人氣小店紅豆餅 故鄉俱樂部 2023-03-10✨️紅豆餅 $10今次黎到故鄉俱樂部呢間長洲人氣小店!紅豆餅係即叫即整!所以一攞上手好辣手😂紅豆餡都幾多,但吾知係米因為咁,成個餅都偏甜。口感吾係外脆內軟,質感較似蛋糕。$10一個算幾抵食👍🏼推薦指數:7/10…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享人氣小店紅豆餅 故鄉俱樂部 https://s.openrice.com/QrLT0wrj800检举 张贴 评分4味道4环境5服务5卫生4抵食推介美食紅豆餅$10用餐途径堂食
大大舊芒果糯米糍🥭 方姨小廚 2023-03-01✨️芒果糯米糍 $17 真係抵食,好大舊芒果😋! 而且糯米皮好薄!但美中不足係芒果吾算甜,無乜味🥲 屋企人食嗰舊仲有啲酸,可能因為而家吾係芒果當造嘅季節,不過都有種清新嘅感覺。而且好天坐出面可以望住個海景食🌊✨️總括而言係吾錯。😆推薦指數:8/10…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享大大舊芒果糯米糍🥭 方姨小廚 https://s.openrice.com/QrLT0lor800检举 张贴 评分4味道5环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
長洲人氣炸雞小店 熾工房 2023-02-24✨️原味烤雞套餐 (連飲品) $58轉磨菇飯 (+$5)終於黎到長洲呢間人氣小店食烤雞!叫左烤雞套餐,烤雞好juicy,亦好嫩滑🤤。但同時外層烤得好香脆😋。同埋吾知點解,小編仲食到雞肉有陣檸檬香味(?!)🤣,吾知係咪有加到檸檬汁落去焗(?!) 另外,當然吾少得叫磨菇飯啦!飯面本身有好多忌廉磨菇汁,入面仲有磨菇片🤤不過吾知點解個飯吾算好重菇味🤔,反而香草味較濃。忌廉磨菇汁同啲飯好夾,好送飯,食完好飽🤣。不過食完有啲口乾🥲,好彩套餐有包埋罐裝飲品。熾工房而家亦係西營盤開左分店,大家吾使搭船入長洲,可以更加方便就食到😆!推薦指數:8/10…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享長洲人氣炸雞小店 熾工房 https://s.openrice.com/QrLT0f1H800检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食原味烤雞套餐用餐途径堂食
大埔日式西餐廳 喫茶ちょうぼ 2023-02-16✨️日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115✨️蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $98雞蛋原本係好似奄列咁,放喺飯上面。當店員一𠝹開奄列,入面半生熟嘅蛋就流出黎,自然形成蛋包飯。燉牛肉蛋包飯啲牛肉略嫌太肥,連埋蛋一齊食會好膩。炸大蝦蛋包飯有2隻吉列炸大蝦,都幾彈牙。小編覺得呢個飯比燉牛肉蛋包飯更啱口味🤣總括都幾欣賞個蛋同埋啲醬汁!✨️鰻魚玉子蓋飯 $98主食當中最鐘意呢個!🤤 鰻魚同醬汁係最佳組合!甜甜嘅玉子配埋鰻魚,再加一啖飯真係好正🤤🤣✨️Lotus 芝士脆餅 (主食+$32)除左有一塊Lotus餅乾係面之外,仲有吾少Lotus餅碎喺入面。但呢個芝士餅相對普通芝士蛋糕無咁實身,而且芝士味並吾太突出。巨峰梳打 (主食+$28)好鐘意呢個飲品。💜巨峰醬(?!) 同梳打水好夾。飲落去好清新,亦吾會太甜。👍🏼…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享大埔日式西餐廳 喫茶ちょうぼ https://s.openrice.com/QrLT03zcZW0检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食推介美食蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦$98鰻魚玉子蓋飯$98Lotus 芝士脆餅 (+$32) 巨峰梳打(+$28)Lotus芝士脆餅(+$32) 巨蜂梳打(+$28)用餐途径堂食
尖沙咀cafe抵食午市套餐 Barista Caffe 2023-01-23午市套餐吾錯,叫一個主食包埋野飲😆✨️黑松露醫帶子薄餅 + 涷咖啡 $78主食叫左一個黑松露醫帶子薄餅。呢個係有拉芝🧀嘅薄餅🤤成件事好邪惡😂 餅底係薄脆嘅質地,同平時食開嘅pizza好吾同。而且pizza好足料,入面吾止有好多🧀,仲有都幾大粒嘅帶子、菇同三色椒,面頭仲有啲沙律菜。飲品叫左杯涷咖啡,咖啡吾係好濃味,飲落好清新順口。Cafe黎講,以呢個價錢有呢個食物質素真係幾抵食😆…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享尖沙咀cafe抵食午市套餐 Barista Caffe https://s.openrice.com/QrLT0rOv700检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生4抵食用餐途径堂食
上水廣場抵食日式餐廳 丼道 (上水廣場) 2023-01-14✨️日式咖喱吉列豬排飯 配涷蜂蜜綠茶,味噌湯 $78一上枱就聞到好香咖喱味🤤咖喱係日式咖喱,入面有紅蘿蔔同薯角。吉列豬排食落外脆內軟😋 個飯最特別係入面有一塊蘋果😂,等大家喺食完濃味嘅咖喱之後可以清一清口腔,令口腔有番啲清新嘅感覺😂套餐仲包一杯涷蜂蜜綠茶同埋味噌湯(或沙律)。以呢個價錢可以有咁多items真係好吾錯😆…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享上水廣場抵食日式餐廳 丼道 (上水廣場) https://s.openrice.com/QrLT0xsf700检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食
喺人氣蛋糕店食到好食嘅午餐 小念頭 (億利工業中心) 2023-01-09✨ 西京燒鮭魚配日本米飯,味噌湯 $72好鐘意個三文魚,煮得好軟熟,好好味。配埋沙律醬,成件事好夾,酸酸地好開胃、好好食😆😋✨ 咖啡酒烤芝士蛋糕 (杏仁餅底) $43知道小念頭最出名係蛋糕,所以食完飯就緊係要叫返個蛋糕食😋 呢個蛋糕口感好creamy。另外,蛋糕係有咖啡同埋酒呢兩樣成份,但其實兩者嘅味都吾係太濃,不過食落都有少少苦。咖啡同酒mix埋個味又幾特別😂 可以一試,只係吾太啱我口味🙈蛋糕餅底有啲杏仁碎,增加左成個蛋糕嘅口感。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享喺人氣蛋糕店食到好食嘅午餐 小念頭 (億利工業中心) https://s.openrice.com/QrLT0iLH700检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食推介美食西京燒鮭魚配日本米飯,味噌湯用餐途径堂食