好耐無黎觀塘,黎開呢頭就去左呢間一起食堂食個午餐。搭港鐵黎都要行到幾出先到。入到去發現入面裝修不俗,枱凳新淨,仲有唔少舒服卡位。餐牌簡單,有湯麵,飯,小食,飲品,同甜品,選擇都唔少。紅燒三寶牛肉麵 $88紅燒三寶牛肉麵大大碗,三寶分別係牛腩,牛腱同牛丸各2件,牛腩炆得超稔又重牛味,牛腱好稔,牛丸又多汁又彈牙,三寶都好正。其他配料有小棠菜兩棵,白蘿蔔兩大舊,少少蔥花同鹹酸菜。麵條好滑而有嚼勁,少見喎。個紅燒湯好冶味,帶少少辣,好似有層辣油喺面。紅燒牛肉麵 $78紅燒牛肉麵基本上同紅燒三寶牛肉麵一樣,除左牛三寶變左4舊牛腩,同埋多左紅蘿蔔。質素一樣咁正,不過個湯冇咁辣。滷牛腱 $38滷牛腱一客五件,滷得好入味,質感又嫩口又重骨膠原,好正。上面灑上少少蔥花。酥炸地瓜條 $38酥炸地瓜條份量好多,炸得好酥脆而入面好稔,啖啖地瓜,甜甜哋好味道。芋圓仙草凍 $35芋圓仙草凍賣相顏色吸引,仙草好滑,帶微微草藥味。芋圓有紫黃白3色,質感幾煙韌。仲配有紅豆蓉同花奶,甜度適中,好食又抵食。焦糖牛奶布甸 $12焦糖牛奶布甸係獨立包裝。雖然冇收加一,但係服務員態度非常好。今餐所有野食都好正,價錢又平,絕對抵食

餐牌簡單,有湯麵,飯,小食,飲品,同甜品,選擇都唔少。

紅燒三寶牛肉麵 $88

酥炸地瓜條 $38

芋圓仙草凍 $35

焦糖牛奶布甸

焦糖牛奶布甸 $12

焦糖牛奶布甸係獨立包裝。

雖然冇收加一,但係服務員態度非常好。今餐所有野食都好正,價錢又平,絕對抵食。
2021-12-11
紅燒牛肉麵
滷牛腱
酥炸地瓜條
2021-12-10 40 瀏覽
觀塘返工嘅人有福了🥰 雖然每日返工放工都迫到死🥲Lunch Time都想食餐好 一起食堂喺觀塘開左分店😍環境好有日台風格 牆上仲掛左好多台灣電影Poster🎬▫️紅燒三寶牛肉麵🍜 ($88) 湯底並非一般藥材味偏濃嘅味道因為加入左酸菜 味道甜甜地帶微酸都幾開胃👍 半筋半肉牛肉 口感超腍身😍蘿蔔超級入味 但味道又唔會太鹹▫️原條蒲燒鰻魚飯 ($118)一上枱好震撼😯 條鰻魚真係長過個碗😳紫菜碎加上飯素 鰻魚汁撈飯真係好正呀!鰻魚好厚身 肉質唔會乾身👍 以上兩款主食都配中華沙律、泡芙同蕨餅我覺得好加分 好有誠意☺️▫️鹽酥雞 ($38)一個字 香脆嫩滑🤣 椒鹽味恰到好處熱辣辣真係食唔停口😂▫️蘆薈桂花雪梨茶 (午市加配$12)好清潤 桂花味幾香 又有一粒粒蘆薈 口感幾豐富 😚▫️仙草冬瓜茶 (午市加配$12)仍然揀我近期最愛冬瓜茶😍仙草令冬瓜茶甜味減低 再黎就係帶出甘甜飲到最後仲可以慢慢啜仙草 好爽😄
觀塘返工嘅人有福了🥰
雖然每日返工放工都迫到死🥲
Lunch Time都想食餐好
一起食堂喺觀塘開左分店😍
環境好有日台風格
牆上仲掛左好多台灣電影Poster🎬
紅燒三寶牛肉麵

▫️紅燒三寶牛肉麵🍜 ($88)
湯底並非一般藥材味偏濃嘅味道
因為加入左酸菜 味道甜甜地帶微酸
都幾開胃👍 半筋半肉牛肉 口感超腍身😍
蘿蔔超級入味 但味道又唔會太鹹
原條蒲燒鰻魚飯

▫️原條蒲燒鰻魚飯 ($118)
一上枱好震撼😯 條鰻魚真係長過個碗😳
紫菜碎加上飯素 鰻魚汁撈飯真係好正呀!
鰻魚好厚身 肉質唔會乾身👍
以上兩款主食都配中華沙律、泡芙同蕨餅
我覺得好加分 好有誠意☺️
鹽酥雞

▫️鹽酥雞 ($38)
一個字 香脆嫩滑🤣 椒鹽味恰到好處
熱辣辣真係食唔停口😂
蘆薈桂花雪梨茶  &  仙草冬瓜茶

▫️蘆薈桂花雪梨茶 (午市加配$12)
好清潤 桂花味幾香
又有一粒粒蘆薈 口感幾豐富 😚

▫️仙草冬瓜茶 (午市加配$12)
仍然揀我近期最愛冬瓜茶😍
仙草令冬瓜茶甜味減低 再黎就係帶出甘甜
飲到最後仲可以慢慢啜仙草 好爽😄
原條蒲燒鰻魚飯
蘆薈桂花雪梨茶  &  仙草冬瓜茶
2021-12-10 21 瀏覽
My wife suggested to have Taiwanese food for dinner tonight as it have been quite awhile since we last ate. 一起食堂 was located at Hoi Yuen Road, several minutes walk from Kwun Tong MTR.They offered rice, noodles, snacks, soup, drinks and desserts etc. We ordered matcha yakult and lemon yakult, which were very refreshing and sweet. It was smooth, having strong lemon and matcha taste. Unagi chazuke - Sliced eel was placed on top of chazuke, which were very juicy and soft, grilled till sweet in taste

Unagi chazuke - Sliced eel was placed on top of chazuke, which were very juicy and soft, grilled till sweet in taste. Soup broth was clear and sweet, with slight green tea taste and rice was chewy.

Deep fried mini mackerel was very crispy, with lemon provided to enhance the flavour, and mayo sauce at the sauce to dip onto it.

Fried popcorn chicken was deep fried till crispy and juicy, chewy and flavourful as it was coated with spice powder.

Fried chicken skin dumpling - Dumpling was fried till soft and crispy and the filling inside was very chewy and juicy.

Taro ball with grass jelly was the signature dessert from Taiwan, with the taro ball very chewy and grass jelly soft and smooth. It was sweet in taste and appetizing.
2021-12-09 32 瀏覽
今日同朋友黎到一間新餐廳試台灣野花雕麻油雞湯麵一上台已經聞到濃濃既麻油同藥材味花雕酒另外用杯裝住,比你自已揀落幾多我落左一半已經好夠味麵底係烏龍麵好彈牙,掛湯力都唔錯有4大塊雞,雞肉好滑,一D都唔鞋食到一半,可以加埋另外個半杯花雕酒個湯底由麻油雞湯主導變左花雕酒變左另一個感覺,同埋真係真材實料個人愈食愈熱,咁凍既天氣都出汗朋友叫左紅燒三寶牛肉麵三寶係牛肋肉,牛腱同牛丸每樣都煮得好入味特別有驚喜係牛丸唔係街邊貨,一咬落去有好濃既牛味仲要好彈牙,調味好出色白蘿蔔無渣,煮到透晒好入味另外仲叫左2個小食雞皮餃子同鹽酥雞雞皮餃子好好味,外皮酥脆估唔到起香港都食到咁好味既雞皮餃子鹽酥雞亦都好大兜好抵食最尾同朋友share一個芋圓仙草凍因為真係好多,自已一個人應該食唔晒芋圓即整好煙靭👍🏻
今日同朋友黎到一間新餐廳試台灣野

花雕麻油雞湯麵
一上台已經聞到濃濃既麻油同藥材味
花雕酒另外用杯裝住,比你自已揀落幾多
我落左一半已經好夠味
麵底係烏龍麵好彈牙,掛湯力都唔錯
有4大塊雞,雞肉好滑,一D都唔鞋
食到一半,可以加埋另外個半杯花雕酒
個湯底由麻油雞湯主導變左花雕酒
變左另一個感覺,同埋真係真材實料
個人愈食愈熱,咁凍既天氣都出汗

朋友叫左紅燒三寶牛肉麵
三寶係牛肋肉,牛腱同牛丸
每樣都煮得好入味
特別有驚喜係牛丸
唔係街邊貨,一咬落去有好濃既牛味
仲要好彈牙,調味好出色
白蘿蔔無渣,煮到透晒好入味

另外仲叫左2個小食
雞皮餃子同鹽酥雞
雞皮餃子好好味,外皮酥脆
估唔到起香港都食到咁好味既雞皮餃子
鹽酥雞亦都好大兜好抵食

最尾同朋友share一個芋圓仙草凍
因為真係好多,自已一個人應該食唔晒
芋圓即整好煙靭👍🏻
2021-12-03
  • 紅燒三寶牛肉麵
  • 芋圓仙草凍
  • 炸雞皮餃子
  • 鹽酥雞
2021-12-09 25 瀏覽
最近喺我公司附近都開咗分店🥰 立即捉咗個同事去食啦😁 觀塘店比較大,有好多座位,中午真係特別多人花雕麻油雞湯麵 $78呢款唔係咁多地方有、所以一定要試😋。湯麵嚟到麻油香撲鼻,而會另上花雕酒,按自己喜好添加。 雞肉嫩滑爽口,湯麵煙韌有口感,吸收麻油及酒香,更加好味。日式咖喱炸雞飯 $68咖喱汁滿滿而濃郁,比較厚身。雞件炸至金黃色,外脆內嫩,一啲都唔乾。 貢丸湯 $15同事喜歡貢丸湯的清甜,貢丸爽口彈牙。府城蝦卷 $28另一驚喜就係呢碟蝦卷,外層煎得脆卜卜,餡料豐富,味道香甜。芋圓仙草凍 $35芋圓色彩繽紛,Q彈軟糯,仙草軟滑,仲有香甜嘅紅豆,必試甜品仙草奶茶 跟餐+$12檸檬多多 跟餐+$12

花雕麻油雞湯麵 $78

日式咖喱炸雞飯 $68

貢丸湯 $15
同事喜歡貢丸湯的清甜,貢丸爽口彈牙。

府城蝦卷 $28
另一驚喜就係呢碟蝦卷,外層煎得脆卜卜,餡料豐富,味道香甜。

芋圓仙草凍 $35
芋圓色彩繽紛,Q彈軟糯,仙草軟滑,仲有香甜嘅紅豆,必試甜品

仙草奶茶 跟餐+$12
檸檬多多 跟餐+$12
  • 芋圓仙草凍
  • 府城蝦卷
  • 仙草奶茶
2021-12-08 20 瀏覽
▪️炸花枝丸 $38每粒都好大粒,炸到好香口,花枝丸好彈牙,面頭灑左椒鹽,食落更香口▪️炸雞皮餃子 $38呢個真係好好食,雞皮炸到脆卜卜,咬落口完全唔會覺得油膩,油份已經俾高溫炸到迫晒出黎!入面肉類調味剛好,外脆內軟,非常好味!▪️蒲燒鰻魚飯 $98鰻魚都幾大條,好肥美,鰻魚汁都俾到足~伴碟仲有溫泉蛋,好流心!飯粒係用左珍珠米,超多飯素同紫菜,撈飯食超正!碗飯都幾大,男仔都會夠飽!▪️紅燒三寶牛肉麵 $88湯底勁濃郁,勁足料,牛丸勁大粒,咬落去勁juicy,絕對唔係平時食到嘅平價丸!牛肋肉、牛腱都好大件,份量足又夠入味,而麵條口感好好,帶點Q彈感覺,唔會煮到過腍,唔錯!▪️黑糖薑母茶暖笠笠,好夠薑味▪️檸檬多多酸酸地咁好開胃,又解渴
▪️炸花枝丸 $38

▪️炸雞皮餃子 $38

▪️蒲燒鰻魚飯 $98

▪️紅燒三寶牛肉麵 $88

▪️黑糖薑母茶
暖笠笠,好夠薑味

▪️檸檬多多
酸酸地咁好開胃,又解渴
今日同條佬去觀塘行街食lunch,醒起之前有位喺觀塘返工嘅朋友有提過呢間「一起食堂」,話係唔少觀塘打工仔嘅飯堂,價錢親民又食得飽,都值得去支持一吓🙌🏻入到去個感覺好日系餐廳,木系裝修,牆上掛咗唔少台灣電影海報,如《海角七號》、《那些年,我們一起追的女孩》等,充滿回憶啊😸 坐低一陣無幾耐已經全場full哂🙊 餐廳主打台日式便當,有湯麵、飯、定食、小吃、甜品&飲品可以揀。點選任何主食加$12就可以揀一杯$25以下飲品;加$16就有自選燉湯一盅👀❤️ 花雕麻油雞湯麵 $78爽彈烏冬配上四嚿雞肉卷、菇同菜,湯底足料加咗麻油紅棗杞子龍眼呢啲滋補材料!碗隔離仲有一細杯花雕酒可自行添加落嗰湯度,加完好重酒味好香😚 雞肉卷嫩滑,入口啖啖肉,唔錯!❤️ 紅燒三寶牛肉麵 $88有牛𦟌、牛肋肉及牛丸,全部都好入味,牛丸彈牙多汁,牛𦟌及牛肋肉又厚肉又腍!湯頭偏甜唔會過鹹,麵底用上烏冬,索哂啲湯汁😛❤️ 鹽酥雞 $38鹽酥雞一口size,分量都唔少,口感酥脆得嚟唔厚粉,唔會炸得太乾👌🏻 每粒都食到椒鹽粉,調味好平均😽❤️ 烤台灣香腸 $28見到Menu有台灣香腸就一定會叫一碟!香腸甜甜地有蒜味,仲有得配生蒜片,正!係正

❤️ 花雕麻油雞湯麵 $78
花雕麻油雞湯麵

❤️ 紅燒三寶牛肉麵 $88

❤️ 鹽酥雞 $38

❤️ 烤台灣香腸 $28
烤台灣香腸
見到Menu有台灣香腸就一定會叫一碟!香腸甜甜地有蒜味,仲有得配生蒜片,正!係正宗嘅味道😝

❤️ 芋圓仙草凍 $35
芋圓仙草凍
身為芋圓控嘅我又點可以唔叫返碗芋圓仙草呢😆 芋圓有齊三隻色:芋頭、紫薯&地瓜味,仲有紅豆同仙草!芋圓煙韌,仙草滑嘟嘟,甜度屬少甜,兩個人share真係perfect池ᕕ( ᐛ )ᕗ

❤️ 珍珠奶茶 (跟餐+$12) & 熱黑糖薑母茶 (跟餐+$12)
珍珠奶茶 & 熱黑糖薑母茶
珍珠奶茶奶嘅比例較多,珍珠軟硬適中,合格👌🏻 黑糖薑母茶入面超多薑,味道辛辣,甜度適中,冬天飲可以驅寒,亦都好啱女士飲!💁🏻‍♀️

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
果然聽喺觀塘返工嘅朋友介紹係無錯嘅!質素完全ok,食完真係好掛住台灣!😋 又想去旅行啦😫
2021-12-04
$145.5 (午餐)
2021-12-08 41 瀏覽
而家假期,觀塘都已經變到好似平日番工咁多人,行到去差唔多到碼頭個邊,搵到間台灣店試下。花雕麻油雞🐔湯面 🍜$78天氣開始凍,最岩食呢個暖身。佢俾杯花雕酒你自己落,我地試飲左一啖,好正好醇。雞件好滑,雖然係麻油湯底,但飲落去,好清,唔會整口好油既感覺。日式咖喱🍛唐揚雞飯 🍚$68雞塊岩岩炸好既感覺,都係好滑,咖哩汁係日式甜個種,唔會好辣,而且份量都幾多,夠撈飯。炸雞皮餃子 $38值得推薦既小食,裡面包既肉餡係好似香腸咁,但更滑,仲有d切碎既蔬菜粒,加上外面既炸雞皮,口感好特別。烤台灣香腸 $28 肉燥燙青菜 $22小食方面都唔錯。仙草奶茶、紅豆奶茶 $12🧋(跟餐半價)台式水準,唔錯,叫左半甜。

花雕麻油雞湯面

花雕麻油雞🐔湯面 🍜$78

日式咖喱唐揚雞飯

日式咖喱🍛唐揚雞飯 🍚$68

炸雞皮餃子

炸雞皮餃子 $38

肉燥燙青菜

烤台灣香腸 $28 肉燥燙青菜 $22
小食方面都唔錯。

仙草奶茶、紅豆奶茶

仙草奶茶、紅豆奶茶 $12🧋(跟餐半價)
台式水準,唔錯,叫左半甜。
2021-12-04
花雕麻油雞湯面
日式咖喱唐揚雞飯
炸雞皮餃子
肉燥燙青菜
仙草奶茶、紅豆奶茶
2021-12-08 23 瀏覽
工廠區尋找美食工廠區一向都有好多隱世美食,而且價格親民,呢間日台餐廳都唔例外。✨✨蟹黃冷烏冬凍烏冬就食得多,呢道fusion菜Crossover蟹黃就第一次食,烏冬Q彈,有咬感,蟹皇份量非常多,入口滑溜,沾上配備嘅蟹醋,有少少似食大閘蟹嘅感覺,好特別!呢度仲有好多台灣夜市先有嘅小食,包括✨鹽酥雞、✨烤蜜汁香腸等,鹽酥雞份量出奇地多,而且外酥內嫩,唔會乾。香腸好香蜜味,甜甜地,又幾Juicy,呢個價錢,性價比真係好高🙌🏻
工廠區尋找美食

✨蟹黃冷烏冬

2021-12-08 29 瀏覽
呢度主打台灣菜,不過同時有些和風元素。順帶一提,台灣曾經係日本殖民地,所以當地嘅飲食都受到日本嘅影響。價錢方面則比較平民。😍.《蟹黃冷烏龍麵》$88烏龍麵即是烏冬,係台灣通常叫烏龍麵。味道方面,蟹黃蟹肉鋪滿係麵上,食落蟹既鮮味十足,烏冬口感煙韌,👍👍.《芋丸仙草凍》$35係香港要食到台灣質素既芋丸好難,而呢一間既芋丸不過不失,達到標。食落去嘅口感唔差,而且份量都唔細。😛😛😛.總括嚟講,呢間嘅價錢同食物嘅質素都唔差,值得一試。😃😃😃
蟹黃冷烏龍麵

《蟹黃冷烏龍麵》$88
芋丸仙草凍

《芋丸仙草凍》$35
總括嚟講,呢間嘅價錢同食物嘅質素都唔差,值得一試。😃😃😃
芋丸仙草凍
2021-12-08 53 瀏覽
放工見到呢間係觀塘而性價比高既台日料理,真心覺得幾好食, 我地叫左#蟹肉茶漬飯一黎見到淨係睇個樣都流曬口水 , 因為蟹肉多到直頭整左個蟹肉山出黎, 真係超多超豐富☺️☺️👍🏾食落蟹肉好入味,食到蟹肉鮮味之餘, 蟹肉同飯都索曬清香既茶湯味,混合紫菜脆米配合, 非常好味 🌻🌻🌻🌻#原條鰻魚飯呢個係超級值回票價, 因為鰻魚好大條好厚肉, 超重魚油香, 咬起黎啖啖肉又夠多汁 ☺️撈埋起黎每粒飯都包住超濃蛋味溫泉蛋汁同紫菜, 所有野都融為一體,口感超滿足🌻🌻🌻🌻🌻之後仲有叫左兩個小食 #烤台灣腸 食落甜甜地, 仲細心配埋生蒜片, 可以一啖香腸一啖蒜片解左個油膩感 🌻🌻🌻🌻#府城蝦卷彈牙炸蝦卷, 有炸得酥香腐皮面,入面仲有爽口馬蹄粒,口感層次非常豐富🌻🌻🌻🌻仲可堂食都品嚐到台式特飲 #珍珠奶茶 同#檸檬多多 , 唔只淨係係路邊舖先有得飲, 非常好 👍🏾🌻🌻🌻🌻🌻#性價比高 推介之一 —————— #台日料理 #觀塘好去處 #觀塘美食 #鰻魚飯 #先食奇兵 #美食推介 #台灣菜 #日本菜 #food #foodie #cineatkp #life

#蟹肉茶漬飯

原條鰻魚飯
烤台灣腸
城府蝦卷
2021-12-08 26 瀏覽
上次吃過一起食過後馬上又拉著友人去二訪了 𓋪 酥炸地瓜條𓋪 烤台灣香腸𓋪 紅燒三寶牛肉麵𓋪 魯肉飯𓋪 芋圓燒仙草𓎾 珍珠奶茶 (半糖) 𝘹2友人愛吃 新鮮炸的地瓜條 也安可了魯肉飯跟燒仙草❤魯肉飯還是一樣大碗又好吃吃到最後還是有魯肉可以伴飯另外點了三寶牛肉麵跟台灣香腸牛肉麵的三寶包含了牛筋丸 牛肋肉跟牛腱牛筋丸爆汁 牛腱牛肋肉都煮得好吃 湯底是有點微辣 蠻惹味不過吃到最後會略嫌有點油 上次的燒仙草 放涼一陣子 就會變塊狀的仙草這次不知道為什麼不行 一直都是水水的 芋圓多了一個抹茶口味 算是蠻新鮮的口味 珍奶也是必喝的啊 來台式店一定要喝!喝不完也可以直接拿走 蠻方便的 ; )

上次吃過一起食過後

放涼一陣子 就會變塊狀的仙草
這次不知道為什麼不行
一直都是水水的
芋圓多了一個抹茶口味 算是蠻新鮮的口味

珍奶也是必喝的啊 來台式店一定要喝!
喝不完也可以直接拿走 蠻方便的 ; )

2021-12-08 9 瀏覽
帶住小朋友外出食飯,通常我都會揀食物款式選擇比較多嘅餐廳,容易搵到啱佢哋嘅口味。媽媽我都煩少啲😄日式原條蒲燒鰻魚飯~一見到條巨型鰻魚已經胃口十足😍,真係原條,仲長過個碗!鰻魚唔算厚身,食落都尚算juicy,勝在醬汁啱啱好,唔會太濃太淡,同旁邊嘅溫泉半熟蛋好匹配,令到成個飯都好惹味👍🏻小朋友都裝多碗飯添!食完日式,我哋又食返個台式呢度叫所有塊面加$12就可以配一杯價值$25嘅台式飲品。仲有甜品~芋圓仙草凍 $35芋圓大大粒🙌🏻Q彈有咬感,好驚喜,配上軟滑嘅仙草凍同埋紅豆粒,好解膩,兩個小朋友才都好鍾意,叫咗兩碗先夠食😄

日式原條蒲燒鰻魚飯

仲有甜品~芋圓仙草凍 $35
來到觀塘總會想到一起食堂的台灣料理晚上6點半來到人還不算多,不過7點左右就開始多人大概是因為工廠吧~平日晚上過來比起星期六的客人更多,所以建議大家訂座喔雖然之前已經吃過,但因為食物款式都幾多選擇,所以這次來可吃吃其他的飲品方面,我頗喜歡這裡的奶茶~但怕吃珍珠會太飽於是點了- 熱紅豆奶茶 ($24) 可選半糖,甜度剛好~豆香濃郁的細粒紅豆很有咬口朋友點的則是 - 凍茉香綠茶 ($24) 能選無糖肉燥貢丸湯米粉 + 鹽酥雞 ($65) - 米粉吸湯超快,吃落爽口!湯底不會很鹹的關係,所以加了肉燥的味道反而剛剛好貢丸幾Q彈~配小份的鹽酥雞,外脆內嫩~但有點大粒,不是小小粒更有台灣風味嗎?蔥油雞肉乾拌麵 ($58) - 雖然是蔥油但入口不膩,但聞起來又沒有很香有些雞肉有點柴,不過沒有很乾那樣子~所以還好!最好吃的我覺得是那隻超入味的雞蛋 (笑) 麵條較粗厚,頗有嚼勁喔小食也點了兩款 - 府城蝦卷 ($28) & 酥炸地瓜條 ($38)前者油炸過很酥香,外皮薄脆、內餡飽滿!後者是金黃酥脆的地瓜條~口感綿密,吃落還帶有甜味。最後甜品吃了 - 焦糖牛奶布甸 ($12)焦糖味道很重,反而牛奶味不突出~
來到觀塘總會想到一起食堂的台灣料理
晚上6點半來到人還不算多,不過7點左右就開始多人

飲品方面,我頗喜歡這裡的奶茶~但怕吃珍珠會太飽
朋友點的則是 - 凍茉香綠茶 ($24) 能選無糖
凍茉香綠茶

湯底不會很鹹的關係,所以加了肉燥的味道反而剛剛好
肉燥貢丸湯米粉 + 鹽酥雞

有些雞肉有點柴,不過沒有很乾那樣子~所以還好!
蔥油雞肉乾拌麵

前者油炸過很酥香,外皮薄脆、內餡飽滿!
後者是金黃酥脆的地瓜條~口感綿密,吃落還帶有甜味。
府城蝦卷 & 酥炸地瓜條

最後甜品吃了 - 焦糖牛奶布甸 ($12)
焦糖味道很重,反而牛奶味不突出~質感則算滑溜
焦糖牛奶布甸
2021-12-03
肉燥貢丸湯米粉 + 鹽酥雞
府城蝦卷 & 酥炸地瓜條
2021-12-07 32 瀏覽
冇得去旅行嘅日子真係好掛住台灣 唯有去食下台灣野🤩 今次呢間台灣餐廳都幾抵食 平平地可以食多幾款 啱哂選擇困難症嘅我😆芋圓仙草凍($35)仙草嘅份量好多架 芋圓煙煙韌韌 唔會好硬🥰 配埋甜甜地嘅紅豆好開胃 如果再多啲奶就好啦😜 肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞(小) ($65)米粉係台灣款式 幼身嘅😋 湯底清淡得尼幾香 再配埋脆卜卜的鹽酥雞好香 份量啱哂我過口癮🤤 炸花枝丸($28)外皮炸粉薄薄地 花枝丸有粒粒花枝 又幾彈口👍🏼 仲灑左啲椒鹽粉係面 好香口🤩烤台灣香腸($28)我都真係幾鍾意台灣香腸 香腸外皮烤得脆脆地🤤🤤 入面有好香嘅豬肉腸味 食完仲想食多碟😋魯蛋($12/p.p)燙青菜($18)白桃烏龍茶(熱) ($18)一尼到已經聞到好香桃味🍑 烏龍茶都幾香濃 仲有淡淡桃味☕ 蘆薈桂花雪梨茶($24)我好鍾意有蘆薈粒粒嘅飲品 呢個就啱哂我啦😍 仲配埋桂花雪梨 啱天氣夠哂滋潤🥰

芋圓仙草凍($35)
芋圓仙草凍

肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞(小) ($65)
肉燥貢丸湯米粉

炸花枝丸($28)
炸花枝丸

烤台灣香腸($28)
炸台灣香腸

魯蛋($12/p.p)
燙青菜($18)

白桃烏龍茶(熱) ($18)
一尼到已經聞到好香桃味🍑 烏龍茶都幾香濃 仲有淡淡桃味☕

蘆薈桂花雪梨茶($24)
2021-11-27