2021-09-23 107 瀏覽
餐廳佈置色彩繽紛, 面積雖然不大,座位舒適, 主打日式丼飯,價錢親民, 食物質素佳, 引來不少街坊支持。乜蟹都有丼飯配芝士蟹子醬$128乜蟹都有丼飯, 賣相十分精緻, 有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹子及蟹蓋, 全部都是我的至愛, 蟹棒、蟹鉗、蟹肉鮮味彈牙, 蟹膏、蟹蓋及蟹子, 鮮甜、新鮮細膩, 一次過享受 六款蟹的鮮味 , 啖啖是幸福的滋味。天婦羅丼飯 (午餐)$58即叫即製天婦羅丼飯十分豐富有炸蠔、炸蝦、炸鰻魚及炸蕃薯, 每件炸物被炸至金黃色,熱呼呼 , 香噴噴, 令人垂涎脆漿薄身,酥脆可口, 特別喜歡炸蠔、炸鰻魚及炸蝦, 肉質保持軟嫩滑溜,口感鮮味而彈牙, 滋味得一口接一口。 龍捲$68店員放低金龍捲後, 用火槍 在飯卷周邊燃點起火, 熊熊烈火, 富視覺效果,相機食先, 金龍捲變得油光亮麗, 原來 內裏包裹著炸得香脆的鰻魚, 十分鮮味 ,加上爽脆的青瓜條, 配搭清新,混合脆卜卜的蟹子,每粒飯都有蟹子的鮮味,滋味過癮 。爆蔥鵝肝多士$68 鵝肝煎得火候控制剛好, 外層煎至微脆, 輕輕咬下去, 外脆內軟,質感嫩滑,入口綿化, 脆卜卜的多士吸塑鵝肝的油香, 以及香香的爆蔥油, 格外惹味。

乜蟹都有丼飯配芝士蟹子醬$128

天婦羅丼飯 (午餐)$58

龍捲$68

爆蔥鵝肝多士$68

酥炸三文魚魚鮫$32
三文魚魚鮫肉質肥美,魚皮香脆帶微微焦香,用筷子輕輕叉出魚肉, 魚肉嫩滑 , 咀嚼時, 魚油慢慢滲出, 充滿口腔,油潤香脆, 讓人驚喜。

樽裝白桃烏龍(追加)$10
獨立膠樽裝白桃烏龍冷泡茶, 入口大淡淡白桃果香, 既消滯又可減魚油油膩感。

2021-09-22 104 瀏覽
好景商場附近新開左間丼飯比佢門口既裝修吸引左我停落黎見佢啲丼飯又好似幾抵 又唔洗排隊就一於試下新野😆乜蟹都有丼 $128(蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹籽/蟹鉗/蟹蓋)仲有得揀醬 我就揀左明太子醬好足料 勁多蟹肉 蟹膏蟹籽撈飯無得輸蟹棒都好好食 一啲都唔粉挑機丼燃大胃王 $208磯煮鮑魚/拖羅/三文魚/劍魚腩/帶子/三文魚子/蟹籽/牡丹蝦/蟹鉗)勁多料😧仲要食落好新鮮男朋友食完表示勁足夠金龍卷 $68呢個猛料呀😂曉著火架上面係炸鰻魚 下面係玉子卷沙律醬同鰻魚汁完美結合👍🏻超抵食食晚飯途中都好多人入嚟叫外賣見到佢地外賣自取有九折仲有可以任添飯 飯桶們可以食個夠佢哋啲壽司飯唔會太酸亦都唔會太腍👍🏻
好景商場附近新開左間丼飯
比佢門口既裝修吸引左我停落黎
見佢啲丼飯又好似幾抵 又唔洗排隊
就一於試下新野😆

乜蟹都有丼 $128
(蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹籽/蟹鉗/蟹蓋)
仲有得揀醬 我就揀左明太子醬
好足料 勁多蟹肉 蟹膏蟹籽撈飯無得輸
蟹棒都好好食 一啲都唔粉

挑機丼燃大胃王 $208
磯煮鮑魚/拖羅/三文魚/劍魚腩/帶子/
三文魚子/蟹籽/牡丹蝦/蟹鉗)
勁多料😧仲要食落好新鮮

仲有可以任添飯 飯桶們可以食個夠
佢哋啲壽司飯唔會太酸亦都唔會太腍👍🏻
挑機丼燃大胃王
2021-09-22 32 瀏覽
旺角新店。性價比高卷物😍未能到日本旅行的日子,就吃一碗新鮮的丼飯+🔥 卷物一解思鄉情。🔸金龍卷 $68 視覺效果100分,店員會在面前點火呢!金龍卷其實是鰻魚卷,共有六件呢!🔸酥炸三文魚鰭 $32油脂豐富,連不太喜歡吃魚的我也覺得很好吃😍🔸乜蟹都有丼 $128 蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽/蟹蓋 性價比高呀,但是這個蟹蓋已經覺得很吸引🤪🔸九公丼 $178 海膽/三文魚/三文魚籽/牡丹蝦/蟹肉/時令魚/帶子/拖羅蓉/壽司薑 所有刺身也新鮮,如果刺身份量稍為多一點點,若能鋪滿整個飯面就更好了,最重要是海膽是新鮮!最怕吃到臭的海膽😂後記:個人很怕到旺角吃飯,因為很多時候也是中伏,但是這間新店水準OK,飯也是珍珠米,看到他們的午餐餐牌好像也不錯呢。
旺角新店。性價比高卷物😍

🔸金龍卷 $68

🔸酥炸三文魚鰭 $32
油脂豐富,連不太喜歡吃魚的我也覺得很好吃😍

🔸乜蟹都有丼 $128
蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽/蟹蓋
性價比高呀,但是這個蟹蓋已經覺得很吸引🤪

🔸九公丼 $178
最怕吃到臭的海膽😂

後記:

2021-09-22 38 瀏覽
旺角新丼飯店 ⬘ 丼燃係盲盒 ⬙估唔到丼飯都有盲盒,梗係要挑戰下啦😏 打開個盒個下真係又神秘又有驚喜😍 有海膽,拖羅,蟹肉,蟹鉗,三文魚腩,帶子等......刺身新鮮,海膽幾鮮甜唔腥,拖羅有油脂香,帶子都幾厚肉😌 ⬘ 虎燃四皇丼 ⬙有左口魚邊,三文魚,蟹棒,赤蝦,蟹籽,可以揀一款醬汁😌 面頭嘅海膽醬都幾鮮味,表面再炙燒過😌 左口魚邊滿滿嘅油脂香😋 赤蝦幾爽口😋 ⬘ 金龍卷 ⬙估唔到食個卷都有火焰效果🔥 炸過嘅鰻魚表面香脆,肥美厚肉,加上面頭嘅蟹籽同沙律醬幾好味😋 個卷中間捲住粒蕃薯幾特別⬘ 忌廉蟹肉餅 ⬙炸得剛好,香脆得黎唔會好油,裡面幾creamy😌⬘ 白桃冷泡茶 ⬙⬘ 桂花冷泡茶 ⬙呢間丼飯店嘅裝修好型格,丼飯好有特式,最欣賞神秘盲盒,就好似食廚師發板咁,好有驚喜😍 見到午餐同下午茶都幾抵,下次可以試下😌
旺角新丼飯店

⬘ 丼燃係盲盒 ⬙
⬘ 虎燃四皇丼 ⬙
⬘ 金龍卷 ⬙
⬘ 忌廉蟹肉餅 ⬙
炸得剛好,香脆得黎唔會好油,裡面幾creamy😌
⬘ 白桃冷泡茶 ⬙
⬘ 桂花冷泡茶 ⬙

2021-09-19 78 瀏覽
今日路過旺角,看到呢間日本丼飯餐廳吸引我的是他們門牌的老虎🐯標誌之後發現原來呢間丼飯可以自己話事自己配所以我選擇一試🇯🇵進入餐廳後,店內的服務員(可能是老闆)🤣,他的服務態度非常好,不會催客人落單,讓我們慢慢選擇自己喜愛的食材,設計自己的丼飯💜我選擇的丼飯有三文魚/珍寶赤海蝦/松葉蟹鉗/海膽/火炙左口魚🍙丼飯一度已經想立刻食,因為真的很吸引。我用紫菜包住海膽同飯,一入口就感到海膽的鮮味🍣之後再食埋其他….簡直停不了口。我成碗丼飯食晒🥳真的想講句「Yummy」。呢間餐廳還自己設計水杯,紙巾的包裝….真的很用心,令人會記起💜我真心要讚賞呢間餐廳的每一位員工,他/她們的認真用心的態度,真的好值得讚揚💪加油💪你們一定會越做越好💜
今日路過旺角,看到呢間日本丼飯餐廳
吸引我的是他們門牌的老虎🐯標誌
之後發現原來呢間丼飯可以自己話事自己配
所以我選擇一試🇯🇵

我成碗丼飯食晒🥳真的想講句「Yummy」。

2021-09-18
2021-09-16 90 瀏覽
新開丼飯店 旺角好方便❤️-旺角餐廳換完一輪又一輪 同朋友食左間新開丼飯店 主打特色丼+卷物 整體質素唔錯 店員服務都好好👍🏻-虎燃四皇丼($118)呢個價錢都算合理 有齊左口魚邊 三文魚 蟹棒 赤蝦 蟹籽 可以揀海膽醬/明太子醬/韓式辣醬/蜜糖芥辣醬/芝士蟹籽醬 海膽醬本身冇乜海膽味 但作為魚生既醬都唔錯🥰-激突三文魚丼🍣($138)呢款有齊三文魚 三文魚腩 三文魚籽 甜蝦 帶子 就唔跟醬~ 飯既酸度岩岩好 係略嫌d飯痴埋一舊舊🥸-金龍卷($68)見menu有4個👍🏻就溢黎試下 上菜時會用火槍製作火焰效果🔥 卷物有壽司x天婦羅既感覺 如果沙律醬少d會突出食材本身味道更多~ -海膽忌廉餅($38)呢個意外地好食 炸得啱啱好 香脆唔油膩之餘 海膽味係口腔慢慢爆發出黎😍-白桃冷泡茶($22)甜度低 桃味香 解膩一流☺️
新開丼飯店 旺角好方便❤️
虎燃四皇丼($118)
激突三文魚丼🍣($138)
金龍卷($68)
海膽忌廉餅($38)
白桃冷泡茶($22)
甜度低 桃味香 解膩一流☺️
2021-09-14 149 瀏覽
🍴丼燃係盲盒 HKD188🧜🏻‍♀️就係中意挑戰 所以見到即刻嗌左 事前真係唔知有咩🤣一打開個盒 哇好豐富喔😳有海膽 鮑魚 帶子 大甜蝦等🦐樣樣野都好新鮮 海膽甜得黎creamy 鮑魚又夠軟 仲有炸紫蘇葉好香口 真係無乜野可以挑剔🙈🍴虎燃四皇丼 HKD118四皇包括左三文魚 左口魚邊 赤蝦 蟹棒 蟹籽(其實係五皇🤣 呢款丼飯仲可以自選醬汁 👧🏿就揀咗明太子醬😋魚生嘅份量唔算好多 但係都夠餸食曬成碗飯🙈赤蝦食落都新鮮 口感十足🦐三文魚偏肥 但係又唔係食到成口油 而係帶有油脂香味個種🥳個人最鍾意個左口魚邊 食落去超滑 同埋帶有少少煙燻嘅味道 如果可以多一兩塊就perfect啦🙈🥳🍴一口芝士 HKD38普通炸芝士 唔會拉絲 不過好重芝士味 熱辣辣食都唔錯😋-餐廳誠意滿滿 上至杯碟下至牙籤包裝都有設計👍🏻另外仲有多款丼飯同自選丼飯食添😋✾味道覺醒指數: 3.8/5 抵食指數: 3.7/5服務指數: 3.8/5.

🍴丼燃係盲盒 HKD188

🍴虎燃四皇丼 HKD118

🍴一口芝士 HKD38
普通炸芝士 唔會拉絲 不過好重芝士味 熱辣辣食都唔錯😋

味道覺醒指數: 3.8/5
抵食指數: 3.7/5
服務指數: 3.8/5.
2021-09-13 165 瀏覽
行街見到旺角新開咗間丼飯料理,門面設計新潮有特色,成個branding都好正,睇得出店主係裝修設計上好有心機。呢間招牌係火炙丼,試咗虎燃四皇丼同乜蟹都有丼味道都好正!!落足料,有埋醬汁一起燒,口感好豐富壽司飯仲可以任裝,唔驚食唔飽啦同埋可以揀沙律底,好啱keep fit做gym人士仲有兩款卷物都係佢哋嘅招牌,見到好多枱客都有,個碟邊識著火好震撼下次會試下btw, 服務好,啲staff好熱情同埋見到lunch set好抵食!!!會想再去食嘅

壽司飯仲可以任裝,唔驚食唔飽啦
同埋可以揀沙律底,好啱keep fit做gym人士

下次會試下

btw, 服務好,啲staff好熱情
同埋見到lunch set好抵食!!!會想再去食嘅

虎燃四皇丼
旺角花園街新開咗間日式丼飯,質素相當高,主打火炙海鮮丼,更可以自選選配自己喜歡的魚生😍👍🏻🌊。店員有禮有活力,相當欣賞!📌虎燃丼$68相當豐富,有三文魚🐟、甜蝦、蟹棒和蟹籽,喜歡這個配搭,鮮味無窮∞❤️👍🏻📌自選丼🐟🐟壽司飯$15拖羅蓉$48三文魚$19海膽$58日本帶子$25相當推薦呢一個,可以揀自己喜歡的配料,計埋係抵食‼️‼️👍🏻👍🏻海膽濃郁美味,分量超多,帶子新鮮爽滑,拖羅濃郁,三文魚也相當新鮮💯💯‼️📌金龍卷🍥$68賣相精美,相當震撼,店員在你面前點火,打卡之選📸️!上方是鰻魚天婦羅,壽司中間包裹着番薯,口感一流,相當好吃的配搭🍥📌海膽忌廉餅+$15外脆內軟,喜歡中間的海膽忌廉,清爽不油膩的配搭😋👍🏻📌可樂$12📌白桃烏龍+$10很推薦他們的冷泡茶,是他們自家浸泡,相當清爽清涼,桃味幽香🍑

📌虎燃丼$68

海膽$58
日本帶子$25

📌金龍卷🍥$68

📌海膽忌廉餅+$15
外脆內軟,喜歡中間的海膽忌廉,清爽不油膩的配搭😋👍🏻

📌可樂$12
📌白桃烏龍+$10

2021-09-12 81 瀏覽
旺角行完街街,身心疲勞,要搵番間正正子餐廳開飯日本野不嬲系大食妹首選,見到花園街有間新開丼飯店好吸晴,熱血老虎仔招牌,唔系唔挑戰嘛九公丼$178包羅萬有丼飯真系咩都有,個胃有返咁上下先好挑戰呀一個丼飯有齊海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹腳、帶子、拖羅蓉、壽司薑,壽司飯唔夠仲可以任添,大胃口必試魚生一D都唔馬虎,樣樣新鮮樣樣好味,大食妹食到反肚仔咁濟自選丼$127自選丼簡左鰻魚、蟹棒、蟹籽同三文魚腩當中鰻魚絕對出色,入味淋身,三塊唔夠喉即刻想encore 金龍卷$68見到menu 極推叫左客試下上黎已經有打卡位,火焰金龍燒到㷫烚烚,即刻影返張相先蟹籽鋪面加炸軟殼蟹,配埋惹味秘製醬汁,唔食走寶
旺角行完街街,身心疲勞,要搵番間正正子餐廳開飯

九公丼$178
包羅萬有丼飯真系咩都有,個胃有返咁上下先好挑戰呀

魚生一D都唔馬虎,樣樣新鮮樣樣好味,大食妹食到反肚仔咁濟

自選丼$127
自選丼簡左鰻魚、蟹棒、蟹籽同三文魚腩
當中鰻魚絕對出色,入味淋身,三塊唔夠喉即刻想encore

金龍卷$68
見到menu 極推叫左客試下
上黎已經有打卡位,火焰金龍燒到㷫烚烚,即刻影返張相先
蟹籽鋪面加炸軟殼蟹,配埋惹味秘製醬汁,唔食走寶

旺角新開日式玩味丼飯餐廳「丼燃食堂」🎉!以日本漫畫相撲手為主題,主打特色丼飯,最適合和朋友一齊挑戰😋✨!#挑機大胃王 HK$208大胃王丼飯大大碗💫!有9樣配料,好滿足嘅份量!另外,三文魚和左口邊經火炙後,魚油香十足,必試!🍚#乜蟹都有丼 HK$128正如個名所講🦀,真係乜「蟹」都有!😛😛入面有蟹膏、蟹肉、蟹蓋、蟹鉗、蟹柳、蟹子,擺盤靚仔!加埋蟹蓋真係砌返成隻蟹出嚟,打卡心思位十足,鍾意食蟹的朋友值得一試!🦀#金龍卷 HK$68上枱嗰陣店員攞埋火槍出嚟🔥,好貼心咁叫我哋準備好相機,因為點完火影真係好打卡able!📸📸 食落味道唔錯,燒過嘅三文魚出曬油,加埋卷物中的青瓜和玉子,中和個油膩感,好食!旺角新開丼飯店真係值得一試!而且餐廳裝修好靚好有風格❤️!
旺角新開日式玩味丼飯餐廳「丼燃食堂」🎉!
#挑機大胃王 HK$208
#乜蟹都有丼 HK$128
#金龍卷 HK$68

旺角新開丼飯店真係值得一試!而且餐廳裝修好靚好有風格❤️!
2021-08-28
2021-09-04 507 瀏覽
今次嚟到旺角新開張,外表睇落非常sharp醒🤓嘅新潮日式丼飯餐廳——丼燃食堂🔥,一入去見到餐龐嘅裝修用左好繽紛豐富嘅顏色🌈,而餐廳嘅主題非常特出,就係熱情澎湃嘅摔角手以心中嘅熱情去令到食物著哂火咁🥵🔥,形象尤其鮮明🤩。有別於一般嘅丼飯餐廳,丼燃食堂嘅餐牌、餐具、飲品、鋪枱紙甚至乎紙巾都係用上店家自己嘅設計😍,感受到店主非常用心係成個用餐體驗上面,整體環境舒適,讚💯💯因為去到嘅時候太肚餓啦😹,今次我同友人就係度叫左都幾多嘢食,淨係小食,我地已經叫左芥末八爪魚🐙、焦糖三文魚卷🐟、酥炸三文魚鰭同爆蔥鵝肝🦢多士,喺丼飯方面,就叫左虎士山丼🐯同埋虎燃四皇丼🔥,仲試埋店家推薦嘅白桃同桂花冷泡茶添❤️-芥末八爪魚🐙$22-原本預計芥末八爪魚嘅味道同平時食開嘅無咩分別,但食落去比想像中嘅更加辣,wasabi嘅刺激感瞬間蔓延到身體🥵好食😍-焦糖三文魚卷🍣$68-三文魚嘅卷物都算食得多,但係同焦糖🤩作配搭就第一次食。不得不讚店家好識得提供打卡位😹,三文魚卷嘅兩側有一排灑上酒精嘅海鹽,食前點起火🔥,好適合用boomerang打卡☺️味道方面,估唔到焦糖同三文魚咁夾😳入口時先感受到三文魚嘅鮮味,然後甜味隨即襲來,

芥末八爪魚🐙$22
焦糖三文魚卷🍣$68
三文魚嘅卷物都算食得多,但係同焦糖🤩作配搭就第一次食。不得不讚店家好識得提供打卡位😹,三文魚卷嘅兩側有一排灑上酒精嘅海鹽,食前點起火🔥,好適合用boomerang打卡☺️味道方面,估唔到焦糖同三文魚咁夾😳入口時先感受到三文魚嘅鮮味,然後甜味隨即襲來,甜味無搶走三文魚嘅鮮味,而係突出左其他食材嘅味道,好食😍

酥炸三文魚鰭🐟$32
呢個真係要讚一讚佢嘅性價比👍🏻,售價唔高但係可以食得出一番巧思😃首先,酥炸三文魚鰭嘅炸漿好薄,咬落去嗰陣有陣輕盈嘅感覺😋,唔會食到成口都係炸漿。雖然佢得兩舊,但係兩舊都好厚肉🤪,食落去好滿足,讚🥰
酥炸三文魚鰭

爆蔥鵝肝多士🦢$68
鵝肝基本上只要煎得好就好食😍店家用爆過嘅香蔥配上鵝肝,兩者香氣甚盛😋未放上枱就已經聞到香味。食落去就唔使多講啦,軟滑嘅鵝肝一咬即破,鵝肝嘅油香同蔥香瞬間係口腔爆發🤩滿嘴充斥住獨一無二嘅香氣,好味😋😍
爆蔥鵝肝多士

係丼飯方面,除左店家推薦嘅丼燃火爆丼同新鮮刺身丼之外,仲可以自由選擇,砌出最啱自己心水嘅丼飯🤗
虎士山丼🐯$148
虎士山丼係丼燃火爆丼嘅其中一款,即係店家上飯前會先火炙丼飯嘅刺身,食客可以自己揀選想食嘅醬料,今次我就揀左芝士醬🧀。虎士山丼入面有三文魚蓉、拖羅蓉、帶子、蟹肉、三文魚籽同埋黑松露,整體嚟講成個丼飯好豐富😳本身拖羅就已經比較貴,依家整成拖羅蓉嘅丼飯都幾奢侈,食材都非常新鮮🥳食到拖羅蓉個陣,拖羅嘅油脂同鮮味馬上佔據口腔,而帶子同三文魚都不相伯仲,每一啖食落去都有滿滿嘅鮮味同豐富嘅味道🥰黑松露可謂畫龍點精,令到成個丼飯味道昇華,非常滿足👍🏻😋
虎士山丼

虎燃四皇丼🐯$118
虎燃四皇丼包括左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽,配上海膽醬🤩左口魚邊相信都係好多人的最愛之一。爽口、鮮甜,就係因為呢咁,我就挑選左呢個丼啦😳同樣嘅就唔多讚,不過值得一讚嘅係左口魚嘅肉都幾厚,食落去好滿足😋。海膽醬鮮甜有鹹香,但係整個配搭起上嚟鹹味鮮味平衡,唔錯🥳

白桃烏龍及桂花烏龍🍑$22
有啲似牛大人嘅冷泡茶😹淡淡嘅白桃味同桂花味,清爽解渴😋
酥炸三文魚鰭
虎士山丼