2021-11-15
一邊欣賞夜景一邊嘆Omakase,世上仲有比這更幸福嘅事嗎🥰最近去咗中環依間開業僅半年嘅日本餐廳,透過落地玻璃可以望到城景,夜晚食飯勁有氣氛!而且每個座位都係bar枱位,可以欣賞師傅即席炮製料理😎• 廚師發辦晚市套餐 $1180/一位前菜有一兜仔嘅芥末八爪魚,味道方面相信都唔需要特別說明🙈~而原本提供嘅生蠔因為當晚唔夠生猛嘅關係改為拖羅配紫蘇葉。拖羅經炙燒後加上即磨粉紅岩鹽,調味適中,拖羅油份好重,但略嫌燒得over咗少少,唔太食到入口即溶嘅感覺😗刺身方面有當造嘅石垣貝、牡丹蝦、右口魚薄切及油甘魚,每一款都好新鮮!右口魚上灑上柚子碎,食落更添一份清香✨當晚壽司分別有深海池魚、金目鯛、銀鱈魚、大拖羅、鯖魚及海膽,質素不俗!當中前四者均簡單以醬油及芥末調味,沒有太多花巧,更能食到魚料嘅鮮味。鯖魚則佐以梅醬,味道有點太濃,不太對我胃口。海膽使用札幌產「進」鐵盒海膽,無任何添加劑,因此唔會食到一般海膽所用作防腐嘅明礬味,味道全屬海膽本身嘅清甜呢😚至於串燒環節,則有數款較少品嚐嘅動物部位。最愛和牛小腸,口感Q彈有油香,唔會過份肥膩!雞掌心外表燒至薯片般香脆,內裡軟骨爽口,極惹味!同場仲有雞邊肉、
• 廚師發辦晚市套餐 $1180/一位
至於串燒環節,則有數款較少品嚐嘅動物部位。最愛和牛小腸,口感Q彈有油香,唔會過份肥膩!雞掌心外表燒至薯片般香脆,內裡軟骨爽口,極惹味!同場仲有雞邊肉、小洋蔥、秋葵及韓式牛肉,水準都一樣好高!
吃過串燒後,店員端上濃厚雞湯同烏冬。最後仲有兩件小蛋糕,聽講係同香格里拉酒店用嘅係屬同一貨源添☺️