上一口肉,白飯消滅後,我還有大概五粒要空口吃

整頓飯大約用了35分鐘,桌上的所有食物也被一掃而空(沒誇張,牛柳粒旁的沙律菜也被我消化了),滿滿飽足感,同時不覺膩。
若然希望品嘗美食來刺激舌頭,要特別的裝潢來「打卡」的話,這裏不是好的選擇,但如果要迅速地補充體力的話,不妨給它一個機會吧!
2020-10-29
2020-09-12 357 瀏覽
黎到元朗搵嘢食,食開嗰間而家冇堂食。咁有個元朗嘅朋友仔就推介井上。滿懷期望咁入去,估唔到咁失望。我勁少比劣評,真係唔比唔得🤮無得去旅行,諗住食下日本味道當晚亦都冇人排隊咁我哋就叫咗壽司啦手卷啦天婦羅同埋個炸三文魚鯕,圖片中呢件叫中吞拿魚腩😖價值$48,坦白講,係有筋,亦唔新鮮。而且佢個樣同味道爭鮮壽司無分別。留意左上,我第一次見到三文魚係無紋既🤔味道亦都麻麻,海膽手卷都感覺一般😭唯一讚係三文魚鯕唔錯。而天婦羅餐廳都留單😢果然都係等待去旅行比較好😢
黎到元朗搵嘢食,食開嗰間而家冇堂食。
咁有個元朗嘅朋友仔就推介井上。

滿懷期望咁入去,估唔到咁失望。
我勁少比劣評,真係唔比唔得🤮
無得去旅行,諗住食下日本味道
當晚亦都冇人排隊

留意左上,我第一次見到三文魚係無紋既🤔
味道亦都麻麻,海膽手卷都感覺一般😭

唯一讚係三文魚鯕唔錯。
而天婦羅餐廳都留單😢

果然都係等待去旅行比較好😢
2020-07-16 359 瀏覽
防疫令下晚市只限外賣,街上冷清清,夜咗收工一個懶煮,貪佢就腳兼少人等外賣就去幫襯食咗5年,感覺係每況愈下,轉手後更差但今日的經驗係最史上最差客又唔係多,5至10分鐘先有一個客,但我一個<上>餐,即係生的壽司 ( <井>係熟壽司) 和一個細肥牛烏冬加一杯熱柚子蜜,竟然等咗30分鐘,仲耐過堂食追咗2次單都話未有,遲過我唻的人大大盒壽司都拎得走埋了,我都未有忟忟地再追就轉頭拎出唻,個湯只係非常微溫嘅我估應該係放咗好耐然後個壽司呢? 30分鐘換來一碟咁樣的壽司 ( 見圖 ) 飯係散嘅舊吞拿魚同埋舊白色唔知咩嘅魚係不規則形狀同埋爛溶溶嘅,我即時的聯想係好似响垃圾桶執上唻嘅咁咬落去係極度唔新鮮同埋好似有"潺" 咁嘅最恐怖係附送一塊膠片响舊壽司度,好彩冇吞落肚至於職員態度,就係一如以往的差,冇期望冇失望咁嘅質素,莫講話70蚊,連17蚊都唔值。我好後悔冇去隔兩條街的另一間個名相近的和食店或者另一間大型連鎖平價迴轉壽司店度食疫市下食肆寒冬,仲要咁的質素,可能佢真係想執笠? 西菁街在這幾年來好多食肆結業,有幾間高質的都執咗,好可惜但呢一間如果再咁落去,結業係相當合理,好自為之。P.S. 我甚少打食評,因為
食咗5年,感覺係每況愈下,轉手後更差
但今日的經驗係最史上最差

忟忟地再追就轉頭拎出唻,個湯只係非常微溫嘅
我估應該係放咗好耐

然後個壽司呢?
30分鐘換來一碟咁樣的壽司 ( 見圖 )

飯係散嘅

咬落去係極度唔新鮮同埋好似有"潺" 咁嘅
最恐怖係附送一塊膠片响舊壽司度,好彩冇吞落肚

至於職員態度,就係一如以往的差,冇期望冇失望

咁嘅質素,莫講話70蚊,連17蚊都唔值。

疫市下食肆寒冬,仲要咁的質素,可能佢真係想執笠?
西菁街在這幾年來好多食肆結業,有幾間高質的都執咗,好可惜
但呢一間如果再咁落去,結業係相當合理,好自為之。

P.S. 我甚少打食評,因為懶,而且未曾試過寫得咁差,都算係破紀錄。
讚返一樣嘢,就係今次冇上錯菜,對呢間餐廳唻講都算係好少有。
2020-07-16
30 分鐘 (外賣自取)
係元朗市中心搵食,除左西式同茶餐廳,隅爾想食下其他野,但又要就我家姐唔食肉(除左海鮮),就搵左呢間日餐啦~平日夜晚七點倒去到,可能未到晚市peak hour ,所以唔算太多人,所以都唔使等位就入到去啦。除左定食,佢仲有得散叫不同種類既食物可以叫,例如壽司、手卷、沙律、揚物、鍋物、一品料理、燒物、定食等等,就算不吃肉的人也可以選擇。坐位雖不是寬敞,但小舖也不能要求這麼多,畢竟別人是要做生意的。裝潢可見也是落了一些心思。我姊點了蒲燒鰻魚,份量足,月挑剔的姊姊也說味道可以,上面看到汁醬也夠充足。我是點了生薑燒豚肉定食,雖沒有驚喜,但味道還是ok的。份量也充足。

裝潢可見也是落了一些心思。

蒲燒鰻魚飯

生薑燒豚肉定食

蒲燒鰻魚飯
2020-06-19 183 瀏覽
幫襯咗5年,食物味道還保持到, 而且多年沒怎麼加價,對街坊來說算是一個選擇。但服務質素多年來不見改善,無論是以前另一批人手還是現在的一批。上菜又慢又錯,無論人多還是人少都是這樣。裝修後外觀靚咗,但舖裏面的位仲係好細,尤其是在刺身櫃隔離果行位,你會睇住雪櫃底啲塵响正你隔離,就响正對眼的水平線,成日驚有曱甴响果度爬出唻,雖然暫時冇試過。總結來說,食物係唔錯嘅,但堂食真係好唔舒服。同區附近不乏其他選擇,如果想留住啲客,最好認真改善一下服務質素。

總結來說,食物係唔錯嘅,但堂食真係好唔舒服。
2020-06-12