2021-10-30 430 瀏覽
今日要去新界搵個friend,要去觀塘轉車,於是我就諗起駱駝漆三期有好多美食,我係openrice搵左好幾間,但發現有間餐廳名好得意叫「二撇雞」😆咁就撳入去睇吓係食咩先,一睇好吸引我嘅係一碗花膠雞濃湯米線,就決定走去食下啦!去到就見到門口係一幅綠油油嘅草牆等了大約5分鐘就入得喇,座位都非常舒適。係等位期間我已經揀好咗食咩喇,所以一坐低就可以落單比哥哥仔😆由於係我今日第一餐,非常肚餓,於是就叫左一碗花膠雞濃湯米線、一份失傳已久的豬扒😆😆😆嘩嘩嘩!碗濃湯好好飲,我就覺得無味精而且好足料,花膠都有4-5片,而雞係分開上,貌相似海南雞啲朋友😆,食落好滑而且係無骨的👍🏻👍🏻不得不讚係米線好彈牙,口感非常好👍🏻失傳已久的豬扒,好香好味👍🏻但原來一碗米線飲埋湯已經好飽,下次要叫小食就搵多個friend黎一齊share先得喇!今次搵食又搵到間抵食又好味嘅,好開心好滿足呀🥰🥰🥰
去到就見到門口係一幅綠油油嘅草牆

花膠雞濃湯米線

失傳已久的豬扒,好香好味👍🏻
失傳已久的豬扒

今次搵食又搵到間抵食又好味嘅,好開心好滿足呀🥰🥰🥰
2021-10-23
5 分鐘 (堂食)
失傳已久的豬扒
2021-10-28 151 瀏覽
本身諗住去駱駝漆買個蛋糕就走人,點知見到呢間餐廳咁多人就好奇望有咩好食,原來係sell健康無味精既餐!見岩岩到lunch時間又未食飯就順便係到等位,大部分客人都自動自覺係店外排隊,但有客人唔理自己入左去,因店員可能lunch時間太忙冇時間做派飛動作,所以我地出邊幾個等緊既客合力叫停佢!等左15分鐘左右終於可以入去喇!自己一個食拿拿淋叫個海南雞飯,估唔到仲有碗湯送,湯水好滋潤,真係完全唔覺得有味精,而雞飯方面,雞好滑,油飯亦好好味,係雞比較少而已,總括而言認為係一個健康好味之選😋
2021-10-25
  • 招牌海南雞飯
2021-10-25 223 瀏覽
好耐之前係ig見過foodie推薦呢間米線,所以如我所料,晏晝食飯時間排哂長龍,等左四個字左右先入到,如果想食個快飯既人就唔好試。講左小食先,本身朋友想試好撚彈,但無見人食過,真心想知係咩😂。都係揀番多人介紹既好撚脆,好撚脆真係好撚脆,係用豆卜包住d蝦膠再炸,入面會食到原粒蝦既口感,鮮甜彈牙,不過朋友就覺得26蚊兩粒性價比比較低。另外仲點左個泰有脆魔瓜,姐係泰式無骨鳳爪,醬汁酸酸辣辣,好開胃,仲有d炸豆卜碎,更加香口,份量都幾多。朋友點左個黃酒藥膳雞米線,我試左個湯,好香薑味同酒味,好補身驅風既感覺。我點左個胡椒豬肚雞米線,雞肉比較碎,同埋唔係走嫩滑路線,豬肚幾彈牙,個湯好好味,越飲越辣,越辣越想飲,好岩呢排涼涼地既天氣,如果d胡椒碎可以撈起先上檯就好,因為食米線好易撈埋d胡椒碎。

2021-10-20
2021-10-24 149 瀏覽
平日晚上六時到達 是第一枱客人餐廳不大 但感覺都是整潔環境設計也真特別「九唔搭八」 Σ(゜ロ゜;)Omg 韓星加小鳥吊飾燈真的搭嗎? ( ̄▽ ̄)Anyway東西好吃才是重要一項!▪️▫️招牌海南雞米粉 $40▫️▪️原本是跟飯,可轉粉麵,海南雞嫩滑,沒有雪味,幸好皮下脂肪不多,這個雞皮挺Q彈,不用姑媽割喔🤣配以清雞湯米粉雖不是我愛的新竹米粉,但也幼細不粗糙,易於消化👍🏻湯底有腐皮杞子木耳,明顯告訴食客,不是清湯而已😏▫️▪️蔥油二撇雞米線 $48▪️▫️原來只是海南雞加蔥油,沒有平時般油膩,蔥油不算太香,些少失望。沒有雞毛,要稱讚😏👏🏻👏🏻米線湯底都一樣,米線滑溜,比譚仔的好吃得多😂▪️▫️蔥油豬扒米粉 $48▫️▪️這豬扒也是招牌之一,不乾不肥是我喜歡的質感,沒有走香脆路線,反而是鬆軟質地,薄薄的一層炸皮,加上邪惡蔥油及豉油,這個價錢性價比高😆▫️▪️好撚脆 $26▪️▫️豆卜反轉然後釀入蝦膠,的確是「好撚脆」😂聽講是手打的,難怪蝦膠彈牙濕潤,新鮮炸起,當然不錯!▪️▫️紅油抄手 $21▫️▪️就是辣的雲吞,辣得惹味辣得刺激,有點小後勁,這個我蠻喜歡🤤整體來說,味道不是出眾得非試不可,但以這個價錢你也沒什麼好挑剔,除了裝潢

平日晚上六時到達 是第一枱客人
餐廳不大 但感覺都是整潔
環境設計也真特別「九唔搭八」 Σ(゜ロ゜;)
Omg 韓星加小鳥吊飾燈真的搭嗎? ( ̄▽ ̄)
Anyway東西好吃才是重要一項!

▪️▫️招牌海南雞米粉 $40▫️▪️

▫️▪️蔥油二撇雞米線 $48▪️▫️
米線湯底都一樣,米線滑溜,比譚仔的好吃得多😂

▪️▫️蔥油豬扒米粉 $48▫️▪️

▫️▪️好撚脆 $26▪️▫️

▪️▫️紅油抄手 $21▫️▪️
就是辣的雲吞,辣得惹味辣得刺激,有點小後勁,這個我蠻喜歡🤤

整體來說,味道不是出眾得非試不可,但以這個價錢你也沒什麼好挑剔,除了裝潢🤣🤣有空試試也無妨。

2021-10-23 98 瀏覽
店舖位置都幾隱蔽,若非上open rice search觀塘冇咩好食都搵唔到佢(要知道 駱駝漆工廈樓下好多嬸嬸姐姐派傳單介紹餐廳或工廈舖,但呢間舖冇相關資料)。果然冇推介錯,啲野食好好食。我叫左個口水雞麵,佢上菜既時候我仲以為上錯左,因為個湯底有 杞子,雲耳等配料,好有中式湯既感覺,因為我本來以為係清湯麵,所以好有驚喜。飲落碗湯底好有雞湯味,唔會食完好口渴,好濃但唔覺得油,因為杞子關係湯底都好清甜,完全唔覺有味精。而個主角口水雞就略嫌唔夠辣,但好夠麻,中意多麻少辣既人會好中意,而且一碟都有5,6舊雞,有肉既,唔似連鎖店靠xx個碟口水雞骨腳雞頸都上, 肉都冇兩舊。而且價錢只需$48,好抵食,絕對會再食,真心推薦。不過比個溫馨提示大家,間店中午好多人排隊,店員連廚師得三個,所以工作會比較慢,如果趕時間唔可以食,我地都由1點等到1點半先入到座,急急腳食完(15分鐘),大家如果想慢慢享受要揀其他時間。
果然冇推介錯,啲野食好好食。

飲落碗湯底好有雞湯味

口水雞上海麵
口水雞麵
口水雞上海麵
口水雞麵
2021-10-13 128 瀏覽
同朋友行駱駝漆行街買嘢,先知道原來呢度都有咁多嘢食,估唔到工廠大廈而家有咁多唔同嘅餐廳🍴朋友話呢間好多人食,所以就試吓🙌🏻我哋三個人11:25已經到咗,等佢開門😂開11:30⋯⋯我哋一坐低急不及待叫嘢食,我哋叫咗兩碗花膠雞濃湯米線,一碗黃酒藥膳雞米線同埋失傳已久的豬扒(完全比呢個名吸引住😂)花膠雞嘅雞係會另上一碟,湯味濃郁,而且雞嘅份量都多,花膠唔錯🤤但黃酒藥膳真係好好味,好鍾意藥膳嘅味道,我仲飲咗好多湯😆豬扒味道係好食嘅,果然冇失望,下次嚟駱駝漆會再食👍🏻重點價錢唔貴,抵食🤟🏻
但黃酒藥膳真係好好味,好鍾意藥膳嘅味道,我仲飲咗好多湯😆
豬扒味道係好食嘅,果然冇失望,
下次嚟駱駝漆會再食👍🏻重點價錢唔貴,抵食🤟🏻
2021-08-31
5 分鐘 (堂食)
  • 失傳已久的豬扒
  • 黃酒藥膳雞米線
2021-09-23 181 瀏覽
之前已經想同朋友黎試,點知咁岩撞正星期二休息。今日家姐約我食lunch,我就提議咗黎試下。我地等咗唔係好耐就有得入去食。我叫咗黃酒藥膳雞米線,有雲耳、蟲草花、腐竹、杞子、紅棗同雞。雞同米線都好滑,夠入味,而且真係冇味精,差唔多飲曬d湯都唔會口渴,喉嚨仲覺得好舒服添。

黃酒藥膳雞米線

黃酒藥膳雞米線
同朋友行完駱駝漆大廈樓上舖,又到晚餐時間,見有間食花膠雞湯米線,就入去試食。坐低咗朋友叫花膠雞湯米線,我叫花膠雞湯配上海麵,不到10分鐘侍應好快送到上枱,見到啲上海麵好幼,唔似喺上海麵舖食嘅上海麵,於是問問待應是否搞錯呢?侍應話冇錯,我就開餐喇,首先覺得碗麵不太熱,再飲啖花膠雞湯,中伏!發覺有味精,食啖上海麵,感覺一口粉漿,俾朋友食一啖,佢話類似壽桃牌上海麵,重要係煮過龍,另外啲雞淡而無味!二撇雞唔會再幫襯!!無下次!!如果下次想食花膠雞湯米線,就算路程遠我都係會入元朗食「時時食」呢間小店,一樣係食花膠雞湯米線,人哋收$106真材實料真心做出美食👍🏻

二撇雞唔會再幫襯!!無下次!!

花膠雞湯上海麵
2021-09-09
2021-09-05 114 瀏覽
🌈 觀塘系列🌈🔸️ 駱駝漆大廈一向有好多嘢食,今次試下台灣嘢 👫👅-----------------⭐ 招牌海南雞飯 $52🔸️ 雞肉好滑 雞皮油脂豐富 好有雞油香味😍米飯係雞油飯 質感偏淋身雖然雞嘅份量唔多 但飲埋碗附送嘅例湯 都覺得好飽😊🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐-----------------⭐ 胡椒豬肚雞米線$58🔸️ 我哋今次揀咗米線🔸️ 湯底好濃胡椒味 熱辣辣好好飲😍有驚喜🤗雞肉都好滑 可惜豬肚唔算好入味🙈🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐----------------⭐ 傳已久的炸豬扒$28🔸️ 個名夠曬特別啦🤣炸豬扒炸得香脆 表面炸粉唔算好厚豬扒本身有調味整體嚟講算係中上水平👍🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐----------------㊙️總括而言,以晚餐來食物價格都算平,餐廳地方好乾淨,設計亦都好舒服❗-----------------二撇雞觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
🌈 觀塘系列🌈

🔸️ 駱駝漆大廈一向有好多嘢食,今次試下台灣嘢 👫👅
⭐ 招牌海南雞飯 $52

----------------
二撇雞
觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
2021-09-02 101 瀏覽
上星期經過,食過一次海南雞飯,已經覺得個飯好食,唔同出面普通薑黃飯,香得狸又唔油,點知埋單走嗰陣比我見到隔離枱嗰碗擔擔麵,好似大大隻字「好食」刻左喺d湯度咁,搞到我成個禮拜都囉囉攣想返去試!今日終於試到,果然不虛,不枉我喺出面等左半個鐘(一星期前明明唔洗等位),佢個味啱啱好,香花生味得狸有淡淡花椒味,又唔會太辣,個湯好厚身,搞到我忍唔住用晒d quota飲左半碗湯,配埋杯咸檸梳打同例牌葱油雞都唔洗100蚊,勁抵食!
麻辣擔擔麵,葱油雞(例),咸檸檬梳打
2021-09-02
30 分鐘 (堂食)
麻辣擔擔麵,葱油雞(例),咸檸檬梳打
  • 麻辣擔擔麵
2021-08-29 2829 瀏覽
工廈一向多野食,諗唔到食乜的話,上去行個圈覓食都幾好。。米線係我嘅至愛之一,見呢間新野係食米線仲標榜無味精咁就試下啦。去到餐廳要排隊等位,見到入面環境好闊落,座位全部都係4人枱,坐得好舒服!食乜野自己寫,寫完拎出去俾職員就得。花膠雞濃湯米線🍜米線同雞係分開上㗎。雞嘅份量都算好多,雞已經去左骨,全部都係肉,不過偏肥。肉唔算滑,正常口感啦,但就完全係凍嘅。湯頭夠哂熱,所以我將啲雞浸落去個米線入面,諗住暖暖地食。米線唔會煮到偏淋,有qq口感,米線份量都好多,上面鋪住幾片花膠。但個湯真係有小小失望,個人覺得唔夠濃味。因為我諗住濃湯真係會好濃味,但呢個湯只係清雞湯嘅味。所以係失望嘅。。黃酒藥膳雞上海麵呢個上海麵煮得太淋啦,同埋個湯一開始係飲唔到黃酒味。記得一定要係個底撈匀!!因為啲黃酒係個底,一定要由底反個面一次😂同藥膳味唔會太濃味。。。上面有小小蟲草花,賣相就一般啦。。。失傳以久豬扒呢塊豬扒就真係好好食!即點即炸,粉漿薄薄一層,炸得夠熱又夠脆!而且個味岩岩好,唔會太咸!餐廳已經貼心地切開咗4件,豬扒唔會痴牙,係鬆化嘅,好食Um,不過可能真係期望高,所以有小小失望。但個豬扒真係值得一讚!
工廈一向多野食,諗唔到食乜的話,上去行個圈覓食都幾好。。

食乜野自己寫,寫完拎出去俾職員就得。

花膠雞濃湯米線🍜

黃酒藥膳雞上海麵

失傳以久豬扒

2021-08-29
2021-08-28 88 瀏覽
見到觀塘開咗間新嘅雞湯米線,星期六中午十二點上完堂就嚟試吓。十二點去到唔洗等位,不過都已經陸續有人入,坐咗一陣已經滿座。全部都係四人枱,坐得幾舒服。我哋兩個人都揀咗花膠雞米線,另外叫咗個豬扒。唔知係即整定多人,啲嘢食都要等耐少少先嚟。一嚟到飲咗啖湯,幾好飲,有少少雲耳,腐皮,不過冇菜,米線煮得啱啱好,有咬口,比平時食到嘅幼身少少。雞就正常切雞咁,唔鞋。花膠都有唔少,都幾好。跟住嚟咗豬扒,即炸熱辣辣,豬扒夠淋,不過我自己覺得太肥,有幾個位都係成舊肥膏咁,同埋醃得唔太夠味,只係有淡淡香茅味咁,下次唔會叫。總括嚟講米線幾好,又冇味精,幾抵食,小食下次可能會試吓其他款。

睇post 見駱駝漆3 期月,4 樓有好野食實在太多人等lift. 4 樓直情行樓梯啦😂一上到門口已經好多人排隊,終於等左陣入得一入到去比佢陣藍色裝修 同韓風吸引,座位闊落 舒服☺️叫左濃湯花膠雞米線, 失傳以久炸豬排, 手拍青瓜同海南雞飯花膠雞米線好入味,大大花膠雞都滑最正係個豬扒炸得好鬆軟,又香好好食😋超想encore ! 相比海南雞飯 ,個雞好滑,但個濃湯飯可能失色左少少 (都有椰香味) 可能有得比濃湯米會juicy d 下次會再食😆
睇post 見駱駝漆3 期月,4 樓有好野食
實在太多人等lift. 4 樓直情行樓梯啦😂
一上到門口已經好多人排隊,終於等左陣入得

一入到去比佢陣藍色裝修 同韓風吸引,座位闊落 舒服☺️

叫左濃湯花膠雞米線, 失傳以久炸豬排, 手拍青瓜同海南雞飯

花膠雞米線好入味,大大花膠
雞都滑
最正係個豬扒炸得好鬆軟,又香好好食😋超想encore !

下次會再食😆
2021-08-28 1185 瀏覽
🍴觀塘-高質花膠雞湯米線觀塘駱駝漆大廈三期一向是觀塘美食集中地,更時不時有驚喜新食店,這家二撇雞主打濃湯米線及小食,筆者在觀塘上班,襯午市時分飛奔到小店午餐。筆者一人被安排坐平排的雙人座,屏風應該是韓星吧?筆者不嗜韓流男團,但面對著猛男進餐,也是挺不錯的。📍花膠雞濃湯米線 $65二撇雞是另上的。雞飲嫩滑,是貴妃雞的味道。筆者感到十分幸運,因為剛好斬到一隻雞翼,仍在開心中…雞肉嫩滑美味,肥瘦均勻,就算連雞皮吃也不覺肥膩。至於花膠有三大塊,是爽滑型的花膠,感到值回票價。湯底是煲至奶白色的香濃雞湯,附有雲耳、杞子和腐皮片。米線是比較幼身的一款,爽滑美味。以$65 來說,這碗米線是物有所值的,吃得出店主用心製作食物,誠意十足。🔸小總結: 平日午市人流眾多,要排隊輪候入座。以吃米線的餐廳來說,這裡環境屬高質類別,因為餐廳的餐桌佈置是韓流加西式輕食風格為主,簡潔俐落,十分好坐,食身份量足,味道不錯,值得一試。👅 味道:4.6/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:4.5/5🔰餐廳環境:4.5/5👀回頭率:4.6/5🍽 餐廳: 二撇雞🌐地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
🍴觀塘-高質花膠雞湯米線

📍花膠雞濃湯米線 $65

雞肉嫩滑美味,肥瘦均勻,就算連雞皮吃也不覺肥膩。

至於花膠有三大塊,是爽滑型的花膠,感到值回票價。

湯底是煲至奶白色的香濃雞湯,附有雲耳、杞子和腐皮片。

米線是比較幼身的一款,爽滑美味。

🔸小總結:

🌐地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
2021-08-25
  • 花膠雞濃湯米線
2021-08-15 124 瀏覽
今晚幾乎滿座,餐廳員工仲有搞笑咁話俾張VIP bar檯我地坐🤣🤣 黃酒藥膳雞 配上海麵($53)呢個真係大大力推薦!藥膳湯底好鮮甜,有杞子蟲草花同埋紅棗🥰 飲落有淡淡酒味,一啲都唔油膩😋飲唒成碗湯超滿足❤️ 雞嘅份量都算多,而且係超!級!滑!必定encore😛😛😛😛另外,佢麵嘅份量勁多🤣低醣嘅朋友記得request少麵😆花膠雞濃湯 配上海麵 ($62)相對之下呢個比較普通,湯底似一般上湯,但都好食嘅!雞分開上,唔算好滑但勝在啖啖肉😋 花膠真材實料,好養生嘅感覺🥰 胡麻雞絲粉皮($24)呢個價錢都算良心價😇 開胃消暑嘅前菜😆粉皮口感彈牙爽口,雞絲肉質嫩滑,加埋秘制胡麻醬香濃好味☺️💡下次一定要試佢地嘅酥炸小食🥺同埋強烈建議老闆賣翻醉雞🥺🥺🥺🥺

黃酒藥膳雞 配上海麵($53)

花膠雞濃湯 配上海麵 ($62)

胡麻雞絲粉皮($24)