2009-02-24 17 瀏覽
雖然市中心有不少食肆可供選擇,但每到晚市上海婆婆必會人頭湧湧,就連樓下的翡翠小籠包也不是婆婆的對手。是日家中沒有煮飯,選擇到市中心開飯。因是上海人的關係,對家鄉食品情有獨鍾,翡翠小籠包吃多了,決定去上海婆婆。可能時間尚早,未見人龍,被直接安排入座。:雪菜毛豆百葉,與翡翠的不同,有湯浸住的,感覺沒有很乾。份量多且味道好,但用心想想,味道好即是下了味精,還是少吃為妙。:四川怪味雞,名字特別,實際普通,只是普通的「豉油浸雞」,普通普通。而且脂肪較多,雞味不夠,勝在是份量夠多。:牛展湯拉麵,牛展例牌四塊,麵份量多吃不完。埋單只是$144,很抵食。

可能時間尚早,未見人龍,被直接安排入座。

:牛展湯拉麵,牛展例牌四塊,麵份量多吃不完。

埋單只是$144,很抵食。
雪菜毛豆百葉
怪味雞
住在屯門有廿幾年了, 一直以來都沒有一間食店令我有一去再去既衝動, 直至"上海婆婆" (下稱"婆婆")的出現............每次要到婆婆, 都要有一種"give n take"的感覺, give 係你要花時間等攞位, 每每要30分鐘以上, 這對嚴重缺乏耐性的我來講, 是一種折磨!!! take 的是婆婆的小籠包, 鍋貼, 酸辣湯拉麵, 油豆腐粉絲煲, 還有炸菜肉絲拉麵都令我回歸婆婆的懷抱!!基於Take >>>>>Give的關係, 我愛上了婆婆........今天返訓再返訓, 最後3時才醒來, 他知我心意, 問我食婆婆好不好, 當然好, 我們便匆匆離家, 跳上的士, 希望能趕及婆婆午休前入店!翻了幾翻MENU, 因他不想吃辣所以不能點酸辣湯拉麵, 所以我選了炸菜肉絲拉麵還有小籠包, 很滿足........但很奇怪, 今天的小籠包好像SIZE細了一點, 皮比平時厚了一點但依舊算薄, 算吧, 還是很JUICY, 配上薑絲及醋, 更為一絕!!!!!!

!!! take 的是婆婆的
小籠包,
鍋貼,
酸辣湯拉麵,
油豆腐粉絲煲, 還有

小籠包
小籠包very juicy!!
炸菜肉絲拉麵
小籠包
小籠包very juicy!!
炸菜肉絲拉麵
  • 鍋貼
  • 酸辣湯拉麵
  • 油豆腐粉絲煲
  • 還有炸菜肉絲拉麵
2009-02-12 14 瀏覽
無論什麼時候經過上海婆婆都是那麼多人, 看見排隊的人龍都感怕怕, 真的很佩服排隊的人們咁有耐性去等待, 所以雖然我經常閒逛屯門市廣場, 但真的很少幫襯上海婆婆。新年過後, 來下午茶的人少了, 我這兩次去都不用排隊等位, 直接walk in 便可, 真幸運上星期第一次來時因還是新春期間, 所以沒有下午茶優惠, 我點了排骨拉麵, 拉麵做得很好, 好有咬口, 即使浸泡於清雞湯內久了, 亦沒有變腍, 很好很好, 但排骨即炸豬扒就比較遜色, 肉質死實不鬆軟, 味道亦不討好, 吃到有萬年油味, 不推介排骨。由於正價關係, 這次有加一和收茶錢, 埋單$35。昨天是第二次專程為小籠包和擔擔麵而來, 今次來有下午茶優惠了, 可是我看見另一個$43套餐更合我心意, 有齊我想吃的小籠包和擔擔麵可選擇, 這個套餐比下午茶優惠更適合我。小籠包包得好靚, 外觀比翡翠好, 圓圓渾渾的很飽滿, 肉眼已看到內裡充滿湯汁, 急不及待送進口裡, 果然湯汁滿瀉, 味道不俗, 只有一個小缺點是肉質不及翡翠鮮美。擔擔麵我叫了走辣, 其實是店員問我是否需要走辣, 很是細心。這裡的婆婆擔擔麵, 不加辣更好吃, 麵質有水準已無可置疑,

上星期第一次來時因還是新春期間, 所以沒有下午茶優惠,
我點了排骨拉麵, 拉麵做得很好, 好有咬口,
即使浸泡於清雞湯內久了, 亦沒有變腍, 很好很好

這個套餐比下午茶優惠更適合我。

這裡的婆婆擔擔麵, 不加辣更好吃, 麵質有水準已無可置疑,
花生醬味的湯底香到不得了, 再集合香口的配料豬肉碎, 炸菜和蝦米碎,
怎可以不吃過清光, 婆婆擔擔麵很出色啊!

埋單$43才知這個套餐沒有收茶錢和加一, 很好又可以慳錢了。

小籠包漲卜卜, good!
邪惡的婆婆擔擔麵very good! 吃完害人家重幾磅 ^^
排骨拉麵, 拉麵很好, 排骨不推介!
小籠包漲卜卜, good!
  • 小籠包
2009-02-01 3 瀏覽
一直也蠻喜歡這店子…新年來食,喜見推出了新年食物。點了一飯一包一甜品。婆婆粒粒炒飯: 即是腊腸蝦仁炒飯。飯粒細長而炒至乾身,每粒也被調味料包著,加上腊腸滲出的油,十分香口,每一口也充斥強烈的腊腸香味。雖然看上去油光閃閃,但吃下也不太覺膩,只是,恐怕高膽固醇就是…小籠包: 之前食過再試,蠻有水準之作~皮薄多汁,一不小心就怕弄破了。一口咬下去,熱熱的肉汁溢出,再剛好一口豬肉吞下,感覺一流~紅棗糯米: 新年食品,需時製作。糯米弄成一小片,放入紅棗中間。外面醮上清甜的桂花糖水,既煙靭又爽口,同時感受二種口感。淡淡的桂花,加上微微的紅棗酸,作為飯後甜品蠻醒胃~
一直也蠻喜歡這店子…

新年來食,喜見推出了新年食物。

點了一飯一包一甜品

• 小籠包、紅棗糯米
2009-01-27 3 瀏覽
年初一同屋企人黎食,依然好好生意叫左︰小籠包︰食過好多間集團式上海野,都係呢間最正(當然鼎XX仲正)皮夠薄,雖然細粒左少少,但好多汁,鮮甜美味,仍是最愛之一黑醋排骨︰炸得好好食,醋既味道酸甜剛剛好鍋貼︰一般,唔夠熱,肉唔多汁,皮太厚炒四季豆︰太咸,走過油反而太肥膩清庭炒拉麵︰油左D,味道一般銀絲卷︰叫左蒸既,好鬆化好香,入面又真係有一條條絲!京醬牛肉配叉子︰好好食,牛肉唔太林唔太(un),個醬唔太咸,配叉子剛剛好4個人最後加埋300有找~
年初一同屋企人黎食,依然好好生意

叫左︰

皮夠薄,雖然細粒左少少,但好多汁,鮮甜美味,仍是最愛之一

黑醋排骨︰炸得好好食,醋既味道酸甜剛剛好

鍋貼︰一般,唔夠熱,肉唔多汁,皮太厚

炒四季豆︰太咸,走過油反而太肥膩

清庭炒拉麵︰油左D,味道一般

銀絲卷︰叫左蒸既,好鬆化好香,入面又真係有一條條絲!

4個人最後加埋300有找~
2009-01-17 6 瀏覽
其實這篇食評早應該在去年十月底時發表,但當時因為懶惰所以沒有打。兩個多月後的今天我來補交功課,推動力竟來自在同一廣場的另一家上海菜館 - 翡翠拉麵小籠包。當天,我和一位同學回校聽講座,得知大家都約了另一半到市中心吃午飯,即興下就來個四人行,我倆先到上海婆婆等位。齊人後等了大約15分鐘就有位了,TOTAL等了大概半小時吧,以星期日午市來說算OK了婆婆粒粒炒飯:詳細的配料已被我忘記得七七八八,大概有飯和臘腸等等吧(毆),菜名的由來是因為配料都切成與飯差不多大少的粒粒狀。果然飯如其名,粒粒皆分明,而且味道濃而不過鹹。不過飯只是暖的,不夠熱,熱一點會更好!小籠包(4隻):每人只得一隻,所以要小心翼翼地吃朋友教我們,吃小籠包要先咬走一點點頂部,然後把湯汁喝掉,再隨個人口味加入醋和薑絲,最後把它整個放入口。大家都照做了,一個字,正!不過小心熱!黑醋排骨:不記得是誰說糖醋太普通,所以點了黑醋排骨第一次吃用黑醋煮的菜,想不到味道也不錯,而且排骨肉質有"趙"頭但不算韌,連我這個平常不好"骨"的人都不捨得把骨從口中吐出來不過大家好像都不太接受新事物,都說黑醋雖然頗好吃,但始終都是糖醋好沒法子,中國人嘛,都

。不過飯只是暖的,不夠熱,熱一點會更好!

小籠包(4隻):每人只得一隻,所以要小心翼翼地吃
不過小心熱!

黑醋排骨:不記得是誰說糖醋太普通,所以點了黑醋排骨
沒法子,中國人嘛,都有閉固性人格

上海炒年糕:一上桌就被搶掠一番,結果當然來不及拍張照片了!醬汁濃度而年糕煙韌,不得不提是年糕以外的配菜,它們才是最入味的,順利成為我的獵物

服務方面,態度良好,不時添茶,但不算親切。
環境方面,4人卡位極之闊落,即使坐6人也不會感到擠迫

在服務,價錢和菜色選擇方面都與翡翠拉麵小籠包差不多時,上海婆婆在味道方面卻稍勝一等,捨你其誰?唯一的缺點就是太受歡迎,太多人等候了!
婆婆粒粒炒飯
黑醋排骨
婆婆粒粒炒飯
黑醋排骨
  • 上海炒年糕
2008-12-29 16 瀏覽
星期日理應一家人一起吃飯無奈只有我一人在港唯有自己搵食!!將近7時dinner時間肚子也開始餓不怕尷尬地來上海婆婆與其他家庭爭位吃飯一人之故很快便被安排入坐一個人吃不下什麼只要了一碗蠔皇什菌湯拉麵什菌很細心的分開上份量不少湯麵水準差了發現有很多「一注注」應該是因為太多人的關係沒有把麵拉好吧~吃畢結帳$37吃龍肉也沒有味道的晚飯...~
星期日理應一家人一起吃飯
無奈只有我一人在港
唯有自己搵食!!

將近7時

只要了一碗蠔皇什菌湯拉麵
什菌很細心的分開上
份量不少
湯麵水準差了
發現有很多「一注注」
應該是因為太多人的關係沒有把麵拉好吧~

吃畢結帳$37
吃龍肉也沒有味道的晚飯...~
2008-12-25 4 瀏覽
x'mas居然睡至正午時段肚餓至極立即出發到市中心搵食四圍都人頭湧湧上海婆婆更不用說幸好附近有衫睇可以邊行街邊等位!等了差不多半個鐘入到去拿拿林要了一碗擔擔麵 (走辣)擔擔麵要即場手拉不是流金的機器壓製全蛋麵婆婆的擔擔麵既幼而彈牙加上花生味的湯底好味!雖然已付茶錢但想飲杯豆漿補充一下營養$10一杯與其他地方的豆漿比較婆婆的豆漿比較杰身及豆味濃郁一定不會是沖水...~$10還是值得的!埋單$48一個人...ok吧..~
x'mas居然睡至正午時段
肚餓至極
立即出發到市中心搵食

四圍都人頭湧湧
上海婆婆更不用說
幸好附近有衫睇
可以邊行街邊等位!

等了差不多半個鐘
入到去拿拿林要了一碗擔擔麵 (走辣)
擔擔麵要即場手拉
但想飲杯豆漿補充一下營養
$10一杯
與其他地方的豆漿比較
婆婆的豆漿比較杰身及豆味濃郁
一定不會是沖水...~
$10還是值得的!

埋單$48
一個人...ok吧..~
婆婆豆漿
婆婆豆漿
2008-12-04 7 瀏覽
尋晚陪朋友去"柏麗"整完頭髮之後就去左上海婆婆開飯喇~ 7:45p.m到達,拎到42號飛,當時嗌到2x幾號,同朋友傾下解好快到我地,唔算等太耐,睇完餐牌,就點左:排骨担担麵、小籠包、上海炒年糕、生煎窩貼同埋叫左個酒釀丸子做甜品排骨担担麵($38):真係一碗唔錯ge食物!排骨(即係豬扒)炸得好鬆化,肥瘦適中,好味! 個麵可以聞到好香ge花生醬味,有少少辣辣地,好食^^小籠包($25):一夾起已經見到入面有好多汁,係真正ge皮薄;第一個放入口一咬d汁標晒出黎,雖然好熱,但第一次食到真係有汁ge小籠包,好幸福呀~~(嗰d所謂ge皮薄多汁ge餃子,小籠包,唔該,行開!)上海炒年糕($45):一上枱已經聞到好香ge麻油味,年糕又唔會炒到一舊舊,有d肉絲冬菇絲作陪襯,好味呀>v<~ 不過好油,應該都幾肥下... ... 覺得美中不足ge係,成碟野得2條小白菜生煎窩貼($22):雖然黎左先知叫錯左,但都唔錯架!窩貼係煎的,但用筷子一篤,皮就穿左,d汁係咁流出黎,我呢d見識少ge人嗰刻先知窩貼都係有汁架>v<酒釀丸子($18x2):一見到餐牌上有呢樣甜品,已經好興奮,因
酒釀丸子($18x2):一見到餐牌上有呢樣甜品,已經好興奮,因為未食過;碗野一上枱聞到淡淡的桂花味,一入口d糖水太過甜啦,仲帶住微微的酸味,丸子同阿媽整ge糯米丸子都唔知有咩分別,只不過阿媽整嗰d係圓形,佢係長圓形的;我完全食唔到酒味,但朋友話d酒味響糖水入面

• 小籠包、上海炒年糕
2008-11-30
我今日生日....因為朋友仔樟哥成個星期唔夠訓...係咁做project..但又應承我同我食生日飯=.=""我就佢去tuen mun食上海婆婆...間野想食好耐啦~~但係一直冇機會食~=.="""間野唔錯wor~~~朋友話拉麵好好食..但今日冇mood食...哈哈今日食了4樣野....雞絲粉皮($4x):好好味喔...好香噴噴...好鍾意佢的麻香..什麼雞肉松子差子燒餅($48):呢個平時好少機會食到....見到有得食我地就試了....呢個個味道都唔錯的喔~~~~有驚喜上海粗炒($4x):好普通...好多地方都食到...但就淡左少少~~~~加左豆板x先夠味....高力豆沙($30):一路唔鍾意食呢個的~~~但見到openrice同朋友都話好食...咁就試試...佢唔係用沙糖的~~~~好得意喔~味道唔錯~又唔太貴~~~我地得兩個人~可能太飽啦~~~~好辛苦先食得完第2舊~~~我地今日食得好開心喔~~一定會再黎...p.s.個人認為service叫做ok啦~~你話 好好就唔係...但未至於唔好..同埋食完時d waiter 都好主動問你野...唔會十問9唔應個d~~~~埋單時部長仲問我地d
今日食了4樣野....

我地今日食得好開心喔~~一定會再黎...
p.s.個人認為service叫做ok啦~~你話 好好就唔係...但未至於唔好..同埋食完時d waiter 都好主動問你野...唔會十問9唔應個d~~~~埋單時部長仲問我地d野食點~~~好值得欣賞
今日等位唔太耐~~~~~1830拎位~~~1915到就入座
兩個人食左188~~~~^^因為我生日~~~所以唔使比~多謝樟哥
因為唔記得影..所以冇post相
  • ALL OF THE ABOVE~
2008-10-25
2008/10/2下午茶不知道自己有沒有記錯,初開業的婆婆好像是沒有提供午餐甚至下午茶餐的,然後某天發現有了,對我這個不能隨時入去吃貴野的人來說當然是好事來喇。無論午餐和下午茶餐,也只在非假期的星期一至五才有。午餐就有一湯一餸一飯;下午茶餐就有一粉麵飯一豆漿,免加一茶錢。吃的和二月來的時候一樣,就是上海粗炒,婆婆粗炒真的很正,最緊要不油不膩,吃完在碟上餘下只有少數的汁而沒有油份的﹗今次的味道和上次一樣,但下午茶的量當然會少,麵條少三分一,肉絲只得數條,不過菜照樣有很多,豆漿夠凍但較甜。喝多兩杯滾燙的茶,勉強夠飽而已。
2008/10/2下午茶

,對我這個不能隨時入去吃貴野的人來說當然是好事來喇。

吃的和二月來的時候一樣,就是上海粗炒,婆婆粗炒真的很正
,最緊要不油不膩,吃完在碟上餘下只有少數的汁而沒有油份的﹗

今次的味道和上次一樣,但下午茶的量當然會少
  • 婆婆粗炒
2008-10-20 2 瀏覽
我特登入去tm食嫁~~join埋個fd....聽講好好味 ^^ 差到多一點先到... 驚好多人...所以好快咁衝去...不過都係要等...等左兩個字到先入得呀!!! 雖然好多人等... 不過有d等等下唔等... 所以總算好快有位啦 ^^ 我地叫左小籠包....d汁好多呀...素菜包.... 清清地... ok呀排骨擔擔麵... d汁都好膿... 幾好味 整體上都好好味呀!! p.s. 我坐左個風口位... 好凍呀... 扣左少少分...
我特登入去tm食嫁~~join埋個fd....
聽講好好味 ^^

差到多一點先到...
驚好多人...所以好快咁衝去...不過都係要等...
等左兩個字到先入得呀!!!

我地叫左小籠包....d汁好多呀...
素菜包.... 清清地... ok呀
排骨擔擔麵... d汁都好膿... 幾好味

整體上都好好味呀!!

(非會員)
之前已經聽過個朋友講呢間上海婆婆好食但好多人, 但係都估唔到平日晚飯真係要等45分鐘至有位.同朋友叫咗外婆紅燒肉, 擔擔麵(少辣), 四季豆, 同我最鍾意食嘅小龍包.唔應該叫紅燒肉, 因為其實係五花腩, 肥咗D, 我o地兩個女仔都唔係好敢食太多.四季豆炒得幾乾身, 幾好.值得一讚係擔擔麵同小龍包, 擔擔麵食落好彈牙, 口感非常好. 之後先見到拉麵師傅即叫即拉, 唔怪得咁好味. 不過一定要即時食, 唔係等耐咗D麵就軟咗冇咁好食.因為自己好鐘意食小龍包, 所以好多出名小龍包嘅食店都試過. 所以真係好有驚喜,皮薄肉汁鮮美. 我朋友仲話上年試過將軍澳o個間嘅蟹粉小龍包仲好味, 可惜依家話未有得食住.味道: 9/10環境: 8/10服務: 7/10 (最衰等位太耐)整體ok, 值得一試再試, 自己會再去食過.

四季豆炒得幾乾身, 幾好.

味道: 9/10
環境: 8/10
服務: 7/10 (最衰等位太耐)

整體ok, 值得一試再試, 自己會再去食過.
  • 小龍包
2008-09-19 6 瀏覽
好耐冇寫嘢嘞!今晚同老婆仔同老婆仔家姐一齊食飯,初初都唔去邊度食 , 見到上海婆婆門口好多人 , 應該幾好食 , 等咗十幾分鐘後終於入到去嘞 , (p.s等位期間有waiter攞咗D豆漿比我地飲 , 真係好!)我地叫咗 1) 小籠包 2客 - 味道好 , 但個皮好易爛 , 夾8隻爛咗5隻 , 攪到流晒D汁 , 臺灣鼎泰豐比較好D 2) 皮蛋豆腐 2客 - 兩碟D皮蛋味道唔同 , 一碟甜D好食D , 個汁幾好味 , D百福豆腐幾滑 3) 奶油津白 1客 - 都幾大碟 , D汁好濃好好味 4) 菜肉包 1客 - 一籠3個 , 都算好味 , 但冇騖喜 5) 炸銀絲卷 1客 - 炸得啱啱好 , 好食 ! 6) 擔擔麵 1客 - 個碗幾大 , 但D麵唔多 , 唔會太辣 , D麵都算彈牙 , 個湯幾濃幾好味 7) 豆漿 1杯 - 同門 ロ飲果杯一樣好味 , 如果都係送嘅會仲好D servise 都好好 , D waitress 都有笑容 , 但係好似唔多夠人 , 忙咗D!!!
好耐冇寫嘢嘞!
我地叫咗

3) 奶油津白 1客 - 都幾大碟 , D汁好濃好好味

5) 炸銀絲卷 1客 - 炸得啱啱好 , 好食 !

• 奶油津白
  • 銀絲卷
  • 豆漿
2008-09-03 7 瀏覽
難得星期天冇咩野做, 所以又再一次黎到呢區, 逛下街, 順便搵下野食, 由於唔係好肚餓, 所以晚餐亦較為遲先開始, 不過咁樣有度好, 就係唔使等位, 避過一劫! 行左好耐, 左搵右搵, 最後都係揀左呢一間食店黎醫一醫五臟!行到埋去, 攞張飛仔, 係咁易等左一陣就有位, 一入到去見到地方唔算好大, 不過人就真係幾多, 於是即刻睇下有咩好食先! 兩個人商量左一陣之後就柯打左一客小籠包, 一客煎蝦餅, 醉雞, 一碗酸辣湯麵同埋一客三絲冷麵, 再加左兩杯特飲!先講下個小籠包, 小籠包一客有四隻, 個皮唔算好薄但亦唔算厚, 係可以接受, 而個餡就好正, 裡面有濃濃嘅湯, 非常搶口, 而餡料非常鬆軟, 好正; 煎蝦餅一客三隻, 唔好以為係越式嘅煎蝦餅, 其實佢比較似點心, 餅皮裡夾著蝦肉, 熱辣辣, 都幾好味; 醉雞嘅肉身都幾滑, 加上幾鬆, 不過花雕就幾重手, 變左比較苦, 扣d分; 酸辣湯麵真係酸酸辣辣, 味道唔錯, 唔會有d酸叔味, 而麵就唔算好彈牙, 唔似拉麵, 似伊麵多d, 不過一d都唔差喎, 可以啦; 而三絲冷麵嘅麵質比較硬身, 如果軟少少就更加好, 而麻醬撈麵都幾香, 口感唔黏, 可

先講下個小籠包, 小籠包一客有四隻, 個皮唔算好薄但亦唔算厚, 係可以接受, 而個餡就好正, 裡面有濃濃嘅湯, 非常搶口, 而餡料非常鬆軟, 好正; 煎蝦餅一客三隻, 唔好以為係越式嘅煎蝦餅, 其實佢比較似點心, 餅皮裡夾著蝦肉, 熱辣辣, 都幾好味; 醉雞嘅肉身都幾滑, 加上幾鬆, 不過花雕就幾重手, 變左比較苦, 扣d分; 酸辣湯麵真係酸酸辣辣, 味道唔錯, 唔會有d酸叔味, 而麵就唔算好彈牙, 唔似拉麵, 似伊麵多d, 不過一d都唔差喎, 可以啦; 而三絲冷麵嘅麵質比較硬身, 如果軟少少就更加好, 而麻醬撈麵都幾香, 口感唔黏, 可以啦! 反而兩杯特飲係一般, 唔算出色!

總括黎講食物質素頗好, 環境一般, 服務態度親切友善, 但價錢唔貴, 兩個人埋單二百一十六塊錢, 都算抵食; 老實講師傅都好耐冇食過上海菜, 難得一試就食到間咁好味嘅食店, 唔怪之得呢度成日都大排長龍啦, 果然係有原因; 有機會師傅一定會再黎, 笑臉當然要比啦!
煎蝦餅,醉雞,三絲冷麵,小籠包,
煎蝦餅