2016-12-11 2319 瀏覽
越來越覺得街上太多人想悠然,想到怡東從前英國怡和集團雖然午間自助餐放大芝士雲石的派頭是有的。熱焗西米布甸老人恩物因為熱放只西班牙大豬腳氣派也會水果普通日本料理啡,也用上機器了幾好吃但昔日豪情不會同一格盡情取所需其實並非需要那麼多想尋找回昔日美好的雅致因著香港人山人海,優雅已將煙沒又能如何懂得只是難免捨不得希望good tasteyou are the reason I am traveling for
越來越覺得
街上太多人
想悠然,
想到怡東
從前英國怡和集團
雖然午間自助餐
放大芝士雲石的派頭是有的。
熱焗西米布甸

2016-12-02
優惠券
  • 甜品
2016-09-19 3209 瀏覽
第一次試食這間buffet, 冇諗過……食物質量倘可,但選擇性太少,主要的長腳蟹竟然限時限量提供不能滿足客人,生蠔太细隻及中段時間開蠔專人已不在,感覺好像停止供應,每人飲品只可有一杯餐飲及一杯果汁,為家人慶祝生日,想不得換來異口同聲說不滿,吃得不痛快!
2016-09-19
慶祝紀念
生日
  • 自助餐
2016-09-19 10769 瀏覽
爸爸生日,想吃自助餐慶祝一番!朋友介紹了怡東酒店的一樓咖啡室,款式多樣,質素有保證,因此特意前往光顧!平日價錢$528一位,五六日就要$558,個人覺得以其質素來說,絕對是合理價錢!而且最近匯豐信用卡有優惠,可以有7折或75折呢,更加抵食!😍😍因為要就爸爸放工的關係,預約了七點鐘入席,但其實自助餐六點已經開始,很多美食已經先給其他食客品嚐一番⋯⋯海鮮來說其實種類甚多,有青口、長腳蟹、小龍蝦等等,個人麻麻地海鮮,不過好海鮮的媽媽作戰多回,說長腳蟹鮮甜肉美,大讚不絕!最特別的要算是即叫即開開澳洲生蠔,要大排長龍,見不少食客encore再排,可見其受歡迎程度呢!每人每次限取兩隻,平時少吃生蠔的小弟也趁此機會熱鬧一下,生蠔一般也很重腥味,但今次一吃,腥味不太重,肉嫩鮮甜,而且亦帶點咸咸的海水味吧?很正很新鮮👍🏻👍🏻平時吃沙律用的羅馬生菜,很少會見酒店提供,這裡亦有源源不絕的供應,配上千島醬、凱薩沙律醬等等和黑醋,可以造出自己口味的沙律呢😃😃接下來就是這個主菜啦,強烈推介,大蝦冬蔭功湯呢!有配給啊,每人憑票只可限取一次!大蝦超大隻,大概一隻手掌的大小吧!肉質鮮美爽口,配上特製的冬蔭功湯,十分入味

接下來就是這個主菜啦,強烈推介,大蝦冬蔭功湯呢!有配給啊,每人憑票只可限取一次!大蝦超大隻,大概一隻手掌的大小吧!肉質鮮美爽口,配上特製的冬蔭功湯,十分入味,令人讚口不絕!小弟不太嗜辣,如果單喝湯底的話會很辣很攻鼻,比較難入口,宜留意!😣😣
肉類有肉眼扒和羊鞍可選擇,即叫即切,小弟怕羊的騷味只吃了肉眼扒!但爸爸說羊鞍不騷,而且燒得很香,值得一吃呢!肉眼扒外層燒得很香脆,但內裡就比較生,而且還有淡淡的血汁流出,個人估計大概五成熟吧!不能接受生肉的朋友宜留意!😁
自助餐通常都會有粉麵意粉供應,這裡竟然有生滾粥供應呢!小弟選了鮑魚雞粥,配料很足,原隻鮑魚上,粥底煲得香滑,酒店少有的高水準,比一般粥店的好食👍🏻
正餐過後,當然少不得甜品時間啦!這裡的特別推介,是一種以四川麻辣作招徠的冰火雪糕!表面看是平平無奇,無香無味的普通雪糕,但不嗜辣的小弟淺嚐一口,完全是「辣到噴火」呢!😲😲感覺就好像去麻辣火鍋,喝了當中的湯底一樣,不食辣者要嚴加留意⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
同場還有朱古力噴泉和自助班戟機,更添玩味!眼見不少孩童們來回取食,就知道他們食得既開心又滋味啦!另外還有無限量供應的Haagen Dazs雪糕,是小弟至愛呢,也是另一值得加分的地方😍😍
  • 即開生蠔
  • 大蝦冬蔭功湯
2016-09-08 2302 瀏覽
我以往嚟過這裡數十次,因喜歡環境舒服,服務一流,但中午buffet食物种类少,雖有刺身及海鮮冷盤类,但熱葷只得几款唔足以選擇,反而甜品擺設及款式多咗,仍有待改善。
2016-09-06 5427 瀏覽
近排放假同屋企人出銅鑼灣玩,經朋友推介一樓咖啡室, 所以就難得盡興下, 過個開心假期。等左一陣就有位, 入到去就見到好靚O既夜景, 仲係被安排坐係窗邊, 可以一邊食自助餐, 一邊睇夜景, 個聚餐立即變得好夢幻。講到食物方面, 首先, 呢度有好多唔同O既海鮮選擇, 魚蝦蟹之外, 仲有翡翠螺同生蠔, 樣樣都又大又彈牙, 對於獨愛食海鮮O既人係一大福音。而最吸引我O既就係個冬陰功大蝦, 有成隻手掌咁大, 可以做到啖啖肉, 食得好暢快。最估唔到O既係, 冬陰功個味同蝦肉相當夾, 香辣之餘仲帶到蝦肉O既鮮味出黎。除此之外, 呢度仲有好多唔同類型O既熟食揀, 中菜, 日本菜以至印度菜都有得食。最貼心O既就係中菜方面, 例如蟹粥, 可以揀一D細O既容器, 就唔洗一次食一大煲, 仲有胃口試其他美食。另外, 隔離可以揀到平時自助餐唔多見O既乳豬, 外脆內嫩, 雖然好快就會畀人搶哂, 但係好在酒店方面會好快就會烤一隻出黎, 一黎唔會得個望字, 仲可以食到新鮮烤出黎O既乳豬。至於甜品方面, 就真係琳瑯滿目, 有好多款式O既甜品羅列係面前, 每樣都好精緻, 會令人忍唔住一試再試。傳統O既有一般O既雪糕, 紅豆

至於甜品方面, 就真係琳瑯滿目, 有好多款式O既甜品羅列係面前, 每樣都好精緻, 會令人忍唔住一試再試。傳統O既有一般O既雪糕, 紅豆甜點, 另外仲有一D特別O既口味可以一試, 例如四川麻辣, 三重黑森林雪糕, 畀我試到平時買唔到O既口味, 都係一個令我印象深刻O既地方!
兩個月的暑假快完了,想趁著最後機會玩盡炎夏,這天就帶著小瞳小名,來到怡東酒店一樓咖啡室,享用一頓豐富的自助餐,抓著夏日的尾巴作最後衝刺! 不是第一次來一樓咖啡室,每一次來都有不同主題,上一次來是為了大閘蟹,今次的主題更讓我心動萬分,因為那是「盛夏冰.火雪糕」盛宴! 既知今次主題是自家製雪糕,來到餐廳後當然第一時間找尋雪糕專櫃,原來正正就在甜品區的對面。 「盛夏冰.火雪糕」就如字面所述,提供了有如兩極般的雪糕口味。新奇與火辣這兩極,就是這一次的主題,每天各供應一款口味。 雪糕味道如何暫且不表,自助餐,還是先吃點主食才吃甜品吧。第一時主戰海鮮區,小龍蝦、熟蝦、蟹腳、青口、翡翠螺等,款式大路,質素也算不錯。 海鮮區旁邊就是即開生蠔,這天供應的蠔種來自紐西蘭,估計應該是Irish Rock,蠔身爽口肥美,海水味不算重,多吃幾隻也不會覺得太heavy。為免人客取得太凶,店方規定每人只限一次取兩隻,這樣每一位人客都不用等太久,當然如果沒人排隊也是歡迎多取幾隻的! 一向以往,海鮮區旁邊就是冷盤區,今天冷盤種類不算多,論吸引程度還是海鮮較高。 冷盤旁邊是麵包和餐湯,個人十分喜歡這裡的忌廉湯,cream

冷盤旁邊是麵包餐湯,個人十分喜歡這裡的忌廉湯,creamy之餘味道也濃郁,先喝一小碗,感覺暖胃。

海鮮和冷盤對是沙律芝士吧,最特別是有原個芝士輪,可以讓小朋友自己試試挖芝士粉,DIY感覺十分充實。

接下來是cold cuts火腿等,酒店級數,水準不會差,而且refill極快,路過總會拿幾片。

香港人自助餐中的最愛當然要數刺身,新鮮是基本,款式多是bonus,怡東刺身,魚與熊掌,兩者兼得。

七款種類,三文吞拿,赤貝北寄,帶子八爪魚,全都不及那只嬌小的牡丹蝦,這裡的牡丹蝦真的非常鮮甜,質和量兼備,喜歡刺身,一定不能錯過。

大人吃刺身,小朋友可以吃壽司。這裡有多款卷物,材料都是熟食,可以安心讓小朋友食用。

熱葷也是非常不錯,今天的熱葷以東南亞菜為主,尤以泰式為多,其中幾款讓我印象深刻。

沙嗲牛柳粒炒得香,肉質非常軟腍,完全不像自助餐水準,取了一次嫌不夠,後來我還取了幾次呢。

炒蝦更是驚喜,我一向喜歡吃蝦,這裡調味豐富,蒜、蔥和辣椒一點都不吝嗇,香口入味,與海鮮區的熟蝦相比,這個更值得一吃。

在熟食區的正中央,師傅正在不停煮著大蝦冬蔭功,正想去拿一碗,才知道原來這是限定的。

每一檯桌子上都有幾張精品美食換領券,只要拿著這張咭,就可以換一碗大蝦冬蔭功。今天就只有這一款食物需要換領券,在名牌上夾著這張咭,就代表這裡需要換領券了。

由於小瞳小名也算一位,所以我們總共有四張,對於大人來說,賺了!

大蝦選用越南大頭蝦,大得完全放不進湯碗。冬蔭功水準不錯,但很明顯,大蝦才是主角。

大頭蝦既有公也有乸,今天我們有幸兩款都試了。兩款蝦頭都羔量豐富,有一刻我還以為在吃大閘蟹!我們今天有四張換領券,真是太好了!

很多自助餐通常只提供燒牛肉一款,一樓咖啡室除了供應燒肉眼扒外,還有蜜汁火腿,連燒也有兩款,誠意可嘉。

熱葷繼續精彩,旁邊有幾款香口咖哩選擇,但最吸睛的,當然是原隻葡萄牙乳豬

乳豬,剛烤好最是皮脆肉嫩,以我所見,這晚葡萄牙乳豬推出了最少三次,這樣計算的話,大部份時間都可吃到最佳狀態的燒乳豬,這一點值得一讚。

另一必試熱葷是白汁焗帶子,白汁香濃,輕焗後微焦更添香氣。帶子未算過老,如果和老人家一起來,必定喜歡。

甜品之前,還有兩款美食需要介紹一下。這裡的兩款粥品,材料新鮮,蟹粥和鮑魚雞粥,兩款都是港人最愛。

蟹粥加了蟹黃,所以顏色偏黃,味道極鮮甜。鮑魚雞粥味道則清一點,但雞件是即叫即放進粥中煮熟,所以肉質很嫩,兩者各有特色,有胃納的話,兩者都值得一試。

最後要介紹的熱葷,是即叫即煮的粉麵區,除了可要求煮一碗不辣的清湯粉麵,還有十分出色的海鮮喇沙湯麵

這裡沒有即煮意粉等,所以點了一碗湯湯魚蛋麵給我家小朋友。材料比麵更多,湯也做得不錯,沒有不喜歡的道理。

大人吃的海鮮喇沙湯麵更是精彩,小小的一碗,竟有海斑塊、帶子、青口、蝦和花甲,喜歡的話,更可要求加一些魷魚和豆卜,材料豐富得令人咋舌!美中不足是喇沙湯較稀,個人較喜歡濃一點的喇沙湯,不過平心而論,這碗喇沙已經非常出色!

飽食過後,是時候進攻甜品區。怡東一樓咖啡室的甜品特色一向是中式西式兼備,今天也不例外。

蛋糕以小巧為主,全都切成丁方小件,方便人客可以每款都試試。

中式甜品,個人推介柚子糕,質感輕盈,清香又不過甜。

西式方面,熱情果撻做得很不錯,撻皮香脆,和熱情果味很合得來,我平常不太懂欣賞熱情果,但這一次也被俘虜了。

還有一款是香蕉合桃蛋糕,印象中是第一次吃這個組合的蛋糕,沒想到味道很合得來。香蕉蛋糕質感香軟,粒粒碎合桃讓口感更佳,值得一試。

杯子蛋糕色彩繽紛,而且有忌廉擠花,輕易成為我家小朋友最愛。

不過,要選我家小瞳小名最喜歡的甜品,還是朱古力噴泉

這裡的朱古力噴泉十分豪華,左右兩邊可放不同朱古力漿,不過今天只供應一款。除了棉花糖,還可選不同水果呢!

水果和麵包放在同一區。

窩夫貝殼蛋糕葡撻朱古力鬆餅,亮點當然是迷你葡撻。葡撻是怡東酒店的名物,來到一樓咖啡室,當然要吃過夠本。

除了自家製雪糕,自助餐還提供四款Häagen-Dazs任食,旁邊那部是自助班戟機,喜歡配窩夫還是班戟,都是一個好選擇。

壓軸好戲留到最後,這天的兩款自家製雪糕,火辣口味是冬蔭功,新奇口味則是白松露朱古力。兩者都是白色,放在同一雪櫃裡的上下層,一不小心拿錯的話,舌頭可受苦了!

還記得去年聖誕初嚐怡東酒店的白松露朱古力雪糕,味道香濃,口感軟滑,絕非一般雪糕能比。朝思暮想,終於等到在自助餐中供應,終於可以吃過痛快了!

「盛夏冰.火雪糕」自助餐會供應兩杯飲品,一杯是進場果汁,另一杯是飯後餐茶。星期一至四成人每位$528,星期五六日、公眾假期及前夕成人每位$558,價錢還算合理。

抓著夏日的尾巴,這一頓自助餐之後就是開學週。暑假就應該玩過透,明年暑假,再來玩過痛快吧!
2016-08-31 2908 瀏覽
終於升職啦!要慰勞一直支持自己嘅家人,今次大舉慶祝,請屋企人去食自助餐餐廳環境好有情調, 優雅, 個VIEW 好靚食物好多樣化, 有新鮮海鮮、海鮮小菜、粥粉面飯樣樣有齊, 連乳豬全體都有前菜既沙律夠哂啅頭, 菜既款式多, 沙律油、沙律醬都好講究, 有齊哂款色去岩你口味, 厭唔夠味道既, 仲可以有D芝士配搭下, 幾個人口味都得, 芝士又齊全冷盤既海鮮都唔輸蝕, 蝦蝦蟹蟹都有齊, 個人推介食蝦, 蝦又鮮甜, 肉質爽彈, 長腳蟹肉多味鮮, 食多幾轉龍蝦、蟹已經回返哂本生蠔供應無限量, 入口不但不苦, 仲帶淡淡既海水味, 滑溜入口, 海鮮質素的確不錯魚生、壽司都有齊, 個人好怕食D無味又韌既八爪魚, 但餐廳既八爪魚刺身好新鮮, 爽口唔韌三文魚魚脂分布均勻, 入口好有魚香, 甜蝦蝦身更加係粉嫩有光澤, 肉質爽脆, 回味程度高 熱食方面, 當然唔少得海鮮既主題是日精選: 冬蔭公大蝦, 蝦真係名符其實的大, 大到一口都食唔哂仲有炒蝦同粉絲蒸帶子, 粉絲蒸帶子真係有點驚訝~ 因為係BUFFET之中少有既菜式, 個人推介~ 帶子原隻大粒上之餘, 仲有有膏, 又肥又靚, 唔咸又有蒜蓉香, 不妨一試, 少

餐廳環境好有情調, 優雅, 個VIEW 好靚

熱食方面, 當然唔少得海鮮既主題

仲有炒蝦同粉絲蒸帶子, 粉絲蒸帶子真係有點驚訝~ 因為係BUFFET之中少有既菜式, 個人推介~ 帶子原隻大粒上之餘, 仲有有膏, 又肥又靚, 唔咸又有蒜蓉香, 不妨一試, 少少提示就係好快會被掃光, 好彩餐廳會不斷補給
除左海鮮, 肉同菜都有好多選擇, 肉有 羊膝、牛肉、燒乳豬、蒸魚, 小菜方面就有紅燒豆腐,西蘭花扒蟹肉, 南乳豬手
羊膝、牛肉係推介, 羊膝冇羶味, 夠腍身, 牛肉生熟剛好, 入口肉質質感滑
紅燒豆腐係我最愛, 豆腐好滑有豆香, 西蘭花扒蟹肉茨汁唔係濃, 味道清清, 好多蟹肉
甜品多到數唔哂, 有玩味既可以講係自助PANCAKE 同朱古力噴泉, PANCAKE 係機自助形式製, 真係第一次見, 唔好以為機製就不好, 個人試左一塊, 鬆軟質感, 都幾香下
仲有佢既多層朱古力噴泉唔但只吸眼, 見到都覺得開心, 水果、棉花糖配料, 等你可以慢慢玩
除左擺設, 製法有玩味之外, 連口味都有玩味, 雪糕除左Haagen Dazs (云呢拿、士多啤梨、COOKIES AND CREAM、朱古力)呢D大眾化口味之外,仲有四川麻辣、黑森林配車厘子蜜餞, 鍾唔鍾意辣都好啦, 咁特別既口味, 我都係第一次聽, 點都要試下掛

入口辣就真係幾辣, 鍾意辣既朋友一定鍾意, 食落口唔會話又甜又辣既怪味, 雪糕入口即溶, 感覺唔係食緊雪糕, 似飲緊麻辣湯, 色澤上又唔會紅噹噹咁怪, 淡黃色, 都幾靚嫁
黑森林配車厘子蜜餞, 入口就知朱古力味好濃, 隔離有好多配料可以揀, 當中唔少得既就係車厘子蜜餞, 令到口味上更突出主題
整體黎講, BUFFET既食物款色同質素都係多既, 服務仲好好, 好細心, 用碟上的冬蔭公大蝦既碟係不斷熱溫, 避免大蝦一放上碟就好快凍哂

價錢方面每位計既同出面酒店BUFFET差不多, 都係抵食既
2016-08-30 1831 瀏覽
小妹已經食過好幾間酒店自助餐,小妹係自助餐「擁躉」經常經過銅鑼灣哩個旺區濕平。星期日合家歡黎到怡東酒店一樓咖啡室,有驚喜!小妹一家走進去,因為我地好早到加上我地提前一個用訂好位,所以服務員可以安排到海景位俾我地❤️好正呀!邊食邊睇夜景,未食心情已經靚到飛起!講起野食,咖啡室好重視食物新鮮程度,幾乎所有海鮮係即叫即開,確保保鮮程度!👍🏼小妹好興奮咁試佢個澳洲生蠔,因為都係即開架,雖然要排隊拎,但生蠔鮮甜肥美真係值回票價!生蠔係必食推介,生蠔本身係貴價貨,酒店提供即開生蠔係誠意之作啦。其他海鮮:有長腳蟹,鮮蝦,藍青口,翡翠螺,鮮蟹肉。小妹都試過哂,新鮮就實新鮮既,但小妹比較深刻係長腳蟹,蟹腳有肉地!同埋易食!好容易挑到肉食,絕對岩哂一眾海鮮迷!❤️另一推介係鮮蝦,罕有地蝦係整得特別出色,特別鮮甜,相比起其他自助餐廳,鮮蝦只係配角,而且唔會咁鮮味!或者蝦就係哩間咖啡室主打菜啦!因為佢個冬蔭公大蝦都係整得非常非常好!第三,小妹覺得值得食係青口,因為青口有海水味,都係易食,要快刀斬亂麻就一定要揀青口啦!😍小妹極力推介!上文提到冬蔭公大蝦!哩個係餐廳主打菜,包你食過返尋味!大蝦比I phone 要大,

上文提到冬蔭公大蝦!哩個係餐廳主打菜,包你食過返尋味!大蝦比I phone 要大,湯的辣同大蝦的鮮甜融合得天衣無縫,泰式冬蔭公湯香辣而開胃!大蝦好比龍蝦咁大咁搶眼,拌些少湯一齊食,絕對係十個正。小妹一向食蝦係唔食蝦膏,因為唔新鮮既蝦,蝦膏一定係腥,同埋係香港好少會食到唔腥而甜既蝦膏,小妹敢講,一樓咖啡室既大蝦好新鮮,小妹拎個湯匙食蝦膏(因為蝦太大)橙黃色蝦膏,鮮甜指數係滿分架。👍🏼👍🏼唔食就真係白行一趟啦!

至於熟食方面,一樣有驚喜!酒店提供燒乳豬,皮脆肉嫰,都係回本之選,每次乳豬一出,通常都極速被一眾識食之人拎哂,但酒店亦都好快再整一隻出黎!👍🏼值得欣賞!
熟食值得一試係蟹粥啦!蟹粥唔欺場!有蟹腳係碗粥,煮果陣有蟹膏同蟹肉混雜,唔錯。而鮑魚鮮雞粥都足料,份量有大碗細碗煲仔裝起,精緻得黎岩哂每樣都想試既食客!

小妹食左個幾鐘後,開始想試巴馬火腿啦,講起巴馬火腿,一般人都知道出面超市買閒閒地都百幾二百啦。所以點可以唔試呢,小妹鍾情巴馬火腿,可惜識食之人太多,火腿好快被人拎哂。服務員知道小妹想食,貼心咁專登拎左碟火腿到小妹坐的海景位! ☺️😊有咁好服務態度同質素!相信食客係會感受到架😊加油呀!

甜品方面,甜點款款都特別設計同埋每次都會換新款!小妹今次有幸食到四川麻辣雪糕,雪糕同一般火鍋麻煩湯底一樣味道,但就同冰雪感覺毫無違和感,反而好滑好過癮,相信都吸引左唔少食客品嚐!雪糕酒店重本包Haagen-dass 任食,小妹大飽口福!
  • 甜品
  • 即開生蠔
  • 自助餐
2016-08-29 1943 瀏覽
某個工作天晚上,我倆來這兒「撐枱腳」。安娜說之前亦喜歡跟朋友來這兒,看著海景嘆自助餐。而 Simon 則是第一次來。一樓咖啡室主要可分為若干區域:麵包湯品、沙律吧、火腿凍肉、芝士、海鮮生蠔、壽司刺身、燒烤、熱葷、印度菜、特色粉麵、水果甜品等等海鮮生蠔海鮮區是大部分客人首先攻略的區域。畢竟是最易「回本」的部分。是夜生蠔來自紐西蘭,長期有人在排隊,客人每次只可以拿兩件。其他海鮮有小龍蝦、蟹腳、熟蝦、青口及蟹等等。整體新鮮討好。刺身壽司刺身方面,有三文魚、八爪魚、帆立貝、牡丹蝦、北寄貝、赤貝等。在自助餐中,這些選擇算有誠意。由於刺身容易飽肚。為了留肚試更多東西,今次只試了三文魚、八爪魚、帆立貝,三款都新鮮。壽司的種類大路但選擇算豐富。其中三文魚壽司的水準不俗。芝士及火腿有不同種類的火腿、沙樂美腸、煙三文魚。芝士則有車打芝士、瑞士艾美達芝士、布利芝士、康寶諾拉芝士。試完冷盤,接下來就到熱食了。我們覺得,一樓咖啡室的熱食和甜品,水準充滿驚喜。絕對不會被海鮮生蠔刺身等高價美食比下去。大蝦冬蔭公湯剛入座的時候,餐廳向每一位顧客分發一張卡片,可以用來換領「大蝦冬蔭公湯」。冬蔭公的味道十分吸引,酸酸辣辣
某個工作天晚上,

我倆來這兒「撐枱腳」。

海鮮生蠔

海鮮區是大部分客人首先攻略的區域。
畢竟是最易「回本」的部分。
是夜生蠔來自紐西蘭,長期有人在排隊,客人每次只可以拿兩件。
其他海鮮有小龍蝦、蟹腳、熟蝦、青口及蟹等等。整體新鮮討好。
刺身壽司
壽司的種類大路但選擇算豐富。其中三文魚壽司的水準不俗。
芝士及火腿
有不同種類的火腿、沙樂美腸、煙三文魚。
芝士則有車打芝士、瑞士艾美達芝士、布利芝士、康寶諾拉芝士。
大蝦冬蔭公湯
冬蔭公的味道十分吸引,酸酸辣辣很醒胃。除了鮮明的香茅味,還有蝦香。至於大蝦,選用越南的大頭蝦,斤兩十足。蝦頭內竟然藏著香濃的蝦膏。
燒烤熱葷
在一眾熱食中,特別推薦葡式燒乳豬和肉眼扒。
原隻燒乳豬切件,手快有,手慢就要等第二轉。皮脆肉嫩,帶三分半融的肥膏,油脂的香氣幾吸引。在自助餐而言,水準實在不錯。
肉眼扒亦夠軟嫩。配上燒汁同吃,十分惹味。
其他熱食中,南乳豬手、清蒸多寶魚、牛柳粒等都有水準。在自助餐中,熱葷往往被視為「中伏」的高危地區。但在試過的幾款熱食中,整體都在及格水平以上。
吃?不吃?在角落位有兩個負責「海鮮喇沙湯麵」和「蟹粥、鮑魚粥」的攤位。兩者都很誘人,不過對於吃得飽飽的我們來說,最後只能放棄。因為,我們還要吃甜品啊。
甜品
甜品區選擇豐富。單單是黃金朱古口噴泉、雪糕車,就已經夠搶眼。整體水準很高,我們甚至覺得甜品區是全晚最「正」的地方。
Simon 一向怕甜味太重的食物。一樓咖啡室的甜品,大部分甜而不膩,所以連他都喜歡。其中有一個朱古力小蛋糕,內日是軟軟朱古力流心,非常好吃。窩夫亦不錯,基本做到了外脆內煙韌。

還有 Häagen-Dazs 雪糕任食。
Homemade 雪糕是我們一致推薦必試的甜品
雪糕以球狀方式,放在小碗內。客人可隨個人喜好,把雪糕放威化甜筒上。

雪糕以「冰火」為主題,有火辣和香甜兩種滋味。
當晚便有冬蔭公和白松露選擇。
當中,最喜歡香辣的冬蔭公滋味,獨特又吸引。
自助餐的整體水準不俗,選擇亦算豐富。跟回本區的海鮮生蠔刺身比較,熱食和甜品亦不遜色。
自助餐包一杯飲品,以及一杯茶啡。但過程中,服務員不斷為客人添加常溫水,幾貼心。
另外環境亦算舒適,除了食品區較擠外,我們坐的靠窗座位寬敞有情調。
值得一試。
2016-08-24
2016-08-28 1093 瀏覽
我其實很少對一間餐廳留下如此多的壞印象,但這酒店buffet由食物款式、質素、衛生甚至服務亦有很大的進步空間。我朋友比我先到,但站在櫃台前5分鐘亦沒有職員在,而且經過的待應亦沒有詢問。第一印象不太好。由於我稍晚的時間到場(8時),但大部分的食物已經沒有再refill,食物款式亦相當少選擇。到8時半甚至粉麵檔已經說喇沙湯底已沽清,另外壽司吧也是8點半開始沒人在場serve刺身,令到已經甚少選擇的buffet,更加令人無從入手。一般的buffet在結束前30分鐘亦會refill,除非該食物於盤上的分量已多到足夠應付餘下的時間,以我眼前所見,8點時海鮮冷盤上的海鮮已所剩無幾,但一直都沒有再refill。整個buffet的款式相對較其他我食過的buffet少,而且你向我重點推介的冬陰公湯竟然是每人只限一碗,性價比方面較低。此外,海鮮、生蠔或刺身方面不太新鮮,沒有甚麼鮮味,感覺還好。唯一可取是冬陰公大蝦湯、蟹粥味道尚算不錯,而且有Haagen-Dazs雪糕任食。

試食活動
2016-08-26 1208 瀏覽
同男朋友兩周年紀念, 預早BOOK枱慶祝, 食物選擇款色比較多, 賣相都好吸引, 就揀左呢間餐廳餐廳環境相當不錯, 室內情調十足, 景觀亦相當一流, 可以睇到香港夜景坐低無耐, 侍應已經好好招呼, 可以幫我地點飲品, 另外, 餐廳都有熱茶, 熱啡、奶茶任添... 服務相當體貼食物方面, 當然以冷盤為先, 魚生、壽司、沙律一應俱全......沙律菜、沙律醬款式好齊全, 好岩中意試唔同口味既我 仲有既係, 有齊唔同款拌沙律的油可供選擇個人口味既前菜, 可以墊墊肚之餘, 又健康覺得得菜, 好似DRY DRY 地又或者口味有D淡, 可以加一、兩塊火腿又得款式當然亦不缺少啦魚生、壽司當然唔可以MISS LA~ 魚生好新鮮, 魚脂分佈均勻, 入口魚香十足帶子爽口新鮮, 餐廳仲好豪氣咁原粒奉上 完全大飽口福 除左魚生同壽司之外, 海鮮係自助餐矚目之處長腳蟹、面包蟹、鮮蝦、龍蝦、生蠔通通都齊蟹都好鮮甜, 面包蟹身多膏, 個人比較喜歡長腳蟹, 肉比較多, 肉汁好多蝦新鮮爽口, 生蠔帶點海水咸味, 入口鮮而不帶苦澀, 為左保持新鮮入口, 餐廳建議每人先取2隻讓顧客品嚐鮮美是日廚師推介係大蝦冬蔭公湯 , 新

款式當然亦不缺少啦
魚生、壽司當然唔可以MISS LA~
原粒奉上
完全大飽口福 除左魚生同壽司之外, 海鮮係自助餐矚目之處
長腳蟹、面包蟹、鮮蝦、龍蝦、生蠔通通都齊
讓顧客品嚐鮮美
是日廚師推介係大蝦冬蔭公湯 , 新鮮即製, 蝦身唔會因為煮得太耐而令肉質鬆散
蝦身厚肉大隻, 冬蔭公湯唔係好辣, 不減其鮮味, 酸酸辣辣的湯令到大蝦入口更惹味
每位一隻, 真係有D唔夠喉, 的確令人回味
燒乳豬係意想驚喜, 入口皮脆肉嫩, 不時新鮮出爐, 可以熱辣品嚐
甜品方面, 選擇亦不乏, 賣相質素都一流慕絲滑溜, 色澤吸引, 富有香濃果味, 有芒果、紅桑子配荔枝, 個人比較喜愛紅桑子配荔枝, 荔枝香甜, 好有夏日既氣息
中式甜品糕點如紅豆糕都不乏, 新鮮原個水果也有, PANCAKE 更加係特色, 自助PANCAKE真係第一次見
雪糕除左係HAAGEN DAZS之外, 更有自製特色雪糕
四川麻辣、黑森林配車厘子蜜餞
感覺好特別亦好新鮮, 第一次聽也第一次食, 四川麻辣好岩喜歡吃辣的朋友~ 推介一試雖然佢係甜品, 但食落唔似係甜品, 而係品嚐緊四川麻辣的湯一樣
黑森林配車厘子蜜餞既朱古力味好濃, 濃得不帶苦, 的確做得出色
2016-08-23 2554 瀏覽
今天分享一篇吃得很愉快的合家歡自助晚餐,地點是銅鑼灣怡東酒店的 Cafe on the 1st。可能始終位置隱在世貿商場邊,雖然離地鐵其實也很近,就是較少主動想起怡東。其實它的 Cammino 意大利餐廳、ToTT's 水準都很高,上週終於也試了自助餐,也不錯呢! 自助晚餐6點就開始了,非常適合喜歡早飯的我們!預早了十分鐘抵達,就坐後馬上拍下食物選擇:繼麵包及兩款湯(其中洋蔥湯十分足料不錯的),就是大家都非常關心的凍海鮮,有加菲蟹、蟹腳、大蝦、龍蝦仔、青口及翡翠螺!大部分質素都很鮮甜不錯吃。 特別拍下醬汁,因為除了一般的檸檬角、Vinegar 及 Cocktail sauce,還有泰式辣椒醬!仍然想念泰國的兩口子非常興奮! 也設芝士區,有五款不同風味的芝士,也有提子、提子乾、花生及餅乾等。 自助沙律區內基本的食材都已具備,最重要是有羅馬生菜、麵包粒及凱撒沙律醬,我又可以製作凱撒沙律了! 也有六款現成沙律,我們幫襯得最多是蕃茄吞拿魚沙律,內容健康之餘面層的雞蛋很吸引小兄妹! 繼續向前走,原來還有即叫即開的當造澳洲 Coffin Bay 生蠔!近期吃的自助餐中,就是這樣有無限生蠔

繼續向前走,原來還有即叫即開的當造澳洲 Coffin Bay 生蠔!近期吃的自助餐中,就是這樣有無限生蠔任食,蠔迷老公十分開心~

蠔吧對面就是琳瑯誘人的火腿、凍肉、煙三文魚區,也是小兄妹愛吃的項目~

適合小孩吃的,還有款多豐富的壽司區!十多款壽司、卷物,總有一款合心意啊~

刺身也有六款選擇,包括三文魚、赤拿魚、帆立貝、牡丹蝦、北寄貝等,最誘人的巨型帆立貝沒預期中的鮮美,但牡丹蝦就鮮甜軟糯,十分好吃~

如以上凍海鮮及刺身還未夠滿足閣下海鮮癮,來到湯麵區應會帶來不一樣的刺激!海鮮喇沙配料包括海斑、帶子、青口、蝦、花甲,豐富得十分過份,而喇沙的香氣又令海鮮更鮮美~

喇沙建議選米粉及油麵混合,味道最好,當然想吃其他的粉麵/湯式,又或正常一點的配料,這裡也有供應。

嘩,老公至愛的生滾粥也有供應,而且沒看錯,用料除了鮮雞、海鮮,還有大大隻膏蟹呢!

更多的鮮味驚喜還有新鮮脆身的炒蝦,以及蒜蓉粉絲蒸帶子,海鮮迷真幸福~

接下來是亞洲風味的印度烤餅、印度雜菜咖哩、咖哩雞等等;當然也少不了食肉獸大愛的燒牛肉、燒羊腿等,就只看你胃口夠不夠大!

也不能錯過新鮮出爐、皮脆肉嫩的葡式烤乳豬,以及每位限取一份的大頭蝦冬蔭功湯,那大頭蝦超鮮美又多膏,太美味了!

最後其他熱盤包括:紅燒豆腐、南乳炆豬手、西蘭花扒蟹肉、蒜香和牛粒、鯪魚肉、多寶魚、清炒時蔬、白汁焗海鮮飯等等,超級豐富呢~

去到甜品環節。首先是幾款切件水果:西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜、菠蘿、鮮果沙律等,也有原個麵包布甸,拌上雲尼拿汁。

然後轉角一排朱古力香蕉布甸、貝殼蛋糕、葡撻、格仔餅,以及預示了特別口味的雪糕櫃及配料區。

自家製雪糕可以有幾特別?黑森林配車厘子蜜餞也許不會令你驚訝,但四川麻辣呢?不是講笑,辣度超勁的哦,店方可以考慮將一隻辣椒標記增加至三隻!

自助餐中少不了小朋友最愛的朱古力噴泉,這裡提供雙色噴泉,又加上膠蓋保持衛生。

喜歡吃士多啤梨的朋友,也可以在噴泉區找到新鮮士多啤梨、更多水果及棉花糖。

同時更豐富的甜品區亦已展開:水果蛋糕、三色和果子、藍莓芝士蛋糕、白酒啫喱杯、芒果奶凍杯、草莓櫻桃金寶杯,非常豐富!

更多的還有:合核蛋糕、朱古力蛋糕、熱情果紅莓撻,以及繽紛的三色杯子蛋糕!

此外還有青蘋果慕絲蛋糕、迷你朱古力泡芙、黑芝麻蛋糕、合桃朱古力布朗尼...

最後加上4-5款口味的 Häagen-Dazs 迷你雪糕杯,自助班戟站,終於將食物介紹完畢!

至於熱飲品,也是自助形式,因此連日看奧運的老公一來就先取杯咖啡,醒腦提神!

座位方面,這晚對著海景用餐,感覺很寫意舒服。趕快給小兄妹取了最愛的壽司、芝士、火腿等等(父母一定要先照顧小孩,所以6點開始時間最好),就輪到兩口子的頭盤了!

這是兩口子的第一輪頭盤,超級豐富也超級幸福!除了水果、沙律、刺身、洋蔥湯、海鮮及生蠔,兩口子又同時忍不住取了炒蝦及粉絲蒸帶子,心有靈犀呢~

來一張合照後,開餐了!要讚這裡的海鮮很鮮甜好吃,特別傾心加菲蟹,另外刺身中的牡丹蝦很讚,足料洋蔥湯也值得一試。連同乳豬及蒸帶子,這頭盤開得有點太豐富,去到熱盤要選擇性進食,選擇以蔬菜為主,其中特別是蟹肉西蘭花取了不少(後來也再添),自已吃也讓小兄妹吃,較為健康嘛。

無論如何,不能錯過大頭蝦冬蔭功,那湯香氣十足、但味道沒有太濃,刻意讓大頭蝦的鮮美散發,二人分享一碗,意猶未盡呢!連同Matthew的quota,其實我們可以再encore兩碗,不過美味滋味留在心中已足夠,不好為吃而吃,還是改試其他吧。

如這海鮮喇沙湯麵,其實也不能錯過;連同燒牛肉(很不錯)及羊腿肉,又差不多要留肚給甜品了~

這裡的甜品選擇太多了!根本沒可能全部試勻,只精選了部分心水項目,加上 HD 雪糕杯及紫米露作結。特別再提,四川麻辣雪糕辣度超勁,絕對有需要先取大量水果/雪糕中和用!

爸媽都吃飽、沖了茶慢慢嘆之際,又到小兄妹發力:二人各自取了朱古力噴泉,又拿了更多 pancake、芝士來吃;見到這甜笑的污糟貓妹妹,就知她有多滿足!週一至四晚餐成人 $528 / 小童及長者 $328(週五至日及假期 +$30),9月30日前匯豐卡最多有75折,食得過呢。
2016-08-17
信用卡優惠
說起來,已經跟太太有一段日子沒過來一樓咖啡室用膳了,難得的一天假期,都想出外透透氣,一家四口的飯聚,兩位囝囝最開心,因為可以隨意挑選心水食物。望著窗外景色,依舊的車水馬龍,室內亦同樣人頭湧湧,或者是地點就腳,食物有水準吧!對比幾年前,餐廳的佈局鬆動了,而且食物賣點多,客人的注意力分散,結果是大家無須排大隊,感覺良好。海鮮冬蔭公每位客人都會獲派一張卡紙,憑紙可以換領一份即煮的冬蔭公,大廚先將足足有七吋以上的越南大頭蝦煎至半熟,好讓蝦膏滲出,然後倒回海鮮湯內煮至全熟,大家請放心,湯底有濃烈的龍蝦味,湯面有蝦油浮起,令味道更香,反而辣度輕盈,蝦頭位全是蝦膏,就連太太都忍不住說了句夠邪惡,湯底呷起來很濃稠,大家可不要錯過。生蠔自從生蠔黑暗期過去,坊間酒店已差不多全線恢復供應了,店方今次選用南非生蠔,每次只限取兩隻,即叫即開,絕對新鮮可靠,不過蠔味稍淡,食落質地偏向Creamy,相信都會吸引到一班食客。SeafoodStation每次食Buffet,都一定要食海鮮,而今次陣容比早年的確有進步,加菲蟹、小龍蝦、翡翠螺、蟹腳、青口及熟蝦,分們別類,乾淨衛生,而且沒有討厭的雪味,小龍蝦咸中帶鮮,而翡翠

海鮮冬蔭公

生蠔

Seafood
Station

每次食Buffet,都一定要食海鮮,而今次陣容比早年的確有進步,加菲蟹、小龍蝦、翡翠螺、蟹腳、青口及熟蝦,分們別類,乾淨衛生,而且沒有討厭的雪味,小龍蝦咸中帶鮮,而翡翠螺勁大隻又有嚼口。
海鮮喇沙湯麵

大家可不要忽視在吧檯尾位的喇沙湯麵,配料有帶子、熟蝦、青口、班塊、八爪魚及花甲,最難得係湯底濃稠香甜,美中不足的是,如果可以將油麵混和米粉,蘸滿了湯汁就更惹味。
肉蟹、蟹粉、鮑魚或鮮雞粥

至於喇沙旁邊的即煲粥位,有肉蟹、蟹粉、鮑魚或鮮雞可供選擇,下點蔥花及炸菜,味道更有層次,何況粥底煮至開花,既綿又滑,又是一個賣點。
Carving Station

有蜜汁火腿及烤肉眼扒,只切了小片,不過個人始終喜歡medium
rare的肉眼,今次近7成熟,肉汁太少了。
刺身壽司

刺身的種類,在同類價位中,可說是較多,竟然有少見的海膽、帶子、北寄貝及赤貝,至於常見的三文魚、吞拿魚、甜蝦及八爪魚當然不會少,自己一家四口,每款取一份都足以擺成刺身併盤,夠誇張了吧!而且都是酒店水準,質素有保證,食得安心已經值回票價。

壽司是預先整好,吸引力不及刺身

熱葷

個人最怕熱葷濫竽充數,今次試過幾款,水準不錯。
葡式燒乳豬即烤即斬件,熱辣辣的,皮脆肉香,皮下脂肪溶化,自然好食。
炒蝦及蒜茸蒸帶子充滿中式風味,值得一試。
清清地試了蒜茸炒芥蘭與及清蒸多寶魚。
其他仲有南乳炆豬手、蜜豆炒蝦仁、紅燒豆腐、蒜香蒿筍炒和牛粒、牛肉咖喱及印度雜菜咖喱

西湯是大蒜薯仔湯,而中湯是土伏苓牛大力煲排骨,個人偏好中湯,煲得夠火喉,潤喉順滑,真心覺得好飲。
Cold Cut

有火腿、沙樂美腸、煙三文魚及芝士,但要留胃口,只好放棄。
沙律吧

客人可以在沙律吧自行泡製啱自己口味的沙律。

如果想懶,芝士蘋果提子沙律、薯仔沙律、蟹子椰菜沙律、燒牛肉醃黃瓜沙律及

吞拿魚沙律。

甜品
壓軸的甜品時間,最吸睛的莫過於Homemade四川麻辣雪糕及黑森林配車厘子蜜餞雪糕,前者奶黃色,完全估不到入口時一陣辛勁,舌尖發麻,又有花椒的香味,非常特別,絕對要試;而黑森林配車厘子蜜餞雪糕就甜中帶甘,喜歡黑朱古力的朋友亦不可以錯過。
另外仲有哈根大師,草莓、朱古力及雲呢拿味,總有一款啱胃口。
如果想funny一點的,還有自助班戟機可以一試,真的幾有趣。
甜品區中間位置,放置了一部Chocolate Fountain,有綿花糖及水果可以用來蘸點朱古力漿,最啱小朋友了。
其他的葡撻、朱古力布甸、窩夫、Madeleine、朱古力蛋糕、Panna Cotta及三色豆糕,種類未算多,但賣相不俗。

客人可以自行取茶包或者用咖啡機沖泡飲品,非常方便又不用加錢。

離開時正值下雨,不過就近巴士站,問題倒是不大。

P.S : 每四位客人中如有一位是當月生日,可以免費享用自助餐,即係四人同行,一人免費。

2016-05-16 5941 瀏覽
第一次發文章,因為對餐廳有點失望⋯家人聚會選擇了怡東酒店一樓咖啡廳,自助餐來說價格唔算平,但對各方面都有點失望,今期主題-和牛壽司(每人限量的),和牛壽司味道尚算不錯,不過飯很大粒。長腳蟹,好淋,好細條,肉質唔夠新鮮(由八點開始都無refill過,賣相有少少差,無人想拎)燒肉眼,不會太韌,味道不錯!龍蝦,可以任食,都幾鮮甜!燉湯,花膠螺頭瘦肉,花膠很軟,但螺頭很韌,湯尚算清甜,尚可!刺身選擇只有4種,三文魚、吞拿魚、蝦、玉子,選擇很少⋯尚算新鮮~甜品選擇不多,而且到了9點居然沒有再refill了,有些就直接收掉,自助餐明明是到9點半的⋯唯一抵讚係Haagen-Dazs 雪糕任食,唯有食多兩杯雪糕充飢!
第一次發文章,因為對餐廳有點失望⋯
家人聚會選擇了怡東酒店一樓咖啡廳,
自助餐來說價格唔算平,
但對各方面都有點失望,
今期主題-和牛壽司(每人限量的),
和牛壽司味道尚算不錯,不過飯很大粒。

燒肉眼,不會太韌,味道不錯!
龍蝦,可以任食,都幾鮮甜!

甜品選擇不多,而且到了9點居然沒有再refill了,
有些就直接收掉,自助餐明明是到9點半的⋯

唯一抵讚係Haagen-Dazs 雪糕任食,
唯有食多兩杯雪糕充飢!
1K
2016-04-27 7643 瀏覽
去怡東軒吃晚飯之前,路經一樓咖啡室,被櫃內那些可愛的小蛋糕吸引,正在駐足欣賞之際,親切有禮的服務員告訴我們,外賣蛋糕有七折優惠,於是便買了兩件回家吃。當服務員知道我們要上怡東軒吃晚飯時,竟主動提議替我們將蛋糕拎上去,服務真係好到加零一,這五粒星的打分是絕對無誇張的。我選擇了買 Mandarin Orange 及 Strawberry,貪其外型搞鬼過癮。這兩件蛋糕原價$68,七折後$48,如果不是有折頭,其實是好貴的。Mandarins Orange 用了血橙做慕絲,橙色的外皮非常煙靭,整體上味道有點甜,造型比味道吸引。Strawberry的味道卻令人喜出望外,士多啤梨的外型,內裏原來是原粒荔枝及玫瑰慕絲,味道清新天然,現實的我們都在搶著吃這件 strawberry,可憐的 mandarin Orange 被忽略了。在這裡向大家推介這件可愛的 strawberry 蛋糕,希望大家試過之後也和我一樣愛上它吧!
2016-04-24
外賣自取