無服務可言 譚仔三哥米線 (明德商場) 2021-01-22中午過去堂食, 人唔算多, 坐唔夠一半人。 行入去就趕番d客出來話要拎飛, 但部死人機裝埋喺角落頭, 唔知咩設計。 落單無人理, 幾台客叫完又叫, 一個只包外賣, 一個只送餐, 一個收銀接電話。 單又落錯, 魚片頭 同 魚片都分唔到。 班阿姐需要再培訓。 食物質素就正常, 係無乜服務可言嚕。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享無服務可言 譚仔三哥米線 (明德商場) https://s.openrice.com/QrLT0Jiex00檢舉 張貼 評分--味道3環境2服務2衛生--抵食用餐途徑堂食
垃圾服務員 漢和韓國料理 2019-05-05由門口叫位的女服員開始, 已經面黑黑, 無笑容。 入到去坐低左, 問中年阿姐攞menu。個阿姐一句: 咩事呀!? 我: 唔該想睇睇menu?另一個中年男人亦行埋來: 你地唔係食餐(任依韓燒)咩? 無menu! 無其他午市套餐(定食)! 服務員垃圾級水準, 老老土土, 睇得出公司無培養。但餐廳環境其實唔錯, 好大, 拎食物位置亦算闊。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享垃圾服務員 漢和韓國料理 https://s.openrice.com/QrLT0rSup00檢舉 張貼 評分--味道4環境1服務3衛生--抵食用餐日期2019-05-05等候時間5 分鐘 (堂食)用餐時段午餐