2019-10-07 130 瀏覽
壽司拼盤好抵食!各款壽司都相當不錯!特別要提,海蝦帶子好鮮甜,最難忘係赤身壽司,口感極度軟綿綿,難得香港食到咁好味既吞拿魚壽司!另外,個吞拿魚蓉小卷我都好鍾意,灑上左魚子同埋海膽,擺入口個味道好有層次,互相增加左食材原有既鮮甜味。再要提下,舊壽司飯原本都有豉油調味,呢樣做得好貼心。
壽司拼盤好抵食!
2019-10-04 133 瀏覽
之前某雜誌介紹過有海膽飯 已經食過一次之前未拍拖個陣 帶女神黎第二次 叫左魚生飯同壽司拼盤魚生飯有油甘魚 呑拿魚 帶子 蟹肉 三文魚 同海膽 壽司拼盤有三文魚 帶子 甜蝦 火灸三文魚 火灸呑拿魚 芝士蟹腳 海膽香蔥呑拿魚 同三文魚子份量對我啲咁大食嘅人黎講係唔夠飽 女神就覺得ok 啲魚生係幾新鮮 賣相plating 都做得幾有心機 係貴左小小不過如果間唔中想食餐好嘅 不妨可以黎試下 地點好近地鐵站 五分鐘內行到 週圍好多食肆 食完掃下街食個甜品絕對冇問題
之前某雜誌介紹過有海膽飯 已經食過一次
之前未拍拖個陣 帶女神黎第二次 叫左魚生飯同壽司拼盤

魚生飯有油甘魚 呑拿魚 帶子 蟹肉 三文魚 同海膽

2019-10-02 173 瀏覽
星期日出深水埗買完啲野見肚餓就去醫肚。深水埗都幾多野食、又多人排隊,行行下見到間日本餐廳裝修幾靚就入左去。呢度點餐係用qr code點既,因為無交電話費,無得上網唔知點算之制,店員就俾左佢地部iPad 我點餐,都幾窩心😂😂行左太耐太肚餓,加上樣樣都試又唔想諗,就叫左個omakase 刺身飯😋😋 26款刺身,樣樣都好新鮮,就咁睇都已經流哂口水啦!除左魚生之外,仲有明太子、拖羅蓉、龍蝦沙律、三文魚子,撈飯食一流!如果佢有多去紫菜俾我包住個海膽食就好啦!!🤤🤤🤤結果,我自己一個人食哂成碗omakase 飯,飽到傻!👍🏻👍🏻

2019-09-29 142 瀏覽
今日午餐想食好啲,就去咗深水埗嘅一福試下。佢嘅lunch set係抵食嘅,一個sushi set連小食連飲品先係$118。當然呢個價錢又唔可以要求太高,而不足嘅地方其實只係個壽司飯過酸,點咗豉油啲酸味都太重啦,但係真係夠晒飽。
2019-09-29 115 瀏覽
深水埗交通方便經常逛街,見福榮街110號永佳樓地舖,裝修優雅,點左26款刺身飯,先送上麵豉湯,有三文魚肉粒、紅蘿蔔🥕白蘿蔔、腐皮,好惹味真不錯。26款刺身飯有鰻魚、螺片、北寄貝、赤貝、蟹子、希靈魚、拖羅、油甘魚、鮭魚腩、吞拿魚腩、赤蝦、海膽、帶子、三文魚子、明太子、拖羅蓉、龍蝦沙律配飯吃最岩。鰻魚丼,鰻魚燒得很香加燒汁撈飯完美配合。吉列炸蠔,炸得很甘香鬆脆。蜜桃梳打配雪糕,清清甜甜。還有蜜瓜雪糕筒🍦,很香蜜瓜味,可惜忘了影相。
26款刺身飯,先送上
鰻魚丼,鰻魚燒得很香加燒汁撈飯完美配合。
吉列炸蠔,炸得很甘香鬆脆。
  • 刺身丼
  • 吉列炸蠔
2019-09-26 182 瀏覽
經友人介紹,說來到深水埗就一定要試下這家壽司刺身店。坐下來後,店員給我們一個QR Code,可以自己用手機落單,夠曬方便環保!  因為有張100蚊coupon嘅關係,我哋盡情地叫咗好多嘢食。我哋叫咗招牌嘅一福壽司盛,又叫咗兩杯巨峰梳打配雪糕,三文魚忌廉芝士卷,穴子,油甘魚,火炙左口魚裙邊壽司,火炙帆立貝壽司,忌廉蟹肉薯餅等等。嘢食只係嚟到一半我哋已經飽飽地,因為每件壽司都幾大舊。埋單果陣佢又畀多張100蚊coupon我哋!下次我哋都係叫多個friend先再嚟!
一福壽司盛
2019-09-04
用餐優惠
試食活動
一福壽司盛
2019-09-17 135 瀏覽
深水埗有一間好出色嘅日本料理叫做一福,位置喺深水埗福榮街,新高登電腦廣場對面,十分易搵入到餐廳,侍應安排好座位後,俾咗一個QR code,原來係用嚟點食物,餐廳用咗網上落單,除咗可以睇到食物嘅相之外,仲有一個好好嘅功能,就係點左之後即時知道點左幾多錢,非常咁先進今次點左個鎭店嘅26款刺身飯、再配埋麵豉湯,再點過牛肉壽喜燒,再加多支蜜瓜梳打;真店之寶果然名不虛傳,啖啖新鮮嘅刺身配合埋啲飯,果然名不虛傳,係必食之選;熱辣辣嘅牛肉鍋,配上雞蛋,更加好味;點左一支蜜瓜梳打,有清新嘅密瓜味,打唔係普通嘅蜜瓜梳打,好飲又解渴

2019-09-17 96 瀏覽
今日中午時分同朋友出咗深水埗,去咗一間日本料理食午飯,佢嘅地點非常方便,位於深水埗福榮街110號永佳樓地下,喺港鐵深水埗站D2出口行3分鐘就到,位置十分便利。今次點左OMAKASE 魚生丼、牛肉壽喜燒、小食三款(海膽拖羅凍豆腐、吉列炸蠔、黑松露揚餃子)OMAKASE 魚生丼,鎮店之寶,簡單啲講即係26款刺身飯,淨係個賣相已經贏晒,樣樣刺身都可以食到,頂級牛肉壽喜燒,連埋酒精爐窩一齊上,保證食到熱辣辣嘅牛肉,加埋隻蛋落去,牛肉變得更加嫩滑,口感一流海膽拖羅凍豆腐,鮮甜嘅海膽加上嫩滑嘅豆腐,非常好味吉列炸蠔,香脆嘅外層加埋熱辣辣嘅炸蠔,點上醬汁,味道一流黑松露揚餃子,一啖咬落去,已經散發出好香嘅黑松露香味,餃子另一食法

海膽拖羅凍豆腐,鮮甜嘅海膽加上嫩滑嘅豆腐,非常好味

吉列炸蠔,香脆嘅外層加埋熱辣辣嘅炸蠔,點上醬汁,味道一流

2019-09-09 78 瀏覽
今次介紹比大家嘅小店絕對可以令大家以後去深水埗多個選擇!主打丼飯同壽司嘅一福位於深水埗中心地帶~下午有午市套餐!一福特選壽司定食 ($118)午市套餐附送味噌湯,小食一份,飲品~相當扺食,我地揀既壽司set嘅壽司款式都幾滿足到小編嘅心頭好,當中既一福卷係呑拿魚蓉卷配上海膽,海膽好鮮甜!穴子同玉子蛋雖然平凡但好好吃😋牡丹蝦入口爽甜,貝類亦十分出色,新鮮程度值得一讚。不過每天既壽司款式會因應供應情況有所更改啊~另外加$10可追加蒸蛋一份😝相當抵食!
今次介紹比大家嘅小店絕對可以令大家以後去深水埗多個選擇!
主打丼飯同壽司嘅一福位於深水埗中心地帶~下午有午市套餐!
一福特選壽司定食 ($118)
午市套餐附送味噌湯,小食一份,飲品~

另外加$10可追加蒸蛋一份😝相當抵食!
平時大家去深水埗不外乎食豬潤麵或者茶記,但今次介紹比大家嘅小店絕對可以令大家以後去深水埗多個選擇!主打丼飯同壽司嘅一福位於深水埗大街。先講佢嘅丼飯,一福除左有d pre-set咗既丼飯外,仲可以自選刺身為自己tailor made屬於你既丼飯,但係貪心嘅小編就揀左有成26種刺身嘅Omakase丼飯!($268)刺身超豐富,每款魚都好新鮮,分別有左口魚裙邊,龍蝦沙律,蟹膏蟹肉,帶子,鰻魚,油甘魚,蔥呑拿魚,希靈魚,馬刀貝,墨魚等等~基本嘅三文魚帶子赤身就唔多介紹啦,小編最喜愛都係鮮甜嘅海膽,另外佢嘅明太子送飯亦都一流!蟹膏啖啖蟹肉撈飯,好鮮甜🥳🥳🥳旁邊仲有大大粒既三文魚籽👻睇落咁大碗嘅丼飯唔洗十五分鐘已經被完全消滅😂大滿足啊😍😍😍本來小編仲想試埋佢嘅甜品拼盤,點知賣曬😭見到其他人試過都話唔試唔得,點知我地咁不幸😭

主打丼飯同壽司嘅一福位於深水埗大街。
蟹膏啖啖蟹肉撈飯,好鮮甜🥳🥳🥳
旁邊仲有大大粒既三文魚籽👻
睇落咁大碗嘅丼飯唔洗十五分鐘已經被完全消滅😂大滿足啊😍😍😍

• 刺身丼
2019-08-31 71 瀏覽
今次黎到深水埗唔係食車仔麵,朋友話有間好抵食既日本餐廳係附近。我地叫咗個新岀既魚生丼,份量絕對足夠2個人食🙈 魚生款式好多!花多眼亂,塊塊都想食😛 魚生雖然比較薄,但都算新鮮。加上仲有呑拿魚蓉,明太子,蟹膏醬等等,撈飯真係冇得輸😎食完有啲意猶未盡,叫多咗個一福卷,有大量海膽同葱呑拿魚腩,入口半溶,果種滿足感係形容唔到,超級抵食!女仔見到甜品對眼就發哂光,揀咗個甜品拼盤 ,全部甜品都唔差咼~ 水信玄餅有驚喜,好清新好味,而心太軟都好流心好高質,唔洗一陣就清哂個拼盤👻

2019-08-29 84 瀏覽
出深水埗買旅遊電話卡,朋友介紹高登對面有間食日本魚生好正嘅餐廳,今日專程來到試試。Omakase魚生丼,包一碗麵豉湯,好特別,湯材料有腐皮粒、三文魚及蘿蔔,感覺唔錯。這個刺身魚生丼共有廿多款刺身,視覺享受一流,調好味的壽司飯也好吃。刺身種類太多不能盡錄,自己較喜歡希靈魚、螺片、赤貝、拖羅魚腩、鰻魚、海膽、三文魚子及明太子,葱拖羅蓉及龍蝦沙律也有驚喜。一福黑豚叉燒拉麵,麵質爽口彈牙,叉燒肥美肉香,湯底好濃好好喝。隻燻蛋都十分美味。甜品好出色,拼盤包括65%黑朱古力心太軟、紅豆抹茶厥餅、水信玄餅,今日奶凍轉芝士凍餅,也很好吃呢!還有軟雪糕,十分香滑。款款都做得很精美。這是深水埗隱世好吃食店,推介!

隻燻蛋都十分美味。

還有軟雪糕,十分香滑。
款款都做得很精美。

這是深水埗隱世好吃食店,推介!

2019-08-28
2019-08-29 2932 瀏覽
老公要去黃金商場購物,親戚三叔住附近,介紹我們來這裏吃魚生飯,兩公婆拍拖最啱。餐廳晚上七點鐘開始人多。Omakase魚生丼連一碗非一般的麵豉湯,內有三文魚,紅蘿蔔,白蘿蔔及腐皮,好夠味好好喝。這個刺身魚生丼真係不得了,上枱時老公都嘩嘩聲,共廿幾款刺身一次過呈現眼前,鰻魚香口、螺片爽、北寄貝鮮甜、蟹子同希靈魚都脆卜卜、赤貝都唔錯,拖羅入口即溶、油甘魚新鮮、鮭魚腩肥美、吞拿魚腩脂肪含量更高,大赤蝦鮮甜、海膽甘甘、帶子新鮮、三文魚子入口爆脆、明太子辣辣地惹味、葱拖羅蓉及龍蝦沙律最啱送飯……個壽司飯仲要係調好味那款,食到停唔到口。一福黑豚叉燒拉麵~叉燒厚切大大件,肥瘦比例好適中,掛住食魚生飯,放了一會,麵質依然爽口,豚骨湯底好濃好濃,但唔鹹,好飲好飲差點兒給我們喝光。店員好細心,點菜時甜品已經揀選''後上'',見我們差不多吃完主食,他都同我們講一聲上甜品時間,因為需要時間做,給我們一些心理準備。甜品拼盤~包括65%黑朱古力心太軟,剛剛焗起,朱古力好香好香,這個我最喜歡;紅豆抹茶厥餅,紅豆不會太甜,抹茶厥餅煙煙靭靭;水信玄餅,晶瑩剔透好可愛;奶凍轉芝士凍餅,仲開心,我鍾意芝士呢!仲有軟雪糕,又香

餐廳晚上七點鐘開始人多。

壽司飯仲要係調好味那款,食到停唔到口。

一福黑豚叉燒拉麵~

甜品拼盤~

紅豆抹茶厥餅,紅豆不會太甜,抹茶厥餅煙煙靭靭;

水信玄餅,晶瑩剔透好可愛;
奶凍轉芝士凍餅,仲開心,我鍾意芝士呢!
仲有軟雪糕,又香又滑;
盤子中間有條莓子(藍莓、紅桑子)焦糖蛋白曲奇路,全部都食得,好得。
這個甜品拼盤滿足你多個願望,吃完心情極愉快!

整頓晚餐讓我深深感受到廚師用心認真地製作食物,細緻的地方更嚴謹,欣賞

這裏有酒牌,三五知己傾計暢飮一樂也。
2019-08-27
2019-08-27 66 瀏覽
好友相約中午去深水埗食晏,話有好介紹,立即搵埋為食朋友一起出動餐廳位置一啲都唔難搵,正正就係周圍最多嘢食近黃金商場位置,中午吃飯時間餐廳差不多座無虛席,證明食物有返咁上下水準,掃描QR code 落單,快捷方便又環保行到熱辣辣,先叫一支蘋果梳打解下喝,好友係黑松露控,見到黑松露餃子立即嚷著要食,餃子炸得外皮香脆,點上黑松露醬,咬落香口juice三人不約而同要食火炙帆立貝壽司,食落一股火炙燒香的味道,好味,仲有北寄貝壽司,蔥拖羅軍艦,黃金蟹膏軍艦,左口魚裙邊壽司,鮭壽司全部都新鮮美味,仲要價錢一點都唔貴另外點左個魚生飯,一嚟到海膽控朋友已忍不住申出筷子立即夾一撮海膽入口,繼而嘴裏大呼好味,再加上酸酸既醋米飯,令人胃口大開,最啱咁悶熱嘅天氣食呢度嘅甜品應該幾出名,因為牆上貼滿雪糕海報,於是點左日式梳乎厘,賣相十分吸睛,當大家手機食先不停拍照之際,梳乎厘上的忌廉已開始好似熔岩咁卸下來,我哋二話不說,用最快嘅速度,將呢個又鬆又軟嘅梳乎厘放晒入肚,再食埋顏色漂亮嘅桃味雪糕,今餐真係大滿足,好友果然冇介紹錯,以後黎深水埗又多一個選擇

呢間日本野既地理位置夠曬方便,就係正深水埗黃金商場對面街,應該無咩人唔識啦掛!個門面都幾有日本 feel,最起碼係同旁邊既餐廳門面都好唔同,所以都幾易認既睇下 Menu,選擇都幾多架,呢一頁就只有壽司及軍艦,後面重有 丼飯,拉麵等,重點係甜品都架,所以係度食,真係可以甜品都食埋,唔洗煩今日我地揀左幾款野食,第一個黎既就係呢個魚餅,份量如果係 2-3 人食既話都唔錯,佢係和風薩摩魚餅魚餅口感正,因為雖然唔厚,但就帶有煙韌,所以作為一個小食,都唔錯架壽司方面,呢個卷物都唔錯,炸軟殼蟹卷,佢上面有黑松露沙律醬,都已經夠香,成個卷都有好多蟹籽係外圍,所以再提升口感呢個丼飯就更不得了,可以話係呢間餐廳既主打之一,由26款刺身組成既刺身丼!雖然成個丼飯既體積未足以令你嘩然,但佢既擺盤及顏色都好吸引,令你會好想食,影張相都靚d啊!再近d睇,佢既刺身都好多樣性架,最上既呢小杯可以講係放住相對最頂級既刺身,當中包括原隻甜蝦,三文魚籽及海膽等,所有既刺身都好夠新鮮而令一主角就當然係d飯啦,飯已經有適量既味道,食得出有少許醋醬味,所以絕非如白飯般清簡,都唔錯最後,我覺得呢度既甜品都幾好色,特別係呢個,真係估

最後,我覺得呢度既甜品都幾好色,特別係呢個,真係估你唔到禁有質素,佢係甜品拼盤

呢個甜品最主要包含五款甜品係入面,當中包括雪糕,果凍,抹茶蕨餅及心太軟等,成個甜品拼盤嘅設計同擺放都幾靚,會吸引到你想食

將心太軟切開,不得了,大量朱古力醬湧出黎,真係唔係度度都做到架,加上,佢又唔係一間甜品店,所以做到禁既質素,確實係一個加分位黎既