2015-09-13 712 瀏覽
同事lastday, 我地緊係食返餐散水飯夜晚揀左呢間 一個價錢 兩種享受既放題!!又可以食雞煲, 又可以食日本放題...真係大飽口福...佢個刺身盤仲好鬼死靚 有哂led 燈....  選擇多 真係想食乜 有乜  仲可以拎d刺身去十下十下.. 去邊到搵 係咪sin!?
同事lastday, 我地緊係食返餐散水飯
夜晚揀左呢間 一個價錢 兩種享受既放題!!
又可以食雞煲, 又可以食日本放題...真係大飽口福...
佢個刺身盤仲好鬼死靚 有哂led 燈....
2014-03-28
2014-06-30 1320 瀏覽
第一次黎,係一間銅鑼灣大廈樓上鋪的餐廳。雞煲簡左中辣,食落去味道只覺得尚可,相比之下,一品雞煲會比較入味。然後加湯可以打邊爐,打邊爐的配料有很多選擇,可以自助調自己想要的豉油、蒜和辣椒。另有多款日式熟食,但軟殼蟹不夠脆。多數凍飲色素多,飲落去感覺是化學水味,不太健康。飯後有朱古力沙冰送,但味道真的一般,賣相及味道比一般甜品鋪差。
第一次黎,係一間銅鑼灣大廈樓上鋪的餐廳。

另有多款日式熟食,但軟殼蟹不夠脆。
多數凍飲色素多,飲落去感覺是化學水味,不太健康。

題外話/補充資料: 起GROUP BUYER買團購,約HKD150,另加40蚊服務費和20蚊附加費,大約210一個人。另外團購優惠只係差每人10至20蚊左右
2014-06-04
團購
今次第一次為這餐廳寫食評, 因為真的食得很開心滿足! 已一早準備買了團購優惠, 端午節龍舟競渡後一行十二人到此大食一番, 因為是團購的關係本身都不是抱太大的期望, 就是這樣反而令我們每個人都喜出望外. 食物款式實在多到不得了, 雞煲同牛腩湯底都夠入味, 各款和食壽司味道和賣相都很好, 刺身夠新鮮沒有雪味, 打邊爐的配料有很多選擇, 真的不能盡錄! 最重要一點是這餐廳的服務實在好, 沒有漏單的情況, 上菜效率很高, 經理也跟我們有說有笑, 也很關心食客們的感受! 推介!
2014-06-02
2014-05-05 1859 瀏覽
之前從未聽聞過此火鍋食店,若非團購,未必會前來光顧。店子的裝潢、食物質素、款式之多樣化及店員的服務皆比想像中好。除火鍋外,也提供多款前菜、熟食及甜品等。款式之多不能一一盡錄﹐而且都是以小碟上,人數多的話大可多要幾客,免卻叫第二輪的麻煩。之前吃過的火鍋或放題上菜時食物大都只會疊在一起,或是零星放在大小碟子上,喜歡這裏的火鍋食品賣相精緻如點心,是刻意經過一點裝飾的,令人眼前一亮,也減低了乾脆把火鍋料全倒進煱中"一鑊熟"的衝動﹗正因如此,吃起來也變得慢條斯理,而火鍋放題限時一個半小時,吃至後段便有點趕急了,加上甜品款式很多,我們未能一一嚐盡。其實店內可額外付費追加刺身船,幸好我們一開始便只打算集中"火力"吃火鍋,否則時間肯定會不足夠。雖然看到鄰桌不斷為漂亮的刺身船拍照,我們只管努力把放滿桌上的火鍋料弄來吃。必吃食品首推手打牛丸,每口都是爽口彈牙鮮牛肉,多來幾回也不嫌多。美中不足是手打牛丸有漏單情況,結果至埋單時第二輪還是芳蹤不見,只嚐了一回,心有不甘。墨魚滑及鯪魚滑也出色,跟奶白色的牛坑煵湯底結合後,鮮甜味美。牛坑腩煲的用料也很足,各式配料如蕃茄及黃芽白與軟腍坑腩共冶一爐,難得一點也不油膩。
爆珠沙律新穎有趣,可惜味道普通
雲耳及海帶不失為健康可口的前菜
之前吃過的火鍋放題上菜時食物大都只會疊在一起,或是零星放在大小碟子上,喜歡這裏的火鍋食品賣相精緻如點心,是刻意經過一點裝飾的,令人眼前一亮,也減低了乾脆把火鍋料全倒進煱中"一鑊熟"的衝動﹗
薯粉及韓式年糕與雞煲是很好的配搭
蔬菜籃堆得好看,見心思
手打丸真材實料
墨魚滑與鯪魚滑爽口彈牙
至於惹味的麻辣雞煲則跟較清新的牛坑腩煲相映成趣。偶爾讓味蕾感受這種強烈對比,蠻過癮的﹗用料同樣豐富,雞件多得差點吃不完,要挑剔的就是不夠辣和麻,刺激度大大減低了。
說到火鍋,怎能不提肥牛片,老實說這裏的肥牛片不能說是賣點,但味道和肉質還是可以的,也不會像一般日式牛涮渦那樣要配給,這裏是無限量供應,很超值,只看你的胃能裝下多少。
各式肥牛和豬肉片無限供應
這裏的飲品也同樣是無限供應,可是幾款果茶外觀均令人想起實驗室裏的化學藥水,不敢多喝。
色素果茶:芒果味、荔枝味,另有青蘋果味
2014-05-15
雲耳及海帶不失為健康可口的前菜
蔬菜籃堆得好看,見心思
手打丸真材實料
墨魚滑與鯪魚滑爽口彈牙
2014-03-07 3238 瀏覽
呢個係燒雞粒,品度都Ok唔錯個個汁就比較甜左D!呢個就係魚生刺身同甜蝦,好新鮮……唔錯食得過!呢個係免費送的,當中有麻辣雞煱同魚生刺身大既,但每圍只限一個,份量都算合理,又唔太少!正常吧!麻辣雞煱,分量合理!但味道好差又唔好食所以我都冇点食過!我建議唔好浪費空間,全力食日本刺身好過!環境:常算清潔整理,燈光又唔錯,仲有英文老歌听!氣氛都嘗算接受……😌😌😌😌😌😌😌😌服務態度:几有禮貌,請日叫佢幫我拎野都有應我,已經算係唔錯了……呢间餐廳好適合一大班朋友或者同情人約會既地方,因為好靜又好環境!😏😏😏😏😏😏

呢個係燒雞粒,品度都Ok唔錯個個汁就比較甜左D!

呢個就係魚生刺身同甜蝦,好新鮮……
唔錯食得過!

• 日本刺身
2014-03-03 2733 瀏覽
我得同學一行14人係中午去ge,冇咩人,幾乎相當於包場,有雞煲火鍋放題和刺身加火鍋兩種放題,我得選擇了重慶雞煲火鍋放題,129三个钟自助,真系铜锣湾都算好平ge自助了...之前也有吃過好多雞煲,但這家ge質素真ge好高,醬料很入味,辣度恰到好處,而且裡面ge雞肉骨頭都唔系好多,咬起來很有質感,真係超贊。另外ge特點就係火鍋ge調料有很多,令人眼花缭乱。至于其他菜品就麻麻得,不过强烈推荐鸡煲!
我得同學一行14人係中午去ge,冇咩人,幾乎相當於包場,有雞煲火鍋放題刺身火鍋兩種放題,我得選擇了重慶雞煲火鍋放題,129三个钟自助,真系铜锣湾都算好平ge自助了...
2014-03-02
  • 重庆鸡煲
2014-01-05 3146 瀏覽
一行6人八點開始食,兩粒鐘無停過手,因為夠4人可以要多個雞煲(可以揀辣度),火鍋就要清湯底(但已經有牛腩、蘿蔔) 先黎刺身,厚度一般、雪味唔重可接受中辣雞煲唔算好辣、好濃好入味,朋友介紹先食完啲雞再加水煲!超級多食物選擇,肥牛有美國同頸脊兩種選擇(起碼食左8 round 、好入味,尤其放落雞煲)、青口(個人覺得麻麻,好“孩“、太細件、同埋有陣味)、豬頸肉(太細件,唔算好入味)、仲有叫左超級多食物,唔係太記得 個人極力推薦食蟹柳(唔係平時食開個種,放落雞煲滾兩滾,好入味、好稔、口感好好)、蟹腳(起碼食左4 round 、超級鮮甜、無咩雪味)、燒羊鞍(好稔、唔蘇、燒得熱辣辣、入味、惹味、夠濃)、牛肋條(間中食到有啲軟骨,放落雞煲好濃、好入味、惹味、好稔,食到後期先發覺仲好食過肥牛!食左 5 round ) 淨火鍋每人159(已加一)再加放題就每人21X
一行6人

先黎刺身,厚度一般、雪味唔重可接受

中辣雞煲唔算好辣、好濃好入味,朋友介紹先食完啲雞再加水煲!

火鍋每人159(已加一)
再加放題就每人21X
2013-12-30
  • 羊鞍
  • 牛肋條
  • 蟹腳
2013-07-19 2622 瀏覽
一定要預先訂位就唔洗等. walk-in 晚飯時間應該要等比較耐近期都比較hit 食雞煲. 個人覺得食雞煲+打邊爐任飲任食真係唔差.7點半食都係149(已加一)暫時未搵到一間可以代替到.入座後計時2小時,夠鐘前30分鐘last order 所以即係得個半鐘食地方寬敞 design令人舒服雞煲因為一行5人, 有2個鍋底. 禁就以為2個煲位食2個雞煲但原來只提供1鍋雞煲同1個清湯底有 無辣.bb辣.少辣&中辣因為新嘗試所以就簡左bb辣. 味道幾入味.有足夠既材料去引個味道出黎.任飲任食既關係所以雞既份量唔算多.食完雞煲之後可以加湯底繼續打邊爐食放題既習慣係每樣野食叫1樣好味再叫首先都比較麻煩既係 佢既1客係真係得1件(因為外面既1客=人數數量) 但係有d食物又黎得比較多好似: 鵝腸.雞片 真係黎比較大份飲品design精美. 但後期可能叫既飲品比較多..所以精美果part都無做到. 後期既飲品有部分都已經唔凍飲品選擇多.但汽水選擇比較小有時仲黎錯左飲品..食物各樣食物都新鮮肥牛.黑豚肉都好新鮮!小食都唔差. 有日式又有韓式海鮮既選擇比起出面既打邊爐放題都唔差蔬菜選擇都多. 油麥菜唔太新鮮.
7點半食都係149(已加一)
暫時未搵到一間可以代替到.
地方寬敞 design令人舒服

雞煲

因為一行5人, 有2個鍋底. 禁就以為2個煲位食2個雞煲
但原來只提供1鍋雞煲同1個清湯底

有 無辣.bb辣.少辣&中辣
因為新嘗試所以就簡左bb辣. 味道幾入味.
有足夠既材料去引個味道出黎.
任飲任食既關係所以雞既份量唔算多.

食完雞煲之後可以加湯底繼續打邊爐
放題既習慣係每樣野食叫1樣好味再叫

首先都比較麻煩既係 佢既1客係真係得1件
(因為外面既1客=人數數量)
但係有d食物又黎得比較多
好似: 鵝腸.雞片 真係黎比較大份

飲品
design精美. 但後期可能叫既飲品比較多..
所以精美果part都無做到. 後期既飲品有部分都已經唔凍
飲品選擇多.但汽水選擇比較小
有時仲黎錯左飲品..

食物
各樣食物都新鮮
肥牛.黑豚肉都好新鮮!
小食都唔差. 有日式又有韓式
海鮮既選擇比起出面既打邊爐放題都唔差
蔬菜選擇都多. 油麥菜唔太新鮮.
皇帝菜 比 油麥菜 為新鮮

甜品
多款選擇. 味道好
每款甜品都份量比較細分量 (一口蛋糕)

"益力多乳酪蛋糕" 味道濃郁.
"藍莓芝士蛋糕" 食唔出芝士味道
"彩虹水果撈" 每樣水果都有仲要切細小粒 好有心思
"璣燒棉花糖" 好岩小朋友食. 燒燒個面就上 但我都幾鐘意
"北海道牛乳奶凍" 牛奶味好重. 推薦

"芒果布甸" 外型為鯉魚 加小許花奶 因為外型靚食落去都開心d 推薦

甜品係最好味同十分推薦
2013-07-18
生日
2013-07-13 2306 瀏覽
早兩日再某雜誌看見火鍋放題,覺得價錢合理, 今天就特意去試試。結果好失望。我們系5點到6點時段的,每位109 +20(加一)。原來原價加一的意思是按原價二百幾加。時間段早,到了也不用等,直接walk in。由於家人吃不了辣,沒點辣湯底,因此沒了宣傳上的那個免費送的辣雞鍋。坐低點完野,開始上食物,個湯底都未來,要去催!!!得兩個鐘,重要提前半個鐘last order,變相扣鐘。D 野食款式不多,好普通,上得又5夠數,次次得一半,點16只青口,上得8只;點4客墨魚滑得一小塊;後來想加羊肉居然說沒有?! 我地甘早都話無。 野食質素參差。得送的海鮮拼盤和點的墨魚、雞肉比較好一點,其他全不行。肥牛碌熟后系黑色的,好干好諧口;話脆肉鯇但實際是普通鯇魚; 肉丸更過分,三寶中的牛肉丸居然是變壞的。真的很差很差。我以後不會再去,更不會推薦朋友去。大失所望
大失所望
2013-07-13
其他
星期五晚一班中學同學約咗老師食飯有六、七個人,依照慣例揀咗食邊爐做搞手個位同學見呢間嘢新開冇耐,又做緊折原價二百幾,折咗AROUND 120左右任食兩粒鐘大家就一於試下由於我哋早已經book咗位,所以唔使等位不過一開始經已見呢間火鍋放題有唔少中學生做都預咗個服務、樓面唔會話做太好但冇諗過咁甩皮甩骨,仲慘過人哋冧檔一開始,一個男仔帶咗我哋入一間房見都幾寬闊舒服我哋一行人點咗兩個湯,一個清湯;另一係辣雞湯底但佢哋上咗之後,我哋發覺個煲未滾過、紅過咁就叫返嗰個侍應入嚟睇睇得到嘅答覆係,個爐根本冇著、制都未插,仲叫我哋幫手插同開埋爐(我當時心諗:我哋book得枱,你唔係應該搞掂間房嘅setting先邀客入房坐架咩?) 然後個男仔又講個煲係要食咗啲雞先再放湯食火鍋但係啲用具就未拎入嚟,又要等一陣然後我哋就點咗一啲小食前菜當中有唔少都係凍食叫咗一個芒果沙律食落口先知好難食,而且配料亦唔夾味。真係唔知邊個諗出嚟成個所謂沙律亦都唔夠凍,菜亦冇足夠水份好dry,完全吞唔落嗰個moment 我經已知道佢其他凍食都唔會好味 個螺肉同中華沙律一樣唔夠凍唔夠水份相片入邊仲有碟牛攝咗鏡一碟牛肉就係得嗰5, 6
星期五晚一班中學同學約咗老師食飯
有六、七個人,依照慣例揀咗食邊爐
做搞手個位同學見呢間嘢新開冇耐,又做緊折
原價二百幾,折咗AROUND 120左右任食兩粒鐘
大家就一於試下
由於我哋早已經book咗位,所以唔使等位

不過一開始經已見呢間火鍋放題有唔少中學生做
都預咗個服務、樓面唔會話做太好
但冇諗過咁甩皮甩骨,仲慘過人哋冧檔

一開始,一個男仔帶咗我哋入一間房
見都幾寬闊舒服
我哋一行人點咗兩個湯,一個清湯;另一係辣雞湯底
但佢哋上咗之後,我哋發覺個煲未滾過、紅過
咁就叫返嗰個侍應入嚟睇睇
辣雞煲

然後個男仔又講個煲係要食咗啲雞先再放湯食火鍋
但係啲用具就未拎入嚟,又要等一陣

然後我哋就點咗一啲小食前菜
當中有唔少都係凍食
芒果沙律
叫咗一個芒果沙律
食落口先知好難食,而且配料亦唔夾味。真係唔知邊個諗出嚟
成個所謂沙律亦都唔夠凍,菜亦冇足夠水份
好dry,完全吞唔落
嗰個moment 我經已知道佢其他凍食都唔會好味
螺肉、中華沙律
個螺肉同中華沙律一樣
唔夠凍唔夠水份

相片入邊仲有碟牛攝咗鏡
一碟牛肉就係得嗰5, 6塊
多塊都冇
加上成日甩單
完全係唔夠食,唔好講食得飽添

做得火鍋,仲搞到每碟做到好似精品小菜咁上嚟
我唔知呢間嘢個marketing點樣set出嚟

跟住食咗30mins唔夠
同一個男侍應入嚟收杯
佢就咁用手拎起啲杯,用手指夾住杯口拎走
一隻手拎3, 4隻,起初我以為佢哋冇盤
原來係有盤唔用

邊有理由啲客面前做啲咁唔衛生嘅舉動

跟手冇耐又有一個女仔入嚟
盤上邊有兩大盤菜
點知係送錯房,然後又有第張枱嘅嘢係同一個盤上邊
明知夜市人都仲撈亂單,同盤出,真係唔知呢間點樣做樓面
好甩皮甩骨

我哋當中有人叫咗啤酒
啤酒亦冇選擇,點菜紙亦只係得blue ice
呢個地段,呢個價(我按佢原價咁睇),只係得blue ice,食水有幾深大家自己諗下
完全唔抵食
blue ice啤酒
啤酒配保溫杯
仲慘過茶餐廳,飲過下酒嘅都笑出嚟

到最後食甜品
我哋叫咗雪米糍同埋puffs
puffs
食落口就知啲puffs未有足夠時間解凍,好鬼死硬!!
係雪太耐搞到好硬,然後凍都唔解就拎俾客算數
雪米糍同理
正常呢啲要預先解凍嘅,應該係冰櫃拎出,放係另一個較高溫度嘅雪櫃
好明顯呢間嘢係冇做到呢啲process

環境方面,間房坐落都算大,應該預咗around 10 個人左右
但係張大一樣係太大
人人食嘢都要企起身去夾
張枱根本唔啱用嚟打邊爐……

最後每人139走人
俾錢完全俾得唔安樂
搭走陣仲見到啲樓面好似唔使做咁企係個吧前面

感覺係呢間火鍋放題,根本係滾啲客入嚟,等收錢
一啲誠意都冇
2013-07-05
2013-06-28 1427 瀏覽
We made an reservation one day before and we arrive at 6:15pm on weekday without waiting.The order sheets are like Japanese all you can eat resturant.  There are many varieties of food to choose from.*Sauce bar*I like the self-serve sauce bar, great varieties of sause/ seasoningsoysauce, garlic (fried/raw), green onion(fried/raw), chilli, 沙茶,麻醬,醋..etcspeical one are 蜆介, 腐乳 (didn't try)*Drinks are all you can drink*Common drinks are coke, 7up, beer, tea...etcSpecial drinks that rarely have in hot

*Sauce bar*

Special drinks that rarely have in hotpot resturant are mango soda,
桂圓soda ( looks pretty, not sure the name,but 味道不是我杯茶) ,
青蘋果綠茶(味道正常) ,
桂圓紅棗茶(味道較淡),
柚子蜜 (OK)
*Appetizer* didn't try alot
芒果汁彈珠沙律 - good, but very small amount
Kimchi- 麻麻

*Limited Special free food*
can either choose 重慶麻辣雞煲 or 蠔(one per person)
Also, each table will have one free 海鮮併盤
廣島蠔(3) - yummy and fresh
shrimps (3) - size is big, but two of them is abit 霉, not so fresh
octopus - seems big before cook, but become very small and hard to chew when it's cooked.
abalone slices - ok
beef - normal fat beed,since it's fat there for easy to chew
鯇魚片 - ok
手打墨魚丸 - 好味推介, 新鮮手打好彈牙
*Three soup bases to choose from*
重慶麻辣雞煲, 清湯牛腩 or 粟米豬骨 and we choose
粟米豬骨(味道ok,多料) 粟米甜,骨好像用豬軟骨不是粗豬骨
煲較淺,cannot put too much food in
火夠勁,快滾, 需要經常加水
*BEEF: the most important food of hot pot*
There is two kind of beef here, both taste good i think. Easy to chew.
Not those  very fatty, bacon look beef.
頸脊肥牛-stronger beef flavour, i like this more
美國肥牛-most of the fat are spread evenly, except some fat part on the side that can be remove easily
No matter we only order one type of beef, always come with one lean beef and one fat beef.
Each dishes only has 4-5  slices, really not enough, i can cook 4 slices each time, we need to order so many times.
*Dessert*
By the time we eat dessert is kinda rush, since they cut the order after 1.5hr
milk pudding - not smooth enough
木糠布甸 - only cream, not enough crumbs
楊枝甘露 - abit 稀 & 淡
BBQ marshmallow - crispy outside, can be cook a little longer
Cream puff - safe choose, cannot go wrong
Yogurt cheesecake - ok
椰汁西米露 - ok
Since it's grand open, there are discount at diff time entry time.
For us is $109+19.8(10%)=about $128 per person.甜,骨好像用豬軟骨不是粗豬骨
題外話/補充資料: 新開來講,算冇點漏單,上菜速度算可以,侍應不會主動加水,不過收碟夠快幾好, space are ok if able to sit near the side, but if sitting at the centre = 椅背貼椅背 食2小時,但1.5小時cut單好像不夠時間
  • 頸脊肥牛
  • 美國肥牛