2018-07-23 251 瀏覽
星期日七點幾路過,見到唔駛等位就試吓一幻拉麵,點知中伏!一坐低有個中年女職員問都無問就好冇禮貌地拎走我杯天仁茗茶,放喺擺水杯嘅位叫我走嘅時候拎返我都知自己帶咗外來飲品,所以我冇出聲兩個人叫咗一碗原味蝦湯粗麵一碗適量豚骨蝦湯幼麵基本拉麵 88蚊 加一後97蚊每碗拉麵得一塊好肥嘅叉燒同埋半隻蛋粗麵好硬未煮透,揀幼麵會好食啲食物一般,味道偏咸張枱唔太乾淨,食野戈時見到有幾隻蟻冷氣唔夠,只提供室溫水,食食下出哂汗一食完放低筷子就有店員收走隻碗、然後送上單據,速度可以媲美澳洲牛奶公司因為好熱,我都唔想留係餐廳度點知走戈時發現我杯天仁茗茶唔見左明明之前放左係擺水杯嘅位問返之前收走個位中年女職員,佢答我可能其他同事執走左之後另一個後生男職員係廚房入面拎返我杯奶茶出黎我問佢係咪喺垃圾桶度執出嚟,佢呆左唔識答中年女職員就死口話唔係扔左,係驚撈亂客人嘅飲品,所以放咗入廚房佢扔左又執返出黎俾我係咩意思?啲職員態度好西,未試過有一間日本餐廳有咁差嘅服務,今次真係貼錢受氣,以後都唔會再黎!
星期日七點幾路過,見到唔駛等位就試吓一幻拉麵,點知中伏!
我都知自己帶咗外來飲品,所以我冇出聲
兩個人叫咗一碗原味蝦湯粗麵一碗適量豚骨蝦湯幼麵

基本拉麵 88蚊 加一後97蚊
每碗拉麵得一塊好肥嘅叉燒同埋半隻蛋
粗麵好硬未煮透,揀幼麵會好食啲
食物一般,味道偏咸
張枱唔太乾淨,食野戈時見到有幾隻蟻

冷氣唔夠,只提供室溫水,食食下出哂汗
因為好熱,我都唔想留係餐廳度
點知走戈時發現我杯天仁茗茶唔見左
明明之前放左係擺水杯嘅位
問返之前收走個位中年女職員,佢答我可能其他同事執走左
之後另一個後生男職員係廚房入面拎返我杯奶茶出黎
我問佢係咪喺垃圾桶度執出嚟,佢呆左唔識答
佢扔左又執返出黎俾我係咩意思?

2018-07-20 145 瀏覽
失望之作,奔着主打虾汤去,🤦🏾‍♀️选了个适中豚骨和虾味混合的汤,结果给我闻上去是有虾味,味蕾却只感觉到很咸,F,感覺湯好像是外市食材中心就可以買的濃縮湯料加水,可想而知兩種混合在一起會有多鹹,肉質、面質,都很一般❗️❗️真的❗️吃了兩三口已經沒有再吃😡😡☹️😞😔😔我給好評的原因是,一般人看好評的機率大,只想要你們知道究竟有幾咁伏伏伏伏伏不甘心的人可以試一試適中蝦味豚骨麵,88$ 另有叫一碗濃味蝦味豚骨拉麵煎餃35$🌟无论肉质和面和汤,都比不上豚王或者一蘭虾味饭团,糯米飯,不喜歡=-= 20$只有一小粒虾米在里面,其他是酱油加糯米?认真地找可以找到一小粒,唯一一小粒蝦米最後埋單簡直無話可說....真的就算鋪租貴但是稍微拿出一點點水準真的那麼難?🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️因為之前吃過很特別的濃味純正蝦湯麵,不是很咸,而是吃下去感覺蝦腦味就已經很不錯,澳門遊客區那家「一竜拉麵」看上去很普通,在小巷裡,質量卻很不錯令我念念難忘,可惜在香港沒有分店,於是尋找到了這家某些評論說好,結果真正吃到卻很失望真正想吃的,還是不要叫適中,原味就好,因為真的很咸味道難以形容
失望之作,奔着主打虾汤去,🤦🏾‍♀️

选了个适中豚骨和虾味混合的汤,

结果给我闻上去是有虾味,

真的❗️吃了兩三口已經沒有再吃😡😡☹️😞😔

😔我給好評的原因是,一般人看好評的機率大,

只想要你們知道究竟有幾咁伏伏伏伏伏
不甘心的人可以試一試

適中蝦味豚骨麵,88$

另有叫一碗濃味蝦味豚骨拉麵
煎餃35$

🌟无论肉质和面和汤,都比不上豚王或者一蘭

虾味饭团,糯米飯,不喜歡=-= 20$

只有一小粒虾米在里面,其他是酱油加糯米?

认真地找可以找到一小粒,唯一一小粒蝦米

最後埋單

簡直無話可說
....
真的就算鋪租貴但是稍微拿出一點點水準真的那麼難?

🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️

某些評論說好,結果真正吃到卻很失望

真正想吃的,還是不要叫適中,原味就好,因為真的很咸

味道難以形容
2018-07-19
2018-07-15 149 瀏覽
一幻拉面是一間於北海道起家的日式拉面店。於香港剛開業的時候,人龍不斷,晚飯時間大約要排隊等候一小時才能入座。 是日便到了灣仔,一嘗這個日式拉面。 一幻拉面的湯頭是用蝦殼烹成,是次點了鹽味和味噌口味的蝦湯拉面。兩款湯底來比較,個人比較喜歡鹽味的,皆因蝦味較為突出,味道較淡口。而味噌口味的湯,味道較咸,加上味噌味道令蝦味較為失色。拉面面質還算可以,口感爽滑彈牙,吃下更沒有鹼水味。可是拉面的表現只是一般般,或許是期望過高,吃後的失落感較大。此外,更點了一客飯團,飯團表現十分一般,味道像是一個加了醬油的飯團,完全吃不到任何蝦味。飯團的表現令人失望。

2018-07-14 5275 瀏覽
現在我通常在香港大部分日本拉麵餐廳裡面,首先發現到的拉麵,都會是以豬骨湯,或者是以豚骨湯湯底來做拉麵的基本酒底,然後再選擇發展其他湯底,例如雞白湯湯底、味噌湯底,以及醬油湯底。有些拉麵店也會選擇,在豚骨湯湯底裡面,再另外混入其他配料,試圖令拉麵湯底味道變得多一層次,再令湯底增加多一點甜味。但是以鮮蝦湯作為拉麵基礎的湯底,我直到在灣仔「一幻拉麵」才真正地遇到。灣仔「一幻拉麵」位置在「皇后大道東」旁邊,如果食客要從「灣仔港鐵站」出發尋找「一幻拉麵」的話,可能需要消耗多一點個人的腳力和時間。因為食客若然是從「灣仔港鐵站」出口走出來,就可能需要先經過「盧押道」跟「修頓球場」,再沿經「大王東街」前往「皇后大道東」,最後才能在「皇后大道東」的旁邊,找到「一幻拉麵」。雖然「一幻拉麵」的位置不算就腳方便,但是勝在「一幻拉麵」食店內部,以鮮艷的紅色作為主調,大門口的招牌設計以立體的凹凸「3D」效果為主,外人不難發現到「一幻拉麵」。「一幻拉麵」樓面內部,除了以紅色為主題顏色之外,而且搭建了以紅色圓形支架,砌成一個有科幻色彩的半圓形樓面天花,從而營造出具時尚感覺的拉麵店樓面。從「一幻拉麵」樓面設計,座位上面

從「一幻拉麵」樓面設計,座位上面附設疑似熱水喉的設施,但是「一幻拉麵」提供給食客飲用的飲料水瓶,卻偏偏是冰水,所以我自認我還看不透「一幻拉麵」的水喉設備的實際用途。

至於我在享用「一幻拉麵」的蝦湯拉麵期間,一直還是無法搞清楚,檯面旁邊水喉究竟應該怎樣使用,所以我直到食完「一幻拉麵」之後,還是不了解疑似水喉設備用來做什麼。

所以我暫時忘記了,究竟「一幻拉麵」水喉裝置有什麼作用的問題,把目光轉移回到「一幻拉麵」自助點餐紙,以及「一幻拉麵」的招牌純蝦湯「原味拉麵」身上。

「一幻拉麵」「蝦湯拉麵」湯底味道以甜味鮮蝦湯底為主,然後再在鮮蝦湯湯底的基礎上,再按食客喜好,決定是否加入不同份量豚骨,混合成為「一幻拉麵」的招牌蝦湯豚骨湯底。

「一幻拉麵」以純粹蝦湯製作出來的「原味」「蝦湯拉麵」,價錢跟混合了豚骨湯的「適量豚骨」,以及「濃厚豚骨」拉麵一樣,每碗都是收港幣八十八元,另收加一服務費。

但是由於我個人本身屬於不是太喜歡豬肉的人,又長期因為光顧各大拉麵店,試食過不少以豚骨湯湯底為主的拉麵,所以難得今次在「一幻拉麵」找到純蝦湯無豚骨成份的拉麵,所以立刻試食一碗純粹蝦味「蝦湯拉麵」看看。

選擇了「原味」的「蝦湯拉麵」之後,「一幻拉麵」的拉麵口味選擇,絕對不是就此可以完全解決,因為還要拉麵「口味」選項裡面,包括「味噌」、「鹽味」跟「醬油」三款「口味」。

相對「一幻拉麵」「蝦湯拉麵」的「湯底」跟「口味」複雜繁多的選項,「蝦湯拉麵」的「麵條」選項就簡單得多,因為「麵條」只有「粗」,「幼」兩款可供食客選擇。

結果我忠於自己不好豬肉的個人飲食原則,選擇了「鹽味」口味,加上「粗麵」麵條麵底,純粹無豚骨湯底成份的原味「蝦湯拉麵」。

相對三款不同味道比例的「蝦湯拉麵」,「一幻拉麵」的飲品選擇就沒有那麼多元化,罐裝汽水只有含提神成份「咖啡因」的可樂跟無糖可樂。

恰巧「一幻拉麵」剩下的飲品裡面,「北海道梳打」都不幸地已經售罄,我又不太喜歡飲「札幌啤酒」以及「烏龍茶」,所以我最後無飲品可以選擇,只能喝冰水了事。

凡事有幸有不幸,雖然我沒有選擇任何的飲品,但是卻換來卻是,我最後食完「原味拉麵」後埋單付款,還可以做到以一百元港幣結賬,最後竟然有三元港幣找續,今次我終於慳到了三元港幣。

我以不到港幣一百元一碗的價錢,食到「一幻拉麵」的純粹蝦湯,不過叉燒卻是來自於豚肉的「原味拉麵」,雖然「原味拉麵」還未真正做到「零豬肉」,但是不含豬肉的蝦湯已經令我很滿足。

另一方面,「一幻拉麵」的「原味拉麵」本身還附上了,含流心蛋黃跟濃厚蛋味的溏心雞蛋。可惜「原味拉麵」的溏心雞蛋只有半顆,否則用口咬開溏心蛋,看着流心蛋黃從雞蛋湧出來應該會更妙。

總結我在試食過「一幻拉麵」無豚骨成份「原味拉麵」後的感覺,湯底味道無疑是很甜,因為湯底材料是完全純粹來自蝦肉,令我感到安心的零豚肉,純蝦湯拉麵湯底。

零豚肉純蝦肉的「一幻」「原味拉麵」,湯底呈現橙紅的顏色,再灑上了一小撮的蔥花,令到純蝦湯的湯底味道濃度再提升多一個層次。「一幻拉麵」湯碗大而且碗底深厚,令到得到份量極多蝦湯湯底。
原味拉麵

「一幻拉麵」還刻意給了我一個,長手柄兼且木製的湯匙,所以飲用「一幻拉麵」「原味拉麵」濃味純蝦湯湯底,不單止湯底蝦味超濃,湯味很甜。而且「原味拉麵」湯底份量大,可以長喝長有,不用擔心蝦湯湯底會太快「乾塘」。

相反,「一幻拉麵」「原味拉麵」的豚肉叉燒份量不會過量,只有一塊薄薄的厚度,是微不足道的等閒小菜。我只是撕咬一下,咀嚼二十次就可把整塊「原味拉麵」豚肉叉燒瞬間解決。

本來質地和口感都只是一般水平的「原味拉麵」麵條,麵條因為吸收了來自湯底的濃厚蝦湯甜味,麵條味道也變得超甜,每一口拉麵麵條都有蝦湯甜味精華。

不過,由於我在「一幻」「原味拉麵」的口味方面,選擇了「鹽味」,所以我的「一幻」「原味拉麵」除了有鮮蝦蝦湯甜味精華之外,還附帶了一點點的鹽鹹味。

總結「一幻拉麵」「原味拉麵」,我會說「原味拉麵」湯底是純度很高的蝦湯,而且湯底的甜味,是純粹來自鮮蝦肉的甜味,而且豚肉成份佔的比例極具有限。

而且,「一幻拉麵」純粹「原味拉麵」的味道已經很濃很甜,再加上少許的鹽味的口味調劑,所以實際吃到豚肉的感覺,已經被濃厚的純蝦湯沖淡至到近乎無影無蹤。

「一幻」濃郁味道的「原味拉麵」,如果不是因為還有一大片豚肉叉燒的話,我真的會誤以為,以為「原味拉麵」只是一碗沒有豚肉成份的拉麵而已。

至於價錢方面,由於「一幻拉麵」需要另外收取加一服務費用,所以「一幻拉麵」的拉麵價錢,對比其他日本拉麵餐廳之下,「一幻拉麵」還未算是最抵食的日本拉麵。

不過總結「一幻拉麵」還是有它的好處,好處就是「一幻拉麵」至少還容許食客可以選擇,不含豚骨湯底成份的「原味拉麵」,即使拉麵表面仍然會有豚肉叉燒,但是「一幻拉麵」「原味拉麵」的豚肉色彩已經褪色至近乎微不足道的地步。

而且「一幻拉麵」沒有豚骨成份的「原味拉麵」,「原味拉麵」味道還可以這麽甜,「一幻拉麵」「原味拉麵」的確是我,暫時吃過味道最甜的拉麵。
2018-05-27
15 分鐘 (堂食)
原味拉麵
2018-07-12 203 瀏覽
之前去北海道旅行,睇旅遊書見到lee間拉麵好有人氣,甘我地就去排隊試試.....個湯真係好農,好好味!見到張海報,佢地會喺台灣開店,👏🏻👏🏻👏🏻可以吾駛去甘遠都食到,當然開心,但其實之後返到香港已經忘記左🤣我平時好間吾中都會睇下openrice 有冇新店,甘啱俾我見到香港開左店😊😊真係興奮,要即刻去回味一番😝不用好似日本甘排隊😏賣相同日本一樣,但個湯還是我第一次食好味這兩款食物冇乜特別,可以吾叫可能我先入為主,還是北海道的好味下次還是去食返正宗的
不用好似日本甘排隊😏
賣相同日本一樣,但個湯還是我第一次食好味
這兩款食物冇乜特別,可以吾叫
可能我先入為主,還是北海道的好味
下次還是去食返正宗的
2018-06-30
2018-07-09 212 瀏覽
北海道過江龍主打蝦味湯底湯底鮮味不賴粗麵口感一般性價比不太高65/100這家從北海道來的蝦湯拉麵人氣非常旺盛,有次1:15pm 來到已經售罄。這次再早了點來,但仍然等了差不多半小時。一坐下店員便向我介紹在北海道最有人氣的組合: 蝦湯,鹽味和粗麵。我就聽她的。等了超久才到, 原來漏了單...賣相是不錯的:先喝一口湯,覺得蝦味不算濃郁,其實比較似新加坡蝦麵那種淡蝦味再加上一點淡豬骨味。但湯頭有炸蝦膏又令湯頭多了一點油香味,整體是可以接受的。但論濃郁和厚度,我還是覺得「海老名」做得好得多。粗麵的口感則不錯,彈牙有口感,有點似意粉,算al dente。掛湯能力合理。豬肩叉燒肉味還可以, 但是蠻韌的。口感一般。埋單$88 加一=$96.8, 餐廳再四捨五入,實收$97。這四捨五入我覺得很奇怪,一早好像沒有寫清楚,我有點懷疑餐廳到底有沒有權這樣做。雖然只是兩毛,但感覺有點不爽。無論如何,我都覺得性價比不高,若要排很長隊就免了。
北海道過江龍
主打蝦味湯底
湯底鮮味不賴
粗麵口感一般
性價比不太高

65/100

等了超久才到, 原來漏了單...

賣相是不錯的:

豬肩叉燒肉味還可以, 但是蠻韌的。口感一般。

無論如何,我都覺得性價比不高,若要排很長隊就免了。

2018-04-22
20 分鐘 (堂食)
2018-07-05 219 瀏覽
NOT value for money 今天第一次來,一入店已經熱到出哂汗,無一個位置有正常冷氣,店員解釋話係裝修問題喎,亦已經同上級反映過喎........我心想,那為什麼不想法補救,放枱移動式冷氣機有困難?service 唔差,但椅子不好坐,食約$100一碗既麵就應該甘辛苦?味道:湯非常之油,但麵既質地係好,be fair ,味係好既,但又係果句,成$100碗既拉麵,除左一片豬肉,仲有半隻雞蛋------係呀,係一隻雞蛋------都無吖!就乜野都無,是什麼也沒有!要追加就已經過百蚊一碗,但感覺仲係似去食救濟餐,成碗都係carbohydrates同油......我好奇點解同級對手食材更多還略為便宜?!(餃子亦是一般般。)
NOT value for money

我心想,那為什麼不想法補救,放枱移動式冷氣機有困難?

我好奇點解同級對手食材更多還略為便宜?!

(餃子亦是一般般。)
2018-07-03 158 瀏覽
朋友喺灣仔附近工作聽佢所講呢排開咗間由北海道過嚟香港嘅拉麵店聽落就好吸引所以決定同佢趁下午茶時間少人啲就去咗試吓不過都要排一陣先入到去我哋各點咗兩款拉麵原味鹽味拉麵、原味醬油拉麵另外仲有餃子同埋飯團麵條都係粗麵呢款係醬油拉麵麵條彈牙湯底較深色,味道都濃郁啲但又唔會蓋過蝦味,幾好鹽味湯底顏色淺,會清淡少少着重喺蝦味上面但當日食呢碗湯底實在太鹹太鹹要店員額外俾多一碗湯溝稀先可以入口有啲失望餃子普通無乜特別不過上台嘅時後好夠熱,要小心辣親嘴飯團都唔錯,蝦味幾香但比較少蝦肉
朋友喺灣仔附近工作
聽佢所講呢排開咗間由北海道過嚟香港嘅拉麵店
聽落就好吸引
所以決定同佢趁下午茶時間少人啲
就去咗試吓
不過都要排一陣先入到去
我哋各點咗兩款拉麵
原味鹽味拉麵、原味醬油拉麵
另外仲有餃子同埋飯團
麵條都係粗麵

呢款係醬油拉麵
麵條彈牙
湯底較深色,味道都濃郁啲
但又唔會蓋過蝦味,幾好

鹽味湯底顏色淺,會清淡少少
着重喺蝦味上面
但當日食呢碗湯底實在太鹹太鹹
要店員額外俾多一碗湯溝稀先可以入口
有啲失望

餃子普通無乜特別
不過上台嘅時後好夠熱,要小心辣親嘴
飯團都唔錯,蝦味幾香但比較少蝦肉
2018-07-01 175 瀏覽
多年前在日本食過一幻,一直難忘。多年之後香港終於開咗,選址:灣仔!!平日下午時間,門口冇人排隊。大約可以選的就是湯底都是豚骨,口味我點了鹽味,朋友點了味增分別是了兩個湯底,鹽味就是比較鹹一點,味噌就是比較厚身,拉麵都配有蝦米碎,我就是最喜歡這堆白口的蝦米碎。所有拉麵都會配有叉燒喎溫泉蛋,佢隻溫泉流心心真係好好味。食拉麵多數都會點埋餃子,但係一幻呢個餃子就煎得唔脆,真係有一點失望!如果食完都好鍾意,佢地同一蘭一樣,都出左手信家用版拉麵,比大家買番屋企煮店舖是開放式廚房咁熱嘅天氣我坐咗喺吧枱旁邊其實真係好熱,食拉麵真係一路流汗越食越熱。我食完嘅時候門口已經人山人海排長龍,所以要食就要就一就時間喇。
多年前在日本食過一幻,一直難忘。
多年之後香港終於開咗,選址:灣仔!!
平日下午時間,門口冇人排隊。

大約可以選的就是湯底都是豚骨,口味我點了鹽味,朋友點了味增

所有拉麵都會配有叉燒喎溫泉蛋,佢隻溫泉流心心真係好好味。

2018-06-29 174 瀏覽
之前有同事食過話個湯咸到瘋癲,今次有機會即管試下咩一回事。今晚20:15到,八成滿,我一個人被安排坐面壁思過位,是 bar 枱高櫈。枱下面有勾,可掛袋,但我個手袋是長帶,掛左等於放地下,好彩隔籬位無人,可擺袋,如果不是,坐高櫈、摟住個袋食都幾唔舒服。Order 左原味湯,鹽味及粗麵,加左$30要多三塊叉燒。第一口飲個湯,好味喎,夠熱,幾清的蝦味,唔咸喎。溏心蛋,叉燒,麵都正常。埋單$130, 要收加一,不值得,不是說服務不好,而是並無咩特別 service 可言。又唔收信用卡,幾唔方便。只可以講,如果下次來,都是為個蝦湯來。
之前有同事食過話個湯咸到瘋癲,今次有機會即管試下咩一回事。
只可以講,如果下次來,都是為個蝦湯來。
2018-06-28
記得兩年前響北海道食過一幻之後,念念不忘,因為個蝦湯底真係太濃郁太鮮甜,可惜一直無機會再去北海道。後來聽聞一幻響香港開咗分店,即刻想去挑戰下。不過店舖位置唔太就腳,唔近地鐵站,反而係響合和中心附近,於是等到今次,響附近做完嘢,終於可以嚟試一試。香港拉麵舖眾多,但以蝦湯為主打又做得好嘅,大概都係得十間八間。挾著過江龍嘅名氣,一幻能否跑出?食嘅當晚已經係八點幾,而且熱潮已過,加上一個人去食,基本上唔洗等位,就坐咗響面壁思過位。餐廳裝修幾靚,木系為主,加上天花板紅色拱形裝飾,第一印象唔錯。拉麵清一色每碗$88,過江龍加上港島區嚟講算係合理價錢。而由於湯底無論係淨蝦湯,或者溝豬骨湯,都係一樣價錢,咁當然係叫淨蝦湯啦,因為呢個先係嚟呢度嘅原因嘛。當晚叫咗呢個味噌蝦湯幼麵,的確幾有蝦嘅鮮味同香味,但整體偏鹹,食到一半開始尤其明顯。至於麵質就中規中矩,都幾掛湯,硬度唔可以選擇,但都係滿意嘅,唔會太軟或者太硬。至於有唔少人認為個湯比較油,可能本人鍾意食重口味,所以覺得問題不大。至於配料就比較少,主要只係有半隻蛋同一塊叉燒。蛋就做到流心效果,合格有餘。叉燒呢,其實本人就無咩研究,但唔會話太「鞋」,亦有肉

味噌蝦湯幼麵

至於配料就比較少,主要只係有半隻蛋同一塊叉燒。蛋就做到流心效果,合格有餘。叉燒呢,其實本人就無咩研究,但唔會話太「鞋」,亦有肉香。不過得一塊就真係太少喇。
蝦味飯團

仲叫咗呢個蝦味飯團($20),應該係加咗啲蝦油,所以幾香,入面亦有少少蝦肉。但非常鬆散,食咗兩啖已經散晒,最後係好似食一碗飯咁,所以亦同紫菜分開食,呢點有待改善。
2018-06-14
味噌蝦湯幼麵
2018-06-21 212 瀏覽
香港好多日本拉麵,我知道呢間拉麵喺日本係好紅嘅,成日都排晒大隊難得今日見到條隊甘短,我就梗係要來試吓啦。點左一碗鹽味蝦湯拉麵,蝦油既幽香撲鼻而來,濃厚嘅蝦味滲透係我每一個牙縫,鮮甜濃厚,而且唔會覺得好油膩,面質好彈牙,而且唔會有鹼水味,面嘅份量都好多,仲有一件日式叉燒同糖心蛋,糖心蛋真係好糖心好有水準。呢個係蝦米飯團,新鮮熱辣,而且都充滿着蝦嘅香氣,入面仲會有一啲蝦米,用紫菜夾煮食,脆身得來蝦味又香,而且價錢都唔會好貴。

2018-06-17 249 瀏覽
灣仔超人氣拉麵一幻呢間被我同事譽為係佢心目中拉麵排行榜頭三位既拉麵 終於係香港都有店了由開張到依家 幾乎日日都大排長龍 好天又排落雨又排... 果然是超人氣 排隊真係會令人喪失心智 一於唔理甘多 叫左個原味醬油拉麵 再加多個蝦味飯團拉麵份量其實都不少 所以加埋飯團真係好飽飽呢講番味道 我叫的是原味 睇落個湯好似唔係好濃但係食落已經好濃味 果然係用左好多蝦去調製既湯底?!好難想像我同事仲要食濃味 個味究竟有幾濃!味道不錯 但係可能期望太多 注定難過 有少少覺得都係普普通通 未到好出色而飯團味道有少少驚喜 唯一不足係飯有少少硬同埋點解我冇紫菜既?
灣仔超人氣拉麵一幻

排隊真係會令人喪失心智
一於唔理甘多 叫左個原味醬油拉麵 再加多個蝦味飯團
拉麵份量其實都不少 所以加埋飯團真係好飽飽呢

好難想像我同事仲要食濃味 個味究竟有幾濃!

2018-06-17 219 瀏覽
四月(開幕不久)來排隊,吃原味蝦鹽粗拉麵加蝦飯團,當時湯底蝦咪香濃,真的有蝦香味!飯團暖暖的,又有淡淡的蝦香味,感覺超幸福! 心想,就算要花時間排隊,吃到讓不喜歡濃濃白白豬骨湯底的我,認為驚為天人!只是兩個月後,昨晚7pm前來,竟然沒有人龍,還以為執到寶。天啊😱 同一食物,完全吃不到當天的蝦香!只覺得是「像有蝦或海鮮調味」的湯,飯團亦只是有調味過的飯團。 形容得抽象? 分別就是紙盒檸檬茶和茶餐廳有真檸檬片的檸茶,你的味蕾是認得分別的!好失望啊😭!
好失望啊😭!
Wrong choice for a Sunday Lunch... service:*McDonald’s offer better service *waiters - no knowledge, no training, and basically a bunch of zombies trying to regurgitate いらっしゃいませ!Food:*over rated *disgrace to Japanese foodTakeaway options:*does not offer this service, instead was suggested by the zombie crew to throw it away. Suggestion :Simply have vending machines to replace your current waiters. They simply aren’t your asset but a hindrance
service:

Food: