新鮮刺身 喜囍 2015-12-04我點了一個特上刺身飯,選了大拖羅、牡丹蝦、海膽、䲞魚、三文魚腩、甘蝦、墨魚。拖羅頗豐腴、油潤,牡丹蝦夠大亦爽囗,海膽味道不是太濃烈。飯可以選大、細盛。飯粉算分明、略硬。在西灣河難得有這樣的刺身外賣店,相信會再光顧。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享新鮮刺身 喜囍 https://s.openrice.com/QrLT0CdSc00检举 张贴 评分4味道4环境3服务3卫生3抵食等候时间10 分钟 (外卖自取)人均消费$108 (晚餐)
中式飲茶 富聲魚翅海鮮酒家 2013-04-29一連幾個星期也光顧富聲,因為人少,食物水準不錯。今日點了幾個點心,首先想介紹的是黃金土豆絲, 用咸旦黃包裹土豆絲,幾特別,而且咸咸甜甜的,十分惹味,不過略嫌不夠鬆脆。今日的馬拉糕,就發得不夠,扁扁塌塌的,賣相不行,不過其實都很鬆軟。至於百花釀魚肚,魚肚夠諗,蝦膠彈牙。乾炒牛河,細細碟,兩人份量剛剛好,不過色水略淡,油亦多,牛肉似乎是用梳打粉醃過的。炒年糕,亦是多油,味道一般,沒有驚喜。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享中式飲茶 富聲魚翅海鮮酒家 https://s.openrice.com/QrLT0hGGZ00检举 tangle.toby 超級差服務,查單收錯錢,話改又冇改,攪了3次張單才正確!2014-01-16 回应 张贴 评分3味道4环境5服务5卫生3抵食推介美食壽包用餐日期2013-04-28用餐途径堂食人均消费$240
貨真價實, 一大班朋友聚會好去處 大鍋口海鮮火鍋店 2013-04-27一向有d抗拒任飲任食,心諗咁既價錢,好難有好既質素, 不過大鍋口係我會再幫襯的任食火鍋之一我地四個人, 被安排在門口的卡位, 居高臨下彌敦道的夜景,第一輪我地order左兩個收費的湯底:冬蔭公同胡椒豬肚湯, 味道岩岩好, 值我一提係refill 湯底會先問清楚你個湯底係咩, 再fill番d一樣的湯,而唔係熱水胡椒豬肚夠辣,冬蔭公比平時係泰菜館的淡,咁先唔會搶曬食物嘅味。第一輪我地order左2碟肥牛,肥牛雖然係唔洗加$,任order,但係絕對唔係個D得肥膏的黑瘀瘀牛。而係雪花牛,灼兩下就好諗。宜家D牛咁貴,食多幾碟可以回本。手打丸,唔係現成貨,真係手打,彈牙,有肉味,無乜粉。最估唔到有D比較貴價的食物,黑豚肉、蟹肉棒、韓國年糕,稻庭烏冬。黑豚肉切得好薄,肥而不膩,入口即溶。蟹肉棒就一般。值得一提係烏冬,灼完后,口感是QQ的。似乎真係日本貨。海鮮,我地最鐘意頼尿蝦,siZe雖然細左D,不過生猛仲識郁。灼完后,肉質結實,加D辣椒豉油,已經好鮮甜。至於其他食物:響鈴,份量唔多,但係仲好脆。冬瓜薏米水,有媽媽的味道,唔想飲咁多汽水,絕對可以加$一試。 最後埋單都係百多元, 咁既價$冇可能同九龍城名x,輝x比較, 不過一班朋友吹吹水,食番d可以入口的野, 大鍋口係一個不錯的選擇. …查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享貨真價實, 一大班朋友聚會好去處 大鍋口海鮮火鍋店 https://s.openrice.com/QrLT0H0CZ00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食賴尿蝦 ,肥牛,烏冬用餐日期2013-04-19用餐途径堂食人均消费$180 (晚餐)
保持水準的日式咖哩飯 CoCo壹番屋 2013-04-24本來想去apm 元x, 實在太多人排隊, 所以轉戰coco,由佢新開張一直光顧, 我地都係獨姑一味,咖哩雜菌奄列飯(大概),一定加$15要埋沙津同飲品, 呢個飯有好香滑的油奶, 為咖哩添上一份複雜的口感, 而且味道一直都keep到, 唯一唔好的就是飯量好似愈來愈少, 可能日本米貴?(yen唔係回落 ) 不過今日客人好似特別多,等左成半個鐘, 差d遲到…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享保持水準的日式咖哩飯 CoCo壹番屋 https://s.openrice.com/QrLT0kW4Z00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2013-04-24等候时间25 分钟 (堂食)人均消费$82.5 (午餐)