2008-08-08 10 瀏覽
在下實在太中意吃上海菜了﹐所以一有時間就外出蒐羅美味的上海菜館。昨日﹐和朋友到呢個商場看傢私﹐看完就順便係度吃飯啦。由於板前之前連續有人吃左之後入醫院﹐今次我都係未吃住啦。係越棧的旁邊就係呢間上海婆婆﹐看看菜牌都幾好啊。我地點左( 椒鹽小黃魚﹐干煸四季豆﹐三絲炒面)如果最後吾飽就點甜品--酒嚷圓子。干煸四季豆﹐炒得不錯。三絲炒麵就普普通通啦﹔反而最期待的小黃魚就很失望喇。小黃魚的吸引之處係外面炸到脆bobo﹐裡面的肉新鮮軟滑﹐帶有魚的甜味。特色係全條魚連魚尾﹐內腔的魚骨﹐魚頭都係脆而且可以食的。除了魚中間的最大的那一條骨。不過呢度就十分令人失望﹐因為太多骨要挑出來。而更令人失望的係﹐配小黃魚的配料本應該係炒干的蒜頭﹐不過這裡竟然放榨菜顆。無法形容那種失望的感覺。可以想象﹐我已經無勇氣試甜品了。我嘗試上載相片﹐不過還未學會﹐遲D再比大家看看。

昨日﹐和朋友到呢個商場看傢私﹐看完就順便係度吃飯啦。
由於板前之前連續有人吃左之後入醫院﹐今次我都係未吃住啦。
係越棧的旁邊就係呢間上海婆婆﹐看看菜牌都幾好啊。

不過呢度就十分令人失望﹐因為太多骨要挑出來。
無法形容那種失望的感覺。

可以想象﹐我已經無勇氣試甜品了。

我嘗試上載相片﹐不過還未學會﹐遲D再比大家看看。
  • 干煸四季豆
2008-08-04 16 瀏覽
在看mummy 3前來這裡午餐,第一次來,有點期望。不過。。。1。沒人代位,反而要我們問他。2。星期六沒有set lunch但還把setlunch menu擺在外面吸引人,我就覺得不老實。3。點了a.嫩雞煨面 整體味道可以,就是麵條太軟。b.小籠包,有肉汁,還可以。不過姜絲就只有一兩根,還要泡軟了,怎麽搞。c.排骨菜飯,不合格。 菜飯太油又沒有菜,飯又太硬,不知道爲什麽叫菜飯。炸排骨太干了,不好吃。y以上海菜來説,不合格。
1。沒人代位,反而要我們問他。
3。點了
a.嫩雞煨面 整體味道可以,就是麵條太軟。

y以上海菜來説,不合格。
2008-07-14 7 瀏覽
自問經常係新都城開餐今次同家人黎試下呢間上海婆婆一向見佢門口都好多人 所以等位都預左但家中有老人家 等長時間位很辛苦店又不像旁邊美心酒樓般有位置供等候卻是難為了老人家們食物 不太特別 普通上海菜館擔擔麵味道不太濃 老人家吃還可以 因為不太辣 但本人是嗜辣者 而且是擔擔麵愛好者 卻嫌味道不足呢反而排骨麵比較合格以上呢小龍包也不算是皮簿 加上等位太久 今餐吃得大家也不太爽快

自問經常係新都城開餐

本人是嗜辣者 而且是擔擔麵愛好者 卻嫌味道不足呢

反而排骨麵比較合格以上呢

小龍包也不算是皮簿 加上等位太久 今餐吃得大家也不太爽快
2008-06-20 13 瀏覽
整完頭髮就過左黎食lunch.個時已經兩點啦.所以唔洗等位.地方都算坐得舒服睇下menu.都ok多野食.而且價錢唔算貴.最吸引係唔洗加一!!!!!要左上海粗炒,擔擔麵,炸排骨.餐都有豆漿送.上海粗炒份量都幾多.味道好好.但材料就比較少肉.菜多!擔擔麵有花生既香.但較辣.麵都算好味.炸排骨好似炸朱扖咁.脆同入味.但係味精味.我見好多人都叫雲吞麵.我諗應該幾好味.今次唔記得左叫小籠包...下次有機會再黎試啦.唔洗加一真係好抵呀!!!!!
整完頭髮就過左黎食lunch.
個時已經兩點啦.
所以唔洗等位.
地方都算坐得舒服

睇下menu.都ok多野食.
而且價錢唔算貴.最吸引係唔洗加一!!!!!
要左上海粗炒,擔擔麵,炸排骨.
餐都有豆漿送.
上海粗炒份量都幾多.味道好好.但材料就比較少肉.菜多!
擔擔麵有花生既香.但較辣.麵都算好味.
炸排骨好似炸朱扖咁.脆同入味.但係味精味.
我見好多人都叫雲吞麵.我諗應該幾好味.
今次唔記得左叫小籠包...

下次有機會再黎試啦.
唔洗加一真係好抵呀!!!!!

(非會員)
2008-06-11 13 瀏覽
禽日係我同honey既周年紀念..但又唔想專登出去..咁就不如試下上海婆婆..之前好幾次都見到好多人等位..好彩..禽日都唔需要等..我地叫左5樣野..醉雞..雞絲粉皮..干煸四季豆..水煮魚片..紅油炒手(希望冇記錯個名)..全部食物都幾好味..係個水煮魚片入面果d湯粉之類好難夾落隻碗到..太大"秋"喇..不過我下次一定會再食過既~
2008-05-28 21 瀏覽
星期六和老婆和老媽要吃個家常飯,約了在上海婆婆等。下午 1 點鐘去,還有三張空的四人桌,不過十分鐘內就全滿了。 我們散叫。點了一個雞絲粉皮、一個麵、一個小籠包,抄了個菜。雞絲粉皮不錯。麵很足料子。小籠包有汁。菜抄很香。服務不錯。店算是舒適,也很乾淨。埋單 $177很適合三四個人想食中式,又想食的比酒樓好一點的人。當然,上海菜比較濃味,要習慣才好。
星期六和老婆和老媽要吃個家常飯,約了在上海婆婆等。

我們散叫。點了一個雞絲粉皮、一個麵、一個小籠包,抄了個菜。

雞絲粉皮不錯。麵很足料子。小籠包有汁。菜抄很香。
服務不錯。店算是舒適,也很乾淨。

埋單 $177

很適合三四個人想食中式,又想食的比酒樓好一點的人。
當然,上海菜比較濃味,要習慣才好。
2008-05-17 38 瀏覽
因要捐錢振災-四川大地震及緬甸水災,要慳的,不飲HAPPYHOUR,唔出去食西餐。買咗支細紅酒,食過意大利火煺及臭臭芝士,肚子唔是太肚餓,就再來上海婆婆,叫咗:排骨拉麵: 次次都叫擔擔拉麵(好好味,花生湯底幼細,唔是太辣,掂!),今次改變一吓,拉麵仍保持水準,爽口彈牙,湯底都幾清唔錯,但是排骨都是炸豬扖,有粉包住個隻,我最不喜歡,我去好多的上海舖的排骨拉麵都是咁,下次都是試別的。干肩四季豆 $48,夠乾身,豆唔是炒太濃,青綠色,唔太咸,OK。咸肉菜飯,$12,可以接受,不是太多菜及咸肉。

咸肉菜飯,$12,可以接受,不是太多菜及咸肉。

2008-05-02 20 瀏覽
我和朋友一共9人到上址食晚飯,知道星期日一定人多預咗要等位,不過足足等了80分鐘才有位。如果唔係朋友親的父親大人想吃上海菜,我自己一定唔會等。之前問過無得訂枱,但不明白在安排入座的程序好有問題,那位小姐話是公司訂下的,我無話可說。食物的水準都幾好,尤期是小籠包,好食。但小菜的味精都不少,我對味精非常敏感,一食就知。價錢都合理,如果平曰去,有套餐更抵。

價錢都合理,如果平曰去,有套餐更抵。
  • 小籠包,豆沙鍋餅
2008-04-27 5 瀏覽
早排同屋企食lunch!!叫左小籠包,鍋貼,生煎包,排骨麵同埋上海粗炒!!小籠包---好普通!!無咩特別!!鍋貼----好正,脹卜卜~~~生煎包---好香口!!唔錯!!排骨麵----麻麻地!!上海粗炒----油左少少,份量唔多!!不過整體都ok既!!
早排同屋企食lunch!!
叫左小籠包,鍋貼,生煎包,排骨麵同埋上海粗炒!!

小籠包---好普通!!無咩特別!!
鍋貼----好正,脹卜卜~~~
生煎包---好香口!!唔錯!!
排骨麵----麻麻地!!
上海粗炒----油左少少,份量唔多!!

不過整體都ok既!!
環境:一般新式食肆環境,o.k.服務:無論等位、落單、送菜、加茶、埋單、收錢,服務都快而且好。食物:叫四種食物小籠包:唯一覺得o.k.的,三分窩貼:唔明點解咁多人話好食,我淨係覺得個皮好厚、好硬。二分干煸四季豆:如果佢話係廣東炒豆角都值四分,但可惜,這是上海菜呀!正宗上海干煸四季豆係乾身,唔係咁濕過喎!二分松子貴花魚:$98,可能張貨就價,條魚太細條了。炸完之後得個硬字,無晒魚味。個汁酸到死。一分
環境:一般新式食肆環境,o.k.

食物:叫四種食物
小籠包:唯一覺得o.k.的,三分
窩貼:唔明點解咁多人話好食,我淨係覺得個皮好厚、好硬。二分
2007-12-26 20 瀏覽
12.24 (Mon) lunch同5個同事黎食,過節所以食多d喎,不過都唔錯*之前因為"好油",所以我地今次每落一個菜都加"少油"小食:1) 雞絲粉皮:粉皮粗d口感會更好,不過都唔錯2) 小黃瓜:卜卜脆,幾鮮甜主菜:3) 蒸素菜包:個包超軟,好得,素菜清而好味,呢個必食4) 叉子燒餅:呢個係齋包,不過好脆,中間係空心,我地叫多個京都唔知咩肉(一條條好似肉絲)放入去,好味5) 雪菜肉絲炒年糕:仍然好煙韌!好今次d肉終於冇咁肥6) 獅子頭:原本叫個四季豆,點知黎左獅子頭我地又唔知…結果食完先知,都ok,撈飯好d因為都頗咸-擔擔麵:普通,冇飲佢d湯都接受到d辣,麵口感適中,唔會過"林"nor硬7) 白飯:我有個同事非常欣賞佢既白飯,話超好,我就覺同平時既差不多啦8) 牛肉包& 煎鍋貼:冇食,但佢地話ok甜品:9) 高力豆沙:蛋白外層好香,內裡亦唔會過份甜,三個之中最鍾意!10)豆沙湯圓:冇乜特別,煙韌,但黑芝麻甜左少少11)豆沙鍋餅:熱氣都要食,不過如果煎得脆少少同埋冇咁"煎"就好囉…掛住食唔記得影相
12.24 (Mon) lunch

同5個同事黎食,過節所以食多d喎,不過都唔錯*
之前因為"好油",所以我地今次每落一個菜都加"少油"

小食:

10)豆沙湯圓:冇乜特別,煙韌,但黑芝麻甜左少少

掛住食唔記得影相
(非會員)
2007-12-25 23 瀏覽
好耐都冇來過呢道食野啦!!!對上果次我諗都係八月份既!!昨日同男朋友來咗呢道食野我哋叫咗婆婆粒粒抄飯!小籠包!鍋貼!醉雞!同埋担担麵生煎鍋貼有翡翠煎得咁好囉其他鋪頭都係少少煎一煎個底但係呢道同我來食好大分別!! 以前都係好似其他公司一樣咁隨便煎一煎,但係依家就煎到有翡翠咁既水準醉雞d雞好滑醉味剛剛好婆婆粒粒抄飯就好普通冇乜太特別, 我諗我下次都會再來吃
2007-12-12 13 瀏覽
早前跟好朋友在此食生日飯小籠包好味,,,有湯架入面食左3樣野好滿足上次會再黎過
早前跟好朋友在此食生日飯
小籠包好味,,,有湯架入面
食左3樣野好滿足
上次會再黎過
2007-11-22 8 瀏覽
新都城大多是熟口熟面的連鎖店食肆,所以看見不太熟悉的上海婆婆,便一頭衝過去(及後,才知道它也不是香港只得一間,難怪味道與服務是如此的'標準")當時是星期日晚上八時驟看店外人頭湧湧,但原來兩人位卻可即時入內,回心一想,吃上海菜,的確是多人吃才好,兩人吃真的吃不了什麼點了雲吞雞、雞絲粉皮及上海婆婆炒飯味道沒甚驚喜:雲吞雞雞味唔夠、粉皮不夠爽滑、炒飯太油太膩倒是吃雲吞雞時,發現鍋內有一隻死了的小蒼蠅侍應二話不說便替我們換過另一鍋

點了雲吞雞、雞絲粉皮及上海婆婆炒飯
味道沒甚驚喜:雲吞雞雞味唔夠、粉皮不夠爽滑、炒飯太油太膩
倒是吃雲吞雞時,發現鍋內有一隻死了的小蒼蠅
侍應二話不說便替我們換過另一鍋

2007-11-22 22 瀏覽
於家的附近找到商間食店,食物不錯,竟然服也不錯兼且價錢合理。吃了蒸饅頭,大顆兒忍不住再叫一客,但我們都可以一掃光!侍應生真的很好,看見我的朋友行開了,便端上蓋子,免去飯菜變涼了。至於食方面,真的推介婆婆炒飯及松子魚。前者味道如燸米飯,但小了油膩;後者炸得金黃香脆,令不吃的我也不停地吃!

吃了蒸饅頭,大顆兒忍不住再叫一客,但我們都可以一掃光!