2018-07-23 147 瀏覽
薑汁湯丸湯又唔熱,湯丸又唔熟透!服務又差,多人入黎幫襯就黑口黑面黑面!咩態度!自己落左幾多個餐都無數,仲同人講到好似個客唔岩咁!收到咁嘅價錢真係俾錢買難受,希望唔好再有人同我一樣中計!
2018-05-24 61 瀏覽
👁‍🗨 芒果糯米糍 💲10每個人心目中都應該有一間自己鍾意既芒果糯米糍店,其實長州有間芒果糯米糍係比較出名而自己又比較鍾意既,個皮係薄到透光但依然帶有少少嚼勁,而個芒果餡就當然係香甜,較為岩我個人口味🙈但係可惜果日去到發現果間無開,唯有求其去一間買個黎過下口癮😳經過呢間店見到櫥櫃放左一大盤芒果糯米糍,亦都有幾個人排隊買緊,所以我都決定一試💁🏻‍♀️呢個皮食落厚薄適中,芒果都幾甜,但係就有點兒皮餡分離既情況🤤🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨 芒果糯米糍 💲10

芒果糯米糍

🔛 整體評分(7/10)
2018-04-07 49 瀏覽
之前趁假期去長洲玩返日🏖中午行到出晒汗熱辣辣🌞🔥就坐低叫左碗凍豆腐花.凍豆腐花 $15豆腐花豆味略為淡身但質感非常滑溜 值得一讚😋食完即刻暑氣大降🤗原本打算加糖漿增加甜度但店舖只有黃糖粉供應平時糖粉多數用喺熱豆腐花不過今次都照用啦唯有😂榴槤雪花卷 $35有三條嘅榴槤雪花卷都食到有少少榴槤肉但塊皮略嫌太厚🤢口感比較一般薄身一點會更好
之前趁假期去長洲玩返日🏖

薄身一點會更好
榴槤雪花卷
豆腐花
2017-04-26 247 瀏覽
趁放假同朋友入長洲輕鬆下之前都試過幾間出名的芒果糯米糍但都係失望而回好彩今次比我地搵到間真正的長洲糯米糍!我地就係比佢門外既糯米糍吸引住🙈而且依間仲可以坐低入店內慢慢食 左:特長芒果糯米糍中:榴連糯米糍右:麥提莎糯米糍依間糯米糍既皮 真係好薄而又好煙韌!👍🏻餡料睇見都知豐富 😍😍芒果肉好甜 榴連肉剛剛好熟 不會太硬麥提莎就好有新鮮感 我第一次食咋😂好味到我地都忍不住再點甜品⋯蛋白燉鮮奶好滑、好香牛奶味 甜度適中
趁放假同朋友入長洲輕鬆下
之前都試過幾間出名的芒果糯米糍
但都係失望而回

好彩今次比我地搵到間真正的長洲糯米糍!
我地就係比佢門外既糯米糍吸引住🙈

蛋白燉鮮奶
好滑、好香牛奶味
甜度適中

2017-03-19 236 瀏覽
好耐都冇同朋友入嚟長洲,長洲咁出名糯米糍咁梗係要食返夠先出去啦😸😸😸我哋叫咗最經典嘅口味芒果糯米糍、榴槤糯米糍,同埋聽講過好耐嘅麥提沙糯米糍😸睇落最長果舊係芒果,中間嘅係榴槤,啡色嗰個就係麥提沙糯米糍原來麥提沙糯米糍入面真係得一粒麥提沙,我同我朋友兩個都唔知點好😹😹本身諗住切開佢,但粒麥提沙實在太硬😹😹同埋我諗大家都睇得到,呢個嘅糯米粉實在太多太多🙈🙈下次可以唔使叫但係另外果兩個味都好食嘅,果層皮唔會好似麥提沙嗰個甘厚

睇落最長果舊係芒果,中間嘅係榴槤,啡色嗰個就係麥提沙糯米糍

本身諗住切開佢,但粒麥提沙實在太硬😹😹
但係另外果兩個味都好食嘅,果層皮唔會好似麥提沙嗰個甘厚
2017-03-04 169 瀏覽
即製大粒芒果糯米糍去到長州不可能不吃芒果糯米糍吧~可是我們都極少到長州, 當大家都沒有心水店舖時, 看到一家有在店面即製芒果糯米糍的二合, 就進去一試了^^我們點了芒果糯米糍及麥提沙糯米糍, 原先以為5送1 只限同款, 誰知道在我們點了3x芒果糯米糍及2x麥提沙糯米糍的情況下職員也送了我們麥提沙糯米糍呢~店面不太, 大約可容納十多人左右除了糯米糍外, 店裡還有燉蛋、果汁等等供應。芒果糯米糍$10@糯米糍煙韌軟糯, 面頭的粉不會過多, 而且糯米皮的厚薄平均在冬天要找到軟甜的芒果不容易呢, 所以吃到多汁又甜美的芒果肉時實在驚喜我們在離開長州前仍對芒果糯米糍念念不忘, 外帶了一盒回家過了一晚, 第二天吃時, 糯米皮有點被芒果汗浸軟了一點,但仍保留8成美味!
即製大粒芒果糯米糍

去到長州不可能不吃芒果糯米糍吧~

誰知道在我們點了3x芒果糯米糍及2x麥提沙糯米糍的情況下

職員也送了我們麥提沙糯米糍呢~
芒果糯米糍
店面不太, 大約可容納十多人左右

除了糯米糍外, 店裡還有燉蛋、果汁等等供應。

芒果糯米糍$10@
糯米糍煙韌軟糯, 面頭的粉不會過多, 而且糯米皮的厚薄平均

我們在離開長州前仍對芒果糯米糍念念不忘, 外帶了一盒回家

過了一晚, 第二天吃時, 糯米皮有點被芒果汗浸軟了一點,

但仍保留8成美味!
2016-07-25 270 瀏覽
叫咗6樣野榴槤布甸 - 又澀又「拿」 係就有啲榴槤味 但食咗兩口就退返比佢!凍燉蛋 同樣有「拿」!食完個口仲有啲酸酸地澀澀地完全唔得囉!!💢又貴 下次一定唔會食!唔會再黎!black list forever!!
叫咗6樣野

凍燉蛋 同樣有「拿」!食完個口仲有啲酸酸地澀澀地

2016-04-06 370 瀏覽
即整芒果糯米糍,有個女士好熟手咁包,成半個芒果,包住新鮮暖暖的糯米,煙煙靭靭,不乾有水份,新鮮是不同點。一食有芒果汁出,成口芒果味,可能未當造,芒果酸味多過甜味,不過又都叫好香芒果味!芒果汁多但酸味濃,宜當造時節再試,不過已經係淋芒果,新鮮即造,現在難得
2016-03-29 165 瀏覽
假日入長州玩,就一定要食長州既小食鋪。近碼頭行前小段的芒果甜品鋪非常吸引我,有個專人企係門口度即場整芒果糯米糍,但是係巨芒才對。差不多長過手掌,而且非常大塊,咬入口都幾香,但不是太甜,當然芒果是跟時令的,但收費只是$10塊,真係好抵食。所以我再買了一樽鮮整的芒果汁,大支裝都係$17啊,芒果汁入面足料,我飲到啖啖肉,此行覺得真係芒果匯呀,停不了口。
2016-02-20 191 瀏覽
這是我第二次光顧「二合」了,因為上次食到一個好味的芒果糯米糍,又想再回味一番。芒果糯米糍好大一個,比上次的大個了,手感好重。一口咬下,芒果汁就流出來了。這次的芒果沒有上次的甜,但我還是好喜歡。第一,糯米皮好軟滑,好好味。第二,是芒果有口感,咬落不會一pat 野,我最喜歡就是這種,不會太熟的芒果肉。雖然我是第二次食,雖然這次的芒果沒有上次的甜。但我兩次都覺得好新鮮。新鮮的芒果,還有是新鮮的糯米皮。
芒果糯米糍
題外話/補充資料: 這次到長洲, 發現好多店改用了紙巾代替膠袋!!! 太開心了!!!在這個世代, 真的要為環保出一分力!!!
2015-09-05 204 瀏覽
婆婆是長洲人,我每年的暑假都會在那裡渡過,都屬於哎吔原居民,每年都總有一些日子會入去參與一些活動,例如拜山,太平清醮等!不過,近年入到去都覺得好多人,以往的寧靜已經不覆再了,想靜下都咁難的遺憾!我的避風港無了無了,唉!今日Daddy 入左長洲開工,打電話問想食咩,同我由細玩到大的朋友仔都不停Update 我嘅美食地圖,所以我都係半個長洲地膽而家長洲芒果糯米磁買到港九新界都有,而且好似變了手信,入去一定要包返半打走咁,老實講,我好細個已經“唔食”允記了啲皮又厚又多粉,次次都食到成身都係,而且名過其實!我最愛的其實不出名是 二合甜館,他在大街康蘭餅店(買平安包)隔離,啲糯米磁放喺茶餐廳門口嗰個玻璃櫃度!($10件)係呀我屋企仲用報紙開飯!那晚仲想食個杯麵先瞓,點知Daddy 返到,真係買到!肚餓加上想 Show 俾大家睇皮薄餡靚是什麼一回事!芒果酸甜度其實係睇運氣,不過呢間用的芒果唔會係熟到濕淋淋的,其實太熟的芒果只是濕同死甜,確實無口感可言!如果你追求好熟的芒果,大街任何一間都可以買到,呢間亦未必會啱你口味!食完就好安心瞓覺啦,真係好開心,我忘記了店名只記得點行去,同門口個櫃,咁都買到返
婆婆是長洲人,我每年的暑假都會在那裡渡過,
不過,近年入到去都覺得好多人,以往的寧靜已經不覆再了,
想靜下都咁難的遺憾!我的避風港無了無了,唉!

今日Daddy 入左長洲開工,打電話問想食咩,
同我由細玩到大的朋友仔都不停Update 我嘅美食地圖,
所以我都係半個長洲地膽

而家長洲芒果糯米磁買到港九新界都有,
而且好似變了手信,入去一定要包返半打走咁,
老實講,我好細個已經“唔食”允記了
啲皮又厚又多粉,次次都食到成身都係,而且名過其實!
啲糯米磁放喺茶餐廳門口嗰個玻璃櫃度!($10件)
係呀我屋企仲用報紙開飯!
芒果糯米磁
那晚仲想食個杯麵先瞓,點知Daddy 返到,真係買到!
肚餓加上想 Show 俾大家睇皮薄餡靚是什麼一回事!
其實太熟的芒果只是濕同死甜,確實無口感可言!
芒果糯米磁
食完就好安心瞓覺啦,真係好開心,
我忘記了店名只記得點行去,同門口個櫃,咁都買到返嚟, 好感動呀!我只係記得隔離間康蘭餅店(我細個成日去嗰度等朋友,所以記得呀)
外賣自取
$10 (宵夜)
2015-03-10 217 瀏覽
第一次寫食評就比負評,因為真心覺得浪費時間,浪費金錢,浪費牙力,浪費胃口! 成年無入長洲,入到黎點會5食芒果糯米糍平時有一間食開今日無開,行下行下就走左入黎諗住試下,點知?大伏!係大粒,係有芒果肉,但,一,啲,都,唔,甜!!滿心期待咬落去以為好甜,點知得水,無甜味!難食邊會淨係得佢 好戲在後頭!芒果朱古力窩夫入面個芒果係芒果冰,可能用糖水所以甜返啲但個窩夫入面,奇奇怪怪加個芒果汁同朱古力汁係窩夫夾心裡面,係有創意,可惜個味5出,啲朱古力味又太苦,咬落去好似食無咩味ge麵粉咁,旁邊啲生果又5夾,真心5好食 我真係5會再返黎呢到食(P.s 初頭以為可能因為3月芒果5靚5甜,點知上船前我5憤氣決定食另一間會5會都係5甜,點知人地個芒糯甜呢到十萬倍!!!!!!!!

成年無入長洲,入到黎點會5食芒果糯米糍

係大粒,係有芒果肉,但,一,啲,都,唔,甜!!
滿心期待咬落去以為好甜,點知得水,無甜味!
難食邊會淨係得佢
好戲在後頭!

芒果朱古力窩夫
入面個芒果係芒果冰,可能用糖水所以甜返啲

我真係5會再返黎呢到食

2014-12-21 373 瀏覽
我是個芒果控,芒果甜品是我的至愛,而長洲的芒果糯米糍,更是我最愛的糯米糍。一心來到長洲,為的除了魚春,就是它了。不過,同呀肥不經不覺行到5點多。問天然那邊是否賣完了?“是的,已經賣完了,下次早點吧!”其實長洲有很多擋都有賣芒果糯米糍,但偏偏這間是最抵又最多人捧場,當然第一首選是它。迫於無奈之下,只好找別的地方買了。再逛了一圈,發現這間二合不錯。從店面到店內,看上去都很乾淨整潔,先不管好不好吃,決定買這家呢!買了兩百多元都是送人,有榴槤有芒果。另外一個分開包的,是我買給自己試一試味。芒果糯米糍看上去真的很新鮮,做得很不錯。咬一口,皮薄餡靚!糯米皮很軟,芒果很大一塊!很新鮮!而且重點是很甜,但不是熟透的甜!因為熟透的甜,那芒果肉就太腍,沒有口感。而這家的是,芒果果肉是有咬口的,是剛剛好熟了沒有熟透的芒果。很好吃!我吃了一個覺得不夠,就跟呀肥說,要回去再買回家吃。另外我們還買了一個木糠布甸。這個就令我覺得是不怎麼樣了。忌廉很膩…馬莉餅碎太濕。應該擺很久了吧。下次去長洲,應該不要只買一家的,等我試一下另外的,再比較。這次的發現,真的是個意外驚喜。
我是個芒果控,芒果甜品是我的至愛,
而長洲的芒果糯米糍,更是我最愛的糯米糍。
一心來到長洲,為的除了魚春,就是它了。
不過,同呀肥不經不覺行到5點多。
問天然那邊是否賣完了?
“是的,已經賣完了,下次早點吧!”
其實長洲有很多擋都有賣芒果糯米糍,
但偏偏這間是最抵又最多人捧場,當然第一首選是它。
迫於無奈之下,只好找別的地方買了。
再逛了一圈,發現這間二合不錯。
從店面到店內,看上去都很乾淨整潔,
先不管好不好吃,決定買這家呢!
買了兩百多元都是送人,有榴槤有芒果。
另外一個分開包的,是我買給自己試一試味。
芒果糯米糍看上去真的很新鮮,做得很不錯。
芒果糯米糍
咬一口,皮薄餡靚!
糯米皮很軟,芒果很大一塊!很新鮮!
而且重點是很甜,但不是熟透的甜!
因為熟透的甜,那芒果肉就太腍,沒有口感。
很好吃!
我吃了一個覺得不夠,就跟呀肥說,要回去再買回家吃。
木糠布甸
另外我們還買了一個木糠布甸。
這個就令我覺得是不怎麼樣了。
忌廉很膩…馬莉餅碎太濕。
應該擺很久了吧。

下次去長洲,應該不要只買一家的,等我試一下另外的,再比較。
這次的發現,真的是個意外驚喜。
題外話/補充資料: 不過到最後,因為不夠包,我買給自己的芒果糯米糍要給別人吃。 但是她們的評語都不太好,一些說很酸一些說芒果好大舊??一些說皮太薄?? 可我吃剛好呀! 應該是一批批吧,有酸有甜,不過奇怪竟有人說芒果好大舊,皮太薄?
2014-12-10
芒果糯米糍
未到晚飯時間,正好發現一間甜品小店,感覺良好決定一試。店名叫二合甜品,未知是否二合為一的意思呢?店內坐位不多,最多只可容納20人左右,佈置簡單乾淨,廚房是半開放式的,可以看見甜品師傅製作甜品。餐牌跟隨店面簡單的設計,打開有多款賣相吸引、份量十足的甜品。老公喜愛椰子,一心想試冰極世界,原個椰皇盛滿甜品,感覺大滿足,可惜是日暫停供應。退而求其次,只好選擇黃金海岸。身為"芒果怪"的我,當然要試試腸粉造型的芒果雪花卷。預先準備好的雪花卷,造型似足椰絲芒果腸粉,直接用膠盒上碟,附送膠叉2隻,賣相要扣少少分,亦為food snap增加一點難度。調整位置後,終於影到雪花卷內的芒果餡,雖然不是即叫即做,芒果感覺好新鮮,顏色非常吸引。咬開滿口椰絲香,糯米皮煙韌軟糯,口感極佳!特別要讚芒果肉新鮮又甜美,完全沒有酸味,是上好的芒果,令人再三回味。份量十足的一款甜品,合我和老公二人之力亦挑戰失敗。底層是楊枝金露伴椰汁、新鮮芒果肉和西柚肉,味道不錯。上面是菠蘿乳酪,雖然叫乳酪,但口感比較像菠蘿冰,不像雪糕般軟滑,亦不像思樂冰般鬆散,有點像把果汁雪成冰的質感。另有2片脆炸糖片,看上去是簿簿一片網狀,但咬下去居然是

[芒果雪花卷 $25]
[黃金海岸 $45]
份量十足的一款甜品,合我和老公二人之力亦挑戰失敗。底層是楊枝金露伴椰汁、新鮮芒果肉和西柚肉,味道不錯。上面是菠蘿乳酪,雖然叫乳酪,但口感比較像菠蘿冰,不像雪糕般軟滑,亦不像思樂冰般鬆散,有點像把果汁雪成冰的質感。另有2片脆炸糖片,看上去是簿簿一片網狀,但咬下去居然是鹹的!慢慢才嚐到糖的甜味,是否甜食鹹食共用一鍋油炸的關係?
黃金海岸
[西瓜汁 $20]
100%真材實料的鮮搾西瓜汁,絶無加糖,雖然西瓜不夠甜,但已足夠解喝消暑。
西瓜汁
整體環境服務不錯,芒果雪花卷比較出色,另有榴槤雪花卷,喜愛果王的朋友可以一試。其他甜品不過不失,貼近一般小型甜品店的水準。有機會還想試試冰極世界,補償今次緣慳一面的小遺憾。

2014-09-27
香芒雪花卷
本來想吃海鮮~~ 但因為各種原因。還是下次再約一大班朋友才再戰~~ >w<!但為了滿足可以吃晚餐+甜品,最後決定吃這家囉。麵食有餐飲可跟~ 凍飲要加$2 。首先點了一個海鮮喇沙 @0@!!! 沒想到材料有這麼豐富!而且這裡的喇沙會是椰漿比較重~ 所以並不辣。還有五香牛展麵~ @_@! 不過不失吧~最後還追加了一款甜品~ 因為看到是玫瑰慕絲就試了~味道、貌相也ok ^^
本來想吃海鮮~~ 但因為各種原因。
還是下次再約一大班朋友才再戰~~ >w<!

但為了滿足可以吃晚餐+甜品,最後決定吃這家囉。
麵食有餐飲可跟~ 凍飲要加$2 。
首先點了一個海鮮喇沙 @0@!!! 沒想到材料有這麼豐富!
而且這裡的喇沙會是椰漿比較重~ 所以並不辣。
還有五香牛展麵~ @_@! 不過不失吧~
最後還追加了一款甜品~ 因為看到是玫瑰慕絲就試了~
味道、貌相也ok ^^
2014-05-01
$58.5 (晚餐)