2010-09-17 30 瀏覽
今日到旺角睇醫生~仲有媽媽相伴食lunch~真好~!o係佢冇意見既情況下我就揀左呢度喇~上次同佢黎食野到而家都差唔多一年喇~真係掛住呢度用餐既感覺~今次黎到冇晒卡位添~等左約5-10 mins~等到呢張卡位既位置恰巧同上次一樣~.都係望到下面..挨近欄杆呢張~鍾意呢度夠自在~慢慢食慢慢座都得~而且食物質素幾好之餘又抵食~今次要左個茄汁牛肉燴意粉, 紅豆冰, 常餐, 散叫既豬扒一客…常餐既火腿米先到..嘩d湯望落幾清喎~感覺應該健康d~兩片冇特別既薄薄火腿~幸好米粉煮得剛好~~接住黎既火腿奄列煎得幾靚….不過奄列唔係好大份~只係夾左少量既火腿絲在內~但牛油多士都幾脆…繁忙時間都肯應我要求: 多士留邊!!茄汁牛肉燴意粉好大碟呀~~又多汁..不過d茄汁唔係平時既紅色…而係偏啡色~味道係微酸帶甜~而D汁多到可以撈米粉(從清湯米的米粉加進去)....有幾舊蕃茄, 洋蔥, 仲有好多牛肉添~略嫌意粉淋左d~不過港式做法黎講算唔錯呢.....常餐唔可以加錢轉紅豆冰~而所有飯類/ 麵類就可以加多少少錢要杯呢度名物: 冰柱紅豆冰亦係我此行的目的 試過一次後就愛上喇~~~哈哈~絕對多紅豆, 又夠淋, 仲係少
今日到旺角睇醫生~仲有媽媽相伴食lunch~
真好~!o係佢冇意見既情況下我就揀左呢度喇~
而且食物質素幾好之餘又抵食~

常餐火腿米先到..嘩d湯望落幾清喎~感覺應該健康d~
兩片冇特別既薄薄火腿~幸好米粉煮得剛好~~
但牛油多士都幾脆…繁忙時間都肯應我要求: 多士留邊!!

茄汁牛肉燴意粉好大碟呀~~又多汁..
不過d茄汁唔係平時既紅色…而係偏啡色~

有幾舊蕃茄, 洋蔥, 仲有好多牛肉添~略嫌意粉淋左d~
不過港式做法黎講算唔錯呢.....

亦係我此行的目的
試過一次後就愛上喇~~~哈哈~
絕對多紅豆, 又夠淋, 仲係少見既碎冰柱添~~~

小食豬扒一客...有一件...即叫即炸~係因為見到隔離枱既豬扒飯幾靚而為食去試的...
雖然係有骨的~但肉唔嚡....上枱時已切件~作為小食都唔錯~

旺角區黎講~真係幾抵食~而且鍾意座幾耐都冇人趕~
我愛呢度既既環境與食物~....耐唔耐都要再黎回味下....
顏色吸引既奄列配脆脆留邊多士....
常餐內...清湯火腿米~
足料, 多汁, 大份量^^
此行大目的...我至愛紅豆冰^^
2010-08-14
5 分鐘 (堂食)
顏色吸引既奄列配脆脆留邊多士....
足料, 多汁, 大份量^^
此行大目的...我至愛紅豆冰^^
  • 茄汁牛肉燴意粉
  • 紅豆冰
2010-08-08 18 瀏覽
呢個summer終於的起心肝去試啦, 不過真係食個懷舊feel, 食品真係唔掂!食物: 1.通粉, 係咪比公公婆婆食架勁林囉 2.跟餐多士凍既 3. 加央多, 都係凍既, 深水埗有間好食超多囉! 4.凍milk tea 太甜 好似飲糖水-.-服務, 1.個到d waiteress 嬸嬸無笑容黑面又串, 好似唔休做生意咁-.-。 我同男友order 完野, 見 望到下層個台客走人,同個嬸嬸講想轉台,佢竟然話: 落左單啦轉左好難搵架, 算吧啦你地 (但個陣佢仲係到同我地落緊單仲要無乜客, 佢拎支茟改左個台號咪得囉,而且d 單都咪 送到樓下,又幾難呀!!?) 2. 係個counter 伯伯好人d ,我地結帳個陣見我地影相,又推介我地影呢到影個到(可能佢係老闆)

食物: 1.通粉, 係咪比公公婆婆食架勁林囉
2.跟餐多士凍既
3. 加央多, 都係凍既, 深水埗有間好食超多囉!
4.凍milk tea 太甜 好似飲糖水-.-

送到樓下,又幾難呀!!?)
2010-08-04
要找中國冰室, 原來就在新填地街後一條街, 平日於旺角坐巴士回大圍, 總會去到新填地街這邊等車, 但背後的廣東道, 就從未到過。今次特意找中國冰室, 來到廣東道, 馬路兩旁都是檔口, 如果不是刻意看掛在牆外的招牌, 真的可能會走過頭。甫入到店內, 一派老舊冰室格局, 而且樓上還有閣樓呢!! 我找了近收銀櫃的卡座坐下, 侍應大嬸已站在我面前等待落單, 不過我得先看看餐牌, 左挑右選, 決定點了一份由央多士 ($7) 及 熱檸茶 ($12)。(本想點紅豆冰, 但都怪自己的肚子不爭氣, 還是不要冒險吧。)茶及多士很快便上枱, 由央多士中的「由」字相信是指牛油吧, 至於「央」又指什麼呢?? 吃一口, 當中帶點果醬味道。(不過對一個味覺不是太好的人而言, 要吃得出食物內有什麼味道, 絕對是一件困難的事!!) 不過相比普通茶餐廳的醬占多, 油占多, 還是好吃得多。悠閒的下午茶時光來得特別短暫, 飽餐過後, 又得回到新填地街乘車回家!!
意看掛在牆外的招牌, 真的可能會走過頭。

點紅豆冰, 但都怪自己的肚子不爭氣, 還是不要冒險吧。)

家!!

熱檸茶
由央多士
2010-08-02
熱檸茶
由央多士
  • 咖央西多士
2010-07-22 18 瀏覽
未婚妻很喜歡老香港的人和事,所以特意帶她到此一遊。這店該有四十年以上歷史罷。時近黃昏,二樓已關,只能在地下細味歷史的痕跡了。芝士西多,火喉掌握得不能再好了。而且,芝士和多士向來合作無間,這回更是絲絲入扣的。只是,不安份的糖膠帶著檸檬味,有喧賓奪主之感。雞骴售罄,換上豬扒薯條,吉列豬扒不過火,薯條是波浪形粗身的那種,不俗不俗。熱奶茶屬水準之作,奶和茶,都安守本份的互相融和,不澀口。除享受著古風外,也享受到美食和優閒的片刻。抖一抖,又得走回熙來攘往的亞皆老街......
未婚妻很喜歡老香港的人和事,所以特意帶她到此一遊。

熱奶茶屬水準之作,奶和茶,都安守本份的互相融和,不澀口。

2010-07-17
2010-06-29 12 瀏覽
:對冰室一向都冇咩特別喜好P但係食個呢間又令我又一點點愛上了。裡面既感覺好舒服! 入面既人唔會好趕,比較休閒 =)入到去, 梗係試招牌野,紅豆冰,西多士︿仲有我至愛,凍奶茶^^果真冇令我失望!西多士有好多款式,我試左芝士味~正正正~!奶茶就更加唔使講喇~! GOOD!
:對冰室一向都冇咩特別喜好P
但係食個呢間又令我又一點點愛上了。
裡面既感覺好舒服!
入面既人唔會好趕,比較休閒 =)
果真冇令我失望!
西多士有好多款式,我試左芝士味~
正正正~!
奶茶就更加唔使講喇~! GOOD!
2010-06-17
2010-06-28 34 瀏覽
之前看雜誌介紹過這間 , SEARCH 後見幾吸引~ Double N 就來試下LA ~ 花生西多士現在好多地方的西多士又樣衰又吾好食, 好食的西多士真是不易找了這裡的西多士都有幾款可以選擇 , 最後我們就選了 " 花生西多士 "金黃色的外層 ~ >﹏< 好吸引 整體說, 都覺得是一份好味的西多士, 不過如果可以再多一點花生醬就更好了!! 加央多士這裡有三種加央多士可選擇 ~ 叫常餐時, 多口問阿姐一句 : 件多士可吾可以轉加央多士呀?阿姐 : 如果吾係咁多客都可以幫你整細N : 哦.....咁...? 阿姐 : 一係你們兩份都轉埋啦, 咁師傅未就咁整一份加央多士咁囉Double N : 哦, 好呀!!! 謝謝整過過程, 阿姐都好有善地答應了我們的要求 ~ 真是太好 !!! 多士弄得用心不會好像外面一些茶餐廳咁只是見得一小部份淡淡的啡啡地色真是一件真真正正的多士 !! 奄列蛋不過乾乾咁, 還有蛋汁在內呀!! GOOD ~~~ 不過火腿就小左一點 ~~ HAHA~ 加央多士第一次食 ~~ 甜甜咁, 又不會甜到覺得膩 出前一丁在外食一碗好味的出前一丁也不易呢~~但

金黃色的外層 ~ >﹏< 好吸引

整體說, 都覺得是一份好味的西多士,

不過如果可以再多一點花生醬就更好了!!

加央多士
這裡有三種加央多士可選擇 ~
阿姐 : 如果吾係咁多客都可以幫你整
細N : 哦.....咁...?
Double N : 哦, 好呀!!! 謝謝

多士弄得用心
不會好像外面一些茶餐廳咁只是見得一小部份淡淡的啡啡地色
真是一件真真正正的多士 !!
奄列蛋
不過乾乾咁, 還有蛋汁在內呀!! GOOD ~~~
不過火腿就小左一點 ~~ HAHA~
加央多士
第一次食 ~~ 甜甜咁, 又不會甜到覺得膩
出前一丁
在外食一碗好味的出前一丁也不易呢~~
但這兒的出前一丁真是抵加錢轉!!
湯底不會太咸, 又不會太淡, 適中~
出前一丁又不會好硬未熟咁 ; 又不會好似煮過頭, 軟弛弛咁

有機會一定再來食呀 !! 呵呵 ~
中國冰室, 舊式茶餐廳 ‧冰室
花生西多士
三種加央多士可選擇 ~
這支是什麼 !? 生油 @o@ !?
大大杯冰凍飲品, 正呀!!
中國冰室, 舊式茶餐廳 ‧冰室
花生西多士
三種加央多士可選擇 ~
大大杯冰凍飲品, 正呀!!
  • 西多士
2010-06-13 7 瀏覽
去食lunch,一黎到門口,見到門口道門好細,唔係好方便,入到去因為午餐時間so超多人,想坐上層不過冇位(無奈)之後要了個c餐22凍飲+2=24,坐係對面個啊叔係到睇馬經,由我叫到食完佢都係到睇,真得閒~c餐=雞肉奄列+多士+火腿湯意+飲品雞肉奄列:較少有的選擇,大多數係火腿奄列的,出到黎發覺煎得好乾有d老,唔合格火腿湯意:湯頭普通,意粉升好味,硬度頗好,火腿係一塊的,比想像中多(因大多係切絲)凍朱古力:普通~總結:食物水準一般(可能只限c餐啦),當懷舊一試無妨..
去食lunch,一黎到門口,見到門口道門好細,唔係好方便,
入到去因為午餐時間so超多人,想坐上層不過冇位(無奈)

c餐=雞肉奄列+多士+火腿湯意+飲品

凍朱古力:普通~
總結:食物水準一般(可能只限c餐啦),當懷舊一試無妨..
雞肉奄列
火腿湯意
凍朱古力
Nothing special for the foods here. The tea set ordered was averagely done; the stir-fried egg was so so; the toast was so so and the noodle was so so too. However, the milk tea was okay. Eat for its history of over 30-40 years; NOT THE FOOD here.
average
2010-06-05
2010-02-28 6 瀏覽
幾經辛苦終於找尋到這家冰室,友人一嚐咖哩豬扒飯,一讚的是飯與豬扒分開上。另外西多士不俗,金黃色的外表已非常吸引我們了!至於飲品,我們也點了熱奶茶,還可以,我覺得略嫌茶味不夠香濃。整體上也不錯。

另外西多士不俗,金黃色的外表已非常吸引我們了!
2009-12-11 7 瀏覽
上網都睇左好耐~終於有機會黎啦~門面都好舊下~入面D野都係~但係就係依種味道吸引到我~一入到去~有個中年既女士好熱情咁招呼我地~好親切呢~朋友先叫佢一個午餐C~叫左牛油麵包,火腿奄列同埋火腿公仔麵~而我就叫左個紅豆蓮子冰同埋咖央西多士~個火腿奄列真係好大件~而且我朋友都話唔錯~搞到我都想食~而紅豆蓮子冰就真係期待已久~係同出面個D唔同D~蓮子同紅豆既硬度係岩岩好~而且用料十足~比例剛剛好~絕對值十八大元~至於個咖央西多仲正~外表金黃~D醬就好多~見到都流口水~好耐無食到咁正既咖央西多~D咖央醬好滑~而且甜度剛剛好~
上網都睇左好耐~
終於有機會黎啦~
門面都好舊下~入面D野都係~但係就係依種味道吸引到我~
一入到去~有個中年既女士好熱情咁招呼我地~
好親切呢~

朋友先叫佢一個午餐C~
叫左牛油麵包,火腿奄列同埋火腿公仔麵~
而我就叫左個紅豆蓮子冰同埋咖央西多士~

個火腿奄列真係好大件~而且我朋友都話唔錯~搞到我都想食~
2009-12-02
  • 紅豆蓮子冰
  • 咖央西多士
  • 火腿奄列
2009-11-24 17 瀏覽
若不是朋友帶我來,我還不知廣東道有此老店。當日要了豬扒飯及凍檸茶。店內分兩層,不不算太多,中午午膳時間仍有很多位。說實的,食物方面其實沒什麼特別,與其他茶餐廳分別著實王大。不過店內的裝潢及風格仍保有老香港的特色,現時這類茶餐廳真是買少見少。喜歡舊茶餐廳風格的朋友,這是必去的其中一間店。
若不是朋友帶我來,我還不知廣東道有此老店。

喜歡舊茶餐廳風格的朋友,這是必去的其中一間店。
2009-11-13 13 瀏覽
有時候食物的味道是來自環境, 而不是食物本身. 中國冰室正是一個好例子.舊式的店子隱身於旺角街市後的內街, 要不是友中從”開飯”看到這麼一家店, 壓根兒沒機會走進這個”老旺角”區域. 經過了舊式上海理髮店, 來到這個異域. 店子分兩層, 甫進店內店員便著我們上二樓去. 溫習過”開飯”的眾多食評, 也跟著點菜. 可恨的是來得不合時, 下午一時點不了茶餐, 只好單點了.紅豆冰 – 比較淡, 不太甜, 正合我意. 紅豆跟別的店不一樣, 比較硬身, 個人還是較喜歡美都那種軟軟的紅豆.西多士 – 本想點架央西多士的, 找不到, 只好點這個. 面包炸得不夠, 不像西多. 也沒有塗上花生醬.炸脾薯條 – 是曲曲的那種粗身薯條, 不油, 很好. 炸脾上佳, 正所謂外脆內軟也! 且竟仍有淡淡的雞味, 此料不及!!熱奶茶 – 炸脾薯條餐的餐飲. 奶過多, 茶太淡, 不喝也罷.店外掛著昔日旺角街市的照片, 看上去竟跟現在沒兩樣. 要懷舊, 吃風味就夠了!
  • 炸脾薯條
2009-10-12 19 瀏覽
離開粉嶺後,我們便到旺角的中國冰室吃下午茶‧今次老公就點了紅豆冰加奶油多,而我則要了雞脾薯條及涷奶茶,食物的味道就如下: 紅豆冰:味道唔錯,若果紅豆可以再煮得軟D就更合口味‧奶油多:麵飽ok,然而奶油味唔夠特出,普通而已‧雞脾薯條:即叫即炸,好香脆,味道又唔太鹹,都幾好!涷奶茶:有茶味及奶味,但是稍為甜了一點,都ok‧

紅豆冰:味道唔錯,若果紅豆可以再煮得軟D就更合口味

奶油多:麵飽ok,然而奶油味唔夠特出,普通而已‧
雞脾薯條:即叫即炸,好香脆,味道又唔太鹹,都幾好
!
涷奶茶:有茶味及奶味,但是稍為甜了一點,都ok‧
雞脾薯條
奶油多
紅豆冰+涷奶茶
2009-10-10
雞脾薯條
2009-10-09 11 瀏覽
買完東西,路經中國冰室入去食d野透一透...我叫左個小食餐(雞脾薯條配凍奶茶)。雞脾薯條:雞脾表皮炸得很香脆..肉質食落都唔錯,只稍嚴咸了些。薯條上檯時熱辣辣,食 後感覺ok。凍奶茶:奶味幾濃,茶味ok,幾好。

後感覺ok。

凍奶茶:奶味幾濃,茶味ok,幾好。

2009-10-07
2009-09-28 28 瀏覽
又到週末,在深水埗蘇記及旺角中國冰室選擇了後者,是為錯誤一;然後坐下後不用腦就點了早餐x2,是為錯誤二,因為食物水準實在要不得: 凍熱奶茶-熱的那杯茶奶味挺平衡,但茶微帶酸味不純,而飲到底還有不少殘渣,一般;凍的用上了較碎冰粒,水準正常無特別。 腸仔煎蛋配多士-廚房腸算是最大的驚喜了,煎蛋看來平庸沒試,棉花似的多士就毫無吃頭,實在該點烘底的(+$1)。 雞蛋三文治-不夠香嫩、淡而無味的雞蛋配上棉花似的多士,簡單是難吃;但食物製作時間卻要花十數分鐘以上,令人費解!  牛奶麥片-原來很難失準的一項,但因店方所用牛奶大量滲水而成奶水麥片,而且糖未拌勻甜度不均,味道相當不濟。 火腿湯米-完全沒味的清湯米線,單靠小小一片火腿釣味,清寡程度比食齋更慘,卻要等差不多廿分鐘才上檯,到底廚房是在搞甚麼鬼呢?  食物不濟,環境也算不得別具風味,洗手間更是濕滑殘舊不堪,唉。總括而言是十分失落的一頓,後來臨走才醒起這店最著名的是紅豆/蓮子冰。算了,也是時間送老公返工,香港有水準的茶記/冰室何其多,下次再去試其他的~

凍熱奶茶
煎蛋腸仔多士
雞蛋三文治
火腿米粉
牛奶麥皮
2009-09-26
$23 (早餐)