6天前 3 瀏覽
介紹返一間位於觀塘區,價錢親民的打工仔飯堂,餐廳位置唔算好近地鐵站,但就非常方便到觀塘海濱一帶飯後散步話哂都係昔日人氣台灣菜的黃店之一,小編就在上星期禁堂食前來了一轉。門面位置唔係特別顯眼,確實有點隱世小店的感覺,店內就別有洞天,仿日台式的地道磚瓦屋頂設計,令人回想去九份十份的燈籠裝飾,台式餐廳中有日系風格。牆上掛有「海角七號》」「那些年,我們一起追的女孩」昔日海報,媽呀! 好掛住台灣日本呀!!蘆薈桂花雪梨茶 $24推介:⭐️⭐️⭐️⭐️雪梨茶清熱解渴,粒粒蘆薈份量亦不少,桂花味唔算突出,但有咬口又清新。珍珠奶茶 $24推介:⭐️⭐️⭐️⭐️加人叫的一杯,珍珠軟硬及甜度適中。花鵰麻油雞湯面 $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️話哂係招牌菜一定會叫黎試試,一份麻油香撲鼻吸引,附上花鵰酒隨口味放多少,雞肉卷嫩滑啖啖肉,配料有冬菇、紅棗、杞子、青菜、薑等等,湯底足料滋補,帶有淡淡中藥滋味。而且份量都唔少,貼合招牌烏龍麵的性價比,最後小編倒哂d酒落去食,香味好快令我食哂成碗。魯肉飯 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️粒粒魯肉分明,友人提到相比同區的魯肉飯味道唔算突出,但份量特別多,青蔥炸菜青菜蛋齊全,相信醬汁再調濃一點會更理想。烤台灣香

介紹返一間位於觀塘區,價錢親民的打工仔飯堂,
餐廳位置唔算好近地鐵站,但就非常方便到觀塘海濱一帶飯後散步

門面位置唔係特別顯眼,確實有點隱世小店的感覺,
店內就別有洞天,仿日台式的地道磚瓦屋頂設計,
令人回想去九份十份的燈籠裝飾,台式餐廳中有日系風格。
媽呀! 好掛住台灣日本呀!!

蘆薈桂花雪梨茶 $24
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
雪梨茶清熱解渴,粒粒蘆薈份量亦不少,
桂花味唔算突出,但有咬口又清新。

珍珠奶茶 $24
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
加人叫的一杯,珍珠軟硬及甜度適中。

花鵰麻油雞湯面 $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
話哂係招牌菜一定會叫黎試試,
一份麻油香撲鼻吸引,附上花鵰酒隨口味放多少,
雞肉卷嫩滑啖啖肉,配料有冬菇、紅棗、杞子、青菜、薑等等,
湯底足料滋補,帶有淡淡中藥滋味。
而且份量都唔少,貼合招牌烏龍麵的性價比,
最後小編倒哂d酒落去食,香味好快令我食哂成碗。

魯肉飯 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
粒粒魯肉分明,友人提到相比同區的魯肉飯味道唔算突出,

烤台灣香腸$28
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
地道台灣蒜香腸又係小編必點的一款,
配埋生蒜片一齊食有點辛辣香口感。

酥炸地瓜條 $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
酥炸地瓜條份量滿意,熱辣辣炸起酥脆軟稔,
味道可以接受,若果甜度再好D會更好味道。

鹽酥雞 $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
台灣菜必叫一款,外層脆口,調味平均,
雞肉感想像嫩滑,整體味道不算太濃,中中穩穩。

芋圓鮮草凍$35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
份量有驚喜,大碗分兩份SHARE俱食都唔錯,圓
三色味道芋頭、蕃薯及紫薯味齊哂,煙韌彈牙,
就係差少少甜品的凍口感,雪凍D的話口感會更佳。

午飯時間會較多打工仔幫襯,
禁堂食的夜晚,同區可以考慮叫網上外賣平台啊。

👅美味: 8️⃣ 😮驚喜: 8️⃣
✨環境: 8️⃣ 💆‍♂️服務: 8️⃣
💡性價: 8️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 8️⃣ 👍推薦: 8️⃣
2021-12-28 259 瀏覽
聖誕🎅🏻出街食但唔想同人迫去左觀塘一間台灣餐廳食餐廳好近觀塘海濱食完去海濱散散步店面以磚瓦屋頂設計裝潢係日式仿古風格並以燈籠作裝飾台式餐廳日系風格別有一番風味😋🔸紅燒三寶牛肉麵 $88 三寶有牛丸、牛肋肉、牛肩。牛丸非常彈牙,牛肋肉同牛肩大大舊,炆得好淋身入味。蘿蔔索晒d紅燒湯汁,又淋又香濃。麵似烏冬,非常滑身,索晒湯汁好惹味。🔸花雕酒麻油雞卷麵 $78花雕酒係另上,可以自己控制份量倒入湯。呢樣好貼心,因為有d朋友仔始終唔鍾意太濃酒味。我就全部倒晒入去,湯底超香酒味🤤雞卷去左皮唔會好油膩,口感嫩滑,配埋冬菇、青菜同杞子好補身👍🏻🔸鹽酥雞 $38非常出色呀😍外層脆口,粉漿唔會太厚,內層肉質juicy嫩滑,油膩感唔重。 🔸燙青菜 $18本來以為只係白烚菜,誰不知個面都有好多炸蒜,令到個菜無咁淡味。🔸芋圓燒仙草(熱)$28平時都係凍食,不過最近凍冰冰就叫左熱食試下。仙草呈液體狀,但唔會好水,有濃稠感。芋圓好Q軟,而且唔會非常甜。🔸冷泡四季春茶 $24食炸物最好就係飲茶消濟,四季春茶嘅茶味好出,唔錯。🔸冷泡白桃烏龍茶 $24烏龍茶帶有淡淡嘅白桃味,整個味道更加豐富,無左茶嘅苦澀味。
聖誕🎅🏻出街食

🔸鹽酥雞 $38

🔸燙青菜 $18

🔸芋圓燒仙草(熱)$28

🔸冷泡四季春茶 $24
食炸物最好就係飲茶消濟,四季春茶嘅茶味好出,唔錯。

🔸冷泡白桃烏龍茶 $24
烏龍茶帶有淡淡嘅白桃味,整個味道更加豐富,無左茶嘅苦澀味。
2021-12-24
  • 紅燒三寶牛肉麵
  • 花雕麻油雞湯麵
臨近聖誕節 假日氣氛濃厚 自自然然外出用膳就會多了剛好遇著星期五 於是收工搵埋媽媽去觀塘行街順道晚膳觀塘一向美食種類多 中西日韓台講得出都搵得到記起朋友介紹有間叫一起食堂是間味道唔錯性價比高既台灣料理餐廳所以決定去試一試裝潢尤如日式居酒屋般 佈置簡單但舒適內裡有不少卡位 客人都坐得舒服自在望望餐紙 飲品甜品小食飯面都有 選擇都挺多熱情果綠茶飲落淡淡熱情果果香 夾雜著帶點茶香味因為少甜 所以甜度低 感覺健康點白桃烏龍茶滿滿桃香 不過飲落就只有茶香味用來消膩解滯挺不錯的炸花枝丸金黃色外表 內裡彈牙有咬口而且有不少花枝粒 食完滿有罪惡感府城蝦卷炸得挺香酥脆口 外皮薄脆 不過餡料飽滿質感是爽口略帶彈牙 香口滋味 小食來說尚算不錯燙青菜食得肉多 食番青菜感覺健康點配上少量蝦干 清清淡淡之中帶點香口花鵰麻油雞湯面坊間可以吃到的不多 所以上枱時滿有期待先是陣陣麻油香氣撲鼻 加入花鵰酒後又是另一層次湯頭好清而且油花不多 湯中更有淡淡中藥味麻油香之中又帶著花鵰酒既清香味 飲落一點都不油膩餐廳很貼心 另附一小杯花鵰酒 喜歡酒味濃厚一點仲可以添加多點搭配扁身既烏龍面 口感煙韌 滋味好吃雞肉卷嫩滑唔鞋口而且已
臨近聖誕節 假日氣氛濃厚 自自然然外出用膳就會多了

搭配扁身既烏龍面 口感煙韌 滋味好吃
雞肉卷嫩滑唔鞋口而且已經去骨 啖啖肉好入味
配菜仲有少量冬菇同杞子紅棗 滋補好味 食完倍感溫暖

紅燒三寶牛肉面

牛肉份量都不算少 用上牛丸、牛腩及牛腱
牛腩厚實大件 雖然厚切不過質感依然軟腍入味 牛味濃郁
牛腱大塊有咬口 牛丸彈牙爽口
紅燒湯底惹味帶點微辣
跟雞湯面同樣搭配扁身既烏龍面 更是滋味
配搭白蘿蔔紅蘿蔔青菜以及少量咸酸菜
整體高質味美出色
2021-12-12 273 瀏覽
這日和家人到觀塘工廈睇傢俬,順便在附近晚飯,網上見到這間小店幾抵食,而且菜式選擇都很多,所以便決定去食下。.鹽酥雞$38每次食台灣菜必叫鹽酥雞,鹽酥雞份量都幾多,而且炸得好香口,肉質嫩滑。.烤台灣香腸$28香腸配埋蒜片一齊食,味道好夾,如果香腸再煎香點就更好。.肉燥燙青菜 $22平時食得肉多,食啲菜感覺健康啲,魯肉肥瘦適中,充滿肉汁,好適合配清淡的菜。.府城蝦卷 $28這個有驚喜,蝦卷炸得好香脆,入面餡料係林林地,唔係爽口個種,但幾惹味。.魯肉乾伴麵+貢丸湯 $58魯肉肥瘦適中,帶有胡椒香,而且充滿肉汁,撈埋台灣麵一齊食,好惹味又彈牙。.日式咖喱豬扒飯 $68日式咖哩不太辣帶點甜,味道平易近人,加上脆卜卜的炸豬扒,味道不錯。.蘆薈桂花雪梨茶 $24珍珠奶茶 $24食台灣嘅,點少得飲台式飲品。前者雪梨可清熱,入面還有粒粒蘆薈,如果桂花味濃點就更好;珍珠奶茶甜度適中,珍珠彈牙。.芋圓鮮草凍 $35估唔到份量是這麼多,用過大麵碗裝着,食完咁多熱氣野,最啱就係食返個仙草凍,可以清下熱氣。芋圓有芋頭和蕃薯味,食落口感煙韌彈牙。
鹽酥雞$38

烤台灣香腸$28
香腸配埋蒜片一齊食,味道好夾,如果香腸再煎香點就更好。

肉燥燙青菜 $22

府城蝦卷 $28

魯肉乾伴麵+貢丸湯 $58

日式咖喱豬扒飯 $68

蘆薈桂花雪梨茶 $24
珍珠奶茶 $24

芋圓鮮草凍 $35
1K
好耐無黎觀塘,黎開呢頭就去左呢間一起食堂食個午餐。搭港鐵黎都要行到幾出先到。入到去發現入面裝修不俗,枱凳新淨,仲有唔少舒服卡位。餐牌簡單,有湯麵,飯,小食,飲品,同甜品,選擇都唔少。紅燒三寶牛肉麵 $88紅燒三寶牛肉麵大大碗,三寶分別係牛腩,牛腱同牛丸各2件,牛腩炆得超稔又重牛味,牛腱好稔,牛丸又多汁又彈牙,三寶都好正。其他配料有小棠菜兩棵,白蘿蔔兩大舊,少少蔥花同鹹酸菜。麵條好滑而有嚼勁,少見喎。個紅燒湯好冶味,帶少少辣,好似有層辣油喺面。紅燒牛肉麵 $78紅燒牛肉麵基本上同紅燒三寶牛肉麵一樣,除左牛三寶變左4舊牛腩,同埋多左紅蘿蔔。質素一樣咁正,不過個湯冇咁辣。滷牛腱 $38滷牛腱一客五件,滷得好入味,質感又嫩口又重骨膠原,好正。上面灑上少少蔥花。酥炸地瓜條 $38酥炸地瓜條份量好多,炸得好酥脆而入面好稔,啖啖地瓜,甜甜哋好味道。芋圓仙草凍 $35芋圓仙草凍賣相顏色吸引,仙草好滑,帶微微草藥味。芋圓有紫黃白3色,質感幾煙韌。仲配有紅豆蓉同花奶,甜度適中,好食又抵食。焦糖牛奶布甸 $12焦糖牛奶布甸係獨立包裝。雖然冇收加一,但係服務員態度非常好。今餐所有野食都好正,價錢又平,絕對抵食

餐牌簡單,有湯麵,飯,小食,飲品,同甜品,選擇都唔少。

紅燒三寶牛肉麵 $88

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵 $78

滷牛腱 $38

酥炸地瓜條 $38

芋圓仙草凍 $35

焦糖牛奶布甸

焦糖牛奶布甸 $12

焦糖牛奶布甸係獨立包裝。

雖然冇收加一,但係服務員態度非常好。今餐所有野食都好正,價錢又平,絕對抵食。
2021-12-11
紅燒牛肉麵
2天前 0 瀏覽
二訪呢間觀塘人氣台式店💛上次就係堂食 今次就試吓外賣質素如何🥡我地嗰日係去picnic 外賣拎到過去 啲炸物係淋左啲啲 但味道仲係好正👍🏻呢間又平質素又唔錯 真係推介呀💕.📌酥炸池魚仔 $38呢個池魚仔真心好抵食 大概有成30條🤩炸得好脆 連骨都炸到可以食埋🐟有少少似沙甸魚嘅口感同味道🤏🏻加左檸檬汁 好夾超級清新🍋.📌鹽酥雞 $38食台灣野一定要食鹽酥雞🐔味道唔會好鹹🧂雞都炸得好脆 炸皮唔會太厚😝細細粒 肉質唔乾 啱啱好😋大大兜好抵食🤑.📌酥炸地瓜條 $38地瓜條唔太甜 冇另外落糖 所以食到佢嘅清甜味🍠炸到外脆 內綿密 唔錯🤤.📌府城蝦卷 $28一份小食有四條😛外面係腐皮 再包住魚漿 有啲蝦肉喺入面 仲有薄薄一層白蘿蔔蓉🦐不過呢啲都應該係現成買番嚟 味道一般般🙈.📌燙青菜 $18食咁多野 點都要健康啲食碟菜😎係白灼油麥菜 唔會好老🥬仲有啲蔥同炸蒜喺面吊味😝.📌蔥油雞肉乾拌麵 $58麵底係力削麵 口感煙靭彈牙👍🏻睇落好乾 但撈勻啲雞肉同埋肉燥醬之後啱啱好😆唔乾唔濕 非常好嘅拌麵🥰雞肉正常 唔算太滑 但好好味😋蔥油味適中 仲有啲炸蒜 好香口🥳.📌肉燥花枝丸湯米粉+鹽酥雞 $65鹽酥雞同上面

📌酥炸池魚仔 $38

📌燙青菜 $18
📌蔥油雞肉乾拌麵 $58
蔥油雞肉乾拌麵

📌肉燥花枝丸湯米粉+鹽酥雞 $65
鹽酥雞同上面一樣嘅 花枝丸好彈牙😝個湯係分開上 唔會浸到個米粉淋晒 味道清清地 加埋肉燥幾好味😋

外賣自取
酥炸池魚仔
鹽酥雞
蔥油雞肉乾拌麵
3天前 0 瀏覽
位於觀塘開源道的「一起食堂」,係一間主打台灣料理的餐廳。店內地方寬闊,座位寬躺,感覺好舒適。餐牌上有各式各樣台灣小吃、湯麵、甜品及飲品滷牛腱一客有4-5件,牛𦟌滷得好入味,半筋半肉,口感一流,牛肉味道好濃郁紅燒三寶牛肉麵三寶即係牛𦟌、牛腩、貢丸。牛腩肥瘦適中,啖啖肉!貢丸味道香濃,仲有唔少香菇粒~另外仲有蘿蔔同小棠菜都好入味;烏冬口感滑溜且彈牙,好掛湯呢花枝丸肉燥米粉配鹽酥雞台灣花枝丸口感彈牙,裏面有唔少新鮮花枝粒。台式肉燥肥美鹹香,配上幼滑新竹米粉,吸收晒湯底嘅精華!鹽酥雞香脆可口,外脆內軟,鹹香滋味芋圓仙草凍仙草凍超滑溜,味甘苦微甜;三色芋圓分別係紫薯、芋頭同番薯🍠口感好煙韌彈牙!配上鮮奶同香甜蜜紅豆,整體唔會太甜,好好食!檸檬紅茶用咗台灣產紅茶,味濃而不澀口~檸檬茶酸酸甜甜,去脂解膩台式奶茶奶茶入口順滑,紅茶同牛奶嘅比例恰當剛好,好飲!

花枝丸肉燥米粉配鹽酥雞

檸檬紅茶

用咗台灣產紅茶,味濃而不澀口~檸檬茶酸酸甜甜,去脂解膩

台式奶茶

奶茶入口順滑,紅茶同牛奶嘅比例恰當剛好,好飲!
6天前 3 瀏覽
一起食堂🌟整體: 台日式便當 幾多款可以揀 食物送得好快🏠環境: 有日式裝飾 例如木枱 木招牌 瓦頂🧑🏻‍🍳服務: ✔️ ☆║.............║☆‼️ 紅燒三寶牛肉麵(微辣) $88好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 每一次食台灣嘢 都會叫牛肉麵 try try 呢碗有牛丸、牛肋肉.牛腱 ✅ 牛肋肉 牛腱 唔算好大塊 不過有牛味 可以一戰 牛丸就頗為乾身少少✅ 配上三道小食 抹茶草餅 小番薯 中華沙律‼️ 日式咖喱炸雞飯 $68好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 咖喱係日式果款 唔會好辣 香味為主 撈飯一流 ✅ 日式炸雞就係 保持到夠嫩 大大粒 啖啖肉✅ 配上三道小食 抹茶草餅 日本荀 中華沙律‼️ 鹽酥雞 $38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 炸得幾乾身 脆身算嫩 幾好食 細細粒好易食 唔係日式日式炸雞果款大大粒 呢個食極都食唔完 份量ok 大‼️ 台灣香腸 $28好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 望落食落似臘腸 其實幾得意

一起食堂

🌟整體: 台日式便當 幾多款可以揀 食物送得好快

🏠環境: 有日式裝飾 例如木枱 木招牌 瓦頂

🧑🏻‍🍳服務: ✔️

☆║.............║☆

‼️ 紅燒三寶牛肉麵(微辣) $88
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
✅ 每一次食台灣嘢 都會叫牛肉麵 try try
呢碗有牛丸、牛肋肉.牛腱
✅ 配上三道小食 抹茶草餅 小番薯 中華沙律

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 大大杯台式飲品 加$12 都算幾抵

📍 觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖

Shop G5, G/F, Westley Square , 48 Hoi Yuen Road, Kwun Tong

⏰ 星期一至五
11:30 - 20:30
星期六
12:00 - 20:30
星期日
全日休息

☎️ 電話號碼 66369003

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
6天前 3 瀏覽
再次光臨呢間台日餐廳💛價錢親民又好味!今次特登嚟試吓花雕麻油雞湯麵喔!-🦑炸花枝丸($38)咬落外層微脆,口感爽彈內裏食到有墨魚粒非常有咬口呀👍🏻🥢烤台灣香腸($28)入口外脆微甜香腸帶有小小脂肪香口得嚟,更唔會肥膩喔💕🦐府城蝦卷($$28)外層脆卜卜嘅黃豆皮包住滿滿嘅內餡😍咬落口感飽滿,但蝦味唔算突出點上伴碟嘅沙律醬,幾惹味嘅!🍜花雕麻油雞湯麵($78)上檯果陣已經聞到香噴噴嘅花雕味喇🤤湯底清甜,富花雕味🍶麻油味唔算好突出!另外仲有奉上一小杯花雕酒若想酒味再香濃啲,可以倒埋落湯底喔!雞肉大件無骨💯咬落肉質嫩滑又有咬口,非常好食呀!配搭煙韌嘅日式烏冬,掛湯力幾強啖啖都食到花雕湯香味呢💕而配料都幾豐富,有龍眼肉、冬菇、青菜及杞子呀!🍛日式咖哩唐揚雞飯($68)唐揚雞塊份量都幾多而且大大塊,香脆有肉汁💯食肉獸一定好滿足呀!香甜嘅日式咖哩醬汁配搭上白飯好快就食哂喇😋🧋珍珠奶茶(跟餐+$12,半糖)入口口感順滑奶茶味道唔錯😋不過珍珠口感就偏硬喇!🥤仙草冬瓜茶(跟餐+12)差唔多每啖都食到有仙草,口感滑溜冬瓜茶底唔算太甜,唔錯呀!-
再次光臨呢間台日餐廳💛
價錢親民又好味!
今次特登嚟試吓花雕麻油雞湯麵喔!

🦑炸花枝丸($38)
咬落外層微脆,口感爽彈
內裏食到有墨魚粒
非常有咬口呀👍🏻

🥢烤台灣香腸($28)
入口外脆微甜
香腸帶有小小脂肪
香口得嚟,更唔會肥膩喔💕

🦐府城蝦卷($$28)
外層脆卜卜嘅黃豆皮包住滿滿嘅內餡😍
咬落口感飽滿,但蝦味唔算突出
點上伴碟嘅沙律醬,幾惹味嘅!

🍜花雕麻油雞湯麵($78)
上檯果陣已經聞到香噴噴嘅花雕味喇🤤
湯底清甜,富花雕味🍶
麻油味唔算好突出!
另外仲有奉上一小杯花雕酒
若想酒味再香濃啲,可以倒埋落湯底喔!
雞肉大件無骨💯
咬落肉質嫩滑又有咬口,非常好食呀!
配搭煙韌嘅日式烏冬,掛湯力幾強
啖啖都食到花雕湯香味呢💕
而配料都幾豐富,有龍眼肉、冬菇、青菜及杞子呀!

🍛日式咖哩唐揚雞飯($68)
唐揚雞塊份量都幾多
而且大大塊,香脆有肉汁💯
食肉獸一定好滿足呀!
香甜嘅日式咖哩醬汁配搭上白飯
好快就食哂喇😋

🧋珍珠奶茶(跟餐+$12,半糖)
入口口感順滑
奶茶味道唔錯😋
不過珍珠口感就偏硬喇!

🥤仙草冬瓜茶(跟餐+12)
差唔多每啖都食到有仙草,口感滑溜
冬瓜茶底唔算太甜,唔錯呀!
2022-01-11 8 瀏覽
喺觀塘海濱行到攰,就周圍搵吓嘢食,見到一起食堂,好似幾吸引就入咗去食啦!**********紅燒三寶牛肉麵🐮($88)🌟推介🌟三寶就係牛展、牛丸同埋牛腩牛展同牛腩都炆得好腍,而牛展中間嘅筋位彈牙牛丸出奇地juicy,有別於火鍋個啲牛丸除咗三寶外,配料仲有菜🥬同紅蘿蔔🥕,紅蘿蔔大大舊超甜**********蟹肉茶漬飯🦀($78)我稱佢為懶人飯😂,淨係用匙羹食就得啦啖啖蟹肉配茶漬飯,仲有不同種類飯素,色彩繽紛,氹小朋友食飯就啱哂啦!**********小食-酥炸地瓜條🍠($38)地瓜條清甜,而且皮薄,剛剛好包住地瓜條,脆卜卜可惜想encore嘅時候已經售罄,唯有等下次再食-炸雞皮餃子🐔🥟($38)好特別嘅小食,平時嘅我唔會食雞皮,但係將雞皮當餃子皮整成嘅餃子🥟,點都要試試將雞皮嘅油脂逼哂出嚟,餃子脆卜卜,一啲都唔肥膩👍🏻-酥炸花枝丸🦑($38)大大粒,入面仲有粒粒花枝,彈牙**********綠茶多多🍵($24)睇個名就知係綠茶加台灣版益力多😂有時會怕益力多太甜,加咗綠茶🍵中和番甜味,而且綠茶味仍然好出👍🏻
**********
紅燒三寶牛肉麵🐮($88)

🌟推介🌟
三寶就係牛展、牛丸同埋牛腩
牛展同牛腩都炆得好腍,而牛展中間嘅筋位彈牙
牛丸出奇地juicy,有別於火鍋個啲牛丸
除咗三寶外,配料仲有菜🥬同紅蘿蔔🥕,紅蘿蔔大大舊超甜

**********
蟹肉茶漬飯🦀($78)

我稱佢為懶人飯😂,淨係用匙羹食就得啦

小食
酥炸地瓜條🍠($38)
地瓜條清甜,而且皮薄,剛剛好包住地瓜條,脆卜卜
可惜想encore嘅時候已經售罄,唯有等下次再食
炸雞皮餃子🐔🥟($38)

將雞皮嘅油脂逼哂出嚟,餃子脆卜卜,一啲都唔肥膩👍🏻
酥炸花枝丸🦑($38)
大大粒,入面仲有粒粒花枝,彈牙

**********
綠茶多多🍵($24)
睇個名就知係綠茶加台灣版益力多😂
2021-12-15
2022-01-09 9 瀏覽
平時極少去觀塘既我,總怕人太多車多😂不過咁岩出開去拎野順便係附近食埋野~估唔到係亂打亂撞之下,搵到一間抵食台灣菜😳🥢食物🥢1️⃣花雕麻油雞湯麵$78: 花雕酒貼心地另上一小瓶,咁就可以就番個人喜歡既濃淡度👍🏻湯底除咗花雕酒嘅香味,還加了杞子紅棗😳呢個天氣下飲幾啖真係好暖身!烏龍麵和麻油雞都係好滑,值得一試✨2️⃣關東煮烏冬$68: 湯底清甜,小福袋造型好可愛,仲有芋泥卷/冬菇/蘿蔔/粟米等等~材料豐富😍3️⃣府城蝦卷$28: 入面有馬蹄增加口感,蝦既質地偏淋。4️⃣炸花枝丸$38: 好喜歡吃花枝丸既我,喱個係合格!脆卜卜入面又好彈牙😋5️⃣芋圓燒仙草$28: 呢個價錢估唔到芋圓有咁多😳唔貪心兩個人食一定夠,仙草係液體狀,唔會太甜。💥環境💥店舖入口小,但鋪內空間都幾大😳牆上貼了台灣電影poster,木枱,燈籠燈~成個感覺有彷懷舊感覺,也不錯👍🏻💥服務💥呢度服務真係要讚👏🏻估唔到呢個價錢服務質素咁好,店員好親民又好禮貌,喱點都值得我會再返嚟食!

🥢食物🥢

3️⃣府城蝦卷$28: 入面有馬蹄增加口感,蝦既質地偏淋。

💥環境💥

💥服務💥
2022-01-09 11 瀏覽
觀塘工廈多嘢食就個個都知今次介紹呢間係商業中心嘅地舖距離地鐵站出口5至10分鐘腳程就算唔係喺呢邊返工都幾值得專誠過嚟試吓紅燒三寶牛肉麵嗰一日有少少凍想食啲辣辣地嘅嘢,但又唔想太刺激就叫咗質素都可以幾參差嘅紅燒牛肉麵不過大家都見到,湯底色澤非常濃郁飲起嚟仲有非常重嘅牛香,又帶少少微辣而三寶就係牛展牛腩同牛丸牛展入口即溶,牛腩筋肉分明,牛丸爽彈多汁麻辣雞肉乾伴麵呢個好好味架,直情係撈麵新境界黎到已經即刻聞到好香辣味雞肉同配料份量又多喎!差唔多多過麵添食入口好惹味,連炸蒜都有好多好多嗰個醬好似XO醬咁,麻同辣都做得好平均最正係個伴麵真係夠乾,唔會濕det det食得台灣野梗係會試埋地道小食個地瓜條都好好食,炸皮好薄好脆成件事做得幾有誠意,食完咁熱氣都值得
觀塘工廈多嘢食就個個都知
今次介紹呢間係商業中心嘅地舖
距離地鐵站出口5至10分鐘腳程
就算唔係喺呢邊返工都幾值得專誠過嚟試吓

紅燒三寶牛肉麵
嗰一日有少少凍想食啲辣辣地嘅嘢,但又唔想太刺激
就叫咗質素都可以幾參差嘅紅燒牛肉麵
不過大家都見到,湯底色澤非常濃郁
飲起嚟仲有非常重嘅牛香,又帶少少微辣
而三寶就係牛展牛腩同牛丸
牛展入口即溶,牛腩筋肉分明,牛丸爽彈多汁

麻辣雞肉乾伴麵
呢個好好味架,直情係撈麵新境界
黎到已經即刻聞到好香辣味
雞肉同配料份量又多喎!差唔多多過麵添
食入口好惹味,連炸蒜都有好多好多
嗰個醬好似XO醬咁,麻同辣都做得好平均
最正係個伴麵真係夠乾,唔會濕det det

食得台灣野梗係會試埋地道小食
個地瓜條都好好食,炸皮好薄好脆
成件事做得幾有誠意,食完咁熱氣都值得
2022-01-08 10 瀏覽
觀塘是香港一個很大的工業區,由於工廈活化,這裏越來越多食肆進駐,今天便來到觀塘吃台灣菜。花雕麻油雞湯麵$78,雞腿肉被壓成雞肉叉燒,鮮嫩無比,加上酒和麻油的香氣,簡直有點錦上添花的感覺,湯麵爽口彈牙,整個麵食配合得非常不錯。肉燥花枝丸湯米粉加鹽酥雞$65,花枝丸爽口彈牙,肉操將油香味濃郁,鹽酥雞香口惹味,內裏肉汁豐富,非常正宗。米粉是新竹米粉,口感豐富。烤台灣香腸$28,香腸烤焗得香氣撲鼻,加上蒜片的香辣味道,果然是一絕。仙草冬瓜茶$12,第一次喝仙草冬瓜茶,冬瓜茶的味道香甜,仙草的口感爽滑,又多了一個喜愛的飲品。珍珠奶茶$12,珍珠煙靭彈牙,奶茶味道濃郁,又是一道非常正宗的台式飲品。芋圓仙草凍$35,送的仙草有點像香港的良品,入口溶化,加上爽口彈牙的僱員,實在是天衣無縫。芋圓燒仙草熱$28,原來熱的燒仙草,是液體狀的,帶點黏性,而且不會過甜,令人一試難忘。