2019-09-11
今次去到上環一間台灣小店食晚餐,由老闆至廚師都係台灣人,會聽到店員都係用普通話溝通,真係正宗台灣人主理既食店🤣,而且店員都好親切呢。話係小店,因為佢地堂食只有少量座位😝,主力做外賣。今次選擇幾樣菜式都十分高汁,忍唔住要快啲推介比大家😙滷雞腿肉燥飯 $55雞腿為左方便食用已經預先切開,分成兩半,十分細心👍;雞腿滷得入味,肉質細嫩;肉燥帶濃郁既醬油香,惹味得黎咸度亦適中,肥瘦勻稱既肉燥撈飯一流🤣讚喔!原汁牛肉麵 $60 (轉刀削麵 +$5)另一樣試到小店功架既係牛肉麵😉,一黎到先試左個湯先😝,牛肉味道係超濃郁!重點係濃而不膩,亦唔會話食完之後會好口渴。配上店家每日新鮮炒製既辣椒乾,味道更有層次😎刀削麵口感偏硬身較有嚼勁,掛湯力不錯,每啖都好滋味😆牛肉煮得入味,口感鬆化,份量仲好多添😚有成五、六件😃整體不錯~滷味拼盤 $55心大心細既K揀左小食拼盤,因為可以一次過有齊各種滷小食🤣,包括滷蛋、花枝丸、貢丸、百頁豆腐同埋青菜!完全滿足哂你所有願望😌黑糖仙草奶凍 $32 ; 九份芋圓 $32甜品共有三款,K就揀左芋圓仙草凍同埋九份芋圓(熱),九份芋圓用上黑糖紅棗糖水做底,唔太甜感覺幾滋潤,芋圓同地
滷雞腿肉燥飯 $55
原汁牛肉麵 $60 (轉刀削麵 +$5)
滷味拼盤 $55
黑糖仙草奶凍 $32 ; 九份芋圓 $32
甜品共有三款,K就揀左芋圓仙草凍同埋九份芋圓(熱),九份芋圓用上黑糖紅棗糖水做底,唔太甜感覺幾滋潤,芋圓同地瓜圓份量係多到一個點😂K更喜歡芋圓仙草凍,裏面有齊煙韌既芋圓、地瓜圓、珍珠,個底仲有超多滑溜既仙草,食完超滿足!
冬瓜珍珠特飲 $23
平時飲冬瓜茶好怕果種勁甜既感覺,而佢地呢款冬瓜茶甜度岩岩好😍,飲到冬瓜既清甜,同時又好清爽~
佢地係西環亦有分店,大家想食地道台灣菜不妨考慮一下喔😄