Dinner 昌發泰國粉麵屋 2024-06-04朋友係英國返黎,又去返飯堂,以前成日食,呢幾年少咗。叫左個木瓜沙律,只係覺得個價錢比以前貴左一倍,黎到勁大蝶😂以為比錯。個青咖喱真係好好味,以前必叫。叫左個椰菜苗,但居然無😅以前去食差唔多full house,而家得我哋一枱客…. 其實佢有的食物真係可以保持質素,已經唔錯.…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Dinner 昌發泰國粉麵屋 https://s.openrice.com/QrLT0pUDJ00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生4抵食用餐途径堂食
Lunch 銀杏館 2024-06-04一直以來好想試Yau Ma Tei 銀杏館,今次叫左個家鄉碌鵝,好入味。松茸湯,芽菜沙律,馬碲中式糖水超級正。即磨咖啡,意米檸檬水,蘿漢果水,飲,粥等任食。環境靜,侍應好好人,下次可以試其他。…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Lunch 銀杏館 https://s.openrice.com/QrLT08UjJ00检举 张贴 评分4味道4环境5服务4卫生5抵食用餐途径堂食
初嘗丁爸 丁爸食府 2021-06-08之前係雜誌果的見到有推介。剛好經過,於是外賣左個柯仔麵線。買果時都諗緊買唔買。因為見到幾個男人係廚房,有啲無帶口罩、正埋有的帶係下巴度。可能呢排天氣太熱。講返食物,的柯仔有一粒好大仔,其他好細,我唔係成日食柯仔麵線,同我係台灣食果的唔同,印象中佢哋個size 唔會差好遠,食落又無味,淡到似水咁。的麵嘅口感還可以,至少唔係食糊仔咁。不過都係覺得,名過於實,可一不可再,下次如果要試,可能試其他野食好的。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享初嘗丁爸 丁爸食府 https://s.openrice.com/QrLT0NyIUW0检举 张贴 评分3味道3环境4服务3卫生3抵食用餐日期2021-05-13用餐途径外卖自取
平靚正嘅韓國午餐 韓味屋 2021-06-08次次想食韓國午餐,第一時間會諗起韓味屋。次次去到都full house ,今次早左小小到,岩岩仲有兩個位。又叫左我至愛嘅五花腩。肥瘦適中,咪道濃。食左今多次,仍然覺得好好味。岩岩知原來前菜可以免費fill 一次。以六十幾蚊嘅價錢,真係抵食。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享平靚正嘅韓國午餐 韓味屋 https://s.openrice.com/QrLT0dh0yW0检举 张贴 评分5味道3环境3服务4卫生5抵食用餐日期2021-05-27用餐途径堂食
美味晚餐 榮記粉麵 2021-06-06係銅鑼灣上完興趣班,同學仔話要食個快食晚餐。佢提議食榮記。對於一個鍾意食車仔麵多過食飯嘅我,當然贊成。我以前係cwb ,返工。都成日食。不過今次同學帶左我去另一間。🤣有聽過,無黎過。好多豬紅,超級滑,墨魚員爽口彈牙。勁好味呀。雞翼尖好入味。一定要試佢個辣椒油,勁勁香又辣。加埋落的麵度。超正。唔知有冇得買埋屋企呢😂下次問下先。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享美味晚餐 榮記粉麵 https://s.openrice.com/QrLT0EwSyW0检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
午餐 坐忘 2021-05-26今日帶新同事去食lunch ,佢話想食飯。同事係一個對食物有要求嘅人。第一時間諗起坐忘。一如既往,等左20至30分鐘左右有位。我又係叫返豬軟骨肉咖哩飯。濃濃嘅咖哩味,又係勁香。豬軟骨又有膠質同埋好‘淋‘。連同事都話勁好食。話下星期又再黎。😂食左坐亡有二,三年。次次都唔會令人失望。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享午餐 坐忘 https://s.openrice.com/QrLT02MuyW0检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生5抵食等候时间20 分钟 (堂食)人均消费$70
初嘗人小店 Lamlam脷 2021-05-23尋日同朋友經過旺角,無啦啦朋友話想去lamlamli, 係條街度太熱。即刻say yes .我哋去到12:30左右。人唔太多。同朋友揀左抹茶流心,朱古力流心同埋焦糖牛乳。果然係人氣小店。買完坐底,一望。成間鋪已經full,勁多人排隊買。講返食物先,我麻麻地甜品,但呢間甜而不膩。抹茶真係勁fresh ,好好味。牛乳好滑同香。結果,食到一舊不留。下次再試其他味先。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享初嘗人小店 Lamlam脷 https://s.openrice.com/QrLT0xs8yW0检举 张贴 评分5味道4环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食
又抵食好好味呀 合利潮洲粉麵 2021-01-08太耐無出過街食嘢。今日決定做自己一條友去新蒲江食嘢。聽朋友話合利的牛腩好好味。我勁鍾意食牛嘅嘢。去到三點幾,等左一陣有位,個位有消毒酒精同一塊板隔開每個食客。叫左墨魚丸牛腩米。的墨丸勁彈牙,牛腩好淋又入味。阿姐姐問要唔要辣椒油。無辣不歡嘅我梗係要啦。佢的辣椒油好香。勁好食。下次又黎試其他嘢先。我見到好多客叫紫菜湯同魚蛋。下次必試。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享又抵食好好味呀 合利潮洲粉麵 https://s.openrice.com/QrLT0RAKx00检举 张贴 评分5味道4环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食
lunch 大江戶日本料理 2021-01-08係北角返工,有時貪方便同日本野選擇唔多。連續兩星期黎呢度lunch.一如以往,一早Book 定位。早時同朋友排隊等入去。係我哋前面係一對夫妻帶住個小朋友,我同朋友排第二,係我哋後面有一對著住行政人員look 嘅男女。有個黑色長直髮個接待員比之前個family 之去之後。完全無視我同朋友,直接問後面果個客人幾位同準備帶路。😌😌可能我同friend 生得矮,見我地唔到。於是我即刻問,點解我哋排先,唔係我哋入去先。佢話:我以後佢哋排先。哈佢哋排我後面喎...😱😱接待員先話,咁到你地啦。😒😒如常叫左雜錦魚生定食,食物水準都keep 到。但係呢餐食得有小小唔開心。呢左呢度食左有十次,八次。樓面待應,食物quality ,不過希望下次個接代員唔好咁啦...…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享lunch 大江戶日本料理 https://s.openrice.com/QrLT0UwOx00检举 张贴 评分4味道4环境3服务4卫生3抵食用餐日期2020-09-08等候时间8 分钟 (堂食)人均消费$220 (午餐)
Smoke shack burger SHAKE SHACK (海運大廈) 2021-01-08同朋友行開海港城去睇玩具。路過shake shack ,突然好肚餓。見唔係咁多人,又有位。於是入去買左個smoke shack burger 加左杯大嘅lemonade. 唔知係唔係太耐無食burger ,覺得好好食。個bacon又脆又香,個肉的汁又岩岩好。對住個海景以百幾蚊嘅價錢,又ok. Lemonade 太大杯,飲左一半已經飲唔落。下次可以叫細杯。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Smoke shack burger SHAKE SHACK (海運大廈) https://s.openrice.com/QrLT0MgKx00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食