2018-04-08 72 瀏覽
今日趁下午約左個朋友出黎食飯,可以聚一聚,銅鑼灣餐廳平日都好多人,都幾難搵位今次我地黎左一鳴燒食野,下午唔算太多人人齊之後開始食野啦,首先食左個青蘋果沙律,蘋果好新鮮,同埋凍凍地,幾好食食完好開胃,可以食其他野燒牛柳粒好香,而且燒得岩岩好,唔會濃份量都幾多,好多日式餐廳都係細細碟,唔抵食最後食左個鵝肝石鍋飯,個飯幾大下,將個鵝肝整碎佢,再撈埋一齊就會好夠味飯粒好煙韌,我地特別鍾意食飯焦,食石鍋飯一定要食飯焦嫁

食完好開胃,可以食其他野

燒牛柳粒好香,而且燒得岩岩好,唔會濃

份量都幾多,好多日式餐廳都係細細碟,唔抵食

飯粒好煙韌,我地特別鍾意食飯焦,食石鍋飯一定要食飯焦嫁

凌晨2點前,要吃串燒可以去哪裡呢 ? 這個問題,這一個餐廳就可以幫到你了 ! 正正更座落於銅鑼灣黃金地段,就sogo百貨旁 餐廳有各款形形色色的串燒供應,並以種類分開並列點餐後,先來杯飲品 ; 左前的是柑桔檸檬椰果梳打 (綠茶),是餐廳特別推介的特飲,同行的友人指味道不錯,而後方的就是日本著名啤酒 - 麒麟啤,絕對是asahi朝日啤酒的另一選擇先來的串燒有鹽燒一口和牛粒,$78一共有2串,味道有香濃的牛肉味,經燒香變得相當香口但不會過老過韌,整體味兒名口感不錯蒲燒曼魚炒飯 $78,吃串燒的同時,其實也有其他的食物可供選擇,飲類當然不能缺少,這舍更是日本居酒屋的菜式中,其中一個代表作,蒲燒曼魚切成粒狀加入粟米等配料炒香變成一道炒飯,雖然份量不算是太多,不過絕對是飽肚或需要吃飯的不二之選唐揚魷魚圈 $38,這個燒物建議大家先吃及趁熱盡快吃掉,因為它變冷的速度相對較快,而趁熱吃的口感亦是最佳,非常香脆可口 !生燒牛舌芯 $38,牛舌可能是串燒店之中,必定會出現的食物之一,薄薄的牛舌經燒香,表面灑上少量黑椒,那份彈牙又夠香的感覺,就只有牛舌才可以給予餐廳就對以上三款的食物有作特別推介 ~芝麻雞

餐廳有各款形形色色的串燒供應,並以種類分開並列

餐廳就對以上三款的食物有作特別推介 ~

芝麻雞翼(三隻) $42,要香脆可口的燒物,芝麻雞翼絕對是個代表作 !

香草燒羊架(2件) $88,其實總是覺得羊架燒得好與壞,是直接反應出該餐廳的功力及質素,這個羊架就做得很不錯了 ! 啖啖肉之餘,口感一流,咬下去有大量肉汁流出,香濃的羊味慢慢的滲出來,如果覺得味兒不夠,更可以沾點旁邊附上的醬汁增味 !

最後,免治雞肉棒(1條) $28,這個就並非有種大魚大肉的感覺,不過口感配上其日式燒汁,就真的很不錯,亦非四周的串燒店都有供應的,可能就因為它非特別的串燒吧,但確是一款不錯的串燒
2018-04-06 55 瀏覽
這店地方不大,卻有種日劇裡的食店feel充滿了人情味,食堂負責人外表粗豪,卻待客細心有禮。食物方面貴精不貴多,卻有一定的質素,我個人喜歡以下幾款:芝士龍蝦,重點是那個芝士,濃濃的口感會讓人不小心就吃了一整條,燒的時間掌握不錯,不會燒得「嚡」,是推介之作。燒雞皮是另一個得意組合之作,雖說雞皮帶點油膩,但放在口中咬起來相當香脆,夾雜香口是與別不同的口感。鵝肝飯,味道不會搶鼻,香氣撲鼻,喜歡鵝肝必叫必叫,飯粒煮得軟綿,咀嚼不費力,入口即溶,很美味。整體食物品不錯,加上簡約舒適佈置及細心服務,留下了不錯印象,是再encore的好地方

食物方面貴精不貴多,卻有一定的質素,我個人喜歡以下幾款:

2018-04-05 70 瀏覽
剛和男友去完東京看樱花,我們都忘不了串燒那濃濃的口感,今晚呀波收工又話要到銅鑼湾吃飯,同事和我說一鳴燒很有人氣,而且服務很好,我們六時半已早些去吃吧!位置很寬而且飲品很多,芒果椰果梳打又香又甜,真的有着濃濃的香芒味道!嘩,串燒的品種真的很多,眼花瞭亂,我們叫了最貴的芝士焗龍蝦尾,呀波說真的真材實料,龍蝦尾很大條,而且十分鮮味!其餘我們叫了一個盛合,有着廣島蠔很大隻又新鮮,而帶孑炸得黃金色,脆卜卜,大蝦和蝦球既鮮甜又美味!另外不得不提牛燒牛舌怂,鹽燒原塊雞皮,汁燒白饍,蒜蓉燒扇貝。免冶雞肉棒也燒得很有水準,和東京的居酒屋不相伯仲!

2018-04-04
4 分鐘 (堂食)
  • 芝士焗龍蝦尾
  • 牛燒牛舌,鹽燒原塊雞皮,汁燒白饍,蒜蓉燒扇貝
2018-04-04 69 瀏覽
弟弟今天落機,我知道他最喜歡居酒屋般的一鳴燒,這間銅鑼灣的串燒屋既方便,而且就位於崇光百貨的前面,也實在太容易找到了,我們兩姊弟訂了六時聚舊聊天!首先我們叫了兩杯茘枝椰果梳打真的很香而且很清新!茘枝蕃茄蟹肉沙律很特別,原來蟹肉沙律藏在冰凍蕃笳裹面,我們覺很既精緻而且切開後蟹肉很鮮味和蕃茄很夾,女孩子們會特別特別的喜歡!弟弟很餓他叫了一個黑松露野菌鵝肝石鍋飯,没想到鵝肝很香濃,而且入口即溶,而且和野菌的味道很配,加上黑松露很香,口感一絕!另外的鹽燒雞中翼和厚切五花腩很入味,今天我們發現一邊吃串燒,一邊聊天,心情果然特別好的!

首先我們叫了兩杯茘枝椰果梳打真的很香而且很清新!

2018-04-03
1 分鐘 (堂食)
2018-04-03 49 瀏覽
今日同朋友,去維園踢波,一場大戰過后,踢到好夜,諗住入返去銅鑼灣, 食過老麥, 朋友話成日都食老麥,就唔好食啦, 因為都踢得好夜, 搵唔到其他嘢食 ,幸好搵到一間居酒屋,原來開到兩點鐘 ,就一於上去食 ,居酒屋嘅嘢食種類繁多, 叫咗串燒手羽, 茄子燒,甲羅燒,我最鍾意嘅就係佢嘅蟹肉玉子燒 ,一般玉子燒都冇任何添加 ,但這個有埋蟹肉,佢嘅蟹肉 好多, 佢嘅蟹肉既鮮甜味道滲出嚟, 雞蛋香滑, 蟹肉鮮甜 ,不錯不錯 ,做咗咁多運動 補充返蛋白質係必須的
2018-03-24 56 瀏覽
一鳴門串燒味道好,值得搀介,即叫即燒,地方亦ok,三五知己,傾下飲下食下,愉快一天,服務水準ok,預訂時間準時交枱,毋須久候,高效率,抵讚牛油焗金菇,牛油香味滲透串燒雞軟骨、磯燒鲍魚、吉列帶子、都好好味,下次會再光顧
預訂時間準時交枱,毋須久候,高效率,抵讚
牛油焗金菇,牛油香味滲透
串燒雞軟骨、磯燒鲍魚、吉列帶子、都好好味,下次會再光顧
  • 原條鳗魚玉子燒
2018-03-22 87 瀏覽
同咗個朋友去試咗間新嘢,係銅鑼灣叫做「一鳴燒」,聽講出名食串燒,同埋都算有名氣既日式料理餐廳,所以黎試一試。必食之選當然係玉子燒啦,製作比較耐,同花時間,所以諗住食嘅朋友,記得要早D落單先。玉子燒味道美味,而且裏面仲包有豐富餡料,面頭仲會有餐廳名添!香芋炸丸子,係呢間餐廳嘅甜品,入口爽脆,𥚃面有綿綿細軟嘅香芋。迷你和風牛肉飯,採用左曰本珍珠米,再配上新鮮牛肉,非常美味呀!最後一款,係日式炒雜菜,包羅萬有嫁,味道同賣相都十分吸引!

最後一款,係日式炒雜菜,包羅萬有嫁,味道同賣相都十分吸引!
2018-03-19 89 瀏覽
最近同男朋友去左呢間環境清幽嘅餐廳食飯,地方清潔衛生,坐底左都覺得幾舒服,最啱三五知己約出黎閒聊嘅好地方。呢到仲有洒飲,價錢都唔算貴!食物方面,發覺呢間餐廳主推不同款式嘅串燒,雖然份量唔多,但食物質素好好,例如呢個和牛卷,非常新鮮!燒雞軟骨,都唔差,入口唔會太韌!呢個係芹菜卷,外面香脆,而且唔太油腻,份量都可以兩個人分享!呢個薯蓉包紫菜,食法方式都好特別,而且仲可以食得好健康添。呢個係豚肉卷,面頭嘅燒汁好味!

呢到仲有洒飲,價錢都唔算貴!

燒雞軟骨,都唔差,入口唔會太韌!

呢個薯蓉包紫菜,食法方式都好特別,而且仲可以食得好健康添。

呢個係豚肉卷,面頭嘅燒汁好味!
2018-03-18 75 瀏覽
有班為食friend 真系好,可以成日跟佢地食好野,傾下計吹下水,壓力全消,真系開心,今次來一鳴燒,個個friend都好滿足!煙肉燒煙肉的確不是健康食物,但少食無妨,呢個煙肉燒將煙肉的香味完全带出,加上包住既露荀嫩口無渣,令煙肉添加了一份清新和爽脆,減少我的罪惡感,haha~烏冬大家都知我好like食烏冬,所以特別推介,烏冬好有彈性,雪一聲就入口,好滑好好味,配料也好特別,有鮑魚牙!好豪氣,鮑魚嫩嫩的,好易咬开,而且鮮味十足。yummy ~

煙肉燒

烏冬

2018-03-16
2018-03-18 79 瀏覽
我份人比較懶,吾太仲意寫食評,但有時食到正野又好想同其他人分享,上星期到cwb一鳴燒食野,真心覺得好好。雞肉串燒串燒好講求火喉,要做到外香內嫩不容易,這雞肉串燒醃得好好,帶少少甜味,外層焦燒而且內里好嫩滑,值得encore!腸仔肉質带爽,仲有少少蒜香,一口咬下有爆汁的爆汁,有驚喜!送酒一流。鰻魚玉子燒玉子質感厚身好嫩滑,內裹有鰻魚肉,加上少少拉絲芝士,令味道更有層次,令原來比較單調的玉子燒變得特別。

雞肉串燒

腸仔

鰻魚玉子燒

2018-03-14
5 分鐘 (堂食)
2018-03-18 64 瀏覽
最近工作好忙,難得放假當然要食下好野,放鬆一下,無心插柳的情況下來到一鳴燒,六點幾已經好多人,幸好等了一會兒便可以入座。由於第一次,希望店員介紹一下菜式,店員也樂意詳細介紹,十分專業,值得讚許!燒烤拼盤有手羽先、白鱔、牛肉,手羽先飽滿有肉汁,外皮香脆,白鱔更是我的最爱,燒到鳝皮脆卜卜,肉質保持嫩滑,而且一點也不腥,好好食,而牛肉則有少少黑椒調味,牛味浓郁,不錯不錯。玉子燒蛋味濃郁,仲帶些少蛋汁,質感嫩滑。

燒烤拼盤

玉子燒

蛋味濃郁,仲帶些少蛋汁,質感嫩滑。
2018-03-02
10 分鐘 (堂食)
2018-03-17 13333 瀏覽
同三五知己聚餐除左食物質素外,環境都係好重要!呢度收凌晨2點,睇場戲先黎呢度食宵夜都一樣無難度。菜單都算多選擇,職員提醒 黑板上會有[是日精選]柑桔檸檬椰果綠茶$34飲品可自行轉梳打打或綠茶,味道酸酸地唔會過甜!麒麟啤酒$32友人表示食日本串燒梗要飲日本麒麟啤酒!蒲燒鰻魚炒飯 $78飯量雖然較細,炒得幾乾身。每啖飯都可食到鰻魚!唐揚魷魚圈 $38炸到脆卜卜,入面煙韌嘅口感。生燒牛舌芯 $38牛舌口感爽口唔韌芝麻雞翼(3隻)$42與平常放題食到嘅質素差唔多!汁燒白鱔$72 有驚喜!魚皮煙韌夠黏,厚肉彈牙爽口!鹽燒一口和牛粒 $78都幾大串,附送多士夾住食。燒豬仔脾$48脾大大隻、燒得好惹味,肉質算滑!香草燒羊架 (2件) $88控制火候剛好,肉質幾稔有羊味,但唔會覺得好羶!蒜蓉燒原條茄子(辣)$68對於串燒店嘅燒茄子完全無晒抵抗能力,必叫之選!慣例叫到成枱都係,相機食先!
同三五知己聚餐除左食物質素外,環境都係好重要!

呢度收凌晨2點,睇場戲先黎呢度食宵夜都一樣無難度。

菜單都算多選擇,職員提醒 黑板上會有[是日精選]

柑桔檸檬椰果綠茶$34
飲品可自行轉梳打打或綠茶,味道酸酸地唔會過甜!

麒麟啤酒$32
友人表示食日本串燒梗要飲日本麒麟啤酒!

蒲燒鰻魚炒飯 $78
飯量雖然較細,炒得幾乾身。
每啖飯都可食到鰻魚!

唐揚魷魚圈 $38
炸到脆卜卜,入面煙韌嘅口感。

生燒牛舌芯 $38
牛舌口感爽口唔韌

芝麻雞翼(3隻)$42
與平常放題食到嘅質素差唔多!

汁燒白鱔$72
有驚喜!魚皮煙韌夠黏,厚肉彈牙爽口!

鹽燒一口和牛粒 $78
都幾大串,附送多士夾住食。

燒豬仔脾$48
脾大大隻、燒得好惹味,肉質算滑!

香草燒羊架 (2件) $88
控制火候剛好,肉質幾稔有羊味,但唔會覺得好羶!

蒜蓉燒原條茄子(辣)$68
對於串燒店嘅燒茄子完全無晒抵抗能力,必叫之選!

慣例叫到成枱都係,相機食先!
2018-03-06
  • 香草燒羊架
  • 汁燒白鱔
  • 燒豬仔脾
2018-03-16 74 瀏覽
最近頭頭遇着黑,心情直插谷底,同朋友食下飯傾下計,竟然食到好味野,令心情好返D,原來美食真係可以治療心情,希望可以keep住好心情。鰻魚飯香港既鰻魚飯,我一向麻麻,今次都系亂點,意外地好味,鰻魚大塊而且燒得好好,外皮香脆,肉質带少少彈牙,一口咬下細味品嘗,仲帶有少少炭燒味,食慾立即返晒黍道道!八爪魚片薄薄的一片片八爪魚片,口感爽口带脆,而且鮮味十足,加上有少少調味去提鮮,有D似韓式八爪魚片,吾系道道都食到加。

鰻魚飯

八爪魚片
2018-03-07
2018-03-16 46 瀏覽
約朋友去sogo行完街,估晤到揾食揾到附近有間食串燒,串燒控一於上去開餐先~餐廳外面掛住紅通通的日式燈籠,好有氣氛~食串燒前,先來個爽口的飲料先~荔枝椰果梳打&菠蘿椰果梳打。原來除飲料外串燒居酒屋6:00後仲有啤酒和清酒任飲如果有酒友就啱晒啦~芝士蝦球 炸得好香脆,細細粒,啱啱好。一咬開,芝士勁拉絲~~~香草燒羊架羊架燒得香味撲鼻,配芥末汁,味道頂呱呱!一點羊羶怪味也沒有~鹽燒厚切五花腩長長的五花腩長,燒得金黄色,鮮嫩多汁有咬勁!,仲令人食完好想加泡菜生燒牛舌芯牛舌控的我,勁like食串燒牛舌,牛舌比較薄片,燒得啱啱好,味道合格~牛油焗金菇好耐沒食金菇,份量大大份,我和朋友勁中意食!有香濃的牛油味 ,越食越過癮。璣煮鮑魚冷稻庭烏冬食完串燒,配個冷烏冬結尾主菜鮑魚好彈牙,蘿白軟腍,海蜇絲好惹味,冷烏冬配汁食,好好味,烏冬十分爽口,不會一陀陀。

餐廳外面掛住紅通通的日式燈籠,好有氣氛~

食串燒前,先來個爽口的飲料先~
荔枝椰果梳打&菠蘿椰果梳打。

原來除飲料外
串燒居酒屋6:00後仲有啤酒和清酒任飲
如果有酒友就啱晒啦~

芝士蝦球

炸得好香脆,細細粒,啱啱好。
一咬開,芝士勁拉絲~~~

香草燒羊架

羊架燒得香味撲鼻,配芥末汁,味道頂呱呱!
一點羊羶怪味也沒有~

鹽燒厚切五花腩

長長的五花腩長,燒得金黄色,鮮嫩多汁有咬勁!
,仲令人食完好想加泡菜

生燒牛舌芯

牛舌控的我,勁like食串燒牛舌,

牛舌比較薄片,燒得啱啱好,味道合格~

牛油焗金菇

好耐沒食金菇,份量大大份,我和朋友勁中意食!
有香濃的牛油味 ,越食越過癮。

璣煮鮑魚冷稻庭烏冬

食完串燒,配個冷烏冬結尾

主菜鮑魚好彈牙,蘿白軟腍,海蜇絲好惹味,
冷烏冬配汁食,好好味,烏冬十分爽口,
不會一陀陀。