2019-10-12 982 瀏覽
位於上環這間小店, 舖面細細, 內裡只有幾個座位, 所以主要是做外賣為主. 雖然沒有堂食, 但都有好多人特意到這裡幫襯. ($55) 🤤 ~ 大大碗足料的滷肉拼盤, 有花枝丸, 貢丸, 豆腐, 鹵水蛋 & 蔬菜. 丸類非常彈牙, 豆腐爽口, 所有餸都好入口. ($32) 🤤~ 有齊晒珍珠, 大大粒芋圓, 仙草. 好味, 珍珠有好多好多粒, 好咬口. 而且奶凍份量多,大大碗幾抵食.❤店舖 : 💙地址 : 上環皇后大道中237號太興中心1座地舖

[滷肉拼盤] ($55) 🤤 ~ 大大碗足料的滷肉拼盤, 有花枝丸, 貢丸, 豆腐, 鹵水蛋 & 蔬菜. 丸類非常彈牙, 豆腐爽口, 所有餸都好入口.

[黑糖仙草奶凍] ($32) 🤤~ 有齊晒珍珠, 大大粒芋圓, 仙草. 好味, 珍珠有好多好多粒, 好咬口. 而且奶凍份量多,大大碗幾抵食.

❤店舖 : [五斗米]
💙地址 : 上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
2019-10-12
5 分鐘 (堂食)
今日黎到港島古蹟遊時,經過紅當當的「五斗米」,就俾佢吸引住。係中上環鬧市想搵間地道台灣菜餐廳唔係咁容易,所以立即去試試。原汁牛肉麵,配細麵先飲一啖清甜的湯底,再細嚼彈滑的麵條,已經充滿濃濃的牛肉味。呢度的牛肉好大件,份量好多,炆得好腍,配埋酸菜,簡直食到停唔得低,確實為原汁原味的台灣味道。嗜辣的朋友可以揀麻辣味,仲可以配肉燥同雞腿肉,或者轉做刀削麵。十三香滷味拼盤話明十三香,個滷味汁係用十三種香料秘製而成,滷得非常滋味。百頁豆腐、白菜、滷蛋,完完全全吸收哂滷味,而台式貢丸、花枝丸,大大粒,都好正。鹽酥雞本來想點炸物拼盤,不過材料唔夠,所以淨係叫鹽酥雞。炸粉唔太厚,都幾脆,最重要係裏面的雞肉仲好juicy,輕輕調味已經好夠味。一口蔥餡餅熱辣辣做起的蔥餡餅好飽滿,大細啱啱好一口一個,餡料蔥同肉的比例平均,值得一試的小食。最後每人分別叫杯飲品:黑糖珍珠鮮奶,蜂蜜檸檬汁,蘋果西打蘋果西打,台灣暢銷的汽水,鋪頭專登係台灣入貨。第一次飲,蘋果味好香,天時熱飲好解渴。上環的鋪面比較細,細枱坐到4-5人,吧枱坐到2人,主要做外賣生意,支援各款美食app。如果多人一齊食,不妨去西環的分店,果度大好多,可

一口蔥餡餅

最後每人分別叫杯飲品:黑糖珍珠鮮奶,蜂蜜檸檬汁,蘋果西打
黑糖珍珠鮮奶,蜂蜜檸檬汁

蘋果西打

上環的鋪面比較細,細枱坐到4-5人,吧枱坐到2人,主要做外賣生意,支援各款美食app。如果多人一齊食,不妨去西環的分店,果度大好多,可以容納多d人。

2019-10-05
10 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠鮮奶,蜂蜜檸檬汁
蘋果西打
2019-09-26 989 瀏覽
冇錯,我又食台式料理🍱啦,晏就同朋友去食呢間新假期必食食店大獎嘅小店啦👻1️⃣原汁牛肉麵(幼麵) $60湯底嘅牛肉味好濃郁,麵質爽彈有咬勁,牛肉唔會靭,夠淋夠入味。🙆🏻‍♀️美味指數:7.21/102️⃣鹽酥雞便當🍱 $59見到每個去嘅人都揀鹽酥雞便當,咁就梗係要試下啦!鹽酥雞外脆內鬆軟,而且唔會太鹹,肉燥飯嘅飯好煙靭,肉燥肥瘦適中。滷水豆腐偏硬身,腌蘆筍有少少次內地一包包嘅腌蘆筍小食,我自己就一般啦🙈🙆🏻‍♀️美味指數:6.52/10💡整體來講,性價比唔錯,原汁牛肉麵比較推介,不過坐就麻麻地舒服,佢做外賣生意多d!五斗米地址🐾:上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
[上環~五斗米]
1️⃣原汁牛肉麵(幼麵) $60
🙆🏻‍♀️美味指數:7.21/10
2️⃣鹽酥雞便當🍱 $59
🙆🏻‍♀️美味指數:6.52/10
五斗米
地址🐾:上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
2019-09-13 664 瀏覽
沒吃午餐既日子 當然就去幫襯便宜的下午茶了 每天也經過 就會有必試的心態 台灣小吃店,主打外賣形式,有像夜市感覺~menu內容簡單!跟同事share點了3個下午茶份量真的是”點心”量~點心A: 台式蛋餅 加料起司,烏梅汁點心C: 一口蔥餡餅,奶茶點心D: 台式肉燥飯,奶茶很香 蔥很濃 不錯 就是油了點加上芝士非常明智 勁好食! 很好口感! 大愛! 個人喜好問題 覺得乾了一點 多一點汁更好,肉燥內有魚仔香!
沒吃午餐既日子 當然就去幫襯便宜的下午茶了

每天也經過 就會有必試的心態

台灣小吃店,主打外賣形式,有像夜市感覺~

menu內容簡單!

跟同事share點了3個下午茶
份量真的是”點心”量~

點心A: 台式蛋餅 加料起司,烏梅汁
點心C: 一口蔥餡餅,奶茶
點心D: 台式肉燥飯,奶茶

很香 蔥很濃 不錯 就是油了點

台式蛋餅+起司

加上芝士非常明智 勁好食! 很好口感! 大愛!

台式肉燥飯
個人喜好問題 覺得乾了一點 多一點汁更好,肉燥內有魚仔香!
2019-09-12
外賣自取
台式蛋餅+起司
台式肉燥飯
2019-09-11 744 瀏覽
今次去到上環一間台灣小店食晚餐,由老闆至廚師都係台灣人,會聽到店員都係用普通話溝通,真係正宗台灣人主理既食店🤣,而且店員都好親切呢。話係小店,因為佢地堂食只有少量座位😝,主力做外賣。今次選擇幾樣菜式都十分高汁,忍唔住要快啲推介比大家😙滷雞腿肉燥飯 $55雞腿為左方便食用已經預先切開,分成兩半,十分細心👍;雞腿滷得入味,肉質細嫩;肉燥帶濃郁既醬油香,惹味得黎咸度亦適中,肥瘦勻稱既肉燥撈飯一流🤣讚喔!原汁牛肉麵 $60 (轉刀削麵 +$5)另一樣試到小店功架既係牛肉麵😉,一黎到先試左個湯先😝,牛肉味道係超濃郁!重點係濃而不膩,亦唔會話食完之後會好口渴。配上店家每日新鮮炒製既辣椒乾,味道更有層次😎刀削麵口感偏硬身較有嚼勁,掛湯力不錯,每啖都好滋味😆牛肉煮得入味,口感鬆化,份量仲好多添😚有成五、六件😃整體不錯~滷味拼盤 $55心大心細既K揀左小食拼盤,因為可以一次過有齊各種滷小食🤣,包括滷蛋、花枝丸、貢丸、百頁豆腐同埋青菜!完全滿足哂你所有願望😌黑糖仙草奶凍 $32 ; 九份芋圓 $32甜品共有三款,K就揀左芋圓仙草凍同埋九份芋圓(熱),九份芋圓用上黑糖紅棗糖水做底,唔太甜感覺幾滋潤,芋圓同地

滷雞腿肉燥飯 $55

原汁牛肉麵 $60 (轉刀削麵 +$5)

滷味拼盤 $55

黑糖仙草奶凍 $32 ; 九份芋圓 $32
甜品共有三款,K就揀左芋圓仙草凍同埋九份芋圓(熱),九份芋圓用上黑糖紅棗糖水做底,唔太甜感覺幾滋潤,芋圓同地瓜圓份量係多到一個點😂K更喜歡芋圓仙草凍,裏面有齊煙韌既芋圓、地瓜圓、珍珠,個底仲有超多滑溜既仙草,食完超滿足!

冬瓜珍珠特飲 $23
平時飲冬瓜茶好怕果種勁甜既感覺,而佢地呢款冬瓜茶甜度岩岩好😍,飲到冬瓜既清甜,同時又好清爽~

佢地係西環亦有分店,大家想食地道台灣菜不妨考慮一下喔😄
2019-08-10 813 瀏覽
五斗米🍚Environment: ★★★★★Service: ★★★★★Taste: ★★★★★ 五斗米以台南菜為其賣點,以做外賣生意為主,今天要和大家分享的是我在五斗米(上環店)的用餐經驗。白菜滷:蝦米十分香,白菜煮得十分入味。台式肉燥青菜:滷肉香濃,味道不會太油膩,亦不會過咸,製作得頗出色。白菜方面十分爽口,配上滷肉,十分好吃。台式水煎香腸:香腸煎得很香脆,帶一點甜味,入口有很多肉汁,很好吃。玉米起司蛋餅:蛋餅煎得很香脆,裹面有溶化的起司和雞蛋,口感豐富,好吃。滷味拼盤:貢丸和花枝丸各有兩粒,中間是滷蛋。豆腐方面,十分香滑,煮得很入味,有很香的滷水味,豆腐厚身,亦不易碎。黑糖仙草奶凍:珍珠彈牙,奶凍份量亦多,黑糖和奶的味道頗濃,但不會過甜。台灣直送黑糖花生麻糬:麻糬不會過甜,內裹是花生醫,這個配搭很好吃。蜂蜜檸檬愛玉:蜂蜜十分香甜,有淡淡的檸檬香,很好喝,愛玉的份量亦很多。總結:五斗米的價錢合理,食物方面製作得頗出色,喜歡吃台灣菜的朋友值得前往試試。 🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
五斗米🍚
Environment: ★★★★★
Service: ★★★★★
Taste: ★★★★★

白菜滷:
蝦米十分香,白菜煮得十分入味。

台式肉燥青菜:

台式水煎香腸:
香腸煎得很香脆,帶一點甜味,入口有很多肉汁,很好吃。

玉米起司蛋餅:
蛋餅煎得很香脆,裹面有溶化的起司和雞蛋,口感豐富,好吃。

滷味拼盤:

黑糖仙草奶凍:
珍珠彈牙,奶凍份量亦多,黑糖和奶的味道頗濃,但不會過甜。

台灣直送黑糖花生麻糬:
麻糬不會過甜,內裹是花生醫,這個配搭很好吃。

蜂蜜檸檬愛玉:
蜂蜜十分香甜,有淡淡的檸檬香,很好喝,愛玉的份量亦很多。

總結:
上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
2019-08-08
  • 黑糖仙草奶凍
  • 台式燙青菜
2019-03-10 2076 瀏覽
五斗米係一間面積小,專做外賣嘅台灣食店, 叫咗佢嘅雞腿肉燥飯,牛肉刀削麵, 雖然係用外賣包裝上菜, 但係份量其實都唔少, 雞腿好大隻,整得夠淋,好香 仲有好多紹菜做配菜, 見到佢另外有一道菜叫白菜滷, 我估應該都係呢啲配菜啦, 所以就算係配菜都好好食 牛肉刀削麵都唔錯, 最鍾意佢嘅刀削麵夠煙韌小食叫咗鹽酥雞, 即叫即做,好香,好燙口, 外皮脆,肉夠鬆化, 好香椒鹽味,但又唔會過鹹重試咗佢嘅九份芋圓黑糖茶, 芋圓好煙韌, 雖然黑糖茶唔係好甜,但係黑糖味唔夠出, 呢款甜品都還可以
牛肉刀削麵都唔錯, 最鍾意佢嘅刀削麵夠煙韌

2019-02-12 1305 瀏覽
係厚和街逛咗幾圈 都唔知食乜好 所以諗住正正路路實冇死食台灣嘢係一間小店來的as一個麵人 要選擇嘅只係湯麵定拌麵㗎姐 好simple咁as一個追求口感嘅人泥講就唔洗左諗右諗必定係乾拌麵了wootwoot 看哪滷肉寶寶 肥doo doo 超軟嘅脂肪 yumyum肉質唔係特別鬆軟但係都稔嘅 但不濃味啲醃菜on top是爽口開胃 闢除油膩感覺雖然上面嘅文字我講到龍與鳳咁樣 但係乾拌麵都唔代表 guarantee個麵質係彈口因為呢碗乾拌麵正正就提醒咗我呢一點唔知係咪因為上面有啲肉汁然後又太多油份跟住水唔溝油咁 喺啲麵條中間'張'著咗 搞到係少少濕潤至乾嘅程度 個texture有啲騎呢 亦唔係十分彈口味道:6.5/10五斗米滷肉乾拌麵
係一間小店來的

味道:6.5/10

五斗米

滷肉乾拌麵
2019-01-19 1215 瀏覽
今個星期六要返工,同同事去咗呢間食台灣野,小小店舖只有四個座位,叫左四款野食share, 包括滷雞腿肉燥飯,肉燥燙青菜,炸花枝丸同九份芋圓雞腿肉燥飯有一隻切開兩邊既大雞髀,雞脾黎講唔算好滑,有好多肉燥,唔會太咸,但飯嘅份量相對較少, 如果淨係食呢樣男仔應該唔夠飽燙青菜就係普通唐生菜,冇乜特別,不過感覺油左啲炸花枝丸都係太多油,不過彈牙同香口嘅九份芋圓係配黑糖湯底,芋圓分量超級多!不過地瓜圓煙韌啲,芋頭圓就係食到一粒粒嘅芋頭係裏面但係唔夠煙韌,視乎你本身鍾意咩口感overall覺得熱食太油,水準不過不失
燙青菜就係普通唐生菜,冇乜特別,不過感覺油左啲
炸花枝丸都係太多油,不過彈牙同香口嘅
overall覺得熱食太油,水準不過不失
肉燥燙青菜
滷雞髀肉燥飯
炸花枝丸
2019-01-19
2019-01-18 895 瀏覽
特登走去上環食午餐見到OpenRice講話呢間餐廳不錯,特地走去幫襯下,試新野。入到去見到原來間舖好細得幾個坐位,大部份客人都係喺呢度返工買外賣回公司吃侍應服務很好,對我們很有禮貌。Ordered 一個雞腿肉燥飯和台式滷味當午餐。雞腿肉燥飯 - 雞腿🍗份量很大份,滷得剛好,很入味,肉燥則甜咸度適中,送飯岩岩好。台式滷味 - 很多娃娃菜,因為我比較鍾意食煮到好淋的菜,口感剛剛好。另外仲有豆腐,丸 etc,很適合送飯😉
特登走去上環食午餐

2018-12-10 800 瀏覽
事關同樣係吃貨既同事子表示想日日試唔同國家既菜式咦 上星期就試到呢間🇹🇼台灣菜啊我公司行去2分鐘唔洗遠在天邊 近在眼前既感覺‼️.店內位置唔係太多 得4個位所以我見好多上班一族都係買外賣拎走架😀老闆娘係台灣人 用上台南既古早口味.我就最愛肉燥飯同芋圓架啦❤️😍肉燥就最岩拌飯 我個便當🍱仲有滷味 滷雞腿🍗一食 台灣既感覺返曬黎💙平時係台灣食金峰 虱目魚乜乜乜都必要加碟燙青菜🥬我好中意食菜架 呢個仲有肉燥添 即加💁🏻‍♀️好似係台灣食緊咁呀👍🏻.同事仔就試左牛肉刀削麵🐂個湯好清甜 牛肋條煮到好淋好入味🤤.甜品我地點左9份芋圓黑糖茶芋圓份量好多 有成30粒2個人sʜᴀʀᴇ啊建議~有凍有熱既 我地當日揀左熱芋圓入面係有芋頭粒粒架💜煙韌度十足呢個冬天食非常溫暖✅.配返2杯新出既黑糖珍珠鮮奶 正‼️珍珠係會比較淋身少少 但好夠黑糖味配返台式便當/麵一流🥰
事關同樣係吃貨既同事子表示想日日試唔同國家既菜式
同事仔就試左牛肉刀削麵🐂
個湯好清甜 牛肋條煮到好淋好入味🤤
甜品我地點左9份芋圓黑糖茶
芋圓份量好多 有成30粒
2個人sʜᴀʀᴇ啊建議~
有凍有熱既 我地當日揀左熱
2018-12-06
午餐
  • 台式燙青菜
2018-12-06 2946 瀏覽
聽說五斗米老闆是台灣人,特意黎食就是那種香港台店沒有的那種古早味。五斗米有2間分店,呢間舖面明顯較細。堂食的位置得4、5個左右,主要做外賣為主。店員埋頭苦幹處理勁多嘅外賣order!餐牌主要分肉燥飯、同牛肉麵兩種。詢闆過店員由於老闆娘是台灣人,堅持所有食材都由台灣帶過黎,空運到港。所以佢地家就係同外面的不同。滷雞腿肉燥飯 $55滷雞腿非常大隻,覆蓋大碗飯嘅三分二。雞腿煮得非常入味外,仍然保持到雞脾嫩滑濕潤嘅口感。飯粒比一般飽滿,意外嘅係肉燥帶有少少香口嘅蝦米味。白菜滷 $25白菜煮得好稔,吸晒所有醬汁。醬汁帶有濃郁嘅蝦味。味道好有家中長輩會煮出來的家常菜。原汁牛肉麵$60湯頭好清甜,味道相對會較清淡一d!麵條都幾QQ!用上澳洲嘅牛肋條,煮到好稔好入味。完全唔會痴牙。飯麵份量同樣足料大份。黑糖紅棗茶$18開始進入冬季,飲呢杯就夠晒保暖養顏。九份芋圓 $32芋圓份量超多,接近30粒。糖水要熱嘅會用番黑糖紅棗做底,芋圓煙韌度夠外,裏面芋頭粒粒大大粒!黑糖珍珠鮮奶$30呢個係佢地新推~珍珠黑糖味好濃郁, 珍珠屬較稔身一d 果種,但仍食得出Q度還在。正宗台灣味就是造菜帶有淡淡的甜味,整體食物質素

店員埋頭苦幹處理勁多嘅外賣order!

滷雞腿肉燥飯 $55
滷雞腿非常大隻,覆蓋大碗飯嘅三分二。

白菜滷 $25
白菜煮得好稔,吸晒所有醬汁。醬汁帶有濃郁嘅蝦味。
味道好有家中長輩會煮出來的家常菜。

原汁牛肉麵$60
湯頭好清甜,味道相對會較清淡一d!
麵條都幾QQ!

用上澳洲嘅牛肋條,煮到好稔好入味。
完全唔會痴牙。

飯麵份量同樣足料大份。

黑糖紅棗茶$18
開始進入冬季,飲呢杯就夠晒保暖養顏。

九份芋圓 $32

黑糖珍珠鮮奶$30

正宗台灣味就是造菜帶有淡淡的甜味,整體食物質素都幾高。
2018-12-02
  • 白菜滷
  • 雞腿肉燥飯
2018-11-27 419 瀏覽
今日試左呢間五斗米,聽講係個喺香港嘅台灣女仔開嘅💁🏻‍♀️試左佢地嘅牛肉麵,鹵水拼盤,白菜鹵,蛋餅,芋圓同黑糖珍珠鮮奶😋😋我自己就最中意個牛肉麵🍜,湯底超正,我仲轉左刀削麵,好彈牙,好好食🤤另外,佢地拼盤個百頁豆腐都幾特別架,同平時食開嘅唔同,彈牙d,幾得意除左咸嘢好食,甜嘢都做得唔錯架,個芋圓🥣入面有餡架,都真係第一次食黑糖珍珠鮮奶🥛,唔會太甜,珍珠都彈牙😬佢地西環同上環都有分店,不過上環就主要做外賣,想坐得舒服d就建議去西環嗰間啦😌
今日試左呢間五斗米,聽講係個喺香港嘅台灣女仔開嘅💁🏻‍♀️
黑糖珍珠鮮奶🥛,唔會太甜,珍珠都彈牙😬
2018-11-27
  • 黑糖仙草奶凍
💁🏻‍♀️牛肉刀削麵 & 白菜滷 & 滷味拼盤 & 黑糖珍奶個牛肉麵好好味! 湯底好濃~之前食過其他店嘅牛肉麵係用牛展牛根, 而五斗米就係用牛肉 😋滷味拼盤就樣樣都好夠味, 特別要提入面個百頁豆腐, 好得意佢質地有啲似魚蛋, 好彈牙!💁🏻‍♀️九份芋圓最最最期待嘅芋圓!!好好好Q 彈!!🥺有啲芋圓入面仲食到有粒粒嘅芋頭🤤佢唔會痴埋晒好似一"pat"野咁, 外賣都絕對無問題👍🏻(P.S. 上環分店主打外賣, 堂食座位比較少~~)

個牛肉麵好好味! 湯底好濃~

💁🏻‍♀️九份芋圓

最最最期待嘅芋圓!!
好好好Q 彈!!🥺
有啲芋圓入面仲食到有粒粒嘅芋頭🤤
佢唔會痴埋晒好似一"pat"野咁, 外賣都絕對無問題👍🏻
九份芋圓

(P.S. 上環分店主打外賣, 堂食座位比較少~~)
九份芋圓
呢排成日食台灣野☺ 好幸福, 去唔到台灣住, 都可以食住野食止渴先~話說今日重遊我昔日最喜愛既工作地點:: 上環 !點解咁喜愛呢.. 其實除左個陣返個間公司令人返得好開心之外, 有勁多平民美食係附近都係原因之一呢!食物款式唔算太多, 但真係都係地道既台式食物黎既~睇返佢貼係牆上既報道先知原來老闆係真。台灣人 LOL 難怪D食物款式咁有台味~店仔細細.. 名乎其實既小店黎… 基本上係主力做外賣生意呢~而我地係度食既途中亦不停見到有外送專員黎拎食物做外送,, 睇黎都幾受呢頭既居民/OT上班族歡迎呢!不過我同朋友就鐘意坐係度食多D… 有少少似係台灣街頭食野既感覺, 鐘意呢個FEEL!!!一見到有便當已經覺得一定要叫!! 勁懷念係台灣個陣坐親台鐵都會食台鐵便當!仲有係墾丁個陣間唔時都會去便利店買便當食…係香港食飯盒係無錢個陣既選擇.. 但係食台灣既便當我會覺得好幸福!佢地既便當 就算大盒定細盒.. 平定貴, 都一定會起碼有幾樣配菜比你~真係完全唔會覺得好齋~~而鐘意食台灣腸既我地一見到有 香腸飯便當$58 就即刻叫!一上枱,, 果然係好多款配菜~~不過香腸既份量就偏少… 下次應該要單點香腸,
話說今日重遊我昔日最喜愛既工作地點:: 上環 !
食物款式唔算太多, 但真係都係地道既台式食物黎既~
香腸飯便當
仲有係墾丁個陣間唔時都會去便利店買便當食…
真係完全唔會覺得好齋~~
香腸飯便當
而鐘意食台灣腸既我地一見到有 香腸飯便當$58 就即刻叫!
一上枱,, 果然係好多款配菜~~
不過香腸既份量就偏少… 下次應該要單點香腸, 咁就有一整條喇!!
香腸既調味同烤既程度都拿揑得好好 食落十分惹味,香脆同多汁
不過呢度配既係蒜蓉.. 無係台灣食個種粒粒生蒜配香腸咁地道
除此之外 係時侯介紹下豐富既配料先!
~ 燙青菜 配有櫻花蝦 好好味🤤
~滷水豆腐 呢個真心有台味 淋身又入味
~筍 同係台灣個陣一樣.. 我係一條都唔食既
~仲有肉燥生菜, 份量唔少!
整體黎講係一個好豐富既便當🍱 如果香腸份量多返D就perfect池喇^^
一口蔥饀餅
外皮脆脆的 內裡係爆多肉汁呀... 我都漏左好幾次Sor...😂
呢個又係係墾丁住個陣 民宿主人成日煎的小食
但呢個係多餡多汁版😂 而香菜黎講就係墾丁個陣食既香好多
(p.s. 食呢個會飽肚喔)
台式蛋餅
我同朋友都鐘意佢算係輕盈version, 食晒都唔會太滯
而個皮係夠薄同夠煙韌的~ 蛋香亦都幾濃 但如果可以貪心d再多d芝士就好啦😛
台式燙青菜
來健康一下~~ 台式燙青菜$25 落左適量肉燥同多多蒜蓉
呢幾樣食材夾埋一齊本身就一定好味呀
加上生菜幾新鮮 整體黎講健康又好味
上班族不妨食多d
九份芋圓
(甜品其實先係我同朋友最期待的一環)
最期待的 九份芋圓$32 很棒的口感!! 煙韌得黎有Q彈的咬口.. 簡單黎講就是很好咬
黑糖既湯底口味亦都十分匹配!! 唔過甜呢~
推介大家要試呀
黑糖花生麻糬
另外新推出的 黑糖花生麻糬$16 真係超足料的一顆
真的 兩個人share 1粒已經很足夠
超級的足料 滿滿既花生餡
花生控唔可以錯過
珍珠奶茶
今晚試左佢2款飲品呢~
呢個 珍珠奶茶$23 老實講有點失望了.. 茶既比例過多 以致味道偏苦
珍珠亦欠缺彈性 有D硬 不值得試
黑糖珍珠鮮奶
相反 黑糖珍珠鮮奶$30 就好得多!!
話說我同朋友都唔多飲得凍野.. 呢度好好咁可以幫我地走冰呢~~ (平時飲呢款野大部分店家都唔肯走冰…)
感覺到鮮奶既厚度同香醇感, 黑糖珍珠底一拎上手有盪手的感覺
黑糖味真的很重… 什至略嫌有少少過甜, 不過整體真的算幾高質, 大家可以試試呢~~

係上環既大家 不妨轉轉口味 黎食下地道台灣食物呢!
食完心情會好D ( 好似係: ) )
2018-10-30
台式燙青菜