2019-03-20 99 瀏覽
其實我一向都很少吃拉麵,不過不知什麼原因最近特別喜歡吃拉麵,所以經過三田製麵所的時候,我也忍不住要到此吃午餐。這三田製麵所的環境相當舒適,地方亦算相當大。由於當時我只是自己一人吃午餐,所以他們便安排了我坐在吧枱的位置。雖然我坐的位置是吧枱,但是舒適度也不錯!三田豚骨拉麵每次吃拉麵,我都基本上是點豬骨湯底的拉麵,所以今次也不例外點了一碗三田豚骨拉麵來品嚐。豚骨湯底相當濃郁,不過就略為鹹了一點,慶幸的是喝了這湯底也沒有口渴的跡象。而拉麵的麵質方面也不錯,吃上去還是有點咬口,配上濃郁的湯底一起吃真的不錯! 另外不得不提就是隨拉麵附上的溏心蛋,它的蛋味相當濃郁,配上肉味相當香濃的叉燒一起吃實在美味! 其實除了湯底之外,整碗三田豚骨拉麵實在令我相當滿意,只是份量真的少,吃完整碗麵基本上也沒有飽肚的感覺!雖然今次只是第一次到三田製麵所用膳,但是整體上的感覺都相當不俗,只是拉麵的湯底和份量仍需改善!

三田豚骨拉麵

2019-03-14 157 瀏覽
唔知點解香港既沾麵店開到成行成市,今次呢間係日本沾麵連鎖品牌「三田製麵所」,2008年喺東京創立,喺日本有19間分店,例如旺區新宿、池袋、涉谷、大阪難波等,香港暫時有登龍街同K11兩間分店。據聞初初開時大排長龍,但我都唔知我7月初去嘅時候開咗幾耐,不過我係下午茶時段去到,唔洗等直接入去坐。沾麵其實喺日本已流行咗數十年,好多人話起源自東京池袋大勝軒,專為低下階層而設,麵條份量較一般拉麵多,湯底溫度稍低,比勞動者快d食飽有氣有力快d做嘢。濃湯豚骨魚介沾麵原來沾麵都有分好幾個派別,酸甜系、濃厚魚介豚骨系、新派系,好明顯三田製麵所就屬於濃厚魚介豚骨系,主打都係濃湯豚骨魚介沾麵。2000年由埼玉縣「頑者」所創,主打自家製極粗麵、魚粉、濃湯汁沾麵。湯汁加入大量魚介豚骨,兩種口味混合變得香濃,配合極粗麵食起嚟較重口味,但就係現時日本沾麵嘅大熱主流,好多人龍店都係賣呢系沾麵。沾麵分大中小份量,同樣78蚊,麵條可以揀熱或者冷食,個人覺得質素一般,麵身較粗略嫌較硬,但帶有陣陣鹼水味。湯底以大量豬骨、雞骨熬製,味道可以但太過杰身太糊口,食得太多會好膩,好彩我哋一碗兩份。(不過餐廳設有最低消費) ,電而配就真

濃湯豚骨魚介沾麵

沾麵分大中小份量,同樣78蚊,麵條可以揀熱或者冷食,個人覺得質素一般,麵身較粗略嫌較硬,但帶有陣陣鹼水味。湯底以大量豬骨、雞骨熬製,味道可以但太過杰身太糊口,食得太多會好膩,好彩我哋一碗兩份。(不過餐廳設有最低消費) ,電而配就真係麻麻地,叉燒得一塊細又乾柴,主要係筍條同半隻溏心蛋,全部都好一般。

三田流燒餃子
齋睇Menu就覺得好似好好味,可能係餃子癮發作,呢個三田流燒餃子面頭鋪滿木魚片,加上燒汁,食落好似大阪燒咁!

三田流手羽先揚胡椒風味

呢個雞亦係三樣嘢中最好味嘅,雞亦外皮香脆入面肉嫩多汁,仲充滿胡椒香味!
2018-07-07
2019-03-13 88 瀏覽
又黎到食我最鍾意嘅沾麵店😛尖沙咀分店對比起銅鑼灣分店更大更多座位 而且我嚟嘅時候正值晚餐時間到唔需要排隊啊-✏️濃厚豚骨魚介沾麵 ($78)餐牌選擇好似多少少 不過我都係揀咗主打嘅魚介沾麵🙃🙃個沾麵湯汁依然係好濃郁 同銅鑼灣嗰間味道冇分別 而且湯汁係好掛到落麵條到 麵條揀咗凍嘅 因為食落比較更有咬口啊香港嘅沾麵黎講我唔係食過好多間 不過呢間真係一直係我最鍾意食 而且覺得係最好食嘅😚價錢唔貴 質素絕對對得上佢嘅價錢 性價比高 唯獨係叉燒略嫌唔夠 只得一大片😆
✏️濃厚豚骨魚介沾麵 ($78)

餐牌選擇好似多少少 不過我都係揀咗主打嘅魚介沾麵🙃🙃
2019-03-09 121 瀏覽
入時不用排隊,但之後就見人龍了。環境好,服務好,沾麵味道都唔錯,整體是良好體驗。但以沾麵來說,我會覺得深水埗海老名好味d,但舒適度三田完勝。一條友就海老名,二人之上就三田啦。
入時不用排隊,但之後就見人龍了。
一條友就海老名,二人之上就三田啦。
2019-02-28 246 瀏覽
想食三田製麵所好耐,銅鑼灣開嘅時候好多人排隊冇去食,去到日本見到有三田製麵所,但係時間太匆忙又冇機會食。終於今日有個空檔,五點幾冇人排隊就去尖沙咀嗰間食啦! 入到去都有幾枱客嘅,咁一般嚟講都係食沾麵 🍜 咁我當然唔執輸啦,於是我都嗌咗個signature嘅沾麵-濃厚魚介沾麵!同一般食法一樣,都係個面點落個湯度食,然後食完就可以加湯再飲我仲叫多咗一個小食就係炸雞。 個炸雞嚟咗先,色水就同出面食嗰啲比較淺咗少少,食咗一啖普通啦! 不過係熱辣辣嘅 🔥 個面終於嚟啦!!! 佢係小中大都係同一個價錢,所以我就嗌咗個大嘅 食咗一半之後實在太飽就冇食到,不過老實講其實個面真係唔錯,個湯都幾好味。但係唔算太鹹,食完之後都冇頸渴, 終於都係要打包!不過提一提佢係冇打包嘅大盒嘅,佢啲膠盒全部都係細細個,不過就唔收錢 大家如果經過又未食過嘅都可以一試,不過我就未必再去啦!

炸雞

大家如果經過又未食過嘅都可以一試,不過我就未必再去啦!
2019-02-26
2019-02-15 2440 瀏覽
係k11呢度有間日本麵食,同朋友即刻試試。星期五晚上7點幾,都有人排隊,不過等左一陣好快就有位。環境都幾好,座位唔算逼,講嘢唔駛大聲講。以為沾麵應該唔多選擇,亦都普通湯麵類型,有啲小食同鍋物。我叫咗豚骨魚介,呢個係中size,佢嘅麵係粗粗地,肉得一片。湯頭好濃,魚味都幾重。麵身唔係滑個種,唔知係咪因爲咁,一沾湯,都掛湯掛得好均勻。仲有溏心蛋,好滑。朋友叫嘅係三田豚骨拉麵,湯好飲,麵係幼,想無咁濃,可以叫呢個。價錢唔算貴,90元內連加一。
係k11呢度有間日本麵食,同朋友即刻試試。

星期五晚上7點幾,都有人排隊,不過等左一陣好快就有位。

環境都幾好,座位唔算逼,講嘢唔駛大聲講。

以為沾麵應該唔多選擇,亦都普通湯麵類型,有啲小食同鍋物。

價錢唔算貴,90元內連加一。
2019-01-24 420 瀏覽
同朋友喺尖沙咀行完街,有個寧舍奄尖嘅朋友死都話要食拉麵,撇除咗要排長龍嘅拉麵店後,就揀咗地方好就腳嘅「三田」,貪佢正正就係K11嗰到🤓我心大心細唔知邊款麵好,就揀咗最基礎嘅豚骨拉麵,試試佢嘅基本功~先飲一啖湯,豚骨湯唔錯,但略嫌有啲太清,我比較鍾意個湯底濃郁啲嘅😕 麵質無得揀硬度,不過不失吧,蛋就有啲太熟嘅感覺,叉燒都算大片,但食落都係無乜好驚艷嘅感覺,呢個價錢 ($78),呢個地段,都叫可接受嘅,唔知沾麵會唔會好食啲呢😋?
2019-01-03 762 瀏覽
成日聽朋友介紹呢間三田製麵所,今次終於有機會試到🤔夜晚1915去到等左20分鐘左右就入得了 可能時間尚早 都算快😂-------------------🌟濃厚豚骨魚介沾麵 $78沾麵我選了210g (有小140g/中210g/大280g選擇) 價錢都係一樣的😎 湯黎到嘅時候係暖暖熱熱 放左係度一陣已經凍左😣😭相對之外我較為欣賞灣仔另一間沾麵石鍋風味(更能保持溫度)叉燒只有一片 略嫌有點薄身🤔 糖心蛋不過不失可能因為湯溫度不夠熱的關係 麵條未能完全吸引其湯汁 湯亦相對有點淡身(可能我食開重口味 😂)食完一次唔會好有衝動再encore 總體而言都可以一試嘅 但俾預期中失望😂
-------------------
🌟濃厚豚骨魚介沾麵 $78
價錢都係一樣的😎
湯黎到嘅時候係暖暖熱熱 放左係度一陣已經凍左😣😭
相對之外我較為欣賞灣仔另一間沾麵石鍋風味
(更能保持溫度)
叉燒只有一片 略嫌有點薄身🤔 糖心蛋不過不失
食完一次唔會好有衝動再encore
總體而言都可以一試嘅 但俾預期中失望😂
2018-12-18 611 瀏覽
過江龍三田沾麵終於衝出港島開分店啦唔洗再過海先有得食日本既味道沾麵同一價錢可以揀大中細size同凍麵熱麵我叫左個細size熱麵豚骨魚介沾麵 (但正宗食法係凍麵) 沾湯做到掛麵 口感好rich 保持日本水準塊半肥瘦叉燒好淋好正 糖心蛋好入味 之後仲追加多份小食即叫即整 炸豬扒好抵食又唔會炸過頭 炸雞翼辣得黎甜甜地 好滋味另外 係餐廳後方可以見到師傅製麵環境比銅鑼灣寬敞 八人入座都可以話說好似由銅鑼灣開張到而家都無加過價
過江龍三田沾麵終於衝出港島開分店啦

唔洗再過海先有得食日本既味道

沾麵同一價錢可以揀大中細size同凍麵熱麵
塊半肥瘦叉燒好淋好正 糖心蛋好入味 之後仲追加多份

另外 係餐廳後方可以見到師傅製麵
環境比銅鑼灣寬敞 八人入座都可以

話說好似由銅鑼灣開張到而家都無加過價
2018-12-13 527 瀏覽
今晚約了好朋友去試沾面......試咗佢嘅招牌豚骨湯底一落order 吾夠十分鐘已經送到,個湯熱辣辣啱曬咁凍天氣食。個湯真係真材實料,無花假,香濃豬骨味配上蝦鮮味,好濃郁大中小size 同一價錢,我叫左大份但食落真係有D溜!因為湯底好濃,建議女仔食中size 已足夠!不要貪心,浪費食物!精粹就係流心蛋餐廳美中不足就係沒有八達通,信用卡收費,只收現金。
餐廳美中不足就係沒有八達通,信用卡收費,只收現金。
2018-12-05 549 瀏覽
「三田」主打豬骨魚介同辛辣豬骨魚介兩款湯底嘅日式沾麵,湯底以大量豬骨、雞骨同多種蔬菜用12個鐘以上熬製。小妹對沾麵好感度唔大,所以同朋友試咗佢嘅「三田特製拉麵」($78)同「三田豚骨拉麵」($78)。前者多咗魚介,所以湯底香濃「傑」身好多。而後者則豬骨甜味重,兩者好味程度不相伯仲。「三田」嘅麵係自家製,以長野縣小麥粉同日本鹼水製成,每條粗度約為五毫米,比一般拉麵店嘅麵身粗,所以食落質感更結實爽彈。

前者多咗魚介,所以湯底香濃「傑」身好多。

而後者則豬骨甜味重,兩者好味程度不相伯仲。

記得一年前去日本旅遊的時候,在涉谷吃了這一家「三田」,當時就覺得菜式很特別,那時候還是第一次接触濃湯沾麵這東西,所以印象很深刻。今天到尖沙咀買東西,剛好路過K11商場,竟然重遇三田,決定進去再嘗一次。這一家比較特別就是沾麵的份量大中小都是一樣價格的,我怕吃不了那麼多,就叫了一個中份的沾麵,朋友叫了新推出的豚骨拉麵。等了十分鐘左右,豚骨拉麵來了🍜,這是細麵條的,湯底很白,喝一口以後看來是日本九州流行的純豬骨湯,豬骨的味道突出,不錯。跟著就是我的沾麵了,看上去麵條很粗,濃湯是另外的一個碗,首先試一下麵條,很有咬勁,很Q,而且有小麥香味。再把麵條沾上濃湯,掛湯能力很好,濃湯就這樣被麵條帶上來了,帶著很濃烈的豬骨魚介味道,在嘴裡停留很久,也不像其他地方那樣很鹹,味道跟日本吃的是同一味道,好吃!叉燒雖然只有一塊,但肥肉比較少,OK吧!另外還叫了胡椒雞翼,這個也推薦,炸得剛剛好,裡面的肉不會覺得很乾。總體來說,店裡環境乾淨,服務還可以吧,最重要的是可以不用到日本也可以吃到日本的味道,很驚喜。聽說香港還有很多其他從日本開過來的拉麵店,有機會也要去嘗試一下
那時候還是第一次接触濃湯沾麵這東西,所以印象很深刻。

就叫了一個中份的沾麵,朋友叫了新推出的豚骨拉麵。
等了十分鐘左右,豚骨拉麵來了🍜,這是細麵條的,湯底很白,

跟著就是我的沾麵了
,看上去麵條很粗,濃湯是另外的一個碗,
首先試一下麵條,很有咬勁,很Q,而且有小麥香味

再把麵條沾上濃湯,掛湯能力很好,濃湯就這樣被麵條帶上來了,
味道跟日本吃的是同一味道,好吃!

叉燒雖然只有一塊,但肥肉比較少,OK吧!
另外還叫了胡椒雞翼,這個也推薦,炸得剛剛好,
裡面的肉不會覺得很乾

總體來說,店裡環境乾淨,服務還可以吧,
最重要的是可以不用到日本也可以吃到日本的味道,很驚喜

特色沾麵
豚骨拉麵
2018-12-04
特色沾麵
豚骨拉麵
  • 特色沾麵,豚骨拉麵,胡椒雞翼
2018-12-02 217 瀏覽
之前都經過呢間餐廳幾次,見到要排隊所以都冇食到。今晚夜咗食飯,見唔使排隊就入咗去試。見周圍嘅人好多都嗌咗沾麵,就一於跟佢哋試下呢個主打嘅濃香豚骨魚介沾麵。無論大中小都係一樣價格,對於我呢個食量大嘅當然係揀個大。上枱嘅時候有一碗沾麵嘅湯,仲有一大碗拉麵,拉麵上有半隻糖心蛋,同埋叉燒。沾麵嘅湯好香豬骨味同埋魚味,味道一流。而且沾麵嘅湯夠熱,食到尾都仲暖暖哋,值得一讚。而麵質亦軟硬適中,好有咬口, 同沾麵嘅湯好配合。 溏心蛋唔會太甜,而叉燒亦唔會太肥膩, 令整碗沾麵都冇乜值得批評嘅地方。

無論大中小都係一樣價格,對於我呢個食量大嘅當然係揀個大。

2018-11-25
2018-12-01 137 瀏覽
粘麵一向都係我的最愛,本人覺得一碗麵好食與否,全因個塊叉燒好唔好味,而三田係第一間令我覺得麵比叉燒更重要的粘麵,其實佢的叉燒已經做到好出色,但他的麵更好食,令我完全忘記叉燒的存在

叉燒粘麵
叉燒粘麵
🍔一直鐘意食拉麵多過沾麵,因爲出面嘅沾麵一係掛湯能力唔高,一係湯底太鹹,要一路食一路飲水🙈但有陣食得太多拉麵都想間唔中轉下食沾麵。尖沙咀依間沾麵就值得推介👍🏽-濃厚豚骨魚介沾麵($78), 小,中,大 都係同一個價錢,男仔應該都夠食!再唔夠加多$10轉特大都仲得🙃首先,沾面嘅湯夠熱,夠厚身!加埋麵食唔會太鹹,食得出濃濃嘅豬骨同魚介味!麵條都食到好淡嘅小麥味🌾-煎餃子🥟 ($38) 餃子皮夠薄,但味道冇乜特別,又煎得過左火🤷🏽‍♀️可以唔試都得
濃厚豚骨魚介沾麵

煎餃子🥟 ($38) 餃子皮夠薄,但味道冇乜
特別,又煎得過左火🤷🏽‍♀️可以唔試都得
2018-10-14
濃厚豚骨魚介沾麵