2022-10-15 33 瀏覽
𝐵𝒶𝓇 𝒶𝓉 𝒯𝓈𝒾𝓂 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝓈𝓊𝒾朋友話之前見人介紹過尖沙咀有間酒吧個風格好特別,於是𝘣𝘰𝘰𝘬 左星期五放工上去 𝘩𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘩𝘰𝘶𝘳飲下野。入到去見到環境昏暗,有好多充滿懷舊既霓虹燈牌同裝飾品俾人打打卡。坐底後店員問我哋想要𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘺定花香味既SS,但我地都無乜偏好,店員就主動推介左紅花+梨+冰茶味既SS,食落都𝘴𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩同有淡淡花香味。🌟香芒飄雪 ($118)呢杯酒好適合打卡,有乾花擺設,顏色好繽紛,入面有𝘳𝘶𝘮、芒果汁、奇異果同蘋果汁,都易入口,唔會太濃酒精味。🌟英殖鳳梨茶 ($128)呢個𝘤𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭幾好飲,入面有氈酒、伯爵茶、菠蘿汁、蘋果。因為有個茶底,口味幾清新。📍 九龍城寨尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈2樓
𝐵𝒶𝓇 𝒶𝓉 𝒯𝓈𝒾𝓂 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝓈𝓊𝒾

🌟香芒飄雪 ($118)

🌟英殖鳳梨茶 ($128)

📍 九龍城寨
尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈2樓
2022-10-15 30 瀏覽
美美間唔時都鍾意同朋友去bar飲下野chill下朋友今次帶左我去呢間好多打卡位嘅樓上bar🍹除左飲野仲可以影下相喺呢個九龍城寨風嘅bar扮下型😎📍九龍城寨呢度好多霓虹燈🎡我地每一塊都影到笑容僵硬先收手😆仲有牆上面有啲墨水字啦、舊式招牌都好有特色🤩本身諗住去嘆佢個<夏日傾情+Fruit Head Set>有生果味嘅_、同款生果嘅生果冰、兩杯飲品不過今日好唔好彩,佢地冇哂生果🥲🥲所以冇得食生果冰唯有下次再去啦😗✅菠蘿冰味_💰$480✅城寨x醉檸茶💰$128✅大力特飲💰$128✅雞翼💰$48✅奶油多💰$28
美美間唔時都鍾意同朋友去bar飲下野chill下
朋友今次帶左我去呢間好多打卡位嘅樓上bar🍹
除左飲野仲可以影下相
喺呢個九龍城寨風嘅bar扮下型😎
📍九龍城寨

呢度好多霓虹燈🎡
我地每一塊都影到笑容僵硬先收手😆
仲有牆上面有啲墨水字啦、舊式招牌都好有特色🤩

本身諗住去嘆佢個<夏日傾情+Fruit Head Set>
有生果味嘅_、同款生果嘅生果冰、兩杯飲品
不過今日好唔好彩,佢地冇哂生果🥲🥲
所以冇得食生果冰
唯有下次再去啦😗

✅菠蘿冰味_💰$480
✅城寨x醉檸茶💰$128
✅大力特飲💰$128
✅雞翼💰$48
✅奶油多💰$28

2022-10-14 40 瀏覽
一入到去餐廳,真係會俾成個環境吸引到, 超級有香港風味, 而且又有懷舊特式。 全場有好多霓虹燈, 又有寫住城寨茶鐺、 森記果欄等字眼。 我就揀咗一杯原個菠蘿特飲配菠蘿冰, 飲品一上枱, 就係原個菠蘿直接送上, 入面有菠蘿、 椰奶加rum 酒, 飲落好fresh , 好舒服。 清清涼涼, 再配埋果片冰菠蘿, 真係好似身在海邊chill 緊。 另一杯就係大力特飲。 用益力多樽來承載着, 樽身好可愛, 好打卡。 味道酸酸甜甜, 好易入口。 甜品方面叫咗一個哈蜜瓜刨冰, 滿滿嘅哈蜜瓜球, 好甜好凍, 好好食。

2022-10-14 21 瀏覽
特色打卡店九龍城寨,以型格懷舊風裝修,呈現了過去懷舊打卡位。門口有粉紅色大招牌很搶眼,店裡還有不同場景燈牌🙈。店裡有多個特色打卡位,舊街市、舊樓的打卡位,真的挺好拍😎。除了去打卡外,還有特色Cocktails 選擇。-▪︎維記牛奶 HKD$128用伏特加、Govida、Bailey's酒及朱古力調製,面頭有原條繽紛樂賣相吸引🤩。朱古力醬掛杯,朱古力味道香甜。奶味濃郁順滑,酒味不算太重,很適合女生飲。-▪︎大力特飲 HKD$128用伏特加、益力多、白桃及香燈調製,用大益力多寶特瓶裝著😆。味道酸酸的很開胃,酒味慢慢散發出來,是杯口感清新的酒精飲品。-▪︎Shisha 有 Steamulation 及 Alpha 兩款 Shisha,味道有數款口味選擇,分別是菠蘿、蜜瓜及西瓜。這次點了蜜瓜味,味道甜甜的,感覺挺特別的😚。-

舊街市、

▪︎維記牛奶 HKD$128

▪︎大力特飲 HKD$128

▪︎Shisha
2022-10-12
下午茶
趁住放假前一晚,梗係要搵個地方飲下野chill下呢間係朋友介紹位於漆咸道嘅樓上S-S-Bar除左飲野仲可以吞雲吐霧🌬喺呢個充滿城寨江湖氣息嘅環境扮下壞女孩😈呢度裝潢好特別🪩 有好多霓虹燈同舊式招牌🏮牆上面都有好多有心思嘅文字同圖案仲有復古嘅梳化同枱🛋 真係打卡都打到手軟個S-S-好多味揀Bar tender有問我地想要甜啲定fresh啲咁熱辣辣我地就揀左菠蘿冰味🍍✅城案x醉檸茶💰$128✅大力特飲💰$128另外都有少少肚餓所以嗌左雞翼💰$48同奶油多💰$28全部正常發揮見好多人推介佢個<夏日傾情S-S- +Fruit Head Set>有生果味嘅S-S-、同款生果嘅生果冰同兩杯飲品下次有機會再約好姊妹去👭
趁住放假前一晚,梗係要搵個地方飲下野chill下
呢間係朋友介紹位於漆咸道嘅樓上S-S-Bar

✅大力特飲💰$128
另外都有少少肚餓
所以嗌左雞翼💰$48同奶油多💰$28
全部正常發揮

有生果味嘅S-S-、同款生果嘅生果冰同兩杯飲品
下次有機會再約好姊妹去👭
2022-10-05 26 瀏覽
放工後梗係想搵個地方同朋友仔傾吓計點知就比我喺尖沙咀搵到呢一個勁chill 地方昏暗燈光 一入門口就見到個粉紅色嘅霓虹燈牌 寫住九龍城寨🟢🟠🔴好有feel!每張枱張都好大張 好舒服 勁豪華設計相當有心思全部都係打卡位🤩正野食方面主打懷舊小食同各有特色cocktail🍸🍹益力多 大大力特飲超大樽益力多 好可愛味道酸甜甜 容易入口唔會有太多酒精維記牛奶香滑嘅牛奶 配上朱古力入邊有Baileys Godiva 朱古力奶 Vodka 味道容易入口 甜甜的 酒味唔會太重上面仲放咗一大條繽紛樂 超有心思😋
放工後梗係想搵個地方同朋友仔傾吓計

唔會有太多酒精

香滑嘅牛奶 配上朱古力
入邊有Baileys Godiva 朱古力奶 Vodka
2022-10-04 26 瀏覽
發現到一間裝修好有特色嘅酒吧成個環境十分昏暗好有神秘感擺設係老香港元素 佈滿霓虹燈字極具懷舊感 而且空間感十足 套餐有三款口味西瓜/密瓜/菠蘿冰 配同款味道的水果甜品(2-3位用)西瓜煉奶刨冰西瓜切成小塊 非常香甜唔算太甜 好清新雞尾酒都好有心思香芒飄雪維記牛奶扮益力多嘅你今日飲左未玩味十足除左賣相吸引味道都好適合夏天水果味濃 好易入口 男女都鐘意同時小食都有驚喜即叫即整整體黎講環境氣氛一流 好地方雞尾酒出色店員服務有效率

發現到一間裝修好有特色嘅酒吧
而且空間感十足

套餐
有三款口味
西瓜/密瓜/菠蘿冰
配同款味道的水果甜品(2-3位用)

西瓜煉奶刨冰

環境氣氛一流 好地方
雞尾酒出色
店員服務有效率
2022-10-04 18 瀏覽
𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗲𝗰𝗼𝗿 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝘀 𝘆𝗼𝘂 𝗶𝗻𝘁𝗼 𝗮 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝘆𝗲𝘁 𝗿𝗲𝘁𝗿𝗼 𝗵𝗸 𝗮𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲. 𝗽𝗮𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁 𝘁𝗼 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗼𝗻𝗲𝘀𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀🍹.bookmark咗勁耐嘅香港懷舊風酒吧原來地店咁方便,一出𨋢即刻好似返左幾十年前嘅香港咁🫣 仲有一系列懷舊風情嘅cocktail同小食,仲有個雪櫃放住一包包撈冷麵~
大力特飲
Happy Friday收工,朋友帶左我去尖沙咀九龍城寨 chill 下,入到餐廳好有特色,位置好寬躺,成個佈置充滿九龍城寨feel😌,周圍都可以📸️打卡。🌟夏日傾情𝘀𝗲𝘁🌞+ SS 💰788SS有3款選擇簡:分別有蜜瓜💚西瓜🍉菠蘿🍍之前朋友就試過食菠蘿🍍味話好清新, 今次試新野黎試下西瓜🍉Fruit head set. 店員開頭會問下我地想要fresh 定fruity啲。咁我地想fresh 啲。咁佢地就用左西瓜🍉、檸檬🍋、蜜瓜、同巴西茶🌿。主要西瓜會最出,後勁會帶點茶木嘅香味,食落感覺好清香同好smooth。而且店員好nice,會定期望下熱度都夠唔夠同有無味😋。 🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣💕西瓜🍉冰Fruit head set 包埋西瓜🍉冰,夏天咁熱食🍉冰再配搭SS 味道好夾😋。另外,我地簡左2杯Signature Cocktail:🅓🅡🅘🅝🅚🍸🌟 原個菠蘿特飲配菠蘿冰🍍 💰168菠蘿🍍cocktail配上椰子🥥奶同RUM,入口好smoothies. 同埋可以食埋新鮮嘅菠蘿🍍冰,好正😌。小篇推介‼️🌟 維記牛奶 💰128用上Godiva朱古力🍫再配上Vodka,bailyes同朱古力奶調製。cock

🌟夏日傾情𝘀𝗲𝘁🌞+ SS 💰788

SS有3款選擇簡:分別有蜜瓜💚西瓜🍉菠蘿🍍

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣
💕西瓜🍉冰

另外,我地簡左2杯Signature Cocktail:

🅓🅡🅘🅝🅚🍸
🌟 原個菠蘿特飲配菠蘿冰🍍 💰168

🌟 維記牛奶 💰128

用上Godiva朱古力🍫再配上Vodka,bailyes同朱古力奶調製。cocktail 外層上放上朱古力粉同繽紛樂,飲落朱古力好香濃。

📍九龍城寨 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈2樓
2022-09-23 24 瀏覽
放假同朋友約會食完午餐即興去咗飲嘢,search睇吓附近有咩餐廳營業中,見到呢間超多打卡位,非常適合我哋影相,我哋就決定上去。我哋揀咗菠蘿味,好特別用咗原個菠蘿去整,店員問我哋想要咩嘢味,最後佢幫我哋揀咗熱情果提子加少少薄荷,未到甜得黎帶少少清新。英殖鳳梨茶好清新嘅菠蘿味道,面頭加咗菠蘿乾和燒香左的八角,先會試到菠蘿味慢慢就會有伯爵茶,味道10分特別。大力特飲好可愛,加咗橙汁和益力多,味道酸酸甜甜。

英殖鳳梨茶

大力特飲
好可愛,加咗橙汁和益力多,味道酸酸甜甜。
昏暗嘅燈光,門口就有一大個瑩光粉紅色嘅霓虹燈牌~寫住「九龍城寨」入到去見到雙龍🐲城寨、麗晶賓館、森記果欄等,多個燈牌,仲有懷舊嘅梳化枱櫈~~~更能感受當中嘅魅力😌餐廳主打懷舊小食及特色cocktail🍸🍹維記牛奶朱古力控嘅我見到雙眼發光🤩,入面有Godiva , Baileys,朱古力奶,同埋Vodka 濃郁嘅朱古力,配香滑嘅奶及Baileys,飲落甜甜地,酒味好出,同朱古力超夾。上面仲放咗一大條朱古力軟心餅😋 原個菠蘿特飲配菠蘿冰原個菠蘿上,除咗菠蘿外,仲加左椰子🥥奶同Rum 酒,味道相對清新。旁邊放著一塊雪到結冰嘅菠蘿片,一口特飲,一口菠蘿片,冰涼清爽,啖啖果肉菠蘿刨冰成晚都同菠蘿有關🤣 甜品都唔例外,一碗滿滿嘅菠蘿粒,清甜爽口,加上浸心涼嘅刨冰🥰

餐廳主打懷舊小食及特色cocktail🍸🍹

菠蘿刨冰

2022-09-19 27 瀏覽
係尖沙咀講開s,你應該都係會諗起赫德道或者諾士弗台嘅酒吧,但原來係漆咸道有間上樓鋪「九龍城寨」係for s同飲酒!鋪頭裝修以舊香港「九龍城寨」為主題,一出lift見到霓虹燈嘅招牌,已經感受到個種「九龍城寨」三不管嘅味道😈一入到鋪頭就好似返返890年代嘅香港,到處都係打卡位!今次叫夏日傾情嘅set,入面包左ss同甜品,另外,仲叫左2杯cocktail1.s及西瓜冰s味道揀左西瓜味,另外,職員會問我地喜好配搭,因為都想食d偏甜同唔太濃嘅味道去襯返西瓜味,最後由職員幫我地配搭。西瓜配檸檬同茶,食落唔會話太濃,味道十分之夾!正!加埋個西瓜冰一齊食,爽呀2. cocktail 我地叫左margarita 同大力特飲margarita雖係classic cocktail,但唔係道道都沖得好飲,但依到沖得幾好,好飲過諾士弗台好多間!大力特飲用vodka加左益力多、桃同桃一齊去沖調味道好夾,香甜而入口,但仍然飲到vodka味道,值得推薦!依到岩晒鍾意食s同飲酒嘅人黎,而且地點都幾方便,睇黎又會係一個新蒲點🤩🤩

一入到鋪頭就好似返返890年代嘅香港,到處都係打卡位!

1.s及西瓜冰

2. cocktail
我地叫左margarita 同大力特飲

[#kwfoodie酒吧]🍽九龍城寨在以往,九龍城寨總是一個令人聞風喪膽的地方🫣時至今日,原來有餐廳🍴使用了這個概念,把整間酒吧設計成九龍城寨的樣子~餐廳設有多個打卡位置,包括門前必拍的霓虹燈、各種舊式招牌等,除了打卡亦可以與朋友一起度過週末💖#夏日傾情 $788套餐共有三款不同的口味,分別有蜜瓜冰🍈、西瓜冰🍉和菠蘿冰🍍小編點了蜜瓜味,蜜瓜味道清爽帶甜,可惜冰底沒有添加太多甜味,所以味道偏淡🥺味道小評分:😋😋😋😋/5#英殖鳳梨茶 $128店舖特有的Signature Cocktail🍹頂部放上了菠蘿乾🍍和烤焦了的八角,整杯Cocktail使用了Gin、伯爵茶和菠蘿🍍等調製而成,首先會嚐到菠蘿味🍍,然後會再有淡淡的伯爵茶味🍵,搞拌後會帶輕微苦澀味,但味道頗容易接受🫶🏻味道小評分:😋😋😋😋/5#凍檸賓 $128使用了利賓納作為主角的Cocktail, 味道十分容易入口,添加了青檸以後,味道跟茶餐廳的凍檸賓很相似~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#沙嗲牛肉撈麵💖小編誠意推薦💖由另一間姊妹店——城寨煲王的招牌沙嗲牛肉🫶🏻味道十分濃郁!而且醬汁滲透在麵條當中,絕對必點的有誠意撈麵~味道小評分:😋😋😋😋
[#kwfoodie酒吧]

#凍檸賓 $128
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#沙嗲牛肉撈麵
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
呢排睇到好似有唔少YouTuber都嚟過呢個好多 #霓虹燈 嘅地方拍攝/打卡📸 終於輪到我有機會嚟朝聖啦😍 原來呢度係一間水 煙吧 🌬 裝修非常有格調, 未入門口已經係可以打左卡先📸 入面 有別於超高密度嘅九龍寨城🏙 空間感非常大😮 每張枱&座位都好闊落~ 而且每個角落都係好有心思嘅打卡位❤️ 真係影相都影到攰🤪 打完卡就可以坐返低chill下啦🛋🌬夏日傾情SS + fruit head set $788訂枱時已經揀咗西瓜味🍉去到佢會再問你想要點樣嘅配搭🤔 由於我冇咩味係抗拒嘅, 所以交俾佢全權發板💪🏻 最後西瓜🍉配上蜜糖🍯+茉莉花茶🍵+薄荷🌱 味道非常清新冰涼易入口☺️ 再加埋個西瓜冰🍧 好適合呢個夏天☀️🍹維記牛奶(vodka,Godiva,Baileys,chocolate milk) $128其實我本身唔太好baileys, 但佢呢個溝埋vodka & 我最愛嘅Godiva🍫個比例恰到好處, 又幾好味😋 🍹大力特飲(Yakult,vodka,peach,orange) $128平時益力多100ml得一啖唔夠喉? 呢度有好可愛嘅巨型益力多杯🙈 可以飲過夠🤪

🌬夏日傾情SS + fruit head set $788

2022-09-07
2022-08-24 35 瀏覽
番工番到灰灰地 要定期去CHILL下放鬆下🥹今次同朋友搵咗間勁有feel既bar (半bar半cafe)一出lift 係漆黑環境下 門口有一大塊好搶眼霓紅燈入到去 不論擺設 牆上既圖案文字都設計到好有心思好似番咗舊時咁 如果打卡真喺可以打好耐 每個位都咁靚-🎏Fruit Head Set 💰$788夏天消暑 生果配搭SS簡直一流SS有菠蘿 西瓜 蜜瓜 三款味揀 之前都食過菠蘿同西瓜味 今次就黎個蜜瓜fruit head🤤味道:melon+tea+wood 感覺好smooth 清新得黎帶點木嘅香味🥰熱度都keep得好好👍🏿-💁🏿‍♀️蜜瓜冰甜品咁熱既天 食番碗冰喺幾咁幸福既事😌蜜瓜超甜 另外仲加咗少少煉奶 令味道更香甜不過如果啲冰喺綿綿冰口感就更出色-🎏Sex On The Beach 呢杯唔喺飲品menu入面 不過想飲都可以同佢地講雖然調得比平時既偏酸 但都調正我呢啲鐘意酸野既人本來話加番啲甜度落去我都拒絕咗😂-呢到除咗酒同SS 仲有一啲(經典)小食嗌 小情侶又好 幾個朋友仔定一大班friend黎都好邊食邊飲邊吹水又正又爽‼️ ((地方好夠大))
番工番到灰灰地 要定期去CHILL下放鬆下🥹

雖然調得比平時既偏酸 但都調正我呢啲鐘意酸野既人
本來話加番啲甜度落去我都拒絕咗😂

呢到除咗酒同SS 仲有一啲(經典)小食嗌
小情侶又好 幾個朋友仔定一大班friend黎都好
邊食邊飲邊吹水又正又爽‼️ ((地方好夠大))