2021-10-09 40 瀏覽
🔻白魚刺身 $240其實係薄切油金魚,幾肥美新鮮🔻牡丹蝦刺身 $118 2隻鮮甜彈牙,食完刺身後,職員會問需唔需要將蝦頭拎去煲湯😋雖然要加錢,但個麵豉湯幾鮮甜,都值得😉🔻海膽蟹肉牛油果卷 $180將幾樣好食嘅材料合併😂好難唔好食😂但若然海膽再鮮甜啲會更加分🔻各式串燒 $-居酒屋必點,正正常常不過不失😉🔻蟹肉厚燒玉子$76必點玉子燒💯又滑又香,少許甜甜地,好食😋🔻凍蕃茄 $49橄欖油浸東凍蕃茄,蕃茄唔夠甜一般般——————————————————by C **#sissyfoodie
🔻白魚刺身 $240
其實係薄切油金魚,幾肥美新鮮

🔻牡丹蝦刺身 $118 2隻
鮮甜彈牙,食完刺身後,職員會問需唔需要將蝦頭拎去煲湯😋
雖然要加錢,但個麵豉湯幾鮮甜,都值得😉

🔻海膽蟹肉牛油果卷 $180
將幾樣好食嘅材料合併😂好難唔好食😂
但若然海膽再鮮甜啲會更加分

🔻各式串燒 $-
居酒屋必點,正正常常不過不失😉

🔻蟹肉厚燒玉子$76
必點玉子燒💯又滑又香,少許甜甜地,好食😋

🔻凍蕃茄 $49
橄欖油浸東凍蕃茄,蕃茄唔夠甜一般般

——————————————————
by C
#sissyfoodie
  • 厚燒玉子
係銅鑼灣F1出口隔離黃金廣場上樓上就到,當日落雨,雨都唔使淋就去到。特上刺身5點盛 ($420)五款刺身都超新鮮,吞拿魚好粉嫩,入口接近即溶。油甘魚,甜蝦都好肥美鮮甜,每一樣食落去都係一種享受。日本水菜紅甘薯沙律 ($85)好大碟呀,紅甘薯好甜,同沙律菜同埋芝麻醬好夾,沙律入面仲有啲海帶,都幾好食。雜菌厚玉子 ($68)玉子包住雜菌再配埋蘿蔔蓉熱辣辣,玉子好滑,生熟掌握得岩岩好,好好味。蟹肉石頭鍋飯 ($168)一上枱好多蟹肉係上面嫁,不過未影得切相,餐廳員工就幫我地撈勻咗🤣 撈既時候成個飯偏濕潤,餐廳員工叫我地等多2分鐘,飯會再入味啲同乾身啲。等咗一陣,飯真係乾身咗,仲有啲飯焦😍 而且除咗啖啖都食到蟹肉,入面仲有蝦同元貝,所以成個飯都好香好鮮。而且好中意飯入面有啲脆肉瓜粒,出奇地好夾。魚湯 ($45)餐牌冇嫁!🤭餐廳話唔係日日都有,強烈推薦,一於試下。個湯好鮮好濃郁,一啲都唔腥,飲完真係wow一聲。因為要用40斤魚骨去熬,所以唔係日日都有得飲,所以如果當日有嘅話記住試吓。蜜桃梳打 ($42) • 藍莓茶 ($49)兩樣都唔錯,蜜桃味好出好甜,幾好飲。藍莓茶就清啲。~值得大讚既係餐廳服

特上刺身5點盛 ($420)

日本水菜紅甘薯沙律 ($85)

雜菌厚玉子 ($68)

蟹肉石頭鍋飯 ($168)

魚湯 ($45)

蜜桃梳打 ($42) • 藍莓茶 ($49)
兩樣都唔錯,蜜桃味好出好甜,幾好飲。藍莓茶就清啲。

~值得大讚既係餐廳服務好好,每個都好好笑容又好nice,食得好開心🥳
如果諗唔到食邊一間日本餐廳嘅話,呢一間餐廳我都幾推介!我感覺佢係偏西日式,款式多之餘味道都幾好!白身魚薄切薄切到刺身係半透明狀態,食落去都幾爽口,而且醬汁烹調令到成個刺身好fresh,食得出係有用心配搭嗰啲味道海膽吞拿魚壽司呢個壽司淨係睇個樣都已經夠吸引,上面嘅海膽一啲都冇鹼水味,食得出係靚野,而去啲吞拿魚茸配埋海膽都幾好食花華比目魚煮呢一個比目魚真係好出色,佢下面係用番茄醬去烹調,比目魚好滑身,亦都同蕃茄味好夾呢一間餐廳都幾多飲品選擇,尤其係佢嘅梳打系列都可以揀有無酒精!

海膽吞拿魚壽司

花華比目魚煮

2021-10-06 31 瀏覽
銅鑼灣呢一間位於黃金廣場嘅餐廳,成間餐廳都好有日本嘅感覺,成間餐廳比較暗,好適合一大班朋友喺度食串燒飲酒傾偈。東洋卷一碟切開咗做三份,呢一疊菜式就算唔食得,影相都一流,但當然啦佢都好好食,入面有牛油果、蟹子、鰻魚同沙律醬,以佢嘅外皮食落去有啲似pancake,完全係一啖可以滿足晒我嘅慾望。厚燒玉子呢款我相信都係餐廳嘅招牌菜 食落去玉子燒好滑身,蛋味都幾重,食得出廚師都好用心咁烹調菜式蟹肉石燒飯呢個石燒飯一上枱嘅時候蟹味好香,入面除咗好多蟹肉之外,亦都有好多蟹膏,一定要不斷咁去攪拌,如果唔係個飯就會好濕Apricot Ginger呢杯飲品真係好值得試吓,喺出面啲餐廳都飲唔到呢一杯飲品嘅味道!

蟹肉石燒飯

Apricot Ginger
1K
2021-10-04 38 瀏覽
朋友推介一間以江戶時代風情,售賣以雞蛋為主題的不平凡日本料理館「一門」。店內裝修花盡心思,打過了一個日本江戶時代場面,正好一解我對日本相思之情。一門沙律看似簡單的沙律🥗實不簡單,沙律口入爽脆,真是一道不錯的開胃前菜。金目鯛胡麻汁薄切金目鯛晶瑩通透、略現粉紅,配上胡麻汁,令味道更鮮味,肉質更彈牙。蟹肉忌廉熱辣辣的蟹肉忌廉即叫即炸,外皮香脆,內裡綿滑細膩,散發著濃郁蟹香。海膽蟹肉牛油果卷賣相吸引非常吸引,卷物上還加上鮮甜海膽,肉質飽滿蟹肉,還有淮山漬、牛油果🥑的爽脆口感,令層次更豐富。牛肉車厘茄串 / 雞肉京蔥串 / 燒牛舌 / 溫室青椒仔串燒來到時,已傳來香噴噴的味道!牛肉車厘茄串中的車厘茄清新多汁、雞肉京蔥串肉質嫩滑、青椒仔微辣惹味、燒牛舌柔軟口感,令人一試難忘!

一門沙律

金目鯛胡麻汁薄切

蟹肉忌廉

海膽蟹肉牛油果卷

牛肉車厘茄串 / 雞肉京蔥串 / 燒牛舌 / 溫室青椒仔
串燒來到時,已傳來香噴噴的味道!

2021-10-04 35 瀏覽
疫情仲未過,但個心已經飛左我嘅家鄉日本,雖然唔知幾時先去到,唯有食住日本菜先啦!呢日去咗銅鑼灣黃金商場嘅一門度食,地點非常方便,就喺mtr隔離。店員非常有禮貌,店舖亦非常有日本style。我地叫咗壽司十件(HKD 280),厚燒玉子 (HKD 60),東洋卷 (HKD 72),炸雞香蔥 (HKD 75),豚肉豆腐石燒炊 (HKD 96)同埋滑蛋鰻魚石頭飯(HKD 138)。先嚟嘅係壽司:海膽、吞拿魚蓉、帶子、牡丹蝦、章紅魚、𩶘魚、三文魚、拖羅、油甘魚、鯛魚。賣相非常靚,顏色鮮豔,食落去非常鮮甜可口,簡直係人間美食。跟住就係signature dish之一嘅玉子燒。賣相非常靚,玉子上面仲印有「一門」兩字,分量非常大,食落好嫩滑。再嚟嘅就係東洋卷,蛋卷內面包住牛油果、蟹籽同鰻魚。非常有特色又花功夫嘅一個菜式。蛋卷皮真係好薄好嫩滑,好少地方可以食到呢個質感。整體嚟講東洋卷味道幾特別。如果唔係仲有其他美食,我地一定會再encore。炸雞炸得表面金黃乾身,唔油膩,食落去卜卜脆,內裡juicy。大量香葱喺面,好惹味!豚肉豆腐石燒炊,分量好大,用料充足,豆腐豆香十足,好滑溜,呢味菜清清地,好啱健康人

豚肉豆腐石燒炊,分量好大,用料充足,豆腐豆香十足,好滑溜,呢味菜清清地,好啱健康人士。
最後就係鰻魚石頭飯,未食已經聞到濃濃郁郁嘅鰻魚香氣,加上滑蛋,個心已經好想食。個人覺得食咗咁多前菜/壽司,緊係要有返啲熱飯落肚先完滿。鰻魚好大塊,又好味,性價比非常之高!
飲品方面,叫咗蜜桃梳打同陳皮檸檬,兩杯凍飲。梳打有清爽嘅蜜桃香味,而我個人比較喜歡味道相對濃郁嘅陳皮檸檬,味道清甜滋潤。
2021-10-04 29 瀏覽
上班族收工必去高質居酒屋 <一門>銅鑼灣一門,地點好就腳,喺SOGO對面啱哂約朋友收工去聚一聚🥳一入到餐廳,氣氛已經好好,裝修都非常有日本風味;加上同場仲有幾枱客人係日本人😂真係有少少似去左日本旅行咁樣🥲不得不讚揚職員態度好好 會留意我地啲嘢食到未,又會幫我地換碟加水,感覺好好🥰🥰刺身盛盒5點 刺身超級有驚喜,特別係帶子!真係好鮮甜。我地之後仲單點多一次!而其餘嗰四款刺身都好新鮮,建議大家一定要試😍😍火炙三文魚牛油果 朋友係牛油果控🤣一見到啲個即刻心心眼要叫。果然好好食。三文魚燒咗外層,所以好香油味,加埋牛油果同蒟蒻沙律好好食,酸酸甜甜,勁開胃☺️海膽吞拿魚壽司 呑拿魚入口即溶,再配合埋海膽,鮮味再升級🥳一碟有六件,好超値蟹肉石頭燒飯 呢個燒飯一拎到過嚟太吸引😂完全唔記得影相😌職員好細心咁幫我地撈好蟹膏入石鍋飯內🤪仲幫我地分好一碗碗😚每一碗都充滿蟹膏嘅香味加埋新鮮嘅蟹肉、龍蝦肉同帶子肉,唔經唔覺就食咗一大碗😛超正!蟹膏一啲都唔腥,仲帶出到個飯既鮮甜層次感!100分🤩🤩我地仲分叫咗牛舌,雞翼,豬腩肉、免治雞肉串同埋燒青椒仔🥰食得出師傅好有心機燒。每一樣野都燒得啱啱好,特別係
上班族收工必去高質居酒屋 <一門>
銅鑼灣一門,地點好就腳,喺SOGO對面

刺身盛盒5點

火炙三文魚牛油果
朋友係牛油果控🤣一見到啲個即刻心心眼要叫。

海膽吞拿魚壽司

蟹肉石頭燒飯

我地仲分叫咗牛舌,雞翼,豬腩肉、免治雞肉串同埋燒青椒仔🥰
食得出師傅好有心機燒。每一樣野都燒得啱啱好,特別係牛舌,我覺得又係必點,下次再黎我都會叫。
我地仲叫左刺碗蜆肉麵豉湯,又係好有驚喜,每一碗有三隻大蜆 好鮮甜,為晚餐畫上完美嘅句號🥰🥰🥳

好姐妹生日,當然要食佢最愛嘅日本菜啦🇯🇵同事介紹喺黃金廣場嘅一門,menu除左招牌菜~蛋🥚之外,當然唔少得魚生,壽司、丼飯、日式料理等等。傳統日式裝潢,座位濶落舒適。店員細心介紹有禮,讚!  🍣深海池魚皇角切 $240:深海池魚皇又叫縞鰺,比一般池魚大而且矜貴。店員話係夏天嘅時令魚,最適合做刺身。角切呈半透明嘅深海池魚皇,肉質細緻爽口帶油份,鮮味甘香,配埋酸酸地嘅醬油一齊食,一試難忘!推介👍👍👍 🍣壽司盛盒 $160 : 一共七件嘅壽司盛盒,由廚師發板最新鮮嘅壽司,有我最鐘意嘅海膽軍艦、 香蔥拖羅軍艦、三文魚、吞拿魚、油甘魚同牡丹蝦!海膽香濃厚實,厚厚嘅香蔥拖羅軟綿細滑,三文魚配青檸酸甜汁油脂勁香,油甘魚同吞拿魚腩香甜肥美,牡丹蝦鮮甜冇得彈,最特別小銀魚咸咸地勁好味,呢個盛盒我比滿分💯!🍳東洋卷 $72 : 蛋香味勁香嘅薄薄壽司皮,包住大大件牛油果🥑,加埋鰻魚同蟹籽,清甜爽口,鎮店之寶必點之選!  🍤大蝦海鮮飯 $148 :店員推介呢個手作料理~大蝦海鮮飯,大蝦肉扎實鮮甜!配菜海鮮有魚籽、帶子、魷魚等,醬汁濃而不膩,每一啖飯都滿滿配菜同醬汁,口感豐富份量足! 🥗一門沙律 $78:招牌沙

🥗一門沙律 $78:招牌沙律有特多生菜同紫菜碎,配酸酸甜甜嘅沙律醬好夾好好味!

🥣蜆肉面豉湯 $72/2 : 食完魚生最正就係飲返碗熱熱嘅湯!蜆肉清甜,湯咸淡適中!無得彈!

飲品: 蜜桃梳打同荔枝梳打都清甜好味!
  • 東洋卷
  • 深海池魚皇角切
  • 壽司盛盒
  • 大蝦海鮮飯
2021-09-30 229 瀏覽
一門 (銅鑼灣)好近銅鑼灣地鐵站,好易揾。未入去已經見到店內裝潢好有日本既感覺。有bar枱、卡位同包廂,位置座得舒服。一坐低就有店員拎 menu比你。今晚都幾full,最好book位先。 🌟深海池魚王🐟 $240聽店員講池魚王係呢個類別既魚最貴既一種。刺身既顏色好通透,睇落已經覺得好新鮮。食落有啲咬口,唔會有筋,幾鮮甜。。🌟一門沙律🥗 $78好大份既沙律,沙律菜撈埋沙律醋同紫菜碎,幾啱作為開胃菜。。🌟吞拿魚、三文魚、鯛魚、牡丹蝦、吞拿魚蓉、魚苗、海膽🍣好高質既壽司,壽司飯有少少調味,刺身好新鮮。牡丹蝦肉質爽口清甜。吞拿魚蓉有魚油香。海膽有海水味但唔會苦。。🌟東洋卷🥑🥚 $72好特別既卷物,用pancake皮包住鰻魚、蟹子同牛油果。皮有少少甜味,蟹子令到個口感好豐富,之後就會食到鰻魚既咸香味。味道比想像夾同好食。。🌟大蝦海鮮飯🦐🍅 $148賣相都幾唔似日式既飯,但最緊要好食。除咗有大蝦同硯之外,仲有唔少既帶子粒、三文魚子同菇。個汁主要都係蕃茄味,又會有海鮮既鮮味。。🌟免治雞肉串🐓 $30🌟燒牛舌 $50🌟雞翼🐓 $30雞肉串有唔少雞軟骨係裏面,口感唔錯。牛舌有咬口,調味幾香。。🌟Japa
一門 (銅鑼灣)

🌟深海池魚王🐟 $240

🌟一門沙律🥗 $78
好大份既沙律,沙律菜撈埋沙律醋同紫菜碎,幾啱作為開胃菜。

🌟吞拿魚、三文魚、鯛魚、牡丹蝦、吞拿魚蓉、魚苗、海膽🍣
好高質既壽司壽司飯有少少調味,刺身好新鮮。牡丹蝦肉質爽口清甜。吞拿魚蓉有魚油香。海膽有海水味但唔會苦。

🌟東洋卷🥑🥚 $72

🌟大蝦海鮮飯🦐🍅 $148

🌟免治雞肉串🐓 $30
🌟燒牛舌 $50
🌟雞翼🐓 $30
雞肉串有唔少雞軟骨係裏面,口感唔錯。牛舌有咬口,調味幾香。

🌟Japanese tea $42
🌟Lychee cocktail $42

人均: $200-400
📍銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓
#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #日式料理 #日本菜 #日本美食 #銅鑼灣日本菜 #壽司 #刺身 #拉麵 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #銅鑼灣日本菜
2021-09-29
2021-09-29 99 瀏覽
是日晚上收工去咗銅鑼灣黃金廣場「一門」品嚐和風日式晚餐,餐廳主打日本居酒屋食物,餐牌圖文並茂,簡潔清晰荔枝梳打先叫咗兩杯飲品解渴,荔枝梳打甜甜的,底下仲有椰果肉,增添口感原味乳酸燒酌將燒酒加入原味乳酸裏面,甜酸中帶燒酒香,幾特別軟殼蟹沙律原隻軟殼蟹炸得香脆不油膩,啖啖肉,好新鮮!配上碧綠爽脆嘅雜錦沙律菜及和風柚子醋汁,清新開胃海膽蟹肉牛油果卷卷物一客有六件,上層有生菜碎、洋蔥粒、海膽及蟹肉,好足料,蟹肉同海膽都好鮮味!香脆紫菜包住日本珍珠醋米、牛油果及牛蒡條,味道同口感都好豐富呀真鯛刺身真鯛肉質鮮美,彈性十足,味道甘爽鮮甜,配上餐廳自家製醬汁,更加滋味香炸芝士一客有四件,香軟芝士沾上麵包糠後炸香,外脆內軟,芝士呈現拉絲效果,棉棉芝香燒日本青椒仔日本青椒仔好翠綠又鮮嫩,無榨,微微辣雞肉京蔥串日本京蔥口感爽脆,配上嫩滑燒雞肉粒,好好食牛肉車厘茄串半肥瘦嘅牛肉薄片包住車厘茄燒熟,入口好juicy,味道幾fresh燒牛舌牛舌厚薄適中,頗有嚼勁,油脂感豐富,味道濃郁芳香生薑豚肉石頭燒飯熱騰騰的石頭鍋裏有半肥瘦生薑豚肉同日本珍珠米飯,拌勻後每粒飯都吸收左豚肉生薑醬汁精華,鹹鹹甜甜,好美味哦

荔枝梳打

原味乳酸燒酌

將燒酒加入原味乳酸裏面,甜酸中帶燒酒香,幾特別

軟殼蟹沙律

海膽蟹肉牛油果卷

真鯛

香炸芝士

燒日本青椒仔

日本青椒仔好翠綠又鮮嫩,無榨,微微辣

雞肉京蔥串

日本京蔥口感爽脆,配上嫩滑燒雞肉粒,好好食

牛肉車厘茄串

燒牛舌

牛舌厚薄適中,頗有嚼勁,油脂感豐富,味道濃郁芳香

生薑豚肉石頭燒飯

2021-09-29 170 瀏覽
🔻 一門銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓///🧃一門沙律$78呢個沙律係全素菜嘅,啱晒啲食素食嘅人士。入邊有唔同嘅沙律菜,蕃茄仔,同埋大量紫菜。沙律嘅調味有少少似韓國紫菜嘅芝麻味,食落好香口/🧃白身魚薄切 $240白身魚味道比較鮮甜,比較少脂肪,入口爽口彈牙,最適合整刺身薄切。刺身跟左一個醬汁,食落酸酸地,有少少似柚子醋,非常開胃,同刺身非常夾/🧃特上壽司10件$280呢度嘅壽司除咗用了好新鮮之外,比較特別嘅係,師傅會喺唔同嘅壽司作唔同嘅調味,去突顯返魚肉本身嘅特性,非常之有誠意。海膽同埋甜蝦係我最鍾意嘅兩款,如無意外,海膽應該用咗北海道海膽,非常鮮甜,完全冇海膽嘅怪味。而甜蝦上面用咗應該係蝦膏嘅醬汁,入口甘甜。/🧃東洋卷 $72好特別嘅日本食物,喺其他地方冇食過,入面用咗班戟皮,入邊有鰻魚、牛油果、飛魚子,多種食材喺口入邊混合,二想不到地match!/🧃石頭鍋牛肉飯識得食一定係上枱之後唔即刻攪勻佢,等一等,令到鍋底嘅飯變成飯焦,令到石頭鍋飯多一份焦香口,不過都有一個條件,就係食過必須非常熱,而呢度嘅石鍋飯就做到呢一點,令到啲人平平無奇嘅食物大大加分。/////#food #food
🔻 一門

🧃特上壽司10件$280

🧃東洋卷 $72
🧃石頭鍋牛肉飯

/////
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2021-09-29 154 瀏覽
🌸銅鑼灣美食🌸一門🎏😋好像去了一趟偽日本之旅銅鑼灣一帶商場林立,有各式各樣的餐廳美食,思念日本旅行的情緒發作,因此我就相約了好友到位於銅鑼灣一間彷如置身於日本的和風食堂-「一門」享用晚餐❗餐廳鋪面寬敞舒適❗餐廳裝修優雅精美,餐廳有各式各樣的日系精品擺設,有傳統和風酒瓶、精緻吊燈及日本風情掛畫等。餐廳以柔和的燈光點綴,相當舒服❗️而且服務員的工作態度也十分友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗能夠向客人詳盡地介紹餐點❗餐廳的座位十分寬闊,客人彷彿置身於日本當地的和風餐廳內享受美饌❗1️⃣🌟刺身五點盛 $298豪華的新鮮鮮身五點盛,有鯛魚、三文魚腩及甜蝦拌海膽沙津等鮮味刺身,刺身盛擺盤相當精緻,而且十分新鮮,入口即溶。是十分高質的刺身拼盤❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟海膽油甘魚卷 $180海膽油甘魚卷賣相精緻,海膽及油甘魚刺身入口即溶,卷物中間夾著日式爽脆清新甘荀,口感豐富有層次❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️3️⃣🌟三文魚牛油果沙津 $148鮮嫩肥美的三文魚腩刺身,配搭翠綠清新的牛油果肉,加上餐廳秘製的沙津粉絲,配料豐富,味道酸酸甜甜,十分開胃❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣
🌸銅鑼灣美食🌸一門🎏
😋好像去了一趟偽日本之旅

1️⃣🌟刺身五點盛 $298
豪華的新鮮鮮身五點盛,有鯛魚、三文魚腩及甜蝦拌海膽沙津等鮮味刺身刺身盛擺盤相當精緻,而且十分新鮮,入口即溶。是十分高質的刺身拼盤❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
刺身五點盛

2️⃣🌟海膽油甘魚卷 $180
海膽油甘魚卷

3️⃣🌟三文魚牛油果沙津 $148
三文魚牛油果沙律

4️⃣🌟雞翼串燒 $30
雞翼串燒帶微微焦香,肉質鮮嫩美味❗️
雞翼串燒

5️⃣🌟牛舌串燒 $50
牛舌肉質鮮嫩滋味,帶有淡淡焦香,以鹽和胡椒調味,配搭恰到好處❗️

6️⃣🌟雞肉捧串燒 $48
雞肉捧串燒啖啖肉,帶微微焦香,肉質鮮嫩美味❗️

7️⃣🌟牛腱串燒 $48
少有的牛腱肉肉質帶微微煙韌,亦帶有淡淡焦香,味道不錯❗️

8️⃣🌟青椒串燒 $28
翠綠的的青椒串燒清新爽甜,口感爽脆❗️
串燒

9️⃣🌟蜆肉味噌湯 $36@
蜆肉味噌湯即叫即製,新鮮熱哄哄地上菜,味道相當濃郁,配搭新鮮肥美蜆肉,味道相當惹味❗️
蜆肉味噌湯

1️⃣0️⃣🌟蟹肉石頭鍋飯 $168
蟹肉石頭鍋飯相當新鮮,店員會貼心為客人均勻地攪拌蟹肉及粒粒日本香飯,由於是菜式是即叫即製,石鍋仍然非常滾熱。米飯經拌勻後,每一啖飯配上鮮嫩的蟹肉,味道一流❗️
蟹肉石頭鍋飯

1️⃣1️⃣🌟巨峰梳打 $42
巨峰梳打帶少女心粉紫色,帶巨峰提子的鮮甜味,味道酸酸甜甜,十分開胃❗️

1️⃣2️⃣🌟海鹽荔枝梳打 $42
海鹽荔枝梳打帶微微金黃色,帶柚子的鮮甜味,還有一點點柚子肉,味道不錯❗️
巨峰梳打、海鹽荔枝梳打

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳食物質素高,而且食物賣相非常精緻,餐廳裝修雅致,而且更有提供各式各樣的日式的佳餚❗加上地點鄰近銅鑼灣站,交通方便,四通八達❗屬於銅鑼灣一帶的高質日本料理,是區內必到日式和風餐廳之選❗
2021-09-27
  • 雞肉捧串燒
  • 牛腱串燒
  • 青椒串燒
  • 巨峰梳打
希慎隔離嘅黃金廣場以前好出名有好多嘢食,今日就去咗4樓嘅「一門」,係間有日本特色嘅居酒屋🐟白身魚薄切 $280有少少灸燒效果,白身魚肉質結實,口感鮮甜,配上自家製嘅醬汁,同埋少量既配菜,配搭不錯👍🏻🍣海膽吞拿魚壽司 $220非常足料海膽吞拿魚壽司,口感好豐富🥰🦀蟹肉厚玉子 $76賣相花心思,蛋面上面印左招牌一門😆而且用嚟整厚玉子嘅湯都相當出色,玉子又滑又入味🍣東洋卷 $72係餐廳嘅招牌菜,用咗pancake皮去包住唔同既材料,例如係鰻魚,牛油果,蟹籽,一啖咬唔晒嘅感覺真係好🤤🥘海鮮茶壺湯 $68分量比較少,但係飲得出湯嘅鮮甜,仲用咗好多海鮮材料🍲牛肉石頭燒飯 $96醬汁調校得好好,石鍋黐住飯焦😋脆卜卜好好食

🐟白身魚薄切 $280

🍣海膽吞拿魚壽司 $220
非常足料海膽吞拿魚壽司,口感好豐富🥰

🦀蟹肉厚玉子 $76

🍣東洋卷 $72

🥘海鮮茶壺湯 $68
分量比較少,但係飲得出湯嘅鮮甜,仲用咗好多海鮮材料

🍲牛肉石頭燒飯 $96
醬汁調校得好好,石鍋黐住飯焦😋脆卜卜好好食
2021-09-23
2021-09-24 159 瀏覽
第一次去黃金廣場食嘢,原來入面有一間超好食嘅日式居酒屋特上壽司十件($380)有牡丹蝦、吞拿魚腩、帆立貝等等,睇落個樣好靚,食落都好新鮮白身魚薄切($280),鮮甜的薄身魚配海帶蔥花等,加上醬油,鮮味無比口感十足第一次食這麼好的厚燒玉子($60), 店員說這是餐廳的signature, 果真入口juicy香甜, 又熱辣辣, 點解只係蛋都可以做得咁好食第一次接觸東洋卷($72), 用pancake皮造皮,內裡是牛油果、蟹子、鰻魚和沙律醬,一啖咬落去,全部美味融為一體, 非常滋味海鮮茶壺湯($68) 真材實料用大蝦、蜆肉、帶子淆製而成, 飲落完全是海鮮鮮甜的精華生薑豚肉石頭燒飯($96) 香噴噴好食威士忌($88)香醇
第一次去黃金廣場食嘢,原來入面有一間超好食嘅日式居酒屋

生薑豚肉石頭燒飯($96) 香噴噴好食

威士忌($88)香醇

特上壽司十件

海鮮茶壺湯

海鮮茶壺湯
2021-09-22 50 瀏覽
整體裝修很日式風格,同埋都好多日本人會過黎見到幾多人係度食串燒、料理飲一杯海鹽荔枝梳打同巨峰梳打前菜方面我朋友嗌左有帶子刺身、日式沙律🥗帶子刺身酸甜開胃又新鮮,第一次食禁多紫菜的沙律,新鮮的素菜搭配壽司拼盤混搭款式多樣,海膽鮮甜不苦,仲有魚籽大大粒的飽滿口感仲有日式天婦羅🍤日本番薯同埋南瓜🎃甜入心仲有日式炸雞🍗熱辣辣又好味道蕃茄大蝦茄汁飯個飯酸甜滋味,醬汁充足飯上面仲有滿滿嘅魚籽記得攪拌均勻之後就可以食啦!
整體裝修很日式風格,同埋都好多日本人會過黎

見到幾多人係度食串燒、料理

飲一杯海鹽荔枝梳打同巨峰梳打
前菜方面

我朋友嗌左有帶子刺身、日式沙律🥗

仲有日式天婦羅🍤
日本番薯同埋南瓜🎃甜入心

仲有日式炸雞🍗熱辣辣又好味道

蕃茄大蝦茄汁飯
個飯酸甜滋味,醬汁充足
飯上面仲有滿滿嘅魚籽
記得攪拌均勻之後就可以食啦!