2017-07-09 413 瀏覽
我與3位朋友一同來用晚膳,我3位朋友是非素食者,只有我是素食者,我們大概6時半入座,入座時已說明要個半小時還枱,我們因為之後要一起上堂,所以沒所謂。3 位朋友都各自點了餐,本來我想點雜菜烏冬然後要求湯底轉為滾水,但店員很沒禮貌的說沒有烏冬,我的朋友好心的問有沒有食物適合素食者,店員只是很RUDE的說他們沒有素食,完全沒有禮貌的回應令我朋友也感到反感,還說要離開。我也明白許多餐廳或許從來沒有素食供應,但許多其他餐廳的態度還會很友善的致歉,有些店更會主動提出解決方案,這可算是我素食年半以來遇過最不禮貌的餐廳。 最後我點了個豆腐蕃茄沙律走醬汁,然後再要求一些鹽來調味。

豆腐蕃茄沙律(走醬汁)
最後我點了個豆腐蕃茄沙律走醬汁,然後再要求一些鹽來調味。
2017-07-06
2017-05-30 329 瀏覽
o係 apm 睇完戲, 順便 o係商場食 o野丼丼屋食堂同元氣壽司都係大排長龍不過真係好想食日本 o野 ar, 所以都係耐心 o甘排隊 la叫 o左個炸芝士薯餅 share旁邊個 salad 冇咩 dressing有點點似裝飾多過畀你食 o甘不過個炸薯餅望落好似炸得幾靚味道就普普通通 la感覺油膩 o左少少吉烈豬扒三文治, 個樣又係幾靚同樣有個 "裝飾" salad豬扒比較乾, 味道一般滑蛋雞肉丼飯, 真係有好多滑蛋呢依個丼飯係 o甘多樣之中最好食o黎依度都係食返丼飯好 d
o係 apm 睇完戲, 順便 o係商場食 o野
丼丼屋食堂同元氣壽司都係大排長龍

叫 o左個炸芝士薯餅 share
旁邊個 salad 冇咩 dressing
有點點似裝飾多過畀你食 o甘
不過個炸薯餅望落好似炸得幾靚

味道就普普通通 la
感覺油膩 o左少少

吉烈豬扒三文治, 個樣又係幾靚
同樣有個 "裝飾" salad
豬扒比較乾, 味道一般

滑蛋雞肉丼飯, 真係有好多滑蛋呢
依個丼飯係 o甘多樣之中最好食
o黎依度都係食返丼飯好 d
2017-05-28 250 瀏覽
短短幾年間,丼丼屋已經開到成行成市。由當初主打吉列系列嘅食物,到依家包羅萬有。同朋友短聚,兩個人放工相約於觀塘。返工返到好攰,唔想再周圍搵野食,就決定入黎丼丼屋。好耐無食過吉列豬扒,叫左個咖哩吉列豬扒滑蛋飯。味道正常,吉列豬扒仍然外層香脆,炸粉都幾薄,內層嫩滑。不過單單一個飯,價值一百幾蚊,就有啲唔抵。

2017-05-15 249 瀏覽
We came here for lunch as it was very close to cinema, so we could calculate the time for lunch very easy.I ordered a iced matcha milk. It was not bad, not too sweet, matcha taste The pork with egg set was not very good, the pork was not fatty enough, so it's not juicy.

2017-05-14
2017-05-04 744 瀏覽
丼丼屋的裝修不俗,比較 young。食物的選擇夠多,亦有 fusion 一點的日式食物。價錢不算很貴,但份量實在比較少。試過幾次食有醬汁的丼飯都有過鹹的問題。烏冬 Q 彈,口感不錯。但醬汁過多,有點過鹹。
煙肉玉子忌廉烏冬
烏冬 Q 彈,口感不錯。但醬汁過多,有點過鹹。
2017-04-03 4989 瀏覽
難得放假, 訓到晏一晏落左黎apm行街, 當然要順便醫下肚黎到呢度食返個lunch, 不知不覺等左都幾十分鐘信州風味醬汁吉列豚丼🐖 $78餐牌轉左, 宜家要配前菜既要另加加錢,  +$15 基本定食前菜真心覺得麻麻地, 下次再黎真係唔會再加😅不過呢個飯幾有驚喜!!信州風味醬汁吉列豚丼其實係將豚肉先炸製成吉列豬扒🐖再將醬汁包住, 醬汁酸酸地非常開胃👍🏻👍🏻👍🏻雖然外層已經被醬汁重重包圍住, 不過依然食得出豚肉既口感入面塊吉列豚keep到一定水份, 廚房炸得唔錯啊不過醬汁酸酸地, 味道都比較濃烈, 用黎送飯會比較適合午餐而言白飯既份量都好多, 明明叫左少飯都仲好多飯😂唔知係職員冇幫我少到定係以為我order左多飯? 超飽🙈🙈🙈另外order左個草莓吐司 $58價錢方面呢個屬中價, 對比起同商場既一間”茶X”呢個吐司既價錢相對平宜數過吐司有9大件, 以烤焗方式焗至金黃色吐司似係以新鮮製作, 因為吐司既質感好鬆脆, 而且每條都加左牛油令吐司多左一份牛油既香味, 配上草莓醬食好夾啊!估唔到呢個午餐咁有驚喜~ 下次同朋友黎可以再order佢地既甜品啊! 👍🏻
難得放假, 訓到晏一晏落左黎apm行街, 當然要順便醫下肚
黎到呢度食返個lunch, 不知不覺等左都幾十分鐘
信州風味醬汁吉列豚丼🐖 $78
真心覺得麻麻地, 下次再黎真係唔會再加😅
信州風味醬汁吉列豚丼
不過呢個飯幾有驚喜!!
信州風味醬汁吉列豚丼其實係將豚肉先炸製成吉列豬扒🐖

再將醬汁包住, 醬汁酸酸地非常開胃👍🏻👍🏻👍🏻

雖然外層已經被醬汁重重包圍住, 不過依然食得出豚肉既口感
入面塊吉列豚keep到一定水份, 廚房炸得唔錯啊
不過醬汁酸酸地, 味道都比較濃烈, 用黎送飯會比較適合

午餐而言白飯既份量都好多, 明明叫左少飯都仲好多飯😂
另外order左個草莓吐司 $58
數過吐司有9大件, 以烤焗方式焗至金黃色
令吐司多左一份牛油既香味, 配上草莓醬食好夾啊!

2017-04-01
15 分鐘 (堂食)
2017-04-03 559 瀏覽
apm真係冇邊間餐廳係唔使等位想坐得好d所以簡上係頂層既丼丼屋, 估唔到連呢間都要等上20分鐘既時間先入到去, 認真誇張!雖然係lunch時間不過呢度冇lunch set供應Menu同晚市既都係同一份最重要係: 又貴左!之前叫既餐都包括左前菜同湯, 不過宜家唔包喇!想食既就要加錢, 最平既就要加$15另外如果想加刺身定食就要另加$38以前都唔係咁, 再計埋加一就….自己計喇 吉列豬扒定食 $78 (另加左基本定食)唯一keep到既就係呢度豬扒既質素外層既麵包糠炸皮炸得好鬆化, 而豬扒都唔會太過干身, 加上佢地為客人提供既吉列豬扒汁食落有少少酸而且仲有大量既菜, 食完炸野可以以湯中和一下口腔都係一個唔鈤選擇
apm真係冇邊間餐廳係唔使等位

雖然係lunch時間不過呢度冇lunch set供應

Menu同晚市既都係同一份

最重要係: 又貴左!
之前叫既餐都包括左前菜同湯, 不過宜家唔包喇!

想食既就要加錢, 最平既就要加$15

另外如果想加刺身定食就要另加$38

以前都唔係咁, 再計埋加一就….自己計喇

吉列豬扒定食 $78 (另加左基本定食)

唯一keep到既就係呢度豬扒既質素

2017-04-01
20 分鐘 (堂食)
2017-03-27 528 瀏覽
今日係apm買左飛睇戲,見未夠時間,就去左隔離間丼丼屋食tea,hea下時間!之前去開丼丼都係食"十勝",因為真係好好食!今次除左點了十勝之外,仲叫左個牛肉飯同芝士薯餅。牛肉飯就好麻麻,所以5多評論啦!都係見意不試為妙!其實5差ge,但十勝好食好多好多囉!但芝士薯餅就真係好ok!外脆內軟係基本,仲要放左半粒鐘都仲咁脆!(因為實在太滯,所以放耐左)所以今次真係要推介一下!真係爆脆到可以上千奇百脆啦!
2017-03-18
2017-03-16 491 瀏覽
之前黎食過一次 叫左個牛肉湯烏冬..得三片牛肉..貴精不貴多嗎?.?唔好意思我食唔飽😂叫埋杯甜品先勉強有滿足既感覺...不過埋單既價錢...🤔似乎第度食甜品抵啲啵😂😂講番今次,卡邦尼煙肉烏冬..因為卡邦尼入面有芝士,所以今次即使烏冬份量同樣唔多,都有種「飽」既感覺朋友叫左個鰻魚飯..鰻魚入口即溶..可惜既係飯實在太少...女士們或者剛剛好,但男士們應該不夠5成飽?眼見朋友食完好似冇食咁...下次都係唔黎食🙁

2017-03-11 454 瀏覽
唔係第一次泥呢度食晏晝飯,食物選擇唔多,但勝在每次menu都有所變動,就算泥多幾次都唔覺悶😆😆😆一睇menu就比金黃色嘅親子丼吸引住,實在太美喇。同友人二話不說,一齊點左呢個餐。到食物泥嘅時候,都哇左一聲呀😲😲😲😲滑luud luud嘅炒蛋,夾雜住雞肉塊,面頭仲有一隻生蛋!😍😍😍 真係好夠金黃。輕輕撩爛個蛋黃,再撈埋啲飯,話咁快成碗飯都變得好金黃。滑蛋煮得剛剛好,連同生蛋,每一粒飯都沾上黃色的蛋同蛋汁。😶😶😶 個人有點怕啲生蛋味,但撈埋炒蛋 香味濃郁 易入口。😌😌😌 同時我都好怕唔夠飯,但太多生蛋,啲飯會變得滑孱孱,但呢個飯份量剛好,所以口感好😁😁😁 唯可改善係雞塊,份量相對碗飯有點少,同埋細細粒雞塊已經有好厚嘅皮😢😢😢 建議用心多一點,去左雞皮再serve

金黃親子丼
金黃親子丼
2017-03-01 461 瀏覽
黎開觀塘做野,收工同同事黎apm食飯,就揀左丼丼屋!八九點都有好多人排隊,好旺場👍🏼叫左個小食SHARE,正正常常天婦羅飯,賣相一流👍🏼好食👍🏼可能因為太晚食飯好肚餓!食乜都VERY GOOD同事點左烏冬食,好CREAMY好味道!
叫左個小食SHARE,正正常常
同事點左烏冬食,好CREAMY好味道!
2017-02-06 744 瀏覽
香港人很愛日本食物,丼丼屋相信不陌生!其實我也是日本野食fans,丼丼屋其實很久之前食過一次。今次光顧了位於觀塘APM的分店!中午1點半左右,等了一張台。我們兩人卡邦尼溫泉蛋烏冬,牛肉壽喜鍋,三文魚和帶子刺身share。卡邦尼溫泉蛋烏冬,好食!經典卡邦尼醬汁,很稠,不會稀。內有煙肉,洋蔥和黑椒粒作配料,還有一隻溫泉蛋!我和朋友將溫泉蛋撈埋烏冬,但可惜卡邦尼味太濃,食落沒有什麼蛋味!下次將溫泉蛋放再一邊弄串,然後用烏冬沾來食會好D。整體食落,口感豐富,烏冬唔會太軟,好食!牛肉壽喜鍋,一set有個飯,沙律,湯。個鍋略嫌分量少,因為個鍋底好淺。味道還是不錯的!珍珠米白飯好食,不會太痴,有飯香!牛肉鍋雖然只有3塊牛肉,但配料也不少,送飯還是夠的。湯底是正宗壽喜鍋湯底,有少少甜!刺身就當然好新鮮,不夠食就對了😆

刺身就當然好新鮮,不夠食就對了😆
  • 煙肉玉子忌廉烏冬
2017-01-15 665 瀏覽
夜晚去APM睇戲,唔想行太遠而又唔想等位,丼丼屋係個好選擇。星期五晚預左多人,6:00 pm 左右就入坐,而限時90分鐘交檯都係合理的。今次落完單先發現叫左兩個都係豬肉飯,不過都係唔同Style 的。十勝豚丼-並盛 。因為太早食唔算餓,試左細碗D個款。菜方面成碗其實係有4粒豆甘多架!之後就係得半肥瘦豬肉,豬肉質感還可以,但肥肉比例都唔少。日式醬汁加珍珠米味道一流,但就略嫌太多油。果然好食同健康係好難平衡。咖喱吉列豬扒飯。吉列豬扒好厚好大塊,外皮炸得爽脆,可惜豬扒可能太厚,容易整得太熟,豬扒中間有點乾身。咖喱汁才是精華,日式咖喱夠香甜而唔辣,送飯一流。整體而言,價錢偏貴但坐得舒服。食物方面真係可以加返多D菜,兩個飯都係唔夠菜,最出色都係靠個汁去送飯真係好唔平衡,見到就算跟餐有沙律都係得好少菜。就算出街食飯,均衡飲食都係好重要的!

十勝豚丼-並盛
咖喱吉列豬扒飯
2017-01-13
2017-01-05 552 瀏覽
除夕夜黎咗apm食野原本想食Table 18點知佢做緊除夕夜set dinner要$400一位,個set又無咩特別野食好想食,實在唔抵於是就黎咗丼丼屋朋友A點咗泡菜牛肉飯定食有積物、沙律同麵鼓湯我試咗一細啖燒牛肉,覺得其實燒得幾好味只不過牛肉份量不算太多小食香草牛油雜菌香草牛油係指個牛油有香草我原本仲以為另外有d香草添鐵板上嘅時候好似好熱咁,但係舊牛油要自己撈如果唔係會唔勻本身好鍾意食菇,所以覺得都OK我點嘅泡菜湯牛肉飯好似係期間限定上嘅時候,碗中間係一隻生蛋同埋生嘅碎牛肉侍應係我面前倒入湯然後自己撈熟d蛋同牛肉泡菜幾好味所以湯嘅味道都好足夠辣度可接受,仲有d泡菜嘅酸但係牛肉可能太碎,食嘅時候完全唔覺有牛肉嘅存在總體而言,除夕夜的一餐,經濟實惠,唔駛等太耐,坐得都OK舒服,其實大型連鎖店都唔係真係咁差啫
除夕夜黎咗apm食野
原本想食Table 18
點知佢做緊除夕夜set dinner
要$400一位,個set又無咩特別野食好想食,實在唔抵
於是就黎咗丼丼屋
朋友A點咗泡菜牛肉飯定食
泡菜牛肉飯
有積物、沙律同麵鼓湯
我試咗一細啖燒牛肉,覺得其實燒得幾好味
只不過牛肉份量不算太多
小食香草牛油雜菌
香草牛油炒雜菌
香草牛油係指個牛油有香草
我原本仲以為另外有d香草添
鐵板上嘅時候好似好熱咁,但係舊牛油要自己撈
如果唔係會唔勻
本身好鍾意食菇,所以覺得都OK
我點嘅泡菜湯牛肉飯
泡菜湯飯
好似係期間限定
上嘅時候,碗中間係一隻生蛋同埋生嘅碎牛肉
侍應係我面前倒入湯
然後自己撈熟d蛋同牛肉
泡菜幾好味
所以湯嘅味道都好足夠
辣度可接受,仲有d泡菜嘅酸
但係牛肉可能太碎,食嘅時候完全唔覺有牛肉嘅存在

2016-01-31
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
香草牛油炒雜菌
2016-12-21 3457 瀏覽
中咗Openrice 戲票,約了好友收工一齊去睇!時間唔多,換好票再去同層餐廳排隊,幾間都人多,好在等幾張就入座,店員提醒限時個半鐘(我只有45分鐘咋,坐下來,地方大,桌椅唔迫,幾開揚!即刻落單!再同店員講想盡快上菜,佢問咗廚房後話最快要15分鐘,其實好快到!辛辣海鮮三味石鍋烏冬($83)石鍋上,店員上菜就淋上辛辣湯,連殻蝦爽口,蜆肉嫩口唔腥,不過一兩隻有沙!魷魚圈最差,又淋又無味!橡皮筋圈!湯汁微辣正常,但時間太短唔入味!扁身烏冬煙韌彈牙!幾好味!整體一般大分雞肉天婦羅($78)雞肉炸得香脆唔乾,炸衣薄!珍珠米飯彈牙!加上椰菜絲同醬汁!微甜好味!玫瑰雜莓茶($40)賣相贏咗所以叫!透明玻璃茶壺,材料全部睇晒,花花加啲莓乾,另上有蜜糖調味!有蠟燭熱住夠熱!而且可以添水!酸酸地開胃,唔落蜜糖會微澀!店員有禮斯文,又會比適當意見,好似我哋趕睇戲,叫佢盡快,男店員會問廚房再回答最快都要15分鐘,莓茶加水,佢會解釋只可以加兩次,因為會太淡!態度幾好地方好坐,食物唔錯!可以一試!

地方好坐,食物唔錯!可以一試!
2016-12-18
10 分鐘 (堂食)