2019-08-27
好友相約中午去深水埗食晏,話有好介紹,立即搵埋為食朋友一起出動餐廳位置一啲都唔難搵,正正就係周圍最多嘢食近黃金商場位置,中午吃飯時間餐廳差不多座無虛席,證明食物有返咁上下水準,掃描QR code 落單,快捷方便又環保行到熱辣辣,先叫一支蘋果梳打解下喝,好友係黑松露控,見到黑松露餃子立即嚷著要食,餃子炸得外皮香脆,點上黑松露醬,咬落香口juice三人不約而同要食火炙帆立貝壽司,食落一股火炙燒香的味道,好味,仲有北寄貝壽司,蔥拖羅軍艦,黃金蟹膏軍艦,左口魚裙邊壽司,鮭壽司全部都新鮮美味,仲要價錢一點都唔貴另外點左個魚生飯,一嚟到海膽控朋友已忍不住申出筷子立即夾一撮海膽入口,繼而嘴裏大呼好味,再加上酸酸既醋米飯,令人胃口大開,最啱咁悶熱嘅天氣食呢度嘅甜品應該幾出名,因為牆上貼滿雪糕海報,於是點左日式梳乎厘,賣相十分吸睛,當大家手機食先不停拍照之際,梳乎厘上的忌廉已開始好似熔岩咁卸下來,我哋二話不說,用最快嘅速度,將呢個又鬆又軟嘅梳乎厘放晒入肚,再食埋顏色漂亮嘅桃味雪糕,今餐真係大滿足,好友果然冇介紹錯,以後黎深水埗又多一個選擇