2019-12-27 721 瀏覽
首先,我必須強調,店員服務係我見過數一數二好,喺一間面積唔大既餐廳內,多次問我需唔需要添茶,大家要明白,客人留喺餐廳時間越耐,餐廳就會做少一單生意,所以餐廳呢個咁親切既服務真係令我好窩心!!!但係今次亦應該係我外出用膳以黎數一數二食得最嬲既一次, 原來一個人嬲唔係當場發火,而係好靜,內心有d無力感...我叫咗一客88蚊既咖哩燒雞丼, 我諗叫得呢款飯既人都係覺得,伏味應該唔大啦...等咗15分鐘,店員攞出既食物令我重新認識中文字:煎炒煮炸炆燒....我面前呢碟應該係"咖哩水煎皮蒸雞飯", 我即刻攞番份menu幅圖望望,店員都好主動問我:係咪有d咩問題呀先生...我:errr...唔好意思,請問有無黎錯餐店員:無錯呀,咖哩燒雞丼麻...我:umm...燒雞....店員:係呀...咪燒lo我: menu幅圖既燒雞皮明明係紅紅地色架喎(細細聲講...) 圖片僅供參考...唉...算啦算啦大家就當我要求高,我諗我期望既燒雞係皮脆脆地,肉表皮本身乾乾地但咬落去係有肉汁bit出黎, 但我見到既係表皮係有比鐵支煎到少少燶,但表皮仍然好淋, 雞肉濕到似蒸...更令人驚訝既係,咖哩汁稀既程度根本同水無

我:errr...唔好意思,請問有無黎錯餐

店員:無錯呀,咖哩燒雞丼麻...

我:umm...燒雞....

店員:係呀...咪燒lo

更令人驚訝既係,咖哩汁稀既程度根本同水無分別,大家都諗到如果d飯浸喺水會變咗咩架啦,你唔好以為我唔識分咩係汁咩係水呀....

再講,飯少無薯仔既咖哩飯其實我都唔係好like,加上menu幅圖係有薯仔,但呢個就算喇,你商品講明係"咖哩燒雞丼" 而且都係嗰句啦:圖片僅供參考麻okok...you win I lose ok" 我知從來無人話一定要有薯仔...我知...我知...

啱啱經過7-11,咁啱比我見到$20.9既咖哩燒雞飯...個肚咕~~~咗下,「我諗呢個應該仲好食過啱啱食過嗰客...」

sor...係無圖...但如果大家唔覺得我講既野係真相,歡迎去試試

sor...店員服務其實真係好好,我亦無心惡意攻擊呢間餐廳,可能只係我咁啱食中咗你地最難食既菜式,但我相信如果呢間餐廳想進步,應該唔介意我打呢篇劣評既
從未試過吃如此失望的食店!這也是我第一次在openrice寫食評,没想到令我抽時間寫食評的居然是個劣評,可想而之這食店實在是多難以忍受的…差!我吃的是88元的咖喱燒雞飯,店員拿過來的時候我真的是呆了…這是燒雞???大家有見過白色表皮的燒雞嗎? 還有這到底是什麼咖喱汁??這應該叫咖喱水吧……很稀…而且飯很少,完全不值這個價。你説這如果是像某某快餐店40幾元的日式咖喱飯我就算了…你這裡收88元,没湯没飲品都算了,質素也實在是太令人失望了!説實話真的連某某快餐店的咖喱煎雞飯都不如。其他的丼飯我不知道,但我只知道我真的對這家店非常失望,也不會再去了。非常非常與圖片不符,慎選!

非常非常與圖片不符,慎選!
2019-09-06 1151 瀏覽
同朋友少有出上環,搜尋到呢間食日本野既餐廳,便去嘗試丼造。日本野食得多,如此優質又便宜扺食實在小有。食開日本料理,刺身食太多就想吃一些熱食,沒想到熱食也有驚喜串燒很棒!而且老闆親切的態度,讓人有家的感覺,一進門先有碗熱雕魚湯,暖心,要求七味粉(本人食串燒偏好七味粉,其實唔落都好夠味)老闆更用碗倒小許比我,再比一罐我,怕我不夠可以再加,小碗就更容易沾上串燒上,細心到。。。之後叫左好多刺身食,三文魚勁厚身,元貝清甜,甜蝦赤蝦夠大夠鮮,最驚喜是一板海膽,鮮甜配紫菜味道更出,價格便宜卻有如此質素,實在吃得太爽!還有我看每個客人進店都必叫的牛肉飯,就叫一碗嘗嘗,味道好日本,好好吃,好吃到不知道如何形容了❤️絕對介紹比朋友👍🏻👍🏻👍🏻
同朋友少有出上環,搜尋到呢間食日本野既餐廳,便去嘗試丼造。
串燒很棒!

而且老闆親切的態度,讓人有家的感覺,
一進門先有碗熱雕魚湯,暖心,
味道好日本,好好吃,好吃到不知道如何形容了❤️
絕對介紹比朋友👍🏻👍🏻👍🏻
  • 三文魚刺身
  • 赤蝦刺身
  • 牛肉飯
2019-09-03 650 瀏覽
嗰晚約左朋友去西環釣魚🎣,放左工就諗住快手快腳食d嘢就開工,我地都係求其行過見到,就揀左lee間𥚃面可以堂食嘅,不過座位唔夠,目測有6個位,相信多做中午飯外賣生意餐牌都好多選擇,唔單止有刺身丼飯,熟食嘅丼飯都有我地三條友嗌左個刺身拼盤($228)share,d新都幾肥美🤤我嗌左蔥呑拿魚腩🐟海膽飯($198),有成板海膽,價錢都算合理朋友嗌左蔥呑拿魚腩🐟,同我嗰個差唔多,係冇左海膽($148)男朋友嗌牛油果燒三文魚帶子丼,個樣都幾靚,佢話好飯😋lee間嘢細細間,但幾有誠意👍

餐牌都好多選擇,唔單止有刺身丼飯,熟食嘅丼飯都有

男朋友嗌牛油果燒三文魚帶子丼,個樣都幾靚,佢話好飯😋

lee間嘢細細間,但幾有誠意👍

2019-08-30
2019-03-22 1813 瀏覽
呢間丼造食過幾次,真心推介的一間小店,雖然它的位置不大,只得幾個位可坐,但食物質素很好,唔會太嘈,如果趕時間可以外賣自取,職員態度有禮有笑容,店鋪會播放著音樂,很relax, 令人會想再去幫襯既感覺。平日中午的確要等位,大約5-10分鐘,還可以接受。今天我叫了「牛油果三文魚帶子飯」,配麵豉湯及沙律。雖然價錢少許貴,但在上環旺區位置,也能接受。刺身新鮮的,三文魚帶子也啖啖肉,配上牛油果,成個感覺好健康,好清新,一點也不油膩,會繼續幫襯的☺️

平日中午的確要等位,大約5-10分鐘,還可以接受。

2019-02-28 1284 瀏覽
同老公兩個人又四出搵食了。老公今晚想食剌食,我就醒起上環有間速食店,成日路過都見到有人買丼返 office 食,連鬼佬都去幫襯。今晚就試下佢先。老公要左吞拿魚蓉丼。係新鮮嘅。另外,我就叫左個牛油果海膽醬丼,因為一聽海膽醬仲有幾多的牛油果🥑覺得好特別,所以試下先。又真係無失望,蝦夠新鮮啲肉就會爽,牛油果好軟滑。最特別係海膽醬,店員解釋係用新鮮的海膽做,再舖魚子係面。欣賞呢間小店對食物有心思,會構思呢類型的特別魚生丼,唔似其他魚生店一式一樣。另外,值得一讚係個女店員好有禮貌,平時店員通常都係向埋單果位(即我老公)講多謝,但呢個女店員竟然特意向我道謝。有禮貌。

老公要左吞拿魚蓉丼。係新鮮嘅。

有禮貌。
2019-02-26
2019-01-03 1368 瀏覽
上環禧利街新開了一家日式小店,專食丼飯和壽司,店內主要提供外賣服務,也有少量座位堂食。由於即叫即製,落單後也等了5-10分鐘。主角拖羅蓉粒粒魚生丼 登場,白飯醋味恰到好處,黏糯適宜。魚生和海膽不算特別新鮮,中等水平。雖然有不同的角切魚生粒, 但並不是佈滿整個丼,第一眼看有點小失望。如果蟹子能鋪滿整個飯面,相信整個賣相會更佳。丼飯附送沙律和麵豉湯。麵豉湯除了昆布,就沒有添加其他配料,是一碗普通的麵豉湯。論食物,我覺得是一般水準,不過論服務態度就很值得給一個「笑臉」好評。由收銀、廚師,到侍應姐姐,全部都好好笑容,有禮貌又會同客人講好多句「唔該、多謝晒、拜拜」,整個用餐氣氛舒服。正所謂,心態決定境界,做飲食都要有熱誠,希望能保持下去!加油!
由於即叫即製,落單後也等了5-10分鐘。
拖羅蓉粒粒魚生丼

2018-12-07 952 瀏覽
地方乾淨😍😍之前經過門口已經俾佢地裝修吸引住😙😙😙今日終於同老公去試👍👍👍食材好新鮮🤩🤩🤩即叫即整🥰🥰顧住食、相都冇影🤣🤣佢地丼同相係一樣架💥💥我地食$198丼造特選丼👍👍👍好抵食✨✨✨仲有可以散叫壽司、串燒😋服務一流😉夠nice
2018-11-09 888 瀏覽
禧利街新开小店,晚上八点经过看见很多老外在点外卖,即管入去试下,试了魚生饭,觉得用料新鲜,足料,楼面年青人态度和蔼,再叫了二个串烧,好好味,这小店值得大家试下。
2018-11-08