🍱喺街角撞到一間細細間嘅日本食堂,無預咁踩單車過去試下,真係意外發現求其食都可以咁滿足。我叫咗個三文魚腩丼,嗰切三文魚厚實惹味,魚肉滑溜溜真係入口即溶,呢個層次,食落有咬口得嚟又唔會太生硬,好balanced咁。我朋友就嗌咗碟炒烏冬,睇落普通,但炒得火候啱啱好,烏冬Q彈不過又保持咗啲咸香,你話得唔得?👍服務員小姐嘅服務又好貼心,見我哋三兩下就嗌完咗茶水,即刻幫我哋加水,仲一臉笑容,令呢次食飯體驗加咗分。而間店面雖然細細間,但感覺好親民,唔洗拘謹,簡直係街坊嘅小確幸,你話全晚都落大雨,躲進嚟食碗熱辣辣嘅食物,咁嘅享受真係平淡中見真章。簡單嘅食堂,食物卻一d都唔馬虎,下次路過,一定仲要再黎轉轉!🥢🍜

2023-08-15 412 瀏覽
從未食過咁硬嘅豬扒!?這是什麼製造?假嘅肉?難食到一個點!平日中午食飯時間外賣自取打電話去投訴,完全冇悔意!唔會再幫光顧!超級冇質素嘅一間餐廳,真係好難食!投訴
從未食過咁硬嘅豬扒!?
這是什麼製造?假嘅肉?難食到一個點!
平日中午食飯時間外賣自取
打電話去投訴,完全冇悔意!
唔會再幫光顧!超級冇質素嘅一間餐廳,真係好難食!投訴
J03蛋汁吉列豬扒丼
2023-08-15
15 分鐘 (外賣自取)
2023-06-14 508 瀏覽
第一次尝试在这家店点外卖,鱼生饭没吃过。串烧也没吃过,就那点了一份鳗鱼饭外卖。吃下去鳗鱼大海时半条左右分量不多。同时酱汁比较少,饭因为没有酱汁的问题,而且鳗鱼的分量也不多的问题吃下有点干和寡淡。
鳗鱼饭
2023-03-30 693 瀏覽
百幾蚊嚟講不過不失,有湯有沙律。就咁睇落好似好細碗,心諗今次係咪伏伏伏呢😨食落還好,其實有好多料,份量係滿足嘅!如果座位寬敞啲我會多啲黎食🤓另外,要讚佢哋好留意社交媒體,我喺fb分享食評無幾耐,佢哋好快有回應。今時今日係香港做間餐廳不容易,要環顧四週任何動態。不論顧客讚定係彈,都要睇住🥸

2023-01-30
2022-10-30 1025 瀏覽
每次在上環lunch 都不知道食什麼好,今日同事介紹我試試這間日式魚生飯,這裡店舖雖細一點,位子不多, 只有10個位子左右,但出餐很快,而且魚生份量很多,也很新鮮,餐配上湯或飲品。
2022-10-16
2022-06-07 1639 瀏覽
呢間其實黎過好多次,而家先諗起要寫食評😅我最常叫的係呢度嘅極上粒粒魚生丼,其實我向來都不太鍾意食角切魚生飯,但呢度嘅就好唔同,因為佢啲魚生雖然係角切但就切得比較大粒所以都好有口感,有吞拿魚蓉、海胆、蟹籽同角切三文魚,每樣都好新鮮之餘份量亦都好多,食完真係會超滿足😋 價錢亦唔貴只係一百蚊鬆啲,真係超推介!我仲食過呢度的七色魚生飯同火炙魚生飯,都好好味!呢度服務都好好,如果成日黎店員都會記得你鍾意叫咩,上菜亦都好快!午餐跟沙律同埋麵豉湯,份量都大,女仔如果細食的話可以叫少飯😀
呢間其實黎過好多次,而家先諗起要寫食評😅

我仲食過呢度的七色魚生飯同火炙魚生飯,都好好味!

2022-05-05
話說今日路經,又落大雨。是但搵一間野食,入到去座位好有限,即管食完快啲走啦。見到得一個廚師一個女侍應。叫咗佢哋丼飯,不過不失。食嘢途中我聽到有客冇帶遮,waitress 同佢講我俾把遮你。唔需要還放心拎返屋企😳我心諗幾好服務bor.🤩waitress不停自己讚自己老細抵請佢,可以拉到好多客入嚟😓作為顧客聽到不是味道。但係女士應同個男顧客講一句,有客留低咗把遮,你拎去用啦🤨所以大家食嘢千祈唔好留低野喺呢一間餐廳,客人物品攞嚟當人情🙄我諗唔會再去。
見到得一個廚師一個女侍應

叫咗佢哋丼飯,不過不失。

作為顧客聽到不是味道。

但係女士應同個男顧客講一句,有客留低咗把遮,你拎去用啦🤨

我諗唔會再去。

2021-09-03 1248 瀏覽
差唔多每日返工放工都會經過呢間舖頭,所以都可以話係見證住呢間小店嘅穩定發展通常一個月總會嚟幫襯一兩次,每當覺得自己做嘢做到好攰、需要叉叉電嘅時候,我就會想食返碗don jo 魚生飯!質素好當然係一個賣點,但另一個鍾意幫襯佢嘅原因係,佢嘅服務質素真係超級好!店主好好人,乜嘢都係落手落腳親力親為,所以食物質素咁多年都keep到。我最鍾意食七色魚生飯,貪佢有七款魚生,感覺都幾抵食㗎 !另外仲有個吞拿魚腩蓉+魚子都好正不得不提,仲有佢嘅魚湯店主話佢啲魚湯係用好多魚仔嚟新鮮煲,唔怪得飲落咁有住家味道啦

乜嘢都係落手落腳親力親為,所以食物質素咁多年都keep到。

不得不提,仲有佢嘅魚湯

2021-06-07 1910 瀏覽
呢間舖我係睇個Youtuber介紹嘅!我見個Youtuber係咁讚話好食,我就一於搵日試下😺...👉🏻間鋪唔多座位👉🏻有好多款式俾你揀嘅👉🏻我就揀左👇🏻P.S 食完呢間之後覺得口渴,飲左一樽鳥龍茶,都仲覺得口渴,呢間嘢落嘅味精頗重!扣哂分😫(好食都冇用!)P.S喺我臨走嗰陣,我見到個侍應拎杯茶俾個客,我先知道呢度有茶飲!(由我入到去到差唔多走都冇俾杯茶俾我!)咁樣嘅服務態度得咩?!-整體味道方麵,我係俾3⭐️(味精扣分)
👉🏻間鋪唔多座位
👉🏻有好多款式俾你揀嘅
👉🏻我就揀左👇🏻

整體味道方麵,我係俾3⭐️(味精扣分)
七色魚生丼
燒雞扒丼
極上牛牛烏冬
燒玉子+串燒免治雞肉
2021-05-19 1210 瀏覽
炎炎的夏天,最好便是食壽司,十分清涼的感覺。今次試外賣,點了一些壽司回家吃,油甘魚腩壽司,海膽軍艦,三文魚子壽司,墨魚卷及大吞拿魚腩壽司,合共$427。魚生的質量不錯,壽司飯是調了味的飯,好味。唯一可惜的,就是他們在這個炎熱的夏天,送外賣的時候,竟然沒有放一些冰,就算幾高質嘅材料,35度的天氣下,點會唔會變壞?希望他們會窩心一點,像一般的日本料理,可以放一些冰在壽司盒上面,保持溫度。
外賣送餐
2021-04-22 1277 瀏覽
🍽丼造 (上環)📍上環禧利街27號富輝商業中心地下D號舖.🍣壽司盛(23件) $369嗱,睇住師傅逐件整,即叫即整,又係幾新鮮嘅,每件都好肥美。不過呢個價錢就真係少貴啦我覺得。好就好在乜嘢都有,而且即整嚟講15分鐘就有都算快手,行個圈就拎得,店員仲好nice🤤 呢條街嚟講佢都算受歡迎,我地買完出嚟已經幾張單等緊~.不過值得一提嘅係,最近附近開咗兩間Regal Hotel,之前同Fd 去Staycation 就係去咗禧利街買嘢翻去食~ 都幾多選擇~.#利利仁飲食雜誌港島區 #魚生飯 #sushi #sushilover #sushirestaurant #sushihk #hksushi #hkjapanesefood #japanesefood #日式料理 #日本美食 #香港壽司 #尖沙咀美食 #壽司 #おすし #丼飯 #丼弁当 #丼 #Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hkfood #HongKongfoodie #Hongkongfood #相機先食
🍽丼造 (上環)
📍上環禧利街27號富輝商業中心地下D號舖
🍣壽司盛(23件) $369
#利利仁飲食雜誌港島區
2021-04-17 745 瀏覽
其實我好少寫食評。但依間魚生飯真係抵食,店員服務態度又好,所以值得一讚。魚生新鮮,揀咗粒粒魚生飯餐。有肥美三文魚腩、唔腥嘅大海膽、竟然仲有吞拿魚腩、赤身、咬落去卜卜脆的三文魚子、大量飛魚子。一定會再試!

2021-04-14 640 瀏覽
生牛肉他他(大) $𝟷𝟸𝟾 之前以為他他係生牛肉剁碎成一碟菜,原來博切牛肉都係叫他他 啲牛肉他他好好食🥰 配埋個自加製嘅汁 冇得頂🤤 拖羅蓉海膽丼 $𝟸𝟶𝟾 係成板海膽呀😍 啲海膽仲要好鮮甜 一啲都唔腥 加埋啲拖羅蓉一齊食 好好味 𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚂𝚙𝚎𝚌𝚒𝚊𝚕 𝚁𝚒𝚌𝚎 $𝟸𝟿𝟾 半板海膽 原隻赤貝 𝟸片中拖羅 牡丹蝦 𝟸片油甘魚 全部都好新鮮😍😍 中拖羅入口即溶 好正 性價比超高🤩
生牛肉他他(大) $𝟷𝟸𝟾

拖羅蓉海膽丼 $𝟸𝟶𝟾

𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚂𝚙𝚎𝚌𝚒𝚊𝚕 𝚁𝚒𝚌𝚎 $𝟸𝟿𝟾
2021-04-09 383 瀏覽
個個都話上環好多野食,的確有好多,但都吾知邊啲好食,係open rice 見到呢間comment 都幾好,同埋佢每個丼飯既賣相都非常吸引,每個丼飯既料又多款式又多。經open rice落單,去到即刻拎,又唔洗等,幾方便。點左一個牛油果燒三文魚帶子丼,100蚊左右,性價比算高。牛油果🥑足足有成半個,而且係岩岩熟,所以好好食,而三文魚有四片,燒過好食過生食,帶子成6個,有少少燒過,怕食生野既朋友仔其實都可以食。
2021-03-18 571 瀏覽
通常看到menu上唯美的食物圖,內心都會打個折。.今午同事帶路去了間小店,實物根本比餐牌上的更澎湃... 魚生山丘堆起來,份量比飯更多🐟 .魚生十分新鮮,有吞拿魚蓉,三文魚子,海膽,蟹子,還有當季的生魚片,用豐富兩字形容絕對不會過分。.圖中所見所得(影漏了味噌湯😥),跟餐有沙律,螺肉,味噌湯,都只是$118,店員好Nice,服務好好,但無加一,吃完還要摸着胃腩回公司。.
通常看到menu上唯美的食物圖,內心都會打個折。