2011-08-31 32 瀏覽
星期六同友人黎食個late lunch.差不多三點先食飯友人之前食過.. 話牛扒好食遺憾的是牛扒一定要搭白飯.我想轉配或者要求加錢轉烏冬都唔得... 囧食堂經理(她衣著特別d. 應該係經理)態度好好~值得一讚一來佢細心推介其餐廳的美食. 但又唔會令到人覺得佢hard sales二來佢知我想食牛扒, 佢就講明牛扒只為取自牛肩膀ge 位置. 會有d筋位本身我地果張係二人檯.. 我地張檯放唔晒四樣野食..隔離ge 人一走.. 佢地就拍埋俾我地用..我地分別點了..燒玉子 - 玉子唔乾身. 蛋味夠. 得四件有d 唔夠喉蕃茄沙律 - 蕃茄整到有d 草青味. 沙律唔係落沙律/芝麻醬..夠清淡燒芝麻雞翼 - 雞翼比較瘦削.. 無乜用.. 但勝在外皮夠脆夠香. 而且都唔乾身牛扒飯 - 果然有d un... 但睇落d 牛扒煎得好靚.. 同埋d 汁都好惹味易「送」飯好可惜我d 相因為電話short o左而無晒...心痛死了.但唔緊要.. 因為食堂值得我再黎食多幾次呢!ps. 因為算係新開張.. 店內設施都好新淨.. 感覺好好 =)
星期六同友人黎食個late lunch.
差不多三點先食飯
友人之前食過.. 話牛扒好食
遺憾的是牛扒一定要搭白飯.
我想轉配或者要求加錢轉烏冬都唔得... 囧

食堂經理(她衣著特別d. 應該係經理)態度好好~值得一讚
本身我地果張係二人檯.. 我地張檯放唔晒四樣野食..
隔離ge 人一走.. 佢地就拍埋俾我地用..
我地分別點了..
燒玉子 - 玉子唔乾身. 蛋味夠. 得四件有d 唔夠喉

但唔緊要.. 因為食堂值得我再黎食多幾次呢!
2011-08-13
  • 燒玉子
2011-08-24 37 瀏覽
八月十三日 (星期六)還記得上個月有位PR原邀請我倆試食此店新菜色豈料被臨時爽約,最後未能出席,可惜之餘又感無奈不要緊,我們素來對此店頗有好感,就等我們自己去試試到了旺角新分店吃,才發現是美心集團的店子用上木裝修的,氣氛較寧靜適合與三五知己吃飯和談心店員服務態度親切,第一印象良好當日有店員派coupons,有富士蘋果茶送杯內有幾片蘋果片,味道清甜蘋果茶清香不太濃,很清新的感覺甜而不漏,夏天消暑之選天氣真的很悶熱,不想吃飯,大家都點了烏冬還以為是平常吃到,一片片的肥牛原本是切得頗碎的牛肉牛肉本身富牛肉香味,不過就欠了點口感正宗日本的咖哩較甜少辣烏冬盡吸咖喱香,又煙韌,很不錯!稻庭烏冬較扁身,有部分店子會做得很薄,所以失去口感這裡的有水準,雖扁但厚身,有嚼勁,彈牙加入疆蒽蒜豉油等,很清新怡人!老公仔散點用來伴凍烏冬的即叫即炸,等約十五分鐘左右炸得相當鬆脆,雖然有點油膩,但是雞肉鮮嫰頗惹味一口凍烏冬,一口炸雞,享受也!!!
八月十三日 (星期六)

還記得上個月有位PR原邀請我倆試食此店新菜色
豈料被臨時爽約,最後未能出席,可惜之餘又感無奈

不要緊,我們素來對此店頗有好感,就等我們自己去試試
到了旺角新分店吃,才發現是美心集團的
店子用上木裝修的,氣氛較寧靜
適合與三五知己吃飯和談心
店員服務態度親切,第一印象良好
當日有店員派coupons,有富士蘋果茶送
富士蘋果茶
杯內有幾片蘋果片,味道清甜
蘋果茶清香不太濃,很清新的感覺
甜而不漏,夏天消暑之選

天氣真的很悶熱,不想吃飯,大家都點了烏冬
咖喱牛肉烏冬
還以為是平常吃到,一片片的肥牛
原本是切得頗碎的牛肉
牛肉本身富牛肉香味,不過就欠了點口感
正宗日本的咖哩較甜少辣
烏冬盡吸咖喱香,又煙韌,很不錯!
凍稻庭烏冬
稻庭烏冬較扁身,有部分店子會做得很薄,所以失去口感
這裡的有水準,雖扁但厚身,有嚼勁,彈牙
加入疆蒽蒜豉油等,很清新怡人!
吉列雞扒
老公仔散點用來伴凍烏冬的
即叫即炸,等約十五分鐘左右
炸得相當鬆脆,雖然有點油膩,但是雞肉鮮嫰頗惹味
一口凍烏冬,一口炸雞,享受也!!!
2011-08-13
富士蘋果茶
凍稻庭烏冬
吉列雞扒
2011-08-21 11 瀏覽
同友人去一人叫左一個Set,友人既湯烏冬挺不錯,我叫左個滑蛋雞肉丼套餐,有沙律同麵豉湯,見到感覺好Full! 一個餐約$50,都OK! 而且會幾飽的!再加埋抹茶雪糕,奶味好重,再加上抹茶味好香滑! 另外叫左枝豆同埋炸芝士薯餅,炸芝士薯餅有兩大個,一夾開佢,入面D芝士流出黎!就係叫左好多野,食得好飽同埋好貴...
同友人去一人叫左一個Set,友人既湯烏冬挺不錯,
一個餐約$50,都OK! 而且會幾飽的!
再加埋抹茶雪糕,奶味好重,再加上抹茶味好香滑!
就係叫左好多野,食得好飽同埋好貴...
2011-08-12 26 瀏覽
服務態度10分,食物質素9.5分今晚係旺角睇完戲8點幾搵野食行行下就去左呢間DONDONYA同層有美心同元氣元氣話要等8張台,呢間就話2張等左唔夠5分鐘就已經有位只係個位風口位,冷氣大左D叫左一個溫泉蛋冷烏冬,一個滑蛋雞肉飯絕對可以媲美日本正宗+$25 有麵豉湯、沙侓、雪糕麵豉湯好味,絕對唔係平時飲果D味精雪糕係抹茶雪糕,個沙侓係雜菜略嫌飲品要散叫,扣左DD分服務態度10分我地+左$25要麵豉湯、沙侓、雪糕但佢比錯左個牛膀絲小食經理立即拎返個沙侓比我地,仲話個小食都送埋比我地雖然只係小意思,但可見佢地態度滿分當上菜時,侍應們都會講個建議食法比客人當然你跟唔跟就自己決定啦不過我地叫既呢個美食佢地所建議既食法都好好佢地上菜時既擺位都好講究唔知係咪唔出名呢今日星期五夜晚8點幾去都唔洗點等位間野算係好大,都坐滿人架,環境不俗我地兩個人今晚消費左大約HKD$120
服務態度10分,食物質素9.5分

今晚係旺角睇完戲8點幾搵野食
行行下就去左呢間DONDONYA
同層有美心同元氣
元氣話要等8張台,呢間就話2張
等左唔夠5分鐘就已經有位
只係個位風口位,冷氣大左D

叫左一個溫泉蛋冷烏冬,一個滑蛋雞肉飯
絕對可以媲美日本正宗
+$25 有麵豉湯、沙侓、雪糕
麵豉湯好味,絕對唔係平時飲果D味精
雪糕係抹茶雪糕,個沙侓係雜菜

略嫌飲品要散叫,扣左DD分

服務態度10分
我地+左$25要麵豉湯、沙侓、雪糕
但佢比錯左個牛膀絲小食
經理立即拎返個沙侓比我地,仲話個小食都送埋比我地
雖然只係小意思,但可見佢地態度滿分
當上菜時,侍應們都會講個建議食法比客人
當然你跟唔跟就自己決定啦
不過我地叫既呢個美食
佢地所建議既食法都好好

佢地上菜時既擺位都好講究
唔知係咪唔出名呢
今日星期五夜晚8點幾去都唔洗點等位
間野算係好大,都坐滿人架,環境不俗
我地兩個人今晚消費左大約HKD$120
2011-08-12
5 分鐘 (堂食)
  • 溫泉蛋烏冬
從來都是位於 Elements 的本港首家丼丼屋 Fans,這裡更是「檸茶」到該商場看完電影後晚餐的不二之選,雖然價格稍為偏高,但食物質素也屬中上水平,因此性價比來說也是可以的。數月前得知丼丼屋開分店了,選址卻是屯門,食品價格亦大幅下調,令人不思其解該品牌的市場定位;但是,從另一方面來想,能夠以差不多便宜了一半的價格,來換取相同的享受,對消費者來說也是一個喜訊吧!可是,對「檸茶」來說,屯門實在太遠了,與其長途拔涉,只好繼續「捱貴飯」吧。直到近日,發覺旺角花園街近登打士街一帶,前身為大快活 x椰林閣的地方因租約而結業,轉眼間卻掛上了美心MX x 元氣壽司 x 丼丼屋的招牌,令人十分期待。可是,心裡卻擔心身處旺角這分店的食品價格會否貼近尖沙咀區? 等了數星期,這幾家新店同時開幕,熱鬧非常,謎底亦終於解開了!拿著一張新張優惠卷進入店內,發覺店子很小,只有四張四人檯和一列吧檯,同時間只可容納二十五人左右。當時大約晚上七時半左右,入座率卻少於三成,看來這個品牌在旺角的迴響不及預期般大 (店側的美心MX 卻擠擁得水洩不通) 打開餐牌,已經被那個和屯門店一樣的價錢吸引到了!親子丼售價為 $48,牛

三店同時開幕!
Grand Opening!
店子很小,卻溫暖
打開餐牌,已經被那個和屯門店一樣的價錢吸引到了!親子丼售價為 $48,牛丼則售$58;食品選擇上,卻發覺 Elements 店的主打項目 - 魚生飯卻不見了!最接近的,只有一款附有三文魚籽的丼物而已,這是比較失望的一點。

最後,我們一行二人點選了以下食品:
親子丼
親子丼 - 是我們在 Elements 店必點的項目,來到這裡當然也要一試吧!先看賣相,竟然比 Elements 店的還要「靚仔」!作為「子」的雞蛋看來被煮得剛剛好,是茶餐廳炒蛋的 Perfect 標準;雞肉方面,一看便知份量比 Elements 店的多了不少,毫不吝嗇,是食客的得益;大部份的雞肉也來自雞髀部份,非常迎合香港人的口味,吃上去亦是嫩滑的;飯粒分明,是丼店的最基本標準,軟硬度適中卻值得一讚。整體質素來說幾近完美,如果真的要彈是蛋汁過量問題依然存在,但這是全線丼丼屋也有的,相信是概定的標準,但旺角店已是全線蛋汁過量問題最少的分店了,加上其較優勝的性價比,還求甚麼?
仍有少許蛋汁過量的情況出現
咖喱牛肉烏冬
咖喱牛肉烏冬 - 印象中 Elements 店沒有的項目,於是點選了這個來小試牛刀。當店員把這個送上檯時,我們的反應是呆了一呆,因為面前的並不是我們心目中那種「咖喱牛肉烏冬」,而是「咖喱牛肉烏冬」,第一印象先扣了「正宗」分;賣相來說也非常單調,沒錯就是咖喱、牛肉、烏冬,再加上白蔥,並不是大家心目中有不同野菜增添色彩的那種。先嚐一口咖喱汁,發覺「出事了」,單以咖喱味道來說,是濃郁的,但是「除了咖喱,便是咖喱」,欠缺了日本咖喱應有的神髓,那就是甜味野菜精華了!和賣相一樣,很明顯地店方沒有用上牛肉和野菜如紅蘿蔔、馬鈴薯、洋蔥等去製作這個咖喱汁,至少找不到這些東西的蹤影,亦嚐不到它們的味道;牛肉方面,用上了牛丼常用的薄切牛,味道當然比某連鎖店好得多,牛味濃郁,但跟質感厚咖喱汁卻不配合,牛肉的質感被咖喱汁完全掩蓋,建議「還原基本步」採用慣常的牛肉粒;烏冬方面,烹調方法沒有問題,味道是可以的,但用上「撈」的方法便略嫌乾了些。

最後不得不讚這裡的服務水平,每一位員工都是非常熱心、殷勤和有禮,令顧客感受到坐在店內的溫暖,跟 Elements 店那邊頗為公式和冷漠的服務有天淵之別,一個不為意,還以為自己身處 Elements 那些高級的地方啊!
新張期內贈送的蘋果茶,不錯。
還有一個小意見,就是店內的燈光有些奇怪,就如「檸茶」當晚坐的位置,用餐時自己的身影剛好把整個食品遮蓋著,仿如黑暗中用膳般,看不清楚器皿上的是甚麼。希望店方可以就這點作出適當的微調。
黑暗中用餐
真的很高興可以見到丼丼屋這個品牌開始開枝散葉,雖然不是每樣食品都令人滿意,但從其親子丼的超班水準來說,加上所得到的服務和性價比,相信「檸茶」會常常成為這家分店的常客啊!

努力!加油!
Grand Opening!
店子很小,卻溫暖
親子丼
三店同時開幕!
新張期內贈送的蘋果茶,不錯。
2011-08-10 28 瀏覽
酷愛日本菜的我,從未因核事故而放棄日本菜,每星期都總會吃一些。今天便到了旺角新開張的丼丼屋。開張第二天的丼丼屋食堂,所有東西都非常簇新,地方很整潔,侍應們都很有禮貌。是次我們點了: 凍豆腐 – 平平無期的日式絹豆腐加上蔥花﹑薑末和木魚絲,淋上一個他們自製的醬汁。在炎炎夏日,來得清新自然!燒玉子卷 –暖暖嫩嫩的燒玉子卷,感覺到雞旦香味,十分濃郁。富士蘋果茶 – 新張期內憑優惠贈卷(在大門免費派發),贈送富士蘋果茶,反正是免費,味道亦ok,當然要試啦!溫泉旦稻庭烏冬 – 超鍾意溫泉旦的我,十分喜愛這冷烏冬。在炎炎夏日,吃熱騰騰的吉列食物的同時,配上稻庭烏冬的冰涼涼,有嚼勁,感覺很好!吉列廣島蠔 豬柳 – 新鮮剛炸好的吉列廣島蠔及豬柳, 味道不錯, 但size略遜一點! 另欣賞他們自家調製的wasabi 豉油,用來跟菜絲一起吃,味道剛好! Yummy!

是次我們點了:

燒玉子卷 –暖暖嫩嫩的燒玉子卷,感覺到雞旦香味,十分濃郁。
2011-08-04
  • 溫泉旦稻庭烏冬