2022-10-26 398 瀏覽
午市套餐 - $79包括1碗手製拉麵,1個輕盈涼菜同埋1杯飲品我哋就揀咗五香牛肉拉麵朋友叫的個湯底都幾清牛肉整得幾淋牛味都岀四川擔擔麵個湯底都幾濃郁有好多花生粒粒口感都幾豐富鍾意重口味嘅朋友應該都會幾開心拉麵幾滑軟硬適中雞絲粉皮啲粉皮好滑而且唔厚麻醬唔係好多所以感覺都無咁邪惡--陳醋小雲耳酸酸哋咁幾開胃雲耳好爽口--涼拌海蜇 (輕盈) - $48有得揀輕盈同標準Size都幾好輕盈呢個份量啱啱好過到口癮之餘又唔洗食太多海蜇個調味清清哋麻油味都幾岀海蜇爽口招牌小籠包 - $18跟餐再加呢個價就有2粒個皮有少少厚不過肉汁好夠夾起都唔會好易爛--甜豆漿唔會好甜飲完感覺都健康啲
午市套餐 - $79

唔會好甜
飲完感覺都健康啲
2022-07-19
2022-10-21 336 瀏覽
又到左食蟹嘅季節 😋 同媽媽 shopping 完見附近上海姥姥推出左以蟹為主題嘅菜式,就立即衝左入去試 😂蟹粉金湯黃魚麵黃魚有輕微炸過,雖然有少少碎骨,但個皮脆脆地,油炸逼左 d 魚油嘅香味出黎,麵身就比較硬,但都算爽口彈牙,至於湯底就夠香濃同鮮味,仲有大大啖蟹黃添!海鮮愛好者一定要試試 🤤特上蟹粉小籠包 小籠包個皮厚薄都算適中,而且口感都幾好,不過入面個蟹油湯汁我就覺得未夠香濃,可能因為食左黃魚麵先,麵果個湯真係正好多 🙈薰蹄拌粉皮薰蹄略帶鹹香,肉質比較實,粉皮就彈牙,配合個有少少蒜蓉同辣辣地嘅醋,都幾醒胃 👍🏻蟹粉金湯黃魚麵都幾有驚喜,而且佢嘅冷菜有 d 都可以叫輕盈版,細細份好適合二人撐檯腳 😆

蟹粉金湯黃魚麵

薰蹄拌粉皮

每次心思思想食中菜嘅時候,都會諗起去上海姥姥!今次就去銅鑼灣分店叫左幾樣招牌菜,每間分店都保持到相同嘅水準!特上蟹粉小籠包個小籠包一擺到上枱即刻「嘩」左一聲!啲蟹粉多到滿出嚟!食落爆汁同埋啖啖蟹粉香味,一個字 - 「正」啊!滬式葱油雞 雖然睇落賣相一般,但食落其實幾有驚喜!好香蔥油味,雞都好滑。作為冷盤出場完全係不過不失!紅油抄手啲紅油麻麻辣辣,再加埋大大舊足料雲吞十分之match!同行友人就算唔係好食得辣,都話好惹味!試得一試!姥姥手製排骨拉麵作為店舖其中一個招牌菜完全係當之無愧!排骨炸到好酥脆,再配搭埋清湯拉麵,味道即刻balence返晒!食完都唔會覺得好濟同熱氣~總括黎講用餐體驗好好,十分值得encore嘅親民上海中菜

滬式葱油雞

姥姥手製排骨拉麵

總括黎講用餐體驗好好,十分值得encore嘅親民上海中菜
2022-09-14
  • 滬式葱油雞
2022-09-09 388 瀏覽
今日星期五放工去了銅鑼灣行街食飯,又吾知食咩好,最後去左食上海野。叫左3樣冷盤,分別是手拍青瓜,陳醋雲耳及海蜇。比其他上海鋪好既係佢有分輕盈和標準,岩哂1-2人食。另外叫左出名既小籠包,熱辣辣又多汁正!主食叫左酸辣湯拉麵,味道適中不是太辣。
正!主食叫左酸辣湯拉麵,味道適中不是太辣。
  • 招牌小籠包
2022-08-21 412 瀏覽
The restaurant is cozy and spacious. Food is very good and not expensive. Service is good and enjoyed the meal. @shanghailaolaoOrdered1. Chrysanthemum Tea with Chinese Wolfberries & Honey (Iced)2. Steamed pork dumplings3. Pork & Vegetable Wontons in Chilli Oil

Ordered
2. Steamed pork dumplings
2022-08-03
2022-06-22 576 瀏覽
lunch唔知食咩好,經過見到上海姥姥有新嘢出就入左黎我兩個人叫左排骨拉麵、新嘅湯粗炒、招牌小籠包、炒小白菜、古法香蔥芝麻餅同埋新出嘅碧綠帶子小籠包排骨拉麵整嘅排骨好食,肉質厚實,麵亦有嚼勁整體味道還可以,價格上偏貴
lunch唔知食咩好,經過見到上海姥姥有新嘢出就入左黎
排骨拉麵整嘅排骨好食,肉質厚實,麵亦有嚼勁
整體味道還可以,價格上偏貴
2022-05-21 746 瀏覽
下晝三四點想食少少野 經過見到上海姥姥 餐牌吸引又見好耐無食 所以就衝左入去 一入去有個男服務員已經接待我 好好禮貌 因為好多餐廳既服務員通常都忙到無時間理門口既客 之後一坐低另外有一位高大既男服務員見我係孕婦主動換左杯暖水俾我 好貼心既服務 好有heart 好thoughtful 之後由落單到食物落枱到埋單都好俐落好快手估唔到係一個咁繁忙既地段入面既一間餐廳 全店既服務員都好好禮貌 服務態度好好 超出我預期食物亦都保持到以往水準 值得推薦你地俾左一個好好既用餐體驗我Thanks
食物亦都保持到以往水準 值得推薦
你地俾左一個好好既用餐體驗我Thanks
素鵝
2022-05-21
素鵝
2022-05-12 667 瀏覽
銅鑼灣翡翠明珠廣場上海姥姥分店的環境不錯,環境和餐具也很乾淨,侍應的服務態度不錯,而且用餐時可以透過透窗口看到拉麵師傅拉麵的情況。下午茶套餐亦很抵食,下午茶時段是下午3:00-5:30,一個套餐可選一個飯/麵,加一個小食,加一杯飲品,最平都係$68。今次叫了上海粗炒和排骨拉麵,小食選了雞絲粉皮及炸雲吞,飲品選了冷、熱豆漿。食物送到時熱騰騰,粗炒的麵質有咬口,很入味。排骨拉麵麵質也很好,排骨炸得很脆,又夠厚肉,兩個主食的份量很都足夠。小食方面,雞絲粉皮的醬料很足夠,炸雲吞的餡料好味, 外皮也炸得很脆,點甜酸汁後味道很夾。豆漿的味道也很好。吃得飽飽,很滿足。

姥姥家鄉粗炒
姥姥厚切排骨手製拉麵
鮮蝦炸雲吞
姥姥家鄉粗炒
姥姥厚切排骨手製拉麵
鮮蝦炸雲吞
2022-04-29 466 瀏覽
幫襯咗呢間上海店已經幾年 一直都未有寫食記 因為覺得這間食店很普通 但最近發覺香港開咗好多唔同嘅上海菜館 反而這間連鎖餐廳就減少咗分店數量 所以今次特別認真地影低圖片和用文字記錄一下這個炒飯質感好油 炒工麻麻 其實食唔出擺咗咩料 份量足夠飽 但因為太油和比較貴 所以絕對唔推薦 在下午茶餐單上算係貴價嘅其中一款 都係上海炒法 因為我曾在金滿庭下午茶試過 但佢哋嘅名字會搞鬼好多 好似唔知叫咩傻佬還是肥佬炒飯 這個是附送嘅點心 其實佢哋嘅計絲粉皮會比較正 但都係超油膩 所以今日選咗這個睇落比較健康嘅餃子🥟口感和餡料都幾好 一個人都食得晒又唔會太有罪惡感這個炸物都係附送的 好油膩和無咩味道 口感似炸春卷 但因為係素食其實真係出唔到咩味道 只係感覺到一層層炸到好油嘅腐皮嫩雞煨麵 因為那個炒飯超油 所以都唔敢再點炒嘢食 最後點咗湯麵🍜 份量睇落勁大碗 但放心食 因為一個人份量㗎炸那些嫩雞食落零味道 根本就係冰鮮雞 那些菜好散 嗰湯又偏鹹 總結報告:今餐其實比之前已經貴左 因為又加咗價 已經唔再吸引 食物方面更加退步到失望嘅地步 好似想將所有食材炸晒佢哋就算侍應安排枱方面都有啲失望 兩個人迫在一角

老上海炒飯

菜肉餃

又唔會太有罪惡感
香煎素鵝

只係感覺到一層層炸到好油嘅腐皮

嫩雞煨麵

那些嫩雞食落零味道 根本就係冰鮮雞 那些菜好散 嗰湯又偏鹹
侍應安排枱方面都有啲失望 兩個人迫在一角 放食物都無位置 佢只想將所有人習中在某些位置方便管理
2022-04-23
老上海炒飯
2022-02-13 1365 瀏覽
從來都冇黎過翡翠明珠廣場食野,今日就黎左上海姥姥食午餐。星期日下午一點幾黎到唔洗等位。餐牌有十大經典,涼菜,小菜,川菜,湯羹,點心,手製拉麵,飯麵年糕,甜品,飲品。原來有加一。雞絲粉皮 $62 另加一雞絲粉皮叫左標準,仲有輕盈可以叫,平$20。不過其實標準都好細兜。粉皮,雞絲同青瓜絲都正常,花生醬份量就超足,啖啖都係花生醬。手拍小青瓜 $42 另加一手拍小青瓜叫左標準,份量就好多,因為中間冇乜空氣。青瓜粒加左麻油同大量蒜蓉,個人覺得太鹹。棄之可惜。招牌小籠包 $42 另加一招牌小籠包一客4件,個人覺得皮有啲啲厚,入面湯汁豐富,而肉饀都可以。當然呢個價錢都唔平。另上薑絲俾你自己加枱上嘅醋沾。爆汁鮮肉鍋貼 $40 另加一爆汁鮮肉鍋貼一客3件,真係有汁,不過唔爆,鍋貼皮底嗰一邊係脆,肉饀正常大大舊,食落都可以。另上薑絲俾你自己加枱上嘅醋沾。呢排菜貴過肉,變相出街都要食多啲菜。乾煸四季豆 $76 另加一四季豆加左肉碎,蝦米同少少辣椒,蔥花一齊炒,味道少少辣,油份唔少。四季豆都算新鮮,味道冶味。腿蓉奶油津白 $76 另加一津白加左適量奶油醬,上面灑上少少火腿碎。食落唔覺油膩肥滯,唔錯。鱻魚湯魚肉

餐牌有十大經典,涼菜,

小菜,

川菜,湯羹,點心,

手製拉麵,

飯麵年糕,甜品,飲品。原來有加一。

雞絲粉皮 $62 另加一

手拍小青瓜

手拍小青瓜 $42 另加一

招牌小籠包

招牌小籠包 $42 另加一

爆汁鮮肉鍋貼

爆汁鮮肉鍋貼 $40 另加一

呢排菜貴過肉,變相出街都要食多啲菜。
乾煸四季豆

乾煸四季豆 $76 另加一

腿蓉奶油津白

腿蓉奶油津白 $76 另加一

鱻魚湯魚肉餛飩拉麵

鱻魚湯魚肉餛飩拉麵 $68 另加一

餐牌寫明湯底用左鰂魚同金華火腿等慢煮,所以第一啖飲落有魚鮮味,之後就覺鹹。白色拉麵係幼身,幾滑溜。魚肉餛飩有4粒,皮滑不過饀少到暈,個人覺得只有皮食,全完唔覺有魚肉。呢個價錢好揾笨,連鮮菜都無條。
酒釀湯圓

酒釀湯圓 $42

食酒釀湯圓一定好過食酒釀丸子。酒釀湯圓一客兩粒,湯圓係黑芝麻饀,流心。個酒釀糖水底聞落酒香十足,食落桂花味好香甜,又唔過甜。成餐飯最好就係呢個甜品

食物質素可以,不過價錢唔平。座位都擠迫,服務麻麻。未必值得再encore。勉强比個OK。
2022-02-13
酒釀湯圓
上海姥姥,香港連鎖集團既上海菜,口碑都唔錯,好多區都有叫得姥姥就係想做家的味道(雖然我唔知姥姥係邊個),手造拉麵、包點都係幾吸引既賣點銅鑼灣店半開放式,裝修都雅致,舒服又寬躺,餐牌上海麵食同小菜都有,仲有時令菜式,餐牌好多相好吸引涼拌青瓜,青青地有手拍有蒜味,雞絲粉皮,粉皮晶凝通透,醬汁都好濃好正鮮肉小籠包,賣相唔錯,皮厚度適中,唔穿又夠薄,一口爆湯都好夠味同湯汁,肉香好濃,油份都夠,幾好味五香牛展上海拉麵,賣相相當靚,好有上海拉麵感覺,中式拉麵擺盤,望都見到手拉拉麵既風味食落好正,麵軟口感滑,有咬口,相當唔錯既拉麵五香牛展正常,配拉麵幾好食上海排骨擔擔麵,麵底真心好食無得輸湯俾想像中好味,濃淡適中,好中意花生味可能唔夠但我個人啱啱好好惹味食到停唔到,上海排骨酥脆,正常味黃金魚塊有驚喜,上枱已經好香,一咬,外面好濃咸蛋黃味,撈金沙撈得好夠保持魚肉好嫩,口感好好,味道令人食完想再食銀絲卷,正正常常一句講晒上海拉麵必食包點小菜其實都好味,但拉麵真係要試話說食過其他分店完全唔係依個質素,所以如果你食到另一間分店唔好食就無計銅鑼灣依間就值得返啅#同店唔同命#原來咁高質早知食蟹粉
上海姥姥,香港連鎖集團既上海菜,口碑都唔錯,好多區都有

鮮肉小籠包,賣相唔錯,皮厚度適中,唔穿又夠薄,一口爆湯
都好夠味同湯汁,肉香好濃,油份都夠,幾好味
食落好正,麵軟口感滑,有咬口,相當唔錯既拉麵
五香牛展正常,配拉麵幾好食

涼拌青瓜

小籠包

五香牛展上海拉麵

拉麵

上海排骨擔擔麵,麵底真心好食無得輸
好惹味食到停唔到,上海排骨酥脆,正常味
保持魚肉好嫩,口感好好,味道令人食完想再食
銀絲卷,正正常常

上海排骨擔擔麵

黃金魚塊

黃金魚

銀絲卷

一句講晒上海拉麵必食
包點小菜其實都好味,但拉麵真係要試
銅鑼灣依間就值得返啅

上海排骨擔擔麵
黃金魚塊
黃金魚
2021-12-03 527 瀏覽
唸左好耐,因為病好又唔食得炸野,所以來食上海野~知道有好多分店但第一次來食!比佢嘅蟹粉系列吸引!唯男朋友話蟹會令我難d好,但我唔信我哋叫左招牌小籠包,蟹粉賽磅蟹,菜肉餃,黑醋鎮江骨。背後有d輕柔嘅普通話音樂,令成個用餐過程好輕鬆。還有的是,d待應幾靚仔~哈哈哈哈哈food for the eyes jaja~第一道菜是菜肉餃湯,湯味好濃,我哋估計大概係味精湯。餃子咬落皮好薄。佢同小籠包都係主打皮薄。個餡唔係好大,所以用「精緻」來形容。這個!咁大個女長知識:原來賽磅蟹係無蟹!!大家唔好被騙了~比人笑我宜家先知原本唸住點蟹粉賽磅蟹,但因為男朋友點餐時只係指住menu講:「要一個賽磅蟹」,結果!黎左干貝版, 姐係無左我最想食嘅蟹粉。雖然如此,呢個餸如果襯飯食好好味。其實我覺得蛋白賣九十蚊價位偏貴,可能有煮食技巧在內。佢個menu又影得真係好吸引下面有炸魚都好吸引~但我唔食得住呀,下次先同大家分享!黑醋鎮江骨!有幾絲薑絲在旁。大家如果嗅著,會嗅到濃郁的醋汁味。咬落有輕微炸過,入口少少卜卜脆,香香的,味道咬久了有少少似臘肉味。 最後係招牌小籠包。包中的湯汁好熱,建議上菜後隔一會兒再品嚐。其實更

唸左好耐,因為病好又唔食得炸野,所以來食上海野~
知道有好多分店但第一次來食!

比佢嘅蟹粉系列吸引!唯男朋友話蟹會令我難d好,但我唔信

還有的是,d待應幾靚仔~哈哈哈哈哈
food for the eyes jaja~

這個!咁大個女長知識:原來賽磅蟹係無蟹!!
大家唔好被騙了~
比人笑我宜家先知

佢個menu又影得真係好吸引
下面有炸魚都好吸引~但我唔食得住呀,下次先同大家分享!

黑醋鎮江骨!有幾絲薑絲在旁。

最後係招牌小籠包。包中的湯汁好熱,建議上菜後隔一會兒再品嚐。其實更好的名字應該叫:一口小籠包,很快就吃完一個。咬開肉不多,汁滿滿的,盛到匙上。

我哋入來食的時間已經差不多九點,食完已經無咩人,食完好口渴,都唔好意思叫佢哋斟茶。

飲恨無食到蟹粉系列,其他一律都好好味。

2021-12-03
  • 招牌小籠包
  • 黑醋骨
所有員工服務態度很差, 不要幫襯。外賣遲嚟, 然後說我沒有看見外賣放在一旁, 說外賣已經放了很久, 是我自己看不見。 但我兩分鐘前還看到他還沒有準備好外賣。 然後那裏的經理也不管,也是顧罵我沒看到。 這是什麼樣的質素?
所有員工服務態度很差, 不要幫襯。
2021-11-05 422 瀏覽
招牌小籠包最出名,手拍青瓜都好好味,環境都唔錯服務態度一流,雖然冇得訂枱要Walk in排隊,但物有所值,仲有佢嘅菜肉雲吞同埋蟹粉扒素鵝都好好味😋👍🏻 仲有佢哋嘅湯羹都唔錯👏🏻我就最鍾意宋嫂魚羹😋😋而且價錢合理 係一間唔錯嘅上海菜館☺️☺️
2021-10-19 392 瀏覽
今晚在這裡食飯!服務態度好差!!落單又差,加茶態度又差,黑口黑面的!下次不會再去!整個吃飯過程都不是很愉快,嘢食都算OK!但是整體的體驗不舒適!真心覺得不值得來!