2023-03-05
🐈✨✨✨✨✨✨🍽️ 丸目背脂煮干 📍旺角通菜街74號地舖拉麵控做完一輪research又嚟試拉麵😎決定試呢間嚟自東京、一直有討論度嘅拉麵店🍜丸目背脂煮干呢個名有少少翹口😂所以去咗search下係咩意思🤓 佢係重口味拉麵類,重口味朋友(包括👦🏻)應該會好滿意| ᐕ) 餐廳會用豬背脂油「背脂」同沙丁魚乾再加特選豚肉熬煮湯底,會咁做係因為想用厚厚嘅油脂為碗麵保暖😳😳 咁當地人就可以喺嚴寒下都食到暖嘅麵~🤍 呢到仲有得揀背脂份量,想食再重口味啲都無問題😗喺餐廳門口等咗20分鐘左右終於入到去,入面播住jpop好有feel\(//∇//)\ 而且音量岩岩好,咁岩我地嗰日傾緊啲工作嘢,以前我試過一路聽餐廳音樂一路傾out曬fo,呢到唔會✨我地揀咗一個沾麵一個拉麵,都係海老辛醬湯底🌶️🦐👨🏻🍳🤳🏻海老辛醬背脂煮干沾麵❤️🔥難得👦🏻會覺得沾麵好食啲~因為唔係熱浸住湯所以揀咗軟麵質,食到後生老唔會太硬太麵粉感~ 個麵做到掛湯,沾麵湯底幾香濃,佢嘅湯底同拉麵湯底一樣會有啲一粒粒嘅油花喺個面到飄❄️ 沾麵入面嘅肉係一粒粒,食落有炒過嘅焦香軟腍😆另外個荀好好食🫶🏻👨🏻🍳🤳🏻海老辛醬背脂煮干拉麵呢個就揀咗正常麵質
🍽️ 丸目背脂煮干
📍旺角通菜街74號地舖
我地揀咗一個沾麵一個拉麵,都係海老辛醬湯底🌶️🦐
👨🏻🍳🤳🏻海老辛醬背脂煮干沾麵❤️🔥
👨🏻🍳🤳🏻海老辛醬背脂煮干拉麵
呢個就揀咗正常麵質,對我嚟講會覺得硬身啲~ 個湯底少辣都幾辛辣🤭,湯底同樣濃郁,咸咸辣辣,肉質腍身一片片😚
因為個湯底都重口又會有油脂感,所以我地都叫咗嘢飲😛
👨🏻🍳🤳🏻日本三得利生啤
口感好順滑!! 食咗咁辣嘅麵飲啖生啤即刻覺得好舒服🤩
👨🏻🍳🤳🏻靜岡蜜瓜梳打
👦🏻一開我就聞到個蜜瓜香味😂都幾甜,中和翻個麵~
我地食到差唔多9點外面都仲有人等緊位🙈 不妨一試呢間✨
#旺角超人氣 #油脂 #拉麵專門店 #沾麵 #油麵 #秘製湯底 #日本過江龍 #東京 #日本料理 #丸目 #旺角 #通菜街 #香港餐廳推介 #快閃日本