2021-09-16 769 瀏覽
Bookmark 咗一段時間,終於過嚟食到OpenRice 寫餐廳9點收工,我8點黎到都要等2張枱先入得,都等咗成15分鐘,同埋好多人嚟買外賣,就收都仲有人嚟買,真係魅力沒法擋急不及待叫咗成枱野食(已經偷食咗哈哈),逐樣講~肉鬆起司蛋餅,4件大大件,肉鬆愛好者表示好滿足 但係芝士味就完全唔見咗,媽媽話佢食唔出入面有芝士 如果芝士多返啲就完美~拼盤樣樣滷水都有少少,份量唔多,至在乜都食吓,豆干牛肚最好食紅燒牛腩麵有少少失望,麵底有鹼水味,令我很困擾 牛腩有幾舊,夠冧入味有膠質,不過最好食係蘿蔔,好入味清甜九份芋圓!估唔到都幾大碗!而且唔會過甜,清清地涼涼地食完重口味嘅一餐再食真係好舒服,高質推介老實講綜合睇呢間餐廳係中常水準,唔會話特別好食,相信係其他地區都揾到不相伯仲嘅餐廳,但如果係住附近嘅街坊,呢個水準同價錢,經常食都好正常呀
Bookmark 咗一段時間,終於過嚟食到

急不及待叫咗成枱野食(已經偷食咗哈哈),逐樣講~

肉鬆起司蛋餅
肉鬆起司蛋餅,4件大大件,肉鬆愛好者表示好滿足
但係芝士味就完全唔見咗,媽媽話佢食唔出入面有芝士
如果芝士多返啲就完美~

滷味拼盤

紅燒牛腰麵
紅燒牛腩麵有少少失望,麵底有鹼水味,令我很困擾
牛腩有幾舊,夠冧入味有膠質,不過最好食係蘿蔔,好入味清甜

九份芋圓

肉鬆起司蛋餅
滷味拼盤
九份芋圓
2021-08-19 946 瀏覽
Their sizzling hot beef noodles ($46) had a generous portion of beef which you could hard pressed to find in any restaurants out there. There wasn’t much tendon in the beef and it was mostly meat soaked in their social soup which tasted good. The noodles although were not my favourite were cooked to the right texture . The corn cheese egg rolls ($30) were also a banger, the corn and cheese - everything went so well together and I wouldn’t have thought it would be this good unless I tried. Pairing them with hot sauce gave the rolls another chilly kick, how exciting. The Taiwanese songs playing at the background also really put you in a good mood too, though, remember to go there earlier cause there will be a queue if you go there a bit too late plus all the take away orders they’re handling.
2021-08-18
2021-08-17 902 瀏覽
無得去旅行,唯有搵間有特色既台灣小店,一去到無論系燈光定裝修都好有台灣感覺!我地等咗一陣就有檯了!嘢食好多選擇,而價錢都相當抵食,我地就叫多D share食!一講起台菜,一定唔少得鹵肉飯,個鹵水超入味,連平日唔系好食飯既我都食曬!我地仲叫咗鹵水拼盤,有豬耳、豆腐、蛋、牛肚同雞翼,豐富好食!當然都要叫蛋餅啦,我地就揀咗肉鬆紫菜芝士蛋餅,材料十足,味道好夾!推介!另外仲有台灣腸!夾埋蒜頭一齊食,十分嘢味,真系好地道台菜!值得推介既仲有佢地呢個蛤利湯,好鮮甜!如果想要D甜嘢飲又清熱的話,可以試試冬瓜茶,十分解暑呀!

另外仲有台灣腸!夾埋蒜頭一齊食,十分嘢味,真系好地道台菜!

值得推介既仲有佢地呢個蛤利湯,好鮮甜!

如果想要D甜嘢飲又清熱的話,可以試試冬瓜茶,十分解暑呀!
2021-08-14 910 瀏覽
「地球村」的概念已出現一段時間,它是一個社會學術語,意指人與人👥、國與國之間在經濟、社會、文化和生活方式互相影響🗣,打破地域間的界限👣。亦因此,除了恆常居住地之外,人們亦在其心目中建立了屬於自己的「家鄉」,例如對不少香港人而言,日本、台灣和韓國就是他們心目中的故鄉,每年總要去最少一至兩次旅行🧳,才能一解鄉愁🥲。可惜,隨著疫情的持續,可以重新拖著行李出走的日子遙遙無期🧳。相信「思鄉病」的病情,在不少人當中日趨嚴重,但卻束手無策🤷🏻‍♂️🤷🏿🤷🏼‍♀️,只能夠在飲食、娛樂等方面尋找慰藉🥲,例如今次介紹的台式餐廳。🏞環境在有限的空間下,餐廳已盡力設計出九份老街的特色:牆身貼有九份地圖的貼紙,同時掛有不少台式字體風格的招牌木板🪟、燈籠🏮等;同時,木枱、椅子🪑、瓷製餐具等,也有不少與餐廳主題類同的地方。此外,餐廳著重衛生:會用膠袋蓋著桌上的餐具,減少令塵埃黏上餐具的機會🥄,非常細心的舉動。不過如上所述,餐廳空間不大,位與位之間稍為逼夾,所以每次只能容納約十多人左右就座。遲來的朋友就要在外面等一等了🕴🏼。🍝食物餐廳主要提供台式主食,牛肉麵、魯肉飯等經典台式食品都有;另外,餐廳還會製作滷味拼盆、蛋餅等小

🏞環境

🍝食物
餐廳主要提供台式主食,牛肉麵、魯肉飯等經典台式食品都有;另外,餐廳還會製作滷味拼盆、蛋餅等小食。😋😋

1. 紅燒牛腩麵🐮($46)
🔸配菜有牛腩、白蘿蔔、芫茜、雪菜🥬
🔸麵質尚算彈牙🍜
🔸牛腩肉質軟淋,份量適中🥩
🔸湯底不算濃郁,牛味未能滲入湯底中🍲
紅燒牛腩麵

2. 玉米起司蛋餅🥚🫔($30)
🔸香濃芝士味🧀🧀
🔸多粟米粒🌽🌽
🔸蛋餅皮薄而煙韌,蛋味香濃🥚
玉米起司蛋餅

3. 鹽酥雞🍗🐥($35)
🔸蒜鹽落得剛剛好,不少太多或太少🧂
🔸九層塔令鹽酥雞更香🥬
🔸熱辣辣,即叫即炸😋
鹽酥雞

4. 刈包🌮($30)
🔸內有肥豬肉、雪菜和花生醬🥜
🔸味道普通,不會太難食
刈包

5. 鳳梨紅茶🍍($20)
🔸甘香鳳梨味🥤
🔸甜度不高
🔸紙杯載着飲品,外表不美觀,建議可改善🥤

💁🏻‍♀️服務
基本服務是有的,而且小店的職員態度不錯,值得一讚👍🏼。

👀總結
在氣氛方面,餐廳已盡力還原九份老街的風格,令食客在不能出外旅遊的情況下,深切感受到當地風情。可惜,食物的水準參差,可以再改善😔。然而,在網上見到淘大分店的九份飽,不論是環境和食品評分不比北角店差,下次有機會可以一試😝😝。

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤
紅燒牛腩麵
玉米起司蛋餅
  • 紅燒牛肉麵
2021-08-11 715 瀏覽
同姐妹好想食芋圓,又未食午餐,於是黎咗九份飽食個夠。小店裝修真係好有台灣小街的特色~好掛住旅行😢另外特別欣賞枱上餐具都有用膠袋蓋住唔會外露,感覺細心💯.🟥大腸包小腸🌯 🟧濕潤的栥飯包住酸菜絲及台灣腸甜甜酸酸,絕對的台灣風味😍.🟨香酥雞排魯肉飯🐔 🟩鹽酥雞炸粉夠薄,外脆內嫩,加上椒鹽粉十分香口惹味,不過如果多 d魯肉碎&汁我會更加開心😆✨✨!l必食推介✨✨🟦海苔肉鬆起司蛋餅 🍳🟪皮薄爆餡,肉鬆多到跌出黎😂煙煙韌韌再加溶咗的芝士好滿足😎(要趁熱食呀) .🟫花枝丸🟫以為平平無奇,點知好彈牙,墨魚味重超甜♥大推!.⬛ 九份芋圓⬜黎餐廳前已經同朋友 mark定要叫❗果然冇失望粒粒芋圓夠嚼口,仲好有芋頭/蕃薯餡的天然味道唔會死甜~大碗足料到係我哋2個食唔哂😫.🥤芋頭奶茶 & 黑糖芋頭鮮奶🥤發覺2杯差唔多味,一個奶 d 一個茶 d 😂最大共同點係超級多芋頭蓉+芋頭粒!
🟥大腸包小腸🌯 🟧
濕潤的栥飯包住酸菜絲及台灣腸
甜甜酸酸,絕對的台灣風味😍
🟨香酥雞排魯肉飯🐔 🟩

✨✨!l必食推介✨✨
🟦海苔肉鬆起司蛋餅 🍳🟪
🟫花枝丸🟫
以為平平無奇,點知好彈牙,墨魚味重超甜♥大推!
⬛ 九份芋圓⬜
🥤芋頭奶茶 & 黑糖芋頭鮮奶🥤
發覺2杯差唔多味,一個奶 d 一個茶 d 😂
最大共同點係超級多芋頭蓉+芋頭粒!
  • 肉鬆起司蛋餅
  • 九份芋圓
  • 酥炸花枝丸
今日因為朋友邀請黎到呢間台灣菜,都真係會多人排隊,所以我提早咗大約六點幾七點到就唔使等。我同朋友就嗌左兩個細嘅滷肉飯、一份鹽酥雞同埋一個蛋餅,其實同另一間出名嘅台灣菜真係有得比,呢間價錢相宜,味道都好正宗!我嗌左蜂蜜檸檬,朋友就嗌咗鳳梨紅茶味道都係同普遍台灣菜一樣,嗌咗套餐就加$10就有一杯嘢飲,超抵!蛋餅又平又大大嚿,同朋友兩個人分啱啱好!我哋嗌左海苔肉鬆起司蛋餅,口感煙韌,又足料,真係好好食!滷肉飯味道好正宗,都多肥肉,我個人就唔係好鍾意肥肉,但都好味嘅!最後鹽酥雞真係好大份,味道都啱啱好!

我嗌左蜂蜜檸檬,朋友就嗌咗鳳梨紅茶

懷舊魯肉飯

鹽酥雞

最後鹽酥雞真係好大份,味道都啱啱好!
懷舊魯肉飯
2021-07-28 659 瀏覽
因為工作關係, 成日經過見到呢間餐廳排滿人, 好猶豫究竟因為咩原因會有咁多人喺度等候, 終於忍唔住約埋閨蜜一齊嚟試下。七點未到, 門口已經開始排隊店舖細細, 店員都有兩至三個做樓面, 可能因為疫情關係, 外賣也比較多。兩個女孩子樣樣都想食, 叫到一枱都係, 都係咁嘅價錢, 真係好抵食叫咗台灣香腸, 海苔肉鬆蛋餅, 第一次喺香港食台灣腸係加蒜片, 朋友說這才是正宗, 入口有啲辣, 但係沒有搶到香腸嘅味道, 唔錯。蛋餅好豐富, 有肉鬆同海苔, 入口已食到海苔味, 同埋再加上芝士, 蛋餅點上辣醬一同入口, 好豐富, 其他台灣餐廳未必食得到。值得推介食台菜又點可能少得滷肉飯, 魯肉飯係迷你版, 但係好好味味, 啖啖肉, 半肥瘦, 呢個一定要叫牛肉麵, 不過不失, 肉質冧, 易入口。另外冬瓜排骨蛤蜊湯就一般, 蜆唔係好多, 比較普通, 再加兩杯凍飲蜂蜜綠茶同蜂蜜檸檬, 呢一餐飯食得好滿意。唯獨是可能係食飯時間, 店員運作方面比較混亂, 同埋嘈, 呢方面需要改善。

七點未到, 門口已經開始排隊

牛肉麵, 不過不失, 肉質冧, 易入口。
2021-07-26
  • 魯肉飯
2021-07-26 513 瀏覽
無得去旅行,唯有不斷食唔同國家菜慰藉一下。呢間細細地,唔多位 好在我過晒煩忙時間先去食。食物選擇都算多。一眼已經中左九份芋圓,但最尾先叫啦!因為唔算太餓,叫左個細嘅魯肉飯,另加小食台灣最出名嘅鹽酥雞。加$10要杯飲品,百香果綠茶。加仙草。個魯肉飯個汁超好味,好有台灣feel,雖然魯肉大粒左D,但汁醬搭夠。個鹽酥雞又係正,即炸呢個基本,佢份量比我預計多,童叟無欺嫁,張紙無晾高到嫁。個香酥排骨麵,個排骨好鬆化,有肉味,反而個麵同湯一般,似粉麵店嘅湯底,同麵底細個左D,麵質亦普通。再叫杯蜂蜜綠茶,又係細杯左少少囉,個味偏淡少少。不過最後當然叫返一入黎就想食嘅凍九份芋圓,佢係加冰變凍,感覺本來一般,但食落有驚喜,佢嘅芋圓係我鍾意嘅煙韌度,當然仲有basic嘢,包括:仙草,珍珠同豆花,都好味。九份飽,我食到十份飽。
無得去旅行,唯有不斷食唔同國家菜慰藉一下。

再叫杯蜂蜜綠茶,又係細杯左少少囉,個味偏淡少少。

九份飽,我食到十份飽。
2021-07-21 666 瀏覽
今次要介紹一間係有水準嘅台灣小台,其實佢嘅模式款式價錢味道都同阿元有啲似,不過佢有兩間小店係位於九龍灣同北角。朋友表示九龍灣分店反而無咩人而且環境大啲啲,不過北角總店味道係好少少,少少啫🤣👓魯肉飯 大/$40真係傳統大大粒有哂半肥瘦嘅魯肉,夠淋入味好食,唔會太鹹。計分:7.5/10👓紅燒牛腩麵 $46湯底熬得好入味夠濃郁,麵條都彈牙吾會太淋或韌。牛腩都淋吾鍾意太淋或太吧計分:6/10👓海苔肉鬆起司蛋餅 $35皮夠薄脆而吾會太淋或糊,餡料有足夠海苔肉鬆,但覺得起司可以再加強拉絲效果。計分:7.5/10👓鹽酥雞 $35炸得好香脆而且味道真係好夠鹽,大約20粒,係個好好嘅小食😋計分:7.5/10👓滷味拼盤 $32豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛肚配料嘅滷水味好入味應該醃左好耐,個人覺得豆腐最好食,其他牛肚豬耳等等較普通,因為質感唔算特別彈牙出色。純粹係拼盤多個小食岩大家share。計分:6.5/10

👓魯肉飯 大/$40
真係傳統大大粒有哂半肥瘦嘅魯肉,夠淋入味好食,唔會太鹹。
👓紅燒牛腩麵 $46
計分:6/10
👓海苔肉鬆起司蛋餅 $35
👓鹽酥雞 $35
炸得好香脆而且味道真係好夠鹽,大約20粒,係個好好嘅小食😋
👓滷味拼盤 $32
豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛肚
計分:6.5/10
2021-07-16 337 瀏覽
長期都有人排隊嘅台灣食店,因為好掛住台灣的味道,所以多人排都要排下😅🤪😅🤪座位真的唔算多,但很多客人食完都不會坐太耐,都好快有位,不過座位就會有少少迫。坐低諗咗一陣樣樣都想食,但係一個人只可以最多叫2樣😅😅最後我係叫咗兩樣再加一杯飲品,就係台灣擔仔米粉同姜母茶,仲叫埋起司蛋餅🤣🤣🤣。超級有台灣風味而且米粉湯底做得非常之好,再加上起司蛋餅超級好味😋,好耐都冇試過有旅行嘅感覺。。。好掛住好掛住台灣🤣🤣🤣

2021-07-13 452 瀏覽
👅紅燒牛肉麵大大舊牛肋條炆得勁淋勁入味😛一咬入口已經溶左,仲要勁鬆化,牛肉好有五香味🤙🏼湯底夠濃,好深色,鍾意重口味嘅朋友真 可以一戰🤣👅海苔肉鬆超司蛋餅個蛋餅好煙韌呀😍係我鍾意嘅煙韌野😚肉鬆同芝士真心係蛋餅prefect match ,次次都必叫。加埋面頭嘅燒汁,好有台灣味👅 鹽酥雞呢個鹽酥雞勁抵食😂$35蚊一大籃,仲要唔係hea你,食到脆食係岩岩炸起,可以!👅 滷味拼盤呢個拼盤有雞翼,滷水蛋半隻,豆腐,牛肚同豬耳☺️每樣都滷得勁入味,又夠淋,最欣賞佢個豬耳,好香桂皮味,又係入口即溶👅 流沙芋丸芋頭丸炸得勁脆身,入面係奶皇餡,係甜品但唔係勁甜,我都食左3粒😂😂😂👅 芋圓仙草豆奶連自己都覺得自己大食😂但呢個芋頭真心要食,芋圓又係勁煙韌,加埋黑珍珠,紅豆粒同仙草,用豆奶做底,係九份嘅味道呀😛😛😛
👅紅燒牛肉麵

👅海苔肉鬆超司蛋餅

👅 鹽酥雞

👅 滷味拼盤

👅 流沙芋丸

👅 芋圓仙草豆奶

九份飽 @北角📍北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖之前係附近食完野經過呢間見咁多人排隊 已經想試下架啦 今次終於有機會過尼😚 店舖裝潢好有🇹🇼台灣風味 不過環境比較細 座位有少少逼夾~▫️懷舊魯肉飯 (細) $32叫細碗份量都幾多!女仔一碗都食唔曬~魯肉肥瘦均勻 又唔會整到油淋淋 食到有少少軟骨~魯肉汁撈飯一流 而且飯粒粒粒分明👍🏼👍🏼▫️香酥雞扒魯肉飯 $45香酥雞扒夠酥脆😋 雞肉肉質嫩滑 又唔會好油膩👍🏼 但我覺得多d椒鹽粉會好味d~▫️玉米起司蛋餅 $30蛋餅皮煙韌香口 蛋味香濃🥚啖啖粟米🌽配半溶芝士🧀 爆曬餡好足料!🤩 不過記得趁熱食!▫️炸甜不辣 $38份量超多食極都食唔完🤣 甜不辣炸得外脆內軟🤤 口感Q彈煙韌😋😋 調味適中 沾泰式辣醬又夾又惹味!🥤冬瓜茶 +$10飲品可以揀 10/8/5/3/0 甜度 好細心 啱曬鐘意唔同甜度既人🥰 2杯都揀左8分甜 食台灣野梗係要配冬瓜茶!整體幾好飲不過就甜左少少 揀5分應該啱啱好 如果怕甜既朋友仔就揀3分比較好~🥤蜂蜜檸檬 +$10呢杯甜度適中🍋檸檬味重 酸酸甜甜 好清新🌱👅好味:4.4/5💲價錢:4.5/5🌟性價比:4.4/5👀環境:3

九份飽 @北角
📍北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖

店舖裝潢好有🇹🇼台灣風味 不過環境比較細 座位有少少逼夾~

▫️懷舊魯肉飯 (細) $32
叫細碗份量都幾多!女仔一碗都食唔曬~

▫️香酥雞扒魯肉飯 $45

🌟性價比:4.4/5
👀環境:3.4/5
👥服務:3.8/5
2021-06-25 665 瀏覽
好平好抵食!蛋捲同鹽酥雞上枱仲熱到辣親個口!個蛋撻口感咬落好彈牙好過癮,培根又唔死鹹,啲蛋又夠飽滿!鹽酥雞唔乾𥚃面仲有肉汁,翠粉又夠薄,係啲味粉可以多少少少少🤏薑汁芋圓好好味!薑味唔會搶走芋圓味,啲芋圓仲食到一粒粒蕃薯同芋頭粒係入面,口感又夠軟易咬,芋圓味夠出,食得非常滿足!整體以呢個價錢黎計係無得輸!唔怪得成日經過都咁多人排隊!下次試埋下午茶B🤗
好平好抵食!蛋捲同鹽酥雞上枱仲熱到辣親個口!
個蛋撻口感咬落好彈牙好過癮,培根又唔死鹹,啲蛋又夠飽滿!
下午茶A
2021-06-25
下午茶A
2021-06-18 440 瀏覽
九份飽嘅食物係好食,但係佢啲員工真係好嘈。細細間鋪五六個員工,但係你哋把聲嘈過街市。明白你哋中午落場食飯想輕鬆吓,但係坐喺餐廳中間張枱,大大聲傾私事,令人好尷尬。全場得四個客人,大家都你眼望我眼。佢啲員工唔係唔勤力,我見到枱櫈都好乾淨,服務都正常,但員工唔自律好影響質素。我真係好少寫食評,但係真係忍唔住,希望佢老闆正視吓。
我真係好少寫食評,但係真係忍唔住,希望佢老闆正視吓。
2021-06-14 744 瀏覽
經過見有人排隊所以試下。抵食,主食一般,小食較佳。兩個人,叫了3款小食,都好吃。*海苔肉鬆蛋餅:蛋餅煎得金黃香脆,內餡柔軟份量足,醬汁不過鹹。*大腸包小腸:即是用糯米腸包着台灣香腸,配酸菜和芫荽。糯米軟糯,與鹹香香腸好夾,口感豐富。略嫌油稍多,不過間中吃一次,唔怕啦。*流沙芋丸:外皮是芋泥炸得非常酥脆,金沙餡順滑鹹香,兩者在口中融合,好食。主食只叫了一碗*紅燒牛肉麵,不過不失,牛肉軟腍,湯底也香濃,但是唔夠熱。湯麵的湯要滾才好吃,所以扣曬分。支持台灣鳳梨所以點了*鳳梨紅茶。唔錯,鳳梨的甜酸和紅茶的苦澀很相配。店鋪頗有台灣氣氛,可是店員說話的大聲調在小小的店鋪中有迴音,請注意啊。
經過見有人排隊所以試下。抵食,主食一般,小食較佳。
兩個人,叫了3款小食,都好吃。
海苔肉鬆蛋餅
流沙芋丸和大腸包小腸