2018-06-11 74 瀏覽
今日放工約咗朋友食飯,一直聽人講一鍋瘋都好好味,今日就嚟一試。依間火鍋店ge賣點係一人一鍋同埋有5種味俾我地揀 分別係粟米,甘筍,椰子,菠菜和紫薯。我地2個人就分別揀左粟米同紫薯味 。158一人就有海鮮拼盆!過左幾分鐘個鍋就送到黎喇 粟米望落好淡色但就都好濃味叫左之後首先就黎左大約有十款海鮮ge拼盤 入面有蝦,蟹,鮑魚,蜆你,聖子等等 都好豐富同埋睇落去都好新鮮同大隻!佢有份menu講埋應該食邊款海鮮先同埋每種海鮮ge煮食時間 好窩心 依點值得一讚 我地第一時間落左d班片 因為太肚餓了 d班片煮一陣就熟 食落都嫩滑同無骨!飽魚肥美同大隻,咬落去爽口而且無腥味!如果覺得海鮮唔夠,仲可以加唔同嘅嘢食,每樣都係8蚊!食到最後,店員會幫我地加入南瓜同埋芋頭,再俾埋啲粥俾我哋煲,啲粥好軟綿綿,吸晒啲湯嘅精華,好惹味!

過左幾分鐘個鍋就送到黎喇 粟米望落好淡色但就都好濃味

飽魚肥美同大隻,咬落去爽口而且無腥味!

如果覺得海鮮唔夠,仲可以加唔同嘅嘢食,每樣都係8蚊!

2018-06-05
2018-06-10 43 瀏覽
I am extremely disappointed with this restaurant. The portion was extremely small and the original price of the coupon was ridiculously marked up. I would NOT recommend it to anyone. Do note that an additional charge of $38 PER PERSON for condiments which does not make sense to me.
2018-06-05 48 瀏覽
雖然天氣開始熱,但仍然無損我對火鍋的癮,只要開行冷氣,照食可也!這天試試一人一鍋的的一鍋瘋。我們一人選了栗米湯底,一人選了菠菜湯底。我喜歡栗米湯!很喜歡爐和桌連成一張的感覺,很整潔!當然不缺少自助醬料盤啦。等一會兒就有這個海鮮拼盤,淨看照片就已經知道有多豐富了吧,每人才百多元就已經有這個豪華拼盤,只能說太超值!!海蝦每人兩隻,還是大大隻的,爽口又彈牙。蟹每人半隻,是極鮮甜,而且肉很多,太美味!鯇魚片每人兩片,肉質新鮮。迷你鮑魚一人一隻,記得是頗為彈牙的。蟶子雖然不是大隻,但記得不錯,有甜味。蚌很鮮甜,蜆大小的都有幾款,記得都是鮮甜。我想說的是全部海鮮都很新鮮,這對我很驚喜,癲覆了我以為現在香港地食海鮮很貴,而且以為便宜就沒好吃,簡直是大錯特錯。另加配料大部分都是$8款,這裡是$16芝士腸和肥牛。我覺得非常好,因為出面的數量兩人實在有點吃不消,這樣少少的份量再隨你加,我覺得很貼心,一來不用浪費食物,二來我們人少可以試更多種類。肥牛不錯啊,脂肪分佈得好食。食完所有配料之後店員會給你一大盒飯,你就可以放進去煮,煮完後就是海鮮精華的粥底了,作為結局太完美!埋單是四百多元,很久沒找到如此性價比高

這天試試一人一鍋的的一鍋瘋。

我們一人選了栗米湯底,一人選了菠菜湯底。我喜歡栗米湯!

很喜歡爐和桌連成一張的感覺,很整潔!

當然不缺少自助醬料盤啦。

海蝦每人兩隻,還是大大隻的,爽口又彈牙。
蟹每人半隻,是極鮮甜,而且肉很多,太美味!

鯇魚片每人兩片,肉質新鮮。
迷你鮑魚一人一隻,記得是頗為彈牙的。
蟶子雖然不是大隻,但記得不錯,有甜味。
另加配料大部分都是$8款,這裡是$16芝士腸和肥牛。
肥牛不錯啊,脂肪分佈得好食。

埋單是四百多元,很久沒找到如此性價比高的粥底火鍋了。

2018-06-05 356 瀏覽
之前大學交流時認識的朋友黎咗香港幾日,今日帶他到旺角逛逛,他又想食火鍋又想食海鮮又想食粥,就一次過滿足晒佢三個願望,帶他到一鍋瘋品嚐一人一鍋粥底海鮮火鍋。店內環境設計時尚,枱與枱之間闊落,我們兩個人也給了我們一張4人枱,令我們坐得非常舒適。我們每人叫了一個10道鮮味套餐,包括一人一個粥底,10款時令海鮮。鍋底一人一鍋,每人都可以叫自己喜愛的,讚。我叫了粟米粥底,粟米味香濃,好fresh;而朋友叫了椰子粥底,椰子味比粟米味更濃厚。海鮮的擺盤好靚,而且好新鮮。蝦大大隻,頭無黑色的,非常新鮮,爽口鮮甜;貴妃蚌,大蜆,鮑魚及其他貝類,洗得非常乾淨,無沙,肉厚而且爽口彈牙;蟹很大隻,非常肥美,而且還爆羔,超正;蠔脹卜卜的,新鮮鮮甜。鯇魚片新鮮無草泥味。食完海鮮鍋其實都飽得八八九九,但這裏的配料實在太平,$8一碟,我們忍唔住叫了很多配料。肥牛牛味濃郁,肥瘦比例適中,而且每片都是厚切的;美國豚肉,肉味也不錯,肥瘦比例適中,而且每片都是厚切的;雞脾肉,肉厚,juicy;雲吞及水餃,皮薄,唔錯;萵筍新鮮,打邊爐唔少得;玫瑰蝦滑,嘩不得了,很多蝦粒,正。豬潤新鮮美味,配上粥食更為好食。食到咁上下,店員就幫

10道鮮味海鮮盤

肥牛/豚肉/雞脾肉/雲吞/水餃/萵筍/玫瑰蝦滑/豬潤
玫瑰蝦滑

食到咁上下,店員就幫我們加入南瓜粒、芋頭粒及米糊,將湯底變成粥底。每口粥都充滿著海鮮的精華,非常正。
粥底
2018-06-03
10道鮮味海鮮盤
肥牛/豚肉/雞脾肉/雲吞/水餃/萵筍/玫瑰蝦滑/豬潤
玫瑰蝦滑
粥底
服務態度差,當人埋單時,話買團購唔俾用信用卡,當我想埋單,就話唔夠5百蚊唔俾用信用卡,之後見到隔離枱埋單超過1千蚊,就話卡機壞左服務態度差,當人埋單時,話買團購唔俾用信用卡,當我想埋單,就話唔夠5百蚊唔俾用信用卡,之後見到隔離枱埋單超過1千蚊,就話卡機壞左
2018-05-24 2011 瀏覽
旺角這間新間火鍋店主打一人一鍋,但最大賣點是五顏六色的湯底,看似驚嚇,其實四種顏色代表四款味道:粟米、甘筍、椰子和紫薯,用料健康。未到盛夏,要來一個邊爐宴。好窩心有教如何食粥底鍋。跟住先後次序就輕易製作出美味的粥底鍋啦。只需$158就可以試足十款的海鮮,你都咪話唔抵食。同場仲有鮑魚。飲品要自行加錢,價錢合理。一黎就先上個十款海鮮的拼盤。嘩一聲,睇樣唔錯,有蝦、鮑魚、蜆你、聖子等等。望落都好新鮮下。咁兩個人,一人一鍋,所以可以試到兩款口味。我們點了紫薯和粟米口味的。就咁睇粟米味同平時食的粥不相上下,但食落粟米香好重。當然除了海鮮拼盤,我們還點了其他食材,全部$8,多點唔肉痛。紫薯果鍋顏色好紫下,放隻蟹落去煮,感覺好攪笑。材料預先切好,再混合打碎,接着磨成粥水,共花數小時,令粥的質感滑溜。紫薯香味,令整個鍋都帶有甜味,跟海鮮挺夾。其他的食材都蠻新鮮,由於每款都只是$8,點菜都毫不手軟。最後二人食了$500左右,大飽口福。相信在其他餐廳每人二百幾都幾難食到鮑魚。
飲品要自行加錢,價錢合理。
紫薯果鍋顏色好紫下,放隻蟹落去煮,感覺好攪笑。
紫薯香味,令整個鍋都帶有甜味,跟海鮮挺夾。
其他的食材都蠻新鮮,由於每款都只是$8,點菜都毫不手軟。
2018-05-18
2018-05-24 40 瀏覽
今日同朋友行過通菜街見到開左唔少新店,諗左好耐都唔知食咩好,最後見到一鍋瘋海鮮火鍋好似幾抵就入去試下,百幾蚊一人一個set,有好多款海鮮,再一人揀一個湯底,配料就另外再加錢,款式唔少,一般肥牛、丸、蔬菜全部都有,仲有一啲自家手打滑。鍋底揀左菠菜同埋栗米,都幾香,海鮮就好新鮮,幾種蚌蜆都好鮮味,大大隻唔會冇肉食,蝦彈牙,蟹都唔錯,可以見到入面係有啲海鮮缸,全部都係即整,配料好幾抵,每樣都係加8蚊就有,臨尾仲有個粥底,一定夠飽。
2018-05-22 50 瀏覽
天時暑熱其實都唔想食啲咁熱既野😂不過同男朋友咁岩行過旺角通菜街果時比個姐姐吸引左入去😂因為佢話一人一鍋粥底海鮮鍋都係$158,成十款海鮮喎!大約七點半已經差唔多坐滿曬😱除左基本果十款海鮮之外,唔夠另外都可以加野食$8款!!另外仲有啲小食,呢個麻辣豬耳青瓜👍👍夠曬麻!個青瓜可以中和返👍我叫左紫薯湯底,男朋友叫左椰子。紫薯反而好清淡,並無想像中咁香濃。椰子就有驚喜!好香,個湯都好清甜👍十款海鮮到啦!!硯都有好幾款,鮑魚大大隻一人一粒,蟹一人都有半隻👍睇返餐牌仲有指示教你煮幾耐👍總括黎講都好新鮮!硯肉大大隻唔係呃你😂😂男朋友襯我唔為意叫左個大份牛小排$168。又真係大大份!超好食!!呢隻牛唔洗煮太耐,見到變色就好拎黎食,超嫩滑!!👍👍另外都叫左啲$8餸,比我想像中份量少。但因為叫左咁多,每樣都可以試下啦叫做😂包心芝士太值得食👍流心超豐富!♥️最後職員幫我地加左芋頭粒同南瓜粒煮左一陣就加埋米糊變左粥底!!完全將所有精華可以食曬落肚👍😍😍😍紫薯湯底食落比較咸...反而男朋友個椰子粥底就好清甜!!所以我建議下次選擇個比較清啲既湯底,咁個粥底就無得輸啦!環境好好不限時,有二部大電視係重點😂下次會再黎!
天時暑熱其實都唔想食啲咁熱既野😂

大約七點半已經差唔多坐滿曬😱

除左基本果十款海鮮之外,唔夠另外都可以加野食$8款!!

我叫左紫薯湯底,男朋友叫左椰子。
紫薯反而好清淡,並無想像中咁香濃。
椰子就有驚喜!好香,個湯都好清甜👍

硯肉大大隻唔係呃你😂😂

男朋友襯我唔為意叫左個大份牛小排$168。

包心芝士太值得食👍流心超豐富!♥️

紫薯湯底食落比較咸...反而男朋友個椰子粥底就好清甜!!

所以我建議下次選擇個比較清啲既湯底,咁個粥底就無得輸啦!

環境好好不限時,有二部大電視係重點😂下次會再黎!
2018-05-19 52 瀏覽
今日放工和同事往旺角女人街逛逛街,經過一家火鍋店,名叫一鍋瘋,門口有一幅大廣告吸引我們目光,百多元就有10款海鮮食,其他火鍋配料都是8元起,又有粥食,而且還是一人一爐,我們剛想找地方食晚飯,今晚就試試一鍋瘋!食火鍋的程序。湯底在食完火鍋後會做粥底,所以在選湯底時也要考慮一下粥底的味道,五款味道都是無味精、無色素,我們選了椰子和粟米。在煮海鮮時,留意一下枱邊的圖案,它寫了煮各款海鮮的時間,令海鮮不至於太生或過熟,使味道鮮美。10款海鮮有肉蟹、海中蝦、鮑魚、貴妃蚌、白聖子、東風螺、鮮魚片、黃刀貝,蜆類等。海鮮新鮮鮮甜,尤是肉蟹實肉,蟹肉一梳梳好鮮味,其他海鮮都爽口彈牙!其他火鍋配料都有好多款,材料新鮮,我點了這麼多都是每款8元,好抵食!食完火鍋,侍應會將南瓜粒、芋頭粒放入集海鮮精華的火鍋湯底,待滾一陣後,再放入米糊,煮滾後便成了一煲又鮮甜又綿的美味粥。

火鍋的程序。

食完火鍋侍應會將南瓜粒、芋頭粒放入集海鮮精華的火鍋湯底,待滾一陣後,再放入米糊,煮滾後便成了一煲又鮮甜又綿的美味粥。
2018-05-09
10 分鐘 (堂食)
2018-05-16 72 瀏覽
雖然夏天已到,但打邊爐的慾望係唔會熄滅的😂黎到通菜街行下,見到一間可以單人火鍋的就走去試下啦。當日平日人流不算太多,唔使等位就安排左入座啦,地方乾淨燈光明亮,侍應都有禮貌地講解菜單,點了每人一鍋後,我地揀左幾款火鍋配料,例如響鈴、肥牛、雲吞、水餃、貢丸等等。我地揀左粟米湯底、椰子湯底,上菜時已聞到好香粟米湯味同椰子湯味,海鮮不得了啦,好大盆,仲有成十款海鮮,有鮑魚、扇貝、蟶子仔、蝦、蟹、蜆等等份量好多好抵食,蟹肉好多唔係水蟹,好實肉,慢慢煲出鮮味來加其他配料好滋味呀~配菜方面都算平,$8一款通常有三粒/三舊,份量$8算多,而且水餃雲吞都幾大粒,食落味道都真材實料,生菜份量算好多。肥牛太好味太抵食,所以再追加😎食到最後可以通知侍應加米飯同南瓜芋頭粒,侍應會先加南瓜芋頭粒,後加米飯,煲一會再熄火就可以享用。
雖然夏天已到,但打邊爐的慾望係唔會熄滅的😂
黎到通菜街行下,見到一間可以單人火鍋的就走去試下啦。

當日平日人流不算太多,唔使等位就安排左入座啦,
地方乾淨燈光明亮,侍應都有禮貌地講解菜單,
點了每人一鍋後,我地揀左幾款火鍋配料,
例如響鈴、肥牛、雲吞、水餃、貢丸等等。

我地揀左粟米湯底、椰子湯底,
上菜時已聞到好香粟米湯味同椰子湯味,
粟米湯底
椰子湯底

海鮮不得了啦,好大盆,仲有成十款海鮮,
有鮑魚、扇貝、蟶子仔、蝦、蟹、蜆等等
份量好多好抵食,蟹肉好多唔係水蟹,好實肉,
慢慢煲出鮮味來加其他配料好滋味呀~
海鮮盆

配菜方面都算平,$8一款通常有三粒/三舊,
份量$8算多,而且水餃雲吞都幾大粒,
食落味道都真材實料,生菜份量算好多。
肥牛太好味太抵食,所以再追加😎

食到最後可以通知侍應加米飯同南瓜芋頭粒,
侍應會先加南瓜芋頭粒,後加米飯,
煲一會再熄火就可以享用。
2018-05-16
  • 海鮮
2018-05-12 1057 瀏覽
雖然家陣天氣已經開始熱,但係對於我呢個火鍋控嚟講,一年四季都係打邊爐嘅時間,所以我哋今晚又決定去hotpot啦😀今日去嘅"一鍋瘋"位於旺角女人街, 主打一人一個鍋,再混合粥底火鍋嘅元素, 咁過癮一定要去試試 。一坐低店員就會提供餐紙點菜,首先係每人揀選一款湯底 ,海鮮盤就由店家提供時令的六款即劏海鮮, 配料盤就每人揀選三款,由於我們有四人所以揀咗12款。 此外加40蚊仲可以升級為至尊版套餐, 會增加一款海鮮和手打四色丸, 咁著數所以我們都升級埋個餐。湯底方面分別揀了椰子,粟米,甘筍同期間限定的菠菜,色彩燦爛嘅湯底都係第一次見。出乎意料之外幾款湯的味道都唔錯,原汁原味,而本人揀嘅椰子味, 湯中仲滲出陣陣椰子清甜,值得推薦。Wow主角出場, 非常豐盛嘅足料海鮮拼盤, 真係睇見都流口水,食材分別有鮮蝦,鮑魚,蟹, 貴妃蚌,班片, 花甲同沙白蜆 , 蝦同蜆上檯時仲識得郁添。 最先KO嘅係蝦,大大隻夠晒生猛, 食落仲好爽口彈牙,而蟹都好鮮甜美味, 既厚肉又多膏,飽魚就肥美大大隻,班片也好鮮甜嫩滑,樣樣都夠新鮮, 冇得輸。輪到食配料盤, 賣相也相當吸引,有豚肉響鈴餃子雲吞蔬菜魷魚炸魚皮雞胸肉及各式

輪到食配料盤, 賣相也相當吸引,有豚肉響鈴餃子雲吞蔬菜魷魚炸魚皮雞胸肉及各式丸子等,簡直係包羅萬有,份量都唔細,非常豐盛。

食到八八九九,店員會將南瓜粒芋頭粒同米糊加入湯裡淆成綿綿粥,粥底吸收咗海鮮精華之後變得更濃郁入味,就算我們已經飽飽地都唔好嘥食埋佢,呢餐簡直係大滿足。

結帳後每人只係比2佰多元左右,單係海鮮就已經值回票價,又唔洗自己買同落手落腳做餐懵,而且食材時令新鮮多樣化,地點也方便就脚,shopping完順便過嚟,相信好快我們又會再來食過~呵呵。

2018-05-03
2018-05-12 993 瀏覽
今晚約左朋友去旺角食粥底火鍋,位置係女人街兩旁既小街,雖然位置唔算開揚,而附近又咁多餐廳,但晚飯時間仍然滿座,相信食店應該有吸引之處有5款粥底可以揀,一人一鍋,乾淨衛生$158包左粥底同十款海鮮另外可以再加火鍋配料,$8份,非常抵食!又可以試多d唔同款色我地試左粟米同菠菜湯底,唔好睇佢咁綠個樣以為伏,食落好清甜,好濃菠菜味!4人份量海鮮盤,足十款海鮮非常生猛新鮮,有幾款重不停郁緊包括呢隻蝦,腳仔不停撐!夠大隻,蝦肉結實又鮮味除左新鮮,乾淨都好重要所有貝類海鮮都洗得好乾淨,食得安心雖然只係$8份,但質素一d都唔輸蝕$8有三片,捲開大大片先烚海鮮、再烚配料,食飽飽後侍應會將芋頭、蘿白粒加入鍋中,再將大碗粥上枱,自行加入需要既份量落鍋中,因為一人一鍋,鐘意稀粥可以落少一點,鐘意結身可以落多一點,隨自己喜好

有5款粥底可以揀,一人一鍋,乾淨衛生

$158包左粥底同十款海鮮

4人份量海鮮盤,足十款

海鮮非常生猛新鮮,有幾款重不停郁緊

包括呢隻蝦,腳仔不停撐!夠大隻,蝦肉結實又鮮味

除左新鮮,乾淨都好重要

所有貝類海鮮都洗得好乾淨,食得安心

雖然只係$8份,但質素一d都唔輸蝕

$8有三片,捲開大大片

2018-05-11
2018-05-10 466 瀏覽
上個禮拜,家姐帶咗我哋一家人去咗食特色嘅火鍋,係粥底火鍋。蒸海鮮嘅粥底火鍋我就試過,打邊爐嘅粥底火鍋就未試過,所以都想試吓。佢呢度仲有寫埋食法俾你知,所以我哋就揀咗想食嘅粥底先,我就揀咗紫薯,家姐就揀咗粟米。我哋總共有四個人,所以就叫咗個四人套餐。終於都嚟咗個粥底先,顏色好鮮艷,紫薯係紫色,而粟米咪就係黃色,就咁試咗個湯,味道比較淡,不過一人一鍋都好特別。首先食咗海鮮先,總共有六款海鮮,選擇都唔錯,嗰度仲有教埋你要淥嘅時間,咁就唔會熟得滯海鮮好新鮮,不過最鍾意都係食蝦,啲蝦仲好生猛,味道好爽口。而且鮑魚佢一早幫你整開咗,所以唔使連埋個殼落去淥,好彈牙跟住再食火鍋配料,除咗佢比嗰啲,我哋每人仲可以揀多三款。火鍋配料都好多嘢食,好似有丸、肥牛啊、雲吞、菜等等,其實識到呢度我哋已經有啲飽。最後就梗係最重要嘅重頭戲,加啲米糊就變成左靚粥啦。味道真係好鮮味,而且而家嘅紫薯味係最濃既

2018-05-09 71 瀏覽
粥底火鍋食得多,但從未試過一人一鍋粥底火鍋,今晚去左旺角食左「一鍋瘋」,一嘗$158一人一粥底海鮮鍋感覺唔錯~除有海鮮外,亦可加錢order其他配料,都有好多選擇,$8/份,抵食粥底火鍋有粟米粥底、甘筍粥底、椰子粥底、紫薯粥底和菠菜粥底任君選擇,我就試咗個菠菜粥底,每人都有一個小鍋自己打邊爐又衛生又方便四人份量嘅海鮮拼盤有蝦、鮑魚、聖子、肉蟹、東風螺、蜆類、馬刀貝、魚片…… 海鮮食材好新鮮,啲蝦、聖子仍好生猛所有海鮮配合菠菜粥底都好特別,啲味好夾蟹肉好結實、好鮮甜玫瑰蝦滑-賣相普通,但好好食食晒海鮮、配料,最後落白粥煮粥底,菠菜粥底再加上之前淥海鮮嘅精華,成煲粥非常鮮味,好味$158嘅海鮮粥底火鍋,抵食
感覺唔錯~
海鮮食材好新鮮,啲蝦、聖子仍好生猛
所有海鮮配合菠菜粥底都好特別,啲味好夾
蟹肉好結實、好鮮甜
玫瑰蝦滑-賣相普通,但好好食

$158嘅海鮮粥底火鍋,抵食
2018-05-09
2018-05-02 51 瀏覽
通菜街靠近兩邊横巷,有很多特色 食肆。有間很有特色的火鍋店(一鍋瘋)。從門口望入店內,見 位整齊擺設, 光線充足。近門口的餐抬上擺了一盆海 ,海鮮拼盤和火鍋拼盤, 賣相非常吸引。餐廳先為我們送上每人一份 雜菜 青瓜 沙律,可以醒吓胃口先。不久 萬眾期待 ,海鮮拼盤 隆重出場。果然有很多款不同海鮮,有鮮蝦, 鮑魚,象拔蚌 , 和其他海鮮等。全部海鮮都很新鮮,而且爽口無沙。還有 火鍋拼盤我們每人可以揀三款火鍋食材。有肥牛, 新鮮豚肉, 自製 魚滑, 自製水餃 ,火鍋最佳拍檔的雜丸,還有蘿蔔,娃菜等等。最後 吃完火鍋還可以加入南瓜粒使湯底曾甜味,可煲粥食用, 用粟米湯底 煲粥 果然美味。

還有 火鍋拼盤我們每人可以揀三款火鍋食材。

2018-04-29