2023-07-18 61 瀏覽
中環域多利皇后街這間 一起食堂 充滿台灣風味 菜式很地道 而且選擇亦很多 👍👍店舖唔算大 裝潢充滿台灣特色🥰木系裝潢為主 菜色選擇亦很多 特意同老公過嚟黎一試食得台灣嘢當然要飲番杯奶茶啦 😍揀咗仙草奶茶 唔會太甜 茶味很香 仙草亦都好清爽🤤🤤主食簡咗 蔥油土雞肉飯 分量超級多😝😝雞肉嫩滑好香 蔥油很下飯 好大一碗 兩個人share鹵水拼盤有驚喜 鹵水入味 雞翼嫩滑 鹵水牛展很厚身 最愛豬耳 爽爽脆脆 正😍小食方面揀咗酥炸地瓜條非常甜 好香外酥內嫩最尾食埋個芋圓仙草凍 一上枱真係嘩一聲 成個湯碗咁大 🤣🤣份量超級足 三色芋圓亦非常q彈 紅豆香甜有豆味十分唔錯👍食物質素相當好,難怪六點半 Full House😌
店舖唔算大 裝潢充滿台灣特色🥰

木系裝潢為主 菜色選擇亦很多 特意同老公過嚟黎一試

小食方面揀咗酥炸地瓜條非常甜 好香外酥內嫩

最尾食埋個芋圓仙草凍 一上枱真係嘩一聲 成個湯碗咁大 🤣🤣

份量超級足 三色芋圓亦非常q彈 紅豆香甜有豆味十分唔錯👍

食物質素相當好,難怪六點半 Full House😌
2023-07-17 50 瀏覽
去到見到好逼,放工時段。點知樓上有位,好彩問左問。上面有大臺,又有bar 台,所以唔使擔心。唔算好平都要7x 一個飯/麵。不過中環算係咁啦。上菜時間都好快,提左紙仔,5分鐘就有得食。叫左個烏龍麵($79),唔講唔知,以為烏龍茶整嘅麵,點知原來即係烏冬😂小弟見識少,獻醜。都ok,幾清,多蜆不過有碎殼,同埋有沙。要小心食。又食左鹽酥雞。都ok,都算好食,脆。$48 算係咁。係d位有d坐得唔舒服,硬至於無得向後挨。😂
去到見到好逼,放工時段。

唔算好平都要7x 一個飯/麵。不過中環算係咁啦。

上菜時間都好快,提左紙仔,5分鐘就有得食。

都ok,幾清,多蜆
不過有碎殼,同埋有沙。要小心食。

又食左鹽酥雞。都ok,都算好食,脆。$48 算係咁。

係d位有d坐得唔舒服,硬至於無得向後挨。😂
2023-07-15 62 瀏覽
今日行完中環街市之後就在附近呢間台灣餐廳食晚飯,呢間餐廳牆上掛滿台劇掛化,充滿台灣特色。花雕麻油雞湯麵我們點了呢間招牌菜之一花雕麻油雞湯麵,香港好少台灣餐廳會有麻油雞食,所以見到立即點,呢個麻油雞麵湯底好濃郁,而且最大特色係加入花雕酒,好重酒味!麻油雞肉質嫩滑,吸取湯底精華。特濃豆乳雞烏龍麵另外我們點了特濃豆乳雞烏龍麵,呢個湯底同樣特別,用上豆乳作湯底主調,呈奶白色,好綿滑,用上雞卷配合幼身烏冬,呢個組合十分推薦。烤台灣香腸試台灣菜,我每次總會點上烤台灣香腸,外層帶點香脆,台灣香腸就係特別有風味。飲品方面分別點了黑糖薑母茶和冷泡四季春茶,前者補身暖胃,後者清新帶微澀,幫助解膩。下次黎中環行街可以順路黎試下!

花雕麻油雞湯麵

烤台灣香腸

下次黎中環行街可以順路黎試下!
2023-07-15 69 瀏覽
同老公岩岩上星期六晚喺中環街市逛完食野,想食台灣野既心情而入左去,點知驚喜就係見識到台式日式菜加埋一齊既fushion.我點既花雕雞烏冬表面上係台式因為有冬菇同紅早,老公既原隻燒汁鰻魚飯加埋溫泉玉子愛玉荔枝綠茶感覺上有日式d 既main dish加台式飲品。老公個茶既愛玉仲可以對我黎講當埋係飯後甜品好大滿足!Loved everything so much that I think I would visit again!
老公個茶既愛玉仲可以對我黎講當埋係飯後甜品好大滿足!

• 蒲燒鰻魚飯
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 愛玉荔枝綠茶
1K
台灣真係讓人有種慢活步調嘅生活感覺,所以喺繁忙嘅工作天,台灣菜或者可以調整一吓你嘅生活節奏。而作為中環嘅OL,呢間主打台灣菜嘅一起食堂就成為我哋近排嘅飯堂,食物高質,值得推介。麻辣香滷豬耳朵豬耳切得比較厚身,特別爽脆,麻辣度適中,唔會覺得辣到食唔到。吉列炸蠔即炸嘅吉列生蠔,金金黃黃,外脆內軟,入面勁juicy!花雕麻油雞湯麵花雕酒用木勺分開上,可以按個人喜好調整分量。湯入面有杞子龍眼紅棗等食材,所以湯底十分香濃。第一次食用烏冬做麵底嘅花雕麻油雞湯麵,比想像中夾!雞件係用咗無骨嘅鹽水雞卷,肉質嫩滑但唔肥,唔會令到成碗湯都係雞油。三杯雞飯雞肉無骨,係可以一啖一舊嘅啖啖肉。醬汁偏甜,不過撈飯食一流!愛玉鳳梨綠茶呢杯飲品偏甜,鳳梨味道好鮮明。仙草奶茶唔鍾意飲太甜嘅可以揀無糖,會飲到香濃茶味。

麻辣香滷豬耳朵

吉列炸蠔
即炸嘅吉列生蠔,金金黃黃,外脆內軟,入面勁juicy!

花雕麻油雞湯麵

三杯雞飯

愛玉鳳梨綠茶
呢杯飲品偏甜,鳳梨味道好鮮明。

仙草奶茶
唔鍾意飲太甜嘅可以揀無糖,會飲到香濃茶味。
2023-07-07
2023-07-10 88 瀏覽
咁岩係會展睇演唱會就黎一起食啲野台灣美食·環境都好有台式風味紅燒牛肉麵面質好彈牙 湯底又好香鍾意佢唔會太咸牛肉同牛展都好淋身又唔會乾柴柴 個湯好飲到飲左一半😂魯肉飯 配 愛玉綠茶 唔會全部都係肥豬肉口味同台灣差唔多愛玉綠茶 甜度剛剛好吉列炸蠔超好食! 炸粉唔會厚入面係 juicy 嘅😍🩷又唔會勁多油 先係重點! 台灣腸好耐無食啦~唔會乾身 好好味!入面嘅肥肉份量岩岩好鹽酥雞係脆炸 唔會多粉雞肉粒算大仲要好似好似台灣整嘅一樣好想即刻再飛台灣😂
咁岩係會展睇演唱會

愛玉綠茶 甜度剛剛好

吉列炸蠔
超好食! 炸粉唔會厚
入面係 juicy 嘅😍🩷
又唔會勁多油 先係重點!

台灣腸
好耐無食啦~
唔會乾身 好好味!
入面嘅肥肉份量岩岩好

鹽酥雞
係脆炸 唔會多粉
雞肉粒算大
仲要好似好似台灣整嘅一樣
好想即刻再飛台灣😂

2023-07-09 67 瀏覽
餐廳位置就喺中環街市對面,location 好方便,佢有兩層,所以位都算幾多。紅燒三寶牛肉麵三寶牛肉麵入邊有牛腱、牛丸、牛肋條 。佢嘅通常會半上有啲酸菜喺入邊,湯頭都香濃,牛腱大大塊。佢會附上左小小嘅錢財同埋小食。竟然仲有蕨餅,幾有驚喜。吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁夏天有時就係想食啲冇咁熱嘅嘢,佢呢個冷烏冬拌柚子汁,十分清爽,而吉列海鮮佢有兩隻炸蠔同埋三隻炸蝦,五件炸物都處理得好好,外脆內軟,同埋啱啱炸起熱辣辣。淨鹽水雞(小吃)呢款鹽水雞比較特別,似雞卷咁,但係麻油味都好香,仲要伴上好多蔬菜,個人推介呢款小食。愛玉荔枝綠茶(冷)/仙草冬瓜茶(冷)佢飲品質素都幾高質,lunch加購嘅嘢飲種類都好多,佢嘅仙草冬瓜茶,入邊係滿滿嘅仙草,好正。芋圓仙草凍(迷你)佢lunch可以用$14加購呢個芋圓迷你仙草凍,其實個份量一啲都唔少,食完飯食啱啱好,芋圓仲要夠Q彈,好好食。

紅燒三寶牛肉麵

吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁

淨鹽水雞(小吃)

愛玉荔枝綠茶(冷)/仙草冬瓜茶(冷)

芋圓仙草凍(迷你)
佢lunch可以用$14加購呢個芋圓迷你仙草凍

2023-07-08 98 瀏覽
四百幾個都係呃人嘅,嘢食質素都係普通嘢,最令人討厭係從未試過喺中環食嘢有啲咁惡劣嘅態度,店舖3個侍應,得1個係正常,其餘1老1後生,完全態度惡劣,起初問個老嘅,飲品跟餐是否$14,佢就好悔氣,幾點至幾點電腦自動計,再後來主食嚟後,正常的侍應幫我哋收走個盤,點知我對筷子跌咗,另1個後生竟然啤住我,大家一齊亙啤,佢真係有問題,之後行過收嘢,仲啤住我,呢間嘢以後都唔會幫襯,呢間咁嘅小店請人咁無禮貌,祝你地可以繼續做落去正垃圾
四百幾個
正垃圾
2023-07-08
5 分鐘 (堂食)
2023-07-07 68 瀏覽
天氣咁熱,梗係食個[吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁]❄️🍜,降降溫。有 2 隻炸蠔🦪 + 3 隻炸蝦🍤,外皮金黃酥脆,整體冇油膩感👍🏻。特愛烏冬有嚼勁,拌上酸爽柚子汁之後,整個烏冬變得清新,令人食慾大開😋。配料有蔥花、醃蘿蔔&車厘茄🍅,令整道菜顏色&味道都更豐富。烏冬配搭中華沙律 + 香甜可愛小甜薯 + 黃豆粉蕨餅,完整一餐好滿足🥰!我仲嗌咗[府城蝦卷]🦐,外皮炸得非常酥脆,裡面嘅蝦肉鮮美。口感非常好,脆脆外皮 vs 軟嫩內餡形成對比。[ #一起食堂]店舖唔算大,但枱與枱之間都有足夠空間,牆上貼有台灣電影海報,好有台灣格調。值得一讚嘅係,冇加一架!喺中環街市對面,好易搵😉~

值得一讚嘅係,冇加一架!喺中環街市對面,好易搵😉~

2023-07-01 87 瀏覽
今日專登出左中環, 本身諗住食車仔麵但公眾假期無開, 唯有轉場係其他野, 諗起之前返工經過都見到好多人去食既一起食堂, 點知係一個慘痛難忘既回憶吉列豬扒烏冬配柚子汁, $82第一次上既豬扒, 睇左頭兩個舊係唔完全熟, 有d 紅紅地叫店員幫忙換一份第二次上既豬扒係熟既, 但好薄又乾又好硬, 其實係似茶餐廳炸豬扒咁, 完全食唔落但個柚子汁都算清新既, 配襯烏冬食幾開胃店員建議轉另一款食物, 魯肉飯好一般, 只係肉碎+豬腩肉滷水蛋又唔入味

吉列豬扒烏冬配柚子汁, $82

但個柚子汁都算清新既, 配襯烏冬食幾開胃

店員建議轉另一款食物, 魯肉飯

好一般, 只係肉碎+豬腩肉

滷水蛋又唔入味
吉列豬扒烏冬
2023-06-28 111 瀏覽
【中環•一起食堂 】✨🐝————————————————————————位置鄰近香港站C出口步行約4分鐘到達 主打台灣特色料理 裝修以居酒屋風格作設計 中環地區性價比高之選🍯|特濃豆乳雞烏龍麵|HKD 89湯底乳白色 味道特龍配襯烏龍麵口感一流 麵質夠嫩滑易入口 雞卷大大嚿絕冇偷工減料 清淡得嚟又健康 我連啲湯都飲曬😍 🍯|吉列海鮮冷烏冬|HKD 89烏冬有柚子汁嘅酸甜味 撈暈之後入口開胃 吉列炸蝦同埋蠔嘅脆皮夠薄入口彈牙煙韌 整體好夾 值得推介🍯|凈鹽水雞(小食)|HKD 58極大量西蘭花 木耳 粟米芯 蘿蔔蔬菜伴碟 雞卷大大嚿四四方方 完全冇骨啖啖肉易入口 醃得好入味 夠曬健康 健身人士之選。🍹|紅豆奶茶(冷)|HKD 28嗌咗半糖 唔會話太甜 底部既冰及紅豆均勻 好味😋。🍹|愛玉荔枝綠茶|HKD 28啖啖愛玉口感清甜 綠茶味唔會太甜 健康飲品🍒🍵。🍹|芋圓仙草凍|HKD 42大大碗 芋圓三種顏色 有紫薯、蕃薯、芋頭 同時勁多涼粉係底 同埋紅豆 真係要兩個人先食得曬成碗呀🫘🫘🍡🧊😃
【中環•一起食堂 】✨🐝

🍹|愛玉荔枝綠茶|HKD 28
啖啖愛玉口感清甜 綠茶味唔會太甜 健康飲品🍒🍵

🍹|芋圓仙草凍|HKD 42
2023-06-28 44 瀏覽
昨晚下班去了一家中環的台式餐廳,雖然店面不大,但是客人們卻非常多。這裡的菜色非常豐富又多選擇。首先是花雕麻油雞湯麵。湯頭清澈,麻油香氣四溢,雞肉鮮嫩多汁,加上另上的花雕酒獨特風味,面條也很有嚼勁,讓人一口接一口吃不停。接下來是黑糖豬軟骨飯。豬肉軟嫩,配上黑糖的微甜,讓整道菜色的口感非常棒。這鹽酥雞非常酥脆,口感十分棒。雞肉本身也非常嫩,加上店家獨特的調味,非常適合當做小點心來享用日式一口芝士,口感非常豐富,外脆內軟,滿滿芝士的香氣,絕對值得一試

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍚🍚🍚🍚🍚🍴🍽🍴🍽🍴🍽-聽過喺中環返工嘅朋友講食lunch 好貴,除咗食米線都冇咩選擇。今次平日時間食咗中環街市隔離嘅一起食堂,見到佢啲食評都幾正面turns out真係幾好食,仲要唔洗加一,大家想食得實惠啲就bookmark定下次去食喇😍。🥢 花雕麻油雞湯麵 $92 🆙 一擺到上枱個湯嘅香氣撲鼻,已經令人流哂口水😛,麻油味好濃,而湯底都好足料帶有藥材味,有杞子桂圓仲有一整條人蔘添😯。花雕酒係一杯另上,我地落哂去個湯到覺得有少少甘味,好香濃又暖胃。但建議可以先落一半試吓味先,如果唔係可能會覺得苦。麵係烏冬,爽口彈牙,配埋鹽水雞卷肉質嫩滑又唔太油膩,好有誠意😙。🥢 黑糖豬軟骨飯 $82 🆙 豬軟骨煮到又淋又入味,醬汁偏甜撈飯一流,包咗一隻鹵水蛋唔係得啲顏色,鹵水香料嘅花椒八角味完全食到,好有誠意👍。🥢 滷牛腱 $48 🆗份量足而且好厚切,肉質有咬口又彈牙,不過香料味就唔夠鹵水蛋勁😼。🥢 貢丸湯 $48 🆗貢丸厚實唔會太肥,好彈牙,配埋白蘿蔔清湯底好清甜冇油膩感👍。🥢 愛玉荔枝綠茶 $28 🆗🥢 冷泡白桃烏龍茶 $24 🆗😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍚🍚🍚🍚🍚🍴🍽🍴🍽🍴🍽

整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.625/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍚🍚🍚🍚🍚🍴🍽🍴🍽🍴🍽
  • 花雕麻油雞湯麵
2023-06-25 79 瀏覽
一起食堂 地址:中環域多利皇后街2號地舖LUNCH 時段能以優惠價加飲品同芋圓仙草糖水, 而女朋友是台灣茶飲狂熱愛好者, 有得食台灣食品又可以食到芋圓紅燒三寶牛肉麵,menu上最貴的,入面有牛腱牛丸牛肋條。湯頭重味濃濃,啜一口麵條同湯,台灣味道盡現。由於是期間限定, 唔點來試下, 下次再來就未必食到了 $58 淨鹽水雞,有很多蔬菜,加上雞肉卷很清新。燙青菜加肉燥$34 Mini 芋圓仙草糖水 , 好多料WOR, 威完超飽又滿足!+$14 lunch 時段可有茶飲,算下來是半價優惠吧!
一起食堂
地址:中環域多利皇后街2號地舖

燙青菜加肉燥$34

+$14 lunch 時段可有茶飲,算下來是半價優惠吧!
2023-06-20 148 瀏覽
中環一起食堂中環難得的抵食台灣菜~中環不乏貼地餐廳 不過要花花心思找尋每次不知吃什麼時都會光顧一起食堂不過未必有位置就對了🤣特濃豆乳雞烏龍麵本想點signature的麻油雞烏龍麵 最後都是改叫這款第一口入口的湯底已有大大驚喜!豆乳湯富濃濃豆香 清澈不油膩 亦不是味精湯平常不怎麼喝湯 但都喝掉了大半碗雞卷亦非常不錯 雞肉滑溜 雞皮變得像啫喱般教不吃雞皮的我也忍不住連皮一口吞烏龍麵是帶qq口感的烏冬麵 滑溜亦不易被湯浸淋滷牛腱牛腱滷得十分入味 但不會死鹹 熬煮得軟軟帶少許牛腱特有的筋道配豆乳湯烏龍麵食亦十分合襯冷泡白桃烏龍茶冷泡茶帶淡淡白桃香 茶味清香不苦澀好滿足的一餐!
中環一起食堂
中環難得的抵食台灣菜~
中環不乏貼地餐廳 不過要花花心思找尋
每次不知吃什麼時都會光顧一起食堂
不過未必有位置就對了🤣

本想點signature的麻油雞烏龍麵 最後都是改叫這款
第一口入口的湯底已有大大驚喜!
豆乳湯富濃濃豆香 清澈不油膩 亦不是味精湯
平常不怎麼喝湯 但都喝掉了大半碗