2023-08-26 68 瀏覽
一韓燒韓式菜包黑毛豬五花黑毛豬五花半肥瘦,放喺燒烤爐上,肥膏受熱再被五花肉吸收。呢款料理搭配咗新鮮的生菜、包肉醬、洋蔥、蒜片、泡菜和青辣椒,每一口都充滿了韓國的風味,讓人食指大動。北海道產黑毛和牛北海道產黑毛和牛牛肩胛拼上肉眼蓋,再搭配香噴噴嘅白飯、韓風湯、沙律,仲有黑松露日本生雞蛋,呢個組合令人垂涎欲滴。我哋再追加牛小排同牛板腱,可以盡情品嚐唔同部位嘅牛肉,滿足味蕾。芒果熱情果梳打 & 玫瑰荔枝梳打特飲係芒果熱情果梳打同玫瑰荔枝梳打,清涼又爽口,水果嘅甜味與氣泡嘅爽感絕對解暑。朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰 & 芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰甜品係 3.6牛乳雪花冰同芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰,口感綿密,甜度適中,係完美嘅結尾。呢兩款甜品絕對可滿足對甜蜜嘅渴望。
一韓燒

北海道產黑毛和牛

芒果熱情果梳打 & 玫瑰荔枝梳打

2023-08-15 96 瀏覽
一見到餐牌寫~瘦住食,就和朋友研究研究,原來是菜加肉,沒有澱粉,相信只有韓燒才能做到,因為用菜夾烤肉本是韓式食法,如果一般日式烤肉店,基本都是跟一碗珍珠米飯配烤肉。還有比其他烤肉店好的是,可以用不同價格選自己喜歡質素的肉,竟然有和牛可選,當然亦有普通價位的普通牛,有豬有雞可選,選擇都比較多,這點十分可取。不過中間有個小插曲,就是店員給予的qr code落唔到單,最後要店員人手幫忙,不過店員都非常有耐性和禮貌。特飲有折頭,點了兩款特飲,藍柑麝香葡萄梳打,倒轉梳打水撞果汁,打卡都不少得,味道很清新。烤肉來說,和牛冇得輸,肉味濃又軟熟,沾少許鹽和胡椒,味道已經好出,還有黑松露生雞蛋,令肉質更滑。而配生菜的非豬五花莫屬,因為生菜減低豬的油膩感,但又食到豬的油香味,所以非常讚。其他肉類都屬中上水平,所以可以再encore。
磅數不屢創新高,想減肥但又戒不了口,唯有試試生銅飲食~前天bff就帶我吃韓燒,店內有一個飽住瘦的“生銅餐”,價錢真心抵,HK$67/200g就可以吃到黑毛豬五花,還有韓風湯、前菜或沙律選擇!韓式菜包黑毛豬五花由於怕不夠飽,我點了300g的黑毛五花腩,五花腩份量極多,脂肪比例算是平均,就是一層脂肪,一層豬肉的那一種,入還還有點脆骨,將五花腩燒香脆後,入口帶有焦香,皮層煙韌,脂香味重,用生菜包著,再放入泡菜、洋蔥蒜片及醬料,味道巨豐富。 牛小排拼牛橫隔膜牛小排的油花較多,肉質是眾多款牛肉當中最嫩最滑,肉香Q彈,燒耐了亦不柴;而牛橫隔膜牛肉色澤較深,燒香後油脂與牛肉混為一體,有嚼勁得帶又帶點點甘香~由於我與bff都覺得黑毛豬五花及牛小排很好吃,最後各追加了一份。黑毛和牛A4肉眼蓋A4肉眼蓋的脂肪分布剛剛好,牛肉味極度濃郁,燒至7成熟就可以,入口嫩滑,肉汁豐富~牛脷牛脷是薄切,肉質爽口富彈性嫩,味道甘香~牛五花牛五花比豬五花有點不同,就是上下是脂肪層,而中間就是大大塊的肉層,肥瘦相隔,外層微脆有咬口,肉味突出~榛子咖啡及蜂蜜生薑茶飲品有買一送一優惠,就點了榛子咖啡來試,味道不錯,加上咖啡上放了
磅數不屢創新高,想減肥但又戒不了口,唯有試試生銅飲食~
牛小排拼牛橫隔膜
黑毛和牛A4肉眼蓋
牛脷
牛脷是薄切,肉質爽口富彈性嫩,味道甘香~
牛五花
榛子咖啡及蜂蜜生薑茶
飲品有買一送一優惠,就點了榛子咖啡來試,味道不錯,加上咖啡上放了一層厚忌廉,令咖啡口感更柔滑順喉; 蜂蜜生薑茶甜度適中,薑味濃郁,甜甜辣辣的,喝後很暖胃。
餐牌上的甜品很吸引,特別是3.6牛乳雪花冰,但以QR code下單,發現所有甜品都在非銷售時段,不能下單,最後只能放棄!

埋單時, 兩人捧著肚子離開,感覺超幸福,其實生銅也可以吃得飽飽。
發現Mikiki有間唔錯嘅燒肉✨ 燒肉好食~套餐幾抵~又好坐! 重點係完全唔會有油煙!!😝燒烤爐開關都好就手,係正座位前面!Menu:飲品有七折, 兩杯都唔錯! 🔸巨峰乳酸 $21 🔸藍金麝香葡萄梳打 $30.8 🉐因為最近減肥, 所以我點左一個用菜代替白飯嘅😆 1️⃣ 韓式菜包黑毛豬五花 ($85/300g)🉐 配左沙律/生菜/ 包肉醬 / 洋蔥/ 蒜片/ 泡菜/ 青辣椒❣️ 肉片切得好薄~燒起來好香脆 脂肪位燒到卜卜脆好正🥰 食落口感煙韌,油香滿瀉嘅感覺🤤 用菜包住,加入泡菜蒜頭,洋蔥同韓式麵豉醬 配合煎得香脆嘅肉片 超級正👍🏻 5️⃣牛小排拼牛板腱&牛橫隔膜 $160/250g🉐 牛小排咬落肉汁好香 有咬口得來肉質幾嫩,橫膈膜咬口更好! 非常欣賞呢度嘅燒烤爐設計! 唔會黐住個網,燒到燶晒😆 (唔使食食吓要換網) 又唔駛自己倒油,因為燒肉嘅油會直接流落下面🔹枱面放咗五種醬汁, 個人最鍾意蒜香燒肉汁 🔹座位前面櫃桶放好晒餐具,同紙巾濕紙巾! 好方便~我地再單點左其他肉, 每款都可以揀細份/大份 啱晒我~ 咩都想試啲嘅為食妹!😝🔺豬大腸(50g) $16 豬腸好正,完全唔韌!好好食 🔺豬頸肉 (
發現Mikiki有間唔錯嘅燒肉✨
燒肉好食~套餐幾抵~又好坐!
重點係完全唔會有油煙!!😝
燒烤爐開關都好就手,係正座位前面!

Menu:
飲品有七折, 兩杯都唔錯!
🔸巨峰乳酸 $21 🔸藍金麝香葡萄梳打 $30.8 🉐
因為最近減肥, 所以我點左一個用菜代替白飯嘅😆
 1️⃣ 韓式菜包黑毛豬五花 ($85/300g)🉐
肉片切得好薄~燒起來好香脆

脂肪位燒到卜卜脆好正🥰
食落口感煙韌,油香滿瀉嘅感覺🤤
用菜包住,加入泡菜蒜頭,洋蔥同韓式麵豉醬
配合煎得香脆嘅肉片 超級正👍🏻

5️⃣牛小排拼牛板腱&牛橫隔膜 $160/250g🉐
牛小排咬落肉汁好香
有咬口得來肉質幾嫩,橫膈膜咬口更好!
非常欣賞呢度嘅燒烤爐設計!
唔會黐住個網,燒到燶晒😆 (唔使食食吓要換網)
又唔駛自己倒油,因為燒肉嘅油會直接流落下面

🔹枱面放咗五種醬汁, 個人最鍾意蒜香燒肉汁
🔹座位前面櫃桶放好晒餐具,同紙巾濕紙巾! 好方便~
🔺豬大腸(50g) $16
豬腸好正,完全唔韌!好好食
🔺豬頸肉 (100g) $32
 豬頸肉唔算太肥
咬落爆多油脂香之餘,亦都好有咬口
🔺韓式芝士年糕(2件)$28  🉐
同平時食放題嗰種唔同~ 咬落係好似薯蓉嘅口感,好棉好軟滑🤩
芝士同年糕,融為一體 ❣️ 芝士/煙韌控必試🥰

[其實已經食到好飽,但見到甜品咁抵食又忍唔住,味道有驚喜❤️]

🔸朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰  $38 🉐
唔會好甜嘅牛奶冰底 再加朱古力醬同朱古力粉
仲有好煙韌嘅朱古力麻糬💕
朱古力雪糕超級大球!
朱古力味濃,好好食! 呢個甜品兩個人share都覺得好夠😝 好滿足❣️

🔸抹茶紅豆牛角包窩夫 $34
紅豆好正!配埋綠茶漿同埋不太甜嘅cream 好好味😋!! 一個人食晒無難度🤣🤣🤣
雖然減肥計劃好似有啲阻滯🤭 但我下次都要再去!!🥰
2023-07-30 113 瀏覽
如果講mikiki 呢個商場最高性價比既餐廳,真係大推呢間一韓燒👍🏼又平又唔使加一,仲要真心好食!同埋份量多!所以而家多左勁多人食😂😂。叫套餐仲會包左配有迷你沙律或三色前菜 及 韓風湯,之後仲可以加點其喺野食。。🥢飽住瘦身(豬)$67 200g 韓式菜包黑毛豬五花黑毛豬五花肉質鮮嫩多汁,五花肉的油花帶來額外的風味。搭配韓式菜包,唔配白飯,配生菜岩晒生酮人食。。🥢牛迷之選 $109 300g 其實牛迷之選即係美國牛仔骨配飯,牛仔骨肉質鮮嫩,經過bbq後散發出濃郁的牛肉香氣。。追加🥢牛小排(100g)$62個人都好鍾意呢個牛小排,帶有牛的風味和質感又肉質嫩滑,每啖都充滿獨特的口感。。🥢豬頸肉(100g)$32:豬頸肉勁抵食,$32都好多片。。🥢韓國蜂巢豬皮(50g)$30豬皮經過烤製後,變得酥脆但又有咬勁,搭配著獨特的韓國風味調味料,帶來一種令人難以抗拒的滋味。。🥢嫩雞肉(100g) $21雞肉口味鮮美多汁,嫩滑可口。。🥢芒果熱情果梳打 $30.80:芒果熱情果梳打口感清爽,果味鮮美。。🥢凍檸茶 $17.9 買一送一好平😂。🥢芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰 $48糯米糍澄淨爽滑,搭配芒果和牛乳

🥢飽住瘦身(豬)$67 200g 韓式菜包黑毛豬五花

🥢牛迷之選 $109 300g

追加
🥢牛小排(100g)$62

🥢豬頸肉(100g)$32:
豬頸肉勁抵食,$32都好多片。

🥢韓國蜂巢豬皮(50g)$30

🥢嫩雞肉(100g) $21
雞肉口味鮮美多汁,嫩滑可口。

🥢芒果熱情果梳打 $30.80:
芒果熱情果梳打口感清爽,果味鮮美。

🥢凍檸茶 $17.9 買一送一
好平😂

🥢芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰 $48
糯米糍澄淨爽滑,搭配芒果和牛乳雪花冰,帶來一種豐富的口感和奶香味
2023-07-29 48 瀏覽
位於新蒲崗Mikki 的一韓燒,上次幫襯過質素幾好,今次想食燒肉又想起一韓燒。玫瑰荔枝梳打 $30.8,玫瑰香味配清新的荔枝芒果熱情果梳打 $30.8,甜中帶酸夠清新大大杯好經濟每人一個餐再另加雞肉及豚肉01餐韓式菜包黑毛豬五花 $67迷你沙律開胃美味韓風湯夠熱又足料進行生酮可以食這個餐,菜及肉黑毛豬五花放在生菜上,再加泡菜、蒜片、醬料等,十分美味,好似在韓國食燒肉一樣。05餐 牛橫膈膜肉拼牛小排拼牛板腱 $160鮮紅色的賣相,肉質看上相當不錯另加的肉類,價位好經濟黑毛豬梅肉 100g $36嫩雞肉 100g $21燒肉中滿足旁邊的醬料架有好幾款醬汁選牛板腱、牛橫膈膜肉有肉香又帶點嚼勁牛小排入口即溶黑毛豬梅肉半肥瘦雞肉醃得夠入味,不用點汁已十分美味。甜品價錢經濟,要點2個試試奶油芒果牛角包窩夫 $38牛角包窩夫香脆可口,配芒果肉不錯。朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰 $38雪花冰如針幼細,與朱古力醬、雪糕相當透心涼,另外朱古力雪糕糯米糍外皮QQ可口。

玫瑰荔枝梳打 $30.8,玫瑰香味配清新的荔枝
芒果熱情果梳打 $30.8,甜中帶酸夠清新
大大杯好經濟

每人一個餐再另加雞肉及豚肉

01餐韓式菜包黑毛豬五花 $67
迷你沙律開胃美味
韓風湯夠熱又足料

進行生酮可以食這個餐,菜及肉

05餐 牛橫膈膜肉拼牛小排拼牛板腱 $160
鮮紅色的賣相,肉質看上相當不錯

另加的肉類,價位好經濟
黑毛豬梅肉 100g $36
嫩雞肉 100g $21

燒肉中滿足
旁邊的醬料架有好幾款醬汁選

牛板腱、牛橫膈膜肉有肉香又帶點嚼勁
牛小排入口即溶
黑毛豬梅肉半肥瘦
雞肉醃得夠入味,不用點汁已十分美味。

甜品價錢經濟,要點2個試試
奶油芒果牛角包窩夫 $38
牛角包窩夫香脆可口,配芒果肉不錯。

朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰 $38
2023-07-22 44 瀏覽
近年流行#生酮減肥不少餐廳都加設有關餐單連我愛食的韓燒也有耶~我肯定要去試試🤩餐廰木系卡座設計環境闊落位置舒適每台設有兩個爐每張枱都有貼心設計嵌入位置(餐牌位)用於放餐食幾款醬汁給客人選擇日式/韓式燒肉醬、韓式辣醬及蒜泥(重口味者表示超愛)跟餐有滿碗海帶的韓風湯三色前菜 (海帶、泡菜、醃蘿蔔)✎飽住瘦(生酮餐)𝙷𝙺𝙳𝟼𝟽韓式菜包黑毛豬五花生菜取代了澱粉質位置看似份量少但飽肚感滿滿的~黑毛豬啖啖肉肥瘦均勻肉質嫩而有咬口肉味蠻重包著辣椒、泡菜、生蒜片一口食口感更佳👍🏻✎ 極上之選(牛)𝙷𝙺𝙳𝟷𝟸𝟶牛小排拼横膈膜肉牛小排油花不多肉質結實而不靭横膈膜肉質軟嫩牛味油脂香濃而不膩少飯份量也不少且配有惹味飯素飯質煙韌有點粘粘的🤍✎ 韓國蜂巢豬皮𝙷𝙺𝙳𝟺𝟽強烈推薦‼️前後點了兩份厚厚的一塊好煙韌又入味甜甜味道越食越香 重點是不粘牙食過好幾家這家真的好讚😍✎牛小腸𝙷𝙺𝙳𝟸𝟾口感像豬粉腸但不臭外皮有點嚼勁裏面超粉油脂香✎牛舌𝙷𝙺𝙳𝟺𝟸牛味不太重但嫩而多汁口感爽脆有嚼勁✎芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰𝙷𝙺𝙳𝟺𝟾好喜歡這個 有韓國的味道🍧芒果大粒好香甜糯米糍皮厚但細味下淡淡芒果香又煙靭冰是重點奶香濃有椰漿質感雪糕加
近年流行#生酮減肥
不少餐廳都加設有關餐單
連我愛食的韓燒也有耶~
我肯定要去試試🤩
餐廰木系卡座設計
環境闊落位置舒適
每台設有兩個爐
每張枱都有貼心設計
嵌入位置(餐牌位)用於放餐食
幾款醬汁給客人選擇
日式/韓式燒肉醬、韓式辣醬
及蒜泥(重口味者表示超愛)
跟餐有
滿碗海帶的韓風湯
三色前菜 (海帶、泡菜、醃蘿蔔)
✎飽住瘦(生酮餐)𝙷𝙺𝙳𝟼𝟽
生菜取代了澱粉質位置
看似份量少但飽肚感滿滿的~
黑毛豬啖啖肉肥瘦均勻
肉質嫩而有咬口肉味蠻重
包著辣椒、泡菜、生蒜片
一口食口感更佳👍🏻
糯米糍皮厚但細味下淡淡芒果香又煙靭
冰是重點奶香濃有椰漿質感
雪糕加奶奶冰跟芒果醬食不停🤤
✎奶醬牛角包窩夫𝙷𝙺𝙳𝟸𝟿
煉奶+花生醬 (走花生碎)
窩夫外脆內軟 牛角包夠酥脆
濃郁花生醬甜滋滋的煉奶中又有牛角包牛油香
飲品跟餐𝙷𝙺𝙳𝟸𝟶,要飲管+ 𝙷𝙺𝙳𝟷
冰凍乳酸兩杯都是夢幻綠💚
✎青蘋果乳酸(少甜少冰)
甜中帶微酸夠清新
冰溶後亦不失蘋果香
✎麝香葡萄乳酸(少甜少冰)
甜味清醇香 乳酸感不太重
感覺味道比前者更佳
2023-07-20 59 瀏覽
呢一間單點韓燒已經嚟過唔止一次🥰質素很好 又有大大杯飲品同甜品✨坐得都舒服 ~乾淨又冇油煙味😋抵食單點韓燒 🤍A5和牛$70超香 配 🤍黑松露日本生雞蛋 更加香更加滑 😌😙想像唔到呢個價錢都食到~咁高質嘅食物✅另外 我仲叫咗多個餐 🤍韓式菜包黑毛豬五花腩 已經跟埋🤍韓國配菜 🤍生菜 🥬可以包肉仲有好邪惡嘅🤍豬大腸 🤍芝士年糕 可以單點加配🤍飲品大大杯 又有🤍糯米糍3.6牛乳雪花冰 *可以降溫超級滿足😋
呢一間單點韓燒已經嚟過唔止一次🥰

仲有好邪惡嘅🤍豬大腸 🤍芝士年糕 可以單點加配

🤍飲品大大杯 又有🤍糯米糍3.6牛乳雪花冰 *可以降溫

超級滿足😋
2023-07-16 1312 瀏覽
上次同老公食完一韓燒重記得好飽好滿足,咁啱老公今日有約,便約靚仔再嚟食,因為佢都係好中意食韓燒,又近佢公司,咁我又可以再韓燒喇,哈哈~有後生靚仔可以食豐富啲!北海道產黑毛和牛套餐~牛肩胛拼肉眼蓋200g黑松露日本生雞蛋/迷你沙律/韓風湯/飯大大塊牛肩胛好薄啊!好多肉汁好juicy將佢點雞蛋黑松露可以解膩入口好特別好滑溜溜,肉眼蓋肉汁嫩滑,兩款牛雙重滋味,食個不停呀~👍飽住瘦身(豬)~韓式菜包黑毛豬五花300g迷你沙律/韓風湯呢個餐真係好啱我食,因為可以飽住瘦身,黑毛豬五花燒熟了,再用生菜/蒜片和特製嘅青辣椒醬一同進食好美味好爽口㗎。再飲一啖韓風湯,正呀~👍一韓味(牛/豬/雞)~牛五花拼豬頸肉拼嫩雞肉拼芝士年糕300g年糕兩件/迷你沙律/韓風湯和飯呢個好豐富呀,雞牛豬仲有芝士年糕,真係好啱啲後生仔食,雞好嫩滑好juicy👍豬頸肉好爽口,牛五花好薄片入口好溶化,芝士年糕真係好特別,要慢慢燒㗎,唔好心急,燒到外脆內嫩滑, 入口軟淋淋熱辣辣甜甜哋。甜品~朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰/抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰~今次嘅甜品好特別,份量唔係好大杯,我哋就每人叫一客,慢慢享受。紅豆甜甜哋再淋啲抹茶,雪

有後生靚仔可以食豐富啲!

北海道產黑毛和牛套餐~

牛肩胛拼肉眼蓋200g

黑松露日本生雞蛋/迷你沙律/韓風湯/飯

大大塊牛肩胛好薄啊!好多肉汁好juicy

飽住瘦身(豬)~

韓式菜包黑毛豬五花300g

迷你沙律/韓風湯

再飲一啖韓風湯,正呀~👍

一韓[芝]味(牛/豬/雞)~

牛五花拼豬頸肉拼嫩雞肉拼芝士年糕300g

年糕兩件/迷你沙律/韓風湯和飯

甜品~

朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰/抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰~

紅豆甜甜哋再淋啲抹茶,雪花冰真係好似啲椰絲,入口一啲都唔覺得係雪花咁,好味呀推介👍 靚仔話佢嗰朱古力糯米糍冇得頂呀,好味到呢~ 推介👍

飲品~

芒果熱情果梳打/玫瑰荔枝梳打~

兩杯飲品外貌真係好吸引,淨係打卡已經一流啦,燒完韓燒飲佢非常之配搭,兩杯都係清清甜甜,玫瑰荔枝好清香,熱情果配芒果都係好清香,推介👍

2023-07-06
  • 玫瑰荔枝梳打
  • 韓式芝士年糕
  • 朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰
  • 抹茶紅豆牛角包窩夫
  • 北海道產黑毛和牛餐
  • 韓式菜包黑毛豬五花
  • 黑毛豬五花
新蒲崗燒肉店好推介 愛上一人吃韓燒一人 生銅餐 ,讓我輕鬆飽住瘦原來韓燒也可以一個人吃!不一定每次都好豐富,位於新蒲崗的一韓燒主打一系列燒肉套餐,最平$45就吃得到,我特別推介【韓式菜包黑毛豬五花】,肥而不膩,豬味濃郁,吃完口齒留香😘,一人的肉類份量都足夠,絕對滿足我大胃王。今次我就和好友在仔仔放暑假前,好好享受媽咪metime,去吃韓國燒肉,既然短時間不能夠去韓國旅行,我們點了多款牛小排、牛五花牛板腱、拼橫隔膜肉及牛小排等牛肉,牛味十足。橫隔膜肉嚼勁十足,單點多款肉類價格好優惠,再配上多款醬汁如韓式辣椒醬、日式烤肉醬及蒜泥燒肉醬,令滋味升級。重點推介韓國蜂巢豬皮,燒香後帶點黏口,這是令人深深愛上的肥美口感,建議配上生菜及蒜片吃。喜歡重口味的一定要點經過醃製的牛小/大腸,好煙韌的口感!凍飲品今期有買一送一推廣優惠,我即時點了凍榛子咖啡🍹🍹。這餐廳環境舒服,加上模型公仔擺設,我喜歡這個現代韓燒爐,火力夠猛,爐邊就會吸走油煙,我們燒了一小時多也不用更換鐵網。另外,更提供奶油芒果牛角包窩夫、抹茶紅豆、 3.6牛乳雪花冰等特飲(甜品下午六點後供應)
新蒲崗燒肉店好推介

愛上一人吃韓燒
一人 生銅餐 ,讓我輕鬆飽住瘦

原來韓燒也可以一個人吃!

不一定每次都好豐富,位於新蒲崗的一韓燒主打一系列燒肉套餐

2023-07-10 91 瀏覽
今日和家人又來到新蒲崗Mikiki商場內的燒肉店「一韓燒」。餐廳門前的老虎仔動畫很吸引,內部裝修算不上豪華,但給人整潔的感覺,沒有油煙味。座位也寬敞舒適,餐枱上每個座位都有個凹位,用來放置套餐的托盤,考慮周到。點菜用QR CODE,網站簡明易用,一目了然,值得一讚。除了超值套餐之外,還可以追加燒肉和配料,甜品和飲品等。套餐「01飽住瘦身-韓式菜包黑毛豬五花」,黑毛豬五花肉質特別爽口,肥而不膩,用生菜包住來吃,份外滋味。「05牛氣十足-牛小排牛板腱牛橫膈膜」,牛肉三食,口感味道各有特色,我最喜歡牛橫膈膜,肉味豐富,有咬口。「10牛迷之選-美國牛仔骨」,連骨的肉最美味,雪花紋理均勻,份量不少,特別爽口。枱上還有多款燒肉醬汁選擇,我最喜歡日式燒肉汁,味道甜甜的,能提鮮。所有套餐都包括三色前菜或迷你沙律、韓風湯和白飯(01套餐不跟飯),湯是豆腐昆布麵豉湯,鹹鮮味,不錯。甜品:「芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰」,有新鮮芒果肉、糯米糍、雪糕和牛乳沙冰,牛乳味道濃郁,是冰涼消暑的佳品。「抺茶紅豆牛角包窩夫」,窩夫新鮮即製,香脆可口,配上粒粒紅豆,更加美味。特飲:「玫瑰荔枝梳打」,「藍柑麝香葡萄梳打」,超

套餐

甜品

特飲:

「玫瑰荔枝梳打」,「藍柑麝香葡萄梳打」,超大杯,梳打汽水放在上面,賣相別緻。
這裏的套餐及甜品性價比奇高,食得暢快滿足,家人說好下次再來幫襯了。
一直以來,對於飲水都會肥嘅 #小秘書,「減肥」從來都只係一個口號😅 不過眼見身邊嘅朋友自從開始 #KetoDiet(生酮飲食減肥),都有一定成績,搞到我都心郁郁😉 呢個減肥方法有度好,就係可以吃個飽😉 除咗糖同澱粉食物唔食得,其他冇添加嘅食物幾乎都可以擺落肚… 最啱啲為食又想瘦身嘅人士🤤 據說 #動物脂肪 同埋 #蔬果 🥒 對於 #KetoDiet 人士一定唔少得… 所以呢排出去食飯,我都會揀 #火鍋 / #燒肉 嚟好好補充😝朋友仔呢晚就特登安排咗我哋喺 Mikiki 樓上間「一韓燒」食 #韓式烤肉… 睇嚟佢一定係驚我又質晒啲 #白飯🍚比佢😂 #小秘書 一入到餐廳門口,已經被天花上嘅波波燈吸引住👀 整體都裝飾得幾別緻。服務員安排我哋坐抵之後,介紹我可以試吓佢哋嘅「飽住瘦身餐」#韓式菜包黑毛豬五花… 哈 正合娘娘心意😝 呢個餐用咗 #生菜 🥬 包 #黑毛豬五花 代替咗 #米飯,#肥嘟嘟 嘅 #黑毛豬五花,放入爐燒一陣見有微燶邊就食得,用 #生菜葉 包住,再配埋啲 #泡菜 同 #包肉醬 一齊入口,寧舍惹味🤤 而朋友仔就當然唔會放過食燒肉嘅機會,除咗自己點咗份 #牛仔骨套餐,另外仲加咗 #

而朋友仔就當然唔會放過食燒肉嘅機會,除咗自己點咗份 #牛仔骨套餐,另外仲加咗 #黑毛和牛 拼 #A4肉眼蓋、#牛小排,仲有 #豬頸肉,雖然點嘅份量唔多,後加嘅都只係100g份量,純粹樣樣試吓,不過 #即燒即食 嘅 #靚肉,真係特別香口🤤 另外餐廳呢排做緊 #特飲 七折優惠,我哋叫嘅 #藍柑麝香葡萄梳打 單係外型已經相當吸引,不過我就比較喜歡佢哋嘅 #芒果乳酸,正好幫我嘅味蕾中和一吓燒肉嘅油膩感🤤 最後當然唔少得 #甜品 啦😉 我要嘅 #抹茶紅豆牛乳雪花冰,#雪花冰 入口即溶,淋上面嘅 #紅豆蓉 同 #綠茶醬 甜甜地,成個口味都好配襯🤤 而另一個 #抹茶紅豆牛角包窩夫 亦做得相當出色😉 真心冇諗過韓國燒肉餐廳都可以做到呢個效果… 讚!

餐廳整體質素都唔錯,尤其係餐廳服務員都非常有禮貌,地方又乾淨,而最重要係價錢唔算貴… 有機會一定會返嚟encore😃

📍 一韓燒 (新蒲崗)太子道東638號Mikiki1樓103A號舖
2023-07-09
$261.4 (晚餐)
2023-07-03 79 瀏覽
新蒲崗美食 呢間 #一韓燒 我已經食過好多次午市套餐由幾十到百多元不等有全牛,全豬,什綿等多款組合仲有啲好特色嘅牛大腸、牛小腸、豬大腸、牛橫隔膜同牛脷都有🫠不過我就無勇氣試喇!套餐有細份量同大份量任均選擇套餐跟白飯 + 韓風湯 + 前菜/沙律白飯有味素在飯面,好似係日本米,明明覺得碗飯太大,又不期然食晒🫢前菜係3款kimchi, 都幾好食如果唔食Kimchi,可以揀沙律湯係海帶湯,幾好飲,唔會好咸今次點咗 7️⃣號 300g 牛五花拼豬頸肉拼嫩雞肉拼芝士年糕今次點呢個可以一次過食晒豬牛雞牛一向都不錯,今次試雞,相當之好食,好嫩同多汁👍🏻不過我最期待都係個芝士年糕燒熱咗食真係好正😋汽水都係加幾蚊就有罐特飲有折平價韓燒嚟講都幾抵食同好食300g 對我嚟講真係太飽150g 又驚唔夠食 😂200g 其實最啱我,不過呢個餐一係150g,一係 300g
新蒲崗美食
呢間 #一韓燒 我已經食過好多次
午市套餐由幾十到百多元不等
有全牛,全豬,什綿等多款組合
套餐有細份量同大份量任均選擇

套餐跟白飯 + 韓風湯 + 前菜/沙律
前菜係3款kimchi, 都幾好食
如果唔食Kimchi,可以揀沙律
湯係海帶湯,幾好飲,唔會好咸

今次點咗 7️⃣號 300g
牛五花拼豬頸肉拼嫩雞肉拼芝士年糕

今次點呢個可以一次過食晒豬牛雞

牛一向都不錯,今次試雞,相當之好食,好嫩同多汁👍🏻

不過我最期待都係個芝士年糕

跟餐前菜
7️⃣號 300g 牛五花拼豬頸肉拼嫩雞肉拼芝士年糕
跟餐前菜
2023-06-17 87 瀏覽
今日又要去新蒲崗做嘢,所以又可以約朋友食飯呀!這個鐵腳超喜歡吃燒肉,附近商場內這間一韓燒就至啱不過啦!這間燒肉店款式頗多有十幾款選擇,黑毛豬、黑毛和牛、牛五花、牛小排、牛横隔膜、牛板腱、牛脷、牛大腸、牛小腸和韓式牛肉餅等等。很喜歡這個套餐~~~飽住瘦身套餐韓式菜包黑毛豬五花🐷配生菜/ 包肉醬/ 洋蔥/蒜片 /泡菜/ 青辣椒一層層黑毛豬五花片油脂分布平均,色澤嫩肉煎起起來的時候已經香噴噴,薄薄一片很脆口夾泡菜好味,而配生菜蒜片醬汁一起吃非常爽脆惹味。牛氣十足套餐牛小排 、牛板腱 、牛橫隔膜🐮真的是牛氣十足,份量豐富三種不同部位色澤也是非常均勻,油脂分布平均,輕輕每邊煎一會已經很香牛味湧上來,肉質嫩嫩而牛橫隔膜比較爽口。另追加一碟美國牛仔骨一份🥩牛仔骨很厚肉,牛味很香濃而有咬口。抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰🍧吃完肉類就到甜品時間,這款抹茶紅豆牛乳雪花冰很精緻,抹茶雪糕很綿滑濃濃抹茶味道,大大粒紅豆蓉加埋雪花冰一起吃很搭配。柚子蜜糖牛角包窩夫🧇吃完冰凍甜品後到吃些暖暖甜品呀!牛角包窩夫即點即做,熱辣辣香噴噴窩夫很鬆化又香脆,加上柚子蜜糖酸酸甜甜好滋味。

很喜歡這個套餐~~~飽住瘦身套餐

韓式菜包黑毛豬五花🐷
配生菜/ 包肉醬/ 洋蔥/蒜片 /泡菜/ 青辣椒
牛氣十足套餐
牛小排 、牛板腱 、牛橫隔膜🐮
另追加一碟美國牛仔骨一份🥩
牛仔骨很厚肉,牛味很香濃而有咬口。
抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰🍧
柚子蜜糖牛角包窩夫🧇
吃完冰凍甜品後到吃些暖暖甜品呀!

2023-06-16 1010 瀏覽
位於新蒲崗Mikiki shopping mall 嘅《一韓燒》親民價好抵食。店內部分卡位,部分吧檯位,歡迎獨行俠。飽住瘦身有個生酮餐-韓式泡菜黑毛豬五花~沒有澱粉質,換來包烤肉嘅生菜,新鮮夠爽脆,其他韓式泡菜配菜等等都非常美味,五花腩夠曬肥美,烤香咗嘅肥肉真係好吸引。大人氣極上之選套餐-牛小排拼牛橫隔膜~牛小排嘅脂肪含量都唔細,入口非常juicy,橫隔膜口感比較強但唔韌。韓式牛肉餅(50g)~人氣之選,豬柳漢堡啲friend,呢個係牛肉漢堡,啖啖肉好啱小朋友。牛板腱(50g)~呢個牛肉味夠濃,唔太肥,亦都好食。牛脷(100g)~呢個唔使講啦,獨特嘅牛舌香味冇其他部位可以代替,我的至愛。韓式芝士年糕~有說明書教大家點樣烤,一定要有心機,唔好心急,真係好香好滑,食過一定返尋味。玫瑰荔枝梳打&芒果熱情果梳打~韓式特飲方法,勁大杯,食烤肉嘅最佳拍檔。朱古力糯3.6牛乳雪花冰~第一次食朱古力雪花冰,平時多數食水果味,呢個仲有一粒糯米糍,朱古力雪糕正,夠甜奶,食到尾都覺「水」。柚子蜜糖牛角包窩夫~ 都興咗一排嘅韓式甜品-牛角包窩夫,呢個加入柚子醬。今餐飽飽好滿足。
店內部分卡位,部分吧檯位,歡迎獨行俠。
飽住瘦身有個生酮餐-
韓式泡菜黑毛豬五花~
大人氣極上之選套餐-
牛小排拼牛橫隔膜~
韓式牛肉餅(50g)~
牛板腱(50g)~
呢個牛肉味夠濃,唔太肥,亦都好食。
牛脷(100g)~
呢個唔使講啦,獨特嘅牛舌香味冇其他部位可以代替,我的至愛。
韓式芝士年糕~
玫瑰荔枝梳打&芒果熱情果梳打~
韓式特飲方法,勁大杯,食烤肉嘅最佳拍檔。
朱古力糯3.6牛乳雪花冰~
柚子蜜糖牛角包窩夫~
都興咗一排嘅韓式甜品-牛角包窩夫,呢個加入柚子醬。
今餐飽飽好滿足。
2023-06-14