openrice
更新餐厅资料 商户专区
找餐厅
旅游.订座
OpenJobs
餐厅 + 地区/地址, 菜式/食品…
地图
特集
自助餐 火锅 新餐厅 优惠券 餐厅排行榜
滋讯
生活志 饮食志 开饭头条 放闪为食团 抖一抖 台湾Let's Go! 食得知味 我有我态度 食谱 识食台
OpenRice 开饭热店2025 | 赛果公布

相片 (13)
難食兼受氣
Catio
2022-06-05
今次係我同女朋友第四次黎Catio,由間野啱啱開果陣已經有幫襯。 我好深刻當時好鍾意呢度,個個員工、老細對客態度都好,環境又舒服,貓又靚又好玩。貓cafe對食物當然沒有太高要求,但飲杯咖啡都有拉花幾開心。嗰時仲有做買一送一優惠,坐成兩個鐘都係幾十蚊仲有貓玩邊度搵。嗰時其實都擔心店點樣維到皮。但今次呢同個感覺完全唔同,明明老闆娘都係嗰個人,由神情已經睇得出佢心情好差咁,好似我爭佢錢咁。因為人多想book定張枱,打電話打幾次冇人聽,IG message又唔覆,第二日打過去先有人聽。人多朋友遲到,前後腳到餐廳正常。天氣熱我同女朋友都想入咗去先,都嚟過咁多次自動自覺帶鞋套想入去。啱啱入嗰個玻璃門就畀老闆娘閘住嗌我退返出去,(真係嗌,我冇打錯字),原來係想問清楚我哋同朋友分開計時定係等埋一齊計時,但語氣真係可以好啲囉,我唔係約咗朋友嘅話我走咗喇。你可能想叫我等埋朋友先一齊入,可以係出面等。但我入去玻璃閘內企係度嘆冷氣唔玩貓等都得掛,使唔使咁緊張呀。出面又冇冷氣而家成三十幾度。同埋我夠知要掃安心出行啦,唔使講兩三次嘅,你反正都會用手機掃我個針卡㗎啦係咪?咁緊張做乜嘢?做乜係咁催催催?話說而家入場費60蚊個鐘, 只有第一個鐘包一杯嘢飲。我以前記得係冇入場費㗎, 咁香港地做生意你養貓要花咁多錢, 環境又叫舒服收入場費無可厚非。 咁你呢個規矩下,其實我第一個鐘未夠飲完杯嘢賣單走出去,一陣再入返嚟,其實你係咪要包多杯嘢飲俾我。🤣嗌嘢食係掃 q r code有部機提自己去拎,我記得以前係有得送埋上嚟㗎喎。不過呢樣都小事, 但係見到老闆娘整嘢食,整好曬擺咗喺度好耐部機先響咁囉。我淨係嗌杯嘢飲都等咗40分鐘。 消費唔起兩個鐘的客人記得十幾分鐘內飲完即刻走呀!我叫咗水果綠茶, 無水果味只有茶包極淡嘅茶味,明明嗌凍嘅變咗溫暖嘅。女朋友嗌咗杯玫瑰拿鐵不過不失啦但又話一個鐘包一杯嘢飲,原來玫瑰飲品又要加十蚊喎,但你落單系統嗰度冇講㗎喎!係你入門口個櫃檯度有一張a4紙有一句提到咋喎,仲要咁細隻字。好啦卒之坐得耐想走啦,臨走老闆娘呼喝一句:自己掉垃圾。真係燥咗,唔該、唔好意思,唔識講呀?或者你講嘢有尾音都好啲呀,我而家畀緊60蚊個鐘入嚟涼冷氣呀,有返少少待客之道好冇呀。你可能會話:我有寫喎你冇睇咋喎。哦又係喺牆邊嗰張a4紙。你估軍訓咩證要入嚟睇曬你啲a4紙上嘅規則先可以坐低?你估自己啲嘢好好食咩,朋友有嗌嘢食㗎,食完喺度鬧我揀呢間囉。唔食後悔(因為真係餓),食左更後悔!對比錢嘅客人都可以態度咁差嘅,你可想而知對啲貓係點啦。其實我認為收入場費呢件事真係唔好,寧願有每小時低消鼓勵啲客人喺你度食嘢,同時認真做好幾樣食物,唔使難唔使花巧做好幾樣就得。黎得貓cafe對食物飲品自然低少少㗎喇,但係真係至少要有個限度。小店?好自為之啦。…查看更多
检举
tiffanychow1 Catio無任何食肆牌照,切勿光顧及縱容無牌貓cafe
2022-06-12
catiocafe 本店係持牌食店,你淨識無理抹黑收左幾多錢?
2022-06-12
catiocafe 本店門外寫明請等候安排入座,大部分客人見到告示都會係門外耐心等候,但係自己衝入黎既無辦法我地必定會阻止。而家唔係我地唔俾你涼冷氣既問題,你入左黎話企埋一邊我未做入座既程序,過一陣店員唔會記得邊個掃左針卡邊個講左收費未,點解咁三番四次要講安心出行?你話自己會出示針卡但大把人側側膊想唔掃,如果捉到邊個幫我地俾個幾萬蚊罰款?玫瑰系列有額外收費,除左告示有寫,店員覆單都有再講問客人O唔OK, 一直以黎有客人無所謂有客人會即場轉其他飲品,所以請勿妄言本店亂收費!
2022-06-12
添比撈 落單系統要寫明 唔係求其*張紙就得 覆單更加唔係白紙黑紙 觸犯商品說明條例
2022-06-20
手工意粉小店值得支持
咲和洋食屋
2021-10-31
今日特登黎試呢間元朗新開的和洋式手工意粉,朋友推廌果然無介紹錯。😋小店充滿復古和風,每幅海報都係老細特登訂返黎嫁!因為老細係旅遊從業員,係日本逗留過一段時間,所以口味絕對正宗!餐湯方面,係磨菇忌廉湯輕易食得出薯仔、奶油同埋 磨菇嘅香味。唐揚炸雞嘅口味亦都十分正宗, 外脆內裏仲有肉汁, 雖然口感有啲小柴但加返個沙律醬就十分可口。薯條熱辣辣炸起, 加上充斥著黑松露和記得咩醬,前菜不二之選漢堡舊肉十分有牛味,明顯手工打,好正。老細話日式意粉係都較西式為濕,比西式的更考功夫同一定要襯熱食!!!小店嘅咖啡都好有水準,跟餐好似包埋定點(?)好飲到忘記咗。小店經營不易,有心做的食客一定食得出!會再回頭!…查看更多
+ 3
門口食煙好chill
深仔記茶餐廳
2021-07-10
星期五20:45入去食飯,員工提咗十萬次九點三要交枱,ok食完走。想嗌小菜又話師父收咗工,食食下飯一大陣煙味係門口攻埋黎,望一望原來全部員工企正門口食煙。趕住收工唔好做生意囉!倒米伙記。😡…查看更多
不可一不可再
雪山冰廳
2021-05-06
先生/小姐:我篇食評邊度有粗口呀。你媽湊大你呀中五仔見網上評價好好就來試下。首先呢間冰室座位好逼,環境好嘈。長沙灣姐,又唔係中環洗唔洗逼到咁。講返食物,星期日都有下午茶餐。所謂海苔薯條,海苔少之有少,薯條無調味同埋係凍嘅。漢堡就不過不失啦,叫擺得入口。炒飯無乜料亦無乜調味,想加啲鹽又變咗加幾粒米(鹽樽入面嗰啲米粒) 。🤣唯一可取係樽仔奶茶。有奶香茶香不太甜,好飲。服務方面,我地兩位一坐低就送錯咗個咖喱飯黎,果陣真係凳都未坐暖。有用腦都知未嗌野食啦,仲要我提😴。之後另一個阿姐,拎住幾百樣野食咁行咗兩條巷,大大聲週圍問有無人嗌咗凍檸茶。唔講真係以為去咗街市。短短一餐飯,俾伙記無禮貌咁打擾咗兩次:一次係我食食下飯,拎我枱旁邊份Menu俾第枱客;一次係拎我枱旁邊嘅叉俾第枱客。當中過程一句唔好意思都無。其實只要講多一句就無事,但偏偏呢間餐廳就係唔做。食咗大概二十分鐘,女朋友嘅熱檸蜜仲未黎,因為已經催過一次,到就食完都未黎。女友:杯熱檸蜜唔想要喇,等咗好耐,又催過一次。阿姐:咁熱檸水要唔要呀,一秒鐘拎俾你。女友:都係唔洗喇,麻煩取消咗佢。阿姐:熱檸水好快咋嘛,咁都唔要~咁耐無上杯飲品,想取消都要有說話聽真係🙄。差啲反枱爆粗。🤬之後另一同事唔出聲將新單擺係我枱面。又係唔好意思都無句,唔通我錯呀?…查看更多
检举
Can you see me?
籃子咖啡店
2021-01-02
上星期踩單車去藍地,搵間cafe坐下。入去想問下個平台可唔可以以擺單車,我野都未講員工就剩係講一句:無位。就無再招呼我地。咁咪自己再問擺唔擺得囉,知道擺得咪等下囉。咁有人走咗,等咗兩三分鐘就執野,又係無招呼過,抹完台請坐都無句,落單又無講點落。去到櫃枱落單。男仔明明見到我想落單佢又扮睇唔到,繼續做自己野,之後老闆見到,又再叫老闆娘落單。落完又等啦。飲品價錢貴,細杯,americano 得少少酸味……好淡。牛角包就ok,不過有餡嘅包同意粉就……自己上網睇下相先決定嗌唔嗌啦。最深刻嘅係,門口有一對情侶等位。老細今次連無位都無講過,情侶就一直係度等,但明明老闆娘就睇到,因為佢俾牛角包我而我坐正門口……結果情侶等咗接近十分鐘,我相信係嬲爆爆咁走咗……仲有一件事,因為果日太陽好大,我坐正門口好熱,於是自行落窗廉(唔通等老細發現我流汗咩)。過咗一陣,老細見個廉甩咗,就想收返佢,我就話剛剛太熱所以我打開咗。佢:咁好天就吸收多啲維他命D喇!其實呢,都可以問咗客人意願先嘅。有時啲嘢唔係淨係做過服務業嘅先知點做,而係當自己係客人時會想受到點樣嘅對待。即使間舖係你自己嘅或者你根本唔憂做都好啦,你都想生意好啲啦,係咪?咁你就應該留意下自己有啲咩可以進步。黃店?好自為之啦 。…查看更多
检举
Kayin920 同我今日一樣 我地一家三口企係門口等 有兩張台走左超耐 佢地見到都唔執 我地等左都好耐 之後咁我入去 好聲好氣咁問個後生仔 唔好意思我想問下可唔可以坐低等(因為我有個小朋友想比佢坐低先)個後生仔係零反應咁望一望我 話 等陣 就無再理過我地 亦無再執過張台 最後我地去左後面個間cafe食 等到一肚火!大佬 依家唔係乞佢 有比錢食 唔明點解要咁既態度 係唔想做既其實不如話唔接有細路既客 或者講明 係要等好耐啦 把鬼火
2021-01-24
mayellow1988 真係黃店?唔係喎!!黃藍地圖搞錯乍
2021-02-10
  • 条款和细则
  • 版权政策
  • 商家服务条款
  • 就业机会
OpenRice《开饭喇!》为香港最受欢迎饮食资讯媒体并已覆盖多个亚洲地区,提供最新最全面的餐厅资料、食评及评分。配合网上订座、餐饮券、外卖自取及OpenRice Pay埋单等多元餐饮服务,让你轻松搜寻及享用地道美食及最佳餐厅!
© 2025 Openrice Group Inc. All Rights Reserved. 版权所有 不得转载
如您发现含有侵犯版权、商标、商业内容或其他不当的内容,请按此向我们检举。