2019-06-23 507 瀏覽
今日做完兩個鐘運動,諗住買lunch 返屋企同屋企人食啦,行經一間新開既點心鋪....依...吸睛位係果件網紅沙皮狗網上成日睇人食,自己都好想試食下!仲要賣$26又唔係貴,之前一直諗應該要賣$5x 但又原來唔駛!咁我點左大仔鍾意食既蝦蛟!但佢特別在佢係黑色皮有金油掃左一下!係咪金箔就唔知啦!但大仔一人食晒4粒叫左我自由鍾意食既鳳爪,我覺得每一間酒樓都有佢地自己特色既鳳爪,所以我每次去酒樓都一定會叫黎食仲有叫左一個紅米脆皮腸粉,一般啦!可能因為外賣,所以返到屋企唔太脆好...到左兩款特別甜品,都係因為佢地所以先幫襯左呢間酒樓!就係呢個麻雀椰汁糕同埋網紅沙皮狗個椰汁糕小朋友話好好味!而隻狗呢,佢地玩完食左啖就話唔食lu! 但其實係阿華田味,應該好啱佢地食先係家!唔知係咪因爲個質地硬左小小呢不過呢隻沙皮就試一次就算啦小朋友食麻雀時又幾似,但老公話佢俾都俾得衰過人!俾一隻北一隻發!夾埋諧音不發!今日賽馬日擇洗左小小囉埋單5樣野收$130

黑金蝦蛟皇

醬皇蒸鳳爪

紅米脆皮鮮蝦腸粉

個椰汁糕小朋友話好好味!

不過呢隻沙皮就試一次就算啦

醬皇蒸鳳爪
紅米脆皮鮮蝦腸粉
麻雀椰汁糕
網紅沙皮狗
比呢度既點心吸引住我,好多特色既點心,雖然款式但都ok,唯獨是蒸飯實在太少,唔夠2個人分,茶都幾好,甜品做得好出色,無加一服務,呢點做得好好,埋單都唔貴,可值得再去
2019-06-21 276 瀏覽
近排大埔新開左間點心鋪,見今日lunch time有多D時間就同一班同事一齊去試下新野啦!鋪面黎講都幾寬敞,入到鋪頭好光猛,地方亦乾淨,所以坐落都幾舒服。重點﹕佢地係一個開放式ge廚房,可以睇到入面煮野食ge環境,感覺都好安心!唔驚佢唔乾淨呀嘛今次我地一行六人,叫左11個點心。咁我主要講下d特別ge點心啦,因為其他普通ge點心就同平時去酒樓差唔多。基本上落單大約5-8分鐘就有野食啦,d野食都上得幾快。先講下d炸物先,呢個蘿蔔千絲酥係即叫即炸,夾開佢個陣仲聽到好清脆ge「卡」一聲。入面仲有好多蘿蔔絲做餡,好足料呀!食落每一啖都有好多蘿蔔絲,而且個皮做得好脆。所以口感好好,脆卜卜。另外,就係呢個子薑皮蛋脆蝦筒每碟有3舊,黎到ge時候姐姐仲主動問我地洗唔洗剪開,方便我地分。原本以為剪開左之後,d料會分得唔勻啦。點知佢每一小舊都係少少皮蛋同埋一舊蝦,一啲多工減料都冇架!啲炸野黎齊之後,啲蒸點都陸續到。今次我地嗌左兩個黑金主題嘅點心,一個係黑金蝦餃,另一個係黑金流沙包。黑色嘅外皮的確係令到成個感覺高級左嘅,不過味道就同普通蝦餃差唔多。至於黑金流沙包呢,同尖沙咀間唐宮差唔多。原先諗住拍條片係睇住佢

今次我地一行六人,叫左11個點心。

基本上落單大約5-8分鐘就有野食啦,d野食都上得幾快。
入面仲有好多蘿蔔絲做餡,好足料呀!

另外,就係呢個子薑皮蛋脆蝦筒
啲炸野黎齊之後,啲蒸點都陸續到。
至於黑金流沙包呢,同尖沙咀間唐宮差唔多。原先諗住拍條片係睇住佢爆醬出黎,
點知我地3個有一個蒸爆左,所以D流沙好早流晒出黎。

整體黎講味道其實都同平時酒樓食ge點心差唔多,無話特別好食或者唔好食。
不過外表就靚好多,滿足晒視覺ge享受。

(呢個係借同事個個黎影相,佢個個冇爆到)
到今日最富有驚喜同意外ge紅米脆皮鮮蝦腸粉
由於係由紅米整成的腸粉,所以成舊野ge外皮都係紅色。
然後入面就包住好似春卷ge薄皮加鮮蝦,平時外脆內軟就食得多啦。
今次外軟內脆都真係幾過癮。

最後,黎到今日ge重點!!網紅沙皮狗!
平時係fb見到d youtuber 食就食得多啦,親身食都真係第一次!
隻沙皮狗一黎到ge時候,個個同事都忍唔住即刻同佢影相 (所以個名冇改錯,真係網紅黎)
o係我地準備食ge時侯,個個都好興奮咁大嗌同拍片,
因為真係整得太似ge關係,所以食個下都有唔少ge震撼感。
食落去其實係朱古力味椰汁糕,不過朱古力味就唔係好濃而且分佈唔勻,
所以有d地方有但有d就冇咩味。
相反,椰子味就好濃,近乎每一啖都有椰子味。
味道黎講,就不過不失啦!但又玩得又食得黎講都係一個賣點黎ge。

最後埋單我地每人大概$60,價錢方面就有少少貴啦。
不過整體黎講都ok
2019-06-18
  • 網紅沙皮狗
2019-06-20 291 瀏覽
晚上9點幾係大埔搵野食 , 見到有新餐廳就入左去試 😏😏一睇餐牌 , 有 d 特色點心同某店非常相似 😮😮茶芥 $6 / 位 , 叫左壺壽眉 , 幾順喉店鋪盡頭係開放式廚房 , 可以見到師傅係度整點心餐牌 :我地2個人, 叫左幾款食物做宵夜 ~沙巴蝦燒賣皇 ($28)雖然面頭冇全隻蝦, 入面都有蝦粒 , 菇味幾濃 , 整體唔錯 燒賣緊係要配辣椒油 , 店員可以提供 辣椒油 , 辣椒醬 同 豆瓣醬 醬皇蒸鳳爪 ($22)一籠有6隻 , 味道同口感都唔錯 , 幾好食鮑螺片鹹雞粥 ($28)一豌有大概 10 件雞同 6 片鮑螺片雞件係一口 size , 好容易食 , 鹹味唔係好出鮑螺片正正常常粥底唔算好綿 , 不過好夠味 , 份量正常 佢 d 甜品幾特別 , 叫左 2 款 😉 :   麻雀椰汁糕 ($9/件)2件起, 叫左2件試下 , 黎左 1 隻東同 1 隻九萬 食之前當然要影相呃下 like 原來 d 麻雀字係張紙黎... 店員話張紙係類似白兔糖個張紙 , 係可以食用一夾開張紙諗住食之際 ...發現其實係 八筒 同 三索 , 真係 "古惑的麻雀" !!  😂😂😂通常呢 d 賣綽頭 ge
晚上9點幾係大埔搵野食 , 見到有新餐廳就入左去試 😏😏

一睇餐牌 , 有 d 特色點心同某店非常相似 😮😮
茶芥 $6 / 位 , 叫左壺壽眉 , 幾順喉
店鋪盡頭係開放式廚房 , 可以見到師傅係度整點心

餐牌 :

我地2個人, 叫左幾款食物做宵夜 ~

沙巴蝦燒賣皇 ($28)
醬皇蒸鳳爪 ($22)
一籠有6隻 , 味道同口感都唔錯 , 幾好食
鮑螺片鹹雞粥 ($28)
一豌有大概 10 件雞同 6 片鮑螺片
雞件係一口 size , 好容易食 , 鹹味唔係好出
鮑螺片正正常常
粥底唔算好綿 , 不過好夠味 , 份量正常

佢 d 甜品幾特別 , 叫左 2 款 😉 :
麻雀椰汁糕 ($9/件)
2件起, 叫左2件試下 , 黎左 1 隻東同 1 隻九萬
食之前當然要影相呃下 like
原來 d 麻雀字係張紙黎...
店員話張紙係類似白兔糖個張紙 , 係可以食用
一夾開張紙諗住食之際 ...
通常呢 d 賣綽頭 ge 食物味道都一般 , 呢個都唔例外
有椰汁味 , 口感膠左 dd , 隻甜味有少少化學
不過呢個甜品我地食得好開心 , 又驚又喜 😆😆
招牌楊枝金露 ($26)
甜品用隻水杯黎上, 望落有 d 頹 😥 , 但一食有驚喜
酸甜度岩岩好, 亦都好足料, 食到好多芒果, 柚肉同西米露
糖水質地較杰身 , 唔會稀流流 , 足料好食, 份量正常
如果可以轉下個容器 , 唔用水杯裝就 perfect la
中心點 ge 點心唔可以話係好好好好好食 ,
不過有特色點心 , 係大埔茶樓黎講好有新鮮感
每款食物質素都好平均 , 幾好食
有特別 ge 甜品 , 而價錢亦都合理 , 無加一服務費 ~
店鋪及餐具都乾淨 , 坐得舒服
店員好有禮貌 最緊要係有笑容 !!
絕對可以  encore !!
$68 (宵夜)
  • 招牌楊枝金露
2019-06-15 203 瀏覽
本人很怕吃中式點心,因為我很怕太油膩的感覺。但這裏點心吃進口不太油很易入口,而且款式有些很有創意,食材配搭得很夾。我最欣賞是脆皮鮮蝦腸,外軟內脆,配上豉油一流可惜我最愛的焦糖燉蛋很受歡迎,都賣光了
可惜我最愛的焦糖燉蛋很受歡迎,都賣光了