2022-07-21 63 瀏覽
係觀塘打滾左一段時間,最近發現開源道尾有間台日式小店!不禁被佢既餐牌吸引到我🌝今晚一行四人找食😀即時唸起食台灣野,所以二話不說就去左👍入到去餐廳環境都好舒服,仲安排到卡位我地坐,因為太肚餓,都即時每人揀左主食同小食即刻落單!等左15分鐘左右就開始上餐, 我地叫左🌟饅魚飯🌟蟹肉茶漬飯🌟蟹王冷烏冬🌟蔥油雞肉乾拌麵🌟古早滷水拼盤🌟炸花枝丸🌟烤台灣香腸🌟燙青菜🌟珍珠奶茶 & 檸🍋檬紅茶🌟芋圓燒仙草(熱)🌟蟹肉茶漬飯 - 蟹肉好juicy,一上檯時被佢賣相吸引左,因為好多彩色碎碎好吸睛🌟蟹王冷烏冬 - 烏冬口感煙軔,夏天配埋蟹王汁食一流,口味清清地🌟烤台灣香腸 - 香腸都好香,如果可以再熱啲就更好味🌟炸花枝丸 - 花枝丸好香脆!食完即時好懷念去台灣既感覺呀🌟古早滷水拼盤 - 豬耳好爽脆!牛展夠入味👍牛展再薄身多少少就更完美🌟芋圓燒仙草(熱)係我既錯,本身想嗌凍仙草,點知剔左熱,不過上到來出奇地好食!第一次熱食,原來都唔太差,芋丸好彈牙😋雖然好似好多咁,但我地最後都食得哂😆最後4條友食左$500幾蚊,飽飽咁離開完美的星期六❤️題外話:大家要睇清楚關門時間,因為係關晚上8:30的,唔好太晏過來,就會摸

等左15分鐘左右就開始上餐, 我地叫左
🌟炸花枝丸
🌟烤台灣香腸
🌟燙青菜
🌟珍珠奶茶 & 檸🍋檬紅茶
🌟芋圓燒仙草(熱)

🌟烤台灣香腸 - 香腸都好香,如果可以再熱啲就更好味

🌟炸花枝丸 - 花枝丸好香脆!食完即時好懷念去台灣既感覺呀

🌟古早滷水拼盤 - 豬耳好爽脆!牛展夠入味👍
牛展再薄身多少少就更完美

🌟芋圓燒仙草(熱)

雖然好似好多咁,但我地最後都食得哂😆
最後4條友食左$500幾蚊,飽飽咁離開
完美的星期六❤️

題外話:大家要睇清楚關門時間,因為係關晚上8:30的,唔好太晏過來,就會摸門釘

2022-07-16
  • 炸花枝丸
  • 原條蒲燒鰻魚飯
接友人下班的一天 造就了再訪一起食堂的機會 個人蠻欣賞一起食堂勇於挑戰的精神每次到訪 餐牌總會有一點更新菜式呢這次發現餐廳增添不少和風餐點像是咖哩飯 炸芝士 等等日式和台式也可以一併享用到了𓋪 肉燥燙青菜只吃青菜有點清淡的話可以吃 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 的肉燥的版本菜吸收了不少肉燥汁的惹味味道 𓋪 烤台灣香腸每次來也必點的外表烤得脆脆香腸無人不歡啊𓋪 口水雞冷烏冬夏日限定餐牌中的其中一個餐點大大件的口水雞肉質滑嫩 配上辣醬更惹味滑溜的冷烏冬配上椒麻醬汁 不會很辣 但很中毒 會一直想吃𓋪 魯肉飯也是每次來也要點的主菜性價比很高 平常台灣餐廳一小碗也要 ʜᴋᴅ𝟹𝟶多這邊一大個湯麵碗也是 ʜᴋᴅ𝟻𝟶多而已魯肉份量也很多 重點汁也給很佛心呢𓋪 芋圓仙草凍最後當然來來個涼爽甜品作結珍珠 芋圓 仙草 配煉乳真的不會輸 芋圓煮得剛好 很有軔勁呢𓋪 檸檬多多𓎾 愛玉荔枝綠茶因為甜品有珍珠 飲料就不點心心想念的珍奶了我點了酸爽開胃的檸檬多多 友人則點了清新的荔枝綠茶 期待下次再訪會有什麼新鮮的餐點呢!

接友人下班的一天

因為甜品有珍珠
飲料就不點心心想念的珍奶了
我點了酸爽開胃的檸檬多多
友人則點了清新的荔枝綠茶

期待下次再訪會有什麼新鮮的餐點呢!
2022-07-17 910 瀏覽
昨日,兩對couples在碼頭附近覓食,發現晚上難得有一間燈火通明的小店《一起食堂》,於是入內一起堂食🤣 可以相約堂食真係好難得!.小店食物價格相宜,所以我們每人點了一個主食,再加了3個小食,鹵水拼盤和甜品🤭 非常豐富!.我們4人都一致喜歡店裡的小食和甜品。🧆花枝丸彈牙香口,炸得外表香脆而不油膩 🥓台式腸的肥瘦適中,烤得剛剛好。 ✨🍡最有驚喜是芋圓燒仙草,原來熱食有另一番風味,像熱涼粉伴芋圓。芋圓煙韌有3款口味,熱仙草甜甜的,非常絲滑。主菜,我推薦 🦀蟹肉茶漬飯 🦀蟹王冷烏冬,蟹肉鋪滿表面,不論配飯或冷烏冬,同樣吃出蟹的鮮味。夏天吃冷烏冬透心涼,烏冬彈牙,再配上蟹黃蟹膏,絕配😋🐽 古早滷水拼盤,有2隻開邊蛋、3隻雞翼、豬耳、3片牛腱。整個拼盤的滷水味淡淡的,不會太鹹。當中🐷👂鹵水豬耳大家都讚賞,入味稔熟。🥩牛腱厚身,啖啖肉,煮得很稔且沒有筋。另外一讚,小店環境寬敞,服務員態度殷勤👍不過,真心其他菜式及飲品可以更好,不知是這次剛巧失準還是主打小吃,期望小店繼續進步。

2022-07-16
2022-07-15 54 瀏覽
呢間台灣餐廳🍴最特別係有日式fusion嘅元素🇯🇵必食原條蒲燒鰻魚飯💕鰻魚燒得好香 肉質肥美甘香 好嫩滑 甜甜地~而且分量十足 大到隻碗都放唔晒😍再加埋流心雞蛋🥚非常之豐富!
牛肉可以 湯頭偏甜但係碗麵一上枱得1注仔好似老式麵檔細蓉咁蘿蔔起晒渣 明顯見到 亦咬唔到飲品另加12 埋單要90$90呢個份量真係難接受 裝修係幾好不過咁嘅份量 都唔會再幫襯了食完好似無食野咁
牛肉可以 湯頭偏甜
$90呢個份量真係難接受
裝修係幾好
不過咁嘅份量 都唔會再幫襯了
食完好似無食野咁
還記得上次想黎嘅時候剛好關了門今次咁啱經過就黎試吓🤩裏面環境都幾大所以係繁忙時間都唔會坐滿🥹除咗台灣菜之外仲有日本菜 變相就多啲選擇啦🤣 😎會回訪嗎: ✔️等候時間: 0 mins 💰$100 below/人 (冇收加1😏)≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋😍紅燒三寶牛肉麵 $88 ▶️ 9/10 估唔到佢哋嘅麵用左烏冬麵😍口感超滑超Q彈 係我比較鍾意嘅質感湯底都好濃郁 冇好多味精 咬麵條的同時也能感受到湯底嘅醇厚🤤份量仲要幾多 餸又多麵又多牛肉煮得非常入味而且口感軟腍牛筋Q軟之餘有帶點嚼勁肉丸相對就冇咩特別😂也是入味的還有兩塊大嘅紅白蘿蔔 夠曬軟爛柔嫩勁多汁😋最後加上蔥花酸菜同小白菜 夾埋一齊真係好豐富🤪總結而言真係非常滿足 推介💛😍口水雞冷烏冬 $78 ▶️8.25/10 呢個就唔係好清楚 係我個friend食嘅試過佢嘅口水雞 真係夠曬凍好消暑😆啲雞又好嫩滑 而且又唔算好多骨 相信都係值得一試嘅🤩😍芋圓仙草凍 $35 ▶️8/10 見有人推介就不妨試吓 以價錢來說真係幾抵食不過下次黎都未必叫呢個了🥲以牛奶做底 加埋咁滑咁Q彈嘅仙草真係不得了還有份量多嘅三色芋圓 口感煙韌 味道相對淡左啲未
還記得上次想黎嘅時候剛好關了門
今次咁啱經過就黎試吓🤩
裏面環境都幾大所以係繁忙時間都唔會坐滿🥹
除咗台灣菜之外仲有日本菜
變相就多啲選擇啦🤣

😎會回訪嗎: ✔️
等候時間: 0 mins
💰$100 below/人 (冇收加1😏)
≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋

真係好多 好彩我朋友鍾意食可以幫手清左佢😂
Overall做飯後甜品就真係太多啦 真係會濟😟

😚環境 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐣/5
Overall真係幾大間 環境以木系裝修為主
天花上都有唔同嘅燈籠 有種懷舊嘅感覺~
讓人幾舒服🙈
😚衛生 ▶️ 🐤🐤🐤🐤/5
😚服務 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤/5
Mark menu紙落單 黎嘢食嘅速度都幾快😍
店員也很友善的

😚推介指數 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🥚
(🐤為1分;🐣為半分)
總結而言真係覺得佢幾抵食🤤

9:幾好食wor推介👍🏻
9.5或以上:深刻難忘一定要試😍
  • 紅燒三寶牛肉麵
2022-07-07 627 瀏覽
這次去了一家位於觀塘的小店,是家吃台灣菜的餐廳,環境以木系裝修為主。大部位也是卡位,天花上有小燈籠做裝飾感覺特別🙈。食物選擇多元化,還可因應喜好升級不同組合。-💥熱珍珠奶茶 | 凍紅豆奶茶 HKD$24,奶茶底味道香甜,茶味不苦澀。熱珍珠奶茶點了半糖不會太甜,珍珠口感煙韌。凍紅豆奶茶是正常甜度,飲起上來吃少糖的感覺,紅豆口感也很煙韌。-💥鹽酥雞 HKD$38 | 麻辣香滷豬耳朵 HKD$38,小食點了這兩款香口惹味小吃。鹽酥雞外脆內軟,味道不會太甜份量多。麻辣香滷豬耳朵口感爽口,醬汁濃郁味道微辣。-💥花雕麻油雞湯麵 HKD$78 | 蔥油雞肉乾拌麵 HKD$58,這兩款麵食味道也很香,另有三款小吃附送。花雕麻油雞湯麵有花雕酒倒下去,湯底清甜用料豐富,雞肉肉質嫰滑。蔥油雞肉乾拌麵味道挺香,拌麵口感煙韌。-💥芋圓仙草凍 HKD$38,是個口感煙韌的組合,材料有三色芋圓、珍珠及仙草凍。三色芋圓和珍珠口感煙韌,仙草凍味道甜甜的,口感滑溜溜的。-

鹽酥雞外脆內軟,味道不會太甜份量多。

麻辣香滷豬耳朵口感爽口,醬汁濃郁味道微辣。

蔥油雞肉乾拌麵味道挺香,拌麵口感煙韌。

2022-07-06
10 分鐘 (堂食)
2022-07-07 72 瀏覽
今日要OT,放工同同事一齊食晚飯,嚟到公司附近台灣餐廳,價錢親民抵食,份量都好多,另外餐廳服務好好👍🍜紅燒三寶牛肉麵$88三寶有牛𦟌,牛肋骨同牛丸,湯底濃郁牛𦟌同牛肋骨索晒啲湯底汁,好入味,牛丸爽口彈牙🍛和風牛肉飯$68滿滿肥牛,肥瘦適中,中間有粒温泉蛋撈勻同牛肉一齊味道超正😋麻辣香滷豬耳朵$38新推出嘅麻辣系列小食,麻辣味唔太重,辣道適中,配上豬耳,係必食嘅小食烤台灣香腸$28食台灣野一定會叫烤台灣香腸,一搬嘅香腸食落會好喊,而台灣香腸唔會,皮脆香甜美味🥬肉燥燙青菜$25油麥菜配上肉燥一齊食,好惹味芋圓仙草凍$38Lee個係必食甜品, 有珍珠,芋圓同仙草,芋圓煙煙韌韌,唔太甜同埋漏,大大碗,share食就啱晒勒😌凍紅豆奶茶$24🍋凍檸檬多多$24

🍜紅燒三寶牛肉麵$88

🍛和風牛肉飯$68
滿滿肥牛,肥瘦適中,中間有粒温泉蛋撈勻同牛肉一齊味道超正😋

麻辣香滷豬耳朵$38

烤台灣香腸$28

🥬肉燥燙青菜$25
油麥菜配上肉燥一齊食,好惹味

芋圓仙草凍$38

凍紅豆奶茶$24
🍋凍檸檬多多$24
2022-07-06 77 瀏覽
小編晚餐的時間去吃,本來擔心會比較多人,所以訂了位,去了以後發現晚餐時間人流不算太多,可能是上班的大家已經下班了🧑🏻‍💻👩🏻‍💻花雕麻油雞湯麵 $78 🌟🌟🌟🌟/5花雕酒另上的,大家可以按照喜好自行加入這個湯麵最吸引的是它的雞已經去骨,吃的時候啖啖肉,非常方便烏冬也非常彈牙和掛湯🍜小編把整杯花雕酒都下了但酒味也不算很重,小編覺得剛剛好湯底很鮮蟹肉茶漬飯 $78 🌟🌟🌟🌟/5小編本身對茶漬飯有點陰影擔心高湯會很腥 <-之前真陰影但這個高湯不腥,而且很鮮甜份量很多一個人吃不完🫣🫣酥炸地瓜條 $38 🌟🌟🌟🌟/5地瓜味很香,沒令小編失望😆Overall (5⭐️滿)小編回頭指數: 🌟🌟 🌟 🌟🌟食物質素:🌟🌟🌟🌟性價比: 🌟🌟🌟🌟 —🅵🅾🅻🅻🅾🆆 @jas_travelling𝕀𝕟𝕤𝕥𝕒𝕘𝕣𝕒𝕞 | 𝕐𝕠𝕦𝕋𝕦𝕓𝕖 | 𝕆𝕡𝕖𝕟ℝ𝕚𝕔𝕖 |𝕌𝕓𝕝𝕠𝕘𝐌𝐲 𝐰𝐞𝐛𝐬𝐢𝐭𝐞: 𝐥𝐢𝐧𝐤 𝐢𝐧 𝐛𝐢𝐨https://linktr.ee/jas_travelling

花雕麻油雞湯麵 $78 🌟🌟🌟🌟/5
花雕酒另上的,大家可以按照喜好自行加入

這個湯麵最吸引的是它的雞已經去骨,吃的時候啖啖肉,非常方便
烏冬也非常彈牙和掛湯🍜
小編把整杯花雕酒都下了
但酒味也不算很重,小編覺得剛剛好
湯底很鮮

蟹肉茶漬飯 $78 🌟🌟🌟🌟/5

小編本身對茶漬飯有點陰影
擔心高湯會很腥 <-之前真陰影
但這個高湯不腥,而且很鮮甜
份量很多
一個人吃不完🫣🫣

酥炸地瓜條 $38 🌟🌟🌟🌟/5

地瓜味很香,沒令小編失望😆

Overall (5⭐️滿)
小編回頭指數: 🌟🌟 🌟 🌟🌟
食物質素:🌟🌟🌟🌟
性價比: 🌟🌟🌟🌟

🅵🅾🅻🅻🅾🆆 @jas_travelling
𝐌𝐲 𝐰𝐞𝐛𝐬𝐢𝐭𝐞: 𝐥𝐢𝐧𝐤 𝐢𝐧 𝐛𝐢𝐨
2022-07-06 72 瀏覽
呢間餐廳主打台式同日式料理,室內設計簡約,座位寬躺舒適,最重要係服務一流!<和風牛肉飯 $68>面頭鋪滿勁多牛肉,牛肉肉味濃郁,中間仲有隻生雞蛋可以撈埋嚟食😋正<肉燥花枝丸湯米粉+鹽酥雞$68>湯底唔會過鹹,花枝丸都幾彈牙,米粉質地爽口,鹽酥雞炸得脆卜卜,幾香口<吉列炸蠔$48>有4件,炸得香脆可口,幾鮮甜<麻辣香滷豬耳朵 $38>份量幾多,豬耳食落微辣好爽口<府城蝦卷 $28>蝦卷酥脆外皮緊鎖香甜蝦味,順口不油膩<肉燥燙青菜 $25>油麥菜配上面頭勁多肉燥😍鹹香味十足<紅豆奶茶 $24><愛玉荔枝綠茶 $24>食得台式嘢點少得叫返杯台式飲品,入口唔太甜,紅豆幾有咬口,荔枝綠茶加入咗愛玉,一啜就食到,好香甜

<和風牛肉飯 $68>

<肉燥花枝丸湯米粉+鹽酥雞$68>

<吉列炸蠔$48>
有4件,炸得香脆可口,幾鮮甜

<麻辣香滷豬耳朵 $38>
份量幾多,豬耳食落微辣好爽口

<府城蝦卷 $28>
蝦卷酥脆外皮緊鎖香甜蝦味,順口不油膩

<肉燥燙青菜 $25>
油麥菜配上面頭勁多肉燥😍鹹香味十足

<紅豆奶茶 $24>
<愛玉荔枝綠茶 $24>
2022-07-04 350 瀏覽
假日嘅觀塘都係人頭湧湧,揀咗偏離APM遠少少嘅食肆,人流較少坐得舒服啲。這間「一起食堂」主打台灣特色料理。和式設計,俾人舒服寧靜嘅感覺🍀🌟花雕麻油雞湯麵湯底充滿藥材香氣,黨參,紅棗,桂圓,杞子份量恰到好處,另配的花雕酒可以自行添加~我加咗一半杯左右已經充滿酒香!雞卷入味而且肉質嫩滑,厚肉嘅花菇同時給吸滿湯汁,喜歡藥膳口味必點這款麻油雞十分推介!👍🏻🌟屋企人揀咗🌟「紅燒三寶牛肉麵」🍜大大件嘅牛筋腩炆到好冧好入味,還有牛味濃郁的牛展。估唔到手打牛肉丸最重牛味😋,入口也有牛油香氣!👍🏻麵底是烏龍麵又滑又煙韌,和稻庭烏冬口感相似,即時提升湯麵的吸引程度🍜😋🌟吉列炸蠔🦪即叫即炸,吉列外皮炸得鬆脆,同時保留蠔肉🦪嘅鮮味。🌟綠茶多多整體味道清爽,略嫌乳酸嘅份量不足,飲到最後偏向凍綠茶味道。🌟愛玉荔枝綠茶同樣味道清新,唔會太甜,杯內愛玉軟綿柔滑,是我最喜歡的台灣飲品配料~🌟芋圓仙草凍台灣地道甜品,芋圓口感軟糯,仙草凍軟滑爽口,配上甜奶和紅豆,味道依然清新也不太甜👍🏻
這間「一起食堂」主打台灣特色料理。

和式設計,俾人舒服寧靜嘅感覺🍀
藥膳麻油雞湯麵
🌟花雕麻油雞湯麵
屋企人揀咗🌟「紅燒三寶牛肉麵」🍜

🌟吉列炸蠔🦪
即叫即炸,吉列外皮炸得鬆脆,同時保留蠔肉🦪嘅鮮味。
🌟綠茶多多
整體味道清爽,略嫌乳酸嘅份量不足,飲到最後偏向凍綠茶味道。

🌟愛玉荔枝綠茶
🌟芋圓仙草凍
藥膳麻油雞湯麵
2022-07-03 54 瀏覽
前牌去開觀塘做嘢呀,順便就上網搵吓附近有啲咩餐廳好食,咁啱就搵到呢間,於是就同friend去咗試吓~🦦餐廳都幾易揾,環境非常之唔錯,坐得舒服,食物好味,上菜速度又快😆-紅燒三寶牛肉麵 $88牛肉麵真係好大碗,我哋兩個人一齊食都食唔晒!三寶包括牛腩,牛展仲有牛筋丸。全部牛肉都係大大嚿,好大方~牛肉同埋牛展都炆得好軟腍好入味,一啖咬落去真係大滿足。牛筋丸大大粒之餘好有咬口又多汁,真係非常唔錯。個湯底有啲藥材味,配上煙韌嘅烏冬麵都幾夾🫶🏻-蟹黃冷烏冬麵 $88烏冬幾彈牙,口感唔錯。鍾意食海鮮嘅我一見到有蟹即刻叫咗呢款😂😂麵上鋪滿左蟹黃同埋蟹肉,撈埋啲面一齊食可以食到蟹嘅鮮味,加埋附上嘅醋就更加可以提升鮮味💜-吉列炸蠔 $48一份總共有四件,蠔嘅大小非常合理,炸得金黃而且炸粉幾薄。新鮮得來又香脆,正呀🦦-烤台灣香腸 $28香腸烤得好香,食落甜甜地,配埋生蒜片係正宗嘅味道!-愛玉荔枝綠茶 $28愛玉鳳梨綠茶 $28佢呢度嘅嘢飲真係大大杯,好refreshing,正😋

紅燒三寶牛肉麵 $88
蟹黃冷烏冬麵 $88
吉列炸蠔 $48
烤台灣香腸 $28
香腸烤得好香,食落甜甜地,配埋生蒜片係正宗嘅味道!
愛玉荔枝綠茶 $28
愛玉鳳梨綠茶 $28
佢呢度嘅嘢飲真係大大杯,好refreshing,正😋
2022-07-02 45 瀏覽
一起食堂 (威利廣場) (觀塘) 朋友去左觀塘行街🥰🥰好耐冇食一起食堂去幫襯下😚😚紅燒牛肉麵$78入面好多料😉😉有牛肉、蘿蔔、小棠菜,牛肉煮得好淋,美味❤️❤️牛肉麵嘅湯底好濃郁,麵質都好好味,口感一流🥰蟹王冷烏冬$88好大碗,有好多蟹肉,撈埋冷烏冬一齊食好好味😆好啱而家夏天食😋😋 大家真係要叫嚟試下!✅古早滷水拼盤$68有雞翼、牛展、豬耳、滷水蛋😊😊全部都好惹味😚😚必食小食😍😍一次過可以滿足你幾個願望🔅🔅燙青菜 $20青菜🥬健康之選☺️☺️凍檸檬多多$24酸酸甜甜好過癮🤩🤩好開胃,夏天飲清熱解渴😍凍愛玉鳳梨綠茶$24入面愛玉口感一流,仲有濃郁嘅鳳梨綠茶味,解膩一流!💕💕餐廳環境:餐廳都幾大,有好多梳化位,環境舒適,嘢食都好抵食,又好味😉😉地址:觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖整體評分:5/5味道:4/5環境:5/5抵食:5/5
一起食堂 (威利廣場) (觀塘)

朋友去左觀塘行街🥰🥰好耐冇食一起食堂去幫襯下😚😚

紅燒牛肉麵$78

蟹王冷烏冬$88

古早滷水拼盤$68

燙青菜 $20
青菜🥬健康之選☺️☺️

凍檸檬多多$24
酸酸甜甜好過癮🤩🤩好開胃,夏天飲清熱解渴😍

凍愛玉鳳梨綠茶$24
入面愛玉口感一流,仲有濃郁嘅鳳梨綠茶味,解膩一流!💕💕

地址:觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖

整體評分:5/5
味道:4/5
環境:5/5
抵食:5/5
一直都知呢間餐廳係好多觀塘人嘅食堂~今日終於嚟試咗💓店舖裝修有點偏日式,都幾大,好闊落~店員都好親切有禮👍🏻花雕麻油雞湯麵 $78雞卷係用雞髀肉,食落啖啖肉有4大舊,肉質嫩而且無雪味~花雕酒用個杯仔裝住另上,自己可以調節落幾多個湯幾正~味道濃郁,我落晒成杯花雕酒,所以酒味幾重,正‼️呢個麵係稻庭烏冬,幾掛湯而且夠晒彈牙~麻辣雞肉乾拌麵 $58係扁身麵,軟硬適中,雞肉一啲都唔會乾,味道淡淡的~醬汁伴有炸蒜同肉碎,將麵條同埋雞肉拌埋一齊幾惹味,而且唔會太油🤣拌麵份量超級足,食完係超級飽😎滷牛展 $38呢個非常抵食,切得好厚一件,而且軟淋夠入味,係台式偏甜嘅滷汁味,而且牛展選用嘅部位好靚,有大量筋相間住,軟得黎有咬口😋鹽酥雞 $38係台式鹽酥雞,炸粉唔算厚,入面嘅雞肉唔會炸得乾身,外脆內軟,外面加咗椒鹽粉,夠晒鹹香酥炸地瓜條 $38呢個有驚喜,同我想像中嘅炸番薯條唔同~落咗好少好少嘅炸粉,而入面嘅番薯係超軟糯,番薯自帶甜味,好味得來又健康😼整體嚟講cp值幾高,食物款式選擇豐富,份量好足~作為食堂來講當之無愧🤩一起食堂 (威利廣場) (觀塘)觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖
一直都知呢間餐廳係好多觀塘人嘅食堂~今日終於嚟試咗💓
店舖裝修有點偏日式,都幾大,好闊落~
店員都好親切有禮👍🏻

花雕麻油雞湯麵 $78
雞卷係用雞髀肉,食落啖啖肉
有4大舊,肉質嫩而且無雪味~
花雕酒用個杯仔裝住另上,自己可以調節落幾多
個湯幾正~味道濃郁,我落晒成杯花雕酒,所以酒味幾重,正‼️
呢個麵係稻庭烏冬,幾掛湯而且夠晒彈牙~

麻辣雞肉乾拌麵 $58
係扁身麵,軟硬適中,雞肉一啲都唔會乾,味道淡淡的~

滷牛展 $38

鹽酥雞 $38

酥炸地瓜條 $38
呢個有驚喜,同我想像中嘅炸番薯條唔同~
落咗好少好少嘅炸粉,而入面嘅番薯係超軟糯,
番薯自帶甜味,好味得來又健康😼

一起食堂 (威利廣場) (觀塘)
觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖
2022-06-30 49 瀏覽
呢度可以一次滿足你2個願望,亦可以唔洗再揀死日本/台灣野,👧🏻豆乳雞烏龍麵 $78夏日-季節限定🌞雞卷好cute好滑嫩,平時比較少見,豆乳味濃,烏龍麵亦有咬口👧🏻紅燒三寶牛肉麵 $88當中牛丸好濃味,牛展厚身,大大件,麵底都係烏龍麵😋最搞笑係佢會配3個小食:中華沙律、迷你紫蕃薯仔/枝豆、泡芙仔👧🏻酥炸地瓜條 $38第一次食呢種炸物,佢入面係用蕃薯蓉整成條狀再包炸粉炸,食落感覺特別,好鬆化🤩👧🏻炸台灣香腸 $28附生蒜片,可以配埋一齊食⏰去既時候係平日2pm❣️有個午市升級組合1️⃣+$12 揀1杯 $25以下既飲品:我地揀左愛玉鳳梨綠茶+仙草冬瓜茶,大大杯,夏天時候最岩飲,夠涼爽2️⃣+$12 迷你芋圓仙草凍必食推介,就算淨係想食甜品都可以黎食,其他一般會用糖漿/黑糖配仙草食,但呢度用花奶,真係超match,下次要再encore💗
呢度可以一次滿足你2個願望,
亦可以唔洗再揀死日本/台灣野,

👧🏻豆乳雞烏龍麵 $78
夏日-季節限定🌞
👧🏻紅燒三寶牛肉麵 $88
當中牛丸好濃味,牛展厚身,大大件,麵底都係烏龍麵😋
👧🏻酥炸地瓜條 $38
👧🏻炸台灣香腸 $28
附生蒜片,可以配埋一齊食
⏰去既時候係平日2pm
❣️有個午市升級組合