2020-12-26 102 瀏覽
The ONE最近開咗一間日式西餐,門面簡約得嚟都幾靚,取名第五元素。食物選擇都相當多,仲有好多唔同種類嘅小食可供選擇。如果外賣就更加優惠,不過一場嚟到,都係決定坐低堂食慢慢嘆。出嚟食午飯,最怕等得耐搞到遲到返Office,而呢度上菜速度好快,所以我仲趕得切影返張大合照。黑毛和牛沙律係薄切牛肉,牛肉非常林身同嫩滑,沙律菜用咗火箭菜,再配上和風味沙律醬汁,食落醒神開胃,我就最鍾意有超多菜,感覺既健康又清新!呢度嘅意粉係手工意粉,所以特別煙韌彈牙,原來呢個意粉上面同樣地加咗火箭菜,再有菇片同紅椒絲,雖然係素食,但絕對唔覺得孤寡。和風煙肉薄餅上面有煙肉、蘑菇、芝士同埋一啲紫菜絲,我最鍾意佢嘅手工薄餅底,批邊飽滿而且好似新鮮出爐嘅麵包咁,好有口感,呢個9” size,兩個人食就剛剛好。今日難得約到呢個好耐冇見嘅舊同事,又發掘到一間值得一試嘅新餐廳,真係值得感恩嘅一天!
食物選擇都相當多,仲有好多唔同種類嘅小食可供選擇。
如果外賣就更加優惠,不過一場嚟到,都係決定坐低堂食慢慢嘆。
黑毛和牛沙律
和風煙肉薄餅
黑毛和牛沙律
和風煙肉薄餅
2020-12-21 153 瀏覽
朋友一早remark左呢間位於The One 3樓新開嘅日式輕食餐廳 🤤 所以就約咗佢行街前,嚟呢度食食午飯🥣首先位置來講,冇得輸係the one入邊,好方便其次裝修係石屎冷淡風加木頭,再加啲綠色植物,坐得舒服。我覺得特別嘅一點係佢哋設有戶外座位,雖然今次我哋無坐到出面,但係天氣好,有陽光的冬天坐係較為開揚嘅地方都應該幾舒服👍事不宜遲入正題,我哋兩個女仔分別叫咗人氣no 1嘅黑毛和牛牛扒丼($78)同埋牛舌溫泉玉子丼($88)首先嚟咗黑毛和牛牛扒丼,好有驚喜,呢個價錢食到呢個質素嘅牛,勁重牛味 🥰 加左d沙律醬,同炸蒜片,好夾👍咁當然呢個價錢都唔好期望有好多牛,約莫五、六塊。之後到牛舌溫泉玉子丼,牛舌份量好夠,好彈牙 🤤 值得一讚嘅係每碗飯都有唔少份量嘅火箭菜,可以平衡牛的油膩感。總括而言, $100都唔使呢個質素,係幾抵食,推介黑毛和牛牛扒丼

首先位置來講,冇得輸係the one入邊,好方便

牛舌溫泉玉子丼
牛舌溫泉玉子丼
2020-12-21 68 瀏覽
難得到左星期日,放假既心情終於解放!限聚令之下真係少左好多出街食,但今日有機會見下朋友,我地就約左出尖沙咀食野,行行下the one, 覺得呢間鋪裝修都幾靚就入左去食🤪我地12點半去到都唔算多人, 唔駛排隊,店係使用電子落單,所以都幾方便😽👍🏼我地兩個人嗌左一個pizza, 一個丼飯同一個甜品,都好夠飽😋😋👍🏼《巴以馬火腿薄餅》🍕:呢個真係超級推薦,由其係鐘意食一啲煙韌餐包既朋友,佢個皮係似傳統意大利薄餅個鐘做法,乾身會有小小燶,好咬口👍🏼👍🏼,唔會食落成口油,食完唔會油膩。 火腿足料,同啲芝士cream 好夾🥰🥰👍🏼👍🏼👍🏼《黑毛和牛溫泉玉子丼》🐮:份量夠大👍🏼,啲醬汁同個蛋撈埋啲飯都好夾😚😚,美中不足既係個牛雖然燒得香,但食落有少少un, 但如果鐘意有咬口既牛既朋友都可以一試🤪《野莓日式鍋夫》🍒:實物比圖更多料😍👍🏼 野莓少少酸夾埋啲cream 食岩岩好, 份量夠大, 兩個人食岩晒😝😝總括而言,呢餐我地都食得好滿足🤪🤪👍🏼 會再黎食pizza☺️☺️👍🏼🍕

《巴以馬火腿薄餅》🍕:

《黑毛和牛溫泉玉子丼》🐮:

《野莓日式鍋夫》🍒:

2020-12-20
2020-12-21 47 瀏覽
呢間餐廳環境好chill, 仲有戶外座位。木製餐桌令環境充滿溫暖感~食物簡單係2頁紙既餐牌show曬,落單可以用QR Code,想叫飲品既可以係裏面選擇。午市上菜速度都okay,大約10分鐘食物就陸續上~黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子($88)色香味俱全,食物擺盤好靚,有食材滿滿既感覺。靜岡柚子大蝦扁意粉($98)除左有淡淡既柚子味,仲有些微既辣味,好味😋 食材顏色豐富,影相好靚📸靜岡柚子胡椒雞翼($48)煎得好香口😋巴馬臣蒜牛油雞翼($48)好似冇乜點見其他餐廳有蒜同牛油呢個組合,估唔到有意外驚喜,口味好新鮮,好好食,重口味之選!😍OpenRice訂座有6折,抵食😍

午市上菜速度都okay,大約10分鐘食物就陸續上~

黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子($88)
色香味俱全,食物擺盤好靚,有食材滿滿既感覺。

靜岡柚子大蝦扁意粉($98)

靜岡柚子胡椒雞翼($48)
煎得好香口😋

巴馬臣蒜牛油雞翼($48)

OpenRice訂座有6折,抵食😍
2020-12-20 47 瀏覽
限聚令下,好耐冇出街食過好野,難得今日星期日出尖沙咀,就去the one 搵下好野食。我地兩個人黎到the one ,行到去三樓,見到呢間好似係新開既日式餐廳,叫five Element, 主打日本靜岡主題食品。裝修好新正,有戶口地方可以選擇,chill侍應都有禮貌,落單用app就得,好方便。我地叫左一飯一pizza一甜品。飯係黑毛和牛牛扒井配青森溫泉玉子,個蛋食得出係用日本蛋(事關平時我地都係用日本蛋黎整溫泉蛋),湯個針好開胃,撈埋個蛋同埋火箭茶好夾。美中不足係個牛有少少韌,燒牛冇問題,唔係燒得太熟,應該係本身食材問題。Pizza 係12寸巴以馬火腿日式薄餅,佢同意式最大既分別係個pizza 面底,食落去係煙煙韌韌,火腿芝士都足料,揀既呢隻芝士都好夾,12寸咁大個我地都食曬。甜品係意大利野莓日式窩夫,黎到比想像中大份,cream都俾左好多,rasberry 食落去好酸,但夾埋個醬食又會好夾,係一個健康既窩夫😂😂總之,呢間餐廳價錢唔係特別平,但食物質素都算比得上價錢啦,性價比唔錯👍👍

裝修好新正,有戶口地方可以選擇,chill
侍應都有禮貌,落單用app就得,好方便。

我地叫左一飯一pizza一甜品

2020-12-20
朋友 S 👧🏻 介紹 The One 有間日式西餐,日本菜壽司拉麵就食得多,「Fifth Element Shokudo」以日式 crossover 意大利菜嘅就第一次試,一於 lunch 試吓!餐廳裝修以水泥牆做主調,配上木傢俬,走日系簡約工業風。餐廳播住柔和音樂,座位闊落舒適,好似坐喺 cafe 感覺,幾 chill~餐廳仲有 outdoor seatings,不過今日氣溫驟降,都係坐返室內 ❄️落單以 QR code 方式,介面清晰易用,方便 👍 餐牌有丼物、自家製味噌麵團薄餅、手工意粉、特製薄餅夫、甜品等等,品種頗多。起初諗住淨係揀主菜,最後忍唔住追加雞翼 🤤 我同朋友都係雞翼控,一於叫兩款!上菜速度快,打工仔唔洗驚食唔切!當餐點準備好,就由職員送上食物。=========================黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子 $88和牛薄切嫩紅,鋪滿飯面,牛肉半熟入口 juicy,肉味濃郁將溫泉蛋戳開,蛋汁緩緩流出,拌以碗中燒汁、珍珠米,每啖混和肉汁蛋汁味道,大滿足!靜岡柚子大蝦扁意粉 $98扁意粉約一吋闊,有4至5隻大蝦 🍤扁意粉掛汁,並冇湯湯水水嘅感覺,帶淡淡清新柚子皮

=========================
黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子 $88
黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子
和牛薄切嫩紅,鋪滿飯面,牛肉半熟入口 juicy,肉味濃郁

靜岡柚子大蝦扁意粉 $98
扁意粉約一吋闊,有4至5隻大蝦 🍤
靜岡柚子大蝦扁意粉
扁意粉掛汁,並冇湯湯水水嘅感覺,帶淡淡清新柚子皮香氣。

巴馬臣蒜牛油雞翼 $48
巴馬臣蒜牛油雞翼
越南牛油雞翼就食得多,本身預咗日式嘅味道會偏淡,而且樣子平平無奇,點知,有驚喜!濃濃嘅蒜味,加上牛油、芝士,味道配合,十分濃郁,幾樣濃味嘅食材並無搶走對方風頭~ 大愛蒜頭嘅朋友,值得一試!

靜岡柚子胡椒雞翼 $48
靜岡柚子胡椒雞翼
相對「巴馬臣蒜牛油雞翼」,呢個味道行小清新路線 🌿 熱辣辣嘅雞翼面頭鋪上胡椒,加入柚子嚟提味,味道 mild,唔好餐牌上「辛口」嚇親啊 🙈 兩款味道各有特色👍

整體來講,「Fifth Element Shokudo」環境休閑舒適,食物質素唔錯,而且份量大方,女仔嚟講一定夠飽,最啱同朋友叫多幾個品種一齊 share,忙碌嘅生活中鬆一鬆。呢個價錢嚟講,cp值高 👍

之後睇返,經 OpenRice 訂座,仲有全單六折優惠,抵啊!趁優惠完之前,翻啅多次先 😎
=========================
Fifth Element Shokudo
📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 3樓L308號舖
巴馬臣蒜牛油雞翼
靜岡柚子胡椒雞翼
*呢間餐廳係之前食嘅,疫情嚴重就盡量留係屋企或者買外賣啦🙆🏻‍♀️*之前朋友約咗我去尖沙咀見到the one 有間新開嘅日式西餐🤔餐廳環境同menu都幾吸引 我哋就入咗去試啦😆我哋2個女仔叫咗2個mains + 1個沙律 餐廳用QR code 點餐 好方便🙆🏻‍♀️🌟和風煙肉自家製味噌麵團薄餅 $88薄餅size 唔算好大件 但2個女仔食就啱啱好🤭薄餅上佈滿煙肉同紫菜碎 仲有啲芝士 而麵團同平時食開嘅pizza 有啲唔同係外脆而入面有啲煙韌 好似麻薯嘅質地😂都幾特別~🌟蟹肉靜崗大葉扁意粉 $98嘩 呢個食落真心有驚喜😍😍😍 意粉似係手工意粉 軟硬適中 好有口感而蟹肉都好有鮮味 簡單配上紅椒雜菌已經好好食 我地2個都食唔停口!仲話應該叫2個意粉😂😂🙈🌟和風瑞可塔巴馬火腿沙律 $78沙律份量有點少 不過好食嘅野 貴精不貴多嘅😂😂火箭菜好fresh 夾埋Parma ham 同cheese 一齊食 好開胃呀👍🏻 其實我地仲想試埋窩夫 不過想試嘅抹茶紅豆窩夫冇晒😭😭唯有下次再試啦~ 整體嚟講 係the one 嚟講算係唔錯嘅日式fusion餐廳 🤩 意粉值得encore!

之前朋友約咗我去尖沙咀
見到the one 有間新開嘅日式西餐🤔
餐廳環境同menu都幾吸引 我哋就入咗去試啦😆
我哋2個女仔叫咗2個mains + 1個沙律
餐廳用QR code 點餐 好方便🙆🏻‍♀️

🌟和風煙肉自家製味噌麵團薄餅 $88
而麵團同平時食開嘅pizza 有啲唔同
係外脆而入面有啲煙韌 好似麻薯嘅質地😂都幾特別~

🌟蟹肉靜崗大葉扁意粉 $98

🌟和風瑞可塔巴馬火腿沙律 $78
沙律份量有點少 不過好食嘅野 貴精不貴多嘅😂😂

其實我地仲想試埋窩夫
不過想試嘅抹茶紅豆窩夫冇晒😭😭
唯有下次再試啦~

2020-12-05
  • 蟹肉靜崗大葉扁意粉
2020-12-13 55 瀏覽
今年因為疫情冇得去旅行,所以12月有好多假期要清。相信好多人都要計劃一下假期留在香港做乜好。香港地方比較細,相比起其他國家例如日本、台灣、歐洲等,就算封關當地人都可以係自己國家周圍遊玩一下,多羨慕。 今日計劃去尖沙咀為聖誕節添置家居裝飾,同友人去The One新店 fifth element 食下tea 。裝修行簡約風,木器襯深灰色牆,在襯上綠色尖葉植物。坐為都幾闊落好有空間感。門口仲有一排單人座位,好似食拉麵咁,背後係落地玻璃同埋空中花園。 可能OpenRice有折扣,客人源源不絕。旁邊仲坐咗兩枱韓國人。點了牛舌溫泉蛋飯,厚切牛舌外脆內軟。蝦蟹肉pizza都幾多配料,用上白汁,我最喜愛的。因為疫情,嘗試避免用手食pizza,今次第一次用筷子夾住食。柚子雞翼炸得好香口,上枱熱辣辣,只係差少少柚子味。

2020-12-13 125 瀏覽
今日行經Fifth element shokudo,裝修好簡潔舒服咁,所以入左去食lunch。我地order左一個黑毛和牛牛扒丼同熟成厚切牛舌丼。黑毛和牛牛扒:第一下會食到炭燒既香味,然後會有牛肉既油脂香,最後就會食到嫩嫩既牛肉。唔錯!估唔到只需$78就食到充滿油脂香味既牛肉👍🏻😋熟成厚切牛舌:更好味!牛舌不但有油脂香,亦都好爽口彈牙得黎又易咬,恰到好處!兩碗同樣有好多火箭菜,飯既份量都好充足。我鐘意將d 火箭菜、飯同醬汁撈埋一齊食!火箭菜好fresh,食完成碗丼感覺好健康,又夠飽!👍🏻雖然價錢望落唔平,但最後我地都覺得價錢對得住食物質素!👍🏻P.s. 最後我地先發現有室外既枱,感覺幾chill~下次如果好天可以坐出面!
雖然價錢望落唔平,但最後我地都覺得價錢對得住食物質素!👍🏻
2020-12-12
2020-12-13 33 瀏覽
大家都要翻工,所以趁住禁晚食堂食前拿拿林同fd係附近食埋近期最後一次晚飯。今次揀左黎the one食日本野,望落有d似高級版牛肉飯,幾吸引咁,就黎左試。朋友鐘意食牛舌,一見到熟成厚切牛舌丼就揀定左。我試左少少牛舌,係咪熟成其實我就唔太識分,但可以講係超厚切,超彈牙,亦得有幾香既牛肉味。正呀!而我就點左黑毛和牛牛扒丼加溫泉玉子。個人認為牛肉稍為熟左啲,如果有得揀生熟度就會更好。肉質有咬口,肉味都幾香,不過同牛舌對比就相對無咁驚艷~珍珠米香軟得黎有咬口,果然係高級版牛肉飯!另外我地仲叫左柚子胡椒雞翼,呢個小食超惹味!有胡椒既香味,咸味之餘,仲帶有柚子既少少酸味同香味,雞翼既肉亦都好滑。最後仲叫左一件靜岡煎茶香蕉焦糖批share,呢件cake略甜,但香蕉同茶味都好出,為我地既晚餐劃下一個完美既句點。

晚餐劃下一個完美既句點。
2020-12-12 1128 瀏覽
食埋呢幾日就無得外出食晚飯🥺今日就約左個附近翻工既朋友食多一餐~今次睇中呢間餐廳既日式輕食感覺,再丼飯,自家製味噌麵團薄餅,手工意粉,小食,甜點等。雖然選擇唔算好多,但環境同餐牌都做得唔錯,簡潔舒服。熟成厚切牛舌丼熱愛牛舌既我,一見到牛舌丼就馬上揀好左~一上枱,佢果然無令我失望~厚厚既牛舌粒,份量亦都唔少。佢地調味比較簡單,所以牛舌既牛香味勁突出,而且口感好好,彈牙有咬口,暫時係我食過最厚切既牛舌~飯底用左珍珠米,軟糯有咬口,但係略嫌唔太夠汁。另外仲有好大堆火箭菜,唔會多肉無菜,比較健康呢!黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子朋友點既飯~賣相唔錯,溫泉玉子都做得幾靚。牛肉方面,我地都覺得稍為熟左少少。肉質同肉味都唔錯。靜岡柚子胡椒雞翼好惹味既一款小食~胡椒既辣味加埋柚子酸酸地既香味,感覺上無點係其他地方食過相同既味道,幾特別!而且雞翼既肉keep住好嫩滑。靜岡煎茶香蕉焦糖批啲cream蓋住成個批,好有冬日feel!上面落左朱古力醬,同靜岡煎茶粉,令到成個甜點多左清雅既茶香味。入面就係滿滿既焦糖同香蕉,其實只係好簡單既配搭,但係無論係口感定味道我都好鐘意~

靜岡煎茶香蕉焦糖批

2020-12-08
2020-12-09 872 瀏覽
今曰到訪一家新餐廳-Fiftn elements。這餐廳位於the one 三樓,店子裝修簡約有型,以簡單的水泥牆配上木系餐桌椅。這一邊是枱座,那一邊是面壁座。雖然面積唔太大,但感覺舒適,很有曰本feel.這兒用QRcode 自助落單,其實都幾方便,等了一會,很快便送上餐點。Wagyu steak donburi with onsen tamago $88這和牛溫泉旦丼賣相不錯!和牛顏色嫩紅,味道鮮美,而且完全鋪滿飯面,帶一點厚度,口感不錯。加上和牛是半熟狀況,肉質柔軟又幾juicy, 加埋溫泉旦汁,再拌以燒汁白飯,認真滋味。Iberian tonteki donburi with nanban miso$78這燒豚肉丼也不錯. 豚肉切成丁方,大大件,肉質爽脆又帶豚肉脂香,完全沒有豬的羶味。大口大口的吃,啖啖肉,很有曰本家庭式的風味。Cappuccino 忘記了價錢。這cappuccino 味道比較濃,咖啡微微的帶酸,泡沫比較薄身,還可以吧。蘋果汁味道天然,好像在DONKI買的日本蘋果汁的味道,酸酸甜甜的,幾開胃。由於這一天用OpenRice 訂座,全單6折,加上食物的水準不錯,認真超

今曰到訪一家新餐廳-Fiftn elements。
那一邊是面壁座。
雖然面積唔太大,但感覺舒適,很有曰本feel.

Cappuccino

蘋果汁味道天然,
好像在DONKI買的日本蘋果汁的味道,酸酸甜甜的,幾開胃。

由於這一天用OpenRice 訂座,全單6折,加上食物的水準不錯,認真超值!
2020-12-07
午餐
尖沙咀真係有好多野食,想去食嘅餐廳都未去曬,已經又有新嘅餐廳開張!今次見到依間新開張嘅日式洋食餐廳,訂位有六折所以好抵食,人均消費都唔洗一百蚊🥳**********<信州味噌鮮菇手工意粉> $88呢款意粉用嘅係手工意粉,個樣有啲似銀針粉,平時食意粉都比較少見,口感非常煙韌,同埋都幾掛汁,味道唔錯!**********<黑毛和牛牛扒丼> $78依個和牛牛扒睇落好似好生咁,但食落又接受到,因為厚度適中所以咬落唔會好韌,而且牛味都好重,所以落少少調味就已經好好味😋**********<靜岡柚子胡椒雞翼> $48雞翼好重柚子胡椒味,加上柚子感覺更加清新,但係調味可能落重手左少少,個外皮都幾鹹下😂**********<意大利野莓日式窩夫> $68呢個窩夫賣相好吸引,上面嘅野莓係用左frozen嘅雜莓,所以食落會有敏感牙齒!窩夫嘅質地比較似蛋糕,一叉落去就好容易碎,質地方面唔太推薦🙈

<信州味噌鮮菇手工意粉> $88

<黑毛和牛牛扒丼> $78

<靜岡柚子胡椒雞翼> $48

<意大利野莓日式窩夫> $68
意大利野莓日式窩夫
黑毛和牛牛扒丼
一排冇去The One 發現左一間幾靚既新餐廳,就同朋友入去試下 餐廳有室外位置,夏天應該幾chill,不過十二月幾凍下都係坐番入面算 和風瑞可塔巴馬火腿沙律($78)有火箭菜、蕃茄仔、巴拿馬火腿和溫泉蛋等非常清新健康和風煙肉自家製味噌麵團薄餅($88)真係餐牌寫既外脆內軟,口感煙韌鬆軟兼帶有淡淡芝士香味,而最特別係仲食到陣陣柚子清香,唔會似一般pizza咁膩   蟹肉靜岡大葉扁意粉($98)我同朋友都一致認為今餐最好食係意粉,意粉非常彈牙有咬口,口感十足,仲有絲絲蟹肉,意粉掛汁,滿分!之後check番原來上openrice 提早book有6折!計番會好抵,不過唯有下次用!

2020-12-05
2020-12-07 619 瀏覽
週末逛街來到TheOne, 好一段時間無來,原來以前主打卡通主題的點心餐廳已不在,新開的是一間日式餐廳,黑色外牆配玻璃,內裝潢以灰色水泥牆為主調,單色的桌椅,少量綠色盆栽點綴,簡潔的日系工業風格有點眼前一亮的感覺。進去餐廳,右手邊外面天井位置也有座位,這天天氣有點回暖,有不少人選擇戶外位置曬著日光食午餐。這裏是用QR code 自助落單,確認落單之後就有職員送上食物。食日本餐,點丼飯是必要的吧。黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子,和牛半生熟,粉嫩肉質,食落鮮嫩多汁。飯粒食落似珍珠米,配紫菜和火箭菜,淋上帶甜的醬油,旁搭一小塊檸檬,隨個人口味可加可不加,整體非常不俗。雖說丼飯味道不錯,但五芝士要素味噌薄餅更有驚喜。這裏的薄餅用上了味噌。芝士鹹香甚為突出,面頭有一塊味道特別香濃呈白色的芝士,我嘗試把它攤開至整塊薄餅,味道跟添濃郁。薄餅餅底和邊邊非常煙韌有口感。和風雞翼4隻做得也不錯,帶點微辣,尾隨少少甜味,最重要是皮脆,裏面肉嫩多汁,好食的雞翼就該是這樣

食日本餐,點丼飯是必要的吧。黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子,
和牛半生熟,粉嫩肉質,食落鮮嫩多汁。飯粒食落似珍珠米,

芝士鹹香甚為突出,面頭有一塊味道特別香濃呈白色的芝士,

2020-12-06
  • 五芝士要素味噌薄餅