2021-10-30 465 瀏覽
以前以為咖啡店的食物都主要作打卡用,味道參差,之前bookmark了很多在太子深水埗的cafe,竟想不到有間已經在港島有分店,膽粗粗去試下先。想講位置超級方便,一出地鐵口轉左就見到。晚間的西營盤帶點憩靜,而餐廳是令人很舒心的大地色日本裝潢,地方很寬敞。溫泉蛋北海道椰子牛燉飯 // 以為椰子牛會有椰子味,但原來係會有淡淡奶香,蛋白質很豐富的配搭海鹽蜜糖甘薯條 // 超級好吃的說,連口說晚上要戒澱粉的朋友都一條接一條的吃,點一點蜜糖真是超正😚菊花茉莉花茶 // 以為一客係一杯的價錢,估唔到成壺上仲要倒了很多遍都還是熱的!很夠味,秋天喝點下火的就最適合了焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配核桃雪糕 // croffle好好鬆化夠熱夠脆身,加埋Nutella夠重手Matcha latte // 這個茶粉不太合平常的口味,下次都要叫花茶算—————————————————不籽是咖啡 (西環)西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkf

—————————————————

不籽是咖啡 (西環)
西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #西營盤美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-10-23
5 分鐘 (堂食)
  • 海鹽蜜糖甘薯條
2021-10-30 20 瀏覽
今日喺2號完成驗收之後,就過咗隔離呢間咁 chill 嘅 coffee shop 度試下,餐廳環境 chill 爆,係繼油麻地之後嘅第二分店,一入門口右手面係一列地下鋪咗白色小石春嘅枱櫈,配以全店淺木色與及多種植物嘅裝飾,相當有格調。葡萄柚高山茶 / 野莓梳打,西柚高山茶味道清甜,而帶陣陣嘅茶香;野莓梳打有氣得嚟甜度唔高,好讓野莓味道好好發揮。柚子醬蜜糖雞翼,廚師細心將雞翼拆成單骨,方便進食,雞翼嘅醬汁富蜜糖嘅香甜而帶有柚子味,我非常鍾意。炸雞煎蛋牛角酥窩夫,呢隻牛角酥窩夫印像中我係第二次食,做法係直接攞個牛角酥用格仔餅機壓成格仔嘅形狀,可以保留住牛角酥嘅酥但係會更加脆,炸雞嫩滑入味,配上流心嘅蛋漿,非常好味。北海道乾貝火龍果燉飯,廚師將乾貝微微煎香,火龍果燉飯感覺清新,初時仲以為佢係紅菜頭,食落有淡淡嘅清甜味道,感覺清新健康,同餐廳嘅環境好夾。淨係計及餐廳嘅環境,已經能成為走九遍嘅理由。

淨係計及餐廳嘅環境,已經能成為走九遍嘅理由。
<不籽是咖啡>開到嚟西環喇!之前喺油麻地食過,印象唔錯❤️呢日就率先嚟新分店朝聖📸門口絕對係打咭位!天氣涼涼地,坐室外啱哂,可以邊食邊打咭📸室內裝修舒適,以木系為主,再配撘不同嘅植物,樓底又高,感覺relax。我地叫咗一個主食,一個小食,一個甜品同兩杯飲品。✨龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128熱辣辣一壼龍蝦湯,味道濃郁鮮味!配埋creamy滑溜嘅牛油果同彈牙大蝦,烏冬煙煙韌韌,配搭出色,果然喺呢度嘅招牌菜!✨海鹽焦糖煎雞翼$68單骨雞翼方便易食,雞翼外皮鬆化香脆,内裡肉質嫩滑juicy,味道甜甜地,好開胃!✨焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配合桃雪糕$88牛角酥窩夫非常香脆!焦糖香蕉脆面,香甜好味!配埋合桃雪糕,好正!好想即刻encore叫多碟!✨葡萄柚高山茶$42味道酸酸甜甜,帶點甘香。✨Mojito Soda$48好fresh好清新,兩杯飲品嘅賣相都好靚。

我地叫咗一個主食,一個小食,一個甜品同兩杯飲品。

✨龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128

✨海鹽焦糖煎雞翼$68

✨焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配合桃雪糕$88

✨葡萄柚高山茶$42
味道酸酸甜甜,帶點甘香。

✨Mojito Soda$48
好fresh好清新,兩杯飲品嘅賣相都好靚。
9 0 後 的 味 蕾.📍#西環美食 #coffee shop.超靚、超文青Coffee Shop強勢進駐西環!🤩.原本油麻地嗰間已經好想去,點知遇上打風,一search之下得知西環都開左,仲要開係壁畫打卡點-藝里坊!.🔸每一個角落都是打卡位🔸靚到dump一聲🔸日式mix西式食物選擇🔸食物製造精美,味道都唔錯🪄柚子醬蜜糖雞翼 $68 👍🏻單邊骨雞翼好方便食,柚子醬掛滿每隻雞翼,甜甜既感覺,令人食完一隻又想再食.🪄龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128👍🏻湯麵分開上,避免左啲烏冬浸到淋晒,龍蝦湯味濃郁,又唔會太結,混合日式海苔,口感豐富,烏冬夠彈牙!蟹肉條條分明、新鮮,蝦彈牙味道鮮,牛油果熟成度適中、非常容易入口.🪄北海道干貝火龍果燉飯 $148👍🏻火龍果嘅色澤好靚、特別搶眼,珍珠米飯粒粒分明,軟得嚟有咬口,飯質黏性夠強,飯入邊仲有洋蔥、魷魚,帶子炙燒味突出。🪄野莓梳打吸晴,入邊仲搵到新鮮🫐🍓🪄 Dirty 啡、奶都夠凍,奶滑,啡保持到輕nutty風味.環境真係超級靚,地方闊落,適合慢活,木系配波希米亞配園林風格,又有室外又有室內,寵物都可以嚟!
9 0 後 的 味 蕾

📍#西環美食 #coffee shop
超靚、超文青Coffee Shop強勢進駐西環!🤩
🔸每一個角落都是打卡位
🔸靚到dump一聲
🔸日式mix西式食物選擇
🔸食物製造精美,味道都唔錯

🪄柚子醬蜜糖雞翼 $68 👍🏻

🪄龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128👍🏻

🪄北海道干貝火龍果燉飯 $148👍🏻

🪄野莓梳打
吸晴,入邊仲搵到新鮮🫐🍓

🪄 Dirty
啡、奶都夠凍,奶滑,啡保持到輕nutty風味

呢間cafe位於西環壁畫「藝里坊」附近🤪,主打西日料理,呢間店仲有 #牛角包窩夫 🧇同 #蜜糖吐司 🤣,仲有招牌龍蝦湯牛油果大蝦烏冬🦞🥑!門口位好岩打卡🌾:-1️⃣「味增蟹醬蟹籽蟹肉意粉🦀🍝($128)」意粉彈牙,蟹肉味幾香🤓,真係食到蟹肉!~Crab linguine: it is al dente, served with many crab meat and crab roe 👍🏻-2️⃣「無花果火龍果蜜糖吐司🍨🍞($88)」好靚,係好特別嘅組合🥰,火龍果同無花果都鮮甜,蜜糖吐司香脆,配冰凍嘅雪糕食幾正,但性價比偏低💕~Butter honey toast with dragonfruits & vanilla icecream : crunchy toast with fresh fruits and icecream 👍🏻-3️⃣ 「北海道干貝火龍果燉飯($148)」睇落紫紅色好靚,帶子刺身鮮甜,可惜味道略為清淡,大家可以skip🤣~Dragonfruit risotto with Hokkaido dried scallops:looks amazing but not recomme
1️⃣「味增蟹醬蟹籽蟹肉意粉🦀🍝($128)」
2️⃣「無花果火龍果蜜糖吐司🍨🍞($88)」
3️⃣ 「北海道干貝火龍果燉飯($148)」
睇落紫紅色好靚,帶子刺身鮮甜,可惜味道略為清淡,大家可以skip🤣~Dragonfruit risotto with Hokkaido dried scallops:looks amazing but not recommended, plain taste, the rice is creamy with a little bit stickiness.
2021-10-25 478 瀏覽
位於油麻地嘅「不籽是咖啡」,最近喺西營盤都開咗分店啦!新店面積更大,設有室外座位,樓底高,空間感十足,裝修充滿文青風味,感覺好chill仲有唔少咖啡以外嘅飲品及食品選擇柚子雞翼炸單骨雞翼外脆內軟,啖啖肉,表面沾滿甜甜的柚子蜜醬,別有一番風味溫泉蛋軟殼蟹青醬蟹肉燉飯原隻炸軟殼蟹金黃香脆,新鮮熱辣,好juicy!配上加咗蟹肉、雞髀菇、洋蔥嘅青醬燉飯,勁足料,味道同口感都好豐富哦焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配合桃雪糕賣相精緻漂亮❤️牛角酥窩夫香脆可口,充滿牛油同麵粉香!焦糖香蕉表層脆脆的,甜而不膩~雪糕香滑濃郁,有唔少合桃粒粒;另配餐廳自家煮製嘅雜莓醬,酸甜美味抹茶鮮奶加咗抹茶粉嘅鮮牛奶,帶淡淡的抹茶香,濃郁絲滑菊花茉莉花茶茉莉茶配菊花,係一個幾清新嘅配搭,散發着清雅脫俗嘅茶香,入口好舒服
仲有唔少咖啡以外嘅飲品及食品選擇

柚子雞翼

溫泉蛋軟殼蟹青醬蟹肉燉飯

焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配合桃雪糕

抹茶鮮奶

加咗抹茶粉嘅鮮牛奶,帶淡淡的抹茶香,濃郁絲滑

菊花茉莉花茶

2021-10-24 35 瀏覽
📣不籽是咖啡由油麻地進軍左西營盤喇😋⭐無花果牛油蜜糖吐司配雲尼拿雪糕 $88將生果圍住個雪糕😍賣相已經好吸引⭐海鹽焦糖煎雞翼 $68個味好似出面少啲食到又唔太甜,用上單骨雞翼整的⭐Hazelnut Latte $40💁新分店比油麻地大了好幾陪,仲有啲熱帶植物空間感十足😍
📣不籽是咖啡
由油麻地進軍左西營盤喇😋

⭐無花果牛油蜜糖吐司配雲尼拿雪糕 $88
將生果圍住個雪糕😍賣相已經好吸引

⭐海鹽焦糖煎雞翼 $68
個味好似出面少啲食到又唔太甜,用上單骨雞翼整的

⭐Hazelnut Latte $40

💁新分店比油麻地大了好幾陪,仲有啲熱帶植物空間感十足😍
cafe由油麻地開到西營盤站旁邊 裝修行異國style 木系裝修 門口仲有位比人影相 入面亦好舒服 空間感🆙 食物選擇頗多 西式日式 主食甜品 咖啡茶都有齊😙 而且仲係pet friendly🐶· 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128 [😋7.8/10]龍蝦湯熱辣辣 好濃唔會過鹹 大蝦有驚喜地好彈牙幾大隻!🤤 但係蟹肉有蟹殼… 同埋如果多啲就再滿足啲🥺 烏冬都算有咬口 牛油果雖然唔係好夾但又熟得啱啱好 配埋紫菜碎沙律菜係幾特別 · 溫泉蛋軟殼蟹青醬燉飯 $148 [😋6.8/10]軟殼蟹大大隻有肉有蟹膏 好脆身🤩 味道不過不失 唯飯質地略嫌唔夠硬 比較似普通飯!· 海鹽焦糖雞翼 $68 [😋7.5/10]第一次見所以就叫黎試試 海鹽味好出 焦糖無過甜😚 用單骨雞翼食得好方便 不過唔夠脆口Dirty $40—😋 taste? 7.15/10🥳 environment? 8/10🤑 cp value? 7/10 🤩 revisit? 7.4/10 —📍 𝙣𝙤𝙩 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 不籽是咖啡8 Chung Ching Street, One Art Lane

· 溫泉蛋軟殼蟹青醬燉飯 $148 [😋6.8/10]

🤩 revisit? 7.4/10

📍 𝙣𝙤𝙩 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 不籽是咖啡
海鹽焦糖雞翼
2021-10-22 288 瀏覽
野莓梳打 $48 3.5/5野苺就係藍苺~ 飲落會有少少似利賓納嘅soda version版本。熱情果高山茶 $42 4/5可能更加好嘅名稱係:「熱情果菠蘿🍍」因為飲到底,就會見到有幾舊菠蘿粒粒。菠蘿嘅甜味,就衝和平衡左熱情果本身帶酸嘅味道,但熱情果隻香味就可能因為凍飲有少少被壓抑左。但整體味道好飲柚子醬蜜糖雞翼 $68 4.2/5雖然係簡單平凡嘅餸,但佢嘅特色係雞肉非常之鬆軟,就好似被人做完massage 一樣,所以,頭先食完,啲肉都唔會黏牙。雞翼嘅外皮有一層炸粉,雞肉應該輕輕炸過。而炸粉吸收左柚子醬嘅味道,更加入味無花果牛油多士配雲呢拿雪糕 $88其實係好簡單嘅配搭,但係無花果本身就夠特別,唔係經常食到。我Boss雖然係經常食到,但係呢度嘅多士就特別在於其香酥香脆嘅內餡,有少少似係牛角酥,一層層結構。估計,佢應該係焗爐,或者係氣炸鍋停留過,所以非常之香脆。北海果火龍果帶子燉飯 $148 4.3/5意大利燉飯就食得多,但係火龍果做汁嘅就真係第一次。味道就比起平時用雞湯高湯嘅更加清淡、但有獨特嘅香味。食完都唔會覺得好濃好膩。帶子有少少鹽味,少少行平衡返成碟餸。創意上可以拎高分😀
野莓梳打 $48 3.5/5

北海果火龍果帶子燉飯 $148 4.3/5
北海果帶子火龍果燉飯

創意上可以拎高分😀
2021-10-22
10 分鐘 (堂食)
柚子醬蜜糖雞翼
無花果火龍果吐司
北海果帶子火龍果燉飯
菩提本無樹,café本無根,何必分到咁均真?喂咁你講哂,d café無果陣你又厭佢無人開,多人開,你又厭佢太濫太多太雜亂…咁多人開多人去多人打卡,唔係好d咩?問題係一件事…一件事岩岩開始,你就將佢拑住拑住…佢仲點樣有好既開始?唔洗拗啦,你見「不籽是咖啡」又開一間新分店,呢d咪市埸需要囉,就是這麼簡單嚕!👇📌U D O N -▪ lobster bisque · avocado prawn · lnaniwa udon noodles - $128 ▫ 係舊鋪食過一次招牌作「龍蝦湯·牛油果大蝦·稻庭烏冬」真係返唔到轉頭,今次係新店食返依舊keep到水準,龍蝦湯味道濃郁,配上新鮮牛油果同埋大蝦,蝦肉入口夠彈牙,麵條口感適中,唔會過腍,唔錯。📌R I S O T T O - ▪ Dragonfruit risotto · hokkaido dried scallop - $148▫ 用生果整既risotto真係第一次試,呢個「北海道干貝·火龍果燉飯」表面既帶子咬落軟腍彈滑,而飯底幾有驚喜,用左火龍果做天然色素,食落味道有種果甜感,飯粒夠軟身,幾特別。📌D R I N K S -▪ MOJIT
菩提本無樹,café本無根,何必分到咁均真?喂咁你講哂,

你就將佢拑住拑住…佢仲點樣有好既開始?唔洗拗啦,

你見「不籽是咖啡」又開一間新分店,呢d咪市埸需要囉,

就是這麼簡單嚕!👇

📌U D O N -

▫ 係舊鋪食過一次招牌作「龍蝦湯·牛油果大蝦·稻庭烏冬
龍蝦湯·牛油果大蝦·稻庭烏冬

真係返唔到轉頭,今次係新店食返依舊keep到水準,
龍蝦湯·牛油果大蝦·稻庭烏冬

龍蝦湯味道濃郁,配上新鮮牛油果同埋大蝦蝦肉
龍蝦湯·牛油果大蝦·稻庭烏冬

入口夠彈牙,麵條口感適中,唔會過腍,唔錯。

📌R I S O T T O -
北海道干貝·火龍果燉飯

表面既帶子咬落軟腍彈滑,而飯底幾有驚喜,用左火龍果
北海道干貝·火龍果燉飯

做天然色素,食落味道有種果甜感,飯粒夠軟身,幾特別。

📌D R I N K S -
MOJITO · SODA - $48

Rose · Jasmine Tea - $68
玫瑰茉莉·花茶

▫ 佢地既野飲一向都要打卡咖啦,前者「MOJITO·梳打
感覺真係幾似mojito,不過無酒精成份,飲落帶淡淡清新感,
MOJITO·梳打

酸中帶點薄荷葉既香味,底部仲有菠蘿粒,果甜中和返酸味;
後者「玫瑰茉莉·花茶」一壺花茶減膩岩哂,為之後既甜品打好準備。

📌T O A S T -
Butter honey toast · fig · dragon fruit · vanila ice cream - $88

甜品有我最愛既「無花果火龍果·蜜糖吐司·雲呢拿雪糕」香甜既
蜜糖同埋雪糕,口感多左一份creamy,認真邪惡;但同時有火龍果
無花果火龍果·蜜糖吐司

無花果做配搭,幾有驚喜。
2021-10-21
15 分鐘 (堂食)
2021-10-20 42 瀏覽
油麻地人氣cafe終於嚟到港島💓 環境好寬敞舒適,走日式木系風格,有家嘅感覺🤍 食物選擇多,同朋友食晚飯都捧住個肚走😚.💕北海道干貝火龍果燉飯 $148: 火龍果汁加入risotto酸酸甜甜好開胃,濕潤度剛剛好👍🏼 帶子輕輕燒過好香口😚.🍨無花果火龍果蜜糖吐司配雪糕 $88: 蜜糖吐司烘熱過甜甜地🍞 冰火交融好正❤️ 火龍果清甜,無花果都好新鮮☺️ .🍠日本海鹽蜜糖甘薯條 $78: 炸蕃薯條好香甜,可以沾蜜糖食🍯 外面有一層海鹽咸咸甜甜,好似韓式食法!.🍹葡萄柚高山茶 $42: 葡萄柚好fresh,飲落有啲似橙茶!.🍵Matcha Latte $42

💕北海道干貝火龍果燉飯 $148

🍨無花果火龍果蜜糖吐司配雪糕 $88

🍠日本海鹽蜜糖甘薯條 $78

🍹葡萄柚高山茶 $42
: 葡萄柚好fresh,飲落有啲似橙茶!

🍵Matcha Latte $42
2021-10-18 55 瀏覽
佢香蕉個焦糖唔知係咪燒得太耐,搞到有少少燶,太苦,環境唔錯,的確打卡一流性價比 同正常cafe價錢差唔多但佢杯咖啡真係好垃圾好似煙灰溝水。人生飲嘅第一杯最垃圾嘅嘢飲
佢香蕉個焦糖
唔知係咪燒得太耐,搞到有少少燶,太苦,

環境唔錯,的確打卡一流
性價比 同正常cafe價錢差唔多

但佢杯咖啡真係好垃圾
好似煙灰溝水。
人生飲嘅第一杯最垃圾嘅嘢飲
2021-10-18 62 瀏覽
不籽是咖啡的第二間分店 位置在西營盤B3出口的Art Lane內店舖面積比油麻地店大了好幾倍用餐環境也更加舒適整體佈置以波希米亞風為主調加上淺木元素及熱帶植物非常打卡able呢食物/飲品的選擇跟油麻地店差不多主食有risotto/烏冬/意粉/all day等飲品除了咖啡外 也有很多fruit tea/soda等non-coffee的選擇今次只試了甜品:焦糖香蕉楓糖核桃雪糕牛角酥窩夫Croffle非常香脆 表現不錯 有機會會再回訪試主食的
不籽是咖啡的第二間分店
位置在西營盤B3出口的Art Lane內