2011-09-05 96 瀏覽
又有機會試試舊式茶餐廳聽聞這裡出名的是 加央多, 奶茶,公仔麵.所以~通通也點了不太特別..我點的是"茶走".....味道確不錯...喜歡飲甜的人...推介給你普通的午餐lee個真係唔錯..可能本人喜歡食芝士.入面d芝士流曬出黎~真係好好味~門面~
2011-08-31
茶走
芝士火腿飛碟
2011-08-22 28 瀏覽
之前驚見紅豆冰食評,有日到旺角,閒時去一遊呀~~~~~位置都幾遠又熱,係旺角街市兩旁,一見門口,知道係"佢"喇,抬頭望下,中國冰室也!埋位坐先,己見"白糖樽!"先叫奶茶,紅豆冰奶茶:非常香,回味中!!友人都話好香,紅豆冰$16:紅豆非常淋身,不錯,而且冰柱深深吸引我,另外紅豆冰隻杯,亦都很懷舊,(從媽口中得知)因為無跟餐,要分開叫火腿牛肉通:可以,但無乜特別,食得出牛肉唔同其實茶記,唔會係好似用左"so肉粉"個種口感蛋雞丁:友人點既,蛋係雙蛋,不風別,都係出前一丁喇~雞翼薯條::其實都飽,不過因睇其實網友食評,感覺唔錯而點既,有全翼同雞中翼簡,我地點左中翼,新鮮熱喇炸出黎,薯條係我最愛既粗薯,雞翼唔錯,炸得黎唔會有燶味,皮好脆身,無用炸粉!!!d姐姐既態度其實無乜野,都幾好人既,,環境舊,但有味道,坐住見到清楚既電視聲,涼涼既冷氣~~~樂也!
之前驚見紅豆冰食評,有日到旺角,閒時去一遊呀~~~~~
位置都幾遠又熱,係旺角街市兩旁,
一見門口,知道係"佢"喇,抬頭望下,中國冰室也!
埋位坐先,己見"白糖樽!"
先叫奶茶,紅豆冰
奶茶
:非常香,回味中!!友人都話好香,
紅豆冰$16
火腿牛肉通
蛋雞丁
:友人點既,蛋係雙蛋,不風別,都係出前一丁喇~
雞翼薯條:

d姐姐既態度其實無乜野,都幾好人既,,
2011-08-20
  • 奶茶
2011-08-11 28 瀏覽
原來八十後美人沒有試過這家年紀應比她大的冰室,那就來這裡涼快一下及飲一杯大家也需要的奶茶。穿過熱鬧又炎熱的廣東道街市,老冰室樓下客人不多,更上一層樓的閣樓更加人少,老冰室風味十足的卡位任坐,可惜我極需要的空調卻吹不到這位置,點菜後也只好調位,想不到年紀比我大的姨姨竟然不用提示也將我們點的食物準確的送到,誰說年紀大的沒記性?!姨姨的記性不知多好。二人組同樣很久沒吃福麵,由湯意粉改為童年味道的福麵煮得夠爽口,當然要把握時間不要讓麵條浸軟才可得到最佳食味,其特有福麵湯包味道依舊,絕對是回到校園早餐時的感覺。粉紅色火腿以湯底熱力煮熟,個人還是較喜愛煎過的洋火腿。火腿庵列如一片蛋皮沒有什麼蛋汁可言,表面乾乾的包著一堆火腿絲,雖有蛋香不過油份稍多,下次問問能否轉為炒蛋,看看會否好一點? 牛油多士所用方包是薄薄的,烘得脆身又多牛油,肥也要吃!雞翼薯條美人至愛,同場還有另一位小妹妹也對其鍾愛非常!原來還可選全翼或中翼,多有彈性!!送來五隻中翼時大家也儍了眼,很少遇到茶餐的份量如此豐富,雞翼雖然大小不一但五隻也真的不少了;只是視測也感覺外皮炸得極香脆還不會油滴滴,晾油工夫做得不錯,有著微微鹹味的雞肉滑滑

校園早餐
多士較可取
皮脆肉嫩雞中翼
雞翼薯條美人至愛,同場還有另一位小妹妹也對其鍾愛非常!原來還可選全翼或中翼,多有彈性!!送來五隻中翼時大家也儍了眼,很少遇到茶餐的份量如此豐富,雞翼雖然大小不一但五隻也真的不少了;只是視測也感覺外皮炸得極香脆還不會油滴滴,晾油工夫做得不錯,有著微微鹹味的雞肉滑滑的,跟香脆外皮加起來那有難吃之理?波浪薯條雖然夠脆但吃來卻有點韌,以炸薯條水準就未夠on dog dog的好吃,結果被比下去了!幸好有整瓶茄汁任食,清碟也是沒難度的。
馬賽克前凍奶茶
凍奶茶花奶比例比紅茶重, 質感夠滑但茶味一般,以為凍飲因加冰才較淡;原來美人的熱奶茶也不算得濃郁,濃郁度比較一般,奶茶怪是有要求的。

場內很多年青人特意來老冰室懷舊一番,當然叔叔輩也不少,客人平均年齡也比以往的年青了,不再只是叔叔嬸嬸才光顧的街市茶餐廳。要是下次再來, 那冰柱紅豆冰就是目標, 大半杯的紅豆蓉看到也覺得滿足,何況還有那冰柱?? 跟平時只以碎冰或粒粒冰的不同,也不用走到上水才可吃到如此懷舊紅豆冰了。
$26.5 (下午茶)
校園早餐
皮脆肉嫩雞中翼
2011-07-01 38 瀏覽
講左咁耐, 終於有得黎試下啦, 地方比較偏僻, 難搵d, 唔留意行過左都唔知。入到去, 無咩人, 上左樓上雅座, 人比較多, 環境好懷舊, 不過地方好乾淨。2個人食左一個午餐$24, 一份咖央多士$7, 一杯紅豆冰$16午餐: 烘底多士+ 煎腸蛋+火腿通+熱檸茶, 這是一份十分普通的茶餐, 通粉煮得過淋。咖央多士: 上網多人讚好,但食落都是不外如是。紅豆冰: very gd! 紅豆夠晒淋, 夠晒多, 一大舊冰柱放係上面, 夠特別。呢到勝在地方懷舊, 價錢平, 可以一去。
咖央多士: 上網多人讚好,但食落都是不外如是。
呢到勝在地方懷舊, 價錢平, 可以一去。
2011-07-01
2011-04-26 108 瀏覽
現今香港流行懷舊的風味,重開了好多名字叫”冰室”的東西,店內都放了一些以前冰室的東西例如舊的收錢機、舊的地板和價錢牌,但香港還碩果僅存了一些真正古老式的冰室,在油尖旺區除了美都餐室外,在旺角的街市還有一間中國冰室,因為近來有很多真正懷舊冰室買少見少的關係,所以想在這些食店消失之前再試到這些”古舊”的味道。中國冰室是在旺角廣東道的街市中,門口一望就知道是一些古式古香的冰室,單是招牌一望就有這種的感覺,入到裡面更加有這些感覺,因為是分了上下兩層,行上二樓是用古老的木樓梯,而二樓又是開放式可以看到下面一層的情況,完全合乎了舊式冰室的格調,加上用了一些吊扇,牆身是用了紙皮石,再加上一些古舊的叫人有公德的牌掛在牆上,說是時光倒流了的感覺都不為過,整個格局都是充滿了電影感。望一望餐牌見早餐和午餐都是同一類的,這個就和其他的茶餐廳不同,還有各種中式和西式的飯、麵和飲品選擇,另外還有一些”特式”的甜品供應,價錢和一般的茶餐廳差不多,都是十分之相宜。今次來到叫了一個早餐 : 有牛油多士、西煎雙蛋、火腿通粉和熱檸茶,一個自選雙拼:牛肉餐肉麵和熱奶茶,另外叫了一個加央多士。牛油多士都是一般的水準,可能是跟餐
門口的招牌很有古舊的風味:中國冰室
樓上雅座,牆身是用了紙皮石。
樓上可以看到樓下的情況
樓梯是古舊的木樓梯
套餐的價錢牌

今次來到叫了一個早餐 : 有牛油多士、西煎雙蛋、火腿通粉熱檸茶,一個自選雙拼:牛肉餐肉麵熱奶茶,另外叫了一個加央多士
牛油多士+西煎雙蛋
牛油多士

都是一般的水準,可能是跟餐的關係,味道都是普通。麵包有少少”淋淋”地…………

西煎雙蛋
又是沒有什麼特別,不過隻蛋沒有煮過時間,蛋心都幾滑。
淡口的火腿通粉
火腿通粉

湯底比其他地方的淡口,但反而令我喜歡,沒有不必要的味精濃味,火腿煎得剛剛好,通心粉滑口,算是水準之內的食物。
配合一流牛肉餐肉麵
牛肉餐肉麵

另一個餐叫的食物,上面的牛肉數量都幾多,煮得剛剛好,夠滑而不老,午餐肉煎得十分之香,而下面的麵底是用了大光麵,食落都幾滑身添吸了碗麵的肉湯,幾樣食材都幾配合,水準之上的食物。
兩件烘得十分之好的加央多士
中間有微甜配上椰香的加央醬
加央多士

有時真是一分錢一分貨,分開叫的水準都是唔同的,和跟餐的牛油多士不同,這個加央多士感覺完全唔同,麵包烘過食落完全沒有”淋”的感覺,中間的加央醬帶微黃的顏色,食落有少少甜口和一絲絲的椰香味,相當之高的水準,但有時心想不要和跟餐的水準差太遠,有天和地的感覺…………
香滑味濃的熱奶茶
熱奶茶

又是可以決定一間餐廳的水準,這裡的的奶茶都煲得幾滑,聞落都幾香,飲落茶香一流,雖然未到金華的水準,但都是一杯好的熱奶茶。
可以消消滯的熱檸茶
熱檸茶
都是普通的水準,不過食飽了當是消滯的良品。

進餐是發現人客不是太多,而當日又是賽馬的日子,很多人都是在看電視和馬報,但在這些地方進餐有個好處是沒有人會趕你走,但喜歡坐多久都可以,又是舊式餐廳的一大特式。

若想在旺角嘗試真正懷舊的冰室,中國冰室絕對是好的選擇。
2011-04-02
門口的招牌很有古舊的風味:中國冰室
樓上雅座,牆身是用了紙皮石。
樓上可以看到樓下的情況
兩件烘得十分之好的加央多士
香滑味濃的熱奶茶
  • 加央多士
2011-04-21 102 瀏覽
第一之去..飲鴛鴦食西多士鴛鴦香滑..的確好飲..滑到飲落好舒服!西多ok而已, 因為我叫西多係冇任何糖漿/果jam..只有butter..但特別既係有少少香lemon味..第二次飲紅豆冰同食奶央多紅豆冰既冰落得岩岩好..而且紅豆好甜唔會硬..又多..飲管飲落可以同時飲到紅豆同椰汁但最好等冰溶咁d先飲..否則唔凍奶央多好香..有香奶皇包味..包邊有d硬..但整體唔會太硬..幾好味..唔會太甜..不過真係有d似奶皇包一定唔好攤凍食因為d奶央有少少凝結..有d核突我同朋友同老板傾計傾左好耐..知道左好多有關呢野食既野"央"其實姐係椰槳..真係依家先知!而且佢好似幾中意我地訪問佢間冰室!不過果道環境好懷舊..我覺得好靚好有味道!而且員工同老闆好好人..好肯答我地同同我地傾計..又講下歷史!佢地又唔會趕d食野耐既人走..好岩人傾計坐下..而且好舒服又唔dirty!
第一之去..飲鴛鴦食西多士

鴛鴦香滑..的確好飲..滑到飲落好舒服!

但特別既係有少少香lemon味..

第二次飲紅豆冰同食奶央多

但最好等冰溶咁d先飲..否則唔凍

一定唔好攤凍食因為d奶央有少少凝結..有d核突

我同朋友同老板傾計傾左好耐..知道左好多有關呢野食既野
"央"其實姐係椰槳..真係依家先知!
而且佢好似幾中意我地訪問佢間冰室!

不過果道環境好懷舊..我覺得好靚好有味道!
古老的門牌
古舊的風扇(原來是已壞的)
古老的warning..有公德
香滑鴛鴦
西多
其實menu冇既野但原來可以叫!
2011-04-03
古老的門牌
古舊的風扇(原來是已壞的)
古老的warning..有公德
香滑鴛鴦
西多
其實menu冇既野但原來可以叫!
  • 鴛鴦
2011-04-13 24 瀏覽
中國冰室位於旺角油麻地一帶,與朋友一邊走進擁擠的排檔街,一邊想像以前的舊香港,那種熱鬧純樸的味道令我有一種莫名的親切感。終於到了!一間古老冰室就在眼前,櫥窗放滿了蛋達,椰絲奶油包,菠蘿包等傳統冰室食品。我們坐在上層,因為可以居高光臨下之之外還可以感受當年任達華PTU的氣勢。選定位置,呀姨過來侍候。我心想舊冰室點菜有老規矩:鬥霸氣。怎料姨姨有善對待,朋友想吃常餐又想喝紅豆冰故說不用來餐飲。姨姨提議外賣餐飲,姨姨盛情難卻只好再叫餐飲。言歸正傳,冰室熱奶茶相當不錯。跟一般茶餐廳西餐廳或快餐店的鞋口奶水相比一個天一個地。奶茶好飲但常餐就一般水準了。火腿米粉的味精湯濃得浮著雞粉泡。唯一可讚的是米粉比快餐店的鐵線米粉滑。腸仔蛋太多油而且不夠熱, 牛油多士亦是一般貨色。總括而言,二十多元的一個冰室常餐價值只在於其懷舊環境,特別是任達華的PTU場景。不過始終都想試紅豆冰,下次再試!!

腸仔蛋太多油而且不夠熱, 牛油多士亦是一般貨色。
  • 熱奶茶
2011-03-14 46 瀏覽
從網上看到食評,早已想來這裡食下午茶。穿插在旺角街市之間,終於找到這間老店。果占西多士下午茶餐 $21 - 西多士炸得金黃,不過稍微不夠熱,牛油不易溶化早餐/午餐C $24 - 有牛油多士、雞肉奄列、火腿公仔麵,麵是類似福麵,意外之喜!餐飲熱檸茶 - 味道比較苦澀,應該一試奶茶,因為其他客人都是喝奶茶!鳳凰奶糊 $20 - 裏面有一隻生雞蛋,很特別,奶糊有濃濃的雲尼拿味,不會太甜店裏店外都是懷舊感覺,真的是很有歷史的冰室!
從網上看到食評,早已想來這裡食下午茶。
穿插在旺角街市之間,終於找到這間老店。

果占西多士下午茶餐
早餐/午餐C
餐飲熱檸茶
鳳凰奶糊
店裏店外都是懷舊感覺,真的是很有歷史的冰室!

2011-03-10
早餐/午餐C
鳳凰奶糊
  • 雞肉奄列
  • 火腿公仔麵
2011-03-02 18 瀏覽
冰室,茶餐廳都係我一直頗抗拒去既地方......原因環境太舊又DIRTY.......不過今次就例外勒.........竟然發現一間富有懷舊色彩既冰室,.....原來係過PDU架......所以就好想去試下勒......一入到去...感覺俾我好整潔....環境尚可......黎到就梗係食久違多時既加央西多士,而家好少地方有加央食架勒........真係好好味....又唔會太甜WO,岩晒我啦..... 再加上一杯極重奶味既香滑鴛鴦,更加令我一試難忘,真係好好飲當然要試埋幾乎失傳左既甜品----鳳凰奶糊............感覺就好似食燉奶咁.....味道就比較淡....都可以一試既...

一入到去...感覺俾我好整潔....環境尚可......

再加上一杯極重奶味既香滑鴛鴦,更加令我一試難忘,真係好好飲

2011-03-20
  • 咖央西多士
2011-02-26 40 瀏覽
唔..... 我們在朗豪坊出來行了很久才到達冰室來, 歡天喜地享受完美味的午餐後走回馬路上, 才發現原來我們繞了一個大圈..... =o=我點了B餐, 因餐飲不能轉紅豆冰, 所以額外要了杯。紅豆冰 --> 那座碎冰是精髓呢, 喝時會逐少逐少溶在飲品中, 夾著紅豆和花奶一起吃, 讚yaaaaa <3 如果紅豆可以煮到再起沙一點會更好牛奶麥皮 --> 質地很好, 在底藏有花奶, 吃時才攪拌便不會入風和保持幼滑, 很貼心喔 但不夠甜呢, 我多加了一匙糖蛋三文治烘底 --> 當場吃不下喔, 帶了回家用焗爐烘熱來吃也不壞呀。對呀, 呀姨, 我沒有浪費你的蛋治喔, 謝謝你的膠袋 熱holic --> 原本我想, 叫了紅豆冰便喝不下跟餐的餐飲了, 所以在點餐時叫呀姨不用上跟餐餐飲, 但呀姨細心的提議說打包走之後再飲便不會浪費, 在她的熱心和我怕提著外賣去行街的心理影響下, 我還是選擇了堂吃。 好飲yaaa, 熱holic一向也是我的最愛 <3環境是其中一個吸引我們去試的原因, 很有格調 加上呀姨窩心的服務, 令整個用餐過程大大加分yaaaaa
熱holic, 牛奶麥皮, 蛋三文治烘底
我要了紅豆冰, 朋友喝熱奶茶

我點了B餐, 因餐飲不能轉紅豆冰, 所以額外要了杯。

但不夠甜呢, 我多加了一匙糖

環境是其中一個吸引我們去試的原因, 很有格調
加上呀姨窩心的服務, 令整個用餐過程大大加分yaaaaa 我們會再來的
2011-02-25
我要了紅豆冰, 朋友喝熱奶茶
熱holic, 牛奶麥皮, 蛋三文治烘底
  • 牛奶麥皮
2010-10-31 131 瀏覽
捱過了心情沉重的數天, 既成定局就不得認命,,,,扭計要少爺請吃冰~~ 來到中國冰室解咒, 1次過吃紅豆冰和咖央西多士! 跟餐不能加$$ 轉冰, 少爺說既然是”有大食大”就即管散叫~紅豆冰是1條冰柱, 視覺享受夠震撼~ 清甜紅豆煮得保留1定硬度不失嚼勁~~~ 配淡幻而非椰奶, 更能襯托出紅豆的豆香~西多士煎得很香又沒有油膉味~~ 不過裡頭甜甜的餡料就吃不出是咖央的味道 @u@西多士配冰, 又甜又滿足 =]
捱過了心情沉重的數天, 既成定局就不得認命,,,,

西多士配冰, 又甜又滿足 =]
咖央西多士
2010-10-23
2010-10-11 41 瀏覽
今天與小貓約個見面, 由於時間緊迫, 就在mk 吃點東東逛逛街。多得少爺明燈點路, 終於找到中國冰室。 原來不是在LP後面的廣東道, 而是要過條馬路那邊的街市裡頭。11時多, 冰室中還零星有幾檯客正在歎早餐。 我們還擔心沒早餐吃, 見餐牌上寫著”早/午餐”~ haha ~ 依然吃到最港式的”常餐”~1份餐單常小妹都吃不掉, 來到冰室不如吃個多士~ 趁非繁忙時間, 問問落單阿姐到底鮮油多跟牛油多有甚麼分別, 原來鮮油多是1大片牛油夾在多士中, 而牛油多就是輕輕塗在多士上。 多士香脆, 不過用的牛油比較重油味, 吃了1件已經有膩的感覺, 還好跟小貓share 1人1件就份量剛好~~我們坐到中午時份, 已經陸陸續續有人來吃午飯, 1碟碟大堆頭的碟頭飯經過身邊~ 倒是小妹期待下次來飲個冰切件西多士=]

鮮油多
鮮油多與牛油多的分別
2010-10-09
又決戰冰室呀,其實本身唔係話勁鐘意冰室既,不過唔太貴又幾懷舊之下又值得去試下,喱間冰室幾特別,真係幾懷舊呀,上下層既冰室而加都真係好少,同印象上有部份江湖片係過喱到拍,最吸引來食之處係有樓上,來得都喱到食必上去上層坐啦,見水吧只係樓下即,係喱到做既阿姐(伙計~)幾好腳骨力架,事關佢地係張食野由樓下搬到來樓上,不斷行樓梯呀~!睇下有咩食,fd叫左午餐火腿通+好立克+多士腸蛋,我叫茶餐(唔知算唔算係茶餐呀)炸雞脾and蓮子紅豆冰~!鴛鴦冰(蓮子紅豆冰)~主要想試下喱個呀,睇落幾有廣成既紅豆冰既feel,又係有好大舊冰呀,最初見到有蓮子以為會好甜,不過又唔係wo,唔太甜,個紅豆唔錯呀,加左蓮子都唔會好漏同好甜,唔錯呀~!炸雞脾~唔知係味炸得太耐了,食落有點硬....唔太好味呀~!午餐火腿通+好立克+多士腸蛋:火腿通,聽個fd say好少呀,睇落都覺呀,仲要係好淡既,多士同腸都太膿呀,見到都唔想食呀~!綜合來講景唔錯,不過野食方面個人覺得一般啦,係鴛鴦冰幾好味~!

炸雞~唔知係味炸得太耐了,食落有點硬....唔太好味呀~!

有樓上
木樓梯
樓上位
重上面看下來
唔錯呀
太膿了
2010-10-08
滂沱大雨,連走到地鐵站都有困難,便打消到澳洲牛奶公司的念頭,改為到中國冰室。感覺很舊的茶記,但沒鑽石冰室來得雅緻。我如常的要了常餐,轉了奶央多,奶央多很美味,烘得很脆很香口,奶央夠而且算塗得均勻,簡單而美味~雞絲奄列則不合格了,奄列和雞絲都煎得過了火,太老了~ 火腿通粉更完全不行,通粉勁腍,湯亦沒澳記的美味。咖啡尚可,但金華的咖啡更滑。CM甚滿意其公仔麵,彈牙又入味,不是常見的大光麵,我倆一致認為應該是福字,水準不錯呢~對我這茶記fans而言,沒甚吸引力…不過下次會再試試其他食物,看看能否平反~
感覺很舊的茶記,但沒鑽石冰室來得雅緻。

雞絲奄列則不合格了,奄列和雞絲都煎得過了火,太老了~
火腿通粉更完全不行,通粉勁腍,湯亦沒澳記的美味。
咖啡尚可,但金華的咖啡更滑。

茶記常見的餐牌
咖啡和華田都只係普通
奶央多得,但奄列唔得
腍pat pat的通粉
  • 奶央多
2010-09-17 10 瀏覽
八月二十九日 (星期日)同老公仔要趕看兩場戲第一場在朗豪坊看search到了附近的中國冰室正好合我們的<冰室巡禮>系列呢我點了個午餐火腿奄列牛油麵包奄列可以,但是比較油麵包則普通清湯火腿意粉湯底很淡老公仔則點了咖哩班腩飯班球很好吃,應是即叫即炸的咖哩味道濃而香整體上一般,坐在樓上比較寧靜環境都很懷舊呢
八月二十九日 (星期日)

同老公仔要趕看兩場戲
第一場在朗豪坊看
search到了附近的中國冰室
正好合我們的<冰室巡禮>系列呢

我點了個午餐
火腿奄列牛油麵包
奄列可以,但是比較油
麵包則普通

清湯火腿意粉
湯底很淡

老公仔則點了
咖哩班腩飯
班球很好吃,應是即叫即炸的
咖哩味道濃而香

整體上一般,坐在樓上比較寧靜
環境都很懷舊呢
2010-08-29